Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Έθιμα και παραδόσεις στην Κέρκυρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ  ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ.


Αποκλειστικότητα του νησιού τα έθιμα και οι παραδόσεις του
που δεν τις συναντάει κανείς πουθενά αλλού.

Η Κέρκυρα στις ανοιξιάτικες ομορφιές της.
Τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι δυο πολύ σπουδαία στοιχεία του πολιτισμού της Κέρκυρας. Οι παραδόσεις της  Κέρκυρας, τα ήθη και τα έθιμά της, διακρίνονται από κάπoια ξεχωριστά και ιδαίτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με τις παραδόσεις της υπόλοιπης χώρας καθώς, λόγω της ιστορίας της, αποτελεί ένα αρμονικό πάντρεμα της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης με την δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα. Όπως είναι γνωστό το νησί και οι παραδόσεις του είναι επηρεασμένες από τις κουλτούρες των Γάλλων, των Άγγλων αλλά πιο πολύ των Ενετών.
Μια ζωγραφιά της θρησκευτικότητας των Κερκυραίων
Η βαθειά θρησκευτικότητα που διακατέχει τον Κερκυραίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διατήρηση των εθίμων και των παραδόσεων που αφορούν την θρησκευτική λατρεία. Από τον καιρό ακόμη της πρώιμης ενετοκρατίας οι θρησκευτικές τελετές και των δύο δογμάτων είχαν βενετσιάνικη επιβλητικότητα και βυζαντινή κατάνυξη.
Ο χορός στην Κέρκυρα είναι μια μεγάλη τελετή
Οι Κερκυραίοι, άνθρωποι καλλιεργημένοι και με μεγάλη καλλιτεχνική κληρονομιά και  με το ανεπτυγμένο τους πολιτιστικό πνεύμα και την έντονη αγάπη τους για τη γιορτή και το γλέντι, φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις του τόπου τους συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις. Στην Κέρκυρα το παρελθόν έχει εναρμονιστεί και ζει μέσα στο παρόν.
Μια από τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας σε λιτανεία του Αγίου
Η Κέρκυρα φημίζεται για τα έθιμα που αναβιώνουν την περίοδο του Πάσχα.
Το έθιμο του "μπότη"
Τα έθιμα αυτά αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων με την μεγάλη λιτανεία του Αγίου και τελειώνουν μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση.
Η λιτανεία του Αγίου είναι η πιο μεγάλη τελετή για τους Κερκυραίους
Το Πάσχα στην Κέρκυρα μπορεί να πει κανείς ότι τα έχει όλα. Κατανυκτική ατμόσφαιρα, ανοιξιάτικο τοπίο και φυσικές ομορφιές. Έθιμα και παραδόσεις που δεν συναντάμε πουθενά αλλού.
Θαυμάστε τις Λαζαρίτσες
“Οι Λαζαρίτσες” παλιό έθιμο, ιδιαίτερα στο χωριό Άη-Ματθίας που σχετίζεται με τα λεγόμενα “Kάλαντα του Λαζάρου”  αναβιώνει την περίοδο του Πάσχα. Μικρά παιδιά, ιδιαίτερα κορίτσια βγαίνουν στους δρόμους το Σάββατο του Λαζάρου μ΄ένα άδειο καλαθάκι στο χέρι και κρατώντας πράσινα κλαδιά  και λουλούδια πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού και τραγουδάνε στους νοικοκύρηδες το μήνυμα της Ανάστασης του Λαζάρου. 
Όλα έτοιμα για το πανηγύρι
Στα χωριά και την πόλη της Κέρκυρας διεξάγονται γιορτές, πανηγύρια και εκδηλώσεις καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου. Στις γιορτές αυτές οι κάτοικοι και οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δουν παραδοσιακές στολές, να απολαύσουν την παραδοσιακή μουσική και χορούς και να δοκιμάσουν τις ντόπιες λιχουδιές.
Μία από τις σπουδαιότερες θέσεις στην κερκυραϊκή  παράδοση κατέχει το μοναδικό κερκυραίϊκο καρναβάλι, που ακόμη μέχρι σήμερα διατηρεί στοιχεία από την αρχαιοελληνική διονυσιακή σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τον βενετσιάνικο τρόπο διασκέδασης και ψυχαγωγίας που πήγαν στο νησί από τους Ενετούς καταχτητές.
Ο χορός είναι μέσα στο αίμα των Κερκυραίων
Τα διάφορα πανηγύρια που γίνονται στην Κέρκυρα καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, κυρίως όμως το καλοκαίρι, είναι ατέλειωτα. Σε κάθε χωριό γίνονται 3-4 πανηγύρια το χρόνο τουλάχιστον, οπότε με περισσότερα από διακόσια χωριά στο νησί μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσα πανηγύρια γίνονται.
Στα προαύλια των ναών που γιορτάζουν αλλά και στους γύρω δρόμους απλώνουν την πραμάτεια τους οι πλανώδιοι μικροπωλητές με παιγνίδια, δώρα, μικροαντικείμενα, “ αγιούς και αγιόπουλα”
Μέχρι σήμερα στα προάστια και την Κερκυραϊκή ύπαιθρο επιβιώνουν έθιμα του τρύγου, του μαζέματος της ελιάς, του γάμου, συνυφασμένα με το δημοτικό τραγούδι, τον τοπικό χορό και την ντόπια μελωδία.
Το παλαιό Φρούριο. Μια από τις ομορφιές της Κέρκυρας
Τo  Δημοτικό θέατρο, η Πλατεία Αγίου Γεωργίου, το Φρούριο και άλλοι εξωτερικοί χώροι χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση πολλών και ποικίλων εκδηλώσεων.
Τα Λαμπατάρια
Στις 23 του Ιούνη στα Βασιλάτικα αναβιώνει το έθιμο του Άη-Γιάννη του Λαμπατάρη. Σε διάφορα σημεία του χωριού ανάβουν φωτιές και οι νέοι αλλά και οι μεγάλοι πηδούν πάνω από τις φλόγες. Το πανηγύρι συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς.
Πάρα πολλά τα έθιμα και οι παραδόσεις του νησιού και θα χρειαζόμαστε χρόνο και χώρο πολύ για να τα πούμε όλα. Ίσως μια άλλη φορά να πούμε κι΄άλλα.

Φίλες και φίλοι.
Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι την Κυριακή 6 Απριλίου έφυγε από την ζωή ο Όρτσολας.(Διονύσης Καππάτος)
Αυτός ο υπέροχος και γραφικός τύπος της Κεφαλονιάς ο οποίος στο μικρό του καφενείο απαγόρευε την είσοδο σε σκύλους και πολιτικούς. Τον είχα παρουσιάσει εδώ πριν λίγο καιρό. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.


ΠΗΓΕΣ
w.digitaklcorfu.com
w. greece-corfu.gr
w  corfu.gr
w. corfubenitses.gr
w. travelplorel. Gr
w.gitonies-rouges.com


23 σχόλια:

  1. M αυτή σου την ανάρτηση αγαπημένε μου ξενιτεμένε μου ξύνεις πληγές...
    Δεν έχω πάει ποτέ στην Κέρκυρα Πάσχα και δε νομίζω και να πάω,αφού αυτό δεν έγινε πέρσυ που είχα κάθε λόγο να μην είμαι εδώ.Ο Λόγος οτι οτι συνηθίζει κανείς και του έχει γίνει βίωμα δύσκολο ξεριζώνεται,κι αυτό περιμένει κι αυτό καρτερεί . Γενικά το Πάσχα στα ΕΦΤΑΝΗΣΑ βιώνεται πολύ διαφορετικά απο την υπόλοιπη Ελλάδα,με άλλα έθιμα που δε τα συναντάς πουθενά αλλού. Οποιος τα ζήσει μια φορά του μένουν αξέχαστα,γι αυτό η επικαιρη όπως πάντα ανάρτηση σου Ντένη μου, μπορέι να λειτουργήσει σαν μία μοναδική πρόσκληση προς τα Νησιά μας,που δνε θ απογοητευσει κανέναν!
    Η Φύση είναι στην καλλίτερή της ώρα,που λέει κι ο ποιητής και μαζί με την θρησκευτικότητα των μοναδικών εθίμων θα δημιουργήσει ανεξίτηλες εικόνες στο μυαλό του επισκέπτη,μοναδικής ομορφιάς και ευαισθησίας.
    Εσυ βέβαια προχωράς και πέραν του Πάσχα σε έθιμα και πανηγύρια της Κέρκυρας κι όλο αυτό γίνεται μαγευτικό!
    Νάσαι καλά,νάχεις δύναμη και αγάπη πολύ γύρω σου για τις μέρες που έρχονται.Να τις βιώσεις όπως επιθυμείς!
    Καλό Μεγαλοβδόμαδο,με όλη μου την αγάπη και τη σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα την τύχη, Χαρά μου αγαπημένη μου, να ζήσω τις γιορτές του Πάσχα στα περισσότερα από τα Εφτάνησα και στ΄αλήθεια οι θύμησες έχουν μείνει βαθειά χαραγμένες με τα όσα χρόνια κι΄αν πέρασαν. Είναι αλήθεια, όπως κι΄εσύ λες, στα νησιά μας το Πάσχα βιώνεται πολύ διαφορετικά και πιο όμορφα από την υπόλοιπη Ελλάδα.
      Μια όμορφη και χαρούμενη Πασχαλιά σου εύχομαι καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα Ντένη μου
    Μέσα από κάποια ανάρτησή σου γνωρίσαμε τον Όρτσολα και στενοχωρήθηκα που έφυγε από τη ζωή. Ήταν ωραίος τύπος.
    Στην Κέρκυρα δεν έχω πάει, ελπίζω κάποτε να πάω...
    Καλή Μεγαλοβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου να έχεις ένα καλό βράδυ σου εύχομαι.
      Στ΄αλήθεια ο Όρτσολας ήταν ένας πού ωραίος τύπος, αληθινός Κεφαλονίτης. Ήταν μια απώλεια για το νησί.
      Σου εύχομαι κάποτε να αξιωθείς να περάσεις από την Κέρκυρα. Έχει πάρα πολλά να σου προσφέρει. Εκεί έχω αφήσει δεκαπέντε από τα ωραιότερα χρόνια της ζωής μου.
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Πολύ όμορφα τα έθιμα όπου και να τα βλέπεις Ντένη μου!
    Μακάρι να μην τα αφήσουμε ποτέ και να τα κρατάμε ζωντανά γιατί μας χαρακτηρίζουν σαν λαό!
    Είναι αυτό που είμαστε αλλά δεν το καταλαβαίνουμε πια!
    Λυπήθηκα για τον Ορτσολα που τον γνώρισα εδώ απο σένα και είχα λατρέψει το πάθος του!
    Αυτό το πάθος είμαστε οι Ελληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια Έλενα καλή μου ότι σαν λαός έχουμε ένα θαυμάσιο πλούτο από έθιμα. Υποχρέωσή μας να μην τα αφήσουμε να χαθούν. Ελπίζω αυτό να το καταφέρουμε.
      Όσο για τον Όρτσολα να σου πω ότι τον κλαίει όλη η Κεφαλονιά.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη και καλλή Ανάσταση κι΄ένα χαρούμενο Πάσχα.

      Διαγραφή
  4. ...Ντένη μου,
    να ...αντιγράψω τη ΧΑΡΑ Θ., ... την Έλενα Λ. ;;;;;;;;;; Απλά, σας εύχομαι , σε όλους,
    ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ,
    και καλή Ανάταση!
    Πάντα με την αγάπη,
    Υιώτα
    αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή μου γιατί αποφεύγεις το γράψιμο και αντιγράφει Χαρά και ¨Ελενα; Αστεία το λέω.
      Νάσαι καλά.
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις ευχές σου και εύχομαι κι΄εγώ και η οικογένειά μου καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα σε όλους σας.

      Διαγραφή
  5. Έχω βρεθεί Πάσχα στην Κέρκυρα, αν και δεν μπόρεσα να δω πολλά πράγματα. Εύχομαι να τα καταφέρω κάποτε να βρεθώ είτε εκεί είτε σε άλλο νησί του Ιονίου και να τα ζήσω από κοντά όλα τα ωραία έθιμα σας! Καλό ταξίδι για τον φίλο μας τον Όρτσολα, που προλάβαμε και γνωρίσαμε μέσα από δω και που έγινε σε όλους ιδιαίτερα συμπαθής! Να'σαι καλά Ντένη μου και να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα, έστω και ξενιτεμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή μου φίλη.
      Σ΄ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα. Εύχομαι, όπως λες, να βρεθείς μιά Πασχαλιά σε κάποιο από τα νησιά μας και να απολαύσεις στιγμές που θα σου μείνουν αλησμόνητες.
      Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Πλούτος από χρώματα, πλούσια παράδοση, ο μπότης τον είχαμε στο χωριό μου να πίνουμε νερό το καλοκαίρι.
    Επειδή είναι πήλινος (έχει πόρους) κρατά το νερό δροσερό
    Όχι δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε πάγος κλπ...

    ¨όλα τα Επτάνησα έχουν τις δικές τους συνήθειες και παραδόσεις, όμως το της Κέρκυρας είναι πιο φολκλορικό
    Πάει και ο Όρτσολας, τι σου είναι αυτή η ζωή τέλος πάντων!
    χαιρετώ
    ο εκ Κεφαλληνίας
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια φίλε Γαβρίλη είναι ότι σε όλα τα νησιά μας οι γιορτές, ιδιαίτερα το Πάσχα είναι ίδιες με μικρές διαφορές. Πάντως σε όποιο νησί κι΄αν βρεθείς είναι φανταστικά αυτά που θα ζήσεις.
      Καλό Πάσχα φίλε μου.

      Διαγραφή
  7. Πέρασα οπως κάνω παντα στους φιλους για ν αφησω τις ευχες μου.Πασχαλινες δεχτείτε ευχες απο την καρδια βγαλμένες,ολες οι μέρες της ζωής σας να είναι αναστημένες.Καλη Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
    ░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆✿❥░☆✿❥❥❥♥♥☆░☆Απολυθηκα φιλε μου και γυρισα στη γειτονια ξανα.Η Κερκυρα εκπληκτικη οτι και να πουμε ειναι λιγο!!!!!!Καλο παραδεισο να εχει ο σεβαστος Ορτσολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενος πάντα αγαπητέ μου φίλε.
      Πανέμορφες οι έμμετρες ευχές σου.
      Στ΄αλήθεια ένα Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια μεγάλη εμπειρία.
      Όσο για τον Όρτσολα ο Θεός να τον αναπαύσει.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι δύο στοιχεία του πολιτισμού όλων των λαών, επέτρεψέ μου να συμπληρώσω εγώ Ντένη. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι το Πάσχα στη Κέρκυρα είναι πολύ ιδιαίτερο. Αν και δεν το έχω ζήσει, το ξέρω απ' το βιβλίο του Δημήτρη Ταλιάνη και από τις περγραφές μιας φίλης μου, που πήγε πρόπερσι. Όσο για τον Ορστάλα λυπάμαι πάρα πολύ όταν φεύγουν απ' τη ζωή τέτοιοι άνθρωποι. Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά παρατηρείς αγαπητή μου Δώρα ότι τα έθιμα και οι παραδόσεις είναι στοιχεία του πολιτισμού όλων των λαών.
      Εχω κι΄εγώ το βιβλίο του Δημήτρη Ταλιάνη "Πάσχα στην Κέρκρα". Είναι πολύ καλό βιβλίο και η πασχαλινή εικονογράφηση είναι καταπληκτική. Εύχομαι κάποτε να μπορέσεις να περάσεις ένα Πάσχα στο όμορφο νησί μας.
      Χρόνια σου πολλά και καλή Ανάσταση.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.
    Τα έθιμα της Κέρκυρας είναι μοναδικά και πολύ εντυπωσιακά.
    Για τον συμπαθέστατο Όρτσολα πολύ λυπήθηκα, ας είναι αιωνία η μνήμη του.
    Σε σένα και στην οικογένειά σου και σ όλους τους αναγνώστες σου εύχομαι απο καρδιάς,
    Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια, αγαπητή μου Ρισσιάνα, ότι η κάθε γωνιά της πατρίδας μας έχει τον δικό της και πάντα όμορφο ξεχωριστό τρόπο να γιορτάζει τις μεγάλες γιορτές. Όμως τα Εφτάνησα, επηρεασμένα από τους πολλούς καταχτητές που πέρασαν πάνω τρους και ιδιαίτερα τους Ενετούς, έχει κρατήσει πολλά χαρακτηριστικά που μόνο εκεί βλέπεις. Στην Κέρκυρα όλες αυτές οι γιορτές είναι κάτι υπέροχο.
      Ο θάνατος του ¨Ορτσολα ήταν μια μεγάλη απώλεια για το νησί μας. Θα τον θυμώμαστε.
      Καλά Ανάσταση αγαπητή μου και καλό Πάσχα σε όλους σας,

      Διαγραφή
  10. σαν την Κέρκυρα, καμμιά!!!!
    φιλε Ντένης, σου εύχομαι καλό Πάσχα...με υγεία.. να χαιρεσαι τους δικούς σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήρησή σου αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Σαν την Κέρκυρα καμμιά.
      Καλό Πάσχα και σε σένα καλη μου φίλη και σε όλους τους δικούς σου.

      Διαγραφή
  11. Αιωνία του η μνήμη, είθε να αναπαύεται εν ειρήνη...
    Λυπηρή η είδηση αγαπητέ μου Ντένη.
    Εξαιρετική η παρουσίαση σου!!! Έκανα μία χρονιά Πάσχα στην Κέρκυρα και μου έμεινε αξέχαστο!
    Συγκλονίζομαι ακόμα και συγκινούμαι στην θύμηση του Επιταφίου, όπου οι εξαιρετικές μπάντες της Κέρκυρας έπαιζαν το Adagio του Αlbinoni κι εγώ έκλαιγα...
    Και την άλλη μέρα το έθιμο των κανατιών, οι όμορφες ενδυμασίες των κοριτσιών και οι χοροί τους!
    Πολύ θα ήθελα να ξαναπάω στην Κέρκυρα για Πάσχα!
    Καλέ μου φίλε, σου εύχομαι ολόψυχα καλό Πάσχα, με υγεία και χαρά στην οικογένεια σου!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάγδα μου καλή μου φίλη καλημέρα και χρόνια πολλά.
    Στ΄αλήθεια ο θάνατος του Όρτσολα ήταν μια απώλεια για το νησί μας.
    Χαίρομαι που έχεις γνωρίσει το Πάσχα της Κέρκυρας. Το έχω ζήσει και εγώ πάρα πολλές φορές.
    Σου εύχομαι να μπορέσεις να ξαναπάς και να ζήσεις αυτές τις μοναδικές ομορφιές.
    Να ευχηθώ σε σένα και την οικογένειά σου μια χαρούμενη Ανάσταση κι΄ένα όμορφο ελληνικό ΄Πάσχα.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φτωχότερη η Κεφαλονιά χωρίς τον Όρτσολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή