Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Μια μικρή αλλαγή.


Φίλες και φίλοι μου γεια σας. Καλό μήνα σας εύχομαι.
Είμαι εδώ για ένα ακόμα εφτανησιώτικο ξεκίνημα.
Μετά από ένα κάπως δύσκολο καλοκαίρι κατάφερα να σταθώ όρθιος και νάμαι κοντά σας. Ανανεωμένος εγώ ανανεωμένη και η σελίδα των Εφτανήσων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα άλλαξαν.
Όπως θα θυμάστε στην τελευταία ανάρτηση πριν το καλοκαίρι είχα υποσχεθεί μια μικρή αλλαγή στην σελίδα μου. Με αυτή λοιπόν την αλλαγή αρχίζω σήμερα.
Φυσικά και δεν πρόκειται για την αλλαγή του αείμνηστου Ανδρέα. Προς Θεού. Καμία σχέση. Εκείνη η αλλαγή έχει περάσει πλέον στην ιστορία, αφού ποτέ δεν την είδε κανείς και ποτέ δεν έγινε ως συμβαίνει συνήθως. Η δική μας αλλαγή αφορά μια μικρή στροφή στην ιστοσελίδα μου, τα αγαπημένα σας Εφτάνησα προκειμένου να την εμπλουτίσω και με κάποια άλλα κείμενα γιατί, όπως ανάφερα στην τελευταία ανάρτηση του περασμένου Ιούνη, τα Εφτάνησα για πάνω από τέσσερα χρόνια τα ζήσαμε σε όλες τους τις μορφές και κάπως λιγοστό το κάτι δικό τους που απομένει ακόμη να γνωρίσουμε.
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να παρουσιάζω από εδώ και άλλα δικά μου κείμενα αλλά και δικά σας αν θέλετε και αν μπορεί και πρέπει να δημοσιευτούν.
Ξεκινάω λοιπόν με λίγα λόγια για το πρώτο μου βιβλίο που θα σας παρουσιάσω και τίτλος του είναι “Οι Άγκυρες.”
Έκδοσης του 1999. Είναι μια συλλογή από ιστορίες ομογενών που έζησα, έμαθα, πληροφορήθηκα κατά την δημοσιογραφική μου πορεία. Και τις αξιολόγησα.  Στον πρόλογο αυτού του βιβλίου μου γράφω.
...Το υλικό μου δόθηκε. Είναι ιστορίες που άκουσα και έζησα στην δημοσιογραφική μου διαδρομή.Ιδιαίτερα εκεί ψηλά, στην περιοχή του Up-State της Νέας Υόρκης και της Νέας Αγγλίας, όπου οι περισσότεροι από τους επιτυχημένους  Έλληνες που συνάντησα είναι αυτοί που άφησαν κάποιο καράβι και με ένα δεματάκι γεμάτο όνειρα χάθηκαν κάποια νύχτα μέσα στα σκοτάδια για να κυνηγήσουν την προκοπή και την επιτυχία, κουβαλώντας πάνω τους την εμπειρία του “λαθραίου”. Πολλοί πέτυχαν. Κάποιοι κάπου, σε κάποια γωνιά της πορείας τους έχασαν τη “ρότα”τους. Όμως οι πιο πολλοί έριξαν “Άγκυρες”εδώ. Αυτές τις “Άγκυρες” προσπαθεί να ζωγραφίσει τούτο το βιβλίο μου. Οι πιο πολλές από αυτές τις ιστορίες είναι αληθινές. Μόνο που κάπου έχω αλλάξει τα ονόματα, τις τοποθεσίες και ίσως και κάποια γεγονότα. ‘Ομως από όλα αυτά τίποτα δεν ζημιώνει τις αλήθειες που κρύβουν μέσα τους.
Πιστεύω πως κατάφερα να καταγράψω ένα κομμάτι από τη ζωή της Ομογένειας εδώ στην ξενιτιά μας....αλλά και την ανάγκη να προσφέρω αυτή την καταγραφή στην  ιστορία της Ομογένειας, της δικής μας κοινωνίας, εδώ στην Αμερική.
Το βιβλίο μου αυτό, στις εκατόν εβδομήντα σελίδες του, περιέχει είκοσι τρεις ιστορίες. Στο σύνολό τους όλες όσες ιστορίες συγκέντρωσα είναι πάνω από εκατό. Κι΄είχα υπ΄όψη μου να προχωρήσω και να παρουσιάσω κι’ άλλες  σε άλλα μου βιβλία. Όμως και δυστυχώς που το λέω κι΄αυτή είναι η πικρή αλήθεια, το ελληνικό βιβλίο εδώ δεν έχει απολύτως καμία ζήτηση. Είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Οι μόνοι που το πλησιάζουμε είμαστε εμείς οι ολίγοι εναπομείναντες της πρώτης γενιάς. Οπότε είναι εκτός λογικής να ξοδεύουμε τρεις και τέσσερις χιλιάδες δολάρια για την έκδοση ενός βιβλίου που θα ακολουθήσει το δρόμο προς τη χωματερή. Κάτι που το έχω ζήσει τέσσερις φορές και δεν θα το ξανακάνω.
Να σας πω ότι αυτό το πρώτο μου βιβλίο το αγάπησε πάρα πολύ όλη η οικογένειά μου. Το εξώφυλλο αλλά και τα σκίτσα που κοσμούν το εσωτερικό του βιβλίου είναι της μεγάλης μου κόρης Σπυριδούλας, η οποία έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και σήμερα είναι υποδιευθύντρια στο Λύκειο Edward Morrow,* ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Νέας Υόρκης στον τομέα των τεχνών.
Στην έβδομη σελίδα υπάρχει η εξής καταγραφή.
                
                       Τα έξοδα της εκτύπωσης του βιβλίου
                                     ανέλαβε ο γιος μου
                                  Βαγγέλης Κονταρίνης

                              Τον ευχαριστώ ιδιαίτερα.
                                                 Δ.Κ
Σήμερα ο γιος μου δεν υπάρχει ανάμεσά μας. Καθηγητής Πανεπιστημίου, ιστορικός, μια αξιόλογη μονάδα στο Πανεπιστήμιο του Exeter στην Πολιτεία New Hampshire έφυγε πριν τέσσερα χρόνια χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία τριανταεννέα ετών, αφήνοντάς μας τρία μικρά παιδάκια. Πάντοτε θα του λέω “ευχαριστώ.”
Η πρώτη από τούτες τις ιστορίες έχει δώσει και τον τίτλο στο βιβλίο μου. “Οι Άγκυρες.” Μέσα από τους διαλόγους αφήνεται να γίνει κατανοητό ποιες ήσαν οι Άγκυρες, πως φάνηκαν στη ζωή μας εδώ στην ξενιτιά, γιατί τις δεχτήκαμε, πως δεν τις αποφύγαμε και τελικά πως βλέπουμε μετά από χρόνια τις Άγκυρες που ρίξαμε εδώ.
Στην επόμενη ανάρτηση λοιπόν απολαμβάνουμε την πρώτη από τις εικοσιτρείς ιστορίες της ξενιτιάς.


* Ο Edward Morrow,το όνομα του οποίου φέρει το Λύκιο, ήταν μεγάλος και καταξιωμένος δημοσιογράφος του ΒΒC την δεκαετία του 1950. Ήταν  στενός φίλος του επίσης μεγάλου δημοσιογράφου George Polk ο οποίος Polk, δολοφονημένος από αγνώστους βρέθηκε το πτώμα του από τον βαρκάρη Λάμπρο Αντώναρο στη θάλασσα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στις 16 Μαΐου του 1948.24 σχόλια:

 1. Καλή συνέχεια λοιπόν στα ΕΦΤΑΝΗΣΑ,με τη νέα τους μορφή.
  Μια αλλαγή πάντα είναι απαραίτητη και τονώνει το ενδιαφέρον.
  Το βιβλίο τόχω διαβάσει και έχει πράγματι συγκινητικές ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Πατρίδα απογοητευμένοι και ελπίζοντας σε μια καλλίτερη ζωή και ρίζωσαν σε μια νέα και πρόκοψαν ή οχι. Πάντως δεν ξαναγύρισαν,έκοψαν τους κάβους με το παρελθόν.
  Γραμμένο λιτά και ανθρώπινα,δόθηκε έμφαση και προτεραιότητα στα πρόσωπα και στα γεγονότα .
  Εν αναμονή της συνέχειας λοιπόν...
  Καλό Μήνα Σεπτέμβριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ ανώνυμε ή ανώνυμη. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια σχετικά με το βιβλίο μου.
   Στ΄αλήθεια οι ιστορίες που συγκέντρωσα τότε είναι όλες τους απίστευτες.
   Άνθρωποι που κυνήγησαν μια καλύτερη τύχη - κι΄εγώ μαζί - και ρίξαμε άγκυρες εδώ χωρίς να το καταλάβουμε.
   Νάσαι καλά και η συνέχεια έρχεται.

   Διαγραφή
 2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ αγαπητέ Ντένη!
  Θα επανέλθω αφού διαβάσω όλες τις αναρτήσεις σου (τελευταία που έχασα).
  Είμαι συγκινημένη.
  την αγάπη και την εκτίμησή μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Βαρβάρα.
   Χαρά μου να σε δω να επανέρλθεις
   Τα Εφτάνησα θα είναι εδώ.
   Την αγάπη μου.

   Διαγραφή
 3. Καλό και ήρεμο μήνα εύχομαι !!!! Αυτή η αλλαγή με βρίσκει να μην γνωρίζω σε ποια γωνιά να σταθω!! Γεννημένη στη Βενεζουέλα από γονείς μετανάστες έβλεπα από την δική μου οπτική γωνία !!! Ναι μεν οι γονείς μιλούσαν πάντα για την πατρίδα με νοσταλγία ,αλλά εγώ είχα την δική μου και αυτήν αγαπούσα!Ποτέ δεν σκέφτηκα να έρθω εδώ , μόνο που με έφεραν συνταρακτικά γεγονότα και εδώ θα με κρατήσουν !!! Αρχισα ν΄αγαπώ την Ελλάδα , να μαθαίνω , ν΄ανυπομονώ για ιστορίες ανθρώπων που ρίζωσαν κάπου αλλού !!!!!
  Με θλίβει ο χαμός του παιδιού σου !!!!
  Καλό σου ξημέρωμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Νικόλ.
   Στ΄αλήθεια κάπως ιδιόρρυθμη η περίπτωσή σου.
   Σε ποια γωνιά να σταθείς; Σέβομαι την αγάπη σου για τη χώρα που γεννήθηκες και εκτιμώ την αγάπη σου για την Ελλάδα.
   Με εκπλήσουν τα πολύ καλά ελληνικά σου.
   Σ΄ευχαριστώ για όλα
   Καλό σου μήνα.

   Διαγραφή
  2. Τα πολύ καλά Ελληνικά μου φίλε μου Ντένη τα οφείλω όχι σε σχολείο της Βενεζουέλας που δεν πήγα λόγω απόστασης αλλά πρώτον στον δάσκαλο κ. Γρηγόρη και στις σπουδές μου στο ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών !!!! Και νιώθω και εγώ πολύ περήφανη για αυτό μου το κατόρθωμα !!! Ευχαριστώ πολύ !!!!

   Διαγραφή
  3. Επίσης ίσως μέσα από τις δικές σου ΄΄Αγκυρες΄΄ να μπορέσω να κατανοήσω την ψυχολογία των μεταναστών εκείνης της εποχής σαν των γονιών μου!!!
   Καλό μήνα και πάλι!!!!

   Διαγραφή
  4. Για μια ακόμη φορά να σου πω ένα "μπράβο" για τα πάρα πολύ καλά ελληνικά σου. Να σε ρωτήσω ποιά είναι η σχέση σου με την Πάτρα όπου εκεί έχω γεννηθεί; Επίσης άν ποτέ θέλεις κάτι να ρωτήσεις το ε/μαιλ μου είναι kondennis9@gmail
   Νάσαι πάντα καλά.

   Διαγραφή
  5. Ελπίζω αγαπητή μου Νικόλ μέσα από τις ιστορίες μου να μπορέσεις να πάρεις μια γεύση από την ψυχολογία των μεταναστών εκείνης της εποχής. Λυπάμαι που δεν μου βρίσκεται ούτε ένα βιβλίο να σου στείλω.

   Διαγραφή
  6. Ευχαριστώ και πάλι Ντένη , με την Πάτρα δεν έχω άλλη σχέση παρά μόνον για τις σπουδές που πήγαινα . Η καταγωγή μου είναι από την Μεσσηνία και συγκεκριμένα από την Αρχαία Μεσσήνη με μεγάλη αρχαιολογική ιστορία !!!
   Θα περιμένω !!!!!

   Διαγραφή
 4. Αγαπητέ Ντένη χαίρομαι για την επάνοδο στα "ΕΠΤΑΝΗΣΑ" και αναμένω να διαβάσω τις ιστορίες που περιλαμβάνουν "Οι Άγκυρες", που εκτός των ιστοριών που έγραψες περιλαμβάνουν και τα σκίτσα της κόρης σου και την ψυχή του γιου σου.
  Καλό μήνα και καλό Φθινόπωρο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη και καλό μήνα.
   Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
   Σιγά-σιγα θα διαβάσεις όσο γίνεται πιό πολλά για μας και τις Άγκυρες που ρίξανε στις ξενητιές μας.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλημέρα φίλε Ντένη,
  Χθες Κυριακή είχαμε πάει εκδρομή...
  Το βιβλίο σου ΟΙ ΑΓΚΥΡΕΣ το έχω Διαβάσει, οι εντυπώσεις μου:
  Θα έλεγα είναι οι μαρτυρίες των πρωτοπόρων μεταναστών της δικής μας γενιάς, αυτών των απλών ανθρώπων π.χ. σαν εμάς που ήρθαν εδώ πρώτα για να βοηθήσουν την οικογένειές τους πίσω στην Ελλάδα, π.χ. να παντρέψουν αδελφές, κλπ. κλπ... και μετά τον εαυτόν τους. ήταν η Ελλάδα του τότε, μια Ελλάδα που γεμάτη αλτρουισμό και φιλότιμο, όμως αυτοί οι τότε μετανάστες έμειναν έτσι όπως ήρθαν, Στο βιβλίο σου αυτό καθρεφτίζεις την γερασμένη πια ομογένεια και τα επιτεύγματά της, που τα πιστεύω του τότε σήμερα θεωρούνται παλαιομοδίτικα και μη αναγνωρίσιμα.
  Να έχεις καλή Εβδομάδα, καλό μήνα

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Για όλα αυτά, φίλε Γαβρίλη βρεθήκαμε στις ξενητιές μας και αγωνιστήκαμε. Κι΄είχαμε μιαν ελπίδα κάποια μέρα να μπούμε στο πλοίο του γυρισμού. Δεν το καταφέραμε, Οι φουρτούνες δεν μας άφησαν.Ρίξαμε εδώ τις Άγκυρές μας βαρειές κι΄ασήκωτες.
  Καλό σου μήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ντένη μου!
  Καλό Μήνα.
  Χάρηκα που άλλαξες ρότα!

  Το έχω προσπαθήσει κι εγώ, μα ...βαρέθηκα! Λίγος χρόνος, πολύ φροντίδα, περισσότερη κούραση. Και ΠΟΥ να αντέξεις!

  Κι όμως, βλέπεις ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ "ΟΝΕΙΡΟ...ΒΑΜΟΝΕς '' ΚΑΝΕΝΑς δεν πρόκειται να προσέξει τις ξαγρύπνιες μας, την Λατρεία για την Γλωσσα και τον Τόπο μας...
  ΦΘΟΡΑ και πάλι φθορά, στα πάντα,
  ΦΙΛΕ ΜΑΣ.

  ...κι η Επιστήμη,
  πάλι βοηθάει τους ...έχοντες...

  Διάβασε τις ...αγαπημένες τελειούλες μου... θα σου ομολογήσουν
  τα ανομολόγητα.

  Ας είναι Μνήμη για τον Γιο σου, αυτό το βιβλίο.

  Ευχές για περαστικά της όμορφης γυναίκας σου.

  Μείνε γνήσιος, ως είσαι. Ας νομίζουν οι άλλοι ότι σε "..φτερουγοδότησαν...(!!!)... Απλά, επένδυσαν στο ταξίδι σου.

  ....
  Φιλιά,

  από Υιώτα
  και Δημήτρη, ΛΙ, ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη καλημέρα και καλό μήνα και σε σας.
   Έχεις δίκιο Υιώτα μου. Ο αγώνας πλέον βρίσκεται στα δικά μας χέρια κι΄εχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε για την πατρίδα μας, τη γλώσσα μας και την ιστορία μας. Μένω γνήσιος και αγωνιστής κι΄αδιαφορώ γι΄αυτούς που, όπως σωστά λες, προσπαθούν να επενδύουν στο ταξίδι μου.
   Την αγάπη μου.

   Διαγραφή
 9. ... αγαπητέ φίλε, Διονύση... τι να πω;..
  να πω...τα συλληπητήριά μου ... (θα ήθελα να μεινω εδώ... αλλά.. η ζωή συνεχίζεται... οπότε... )...
  με γειες το νέο λουκ του μπλογκ... νασαι καλά.. να σε διαβάζουμε... και... και...
  σίγουρα θαναι υπέροχο το βιβλίο... σου... Μου αρέσουν οι ιστορίες των ανθρώπων...
  ....φιλικά...
  Λαμπρινή.... Τ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Λαμπρινή.
   Σ΄ευχαριστώ για την συμπαράστασή σου.
   Αυτή η μικρή αλλαγή χρειαζόταν. Βέβαια δεν θα λείπει και το Ιόνιο άρωμα.
   Ελπίζω ότι θα είναι κάτι που θα αρέσει.
   Νάσαι καλά.

   Διαγραφή
 10. Αγαπητέ φίλε Ντένη,καλό μήνα και καλό φθινόπωρο! Είμαι σίγουρος ότι και με τη νέα τους μορφή τα "ΕΠΤΑΝΗΣΑ" θα συνεχίσουν να μας κρατάνε εξαιρετική συντροφιά και θα μας ταξιδεύουν σε άλλα ενδιαφέροντα πελάγη...
  Περιμένουμε με αγωνία να διαβάσουμε κείμενα...
  Αντώνης-Πόπη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπητοί μου φίλοι Αντώνη και Πόπη.
  Καλό μήνα και σε σας και καλό φθινόπωρο.
  Ελπίζω κι΄εγώ ότι αυτή η μικρή αλλαγή, όπως την ονομάζω, θα είναι κάτι που θα αρέσει.
  Θα τα πούμε.
  Την αγάπη μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Καιρο ειχα να περασω απο τη μπλοκογειτονια ,αλλα τωρα ηρθα αφηνοντας τις καλυτερες ευχες μου για ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ και ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ!!Να εισαι παντα καλα και να βρισκω ανοιχτο το σπιτικο σου!!♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫══♫══♫══♫ ♫═.♫══♫══♫══♫ (●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)(●◡●)Σ ευχαριστω πολυ που περασες εκλεκτε φιλε μου.Καλη αρχη στην νεα αλλαγη που θα ειναι και αυτη ενδιαφερουσα.Το βιβλιο δεν το εχω διαβασει αλλα πρεπει να ειναι σπουδαιο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα φίλε μου.
   Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τα καλά σου λόγια με κάνουν να νοιώθω ότι αξίζει αυτό που μπορώ να προσφέρω. Και με τη νέα μορφή θα δώσω ό,τι υπέροχο και όμορφο μπορώ.
   Νάσαι καλά φίλε μου.

   Διαγραφή