Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Μια βόλτα στα όμορφα χωριά της Κέρκυρας.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Δεκέμβρη.
Γάϊος. Πρωτεύουσα των Παξών.

Αμέτρητα πανέμορφα χωριουδάκια και οικισμοί βρίσκονται διάσπαρτα στην Κέρκυρα. Κάποια τα γνωρίσαμε σε περασμένες αναρτήσεις. Είναι όμως και κάποια που δεν τα επισκεφθήκαμε. Εμπρός λοιπόν να τα γνωρίσουμε, να βρεθούμε στα δρομάκια τους, να πιούμε το καφέ μας στις γραφικές πλατείες και να απολαύσουμε πεντανόστιμους μεζέδες στα ταβερνάκια τους. Ελάτε.


Πανέμορφη η Κέρκυρα.
Αναμφισβήτητα η Κέρκυρα είναι το λιμάνι που ένωσε την Ανατολή με την Δύση. Είναι το νησί που μάγεψε ποιητές και βασιλιάδες. Ο τόπος που φιλοξένησε τον Οδυσσέα, τον πολυμήχανο ήρωα του Ομήρου. Η όμορφη γωνιά που διάλεξε ο Ποσειδώνας για να χαρεί τον έρωτά του με την Αμφιτρίτη. Είναι το παραμυθένιο μέρος που εξακολουθεί να φιλοξενεί και να εμπνέει τους σημερινούς επισκέπτες. Όμορφη η Κέρκυρα, ρομαντική, ιστορική μα προ πάντων απρόοπτη συνεχίζει να ξετρελαίνει τον επισκέπτη. 
Η Παναγία η Βλαχαίρενα και το χιλιοτραγουδημένο ποντικονήσι.
Αν αποφασίσετε μιαν επίσκεψη στην Κέρκυρα προγραμματίστε και κάποια επίσκεψη στα χωριά της. Είναι χωριά που θα σας ταξιδέψουν στο Βυζάντιο, στην εποχή των Ενετών αλλά και στην λαϊκή αρχιτεκτονική περασμένων αιώνων. Τα πετρόχτιστα σπίτια, η γραφική πλατεία με τα καφενεδάκια, οι παραδοσιακές εκκλησιές αλλά  και οι φιλόξενοι άνθρωποι θα σας κάμουν να αισθανθείτε άνετα, όμορφα και υπέροχα. Ελάτε σήμερα να κάνουμε μια βόλτα σε δυο πανέμορφα χωριά του νησιού. Κι΄ας ξεκινήσουμε από τον...

...Αφιώνα 
Δρομάκι του Αφιώνα.
Είναι αδύνατο να βρεθείτε στην Κέρκυρα και να μην περάσετε από το γραφικό χωριουδάκι του Αφιώνα. Το παραδοσιακό χωριό του Αφιώνα  βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας και κοντά στον κόλπο του Αγίου Γεωργίου. Η διαδρομή από την πόλη μέχρι εκεί είναι φανταστική, περνώντας μέσα από αμέτρητα μικρά χωριά και από πυκνά δάση ελαιών.
Μια όμορφη γωνιά του οικισμού.
Σ΄ένα ύψος 150 μέτρων από την θάλασσα προσφέρει μια εξαιρετική θέα προς τα Διαπόντια νησιά, Ερρείκουσα, Μαθράκι, Οθωνοί καθώς επίσης και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Από το χωριό του Αφιώνα φαίνεται σαν ιστιοφόρο που ταξιδεύει αιώνια στο πέλαγο
Μια άποψη από το πετροκάραβο.
η βραχονησίδα "Πετρωμένο καράβι". Είναι μια εικόνα που έγινε αφορμή να γεννηθούν ένα πλήθος μύθων και θρύλων. Ένας από τους μύθους που πιο πολύ λένε οι ντόπιοι είναι για κάποια βασίλισσα Παμφλαγώνα που ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου και τον παρακάλεσε να τιμωρήσει τον ιππότη άντρα της ο οποίος ξελογιάστηκε με κάποια βασιλοπούλα στην Αραπιά. Ο Άγιος Νικόλας άκουσε το αίτημα της και τον τιμώρησε πετρώνοντας το καράβι του. Έτσι έχει πάρει το όνομα το "πετρωμένο καράβι".
Σε κάποια μέρη του χωριού οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι το χωριό είχε πρωτοκατοικηθεί τον 6ο πΧ αιώνα αλλά εγκαταλείφθηκε για να ξανακατοικηθεί μετά από σύντομο διάστημα από τους Αβάρους. 
Μια ξεχωριστή ομορφιά το Πόρτο Τιμόνε.
Ένα μονοπάτι οδηγεί στο ιστορικό δίστομο λιμάνι του "Πόρτο Τιμόνε". Το λιμάνι αυτό είχε δώσει την αφορμή σε Αυστριακούς αρχαιολόγους να υποθέσουν ότι στη θέση αυτή βρισκόταν η Φαιακία του βασιλιά Αλκίνοου όπως την αναφέρει ο Όμηρος. Στη συνέχεια το μονοπάτι αυτό οδηγεί στην ακατοίκητη χερσόνησο στο τέλος της οποίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα σε μια φυσική σπηλιά. Στην διαδρομή θα θαυμάσετε τη θάλασσα το θυμάρι και τα ρείκια αλλά και απομεινάρια άλλων καιρών, όπως στρατιωτικές και λιμενικές εγκαταστάσεις της αρχαιότητας. 
Να περάσουμε στο νότιο άκρο της Κέρκυρας για να γνωρίσουμε ένα άλλο όμορφο χωριό. Την...

...Λευκίμμη.
Ξεχωριστή ομορφιά ο οικισμός της Λευκίμμης.
Ό,τι και να πούμε για τη Λευκίμη δεν θα είναι αρκετό. Ένας κόσμος διαφορετικός. Ένας κόσμος χωριστά. Άνθρωποι δεμένοι με τη γη τους και την ιστορία τους. 
Η Λευκίμμη είμαι ένας οικισμός της Νότιας Κέρκυρας. Έχει προέλθει από την συνένωση πέντε παραδοσιακών χωριών. Τις Ριγγλάδες, τους Αναπλάδες, τους Αγίους Θεοδώρους, το Ποτάμι και τα Μελίκια. Όμως κάθε ένα από αυτά τα παραδοσιακά χωριουδάκια έχουν την δική τους ενδιαφέρουσα ιστορία και γι΄αυτό αξίζει μια επίσκεψη σ΄αυτά.
Οι Ριγγλάδες είναι ένα χαρακτηριστικό μικρό χωριό με παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά. Είναι φτιαγμένα με μια ιδιαίτερη λαϊκή αρχιτεκτονική που πάνω της έχει χαραγμένα σημάδια της βυζαντινής περιόδου. Τα δρομάκια, στενά και πλακόστρωτα μαρτυράνε τα σημάδια του μεσαίωνα. 
Πανέμορφοι οι Αναπλάδες
Οι Αναπλάδες - το χωριό παρουσιάζει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον και θα ξαναπεράσουμε - έχουν ενωθεί με τις Ριγγλάδες και σήμερα αποτελούν ένα  ενιαίο οικιστικό σύνολο. Στο χωριό αυτό είναι φανερά τα σημάδια των προσφύγων που έφτασαν σε αυτό το 1540 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το Ναύπλιο. 
Χαρακτηριστικό στολίδι στα Μελίκια τα αρχοντικά σπίτια όπου τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται εκεί από τον 15ο αιώνα. Αξιόλογο μνημείο του μικρού χωριού η εκκλησιά του Αγίου Ισαύρου με σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες του 16ου αιώνα. 
Μια απόλαυση το κανάλι στο Ποτάμι.
Ο μικρός οικισμός Ποτάμι μπορεί να πει κανείς ότι έχει μετατραπεί σε μια γωνιά απόλαυσης. Το κανάλι που διασχίζει τον οικισμό είναι ένα ασφαλές λιμάνι για να αράζουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες τα πλεούμενα, ενώ στις όχθες του φιλοξενεί ένα πλήθος από γραφικά ταβερνάκια που προσφέρουν απίθανες τοπικές γεύσεις. Οπωσδήποτε ένας περίπατος στα στενά δρομάκια θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Θα ξανάρθουμε φίλες και φίλοι στην Κέρκυρα και στα χωριά της γιατί έχουμε πολλά ακόμη να δούμε. 

Παρακαλώ κάμετε μια επίσκεψη στοhttp://hellascafe.blogspot.com
Πάντα θα βρείτε κάτι που θα σας ενδιαφέρει.

ΠΗΓΕΣ.
w.el.wikipedia.org
w. corfuvisit.net
w. infokerkyra.gr
w. holiday.gr
w. touristorana.com
w. pathfinder.gr
w. corfu-kerkyra.eu

29 σχόλια:

  1. ...εδώ είμαι!!! Ταξιδεύω με ένα βαρύ κρυολόγημα... μα ταξιδεύω
    αφού με βάζεις σε πειρασμούς... ¨ομορφη και σύντομη αναφορά στους μύθους...
    Να είσαι καλά, Φίλε Διονύση... και πότε κερνάς για την γιορτή σου;;; ή κάνω λάθος;
    Φιλί από μακρυα΄, όμως,
    Υιώτα
    "αστοριανή"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που έστω και με κρυολόγημα σε ταξιδεύω. Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο.
      Την Τετάρτη 17 του μηνός κερνάω ό,τι θέλεις.
      Φιλιά και από μένα.

      Διαγραφή
  2. άψογα... ψηφίζω.. Ποτάμι!!!... υπεροχο!!! όπως και τα άλλα χωριά...
    τέλεια η Κέρκυρα, δεν την γυρισα, αλλά ΟΣΟ είδα... με μάγεψε!!! καλές γιορτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου καλή μου χαίρομαι που ταξιδεύεις κι΄εσύ μαζί μας.
      Η Κέρκυρα είναι ένα όνειρο. Είχα την τύχη να ζήσω εκεί δια δεκαέξη ολόκληρα χρόνια.
      Καλές γιορτές και σε σένα αν και θα τα ξαναπούμε.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
    2. dennis... τοσα χρονια!! ωωωω... χαίρομαι... θα έχεις πολλά να μου πεις!!!

      Διαγραφή
    3. Λαμπρινή μου έχω γυρίσει όλο το νησί.
      Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχω πάει.
      Εδώ λοιπόν να σου πω ό,τι θέλεις.

      Διαγραφή
  3. Οτι και να πω θα είναι λίγο Ντένη μου!
    Η καλύτερη βόλτα αυτή που μας πήγες.
    Πόσο θα ήθελα να πάω κάποια στιγμή στην Κέρκυρα που ακόμα δεν τα έχω καταφέρει.
    Να σαι καλά πάντα να μας πηγαίνεις ταξίδια.
    Την καλημέρα μου καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενά μου αγαπημένη μου φίλη καλή σου μέρα.
      Σ΄ευχαριστώ που απόλαυσες το ταξιδάκι μας.
      Εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρεις να έχεις μια γνωριμία με την Κέρκυρα.
      Αξίζει πίστεψέ με.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Η πρώτη φωτογραφία με μάγεψε με το φως και το τοπίο!!!
    Αν ποτέ επισκεφτώ την Κέρκυρα σίγουρα δεν θα αμελήσω να περάσω και από τα χωριά της!!
    Καλή εβδομάδα σου εύχομαι Ντένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Αλεξάνδρα μου καλή μου φίλη
      Εύχομαι να μπορέσεις κάποτε να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου και να επισκεφτείς την Κέρκυρα.
      Θα σου μείνει αλησμόνητη.
      Τρομερή εμπειρία.
      Καλή σου μέρα καλή μου φίλη και καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  5. Ε, φταίω εγώ μετά που λάτρεψα τα Επτάνησα; Εκείνο που θυμάμαι έντονα είναι το χωριό/μουσείο, επηρεασμένο από τα ενετικά χρόνια, έχω βγάλει πολύ ωραίες φωτογραφίες εκεί. Το μόνο αρνητικό (όταν την επισκέφτηκα εγώ πριν από αρκετά χρόνια) ήταν ότι, με το σκάφος, από τη θάλασσα όπως μπήκαμε στην πρωτεύουσα, ήταν πολύ βρώμικη και είχαμε απογοητευτεί πολύ, ελπίζω να έχει αλλάξει αυτό. Συνέχισε να μας δείχνεις αυτές τις ομορφιές φίλε Ντένη και καλή εβδομάδα σε σένα, αλλά και στους φίλους σου στη Νέα Υόρκη, όπως σου έγραψα και στο blog μου! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Πετρούλα.
      Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμα από το "σπιτικό μου"
      Καμιά φορά συμβαίνει οι είσοδοι των λιμανιών να είναι βρώμικοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νησί ευθύνεται. Πολλές οι ομορφιές σ΄αυτό το νησί καλή μου φίλη. Είχα την τύχη να περάσω εκεί τα παιδικά μου χρόνια. Τρομερές οι αναμνήσεις μου. Και σε κάθε μου επίσκεψη στην Ελλάδα την μια βδομάδα την έδινα στην Κέρκυρα.
      Διάβασα αυτά που έγραψες στο μπλογκ σου και σ΄ευχαριστούμε όλοι μας. Η ιστοσελίδα σου έχει μπει στα αγαπημένα μας διότι αξίζει.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  6. Φοβερες οι φωτογραφιες οπως εκπληκτικη ειναι η Κερκυρα!!!!!!
    ¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽¸¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽¸¸.•*`*•.¸.¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽(●◡●)✽Οπως καθε χρονο δεν ξεχναω ποτε την μπλοκογειτονια ετσι και φετος περναω απο εδω φιλε μου να σου ευχηθω ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!!¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽¸¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽¸¸.•*`*•.¸.¸.•*`*•.¸¸✽✤¸¸.•*`*•.¸¸✤✽(●◡●)✽

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες καλέ μου φίλε.
      Τι έγινες;
      Έχεις χαθεί για τα καλά.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Καλές και χαρούμενες γιορτές και σέ σένα καλέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  7. Ευτυχώς είχα την τύχη να επισκεφτώ την Κέρκυρα δύο φορές κι έτσι είχα την ευκαιρία να δω πολλά από όσα αναφέρετε στην ανάρτηση!
    Βέβαια, δύο φορές δεν είναι καθόλου αρκετές για ένα τόσο όμορφο νησί!
    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς σε βρίσκω στο "σπιτικό μου" αγαπητή μου Αθηνά.
      Πιστεύω πως τις δυο φορές που επισκέφτεικες το νησί θα γνώρισες τουλάχιστον τα πιο γνωστά. Αν μάλιστα έκαμες και μια επίσκεψη σε χωριά της Μέσης Κέρκυρας τότε θα πήρες μια καλή γεύση λαϊκής παράδοσης, νησιώτικης αρχιτεκτονικής και ποιότητας ανθρώπων.
      Εύχομαι και άλλες επισκέψης και στα άλλα νησιά μας.
      Την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  8. Απαντήσεις
    1. Η πατρίδα μας, φίλε Ιχνηλάτη, μόνο ομορφιά έχει όσο κι΄αν κάποιοι θέλουν να μας την καταστρέψουν.

      Διαγραφή
  9. Ντένη μου
    πέρασα να σου ευχηθώ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, χρόνια γερά, χρόνια δυναμικά για τη Γιορτή σου που ξημερώνει ολοένα σε μας. Να σε χαιρόμαστε και να χαιρόμαστε αυτούς τους όμορφους περιπάτους που μας σεργιανάς!
    Η Κέρκυρα,ποτέ δε χορταίνεται,πόσο μάλλον τα χωριά της που είναι πολλά και χρειάζονται πολλές επισκέψεις! Μας ξεσηκώνεις και οι καιροί είναι δύσκολοι...ακόμα με περιμένει απο πέρσυ η Τάτι...
    Καλό ξημέρωμα και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαρά μου καλή σου μέρα.
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις ευχές σου.
    Στ΄αλήθεια οι περίπατοι στα νησιά μας είναι απολαυστικοί.
    Θα συνεχίσουμε όσο μπορώ.
    Μ΄αρέσει που σε ξεσηκώνω. Βέβαια δύσκολοι οι καιροί για την πατρίδα αλλά ελπίζω πως θα τα καταφέρεις να πιείς ένα καφεδάκι στο Κανόνι.
    Καλή σου μέρα και ένα ακόμη ευχαριστώ για ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περνώ μόνο να αφήσω τις ευχές μου για την ονομαστική σου γιορτή!Για σένα και για την αγαπημένη μου φίλη παραπάνω.... η ημέρα έχει απ΄όλα! και χαρά και λύπη!
    Όμως'ερχονται Χριστούγεννα για άλλη μια φορά και εκεί θα στρέψουμε το βλέμμα της ψυχής μας!
    χρόνια πολλά με υγεία!
    όσο για τα οδοιπορικά σου, τι να πώ; Έφτάνησα ίσον dennis kοntarinis!
    καλές γιορτές και του χρόνου με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Βαρβάρα για την επίσκεψη και τις ευχές σου.
      Μίλησα και με την Χαρά και έχεις και από αυτήν ένα ευχαριστώ.
      Τα Εφτάνησα είναι ίσον Ντένης γιατί εκεί έχω αφήσει τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Αυτά τα νησιά τα λάτρεψα από τα παιδικά μου χρόνια.
      Ευχές και από μένα για χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχέα το νέο έτος.

      Διαγραφή
  12. Χρονια πολλα καλε μας φιλε να είσαι καλα και να μας ταξυδευεις παντα με τα ομορφα ταξίδια σου.. αφού δεν μπορούμε να γνωρίσουμε απο κοντα όλα τα όμορφα μερη της πανεμορφης πατρίδα μας..και η Κερκυρα ειναι ενα απο τα ομορεφότερα μερη για να τα επισκεφτεις.. σε ευχαριστούμε.. !!! να περασεις ομορφες γιορτινες μερες..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σ΄ευχαριστώ Ρούλα μου που θυμήθηκες τη γιορτή μου και μου στέλνεις τις ευχές σου.
    Να είσαι καλά φίλη μου καλή.
    Έχεις δίκιο για το πόσο δύσκολο είναι να απολαύσουμε αυτές τις ομορφιές των νησιών μας και καταλαβαίνεις ότι για μας που ζούμε στα ξένα είναι ακόμα πιο δύσκολο.
    Ας τα απολαύσουμε λοιπόν με τους περιπάτους που σας παρουσιάζω.
    Ευχές μου να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου τις Αγιες μέρες των Χριστουγέννω και την Πρωτοχρονιά.
    Χρόνια πολλά καλή μου φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου φίλε Ντένη.
    Μετα φόβου Θεού μπαίνω σήμερα στα Μπλογκ με το Ιντερνετ Εξπλορερ το Γκοογκλ δεν λειτουργεί μάλλον είναι επικίνδυνο.
    ¨όμως δεν έχω να κάνω τίποτα με τον Βορειοκορεάτη ούτε με την ΣΟΝΥ
    ούτε πλούσιος
    Είναι αθώος

    θα τα πούμε

    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Γαβρίλη στ΄αλήθεια δεν ξέρω τι να σου πω.
    Πάντως με τη Βόρεια Κορέα δεν έχω καμιά σχέση γιατί δεν μ΄αρέσει
    ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Κι΄έτσι δεν ξέρω αν είναι πλούσιος κι΄ αν είναι αθώος.
    Ελπίζω να σε δω αύριο Σάββατο και να τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τα Εφτάνησα τα λατρεύω...
    Στην Κεφαλονιά έζησα...
    Η Λευκάδα μια ανάσα δρόμος από δω και αγαπημένος προορισμός όλων μας!
    Η Κέρκυρα με γοήτευσε από την πρώτη φορά που την είδα από το καράβι και με συνεπήρε όταν τη γνώρισα καλύτερα...πολύ χάρηκα και αυτή τη βόλτα!
    Όλα τα νησιά πανέμορφα και νομίζω πως ήρθα στο κατάλληλο μέρος για να τα απολαμβάνω!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Μαρία καλησπέρα σου.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη στο "σπιτικό μου". Θά είσαι πάντοτε καλοδεχούμενη εδώ.
      Με χαρά μου είδα πως γνωρίζεις τα νησιά μας και πολύ τα αγαπάς. Η ομορφιά τους σκλαβώνει όποιον τα γνωρίσει.
      Να σου πω ότι στ΄αλήθεια ήρθες στο κατάλληλο μέρος για να απολαμβάνεις την ομορφιά τους.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη και σου εύχομαι όμορφες και χαρούμενες γιορτές.

      Διαγραφή