Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Αύγουστος 1923. Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.



Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Απρίλιο.
Λευκάδα. Η Αγία Κυριακή.


Ιταλοί στρατιώτες στην πλατεία Σπιανάδα.
Οι εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα την 1η Νοεμβρίου του 1920 ανέδειξαν νικητή το κόμμα της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης του Δημητρίου Γούναρη. Όπως ήταν επομενο το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είχε μια δυσμενή επίδραση στις κυβερνήσεις των νικητριών δυνάμεων του Α! Παγκοσμίου πολέμου. Και τούτο διότι αυτό το αποτέλεσμα θα έφερνε και πάλι στον θρόνο της Ελλάδας τον βασιλέα Κωνσταντίνο και θα απομάκρυναν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Ελλάδα είχε αρχίσει να ζει την τραγωδία της Μικρασίας. Τα αποτελέσματα ήδη είχαν αρχίσει να διαφαίνονται.
Ο Μουσολίνι έχει φτάσει στη Ρώμη.
Στις 31 Οκτωβρίου του 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι επικεφαλής 100.000 μαλανοχιτώνων εισβάλει στη Ρώμη. Ο βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και αναγκάζεται να παραχωρήσει την πρωθυπουργία στον Μουσολίνι. Ο φασισμός πλέον εγκαθίσταται στην Ιταλία.
Το σήμα του ιταλικού φασισμού.
Κι΄ήταν τότε που η Ιταλία βγάζοντας το προσωπείο της αποκαλύπτει τις πραγματικές της διαθέσεις για κυριαρχία στο χώρο της Βαλκανικής. Πρώτη της ενέργεια είναι η αναθεώρηση της πολιτικής της έναντι του αλβανικού ζητήματος και η καταγγελία της συμφωνίας Βενιζέλου – Τιτόνι ευνοώντας έτσι τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.
Οι νικήτριες δυνάμεις αποφασίζουν ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα πρέπι να συστήσουν επιτροπές για την χάραξη των νέων συνόρων της Αλβανίας προς το νότο, αφού είχε προηγηθεί η παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα. 
Στα Ιωάννινα φτάνει η Ιταλική επιτροπή η οποία αποτελείται από τον στρατηγό
Ο Στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι.
Ενρίκο Τελλίνι, τον ταγματάρχη Κόρτι, τον λοχαγό Μποναντσίνι, έναν διερμηνέα και τον οδηγό του αυτοκινήτου. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Τελλίνι ήταν αντιφασίστας και δεδηλωμένος εχθρός του Μουσολίνι. Κι΄όμως ο Μουσολίνι τον όρισε πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό οπωσδήποτε λέει πολλά.
Την 27η Αυγούστου του 1923 οι δυό επιτροπές, ιταλική και ελληνική ξεκινούν από τα Ιωάννινα με προορισμό την Κακαβιά όπου θα συναντηθούν και με την αλβανική επιτροπή προκειμένου να ρχίσουν οι συνομιλίες. 
Η ιταλική επιτροπή έχει δολοφονηθεί.
Προηγείται η ελληνική επιτροπή αλλά η ιταλική η οποία διαθέτει πολύ καλύτερο όχημα την φτάνει, την προσπερνά και προπορεύεται. Όμως λίγο αργότερα, σε κάποιο σημείο του δρόμου πολύ κοντά στην Κακαβιά η ελληνική επιτροπή που ακολουθεί βρίσκει δολοφονημένα και τα πέντε μέλη της ιταλικής επιτροπής. 
Όπως ήταν επόμενο η είδηση έκαμε τον γύρο του κόσμου. 
Την 31η Αυγούστου του 1923 η Πρεσβευτική διάσκεψη κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει ταχύτατα ώστε να βρεθούν οι ένοχοι. Η Ελλάδα ζήτησε να συσταθεί ειδική επιτροπή ώστε να γίνει δυνατόν να επεκταθούν οι ανακρίσεις και σε αλβανικό έδαφος.
Η Ιταλία όμως αρνείται και χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα των ανακρίσεων επιδίδει στην Ελλάδα τελεσιγραφική διακοίνωση με 24ωρη προθεσμία που περιείχε σκληρούς όρους. 
*Απόδοση τιμών στην Ιταλική σημαία και στους σωρούς των δολοφονηθέντων.
*Τέλεση μνημοσύνου παρουσία του υπουργικού συμβουλίου
*Αίτηση συγνώμης προς την Ιταλία
*Συμμετοχή του στρατιωτικού ακολούθου της Ιταλικής πρεσβείας Αθηνών στις ανακρίσεις.
*Καταδίκη των ενόχων σε θάνατο
*Καταβολή αποζημιώσεων 50 εκατομμυρίων λιρετών.
Η θέση του Μουσολίνι πλέον γίνεται φανερή.
Από τις απαιτήσεις της Ιταλίας η κυβέρνηση Γονατά δέχτηκε μόνο τις τρεις αποκλείοντας τις υπόλοιπες.
Η στιγμή της απόβασης.
Κι΄ενώ στον διπλωματικό χώρο διαδραματίζονταν όλα αυτά την ίδια μέρα η Ιταλία με τον στόλο της εκτελεί επίθεση στην Κέρκυρα. Στην επιχείρηση αυτή παίρνουν μέρος τρία θωρηκτά, τέσσερα καταδρομικά, έξη αντιτορπιλικά, τορπιλοβόλα και υποβρύχια. Όλα έδειχναν  καθαρά πως επρόκειτο για επίδειξη δυνάμεων αφού εκείνη την εποχή τρεις βάρκες με στρατό ήσαν αρκετές για να καταλάβουν το ανοχύρωτο νησί. Στη συνέχεια οι Ιταλοί απέστειλαν τηλεγραφική απαίτηση στον Νομάρχη να παραδώσει αμέσως το νησί.
Το θωρηκτό Κόντε Καβούρ ναυαρχίδα του ιταλικού στόλου.
Κι΄ενώ ο ιταλικός στόλος είχε ειδοποιηθεί να μην ανοίξει πυρ στα δύο ανοχύρωτα φρούρια αφού σ΄αυτά εφιλοξενούντο πρόσφυγες από την Μικρασία, οι Ιταλοί επί μισή ώρα βομβαρδίζουν ασταμάτητα. Τα θύματα είναι 15 νεκροί και 35 τραυματίες. Αμέσως μετά οι Ιταλικές δυνάμεις αποβιβάζονται και καταλαμβάνουν το νησί.
Η υπόθεση της κατάληψης του νησιού παραπέμφθηκε στην Διάσκεψη των Πρεσβευτών και η Ελλάδα υποχρεώθηκε σε χρηματική αποζημίωση, χαιρετισμό του στόλου των τριών δυνάμεων – Αγγλίας, Γαλλίας, Ιταλίας – στην τελετή μνημοσύνου για τους δολοφονηθέντες και στην ενέργεια ανακρίσεων υπό την επίβλεψη Διεθνούς Επιτροπής.
Μετά από αυτά η Ιταλία δέχτηκε να εκκενώσει το νησί κάτι που έγινε στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1923.
Οι ανακρίσεις δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα. Η δολοφονία της Ιταλικής Επιτροπής είχε γίνει με έναν τέλειο επαγγελματικό τρόπο. Κάτι που χρόνια αργότερα οδήγησε στο ότι η δολοφονία της ιταλικής Επιτροπής έγινε από Αλβανούς ληστές οι οποίοι ήσαν πράκτορες  του φασισμού του Μουσολίνι.
Ήταν ένα μεγάλο σφάλμα της τότε Πρεσβευτικής Διάσκεψης αλλά και των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων που δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς τον Αύγουστο του 1923 δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα εντυπωσιακό προανάκρουσμα για την επεκτατική πολιτική της Ιταλίας στον χώρο των Βαλκανίων. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλη του 1939 η Ιταία θα επιτεθεί και θα καταλάβει την Αλβανία προετοιμάζοντας έτσι την επίθεση στην Ελλάδα η οποία θα γίνει στις 28 του Οκτώβρη του 1940. Ο Μουσολίνι είχε πλέον βάλει σε ενέργεια το σχέδιό του για την αναγέννηση της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


ΠΗΓΕΣ
w. istorikathemata.com
w. el-wikipedia.org
w. tovima.gr
w. corfuhistory.eu
w. kathimerini.gr

*

18 σχόλια:

  1. Αχά που το θυμήθηκες αυτά φίλε Ντένη,
    Η Ελλάδα του τότε 1923 ανίσχυρη, η Ελλάδα του 1941 όταν οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Επτάνησα και δημιούργησαν ανεξάρτητα από την υπόλοιπη Ελλάδα Ιονικόν Κράτος με την επωνυμία ISOLE JONIE, με δικές μας ξεχωριστές δραχμές, όταν έζησα 3 χρόνια σχεδόν κάτω από την Ιταλική Μπότα πείνα και δυστυχία, Η Ελλάδα του σήμερα πάλι ανίσχυρη, μα τι διάβολο δεν μπορεί ποτέ η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος αυτεξούσιο χωρίς να υπόκειται σε ξένα συμφέροντα;
    ένας λόγος που φύγαμε (ή μας έδιωξε η πενία) κι εμείς απ' την Ελλάδα ήταν μόνο ένας, Να χορτάσουμε ψωμί.

    Μέχρι σήμερα τα παθήματα δεν έχουν γίνει μαθήματα, αυτή η Ελίτ που κυβερνούσε για χρόνια την Ελλάδα κοίτα που την έφθασε, δεν υπάρχει ούτε ίχνος φιλοπατρίας. Τι κρίμα
    χαιρετώ από το Bronx New York το πιο φτωχό διαμέρισμα του δήμου της Νέα Υόρκης.

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένε φίλε Γαβρίλη, ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δεν έχουν άδικο. Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα από τότε που ξεσκλαβώθηκε από τους Τούρκους.
      Εγώ όμως φωνάζω και γράφω ότι εμείς οι Έλληνες δεν θέλουμε να διορθωθούμε.
      Κι΄έχουμε καταφέρει να έχουμε την πατρίδα μας να υποφέρει.Κι΄όσοι τα διαβάζουν μου επιτίθεντε.
      Τι να κάνουμε;

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε.
    Πολύ ενδιαφέρον το δημοσίευμά σου.
    Πιστεύω πως στους πιο πολλούς είναι άγνωστη αυτή η βρωμερή υπόθεση που εσκηνοθέτησε τότε ο Ντούτσε της Ιταλίας.
    Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα δίνεις από το ιστολόγιό σου.
    Πέτρος από Κέρκυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ φίλε Πέτρο από την ωραία Κέρκυρα, για τα καλά σου λόγια. Πολύ σωστά παρατηρείς ότι πολλοί δεν γνώριζαν αυτό το γεγονός. Κι΄είναι αλήθεια δυστυχώς. Μα φίλε μου δεν το πρόσεξαν και οι αρχηγοί των κρατών τότε και δεν είδαν ότι είχε αρχίσει να γεννιέται ο φασισμός ο οποίος θα έγραφε τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία του κόσμου. Κάτι που δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα με τα νεοναζιστικά κόμματα. Ένα από αυτα, Χρυσή Αυγή, έχει φορτωθεί στις πλάτες της φτωχιάς Ελλάδας.
      Την καλημέρα μου φίλε.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σου!
    Θαυμάσιες πληροφορίες, φωνάζω και τον Δημήτρη να του τα διαβάσω...
    θα επανέλθω
    " ...βρέθηκαν δολοφονημένοι οι πέντε Ιταλοί, μέλη της Επιτροπής για την οριστική χάραξη των ελληνοαλβανικών συνόρων, μετά την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία το 1921." !!!!!!!!!! Ευχαριστώ! Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη σου μέρα Υιώτα μου
      Σ΄ευχαριστώ που υποδέχτηκες το άρθρο μου με τόσο ενδιαφέρον.
      Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο αφού είναι κάτι που πολλοί δεν γνώριζαν
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Ντένη θαυμάσια η ανάρτηση . .Είναι ένα ιστορικό γεγονός που πολλοί λίγοι θα το γνωρίζουν ,ανάμεσα σ' αυτούς κι εγώ . Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Κάτε μου.
      Κι΄εσύ ανάμεσα σ΄αυτούς που αγνοούσαν την γέννηση του φασισμού.
      Κι΄όμως ενώ ήταν ένα μεγάλο γεγονός δεν δόθηκε η πρέπουσα προσοχή από κανέναν υπεύθυνο.
      Νάσαι καλά Κάτε μου και θα σου γράψω.

      Διαγραφή
  5. Εχεις ένα τρόπο να γράφεις Ντένη τα ιστορικά αυτά γεγονότα που είναι καθηλωτικός!
    Μα βάζει μέσα στα γεγονότα και μας δημιουργείς τις εικόνες!
    Πραγματικά είναι μοναδική ικανότητα!
    Δεν έχω τι να πω για αυτά τα γεγονότα μόνο λυπάμαι και φοβάμαι!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου καλημέρα σου και σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Πίστεψέ με πως δεν κάνω τίποτα πιο πολύ από το να μελετάω τα γεγονότα και να τα καταγράφω με κάποιες λεπτομέρειες που θεωρώ απαραίτητες
      Και πάλι σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα και έχεις κάτι να πεις.
      Περιμένω νέα σου.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά Ντένη!

    Αυτή η ανάρτηση θα μπορούσε να έχει και τίτλο ο φασισμός και οι τακτικές του...πάντα ύπουλες, πάντα υπόγειες!!
    Έχει δίκιο η Έλενα...περιγράφεις τα ιστορικά γεγονότα με μοναδική ικανότητα!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα σου Μαρία μου καλή μου.
      Χρόνια σου πολλά.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Έχεις ένα μεγάλο δίκιο για τον τίτλο αλλά η ιστορία το έχει καταγράψει όπως το αναφέρω.
      Όσο για τις τακτικές του φασισμού γνωστές δυστυχώς και η πατρίδα μας τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά.
      Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη

      Διαγραφή
    2. Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου Ντένη μου. Δεν το ήξερα το γεγονός αυτό. Και σ'ευχαριστώ που μου το γνώρισες!
      Η Ελλάδα δεν θέλει όντως να μάθει από την Ιστορία της. Δεν καταλαβαίνω γιατί....και σήμερα κάνουμε τα ίδια λάθη που κάναμε παλιά και ας έχουν διαφορετική όψη. Τι να πω;;;
      Καλή σου μέρα

      Διαγραφή
    3. Αννούλα μου καλή σου μέρα.
      Αρχίζοντας από το τέλος των όσων λες να σου πω ότι σήμερα κάνουμε περισσότερα και πιο τρομερά λάθη. Στ΄αλήθεια ποτέ δεν μελετάμε την ιστορία μας που είναι τόσο πολύσια σε παραδείγματα. Κι΄έτσι μας απομένει να πληρώνουμε. Η κάθε μέρα είναι αντιγραφή της προηγούμενης.
      Καλή σου μέρα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Πόσα μπορούμε αλήθεια να καταλάβουμε τωρα που βλέπουμε τα γεγονότα από την απόσταση του χρόνου. Αυτό όμως θα ήταν χρήσιμο μόνο αν έτσι άνοιγαν τα μάτια μας και βλέπαμε καθαρότερα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Γιατι σήμερα πάλι η χωρα βρίσκεται σε δεινή θέση, πάλι είναι ξέφραγο αμπέλι και πάλι ο φασισμός θεριεύει, σαν το λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, όπως λέει κι η παροιμία.
    Καλή σου μέρα Ντένη μου και χρόνια πολλά!

    υγ: Το καλοκαίρι που θα μας έρθει μάλλον θα βρεθούμε στην Κερκυρα με τον Πολιτιστικο μας σύλλογο για να συμμετάσχουμε σε μια γιορτή, ευχομαι να ευοδοθεί, οπότε οι αναρτήσεις σου θα μου είναι πολύτιμες και θα ανατρέξω σ' αυτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Νίκη μου
      Να πω και σε σένα τα ίδια που είπα πιο πάνω στην Άννα. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας. Κάτι τέτοια γράψω και έχω πέσει σε κυνηγητό από αυτούς που δεν θέλουν να δουν πιο μπροστά. Καταφέραμε και βάλαμε στη βουλή των Ελλήνων τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Κι΄έρχεται η πρόεδρος της βουλής και τους αγκαλιάζει. Τι να πω;
      Πριν πας για Κέρκυρα θα σε εφοδιάσω με πολλά. Γράψε μου στο kondennis9@gmail.com
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Το σχόλιο που έγραψε ο κ.Γαβριήλ αντιπροσωπεύει και τις δικές μου απόψεις... όπως ακριβώς τα γράφει . Μια ανίσχυρη πάντα Ελλάδα που βρίσκεται να χρωστά και πανοπροίκια πάντα... μα πάντα όμως!!
    Και το πιο θλιβερό να βλέπουμε σήμερα εμείς που ζούμε εδώ και είναι στην καθημερινότητά μας, τους πατριδοκάπηλους να χαίρονται τόσο για κάθε χαστούκι που τρώμε, για κάθε ανοησία που λέγεται εις βάρος της χώρας μας, για κάθε τρικλοποδιά που μας βάζουν. Τόσο καιρό η ενημέρωση από τα κανάλια της Ελλάδας σκοπό έχει την τρομολαγνεία... οι ειδήσεις, οι συζητήσεις, όλα μια μεγάλη σκευωρία για να φοβίζουν τον κόσμο με μια επικείμενη καταστροφή και εξαθλίωση.
    Από όλους αυτούς αγαπητέ Ντένη δεν ξέρουμε πως να απαλλαγούμε ...
    Πολύ ενημερωτική αυτή η ιστορική ανάρτησή σου σήμερα... να είσαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μοπυ Levina Vil.στ΄αλήθεια δεν ξέρω τι να πω για όλα αυτά που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Για μένα φταίνε όλοι αυτοί οι λεγόμενοι πολιτικοί που παίρνουν την ψήφο του λαού για να τον κυβερνήσουν αφού δε γνωρίζουν τίποτα. Ρίξε μια ματιά στη Βουλή. Ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί, αθλητές, ταγουδιστές. Από κει και πέρα τι μπορεί να περιμένει κανείς;
      Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή