Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αντικύθηρα. Ένα νησάκι άγονο και όμως τόσο όμορφο.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Ιούνιο.
Ζάκυνθος. Το νησάκι Άγιος Σώστης.

Είναι αλήθεια ότι πλέον έχουμε αγγίξει το καλοκαίρι. Οι πιο πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει να διοργανώνουν τις αποδράσεις τους. Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να πάμε έναν περίπατο σε κάποια από τα νησιά του Ιονίου για να πάρουμε μια γεύση για ένα όμορφο καλοκαίρι. 
Τα Αντικύθηρα, η τελευταία νότια άκρη από το σύμπλεγμα των Εφτανήσων είναι ένα μικρό πανέμορφο και απομονωμένο νησάκι, που προσφέρεται για ένα απολαυστικό καλοκαιρινό περίπατο. Ελάτε λοιπόν να το γνωρίσουμε.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του μικρού νησιού ο οικισμός Ποταμός. 
Μόνο του το μικρό νησί, η τελευταία νότια άκρη του Εφτανησιακού συμπλέγματος, βρίσκεται ακουμπισμένο εκεί που σμίγουν το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Παρ΄όλο που είναι ένα μικρό και άγονο νησάκι έχει πολύ μεγάλη ιστορία, που αρχίζει από τον 4ο π.Χ αιώνα κι΄ακόμη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία γιατί στα παλιά χρόνια αποτελούσε  ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. 
Χιλιάδες χρόνια στέκει εκεί και μόνο άλλαξε κάπως την όψη του όταν ο μεγάλος σεισμός του 365 μ.Χ “κατέβασε το νερό και ανέβασε τη γη”όπως χαρακτηριστικά λένε οι λιγοστοί κάτοικοί του.
Ένα μέρος από τα μνημεία στην Αιγιαλία.
Στ΄αρχαία χρόνια το νησάκι είχε το όνομα Αίγιλα ή Αιγιαλεία. Αργότερα οι Ενετοί θα του δώσουν το όνομα Τσιριγότο (Cerigotto) υποκοριστικό του Τσιρίγο που είχαν δώσει στα Κύθηρα. Γύρω στο 300 με 400 πΧ γνώρισε μια σχετική ακμή ενώ παράλληλα οι κάτοικοί του επιδίδονταν και στην πειρατεία. Το 69 πΧ. οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να εξαφανίσουν την πειρατεία από τις θάλασσες και τα Αντικύθηρα καταστράφηκαν και όλοι οι κάτοικοι εξοντώθηκαν.
Τον 4ο μΧ. αιώνα το μικρό νησί εμφανίζεται και πάλι να κατοικείται. Το 1204, με τον διαμελισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας τα Αντικύθηρα, όπως και όλα τα Εφτάνησα, θα δοθούν στους Ενετούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτησή του νησιού, λόγω της στρατηγικής θέσης που είχε για την είσοδο στο Αιγαίο.
Άλλη μια άποψη του μικρού οικισμού.
Το μικρό νησί, όπως και τα υπόλοιπα του Ιονίου, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και χρησίμευσε σαν καταφύγιο πολλών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο που ήθελα να ξεφύγουν από τον ζυγό των Τούρκων. 
Οι Άγγλοι θα καταλάβουν το νησάκι το 1815 και ό τότε θα ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων νησιών. Με την αγγλική κατοχή τα  Αντικύθηρα γίνονται τόπος εξορίας για τους Εφτανήσιους Ριζοσπάστες και στέλνονται εκεί οι Φραγκίσκος Δομενεγίνης, Δημήτρης Καλλίνικος, Σταματέλος Πυλαρινός και άλλοι. Όμως και μετά τον Εμφύλιο, 1946-49 το νησί θα γίνει και πάλι τόπος εξορίας και αυτή τη φορά θα φιλοξενήσει τους Αριστερούς. 
Την 21η Μαΐου του 1864 το νησάκι θα ενωθεί με την Ελλάδα. 
1900. Σφουγγαράδες βουτάνε στο ναυάγιο.
Το έτος 1900 έμελλε να είναι το καθοριστικό για την ιστορίας του νησιού. Κάποιοι  Σύμιοι σφουγγαράδες θα ανακαλύψουν το “Ναυάγιο των Αντικυθήρων”  όπως έχει μείνει να λέγεται. Επρόκειτο για μια ρωμαϊκή γαλέρα μέσα στην οποία υπήρχαν αμύθητοι θησαυροί.
Ο Έφηβος των Αντικυθήρων.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν o χάλκινος “Έφηβος των Αντικυθήρων”του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στα 330πΧ και “ο υπολογιστής ή μηχανισμός των Αντικυθήρων” που θεωρείται ότι είναι το πρώτο κομπιούτερ στην παγκόσμια ιστορία. 
Φανταστικό εύρημα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα αρχαίο κομπιούτερ.
Σήμερα το νησί προσφέρεται για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές. Πρωτεύουσά του ο οικισμός Ποταμός με το μόνο λιμάνι στο νησί. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι 44 άτομα και φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται με την άφιξη των ξενιτεμένων. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μεταναστεύσει σε Αμερική και Αυστραλία ενώ αρκετοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. 
Γενική άποψη των μνημείων της Αιγιαλείας.
Αξιοθέατο του νησιού τα ερείπια της αρχαίας Αιγιαλείας που βρίσκονται στο δυτικό μέρος σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και ανάγονται στην εποχή των Ελληνιστικών χρόνων (4ος πΧ. αιώνας). 
Η παραλία Καραμέλα.
Πανέμορφη η περιοχή της Καραμέλας με την υπέροχη παραλία της όπου προσφέρεται για ένα απολαυστικό μπάνιο. 
Ο Νερόμυλος του Ανδρόνικου.
Υπάρχουν πολλοί μύλοι με πιο εντυπωσιακό τον "Νερόμυλο του Ανδρόνικου" όπου σώζονται ακόμη η στέρνα και οι υδατόπυργοι.
Το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα συγκεντρώνει πολύ κόσμο.
Εντυπωσιακό είναι το πανηγύρι του Αγίου στις 16 και 17 Αυγούστου. Από τις αρχές του μηνός οι κάτοικοι ετοιμάζονται όπου βράζουν αγριοκάτσικα και ζυμώνουν ψωμί χωριάτικο και προσφέρουν στους επισκέπτες. Επίσης προσφέρεται και το τοπικό παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού. Καλτσούνια με μυζήθρα. 
Από χρόνια το νησί των Αντικυθήρων είναι το επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας η οποία έχει εκεί τον σταθμό της και καταγράφει τα πάνω από 250 είδη σπανίων πτηνών. 
Ο φάρος στο ακρωτήρι της Απολυτάρας.
Ο περίπατος θα τελειώσει στο νοτιότερο σημείο του μικρού νησιού. Στο ακρωτήρι της Απολυτάρας όπου εκεί υπάρχει και ο ομώνυμος φάρος. Ένα πραγματικά έργο τέχνης. Ένα νησί άγονο και όμως τόσο όμορφο και ιστορικό.  Το τελευταίο σημείο του Εφτανησιακού συμπλέγματος. Ένα νησί που αξίζει μια επίσκεψη.

Σας προσκαλώ για ένα πέρασμα από τοhttp://hellascafe.blogspot.com Πάντα θα βρήτε κάτι ενδιαφέρον.


ΠΗΓΕΣ
w. en-wikipedia.org
w. antikythera.gr
w. kithyra.info. gr
w. news,gr
w. hellasforce.com
w. avgi.gr




29 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσα όπως πάντα και αυτή η ανάρτησή σου. Διάσημα έγιναν τα Αντικύθηρα όταν βρέθηκε.ο΄Μηχανισμός του ..........Και διαβάζοντας την ιστορία που μας δίνεις τόσο όμορφα, δεν μπορώ να μη σκεφθώ ότι αυτή η στρατηγική θέση που είναι κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει κάνει τόση ζημιά!!!! Πάντως δεν τα έχω επισκεφθεί. Καλό θα ήταν να μπουν στη λιστα μου μια και μ'αρέσουν οι ήρεμες διακοπές.
    Να σαι καλά Ντένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Άννα.
    Φυσικά και η ανακάλυψη του ναυαγίου το 1900 έκαμαν διάσημα τα Αντικύθηρα όμως και το ότι ένα μικρό νησάκι ριγμένο στη θάλασσα κουβαλάει πάνω του τόση ομορφιά και τόση ιστορία είναι και αυτό κάτι πολύ μεγάλο.Εύχομαι να μπορέσεις να το προστέσεις στη λίστα των μελλοντικών σου επισκέψεων. Σου το εύχομαι.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη διάβασα όλα τα θέματα που ανάρτησες όσο έλειπε ,πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα κυρίως ο αποχαιρετισμός των Άγγλων . Τα Αντικύθηρα είναι ένα θαυμάσιο νησί για να απολαύσεις ηρεμία και γαλήνη και αυτός ο έφηβος άλλο ένα θαυμαστό αριστούργημα των προγόνων μας . Κάτε ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτε μου χαίρομαι που σε βλέπω. Τα δικά μου σου τα έγραψα. Τι να κάνουμε; Όλα δικά μας είναι.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα έγραψα. Και συνεχίζουμε αφού τα νησιά μας προσφέρουν ατέλειωτες ομοτφιές αλλά και μαι μεγάλη γεμάτη δόξες ιστορία.
    Νάσαι καλά και καλή συνέχεια στις διακοπές σου στο νησί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλό μήνα και να έχεις ένα υπέροχο καλοκαίρι!!
    Δεν έχω πάει ποτέ στα Αντικύθηρα και δεν γνώριζα όλα αυτές τις πληροφορίες.
    Ωραία θα ήταν να κανονίζαμε οι περισσότεροι αποδράσεις αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φέτος εδώ στην Ελλάδα. Εύχομαι να τα καταφέρουν αρκετοί να ξεφύγουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα και σε σένα εύχομαι αγαπητή μου φίλη.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Το νησάκι αυτό είναι σημαντικό από ιστορικής, φυσικής αλλά και στρατηγικής θέσης. Μια επίσκεψη είναι μια εμπειρία.
      Γνωρίζω τις οικονομικές δυσκολίες της πατρ'ίδας μας. Τι να κάνουμε; Εύχομαι να διορθωθούν όλα
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  6. Μικρό νησάκι και άγονο, αλλά με ιστορία. Πολύ επιβλητικό το τοπίο στο ακρωτήρι της Απολυτάρας.
    Καλό μήνα σου εύχομαι και καλό Καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλό σου μήνα αγαπητή μου Ελένη και ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Στ΄αλήθεια η περιοχή της Απολυτάρας είναι επιβλητική όπως είναι σχεδόν σε όλο το νησί.
    Νάσαι καλά και καλό καλοκαίρι και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου,
    Τα Αντικύθηρα είναι φημισμένα από τα αρχαία που ανακάλυψαν στον βυθό της Θάλασσα, και τώρα τελευταίος με τον μηχανισμό Αντικυθήρων.
    Βλέπεις ότι για να είσαι φημισμένος ή για να αξίζεις κάτι ΔΕΝ πρέπει να είσαι μεγάλος σε έκταση αλλά σε σοφία και εγκυκλοπαιδική μόρφωση.

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όσα λες φίλε μου.
      Τα Αντικύθηρα έγιναν γνωστά παγκοσμίως το 1900 με την ανακάλυψη του ναυαγίου όπου μέσα στα τόσα ευρήματα πρώτη θέση κατείχαν ο μηχανισμός και ο Έφηβος.
      Φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του νησιού.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  9. Πολύ ευχαρίστως θα πήγαινα εκεί διακοπές...όσα είδα και διάβασα εδώ με γοήτευσαν κυριολεκτικά!
    Πόση ομορφιά, αλλά και τι ιστορία!!
    Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχαμαι να τα καταφέρεις αγαπητή μου Μαρία να πάς εκεί. Θα είναι μια τρομερή εμπειρία πίστεψέ με. Θα έχεις μια πολύ μεγάλη εμπειρία.
      Καλό μήνα και καλό σου καλοκαίρι αν και σε μας εδώ ο Ιούνιος ήρθε χειμωνιάτικος.

      Διαγραφή
  10. Ένας ακόμα μικρός θησαυρός στην χώρα μας. Θα'θελα πολύ να το επισκεφτώ. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Ντένη. Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τα μικρά νησάκια μας. Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεοια αγαπητή μου Μαρία ότι πολλά μικρά νησάκια στην πατρίδα μας είναι πραγματικοί θησαυροί. Τουλάχιστον στα Εφτάνησα συμβαίνει να ηγνωρίζω πολλά από αυτά, όπως Διαπόντια, Αντίπαξους, νησιά της Λευκάδας. Εύχομαι κάποτε να μπορέσεις να το επισκεφθείς.
      Καλό σου μήνα αγαπη΄τη μου και φιλιά.

      Διαγραφή
  11. Τι πανέμορφο μέρος Ντένη!
    Πόσες ομορφιές έχει η χώρα μας;
    Δεν χόρταινα να βλέπω τις φωτογραφίες σου.
    Με λίγωσαν και θέλω να πάω διακοπές!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου καλή μου φίλη και καλό μήνα.
      Η πατρίδα μας μόνο ομορφιές έχει. Τα δε νησιά μας είναι σκέτες ζωγραφιές. Σας ζηλεύω που πιο εύκολα από εμάς τους ξενητεμένους εσείς μπορείτε να τα απολαμβάνετε.
      Εύχομαι να απολαύσεις τις διακοπές σου.

      Διαγραφή
  12. Υπέροχο φαίνεται!
    Ούτε Κύθηρα, ούτε Αντικύθηρα έχω παει!
    καλό μήνα Ντένη μου! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη μέρα αγαπητή μου Αριστέα.
      Αποφάσισε να γνωρίσεις κάποιο από τα νησιά μας.
      Αξίζει τον κόπο λίγες μέρες σε κάποιο από αυτά. Σου το εύχομαι.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Ευχαριστούμε Ντένη για την ιχνηλασία σε ένα άγνωστο διαμάντι του τόπου μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή το έχω γνωρίσει φίλε μου να σου πω ότι στ΄αλήθεια είναι ένα διαμάντι.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. Στ΄αρχαία χρόνια το νησάκι είχε το όνομα Αίγιλα ή Αιγιαλεία.... και πιο κάτω... ΠΑΛΙ!!!!

    Ντένη μου!
    Το ΑΙΓΙΟ είναι πρωτεύουσα της Αιγιαλείας, στο νομό Αχαϊας, !!!!!!!!!!!!!

    ΠΟΤΕ δεν είχα συναντήσει αυτή την ίδια ονομασία...

    Όσο για την Ιστορία του νησιού, ... ΤΙ να πω;;;;;;
    Αχ! πατρίδα! τρως τα παιδιά σου και τα σπλάχνα σου!!!
    Ευτυχώς που υπάρχουν οι ξένοι και μας καταγράφουν για να μη μας ξεχνάει ο Κόσμος!!!

    Να είσαι καλά,
    Φιλιά,

    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Υιώτα.
      Να σου πω ότι όλες οι πηγές τις οποίες μεταχειρίστηκα μιλούν για αρχαία ονομασία των Αντικυθήρων σε Αιγιαλεία.
      Σήμερα βέβαια μόνο η περιοχή σου έχει αυτό το όνομα.
      Νάσαι καλά και καλό σου μήνα.

      Διαγραφή
  15. Πανεμορφα τα νησια μας και η ιστορια τους ..Αχ.!! πατρίδα..που και η πιο μικρή σου πέτρα κρυβει μια ιστορια απο κατω. της.. να είσαι καλά φίλε που μας ταξιδευεις .. μαθενοντας μας και την ιστορια του καθε τόπου μας... καλό μηνα να έχεις και ενα ομορφο καλοκαιρι... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστά το λες Ρούλα μου κι΄αυτό είναι αλήθεια. Κάθε πέτρα της πατρίδας μας κάτω της κρύβει και μια ιστορία. Αυτή είναι η πατρίδα μας καλή μου φίλη και γι΄αυτή την πατρίδα εμείς οι ξεςνητεμένοι είμαστε περήφανοι εδώ στις ξενητιές μας.
    Καλό σου μήνα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλημέρα και καλως σε βρήκα φίλε μου.
    Μου αρεσει πολυ που μας παρουσιαζεις με τοσο ωραιο τροπο τα όμορφά μας νησιά!
    Να είσαι καλά και να έχεις μία όμορφη μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στο "σπιτικό μου" καλή μου φίλη και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Λατρεύω τα Εφτάνησα στα οποία μεγάλωσα κι΄εχω αφήσει τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου.
      Νάσαι πάντα καλά και πάντα ευπρόσδεκτη.

      Διαγραφή
  18. Αγαπήσαμε τόσο πολύ τα Κύθηρα όταν τα επισκεφθήκαμε και είμαι βέβαιη ότι και τα Αντικύθηρα θα ε΄ναι εξίσου όμορφα και γραφιά Ντένη μου. Μικρες γωνιές, απομακρυσμένες, κι όμως, αυτός ο μικρός τόπος κρυβει πλούσια ιστορία, αρχαιολογικά ευρήματα, έχει ορνιθολογικό ενδιαφέρον και είναι και πανέμορφος! Ενα από τα αμέτρητα διαμάτια μας!

    Η επίσκεψή μας στην Κέρκυρα κανονίστηκε για τις 31/7, 1-2/8. Δεν ξέρω τι θα προλάβουμε να δούμε σε τρεις μέρες μόνο, θα μας πάρει και πολλές ώρες το ταξίδι, εύχομαι να πάρουμε έσω μια καλή γεύση από το πανέμορφο νησί. Πάντως, ας είναι και για λίγο είμαι πολύ χαρούμενη που θα πάμε!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαοι αγαπητή μου Νίκη που έχεις γνωρίσει τα Κύθηρα. Και το συμπλήρωμά τους.τα Αντικύθηρα είναι εξ΄ίσου πανέμορφο.
      Χαίρομαι επίσης που θα επισκεφτείς την αγαπημένη μου Κέρκυρα. Δεκαέξη χρόνια ζωής στο νησί αυτό.Βέβαια για τρεις μέρες δεν προλαβαίνεις να δεις τίποτα. Θα σου πρότεινα να διαθέσεις μια μέρα να γυρίσεις τη Χώρα, Άγιο, Καμπιέλο, Σαν Ρόκο, Σπιανάδα, Πιάτσα. Άλλη μια μέρα θα πρέπει να δείς το Αχίλλειο και στη συνέχεις στις πανέμορφες Μπενίτσες για φαγητό στα όμορφα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Επίσης μια μέρα είναι αρκετή για να δείς Γαρίτσα, Ανεμόμυλο, Μον Ρεπό, Παλαιόπολη και να καταλήξετε στο Κανόνι, Ποντικονήσι. Παναγιά Βλαχαίρενα. Τρεις μέρες για την Κέρκυρα είναι τίποτα. Εύχομαι όμως να τις απολαύσεις.
      Νάσαι καλά και θα τα ξαναπούμε.

      Διαγραφή
    2. Το καταλαβαίνουμε ότι είναι ελάχιστος ο χρόνος, δε γίνεται όμως να το αλλάξουμε. Θα είναι ομάδική εκδρομή και μάλιστα για να συμετάσχουμε με τραγούδια και χορούς του τόπου μας στην εκδήλωση ενός πολιτιστικού συλλόγου εκεί. Ωστόσο ο δάσκαλος μας της μουσικής σπουδασε στο νησί και το γνωρίζει καλά και οι άνθρωποι που μας προσκάλεσαν προσφέρονται να μας ξεναγήσουν.
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή