Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μαντζαβινάτα

Φίλες και φίλοι.
Αφού απολαύσαμε το βιβλίο του Γιώργου Σουρτζίνου, "Τοπωνύμια της Κέρκυρας" και χαρήκαμε τη γιορτή της βράβευσης των Εφτανησίων από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδος ξαναγυρίζουμε στους όμορφους περιπάτους στα νησιά μας. Στην Παλική της Κεφαλονιάς σήμερα για να γνωρίσουμε τρία πανέμορφα χωριά της. Απολαύστε τα.

Μια ζωγραφιά στη χερσόνησο της Παλικής.

Άποψη του οικισμού Μαντζαβινάτα
Ο πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός Μαντζαβινάτα βρίσκεται στην χερσόνησο της Παλικής και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Ληξουρίου. Βρίσκεται, πιό έξω από το Ληξούρι, στο δρόμο, που οδηγεί προς την Κουνόπετρα.
Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από τις ιταλικές λέξεις mangia και vino που σημαίνουν φαγητό και κρασί.
Όλα δείχνουν ότι ο οικισμός εκατοικείτο από την αρχαιότητα αφού υπάρχουν πολλά μνημεία που το καταδεικνύουν. Ένα μάλιστα μωσαϊκό ρωμαϊκής περιόδου που βρέθηκε στην περιοχή Βάτσα, φιλοξενείται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο της Κεφαλονιάς, στο Αργοστόλι. Από τις τρεις εκκλησιές που κοσμούν τον οικισμό τωνΜαντζαβινάτων, η μία χρονολογείται από το 1666.
Χαρακτηριστικό της παραλίας Ξι το κοκινωπό χρώμα
Στα νότια του οικισμού  απλώνεται η παραλία Ξι. Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και πιο όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς.

Μια άλλη άποψη της παραλίας Ξι
Χαρακτηριστικό της το κοκινωπό χρώμα της άμμου που απλώνεται σε όλο της το μήκος
Στο τέλος της Παλικής χερσονήσου και σε πολύ μικρή απόσταση από τα Μαντζαβινάτα βρίσκεται η Κουνόπετρα. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη σε όγκο πέτρα, η οποία μετά από την σύγκρουση ενός πολεμικού αγγλικού πλοίου πάνω της, τον 19ο αιώνα πήρε ένα ρυθμικό κούνημα.
Έτσι αποτέλεσε ένα από τα αξιοθέατα όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Κεφαλονιάς. Όμως με τους τρομερούς σεισμούς τον Αύγουστο του ΄53 η πέτρα έπαψε να κουνιέται.
Η παραγωγή σταφίδας και κρασιού αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό τομέα του οικισμού.
Κάθε Αύγουστο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Κουνόπετρα Μαντζαβινάτων-Βουνίου”διοργανώνει τη γιορτή του κρασιού όπου συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο.
Είναι πάρα πολλά όλα αυτά που προκαλούν για μιαν επίσκεψη στον πανέμορφο αυτόν οικισμό.


Τα Χαβριάτα.
Το χωριό που γέννησε τον Βικέντιο Δαμωδό.

Γενική άποψη του οικισμού Χαβιάτα
Τα Χαβριάτα είναι είναι ένα πανέμορφο χωριό της Παλικής χερσονήσου, χτισμένο πάνω σ΄ένα λόφο με πανοραμική θέα προς τον κάμπο και τη θάλασσα του Ιονίου. Οι λιγοστοί κάτοικοί του, εργατικοί και γερά δεμένοι με τη γη τους, είναι φιλόπονοι και προοδευτικοί γεωργοί.
Παλαιό αρχοντικό στα Χαβιάτα
Βρίσκεται σε ύψος εξήντα μέτρων από τη θάλασσα και οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους τριακόσιους.
Αξιόλογο μνημείο, που δεσπόζει στον οικισμό των Χαβριάτων η εκκλησιά της Παναγιάς, η οποία λέγεται ότι έχει χτιστεί πριν από τριακόσια πενήντα χρόνια περίπου. Το εσωτερικό της κοσμείται από θαυμάσιες αγιογραφίες και ένα ωραιότατο ξυλόγλυπτο τέμπλο, μνημείο εκκλησιαστικής τέχνης.
Στα Χαβριάτα έχουν γεννηθεί δυό μεγάλοι των ελληνικών γραμμάτων.
Ο Βικέντιος Δαμωδός
Ο ένας είναι ο Βικέντιος Δαμωδός, ο οποίος έχει πάρει τον τίτλο, "Δάσκαλος του Γένους." Ο Δαμωδός σπούδασε στο Φλαγγινιανό Φροντιστήριο της Βενετίας και εμαθήτευσε κοντά σε γνωστούς λόγιους της εποχής του. Στην πλατεία του οικισμού υπάρχει η κοινοτική βιβλιοθήκη αφιερωμένη στο όνομά του.
Έτερος είναι ο συγγραφέας των "Κεφαληνιακών Συμμείκτων" ο Ηλίας Τσιτσέλης. Κοντά στα Χαβριάτα, στη θέση Πλατύ-Μπόρος βρίσκεται η βίλλα του Τσιτσέλη όπου φιλοξενείται το αρχείο του, το οποίο σώζεται σε αρίστη κατάσταση. Πεύκα, λεμονοπορτοκαλιές και κουκουναριές περιζώνουν την ιστορική βίλλα.
Η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων
Ο φάρος του Γέρο-Γόμπου
Πηγαίνοντας από τα Χαβριάτα προς τα Χαβδάτα, ένας δρόμος αριστερά οδηγεί στο φάρο του Γέρο-Γόμπου.
Στο χωριό υπάρχει ο πολιτιστικός σύλλογος Ἡ Αγριλιώτισσα" ο οποίος κάθε χρόνο δραστηριοποιείται σε πολλές εκδηλώσεις.

Καμινάρατα.
Ένα χωριό μοναδική ζωγραφιά.

Τα Καμιναράτα
Μετά από τα Φαβάτα το πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε πάνω στη δημοσιά είναι τα Καμιναράτα. Οι κάτοικοί του, περίπου τετρακόσιοι, είναι περήφανοι για την ομορφιά του χωριού τους.
Από τα Καμιναράτα η θέα με τον κόλπο του Αργοστολίου και στο βάθος ο Αίνος
Βρίσκεται κτισμένο σε μια υπέροχη θέση με απέραντη θέα από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον κάμπο της Παλικής, τον κόλπο του Αργοστολίου και στο βάθος το βουνό του νησιού, τον Αίνο.
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει το παλιό λιτρουβιό που σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα λαογραφικό μουσείο, μοναδικό στο είδος του και αποτελεί το στολίδι της ευρύτερης περιοχής της Παλικής. Στο μουσείο αυτό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παλιά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν για της επεξεργασία της ελιάς καθώς και πολλά αντικείμενα και εργαλεία που έχουν προσφέρει οι κάτοικοι του χωριού.
Το χωριό γιορτάζει τον Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου όπου συγκεντρώνει πάρα πολύ κόσμο από τα γύρω χωριά σ΄ένα γλέντι που κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.




ΠΗΓΕΣ
w. el-wikipedia.org
w. visitgreece.gr
w. mykefalonia.com
w. kefaloniapress.gr


28 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΜΑΘΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΣΕΝΑ . ΕΧΕΙΣ ΕΝΑΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ. ΚΙ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΞΙ... ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΜΕ ΠΗΓΕ. ΩΡΑΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΣΒΗΝΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαριάνθη μου και καλή σου βδομάδα.
      Σ΄ευχαριστώ που πάντα έχεις έναν καλό λόγο για τις αναρτήσεις μου.
      Όσο για την Ελλάδα μας μην ανησυχείς. Δεν θα σβύσει η χώρα μας όσο έχει εμάς.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Κεφαλλονιά αγαπημένη! Αυτή η εκπληκτική παραλία, θα 'ναι ακόμα καλύτερη αν την επισκεφτείς όποιον άλλον μήνα εκτός του Αυγούστου... που την επισκέφτηκα εγώ. Αν και με κόσμο και φασαρία, μας κέρδισε! Όλο το νησί είναι όμορφο μα και το Ληξούρι με τα γύρω χωριά, έχουν την δική τους ομορφιά. Έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις και από τον τόπο κι από τους ανθρώπους. Τα φιλιά μου Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου αγαπητή μου Μαρία που είσαι τόσο γοητευμένη από την Κεφαλονιά μας.
      Είναι αλήθεια ότι η περιοχή της Παλικής όπου και το Ληξούρι, πατρίδα των γονιών μου, έχει ξεχωριστή ομορφιά.
      Όσο για τους ανθρώπους του νησιού μας να σου πω ότι ετοιμάζω μια ανάρτηση με θέμα τους Κεφαλονίτες και την κουρλαμάρα τους όπου θα μας απολαύσεις σε όλο μας το μεγαλείο.
      Φιλιά και από μένα καλή μου.

      Διαγραφή
  3. Αλλο ενα ωραίο περίπατο σε χωριά άγνωστα (εκτός απο τα Μαντζαβινάτα) της όμορφης Κεφαλονιάς μας πρόσφερες και με τούτη την ανάρτηση,αγαπημένε μου Ντένη. Και δεν είναι μόνο τα στοιχεία που δίνεις για τα χωριά, όσο οι αναφορές σε μεγάλες Μορφές της Ελληνικης διανόησης, αγνωστες στους πολλούς. Σ αξίζουν συγχαρητήρια.
    Οσο για την παραλία του Ξι και την Κουνόπετρα,μου θ'υμησες οτι αλλο ενα Καλοκαιρι πέρασε ανεκμετάλλευτο...
    Φιλάκια πολλά με την αγάπη και το θαυμασμό μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄αρέσει τ'όσο πολύ η Κεφαλονιά Χαρουλάκι μου αγαπημένο και όμως ένα ταξιδάκι δεν το αποφασίζεις. Η περιοχή της Παλικής αλλά και το Ληξούρι ειδικά έχουν προσφέρει πολλά αξιόλογα πρόσωπα στα ελληνικά γράμματα.
      Έχω να σας προσφέρω και άλλα πολλά.
      Την αγάπη μου γλυκιά μου και φιλάκια πολλά.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Ντένη,
    Όμορφη Ανάρτηση, από παλαιά μέχρι σήμερα η Χερσόνησο της Παλικής με πρωτεύουσα το Ληξούρι κατοικήτω από ανθρώπους των γραμμάτων, από εκεί ήταν και ο Λασκαράρος, ο Αλιβιζάτος κλπ...
    Υπάρχει ένα βιβλίο ¨αγγλου συγγραφέα ΄ Robert Bittlestone που γράφει ότι η χερσόνησο της Παλικής ήταν η Ομηρικά Ιθάκη, ότι ήταν χωρισμένη από την υπόλοιπη Κεφαλονιά με τον λαιμό της σημερινής Θηνιάς και προσπαθεί με πολλά παραδείγματα να κανει αληθινή την ¨αποψη αυτή.
    Την ίδια άποψη έχει κι ένας Έληνας συγγραφέας, ξεχνώ τ' όνομά του.

    Η παραλία ΞΙ με την παράξενη αμμουδιά της και το γύρω τοπίο σε χρώμα πηλού νόμιζα ότι βρισκόμαστε σε σεληνιακό τοπίο, Στα Ματζαβινάτα πηγαίναμε το καλοκαίρι για σπιτικό κρασί
    Τα χωριά αυτά ειδικώς τα Φαβάτα μας προμηθεύουν φρεκα φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι, καθώς κρασί και λάδι.
    ¨Ερχοντε στην ΠΥΛΑΡΟ με τ' αγροτικά τους σε καθιερωμένη ημέρα της Εβδομάδας,

    (Η Πύλαρο δεν παράγει τίποτα, εκτός από άγρια πουρναρια κι άγριους ανθρώπους, γίδια, πρόβατα, τυρί) Είναι πολύ ορεινό και πετρώδες έδαφος

    Εκεί κοντα Στην Παλική υπαρχει ένα χωριό οι Βόμβυκες κι άλλο Σχοινάς, είναι το έδαφος τόσο διαφορετικό θυμάμαι ότιβρίσκαμε θαλασσινά κοχύλια προ 2 χρόνια που είχα πάει φιλοξενούμενος...

    Μου θύμυσε πολλά αυτή σου η Ανάρτηση

    Νάσαι καλά φίλε

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε Γαβρίλη η χερσόνησος της Παλικής έχει μια ξεχωριστή ομορφιά και πάρα πολλοί οι άνθρωποι των γραμμάτων που έχουν γεννηθεί εκεί.
      Για το θέμα της Ομηρικής Ιθάκης φίλε μου είναι πολλές οι εκδοχές αλλά τίποτα μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί. Πάντως αν ο Οδυσσέας ήταν όπως μας τον παρουσιάζει ο Όμηρος σίγουρα ήταν Κεφαλονίτης.
      Για τα προϊόντα της περιοχής σου θα μου επιτρέψεις να έχω αντίρρηση. Παράγετε ωραιότατα και ονομαστα τυριά.
      Νάσαι καλά φίλε και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  5. Χαίρομαι ιδιαίτερα που με τα γραφτά σου μ' έκανες να γνωρίσω τα Εφτάνησα και μαζί ν' αποκτήσω κάποιους μοναδικούς φίλους Εφτανησιώτες που με τιμούν με την αγάπη τους!
    Θέλω να ξέρετε, φίλοι μου, πως είναι αμοιβαία αυτή η αγάπη.
    Μια χαρούμενη Κυριακή εύχομαι σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλέ μου φίλε Στράτο που με προβιβάζεις στη θέση του δάσκαλου. Όσο για τους εφτανησιώτες φίλους χαίρομαι και ελπίζω να είμαι κι΄εγώ ανάμεσά τους. Και φυσικά η αγάπη μας είναι αμοπιβαία.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  6. καλη κυριακη να εχεις, πολυ όμορφη η ξεναγηση σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή βδομάδα και σε σένα Σκουλικάκι.
      Σ΄ευχαριστώ για τις επισκέψεις.
      Θα περάσω από το σπιτικό σου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Kαλημέρα Ντένη καλή εβδομάδα .Υπέροχη και η σημερινή σου ανάρτηση καθώς και οι φωτό. Πραγματικά η Παλική έχει ξεχωριστή ομορφιά και ξεχωριστούς ανθρώπους .όλοι οι διανούμενοι κεφαλονίτες είναι Ληξουριώτες.Θα ήθελα να συμπληρώσω για την Κουνόπετρα εν συντομία ό,τι καταγράφει ο Καθηγητής Αντώνιος Μηλιαράκης .Ο βράχος αυτός είναι ένα μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως .Έχει περιφέρεια 20 βημάτων και προεξέχει από τη θάλασσα και κινείται συνεχώς από Ανατολικά προς Δυτικά .Η κίνηση είναι ορατή από τη στεριά και όταν βρίσκεσαι πάνω νοιώθεις την ταλάντωση .Οι κινήσεις είναι 20 το δευτερόλεπτο και πάντα κινείται είτε με γαλήνη είτε με τρικυμία . .Είναι εμφανής η εγκοπή που έκαναν οι Άγγλοι για να δέσουν την πέτρα με αλυσίδες για να την κινήσουν ,όμως απέτυχαν η πέτρα συνέχεισε να κινείται . Επάνω υπάρχουν επιγραφές σε πολλές γλώσσες .Αυτή ήταν η κατάσταση της πέτρας μέχρι το σεισμό του 1867 από τότε με κάθε μεγάλο σεισμό αλλάζει κίνηση η οποία και ελαττώνεται, μέχρι το σεισμό του 1953 που έχει σχεδόν εξαφανιστεί τελείως ,και φυσικά υπάρχουν κι άλλες παρόμοιες και λεπτομερείς πληροφορίες από απτόπτες μάρτυρες ,την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ κι΄εγώ μαζί σου, αγαπητή μου Κάτε ότι η Παλική χαρακτηρίζεται από μια ξεχωριστή ομορφιά. Και φυσικά είναι γνωστό πόσους μεγάλους των ελληνικών γραμμάτων αλλά και των τεχνών μας έχει δώσει. Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την Κουνόπετρα σ΄ευχαριστώ, Θα τις κρατήσω στα υπ΄ όψη μου.
      Την αγάπη μου καλή μου.

      Διαγραφή
  8. "...Η παραλία ΞΙ με την παράξενη αμμουδιά της και το γύρω τοπίο σε χρώμα πηλού νόμιζα ότι βρισκόμαστε σε σεληνιακό τοπίο, Στα Ματζαβινάτα πηγαίναμε το καλοκαίρι για σπιτικό κρασί
    Τα χωριά αυτά ειδικώς τα Φαβάτα μας προμηθεύουν φρεκα φρούτα και λαχανικά το καλοκαίρι, καθώς κρασί και λάδι.
    ¨Ερχοντε στην ΠΥΛΑΡΟ με τ' αγροτικά τους σε καθιερωμένη ημέρα της Εβδομάδας,

    (Η Πύλαρο δεν παράγει τίποτα, εκτός από άγρια πουρναρια κι άγριους ανθρώπους, γίδια, πρόβατα, τυρί) Είναι πολύ ορεινό και πετρώδες έδαφος ..."
    αντιγραφή από τα του Γαβρίλη!!!!!

    Όλα πανέμορφα, στην αγριάδα τους...
    Χαιρετισμούς, (... από κρυολογημένους φίλους σου...)
    Υιώτα, Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Να ευχηθώ περαστικά και στους δυό σας,

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα Ντένη, όπως λέει κι'ο Στράτος, πολύ σ'ευχαριστούμε που γνωρίζουμε τα επτάνησα από τις αναρτήσεις σου κι' εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες. Ακγαλιές και φιλιά από μια χειμωνιάτικη πια και με πολύ κρύο Λέσβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαο Δώρα μου καλή μου που είμαι ο ξεναγός σου σ΄αυτούς τους περιπάτους.
    Και χαίρομαι που αρέσουν και σε σένα τόσο πολύ.
    Τα φιλιά μου και αγκαλιές κι΄από μένα από την Νέα Υόρκη που έχει ασπρίσει από το χιόνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη και καλή βδομάδα.
    Κι εγώ με την σειρά μου θέλω να σ ευχαριστήσω για τα τόσα αξιόλογα που παρουσιάζεις γύρω
    από την όμορφη Κεφαλονιά μας.Απ όλα αυτά τα μέρη έχω περάσει πρίν μερικά χρόνια και τα
    χωριά που αναφέρεις ωραιότατα.Η Παλική απ ότι ξέρω είναι η πιό εύφορη περιοχή. Όσο για
    τους καλόκαρδους και φιλοπαίγμονες Ληξουριώτες καμμιά αμφιβολία.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς, με αγάπη
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
      Να σ΄ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια.
      Το νησί μας αλλά και τα υπόλοιπα νησιά μας αξίζουν να τα τραγουδάμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. (✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫ Mετά απο πολύ καιρό είπα να μπω στο σπιτικο μου για να σας ευχηθω!!Γιορτες ερχονται και περνω απο το σπιτικό σου να ευχηθω ΚΑΛΑ ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ γεμάτα υγεία-αγάπη - ευτυχια.Οι Αγιες μέρες ας απαλύνουν τον πόνο σε οσους υποφέρουν και ας δώσουν σε όλους μας οτι πιο ανθρώπινο υπάρχει για να νιώσουμε όμορφα!!(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫(✿ ♥‿♥) ♫

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενος πάντα αγαπητέ μου Σκρουτζάκο.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη, για τα καλά σου λόγια και για τις ευχές σου.
      Καλές γιορτές και σε σένα εύχομαι.

      Διαγραφή
  13. Άλλη μία εξαιρετική ανάρτηση με αναφορά στο πανέμορφο νησί.
    Να είσαι καλά φίλε Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά φίλε Ιχνηλάτη και σ΄ευχαριστώ για τον καλό λόγο που έχεις πάντα για τα όσα γράφω.

      Διαγραφή
  14. Καλώς όρισες Μαρία Έλενα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ Dennis καλώς σε βρήκα κι εγώ στα όμορφα και ενδιαφέροντα ιστολόγιά σου! Θα τα λέμε! Χαιρετησμούς από Σπάρτη! Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Marie σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν τα ιστολόγιά μου.
    Και βέβαια θα τα λέμε
    Την αγάπη μου στην ιστορική Σπάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή