Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Το Πάσχα στα Εφτάνησα.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Απρίλιο.
Λευκάδα. Η Αγία Κυριακή.

Μεγαλοβδομάδα στη Λευκάδα
Τα έθιμα της μεγαλοβδομάδας και η γιορτή της Πασχαλιάς είναι αυτά που δίνουν μια ξεχωριστή όψη, ένα άλλο όμορφο χρώμα σε όλο το Ιόνιο και στα νησιά του.Εκεί όπου οι γιορτές αυτές παίρνουν κάποια άλλη όψη. Εκεί όπου η μεγάλη γιορτή ανταμώνει με την Ανάσταση της φύσης. Αξίζει λοιπόν αυτές τις μέρες να κάνουμε ακόμα ένα ταξίδι σ΄αυτά τα μέρη για να περάσουμε ένα αλησμόνητο Πάσχα.
Η Λευκάδα με τις γραφικές της παραλίες, με τα νησάκια που την περιτριγυρίζουν, τον Σκορπιό, τη Μαδουρή των Βαλαωρήτιδων, το Μεγανήσι και με τις χίλιες δυο φυσικές ομορφιές της προσφέρεται για ένα αλησμόνητο πασχαλινό ταξίδι.
Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λευκάδα τα παλαιότερα χρόνια, μετά τη Λειτουργία, όλα τα παιδιά κατά ομάδες ξεκινούσαν να τραγουδήσουν σε όλα τα σπίτια τη «Λαζαρίνα» Ένα από τα παιδιά κρατούσε στα χέρια του ένα ξύλινο χελιδόνι τη «Χελιδόνα». Όλα τα παιδιά κρατούσα καλαθάκια στολισμένα. Μέσα εκεί θα μάζευαν τα αυγά που θα τους έδιναν οι νοικοκυρές. Όλα μαζί τραγουδούσαν.
Για να ζήσει το χειμώνα
Λαζαρίνα κουκουτίνα
Βάλ’ αυγό στην καλαθίνα
Να το φάει η Λαζαρίνα
Η Κυριακή των Βαΐων ήταν η μεγαλύτερη γιορτή. Όλοι πήγαιναν στην εκκλησιά. Μετά την λειτουργία ο παπάς μοίραζε τα βάϊα. Επίσης την Κυριακή των Βαΐων τελείωναν και οι γυναίκες τις «πέρδικες» Τι ήταν οι πέρδικες; Πάνω σε άσπρα άβραστα αυγά οι Λευκαδίτισσες νοικοκυρές, με κοντύλι που έσταζε ζεστό κερί ζωγράφιζαν διάφορες παραστάσεις και κεντίδια. Το κερί με το βράσιμο και το βάψιμο των αυγών έλιωνε και έμεναν άσπρα τα σχέδια πάνω στο κόκκινο αυγό.Ακόμη και σήμερα στη Λευκάδα πολλοί είναι αυτοί που φτιάχνουν πέρδικες.
Οι πρώτες μέρες της Μεγαλοβδομάδας δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στο όμορφο νησί του Ιονίου. Μπορεί να πει κανείς ότι σχεδόν είναι οι ίδιες με όλα τα άλλα νησιά του Εφτανησιώτικου συμπλέγματος.
Την Μεγάλη Παρασκευή όλα ήσαν πένθιμα. Ακόμη και στα καφενεία υπήρχε πένθιμη ατμόσφαιρα.Τα μόνα παιγνίδια που επιτρέπονταν ήσαν η «τριάρα» η «εννιάρα» και η «δεκάρα»
Οι γυναίκες την πιο πολλή ώρα της Μεγάλης Παρασκευής την περνούσαν στην εκκλησιά στολίζοντας τον Επιτάφιο ή λέγοντας μοιρολόγια.
Από νωρίς το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι Επιτάφιοι όλων των ενοριών ετοιμάζονται για το ξεκίνημά τους. Με κατάνυξη ξεκινούν και με την συνοδεία των φιλαρμονικών γεμίζουν όλους τους δρόμους της πόλης. Κατάληξή τους είναι η παραδοσιακή κεντρική πλατεία η οποία συνεχίζει να διατηρεί το παλιό ενετικό της στυλ.
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας. Οι γυναίκες βγαίνουν στα μπαλκόνια και τα παράθυρα και πετούν το «κομμάτι» Το κομμάτι είναι ένα πήλινο αγγείο ή ακόμη και ένα κεραμίδι που το σπάνε οι νοικοκυρές γιατί η παράδοση λέει ότι με το σπάσιμο αυτό σπάει η θλίψη, η ησυχία και το πένθος της Μεγάλης Παρασκευής.
Το Πάσχα στην Λευκάδα εκείνα τα χρόνια το γιόρταζαν τρεις μέρες με τραγούδια και χορούς. Μετά το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης, μετά από τα φιλιά τις αγκαλιές, και τα τσουγκρίσματα των αυγών έπρεπε όλοι να μεταφέρουν με τις λαμπάδες τους το φως της Ανάστασης στο σπίτι τους, που τους περίμενε η μαγειρίτσα. Το έθιμο αυτό υπάρχει και σήμερα
Μετά την Ακολουθία της Αγάπης «Δεύτερη Ανάσταση» στο προαύλιο της εκκλησίας όλες οι γυναίκες χόρευαν και τραγουδούσαν πασχαλινά τραγούδια.
Μόλις τέλειωναν αυτά όλοι μαζεύονταν στην κεντρική πλατεία όπου στήνονταν μεγάλος χορός. Πολλές φορές υπήρχαν όργανα «ορχήστρα» Μάλιστα δεν ήσαν λίγες οι φορές που έπαιζαν μαζί δυο και τρεις ορχήστρες. Το ίδιο γλέντι επαναλαμβανόταν και την επομένη, δεύτερη ημέρα του Πάσχα.
Την Κυριακή του Θωμά το απόγευμα στο πανηγύρι οι γυναίκες αποχαιρετούσαν την «Πασχαλιά» στην πλατεία του χωριού. Εκεί τραγουδούσαν και χόρευαν όλα τα πασχαλιάτικα τραγούδια.
Δυστυχώς με το πέρασμα του πολέμου πάνω από τα πανέμορφα Εφτάνησα πολλά από τα έθιμα άλλαξαν Ακόμη και οι σημερινοί κάτοικοι του νησιού έχουν αφήσει την εξέλιξη να τους παρασύρει. Παρ΄όλα αυτά το Πάσχα στα Εφτάνησα έχει πάντα να προσφέρει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά.


Στη Ζάκυνθο το Πάσχα είναι το κάτι άλλο
Αξίζει μια επίσκεψη.
Η Ζάκυνθος, το φιόρο του Λεβάντε, είναι ένα ακόμη νησί προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νησί της ποίησης και του τραγουδιού. Το Πάσχα εκεί είναι το κάτι άλλο.
Η Μεγάλη Βδομάδα στη Ζάκυνθο έχει έναν εντελώς δικό της χαρακτηριστικό χρώμα.
Έχει επίσης ξεχωριστό Τυπικό στις θρησκευτικές τελετές και δικά της πανάρχαια έθιμα, που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.
Το Μεγαλοβδόμαδο στην Ζάκυνθο αρχίζει το Σάββατο του Λαζάρου όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το «βαγί» σε όλα τα καμπαναριά της πόλης και των χωριών.
Την Κυριακή των Βαΐων, του «Βαγιώνε» οι «νόντσολοι», παιδιά που υπηρετούν την εκκλησία, μοιράζουν σε όλα τα σπίτια το «βαγί» που το τοποθετούν στα εικονίσματα. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.
Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ ακούγεται κατανυχτικά το τροπάριο της Κασσιανής από μελωδικές χορωδίες των ναών και ιδιαίτερα στις εκκλησίες της πόλης τονισμένο στην ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική όπως άλλωστε και σε όλες τις άλλες ιερές ακολουθίες.
Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς. Μετά απ’αυτή οι καμπάνες της Ζακύνθου «χειρεύουν». Δηλαδή δεν ξαναχτυπούν μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.Πενθούν τα πάντα. Μαύρα λάβαρα κρεμιούνται στα μπαλκόνια των σπιτιών, οι σημαίες είναι μεσίστιες, ακόμη και η ενδυμασία, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων σε ηλικία Ζακυνθινών, είναι πένθιμη. Από το βράδυ αυτό οι ιδιομορφίες του ζακυνθινού εκκλησιαστικού Τυπικού είναι εντονότερες.
Ο Εσταυρωμένος βγαίνει μετά το 11ο Ευαγγέλιο ενώ το 12ο Ευαγγέλιο ψαλλόμενο και αυτό στα Ζακυνθινά αποτελεί το αποκορύφωμα της ακολουθίας Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ακολουθεί η αποκαθήλωση. Μετά εξέρχεται ο ιερέας από το Ιερό Βήμα και λιτανεύει τον Χριστό επί του ώμου του τυλιγμένον σε λευκό σεντόνι. Σημειωτέον ότι στη Ζάκυνθο χρησιμοποιείται αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού που ονομάζεται «αμνός»
Στις δύο το μεσημέρι γίνεται η μοναδική στην Ορθοδοξία λιτανεία του Εσταυρωμένου στους δρόμους της πόλης. Ξεκινά από το ναό του Αγίου Νικολάου, του Μώλου, στην πλατεία Σολωμού. Η κατανυκτική λιτανεία αρχίζει υπό τους ήχους του «Ίνα τι εφρύαξαν έθνη...» από τη Φιλαρμονική ενώ λιτανεύεται και η περίφημη εικόνα της «Mater Dolorosa» δηλαδή της Παναγίας του Πάθους.
Συγκινητική είναι η στιγμή της επιστροφής όπου ο Μητροπολίτης κρατώντας τον Εσταυρωμένο ευλογεί τον κλήρο και τον λαό, κάνοντας το σημείο του σταυρού στα τέσσερα σημεία του ορίζοντος.
Στις 4 το πρωί του Σαββάτου γίνεται η περιφορά του μοναδικού Επιταφίου στην πόλη. Στην επιστροφή ψάλλεται ο ύμνος «τον Κύριον υμνείτε» και ακολουθεί η περίφημη «Gloria» και το σπάσιμο των πήλινων σταμνών από τις νοικοκυρές όλων των σπιτιών στους δρόμους της πόλης.
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η Ανάσταση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και το «Χριστός Ανέστη» ψάλλεται κατά την ιδιόμορφη ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στο ναό του Αγίου Λαζάρου και ακολουθεί η λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας καθώς και της Αναστάσεως.
Την Παρασκευή της Διακαινησίμου γιορτάζει το γραφικότατο προάστιο της Μπόχαλης. Γίνεται παραδοσιακό πανηγύρι και λιτάνευση της πανάρχαιης και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπαγής υπό τους ήχους του «ταμπουρλονιάκαρου» Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα κλείνουν την Κυριακή του Θωμά με το λαϊκό πανηγύρι στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Λύπου στην περιοχή Καλλιτέρο.


Φίλες και φίλοι μου.
Παρακαλώ περάστε από το 
http://hellascafe.blogspot.com
Σας έχω κάτι πολύ ενδιαφέρον. Παρακαλώ σχολιάστε.

ΠΗΓΕΣ.
w. kefalonitikanea.gr
w. kolivas.de
w. el-wukipedia.org
w. e-istoria.com


36 σχόλια:

  1. Τρομερή ανάρτηση! Πανέμορφη. Κατατοπιστική για μας που δεν πήγαμε ποτέ και... μάλλον δεν θα καταφέρουμε να πάμε!

    Καλό Πάσχα, Ντένη μας!
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αυτή η απελπισία Υιώτα μου;
      Μια απόφαση είναι. Τολμήστε το. Πάρε τον Δημήτρη σου και ξεκινήστε.
      Καλό Πάσχα σε όλους σας.

      Διαγραφή
  2. Αν και γενικώς δεν συμπαθώ τη γιορτή του Πάσχα, σε κάποιο μέρος όπως η Λευκάδα (ή η Κέρκυρα) το Πάσχα έχει ενδιαφέρον από κάθε άποψη, θρησκευτική και μη. Καλό Πάσχα σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να μην συμπαθείς αυτή την τόσο συμβολική γιορτή.
      Πάντως σωστά παρατηρείς ότι μια επίσκεψη σ΄αυτά τα νησιά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Τα έχεις γνωρίσει κι΄έχεις μια γνώμη.
      Καλό σου Πάσχα αγαπητή μου Πέτρα.

      Διαγραφή
  3. Τι ομορφιες!!!!! καλό Πάσχα και πάλι!!!! και στα Επτάνησα.. και παντου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου τα νησιά μας είναι πανέμορφα όπως άλλωστε πανέμορφη είναι όλη η πατρίδα μας.Και πάλι καλό σου Πάσχα.

      Διαγραφή
  4. Τα έθιμα κάθε τόπου τις ημέρες του Πάσχα είναι όμορφα, ιδίως στα νησιά μας.
    Ντένη μου εύχομαι να περάσεις όμορφα τις ημέρες του Πάσχα μαζί με την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρίσκω στο "σπιτικό" μου Ελένη μου.
      Πολύ σωστά όσα αναφέρεις για τα έθιμα κάθε γιορτής και ιδιαίτερα του Πάσχα. Είναι αυτά που δίνουν την ξεχωριστή ομορφιά στην γιορτή.
      Ευχές μου και σε σένα Ελένη μου να περάσεις όμορφο Πάσχα με όλους τους δικούς σου.

      Διαγραφή
  5. Φίλε Ντένη,
    Όμορφες οι φωτογραφίες των εθίμων Λευκάδος και Ζακύνθου.

    Κι εγώ από ότι θυμούμαι λέγαμε τα κάλαντα του Λαζάρου αλλά πιο πολύ τρέχαμε να πούμε τα κάλαντα της Μ. Παρασκευής.
    Σήμερα μαύρος Ουρανός
    Σήμερα μαύρη μέρα,
    Σήμερα όλοι θλίβονται
    και τα πουλιά λυπούντε...

    Αλλά πιο πολύ μου θυμίζει η Μ. εβδομάδα το κάψιμο του Ιούδα, την μεγάλη πέμπτη απ' έξω από την Εκκλησία ακούγοντας τα 12 Ευαγγέλια, τουλάχιστον στον χωριό μου στην Πύλαρο Κεφαλονιάς, συνοδευόμενα από την πείνα την ανημποριά και την δυστυχία που επικρατούσε τον καιρό εκείνο.
    Η θρησκεία ήταν η μόνο διέξοδος, Δεν υπήρχε απολύτως τίποτε άλλο...
    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
      Τα έθιμα που αναφέρεις, κάλαντα και κάψιμο Ιούδα υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε κάποια από τα χωριά των νησιών. Είναι και άλλα πολλά που για να τα αναφέρω θα έπρεπε να γράψω βιβλίο.
      Νάσαι καλά και καλό σου Πάσχα.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ μου Ντένη,
    Σ΄ευχαριστούμε για την Πασχαλινή περιήγηση στα υπέροχα Επτάνησα!
    Συγκινητικές εκδηλώσεις, εκπληκτική μουσική, κατάνυξη και φυσική ομορφιά!
    Εύχομαι σε σένα και στην οικογένεια σου μια ευτυχισμένη Πασχαλιά, με υγεία και αγάπη!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μάγδα μου.
      Στ΄αλήθεια η μεγαλοβδομάδα στα Εφτάνησα είναι κάτι το ξεχωριστό.
      Πολλές οι ομορφιές στην πατρίδα μας.
      Σε σένα και σε όλη την οικογένεια τις ευχές μας για ένα όμορφο Πάσχα.
      Φιλιά και από εμάς.

      Διαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΟΥ,ΛΟΓΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ)
    ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΔΟΜΑΔΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ & ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΑ
    ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ,ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ, ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΝΤΑ Μ Ε ΑΝΥΠΟΜΟΝΗΣΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!
    ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ 'ΧΕΙ ΖΗΣΕΙ & ΖΥΜΩΘΕΙ Μ ΑΥΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...
    ΕΥΧΟΜΑΙ Σ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ!
    ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ
    ΧΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες Χαρά μου.
      Δικαιολογημένη απουσία αφού γνώριζα το πρόβλημά σου.
      Είναι αλήθεια ότι τα νησιά μας έχουν τα πιο όμορφα πασχαλινά έθιμα.
      Τυχεροί που τα ζήτε και τα απολαμβάνετε.
      Καλό σου Πάσχα με αγάπη και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  8. Πολύ θα'θελα να ζήσω ένα Πάσχα σε κάποιο νησί του Ιονίου. Και μάλλον θα διάλεγα την Ζάκυνθο για πολλούς λόγους. Ευχαριστούμε Ντένη μου για τις όμορφες εικόνες που μας μετέφερες. Σου εύχομαι να περάσεις πολύ όμορφα αυτές τις μέρες. Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαρία μου.
      Επιτυχημένη η επιλογή σου να γνωρίσεις τα εφτανησιώτικα πασχαλινά έθιμα στη Ζάκυνθο.
      Το νησί αυτό εκτός από τα έθιμα και όλες τις φυσικές ομορφιές του διαθέτει και έναν υπέροχο άνθρωπο. Την Χαρά, όνομα και πράμα.
      Σου εύχομαι να έχεις ένα καλό και όμορφο Πάσχα.

      Διαγραφή
  9. Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση...σε κάνει να θες να πας οπωσδήποτε σε νησί να περάσεις το Πάσχα!
    Να είσαι καλά Ντένη και να περάσεις όμορφα με τους αγαπημένους σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ Μαρία μου για τα καλά σου λόγια.
      Τυχεροί όσοι μπορούν και απολαμβάνουν τις μέρες αυτές στα νησιά.
      Καλό Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου εύχομαι καλή μου φίλη

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραία τα παλαιά έθιμα του Πάσχα στα Εφτάνησα που είναι κρίμα που κάποια απ΄αυτά σβύνουν και χάνονται.Στην οικογένειά μας ανέκαθεν μέναμε πάντα στο σπίτι μας την Μεγάλη Εβδομάδα. Πάμε στην εκκλησία όλες τις μέρες και την Κυριακή του Πάσχα μαζευόμαστε πολλοί συγγενείς γύρο από τον οβελία και το γιορτινό τραπέζι. Μόνο τα τρία τελευταία χρόνια, που η μητέρα μου είναι πολύ ηλικιωμένη και ανήμπορη, κάνουμε Πάσχα στο δικό της σπίτι, για να μη μείνει μόνη της, όπως εκεί θα πάμε και φέτος. Έτσι δεν έχει τύχει ποτέ να κάνω Πάσχα σε άλλο μέρος. Μου αρέσει όμως να βλέπω από την τηλεόραση τα έθιμα και τα δρώμενα του κάθε τόπου.
    Αγαπητέ Ντένη σου εύχομαι μια καλή Μεγαλοβδομάδα και ένα καλό και ευλογημένο Πάσχα για σένα και την οικογένειά σου.
    Marie-Anne

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατ΄αρχάς αγαπητή μου Marie-Anne να σου ζητήσω συγνώμη γιατί από απροσεξία μου έχασα το σχόλιό σου και το ξαναέγραψα εγώ. Συγνώμη καλή μου φίλη.
    Πολύ σωστά παρατηρείς ότι κάποια από τα έθιμα σβύνου σιγά-σιγά. Κι΄αυτό είναι κρίμα. Τι να κάνουμε;
    Σου εύχομαι να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα κοντά στη Μητέρα σου. Είναι λίγα όσα και να κάνουμε για τη Μάνα.
    Καλή σου Ανάσταση και μια όμορφη Πασχαλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχει το δικό του έξοχο χρώμα το Πάσχα στα Εφτάνησα και το αφιέρωμά σου το αποδίδει πολύ όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρα πολύ σωστή η παρατήρησή σου φίλε Ιχνηλάτη.
      Το Πάσχα σε όλα τα Εφτάνησα - και το έχω ζήσει - έχει το δικό του ξεχωριστό χρώμα.
      Καλή Ανάσταση και ένα χαρούμενο Πάσχα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  13. Όμορφο το "οδοιπορικό" σου στα έθιμα του Πάσχα στη Λευκάδα και τη Ζάκυνθο!
    Κρατάω στη μνήμη μου την υπέροχη εικόνα των κοριτσιών με τις παραδοσιακές στολές και τα λουλούδια στο κεφάλι και στου εύχομαι ολόψυχα καλή Μεγαλοβδομάδα και καλή Ανάσταση Ντένη, σε σένα, στην οικογένεια σου και σε όλους όσους αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου καλή μου φίλη Αλεξάνδρα. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Χαίρομαι που σου αρεσε ο πασχαλινός περίπατος σε Λευκάδα και Ζάκυνθο.
      Στ΄αλήθεια στα νησιά μας αυτά το Πάσχα είναι το κάτι άλλο.
      Ευχές και από μένα για ένα όμορφο Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  14. Ντένη λατρεύω τις μέρες του Πάσχα και όλη την ατμόσφαιρα αυτών των ημερών.
    Θα ήταν το ιδανικό να περάσω ένα Πάσχα σε ένα τέτοιο μέρος.
    Η επαρχία είναι αλλιώς αυτές τις μέρες από την Αθήνα.
    Σε ευχαριστώ που μου έδειξες έστω και από εδώ κάποια πράγματα.
    Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλό Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή σου μέρα καλή μου και αγαπητή μου φίλη Έλενα.
    Χαίρομαι που αγαπάς τόσο πολύ αυτές τις υπέροχες γιορταστικές μέρες της θρησκείας μας.
    Το ίδιο συμβαίνει και με μένα. Τις ξεχωρίζω από τις άλλες μέρες και τις απολαμβάνω.
    Εύχομαι καλή μου φίλη κάποτε να μπορέσεις να απολαύσεις ένα Πάσχα στα νσιά μας. Είναι μια μεγάλη εμπειρία.
    Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη και χρόνια σου πολλά.
    Καλή Ανάσταση και να έχεις ένα όμορφο Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή Ανάσταση αγαπητέ μου Ντένη!ΌΛΑ όσα μας έγραψες, είναι τόσο κατατοπιστικά και μοναδικά ίσως στην Ελλάδα!Μέσα απο τη γραφή σου, μεταφερόμαστε κι εμείς με το νου και τη καρδιά μας, στα Εφτάνησα!
    Να είσαι πάντα καλά!
    ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι περίπατοι που προσφέρω καλή μου Βαρβάρα.
      Καλή Ανάσταση και σε σένα και να έχεις ένα όμορφο Πάσχα με την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  17. Αχχχχχ! Ζηλεύωωωωω, πάντα με την καλή εννοια.... Πόσο θα 'θελα κι εγώ να φύγω από την Αθήνα κι η αλήθεια είναι ότι το Πάσχα είναι μια πάρα πολύ καλή αφορμή, αλλά δυστυχως..... Πραγματικά οι ομορφιές που μας δείχνεις, αγαπητέ μου Ντέννη, είναι το κάτι άλλο!!!!!! Καλό Πάσχα εύχομαι και καλή Ανάσταση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι αγαπητή μου Νίκη κάποτε να καταφέρεις μια πασχαλινή απόδραση με προορισμό τα Εφτάνησα. Θα ζήσεις ένα αλησμόνητο Πάσχα.
      Καλή Ανάσταση και ένα όμορφο Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  18. Προβάλουμε και από την πλευρά μας το αξιόλογο θέμα σου στη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Η στυγκεκριμένη στήλη (σ.σ. είναι αυτή με το σκίτσο που αναπαριστά έναν πιτσιρικά που μοιράζει εφημερίδες!)βρίσκεται στην κάθετη πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου μας και γίνεται με απευθείας παραπομπή στο δικό σου ιστότοπο. Καλή συνέχεια...
    Ευρυτάνας ιχνηλάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ φίλε Ευρυτάνα ιχνηλάτη σ΄ευχαριστώ για την προβολή.
      Καλή Ανάσταση σου εύχομαι και ένα όμορφο ευρυτάνικο Πάσχα.

      Διαγραφή
  19. Κάποια χρονιά μπορεί να είσαι εδώ Ντένη μου για Πάσχα, αν και οι περιγραφές σου είναι τόσο ζωντανές έτσι όπως αν δεν είχες φύγει ποτέ. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, Μέθεξη του Πάθους, Συμπόρευση του Σταυρού και Χαρά της Αναστάσεως! Ευχές θερμές για όλη σου την οικογένεια.
    Τατιάνα Καρύδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάντα είναι στο νου και στο πορόγραμμα καλή μου Τατιάνα μου, μια πασχαλινή επίσκεψη στην Κέρκυρα. Όσο αναπνέω ελπίζω.
    Χρόνια σου πολλά καλή μου. Καλή Ανάσταση κι΄ένα όμορφο κερκυραίϊκο Πάσχα σε σένα και την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλή Ανάσταση και απο εδώ χαίρομαι που βρήκα συντοπίτες με καταγωγή απο ζάκυνθο και εγώ το απολαμβάνω... πολλές ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλοδεχούμενος πάντα φίλε Νικόλα. Θα τα λέμε.
    Η μητέρα μου ήταν από Ζάκυνθο και ο πατέρας μου από Ληξούρι.
    Καλή Ανάσταση και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή