Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στη Βόρεια Ζακυνθο.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Δεκέμβρη.
Γάϊος. Πρωτεύουσα των Παξών.




Στη βόρεια Ζάκυνθο σήμερα να γνωρίσουμε τρία χαρακτηριστικά χωριουδάκια. Την Αναφωνήτρια, τη Λούχα και το Γύρι. Τρία μικρά χωριά όμως τόσο όμορφα. Αρχίζουμε με την Αναφωνήτρια όπου το πρώτο που θα θαυμάσουμε είναι εκεί το Μοναστήρι. 

Ένα στ΄αλήθεια στολίδι, ένα στολίδι καλλιτεχνικής αλλά και λαογραφικής παράδοσης αποτελεί η Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας στην βόρεια Ζάκυνθο, στον ομώνυμο οικισμό. Πρόκειται για ένα μοναστήρι που για πολλούς λόγους είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία του νησιού.
Το καμπαναριό της Μονής.
Μέσα σ΄ένα καταπράσινο τοπίο είναι χτισμένο το μικρό ορεινό χωριουδάκι της Αναφωνήτριας στα βόρεια της Ζακύνθου.
Πανέμορφος ο αυλόγυρος.
Το χωριό έχει πάρει το όνομά του από την Μονή της Παναγίας της Αναφωνήτριας όπου εκεί μόνασε και ο Άγιος Διονύσιος, πολιούχος του νησιού. Όμως από το ίδιο μοναστήρι πέρασε και ο Άγιος Γεράσιμος, προστάτης του νησιού της Κεφαλλονιάς.
Η Μονή βρίσκεται στην περιοχή του Πλεμοναρίου στα βορειοδυτικά του νησιού της Ζακύνθου. Πιθανότατα ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από Λεονάρδο Γ΄ Τόκκο, κόμητα Παλατίνο Κεφαλληνίας και Ζακύνθου και από την σύζυγό του Λάππα.
Ο μεσαιωνικός πύργος.
Στην είσοδό της βρίσκεται ένα ψηλός μεσαιωνικός πύργος του 15ου αιώνα στον οποίο ζητούσαν καταφύγιο οι κάτοικοι του χωριού για να προστατευτούν από τις επιδρομές των πειρατών. 
Η εικόνα της Παναγιάς της Αναφωνήτριας.
Η θαυματουργή εικόνα της είναι βυζαντινής προέλευσης η οποία κατά τρόπο θαυμαστό έφτασε στη μονή στην Ζάκυνθο μετά την άλωση της Πόλης το 1453. Πρόκειται για μια εικόνα πολύ μεγάλης αξίας. Στην μονή υπήρχαν ανεκτίμητα ιστορικά και καλλιτεχνικά κειμήλια τα οποία λεηλατήθηκαν από ξένους αλλά και ντόπιους σε διάφορες ιστορικές περιόδους.
Άλλη μια εικόνα του αυλόγυρου.
Με την κατάληψη των νησιών από τους Ενετούς η Μονή περιήλθε στην εκμετάλλευση των καταχτητών την οποία παραχωρούσαν μαζί με την περιουσία της σαν jus patronato σε πρόσωπα επιφανή.
Το 1568 δόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Διονύσιο Σιγούρο – τον Άγιο και προστάτη του νησιού – όπου σε αυτή τη Μονή έγινε η συνάντηση του Αγίου με τον δολοφόνο του αδελφού του, τον οποίο όπως είναι γνωστό τον συγχώρεσε και τον γλύτωσε από τους διώκτες του.
Τελευταίο κάτοχος της μονής υπήρξε η οικογένεια Φλαμπουριάρη.
Σήμερα η Μονή λειτουργεί σαν Ενοριακός Ναός του ομώνυμου διπλανού χωριού ενώ ο πύργος υψώνεται σαν καμπαναριό. Αποτελεί τόπο προσκυνηματικό, λόγω της σύνδεσής του με τον Άγιο της Συγνώμης , τον Διονύσιο.
Χαρακτηριστικό δρομάκι του οικισμού.
Περπατώντας στα στενά δρομάκια του χωριού θαυμάζει κανείς τα πετρόχτιστα σπίτια με τους περιποιημένους κήπους και τις αυλές που είναι γεμάτες με κότες κοκόρια, κατσίκια, γάτε και πολλά άλλα οικιακά ζώα.
Το χωριό βρίσκεται κοντά σε ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού, το Ναυάγιο, όπου από την βεράντα που έχει στηθεί στο χωριό μπορεί κανείς να απολαύσει όλη την πανοραμική παραλία.
Ο οικισμός της Αναφωνήτριας αποτελεί ένα τυπικό δείγμα για τον τρόπο που ζουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών στη Ζάκυνθο. Μια στάση στη μικρή πλατεία του χωριού σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε ένας καφέ με συντροφιά τα κελαϊδίσματα των πουλιών και τις μυρωδιές της φύσης.
Χαρακτηριστική γωνιά στη Λούχα.

Η Λούχα, ένα μικρό ορεινό χωριό στη βόρεια Ζάκυνθο, είναι ένα από τα λίγα μέρη του νησιού που ο τουρισμός δεν έχει χαλάσει την ομορφιά τους και ένα από τα λίγα χωριά που έμειναν άθικτα από τον σεισμό του 1953. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με πετρόχτιστα σπίτια, περιποιημένες αυλές και πλακόστρωτα δρομάκια.
Παραδοσιακά σπιτάκια τονίζουν την ομορφιά του χωριού.
Έχει διατηρηθεί σχεδόν ατόφια η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δίνοντας την αίσθηση ότι εκεί, στο χωριουδάκι αυτό ζεις το παρελθόν του νησιού. Λένε πως ένας περίπατος στα μικρά του δρομάκια νοερά σε μεταφέρει σε περιοχές της Σικελίας, Είναι χτισμένο πάνω από μια πανέμορφη κοιλάδα όπου μέσα σ΄αυτήν οι κάτοικοι του χωριού έχουνε τ΄αμπέλια τους και τα χωράφια τους. 
Γραφικό και πανέμορφο το Γύρι.
Λίγο πιο πέρα από τον οικισμό της Λούχας συναντάμε το χωριό Γύρι. Είναι κι΄αυτό ένα από τα λίγα που έχουν διασωθεί από τον σεισμό του 1953. Το Γύρι διατηρεί κι΄αυτό την γραφικότητά του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Κι΄εδώ μπορείς να θαυμάσεις τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις περιποιημένες αυλές των όμορφων σπιτιών. Το μικρό χωριό είναι χτισμένο πάνω σ΄ έναν λόφο και περιτριγυρίζεται από πυκνόφυτα δάση. Η θέα είναι πανοραμική αφού μπορεί κανείς να θαυμάσει την απεραντοσύνη του Ιονίου. 
Στη Βόρεια Ζάκυνθο υπάρχουν και άλλα πανέμορφα χωριουδάκια. Κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε εκεί.

Φίλες και φίλοι μου.
Περάστε και από το http://hellascafe.blogspot.com
Θα βρήτε κάτι ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ.

22 σχόλια:

  1. Ντένη μου, φτιάξαμε το... αυτοκίνητο!!! Εσύ θα πάρεις βάρκα
    και θα πάμε παρέα!!!!!!!!!!!

    Και του χρόνου, με ευχές πολλές,

    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή μου Υιώτα.
      Εδώ είμαι και όποτε θέλετε ξεκινάμε.
      Ευχές και σε σας και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  2. Ντένη μου
    Καλώς σας δέχομαι στα λημέρια μου,αν κι ο Γάϊος με κοιτάζει υπεροπτικά, αφού κερδίζει τις εντυπώσεις,και δικαίως.
    Ενας ακόμα όμορφος περιπατος στα γραφικά χωριά της ορεινής Ζακύνθου, που όπως πολύ σωστά γράφεις κι εσύ,διατηρούν ακόμα λίγο απο το παραδοσιακό τους χρώμα.
    Για πόσο ακόμα,είναι το ερώτημα
    Μια που οι κληρονόμοι του άρχοντα Φλαμπουριάρη,που λες,είναι η άλλη πλευρά στην αγοραπωλησία με τον Εμίρη.
    Για όσο λοιπόν ακόμα η ομορφιά αυτή υπάρχει,οι φίλοι μας,είναι ευπρόσδεκτοι!
    Σε συγχαίρω επίσης για τις τόσο αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες που συνοδεύεις το κείμενό σου και ΔΕΝ στις έχω στείλει εγω,αλλά εξ ιδίων η ανεύρεση. Αυτό σημαίνει πόσο καλά προετοιμαζεις ό,τι μας παρουσιάζεις εδώ μέσα και Μπράβο σου!
    Καλό ξημέρωμα Κυριακής με την ευχή νάσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου καλή μου.
      Σ΄ευχαριστούμε για την υποδοχή στα λημέρια σου.
      Όμορφα τα χωριά και υπάρχουν και άλλα. Θα τα δούμε όσο θα υπάρχουν.
      Λυπάμαι που κάποιοι άχρηστοι στην πατρίδα μας προσπαθούν να μας κάμουν αποικία του Κατάρ.
      Για τις φωτογραφίες να σου πω ότι έβαλες κι΄εσύ το χεράκι σου.
      Αυτά και να σου ευχηθώ μια όμορφη Κυριακή.
      Θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  3. Ντενη πολυ καλή η παρουσίαση των 3 χωριών.... Να εισαι καλά που το έκανες!!
    Οι αλλοι ασχολουνται με τα τουριστικά μέρη και χωριά ενώ τα μικρά χωριουδακια που ειναι άσημα κάνεις δεν τα αναφέρει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα φίλε.
      Δυστυχώς ασχολούνται μόνο με αυτά που τους φέρνουν χρήμα. Δεν μπορούν να καταλάβουν πόση ομορφιά προσφέρουν αυτά τα χωριουδάκια Κρίμα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο και το σημερινό Ζακυνθινό σου αφιέρωμα, αγαπητέ μου Ντένη!!!
    Όμορφες φωτογραφίες, γραφικά χωριουδάκια και ιστορικές εκκλησίες!
    Σήμερα έμαθα ακόμη ένα προσωνύμιο της Παναγίας από τα 500 περίπου που υπάρχουν!
    Να είσαι πάντα καθώς και όλοι οι δικοί σου!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου καλή σου μέρα.
      Στ΄αλήθεια πρόκειται για πανέμορφα χωριά που ακόμη δεν τα άγγιξε το θεριό του τουρισμού. Σχετικά με τα προσωνύμια της Παναγιάς είναι πολύ περισσότερα από 500. Αν επισκεφτείς την ιστοσελίδα http://24grammata.com θα δει ένα άρθρο του καθηγητή Kυριάκου Διαμαντόπουλου ο οποίος αναφέρει 1620 προσωνύμια.
      Αυτά καλή μου και την αγάπη μου πάντα σε σένα και όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  5. Ενδιαφέρουσα η ξενάγησή σου αγαπητέ Ντένη στα όμορφα ορεινά χωριά της Ζακύνθου, Μερικές τοπωνυμίες μου έκαναν εντύπωση, αλλά προπαντός το της Παναγίας της "Αναφωνήτριας"

    Τα δικά μας ορεινά χωριά εκεί που γεννήθηκα στην βόρεια Κεφαλονιά, παρατημένα από ανθρώπους και κράτος εκεί όπου σήμερα ζουν μόνο κουκουβάγιες...
    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα φίλε Γαβρίλη.
      Στ΄αλήθεια αυτά τα χωριουδάκια αλλά και κάποια άλλα ακόμη που υπάρχουν εκεί είναι πανέμορφα. Οι κάτοικοί τους τα αγαπούν και δεν τα έχουν εγκαταλείψει όπως έγινε στο δικό μας το νησί. Εμείς φίλε μου τα έχουμε κάμει ρημαδιώ.
      Νάσαι καλά Καλή βδομάδα νάχεις και καλό μήνα.

      Διαγραφή
  6. Καταπληκτική η βόλτα που μας πήγες Ντένη!
    Οπου και να γυρίσει το μάτι σου ομορφιά!
    Αχ ελπίζω να μην τα ξεπουλήσουμε όλα τούτα!
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή σου μέρα Έλενα καλή μου.
    Στ΄αλήθεια ήταν μια όμορφη βόλτα σ΄αυτά τα υπέροχα μέρη που μας επιτρέπουν ακόμη να είναι δικά μας. Για πόσο;;; Θα εξαρτηθεί από το πόσα μας δίνουν για να πουλήσουμε την πατρίδα μας. Γιατί δυστυχώς καλή μου φίλη την πατρίδα μας την πουλάνε.
    Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα μείνει και για μας.
    Καλή σου βδομάδα και καλό σου μήνα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς σε βρίσκω και στο δικό σου χώρο Ντένη.
    Αν και τη Ζάκυνθο την έχω γυρίσει όλη -αφού κατοικώ απέναντι στον πύργο κι έχω κάνει πολλές αποδράσεις καλοκαιρινές κι μη εκεί- δεν γνώριζα τα χωριουδάκια! Τον Γάιο μόνο είχα ακουστά !
    Πολύ όμορφη η βόλτα σου :)))
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Αριστέα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Τα χωριουδλακια αυτά αλλά και κάποια άλλα ακόμη δεν τα προβάλει ο τουρισμός και είναι επόμενο να μην έχουν επισκεψιμότητα.
      Εύχομαι την επόμενη φορά που θα επισκεφτείς την Ζάκυνθο να τα γνωρίσεις.
      Καλό σου μήνα.

      Διαγραφή
  9. Κι εγώ επίσης φίλε Ντένη, ενώ έχω πάει 2-3 φορές στη Ζάκυνθο, δεν έχω δει αυτά τα μέρη, λόγω σκάφους βεβαίως. Αλλά, πάντα σε κάποιο μέρος δεν τα βλέπεις όλα, για να μπορείς να ξαναπάς! Καλό μήνα και καλό μεσημέρι :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Mia Petra και καλό μήνα σου εύχομαι.
      Αξίζει στ΄αλήθεια να γνωρίσεις αυτά τα χωριουδάκια αλλά και κάποια άλλα που είναι εκεί κοντά. Φρόντισέ το την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην Ζάκυνθο.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Όμορφοι τόποι που είχαμε τη χαρά περυσι να τους δούμε από κοντά. Ειδικά η ονη της Αναφωνήτριας είναι ένα μοναδικο μνημειο. Ολες οι εξοχές της Ζακύνθου διατηρούν το χρωμα τους και δέχονται πολύ μικρότερο τουριστικό κύμα σε σχέση με την πρωτεύουσα του νησιού.
    Καλό μήνα Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου καλή σου μέρα και καλό μήνα σου εύχομαι.
      Χαίρομαι που έχεις επισκεφτεί την Ζάκυνθο και έχεις πάρει μια γεύση από τις ομορφιές της. Στ΄αλήθεια η Μονή της Αναφωνήτριας είναι το κάτι άλλο.
      Εύχομαι να γνωρίσεις και τα άλλα νησιά μας.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη καλή μου και νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  11. Αγαπητέ μου Ντένη, αυτος ο ιστότοπος που ονομάζεται τα Εφτάνησα, μας έχει κάνει να αγαπήσουμε μέσα απο τις εικόνες σου και τα γραπτά σου, όλο το ΙΌΝΙΟ, και φυσικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι γιαυτό, που ονομάζονται άνθρωποι και το ξέρεις, αφού στην παρέα σου έχεις ήδη αρκετά ονόματά τους!
    Θέλω να προσθέσω οτι όποτε και αν βρώ χρόνο να περιηγηθώ, παντα βρίσκω κάτι που μου έχει διαφύγει ή κάτι καινούργιο σου.Να ξέρεις οτι θα πρότεινα να μας αφιερώσεις κάποιο απο τα κείμενά σου την πρωτοχρονιά ή στα γενέθλια (του blog)που να έχει σχέση με τον αη Βασίλη.
    Καλό μήνα, καλές γιορτές και μιας και ανέφερες τον ΄Αγιο της ΣΥΓΓΝΏΜΗΣ, έκανες πολύ καλά αφού είναι ο μήνας της γιορτής του.
    με εκτίμηση πάντα.
    Βαρβάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Βαρβάρα και καλό μήνα σου εύχομαι.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη στο μπλογκ μου και για τα καλά σου λόγια.
    Η πρότασή σου για ένα ειδικό αφιέρωμα την πρωτοχρονιά με βρίσκει ήδη έτοιμον να σας αφιερώσω το διήγημά μου "Περιμένοντας τον Άη-Βασίλη" που το ξέρεις και σου αρέσει τόσο πολύ.
    Θα το διαβάσουν και όλοι οι φίλοι της ιστοσελίδας μου.
    Νάσαι πάντα καλά αγαπητή μου Βαρβάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στην μονή έχω παει.. ένα σωρο τουρίστες Ρωσσοι ήταν εκεί!!! πολύ ενδιαφερόν!!!...
    και οι φωτο σου ωραίες αγαπητέ Ντένη!!!!! ... ααα.. μακάρι να ξαναπάω Ζάκυνθο!!!!
    καλό βραδυ, τα λέμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nα λοιπόν που έφτασες μέχρι την Αναφωνήτρια.
    Εύχομαι να καταφέρεις και άλλες επισκέψεις σε όλα τα νησιά του Ιονίου.
    Ειλικρινά αξίζει να τα γνωρίσεις όλα.
    Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή