Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Κεφαλονιά. Περίπατος στην Αγία Ευφημία.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Δεκέμβρη.
Γάϊος. Πρωτεύουσα των Παξών.

Ελάτε να κάνουμε σήμερα έναν όμορφο περίπατο στον μικρό οικισμό της Αγίας Ευφημίας, στην Πύλαρο της Κεφαλονιάς. Είναι τόσες οι ομορφιές που έχει αυτός ο μικρός οικισμός ώστε στ΄αλήθεια αξίζει τον κόπο να περπατήσουμε στις όμορφες παραλίες του και στα γραφικά δρομάκια του.
Εμπρός λοιπόν.  Ξεκινάμε.


Μια όμορφη άποψη του οικισμού της Αγίας Ευφημίας.

Η Αγία Ευφημία, Αγιά Θυμιά τη λένε οι ντόπιοι, είναι ένα από τα πιο όμορφα παραλιακά χωριά του νησιού της Κεφαλονιάς αλλά οπωσδήποτε και το πιο όμορφο χωριό της περιοχής της Πυλάρου. Στο λιμάνι του χωριού στέκει επιβλητικό και προσθέτει μια ρομαντική πινελιά στο μαγευτικό τοπίο το εκκλησάκι της Αγίας από την οποία το χωριό έχει πάρει το όνομά του. 

Να πούμε ιστορικά ότι ηΑγία Ευφημία έζησε και μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δοκλητιανού που βασίλεψε από το 284-305 μΧ. Βασανίστηκε σκληρά για να αλλάξει την πίστη της όμως προτίμησε τον θάνατο.
Τον οικισμό της Αγίας Ευφημίας στην πραγματικότητα συμπληρώνουν και κάποια μικρά χωριά όπως τα Φερεντινάτα, τα Ποταμιανάτα, τα Μακρυώτικα τα Διβαράτα και κάποια άλλα ακόμη. 
Στο βάθος ενός πανέμορφου κόλπου ακουμπισμένος ο οικισμός.
Η Αγία Ευφημία έχει χαρακτηριστεί σαν το μέρος του νησιού της Κεφαλονιάς που συνδυάζει τον παραδοσιακό και τον κοσμοπολίτικο αέρα των Επτανήσων. 
Βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Αγία Δυνατή και Καλόν Όρος και είναι πνιγμένη από το πράσινο χρώμα της πλούσιας βλάστησης που την αγκαλιάζει.
Να πούμε εδώ σαν παρένθεση ότι η περιοχή της Πυλάρου είχε και έχει πάντοτε μεγάλη σημασία για το νησί της Κεφαλονιάς γιατί από την αρχαία εποχή συνιστούσε το πέρασμα για τη Βόρεια Κεφαλονιά. Το όνομά της η περιοχή έχει πάρει από τη λέξη "πυλωρός" που σημαίνει "φρουρός της πύλης"
Η Αγία Ευφημία βρίσκεται στην ανατολική μεριά του νησιού πραγματικά σ΄ένα παραμυθένιο περιβάλλον ομορφιάς. Στην αντίθετη μεριά, στην δυτική υπάρχει η πασίγνωστη παραλία του Μύρτου.  
Ο αδριάντας του Μαρίνου Αντύπα.
Στην περιοχή της Πυλάρου βρίσκεται και ο οικισμός Φερεντινάτα όπου εκεί γεννήθηκε ο Μαρίνος Αντύπας, ο μεγάλος αγωνιστής και υπερασπιστής των δικαιωμάτων των αγροτών. 
 Η παραλιακή διαδρομή από τη Σάμη για την Αγία Ευφημία στ΄αλήθεια είναι απολαυστική. Αριστερά, καθώς ταξιδεύει κανείς, υπάρχει μια σειρά από μικρά βουνά και λόφους γεμάτα από βράχια.
Στην δεξιά μεριά απλώνεται το υπέροχο γαλαζοπράσινο χρώμα της θάλασσας του Ιονίου γεμάτο από μαγευτικές και πανέμορφες παραλίες με βότσαλα και βράχια που φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας. Η διαδρομή είναι πανέμορφη. Καταπράσινα τοπία και γραφικά λιμανάκια αποκαλύπτουν τα δώρα της φύσης προς την ύπαιθρο της Κεφαλονιάς.
Γραφικά τα δρομάκια του μικρού οικισμού.
Ο οικισμός της Αγίας Ευφημίας είναι ένα γραφικό κομμάτι του νησιού και παρουσιάζει μια σχετικά καλή ρυμοτομία. Οι δρόμοι ήσυχοι με πλούσια βλάστηση ενώ όλες σχεδόν οι αυλές των σπιτιών είναι γεμάτες με λουλούδια και χρώματα.  Οι γραφικές ταβέρνες στον παραλιακό δρόμο προσφέρουν ιδιαίτερες γεύσεις, μια υπέροχη θέα αλλά και ένα φιλικό περιβάλον που θα σας μείνει αξέχαστο.  
Στις 11 Ιουλίου ημέρα της γιορτής για κάποιο θαύμα της Αγίας Ευφημίας γίνεται η λιτάνευση της εικόνας με την συμμετοχή των τοπικών αρχών, της Φιλαρμονικής της γειτονικής Σάμης  και πλήθους κόσμου. 
Αξίζει κάποιος να καταφέρει να βρεθεί στην πανέμορφη κωμόπολη της Αγίας Ευφημίας. Θα είναι μια επίσκεψη που θα του μείνει αξέχαστη.

ΠΗΓΕΣ
w.mygreece.travel
w.kefalonitis.com
w.kefaloniaview.gr
w.el.wikipedia.org
w.kefaloniapress.gr
w.kefalonia.gov

27 σχόλια:

  1. ...χαρά που θα κάνει κι ο Γαβρίλης!!!
    Άσε που μου θύμησες την γιαγιά-μάνα της μάνας μου...

    Πανέμορφα όλα,

    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Υιώτα μου.
      Δες πάρα κάτω τη χαρά του Γαβρίλη.
      Γι΄αυτό έκαμα αυτή την ανάρτηση Να τον ταρακουνήσω λίγο
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Και φυσικά, όπως σου έχω ξαναπεί, έχω πάει -και- στην Κεφαλλονιά, την οποία λάτρεψα σε βαθμό που, οι εικόνες που έχω δει και οι στιγμές που έχω ταξιδέψει μέσα στα νερά της, έχουνε "γράψει" ανεξίτηλα στη μνήμη μου. Καλημέρα φίλε Ντένη και σε ευχαριστώ για το ταξίδι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Mia Petra.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψή σου. Χαίρομαι που τα Ιόνια νησιά μας είναι στις προτιμήσεις σου και μάλιστα σε έχουν εντυπωσιάσει.
      Να ευχηθώ να τα επισκεφτείς όλα.
      Καλή σου βδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφη κυριακάτικη βόλτα μας πήγες Ντένη στην πανέμορφη και αγαπημένη Κεφαλλονιά!
    Είναι το μόνο νησί των Επτανήσων που έχω επισκεφτεί (και μάλιστα δύο φορές) κι έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις!!
    Καλή συνέχεια σου εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Χαρά μου το πέρασμά σου από το "σπιτικό" μου.
      Εύχομαι να επισκεφτείς και τα άλλα νησιά μας και να είσαι σίγουρη ότι όλα θα σε εκπλήξουν με την ομορφιά τους.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Ω! Δεν έχω πάει ποτέ στην Κεφαλονιά! Άρα ήταν ότι έπρεπε αυτή η βόλτα!
    Χαιρετώ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενη πάντα στο φτωχικό μου αγαπητή μου Αθηνά.
      Χαρά μου που σου πρόσφερα μια όμορφη βόλτα.
      Εύχομαι να μπορέσεις κάποτε να γνωρίσεις τα Εφτάνησα.
      Θα σε μαγέψουν με τις ομορφιές τους.
      Καλή βδομάδα αγαπητή μου.

      Διαγραφή
  5. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμένα να διαβάσω στον ιστότοπο του φίλου Ντένη για την πρωτεύουσα της Πυλάρου την Αγία Ευφημία. Θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι ακόμα από εκείνα τα προπολεμικά χρόνια όπου στην Πύλαρο δεν υπήρχαν δήμοι αλλά κοινότητες.
    Η Πύλαρος μια περιφέρια-κοιλάδα απαρτιζόταν από 24 χωριά αυτά όλα πριν των σεισμών του 1953. Κάθε 3-4 χωριά ήταν μια κοινότητα. π.χ. Τα Μακρυώτικα ήταν το μεγαλύτερο χωριό, σε αυτό είχαν ταυτισθεί ως κοινότητα τα χωριά Μαρκάτα (όπου γεννήθηκα) τα Βασιλοπουλάτα και τα Βαλλιανάτα. Η Αγία Ευφημία ήταν ένα ονομαστό Ψαροχώρι.
    Μετά την καταστροφή απ τους σεισμούς ο κόσμος έφυγε, αυτοί που έμειναν ήταν οι ολίγοι, ερήμωσαν τα πάντα με την κατάργηση των κοινοτήτων η Πυλαρος προηχθει σε Δήμο με πρωτεύουσα την Αγία Ευφημία.
    Ήταν ο χρυσούς αιών της Πυλάρου!
    Σήμερα είναι ένα απομακρυσμένο τμήμα του δήμου Κεφαλληνίας με πρωτεύουσα το Αργοστόλι, απόσταση 34 χιλιόμετρα, έκοψαν την συγκοινωνία με το ferryboat από την Σάμη με την απένατι στερά που είναι η Πάτρα, έκαναν την πύλη της Βορείου Κεφαλονιάς ένα ληθαργικό κοιμώμενο κομμάτι γης, αν κι έχουμε τον Μύρτο κι άλλα καλά εν τούτοις για να ταξιδέψεις προς Αθήνα πρέπει να πάς στον Πόρο κι από εκεί με φέρρι στην Κυλλήνη κι από εκεί Αθήνα.
    Μια ολόκληρη μέρα ταλαιπωρία κι έξοδα.
    Μόλις τελείωσε ο πόλεμος υπηρχαν βαπόρια έπιαναν Σάμη κατευθείαν Πειραιά. Σήμερα η Πύλαρος χωρίζεται από τον υπόλοιπο κόσμο σαν να ζει πίσω απ το Σιδερουν παραπέτασμα.
    Απ' το σπίτι που γεννήθηκα η Αγια Ευφημία απέχει 4 χιλιόμετρα, για να πας με τα πόδια είναι κατηφόρα, για να γυρίσεις είναι ανηφόρα δεν αντέχουμε, Υπάρχουν 4 ταξί στην Αγία Ευφημία το καλοκαίρι όπου είναι η τουριστική εποχή δουλεύουν με τουρίστες, εσύ ως ντόπιος είναι λιγάκι δύσκολο να βρεις
    έχει ωραίες θάλασσες όχι άμμο αλλά γουλιά πέτρες. Δεν υπάρχει αστυνομικός σταθμός, δεν υπάρχει τράπεζα, Προπαντός τώρα που έγινε ένας μακρινός επαρχιακός (οικισμός) του δήμου Κεφαλληνίας μοιάζει πολύ σαν επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

    Μου θύμησες φίλε νοσταλγικές αναμνήσεις τότε που ακόμα δεν υπήρχαν ιδιωτικά αυτοκίνητα, ή λεωφορεία παρα γαϊδουράκια ή πεζοπορία μια εποχή όπου ένα ταξιδι στην Α.Ε. ήταν ένα σημαντικό γεγονός κλπ...
    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να λοιπόν φίλε Γαβρίλη που σου φύλαγα μια έκπληξη. Να σου πω ότι σου έχω ακόμη μία αλλά αργότερα.
      Γνωστά σε μένα τα όσα συμπληρώνεις και πιστεύω πως όλοι όσοι περάσουν από εδώ θα πάρουν μια εικόνα και από τα δικά σου λόγια.
      Νάσαι καλά φίλε και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  6. Ντένη μου είναι υπέροχο μέρος, έχω πάει αρκετές φορές.
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα σου εύχομαι.
      Πολύ όμορφα ακούγεται το ότι έχεις παει αρκετές φορές Κεφαλονιά.
      Δοκίμασε να γνωρίσεις και τα υπόλοιπα νησιά μας. Έχουν πολλά να σου προσφέρουν.
      Νάσαι πάντα καλά Ελένη μου.

      Διαγραφή
  7. Μπορεί νασ αργώ να περασω και αυτήν την φορα λογο υγειας αγαπημενου περισσότερο αλλα απολαμβανω παρα πολλες βόλτες μαζεμενες.. απο την υπεροχη Κεφαλονια ως την Λευκαδα και το πουκαμισο του παπα.. υπεροχα πέρασε και σε ευχαρσιστώ για το ομορφο ταξιδι που μας πήγαινεις καθε φορα.. να είσαι καλα και να έχεις μια ομορφη εβδομαδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλή σου μέρα, καλή βδομάδα σου εύχομαι. Καθόλου δεν σε παρεξηγώ αν αργείς να περάσεις. Κατανοώ τις δυσκολίες και την έλλειξη χρόνου του καθ΄ενός. Άλλωστε κάπως έτσι ενεργώ και εγώ.
      Χαρά μου που σου αρέσουν όσα μπορώ να προσφέρω.
      Να ευχηθώ όλα καλά στο αγαπημένο σου πρόσωπο.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα, αγαπημένε φίλε Ντένη!
    Τα ταξίδια σου, στα αγαπημένα μας Εφτάνησα είναι ονειρεμένα και νοσταλγικά! Ειδικά, όμως, το σημερινό αφιέρωμα στην Αγία Ευφημία με συγκινεί ιδιαίτερα! Την περίοδο 1985-1986 που ήμουν δάσκαλος στα Διβαράτα, η Αγία Ευφημία, το υπέροχο αυτό κεφαλονήτικο χωριό, ήταν το καθημερινό στέκι συνάντησης των δασκάλων της γύρω περιοχής. Έχω όμορφες αναμνήσεις από εκεί! Σ' ευχαριστώ πολύ που τις ανέσυρες μέσα από την περιγραφή και τις εικόνες που μας χάρισες...
    Καλή εβδομάδα να έχεις!
    Πολλά χαιρετίσματα από Ελλάδα, Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα φίλε Αντώνη.
      Κι΄εσύ λοιπόν με τις καλύτερες αναμνήσεις από την Αγιά Θυμιά.
      Στ΄αλήθεια είναι ένα χωριουδάκι όνειρο.
      Χαίρομαι που σε είδα
      Την αγάπη μου σε σένα και την Πόπη και καλή σας βδομάδα.

      Διαγραφή
  9. Απίστευτη ομορφιά Ντένη μου!
    Εχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα νησιά του Ιονίου.
    Δεν λέω όμορφα και του Αιγαίου αλλά πως να συναγωνιστούν τόση ζωή, τόση ομορφιά, τόση ανάσα!
    Την καλησπέρα μου σε ευχαριστούμε για τις πανέμορφες βόλτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα καλή μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Είναι αλήθεια ότι όλη η πατρίδα μας έχει τόσες ομορφιές που δεν ξέρεις ποιάν να πρωτοδιαλέξεις. Όμως όπως πολύ σωστά λες, τα νησιά του Ιονίου έχουν μιαν "ανάσα" που δεν την συναντάς αλλού.
      Χαρά μου που κι΄εσύ απολαμβάνεις αυτές τις βόλτες
      Καλή σου βδομάδα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Μπορεί να μην έχω επισκεφθεί ποτέ το νησί - εύχομαι κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό - αλλά πραγματικά με ταξιδεύεις κάθε φορά με τις αναρτήσεις σου, αγαπητέ μου φίλε Ντένη κι είναι λες και βρίσκομαι εκεί....
    Εύχομαι να 'χεις μια όμορφή και δημιουργική εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νίκη μου καλή μου.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν αυτά τα όμορφα ταξιδάκια.
    Εύχομαι να καταφέρεις κάποτε να επισκεφτείς τα νησιά μας. Στ΄αλήθεια θα είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πραγματικά Ντένη μου, σε κάθε γραμμή σου, χαιρόμουν που γνώρισα αυτές τις ομορφιές!
    Υπέροχη, ενημερωτική και ευχάριστη κι αυτή σου η ανάρτηση!
    Πολλούς χαιρετισμούς και φιλιά σ΄όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλή σου μέρα Μάγδα μου.
    Με τις τόσες ομορφιές που έχει η πατρίδα μας δεν μπορείς να αποφύγεις τη συγκίνηση.
    Χαίρομαι που για μια ακόμη φορά απόλαυσες τον περίπατό μας.
    Την αγάπη μας και τα φιλιά μας σε όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εστω και στην εκπνοή της ανάρτησης δίνω το παρόν ,Ντένη μου.
    Γνωρίζεις πολύ καλά τις υποχρεώσεις που με κρατούν μακρυά απο τα δρώμενα του κυβερνοχώρου αυτό τον καιρό και ξέρω οτι συμφωνείς με τις δραστηριότητές μου αυτές.
    Ηλθα λοιπόν σένα διάλειμμα να πάρω ανάσα αγαπημένης Κεφαλονιάς και να ξαναθυμηθω όμορφες μέρες που περάσαμε εκεί. Εχω πάει στην Αγία Ευφημία και επιβεβαιώνω την ομορφιά που καταγράφεις
    Ελπίζω οτι ετούτο το Καλοκαίρι θα βρεθώ εκεί με τον αγαπημένο Γαβρίλη,μου είχε πει οτι θα ερθει και πάλι να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες του περασμένου έτους
    Σου αφήνω την Καληνυχτιά μου και να προσέχεις την υγεία σου.
    Πάντα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε περίμενα Χαρά μου και γι΄αυτό δεν άλλαξα την ανάρτηση. Θα γίνει αύριο.
    Γνωρίζω τις υποχρεώσεις σου για τις οποίες άλλωστε μιλούσαμε αναλυτικά όλη την εβδομάδα. Φυσικά και συμφωνώ με τις δραστηριότητές σου, σε θαυμάζω και σου το έχω πει πολλές φορές.
    Να λοιπόν που έχεις γνωρίσει την πανέμορφη αυτή περιοχή. Όσο για την επίσκεψη του Γαβρίλη να σου πω ότι πριν λίγο ήπιαμε καφέ μαζί και είναι σε πολύ σκέψη το ζήτημα της επίσκεψης.
    Αυτά και την αγάπη μου πάντα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντένη μου καλή σου μέρα
    Πραγματικά η Αγία-Θυμιά είναι ένα ξεχωριστό μέρος του νησιού μας.
    Στη φωτογραφία, απέναντι από το κοτεράκι το αραγμένο, είναι το καφενεδάκι που συναντιώμαστε με τον Γαβρίλη.
    Η διαδρομή είναι θαυμάσια όπως ακριβώς την περιγράφεις.
    Καλή σου μέρα Ντένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ μαζί σου αγαπητή μου Κάτε για την ξεχωριστή ομορφιά της Αγίας-Θυμιάς.
      Το νησί μας αλλά και τα υποόλοιπα νησιά έχουν πάρα πολλές ομορφιές
      Νάσαι καλά καλή μου Κάτε.

      Διαγραφή
  17. Έζησα για χρόνια στην Κεφαλονιά και την αγαπάω πολύ...
    Πόσες και πόσες φορές δεν με άφησε το καράβι στην Αγία Ευφημία και πόσα μεσημέρια δεν αναζήτησα ίσκιο στη σπηλιά του Μύρτου και την απόλυτη απόλαυση στα δροσερά του νερά...όμορφες αναμνήσεις ξύπνησαν σήμερα!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή