Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ιούλιος Γαλβάνης. Ένας Άνθρωπος κι΄ένας Γιατρός


Η πλατεία της Ομόνοιας στις αρχές του περασμένου αιώνα.
Φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι.
Επιτρέψτε μου σήμερα να αλλάξουμε λίγο κλίμα. Η αγαπημένη μου και πολύ καλή μου φίλη, από την Ζάκυνθο, Χαρά Θεοδωρίτση είχε την καλοσύνη να μου στείλει την καταπληκτική ιστορία ενός σπάνιου ανθρώπου και εξαίρετου επιστήμονα, του περασμένου αιώνα, που άφησε την υπογραφή του στην ιστορία της ιατρικής στην Ελλάδα. Ειλικρινά, είναι συγκινητικά αλλά και αξιόλογα όσα μου έστειλε.
Την ευχαριστώ ιδιαίτερα και ελάτε να γνωρίσουμε τον...

...Ιούλιο Γαλβάνη.

Έναν Άνθρωπο με (Α) κεφαλαίο κι΄έναν γιατρό που πρόσφερε την επιστήμη του στους ανθρώπους.

Ο Ιούλιος Γαλβάνης.
Διακεκριμένος Έλληνας χειρουργός και οφθαλμολόγος, του 19ου αιώνα ο Ιούλιος Γαλβάνης και πανεπιστημιακός δάσκαλος. Έμεινε στην ιστορία για την φοιτητική αναταραχή που προκλήθηκε εξ΄αιτίας του στην Αθήνα στις αρχές του 1897, η οποία συνοδεύτηκε από την κατάληψη του Πανεπιστημίου από φοιτητές και την πολιορκία του από δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Τα επισόδεια αυτά πήραν το όνομα “Γαλβανικά" φυσικά από το όνομά του.
Ο Ιούλιος Γαλβάνης γεννήθηκε στην αγγλοκρατούμενη τότε Ζάκυνθο το 1838. Καταγόταν από την ιταλική οικογένεια Pione di Saggo η οποία εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο τον 18ο αιώνα. Αδελφός του ήταν ο Μάριος Γαλβάνης, σπουδαίος και ιδιαίτερα γνωστό γιατρός στο Παρίσι. Ο Ιούλιος παρακολούθησε τα μαθήματα του γυμνασίου και αποφοίτησε από το Λύκειο Παπαδόπουλου στην Αθήνα. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τελειοποίησε τις σπουδές του στη Γαλλία όπου ειδικεύτηκε στην χειρουργική. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εξάσκησε την ιατρική πρώτα στη Ζάκυνθο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ήταν εξαίρετος χειρουργός αλλά και ευγενής, ανιδιοτελής και αφιλοχρήματος ως χαρακτήρας. Ασχολήθηκε με την μελέτη της διφθερίτιδας και στη Συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου του 1880 της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών ανέφερε....επιτυχή εγχείρηση βρέφους τεσσάρων μηνών μετά συγγενούς ραιβοποδίας. ( Πόδια του παιδιού στραμμένα με κατεύθυνση προς τα μέσα )
Ο Λέων της Χαιρωνίας.
Το 1879 βοήθησε τους αρχαιολόγους Σ. Φιντικλή και Ε. Καστόρχη, οι οποίοι μαζί με τον Λ. Φυτάλη και τον γλύπτη Siegel, πραγματοποιούσαν ανασκαφή στην περιοχή που είναι τοποθετημένος ο Λέων της Χαιρώνιας, για να εξετασθούν από ιατρικής πλευράς οι 254 σκελετοί των Θηβαίων  Ιερολοχιτών που έπεσαν το 338 πΧ. στη μάχη και να βεβαιωθούν οι αιτίες του θανάτου των νεκρών.
Το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στα τέλη του 1890.
Η εφαρμογή νέων χειρουργικών μεθόδων εκτόξευσε τη φήμη του με αποτέλεσμα η βασίλισσα Όλγα να του αναθέσει τη διεύθυνση του χειρουργικού τμήματος του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός."  Το 1881 εξελέγη καθηγητής της χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά το επόμενο έτος απολύθηκε για πολιτικούς λόγους. Μετά τον θάνατο του καθηγητού Θεόδωρου Αρεταίου τον Μάρτιο του 1893 επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο ως καθηγητής.
Η πλατεία Συντάγματος στις αρχές του 19ου αιώνα.
Τον Δεκέμβριο του 1896 επέπληξε δριμύτατα τους φοιτητές του για ένα εξεταστικό θέμα “ Είσθε ανάξιοι να κατέχητε τας φοιτητικάς έδρας και ατιμάζετε την Ελλάδα και το ελληνικόν Πανεπιστήμιον “ φέρεται να τους είπε. Αυτοί αντέδρασαν και με την συνδρομή φοιτητών από άλλες σχολές κατέλαβαν το Πανεπιστήμιο απαιτώντας την απομάκρυνση του Γαλβάνη. Όμως πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι αιτία αυτής της διαμάχης ήταν βασικά το “Κρητικό ζήτημα”. Με την έννοια "Κρητικό ζήτημα" έχουν χαρακρτηριστεί οι αγώνες για την ενσωμάτωση της νήσου με την Ελλάδα. 
 Ο πρύτανης Αναστάσιος Χρηστομάνος κάλεσε την χωροφυλακή και στη συνέχεια τον στρατό για να επιβάλουν την τάξη. Πράγματι ο στρατός επενέβη υπό την διοίκηση του γνωστού Δημητρίου Μπαϊρακτάρη, ο οποίος με τον βαθμό του Ταγματάρχη ασκούσε καθήκοντα του αστυνομικού διευθυντή Αθηνών.
Επί δέκα μέρες ( 9-19 Ιανουαρίου του 1897) η πρωτεύουσα θύμιζε πεδίον μάχης. Οι συγκρούσεις φοιτητών με την χωροφυλακή ήταν καθημερινό φαινόμενο, με χρήση αληθινών πυρών και από τις δύο πλευρές. Τελικά με παρέμβαση του καθηγητή της Φιλοσοφικής Γεωργίου Μιστριώτη επήλθε συμβιβασμός και τα πνεύματα ηρέμησαν.
Ο Ιούλιος Γαλβάνης επέστρεψε στα διδακτικά του καθήκοντα και διατήρησε την έδρα της χειρουργικής μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 1911 όταν πέθανε αιφνίδια κατά τη διάρκεια κυνηγετικού περίπατου στο Σούνιο. Η κηδεία του έγινε το απόγευμα της 3ης Σεπτεμβρίου και τον επικήδειο εκφώνησε ο Σπυρίδων Μαγγίνας, καθηγητής της ιατρικής σχολής και Ακαδημαϊκός.
Ο Ιούλιος Γαλβάνης ήταν παντρεμένος με την κόμισσα Ανδριανή Ρώμα, κόρη του Καίσαρα και της Μαρία Ρώμα όμως δεν είχαν αποκτήσει απογόνους.

Η οδός Πατησίων την εποχή του Ιούλιου Γαλβάνη.
Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει πληθώρα βιβλίων της ειδικότητός του, όπως η “Εγχειρητική” (1884) και η “Θεραπεία της φυματιώσεως δια της χειρουργικής” και άλλα πολλά. Προς τιμή του ένας μικρός δρόμος στα Πατήσια, κάθετος προς την λεωφόρο Πατησίων και απέναντι από την Φοιτητική Εστία, φέρει το όνομά του. 


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Κεφαλλονιά. Παραλία στο Φισκάρδο.

Παρακαλώ περάστε από το 
Οπωσδήποτε κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε. 

11 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ντένη. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά. Δεν την γνώριζα την ιστορία του συγκεκριμένου γιατρού. Πολύ καλό και το φωτογραφικό υλικό που πλαισίωσε το κείμενό σου. Μαγεύομαι πάντα απ'αυτές τις παλιές φωτογραφίες της Αθήνας και συγχρόνως λυπάμαι όταν σκέφτομαι πόσο όμορφη θα μπορούσε να ήταν σήμερα. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντένη μου
    χαίρομαι που βρήκες τόσο ενδιαφέρουσα την ιστορία του συντοπίτη μου. Οταν την βρήκα στον αδιάφορο περίπατο του Φ/β (υπάρχουν κι ενδιαφέροντα ευτυχώς εκεί μέσα) σκέφτηκα οτι θα πρεπε να καταγραφεί σ ένα ιστολόγιο που ασχολείται αποκλειστικά με τον Τόπο μας. Ετσι ήσουν ο άμεσος παραλήπτης.Δεν μου χρωστάς καμιά υποχρέωση και νοιώθω άβολα με τις ευχαριστίες σου.
    Χαίρομαι να γνωρίζουν οι αναγνώστες σου τι εμβληματικές μορφές πέρασαν απο τούτους τους Τόπους που σήμερα ρημάζουν απο την αδιαφορία.
    Πάντα με αγάπη
    Χαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον εξαίρετο γιατρό και δεν είχα ιδέα. Να σ'ευχαριστήσω λοιπόν και σένα για όλη αυτήν τη σπουδαία ανάρτηση και τη φίλη Χαρά . Να είστε και οι δυο καλά
    Καλό Σ/Κο να περάσεις
    Να μου είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι κάποιες μορφές που στο πέρασμα των χρόνων αξίζει να μνημονεύονται όταν έχουν προσφέρει στην κοινωνία. .
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θαυμάσια ανάρτηση!
    Δώρο για την γιορτή της Μητέρας. Χρόνια Πολλά στην Χαρά, μαζί με ευχαριστίες σε σένα κι ευχές για την όμορφη γυναίκα σου..
    Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες του κόσμου.
    Με αγάπη,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολλά ευχαριστώ στη Χαρά και φυσικά σε σένα Ντένη μου για την ανάρτηση!
    Ομολογώ πως δε γνώριζα τίποτα για τον γιατρό!!
    Να είστε καλά!!
    Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση! Ούτε εγώ γνώριζα για τον γιατρό αυτό!
    και πόσα ακόμα δεν γνωρίζουμε!
    Την καλημέρα μου :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του Ντενη μου και σε ευχαριστούμε που μας τον γνώρισες.
    Ομολογώ ότι δεν τον είχα ξανακούσει!
    Πόσοι αξιόλογοι άνθρωποι υπήρξαν που δεν ακούστηκαν ποτέ.
    Από την άλλη δεν πειράζει ας υπάρχουν και ας μην ακούγονται ποτέ!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ευχαριστήσω και τους δυο σας,
    Την αγαπητή μου Χαρά κι εσένα Ντένη για την παρούσα ανάρτησή σου.
    Όχι δεν ήξερα, ούτε είχα ακούσει ποτέ για τον Ιούλιο Γαλβάνη, κάθε μέρα και κάτι καινούργιο μαθαίνουμε, έχουν προσφέρει τόσα πολλά οι Επτανήσιοι που αν ψάξει κάποιος τα αρχεία θα βρει ιστορικούς, ή λογοτεχνικούς θησαυρούς κρυμμένους...

    Ευχαριστούμε
    Γαβριήλ,

    Υ.γ. Η φωτογραφία της πλατείας συντάγματος γράφεις αρχές του 18 αιώνα δηλαδή περί το 1700, επί Οθωμανών, μήπως ήταν του 19 αιώνα αρχές του 1800, ή μήπως έχω μπερδευτεί εγώ;

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το κείμενο σου Ντένη είναι τόσο περιεκτικό και κατανοητό που το διάβασα με πολύ ευχαρίστηση κι έμαθα και κάτι καινούργιο!!
    Να έχεις μία όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να είσαι καλά Ντένη μου, για την υπέροχη ανάρτηση! Δεν γνώριζα τον Ι. Γαλβάνη. Ευχαριστήθηκα τις πληροφορίες σου, καθώς και τις νοσταλγικές εικόνες! Νά ΄ναι καλά και η Χαρά μας! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή