Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φισκάρδο...


Φίλες μου και φίλοι μου,
Ελάτε να σας γνωρίσω μια σπάνια ομορφιά της Κεφαλονιάς. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το... Φισκάρδο,  ο ωραιότερος οικισμός του νησιού της Κεφαλονιάς.


Mια άποψη της παραλίας 
Στην Κεφαλονιά σήμερα να γνωρίσουμε το πιο όμορφο κoμμάτι του νησιού. Ένα χωριουδάκι, που ακόμη και αυτοί οι φοβεροί σεισμοί του 1853 το σεβάστηκαν και δεν έπαθε καμμιά ζημιά.
Είναι ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι, που περιτριγυρίζεται από λόφους κατάφυτους με κυπαρίσσια και σκίνα. Έχει χαρακτηριστεί σαν η ομορφότερη γωνιά του νησιού και στ' αλήθεια, όταν κανείς βρεθεί εκεί έχει την εντύπωση ότι ο χρόνος έπαψε να κυλάει και νοιώθει πως βρίσκεται χρόνια πίσω.

Η μικρή πλατεία του χωριού
Έτσι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη κι΄είναι πάρα πολλοί αυτοί που το επισκέπτονται για να το γνωρίσουν και να απολαύσουν την ομορφιά του.
Ο γραφικός αυτός οικισμός βρίσκεται στη βόρεια άκρη του νησιού της Κεφαλονιάς, απέναντι από την Ιθάκη και ανήκει στον δήμου της Ερισούς.

Η παραλία Φώκι
Ο οικισμός είναι χτισμένος στη θέση του αρχαίου Πάνορμου και την περίοδο της ενετοκρατίας το μικρό λιμάνι του παρουσίασε μεγάλη ανάπτυξη. Τότε ήταν που χτίστηκαν και τα πρώτα επιβλητικά αρχοντικά τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.

Μια ακόμη άποψη της παραλίας
Το όνομά του ο οικισμός το οφείλει στον Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυϊσκάρδο, κύριο της Καλαβρίας και της Απουλίας στην Κάτω Ιταλίας, ο οποίος πολιόρκησε την περιοχή το 1085.

Χαρακτηριστικό δρομάκι του οικισμού
Ένας περίπατος στα στενά δρομάκια του οικισμού προσφέρει μοναδικές εικόνες της αρχοντικής Κεφαλονιάς, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στο νησί. Παλιά διατηρητέα αρχοντικά του 18ου αιώνα με την διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής έδωσαν στο Φισκάρδο την ιδιότητα του διατηρητέου οικισμού.

Γεμάτα λουλούδια τα μπαλκόνια των σπιτιών
Χαρακτηριστικό των αρχοντικών τα μικρά μπαλκόνια γεμάτα λουλούδια που κρέμονται από αυτά και μοιράζουν το άρωμά τους και τα χρώματά τους δημιουργώντας μια φανταστική ζωγραφιά. Η ατμόσφαιρα γύρω όλες τις ώρες της μέρας είναι μοναδική και προσφέρει μια μαγευτική θέα πλούσια σε χρώματα σ' έναν φανταχτερό συνδυασμό του γαλάζιου με το πράσινο.

Μια άλλη άποψη της παραλίας Φώκι
Ένας περίπατος στο γραφικό λιμανάκι προσφέρεται για μια ψυχική ξεκούραση. Οι γραφικές παραλίες Έμπλυση και Φώκι μαγνητίζουν τον επισκέπτη και τον προσκαλούν να απολαύσει ένα αλησμόνητο μπάνιο.
Αξιοσημείωτα μνημεία η βυζαντινή εκκλησιά και ο βράχος με την ανάγλυφη απεικόνιση των Διόσκουρων. Μια κοιλότητα σε ένα βράχο όπου οι ντόπιοι της έχουν δώσει το όνομα Θρόνος της βασίλισσας Φισκάρδας.” και το ρωμαϊκό νεκροταφείο. Επίσης στην κορυφή μιας κατάφυτης πλαγιάς βρίσκεται η Μονή των Θεμάτων, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Και ακόμα είναι πάρα πολλά τα αξιοσημείωτα μνημεία που σιγά σιγά έρχονται στο φως.

Ένα μέρος από τα αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα
Πρόσφατα σε ιδιόκτητο οικόπεδο ανακαλύφθηκε μέρος αρχαίου ρωμαϊκού θεάτρου καθώς και τάφος της ρωμαϊκής περιόδου με σημαντικά ευρήματα.
Και φυσικά είναι γνωστό ότι το Φισκάρδο είναι τόπος καταγωγής του μεγάλου ποιητή της θάλασσας,Νίκου Καββαδία.

Τα λουλούδια υπάρχουν σε κάθε γωνιά στο Φισκάρδο
Φίλες και φίλοι μου. Επισκεφθήκαμε και γνωρίσαμε το πιο όμορφο κομμάτι της Κεφαλονιάς. Την άλλη εβδομάδα πάλι όλο και κάτι θα μάθουμε για τα πανέμορφα Εφτάνησα. Ευχαριστώ για την παρέα σας.

ΠΗΓΕΣ:
w. Holiday.gr
w. greeceportal.gr
w. el-wikidedia.org
w. news.in.gr
w. kefaloniainfo.com
w. kefaloniaview.gr

32 σχόλια:

  1. Υπέροχη Κεφαλλονιά. Πήγα μία φορά αλλά δεν την χόρτασα. Έμενα στη σκάλα και μετακινήθηκα μόνο μία φορά σε κάθε άλλο μέρος της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Φλώρα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Η Σκάλα που έμεινες είναι ένα ιστορικό μέρος της Κεφαλονιάς λόγω των εξεγέρσεων που ξέσπασαν εκεί εναντίον των Άγγλων κατακτητών.
      Εύχομαι να ξαναπάς και να γνωρίσεις όλο το νησί.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. Ντένη μου καλέ και λίγα λες για το Φισκάρδο!
    Ενας πανέμορφος οικισμός,που ακόμα κι ο σεισμός του 1953 σεβάστηκε κι έτσι έμεινε να θυμίζει πως ήταν ακόμα και τα χωριά των νησιών μας προ σεισμού. Τουλάχιστον αυτό έμεινε να θυμίζει και να διαφημίζει την Ιόνια ομορφιά στα πέρατα του Κόσμου και σ όλους τους μεγαλοσχήμονες που το επισκέπτονται ανελλιπώς κάθε χρόνο. Οποιος το επισκεφθεί το ερωτεύεται κεραυνοβόλα,ακόμα κι αν δεν έχει ακούσει ποτέ πριν γι αυτό.
    Παρόλη τη μεγάλη απόσταση απο την Πρωτεύουσα του Νησιού αξίζει τουλάχιστον μία επίσκεψη απο τον όποιο επισκέπτη της Κεφαλλονιάς,σίγουρα η ταλαιπωρία της διαδρομής αξίζει τον κόπο.
    Η ανάρτησή σου άξια συγχαρητηρίων,το έντυσες με τις πιο γλαφυρές περιγραφές
    ...καλοκαίρι έρχεται,πού ξέρεις...μπορεί να πάω...μου τσίγκλισες τις επιθυμίες.
    Σου στέλνω την αγάπη μου,μοναδική κι αδιαπραγμάτευτη και τις ευχαριστίες μου για το ωραίο ταξίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Χαρά.
      Παρ΄όλο που δεν έχεις επισκεφτεί την Κεφαλονιά οι γνώσεις σου είναι πολλές σχετικά με το νησί. Να αποφασίσεις μιαν επίσκεψη. Δίπλα σου είναι.
      Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου.

      Διαγραφή
  3. Αγαπητέ Ντένη
    Σήμερα μας πήγες βόλτα όντως σε ένα από τα καλύτερα μέρη της Κεφαλλονιάς.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που απόλαυσες αυτόν τον όμορφο περίπατο, αγαπητή μου Ελένη. Στ΄αλήθεια το Φισκάρδο είναι το πίο όμορφο κομμάτι του νησιού μας.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Kαλημέρα , σήμερα μας ταξίδεψες στα πάτρια .Ο σεισμός πράγματι ,δεν το ακούμπησε και σήμερα όπως λες είναι τόπος έλξης πολλών τουριστών, αλλά και λιμάνι προς Λευκάδα και Κέρκυρα το καλοκαίρι με καθημερινά δρομολόγια .Σήμερα μπορείς άνετα να φτάσεις μέχρι την ακρότατη αυτή περιοχή της Ερίσου πριν το σεισμό ήταν σωστό ταξίδι και πολύ επικίνδυνο κυρίως από τη δυτική πλευρά αλλά και γραφικότατο συναντάς όλη την αγριάδα της δυτικής πλευράς του νησιού και την απεραντοσύνη του Ιονίου .Καλή εβδομάδα. Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου. Είναι δυνατόν να μην σας ταξιδεύω στα πάτρια εδάφη όως τα λες; Στ΄αλήθεια το ταξίδι προς τα εκεί κάποιους καιρούς ήταν πρόβλημα. Σήμερα όμως είναι μια απόλαυση.
      Και φυσικά έχουμε ακόμη πολλή Κεφαλονιά να δούμε.
      Θα τα πούμε καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Όντως πανέμορφο το Φισκάρδο! Πήγα πριν λίγα χρόνια και δεν το ξέχασα ποτέ. Μόνο τα χρώματα των σπιτιών είναι κάτι το ονειρικό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι, αγαπητή μου Τατιάνα που έχεις γνωρίσει το Φισκάρδο και οι εντυπώσεις σου είναι άριστες. Όπως λες τα χρώματα των σπιτιών είναι ένα όνειρο αλλά και τα μπαλκόνια με τα λουλούδια, τα στενά δρομάκια του και η παραλία του, είναι όλα ζωγραφιές.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη

      Διαγραφή
  6. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    καιρός πιά να περηφανεύομι κι εγώ για την καταγωγή μου, εξ ού και το"Ρισσιάνα". Αυτόν τον τόπο, την Έρισσο, τον κουβαλώ μαζί μου, ακόμη και
    στα δύο-σσ-παραμένω πιστή, γιατί έτσι είναι γραμμένο στα χαρτιά μου.
    Όσο για το Φισκάρδο, αφού κι ο σεισμός το σεβάστηκε, αξίζει τον κόπο
    να προβάλεις με την αγάπη σου την ομορφιά του. Αν και δεν το συνηθίζω αγαπητέ μου Ντένη, εδώ θα μου επιτρέψεις να διορθώσω κάτι.Επειδή έχω κολυμπήσει για πολλοστή φορά απο τα παιδικά μου χρόνια ακόμη στις δυό παραλίες που αναφέρεις,η μια λέγεται "Έμπλυση" και όχι Έμπισι, η δε άλλη "το Φώκι" και πήρε το όνομά της απο την παρουσία της μεσογειακής φώκιας
    που συχνάζει στην περιοχή. Να είσαι πάντα καλά και σ ευχαριστώ προσωπικά
    που αφιέρωσες τόσο χρόνο να με ξεναγήσεις στα μέρη που ποτέ μου δεν ξέχασα,
    που αγαπώ και νοσταλγώ.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα,πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Ρισσιάνα καλή σου μέρα
      Κατ΄αρχάς σ΄ευχαριστώ για τις υποδείξεις σου σχετικά με την ονομασία των παραλιών τις οποίες και διόρθωσα. Οι πηγές μου για ακόμη μια φορά με εξέθεσαν.
      Χαίρομαι που απόλαυσες τον περίπατο στην κεφαλονίτικη γειτονιά σου. Στ΄αλήθεια όλη η περιοχή σας έχει μια ξεχωριστή ομορφιά.
      Άλλωστε και όλο το νησί μας και τα υπόλοιπα, είναι πανέμορφα.
      Θα έχουμε και άλλους περιπάτους.
      Την καλημέρα μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  7. Όντως αγαπητέ μου Ντένη, είναι ένα πανέμορφο χωριό το Φισκάρδο!
    Κι εγώ είχα την τύχη να πάω και ενθουσιάστηκα!
    Όμως ενθουσιάζομαι και με τον τρόπο που γράφεις και περιγράφεις!!!
    Οι μπουκαμβίλιες, η θάλασσα, η φύση, με μαγεύουν!
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αγαπητή μου Μάγδα.
    Πέρασες λοιπόν και από το Φισκάρδο. Και μάλιστα σου άφησε όμορφες εντυπώσεις. Όλος ο οικισμός είναι ένα όνειρο ομορφιάς.
    Σ΄ευχαριστώ καλή μου φίλη, για τα καλά σου λόγια για τις παρουσιάσεις των νησιών μας.
    Καλή βδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το Φισκάρδο είναι το μόνο μέρος της Κεφαλλονιά που δεν το έπληξε ο σεισμός του 1953.

    Όμορφο μικρό μέρος πολύ τουριστικό, αλλά και πάνακριβο,
    Εκεί είναι και το φημισμένο εστατόριο της ΤΑΣΙΑΣ έχει βγάλει και βιβλίο μαγειρικής με την φημισμένη κρεατόπιτα κλπ...
    Γραφικό, αν σου αρέσει ο θόρυβος και η πολυκοσμία είναι ότι πρέπει αν ζητάς μια γωνιά μοναχική να απολάυσεις την φύση όχι.
    Απέχει περίπου 45 Χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, τα λεωφορεία της γραμμής παιρνούν υποχρεωτικά από την Πυλαρο για να πάνε στο Φισκάρδο, όταν έχανα το της Πυλάρου έπαιρνα του Φισκάρδου από εκεί 4 χιλιόμετρα το σπίτι μου.
    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστές οι παρατηρήσεις σου φίλε Γαβρίλη, σχετικά με τους θορύβους. Όμως τι να κάνουμε; Η ομορφιά τραβάει κόσμο και ο κόσμος είναι θόρυβος.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  10. Είναι ή ήταν όμορφο το Φισκάρδο φίλε Ντένη;
    Και το λέω με βάση την υπερ-τουριστική εικόνα την κακώς ενοούμενη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω και σε σένα φίλε Ιχνηλάτη, ότι η ερώτησή σου σωστή και η απάντησή μου είναι ότι και τώρα είναι όμορφο το Φισκάρδο, αφού έχουν γλυτώσει κάποιες ομορφιές του, αλλά και τότε ήταν πανέμορφο.
      Δυστυχώς ο τουρισμός σκοτώνει πολλά. Αλλάζει τοπεία. Ποιός όμως τα σκέφτεται;
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Ντένη μου!!!
    είναι το δεύτεροπου προσπαθώ να... τυπώσω!


    Θέλω ΟΛΕΣ τις μπουκαμβίλιες του Φισκάρδου μιας κι αδυνατώ να πάω!!!

    Καλή Εβδομάδα!
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου, μακάρι να μπορούσα να πάω και θα σου έφερνα όσες πιό πολλές μπουκαμβίλιες θα μπορούσα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Εικόνα χαραγμένη στη μνήμη μου μένει αγαπητέ μου κύριε Ντένη , πως κάθε σπίτι είχε τη βουκαμβίλια του σε όλη την Κεφαλονιά, αλλά και τα κυπαρίσσια.Νομίζω πως η έκτη φωτογραφία δείχνει την ταβέρνα της Τασίας. Αν θυμάμαι καλά.
    Τέλεια η βόλτα!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Μαριάνθη, στην Κεφαλονιά συμβαίνει σχεδόν κάθε σπίτι να έχει και μια μπουκαμβίλια.
      Όντως η έκτη φωτογραφία είναι η ταβέρνα της Τασίας.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Τι τα θες, η Ελλάδα έχει ομορφιές και τούτο το Φισκάρδο είναι ένα από τα γραφικά που υμνούν την ομορφιά της!

    Πόσο με βασανίζεις, Ντένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στράτο μου.
      Έχουμε μια πατρίδα πανέμορφη που δεν μας επιτρέπουν να την απολαμβάνουμε.
      Τι μπορούμε να κάνουμε;
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  14. το ότι.. είμαι Κεφαλλονίτισσα... (από παππού... ) και δεν έχω πάει Κεφαλλονιά... το φέρω βαρέως...
    αλλά τώρα που γνώρισα το ΦΙΣΚΑΡΔΟ!!!!... Αλλοίμονό μου αν δεν πάω!!! ... (απίθανη η ανάρτησή σου!! )
    νάσαι καλά, φιλε Ντένη!!! καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλή σου μέρα Λαμπρινή μου.
    Νοιώθω πολύ όμορφα που σε ξεσήκωσα να επισκεφτείς την Κεφαλονιά, χώρα του παπού σου.
    Και όχι μόνο το Φισκάρδο. Να περάσεις από όλο το νησί. Να είσαι σίγουρη ότι η ομορφιά του θα σε αποζημιώσει.
    Νάσαι καλά κι΄εσύ καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Ντένη καλησπέρα!!μαγεύτηκα από τις φωτό σου κ επεθύμησα κ το νησί σου που έχω καιρό να έρθω...οι μπουκαμβίλιες του Φισκάρδου κ το μαγευτικό σκηνικό που κυριαρχεί παντού δεν ξεχνιέται..εχω ρίζες από Κερρκυρα,σύζυγο από Τζάντε κ ότι αφορα τα Επτάνησα με συγκινεί..υπέροχο το μπλογκ σου!!θαλασσινές νότες ομορφιάς και αλμύρας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Kate'sCakebox καλώς όρισες στα Εφτάνησα.
    Γράφω όλο σου το όνομα για να σε διαχωρίζω από μια άλλη μόνιμη Κάτε στο μπλογκ μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι για τις εφτανησιώτικες ρίζες σου.
    Θα είναι χαρά μου να περνάς τακτικά από το μπλογκ μου.
    Νάσασι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νάσαι καλά και εσύ Ντένη.Φυσικά και θα επισκέπτομαι το μπλόγκ σου γιατι σε βρήκα τυχαία μέσα από σχόλια κ εντυπωσιαστηκα.Μόλις χτίζω κι εγώ το δικό μου το μπλογκοσπιτάκι και θα τιμήσω πολύ σύντομα τα Επτάνησα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Kate CakeBox θα είναι χαρά μου να περνάς απο τα Εφτάνησα. Εύχομαι κάθε επιτυχία και στο δικό σου μπλγκ, το οποίο επισκέφτηκα και το βρήκα υπέροχο.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  19. Ευχαριστούμε πολύ Ντένη για τους όμορφους περιπάτους. Για μένα είναι ιδιαίτερα συμαντικό γιατί δεν έχω πάει ποτέ. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Δώρα.
    Αφού σου αρέσουν τόσο πολύ οι περίπατοι στα νησιά μας καιρός να αποφασ'ίσεις και ένα ταξιδάκι προς τα εκεί.
    Σου έστειλα το υλικό που έλαβα από Ελλάδα.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή