Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι φάροι στα Εφτάνησα

Πανέμορφα αρχιτεκτονικά μνημεία που στολίζουν τα νησιά μας


 











Είναι αλήθεια ότι από πάρα πολύ καιρό με απασχολούσε το θέμα των φάρων στα Εφτάνησα. Και τούτο διότι το θέμα το έβλεπα σαν αρκετά δύσκολο. Δυσεύρετο το υλικό αλλά και η καταγραφή δύσκολη αφού μιλάμε για σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία. Κάποια στιγμή απoφάσισα το ξεκίνημα. Το τι συνάντησα αφήστε το σε μένα. Κατάφερα όμως να έχω κάποια σπουδαία στοιχεία στα χέρια μου και θα είναι χαρά μου να τα μοιραστώ μαζί σας.


Οι φάροι στα Εφτάνησα λοιπόν και ξεκινάμε με έναν πλήρη κατάλογο των φάρων στα Ιόνια νησιά με το μέρος που βρίσκονται και τον χρόνο κατασκευής των.

1. Σίδερος Κέρκυρα  1822                 13.Φρούριο Λευκάδας 1862.
2. Βαρδιάνοι Κεφαλονία  1824          14.Καστρί Οθωνοί  1872
3. Λευκίμμη  Κέρκυρα  1825             15. Δουκάτο Λευκάδα 1890
4. Παναγιά  Παξοί  1825                    16.Φισκάρδο Κεφαλ. 1892
5. Λάκκα Παξοί  1825                        17.Σκινάρι Ζάκυνθος 1897
6. Περιστερές  Κέρκυρα  1826          18.Γερόγομπος Κεφ. 1906
7. Άγιοι  Θεόδωροι   Κεφαλονιά       19.Αντίπαξοι Αντιπ. 1906
1827.
8. Στροφάδες  Στροφάδες 1829        20.Διχάλια Κεφαλ. 1907
9. Κρυονέρι  Ζάκυνθος  1832            21.Βολιός Λευκάδα 1913
10. Άγιος Ανδρέας Ιθάκη  1848        22. Κερί Ζάκυνθος 1925
11. Καψάλι  Κύθηρα  1853               23. Απολυτάρες Αντικ. ‘26
12. Σπαθί  Κύθηρα  1857

Με την αγγλική κατοχή στα Εφτάνησα μιά αλυσίδα από φάρους αρχίζει να καλύπτει μέσα σε λίγες δεκαετίες όλα τα νησιά του Ιονίου. Πρόκειται για τους πρώτους φάρους στον ελλαδικό χώρο που κτίζονται με συστηματικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού δυκτίου. Ο πρώτος από όλους θα είναι αυτός πάνω στην ακρόπολη του φρουρίου της Κέρκυρας. Όμως ας κάνουμε τη γνωριμία μας με τους φάρους των νησιών μας ακολουθώντας τον δρόμου εισόδου στο Ιόνιο από τον Βορρά.

Φάρος Καστρί. Οθωνοί


Στο ακρωτήρι Καστρί των Οθωνών είναι ο πρώτος φάρος που συναντά κανείς σαν μπαίνει στο Ιόνιο από τον Βορρα. 
Πρώτος σταθμός η Κέρκυρα. Και ειδικά το νησάκι των Διαποντίων, οι Οθωνοί όπου εκεί βρίσκεται ο πρώτος φάρος, σαν κάποιος από τα βόρεια εισέρχεται στο Ιόνιο.
Ο φάρος αυτός βρίσκεται στην βορειοανατολική άκρη του νησιού, στο ακρωτήρι Καστρί. Ο πέτρινος πύργος του είναι κυλινδρικός ύψους 10μ. με εστιακό ύψος 13,5μ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1872 με πετρέλαιο. 
¨Αλλη μια άποψη του φάρου των Οθονών. 
Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβυστός ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στον πύργο και τα μηχανήματα από βομβαρδισμούς και λεηλασίες. Είναι ο μοναδικός επανδρωμένος φάρος στα Ιόνια νησιά.

Φάρος Σίδερος. Φρούριο.


Άποψη του φρουρίου της Κέρκυρας με τον φάρο Σίδερο.
Στην κορφή του φρουρίου της Κέρκυρας βρίσκεται ο παλαιότερος φάρος των νησιών με το όνομα Σίδερος. Το όνομά του έχει πάρει από το εκκλησάκι του Αγίου Ισίδωρου που βρίσκεται δίπλα. Αποτελείται από κυλινδρικό πύργο ύψους 8,5μ. και κατοικία φαροφυλάκων με δύο μικρά δωμάτια και βοηθητικούς χώρους. Ο πύργος σώζεται στην αρχική του μορφή ενώ μέρος του κτιριακού συγκροτήματος δεν υπάρχει πιά. 
Ο φάρος και το οίκημα των φαροφυλάκων.
Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβυστός και επαναλειτούργησε το 1945. Από το 1986 και μετά από την χρήση πετρελαίου  και ασετιλίνης άρχισε να λειτουργεί ως ηλεκτρικός.

Φάρος Περιστερές


Ο φάρος Περιστερές ή Τινιόσο. Στο βάθος η Κασσιόπη.
Οι Περιστερές που δεν είναι άλλη από την αρχαία Πυθαία, είναι μια βραχονησίδα που βρίσκεται ανάμεσα  στην Κέρκυρα και την Αλβανία, στο ύψος του οικισμού Κασσιόπη, και ακριβώς στο όριο των θαλασσίων ελληνικών συνόρων. Είναι πολύ βραχώδης με λίγα δέντρα και θάμνους. Πάνω της υπάρχει ο φάρος που έχει το όνομα Τιγνόσο ή Τινιόσο. Ο πύργος του φάρου έχει κυλινδρικό σχήμα και ύψος 17μ. Δίπλα υπάρχει κατοικία φυλάκων με βοηθητικούς χώρους. Κατασκευάσθηκε από τους Άγγλους το 1826 περίοδο της Ιόνιας Εφτανησιακής Πολιτείας. Το 1941 καταστράφηκε από τους Γερμανούς και επαναλειτούργησε το 1945. 
Ο φάρος με το ερειπωμένο οίκημα των φαροφυλάκων.
Σήμερα ο φάρος δεν επιτηρείται, το κτίριο είναι ερειπωμένο και το φωτιστικό του έχει αντικατασταθεί με αυτόματο φανάρι φωτοβολίας πέντε μιλίων.
Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου των Ιονίων νήσων ζητείται να θεωρηθεί ο φάρος ως αρχαιολογικό διατηρηταίο.

Φάρος Λευκίμμης.
Ο τέταρτος φάρος της Κέρκυρας βρίσκεται στα νότια του νησιού, στο ακρωτήρι της Λευκίμμης. Στην περιοχή αυτή τα αβαθή νερά εκτείνονται για περισσότερα από χίλια μέτρα από τις ακτές και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τα διερχόμενα πλοία. Το 1825 αγκυροβολήθηκε στα ανοικτά των Αλυκών Λευκίμμης ένα ξύλινο σκαρί με φανάρι στο κατάστρωμά του. Αυτό, μετά από πολλές προσπάθειες συντήρησης  άντεξε μέχρι το 1890. Τότε αποφασίστηκε και κατασκευάσθηκε μικρό τετράγωνο οίκημα (βάση)  που στήριξε το φανάρι για να καθοδηγεί όσους έπλεαν στην περιοχή. Δυστυχώς δεν υπάρχει φωτογραφία.
Φυσικά κάποια στιγμή θα συνεχίσουμε με το δεύτερο των νησιών του Ιονίου συγκροτήματος, τους Παξούς.

Φίλες και φίλοι.
Θα σας παρακαλούσα να περάσετε και από την άλλη ιστοσελίδα μου.
Την http://hellascafe.blogspot.com για να δείτε την ιστορία που έγραφε ο λαός μας πριν εβδομήντα χρόνια. Κι΄αν έχετε κάποιο σχόλιο με χαρά μου θα το δεχτώ.
Σας ευχαριστώ.


ΠΗΓΕΣ
w.Faroi.com
w.meganisinews.com
w.7gum.Laris.gr
w.el-wikipedia.org.
w.nemertes.gr
w.ionianskipper.com
w.translatum.gr
w.enosipaxion.gr
w.kefalonitikanea.gr
w.marehist.gr
w.lefkada.at
Εγκυκλοπαίδια Ελευθερουδάκη.
Εφημ. ΒΗΜΑ
Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εφημ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

32 σχόλια:

  1. Δεν μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός οτι όχι μόνο ασχολήθηκες μ ένα τέτοιο όμορφο θέμα αλλά το έφερες σε πέρας με πληροφορίες και φωτογραφίες επάξια.
    Περιμένουμε και τη συνέχεια των άλλων Νησιών.
    Κι αν μου επιτρέψεις μία παρέμβαση στο "μοναδικός" επανδρωμένος και δικός μας Φαρος υπήρξε επανδρωμένος μέχρι τα τελευταία χρόνια, διότι τυχαίνει να γνωρίζω τον συνταξιούχο πλέον φαροφύλακα.
    Για άλλη μια φορά Ντένη,απέδειξες υψηλή αισθητική και εμβάθυνση στο θέμα σου.
    Τα τελευταία χρόνια έχει κυκλοφορήσει κι ένα Ομότιτλο Λεύκωμα πολύ όμορφο.
    Νάσαι καλά πάντα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 23 φάροι μόνο στα Εφτάνησα!!!!
    Είμαι περίεργη αν κάποιος έχει καταγράψει και σε τι αριθμό φτάνουν οι φάροι σε όλη την Ελλάδα!!!!
    Πάντως πρόσφατα έμαθα και εγώ για ένα ίδρυμα που έχει σαν έδρα του τον Πειραιά και συμβάλλει στην ανακαίνιση και αποκατάσταση των πέτρινων φάρων της Ελλάδας
    http://www.laskaridou.gr/page.php?cat=50&view=180
    Ενδιαφέρουσα η σημερινή σου ανάρτηση Ντένη.
    Καλή Κυριακή να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή σου μέρα, αγαπημένε μας φίλε Ντένη. Δύσκολη, πρωτότυπη, αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου για τους φάρους των Εφτανήσων! Τα πανέμορφα αυτά δημιουργήματα παροπλίστηκαν, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά δεν παύουν να αποτελούν σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μακάρι η ανάρτησή σου να αποτελέσει την αφορμή για να συγκινηθούν οι υπεύθυνοι και να κάνουν ό,τι πρέπει για τη διατήρησή τους!

    Στέλνουμε την αγάπη και τα φιλιά μας σε όλη την οικογένεια!
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραίοι οι φάροι σας!
    Θέλω να ξέρεις, Ντένη, ότι είναι από τα αγαπημένα μου... Ως θέμα!

    Καλή σου μέρα!

    Υ.Γ. Για το θέμα σου έγραψα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς έχει μια περιοχή όπου λέγεται το ΦΑΝΑΡΙ.
    Εκεί είναι χτισμένος ο Φάρος, μοιάζει σαν τον τρούλο του αμερικανιού Καπιτωλίου.
    Είναι σε κάθε καρτποστάλ της Κεφαλλονιά.
    όχι δεν ξέρω την ιστορία του, ούτε έχω πάει ποτέ μου μια και βρίσκεται μακριά από την ΠΥΛΑΡΟ (30 χιλιόμετρα)

    Στα βαπόρια χάραζαν την πορεία του βαποριού βασισμένοι στους φάρους της ακτής.
    θυμάμαι το καρδιοχτύπι των αξιωματικών της γέφυρας όταν σύμφωνα με την αντιστιχία την τάδε ώρα έπρεπε να είχε φανεί το φανάρι, αν όχι, τρέχαν να μάθουν το γιατί.
    Ένας από τους φημισμένους φάρους ήταν ο του ακρωτηρίου Χατέρας (Βόρεια Καρολίνα) ένα μέρος όπου πάντα έχει φουρτούνα, ομίχλη, κλπ
    κι αν δεν κάνω λάθος ήταν Πλωτός, χρώματος κόκκινου, είχε και Μπουρού,
    άλλος φάρος του "Αμβρόσιου" για το λιμάνι της Νέας Υόρκης, άλλος του Key West πριν μπούμε στον κόλπο του Μεξικού.
    Στα βαπόρια αυτά δεν υπήρχε ραντάρ, ούτε ραδιοτηλέφωνα, αλλά μόνο ασύρματος με ΜΟΡΣ και η ναυσιοπλοία γινόταν με τον Εξάντα παίρνοντας αντιστιχίες από τον ορίζοντα με τον ήλιο τα αστέρια και τους φάρους...

    χαιρετισμούς
    Γαβριήλ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nτένη μου καταπληκτική και σπάνια η ιδέα σου γι' αυτήν την ανάρτηση πολύ το χάρηκα, άξια συγχαριτηρίων ,όπως είδες ο φάρος των βαρδιάνων είναι ερειπωμένος, εκεί στα ριζά του ήταν και ένα μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγιά ,όμως ας όψεται ο σεισμός ,την καληνύκτα μου από εδώ καλό μεσημέρι εκεί .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ. ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΕΙΡΕΣ , ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΟΙ ΦΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΧΑΡΑ ΜΑΣ ΑΝΕΦΕΡΕ.
    ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΑ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΨΕΙ. ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ, ΠΑΙΔΙ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρουλάκι μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ που εκτιμάς τις προσπάθειές μου. Ο φάρος στους Οθωνούς είναι ο μόνος επανδρωμένος σήμερα. Φυσικά στο παρελθόν υπήρξαν και πολλοί άλλοι. Σήμερα όμως μόνο αυτός είναι επανδρωμένος στα Εφτάνησα. Θα έλθη και η σειρά των φάρων της Ζακύνθου.
    Νάσαι καλά γκλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Σωσώ μου.
    Φυσικά έχει κυκλοφορήσει κάποιο λεύκλωμα που αναφέρει όιλους τους φάρους της Ελλάδας και είναι πάρα πολλοί.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντώνη και Πόπη μου καλημέρα σας.
    Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω στα Εφτάνησα.
    Έχεις δίκιο Αντώνη μου σε όσα γράφεις αλλά η πατρίδα μας - μάλλον οι άρχοντές της - αδιαφορούν δια όλα. Ας ελπίσουμε πως κάποιος θα δείξει ενδιαφέρον γι΄αυτά τα αξιόλογα μνημεία.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά φίλε Στράτο είναι ένα από τα πλέον αξιόλογα θέματα. Πίστεψέ με ότι με πήρε πολύ χρόνο να συγκεντρώσω το υλικό.
    Για το θέμα μας θα τα πούμε. Χάθηκα λόγω της 4/ημερης τεμπελοαργίας.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μη βιάζεσαι φίλε Γαβρίλη και θα φτάσουμε και στην Κεφαλονιά και στους φάρους της. Και θα μάθεις και την ιστορία τους.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άγαπημένη μου Κάτε καλημέρα σου. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου χτες.
    Χαίρομαι που σου αρέσει το θέμα. Για τους Βαρδιάνους θα τα διαβάσεις όταν θα έλθει η ώρα της Κεφαλονιάς. Έχω όλα τα στοιχεία.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα σου αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το θέμα των φάρων. Και μένα από καιρό με ενδιέφεραι και μου πήρε πολύ χρόνο να συγκεντρώσω το υλικό. Θα συνεχίσω και με τα υπόλοιπα νησιά.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σχετικά με την καταγραφη των ΦΑΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ υπάρχει το site www.faroi.com
    Εχω την εντύπωση ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ είναι σχεδόν όλες από το faroi.com ---> http://www.faroi.com
    Tουλάχιστον το αναφέρεται στις πηγές του άρθρου σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επανήλθα,γιατί το θεμα των Φάρων είναι μαγευτικό.
    Μοναδικά αρχιτεκτονήματα που δυστυχώς έχουν παραδοθεί στη μήνι του χρόνου παντελώς απροστάτευτα. Τωρα θα μου πεις φθίνουν οι άνθρωποι οι Φάροι θα γλυτώσουν!Εκτός όμως απο την καταγεγραμμένη ομορφιά δεν μπορώ να μην σκεφτώ τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί μέσα.Τι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης κι εργασίας και καλά εκεί που οι Φάροι είναι στεριανοί,αλλά εκεί που βρίσκονταν καταμεσής της θάλασσας;
    Ηρωες!
    Οσο για το Φανάρι της Κεφαλλονιάς αγαπητέ μου Γαβρίλη φυσικά και τόχω επισκεφθεί,δε παρουσιάζει όμως το ίδιο ενδιαφέρον ειμή μόνον του σχήματος.Αλλά παιχνίδια που παίζει η ζωή...30χιλ. απόσταση στάθηκε απαγορευτική για σένα τη στιγμή που έχεις διαπλεύσει Ωκεανούς!
    Νάστε καλά όλοι και να περνάμε ομορφα μαθαίνοντας.
    Φιλιά πολλά Ντένη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ Ανώνυμε.
    Παρ΄όλο που έχω σαν αρχή να μην απαντώ σε ανώνυμους εσένα σε εξαιρώ. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύω είναι από πολλές πηγές και όχι μόνο από τους Φάρους. Οι πηγές δημοσιεύονται. Βλέπεις στην πενηντάχρονη δημοσιογραφία μου έχω μάθει να δηλώνω τις πηγές μου, όταν πρέπει. Όμως έμαθα και κάτι άλλο πιό σοβαρό, πιό αντρίκιο, πιό παλληκαρίσιο. Να βάζω το όνομά μου κάτω από όσα γράφω. Κάτι που δεν έχεις το θάρρος να κάνεις εσύ.
    Καλή στράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χαρά μου γλυκιά μου.
    Αρχίζοντας από το τέλος εισπράτω πρώτα τα φιλάκια σου. Σ΄ευχαριστώ. Η αδιαφορία αυτών που υποτίθεται ότι μας κυβερνούν για την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εγκληματική. Ποιός θα ήθελες να ενδιαφερθεί γι΄αυτά τα μνημεία; Ο Πάγκαλος; Όσο γι΄αυτούς τους ανθρώπους που υπηρέτησαν αυτά τα φανάρια προσφέροντας την ζωή τους για την ασφάλεια των ναυτικών, τι να πω. Μακάρι να μπορούσα να τους εντοπίσω και να τους βάλω να μιλήσουν για όλα όσα έζησαν και καταλαβαίνεις ποσα θα μαθαίναμε κι΄εμείς.
    Τον φίλο μου τον Γαβρίλη άστον. Κάθε καλοκαίρι ρίχνει άγκυρα στα Μαρκάτα και δεν πάει πάρα πέρα.
    Νάσαι καλά Χαρούλι μου που ομορφαίνεις τα Εφτάνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ντένη μου χρυσέ μου.
    Θαυμάσιο το θέμα σου. Μόνο εσύ θα μπορούσες να καταπιαστείς με κάτι τόσο μεγάλο. Και φυσικά πάντα τα καταφέρνεις. Οι φάροι πάντα με γοήτευαν. Με γοήτευαν οι θέσεις που ήσαν τοποθετημένοι. Άγρια ακρωτήρια, απότομα βουνά, τρομερά βράχια. Και κάποιοι άνθρωποι να αγωνίζονται να βοηθήσουν τους άλλους ανθρώπους.
    Με αγωνία θα περιμένω τη συνέχεια.
    Φιλάκια γλυκέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου αγαπητέ Ντένη, κάτι διαφορετικό. Δεν ήξερα ότι έχουμε τόσους φάρους στα Επτάνησα.Δύο στην Κεφαλονιά τους ξέρω, αλλά αφήνω να τους αναφέρεις εσύ την επομένη φορά. Είχα αρχίσει βέβαια να παραπονιέμαι κι έλεγα:
    Αμάν πιά μ αυτούς τους Κερκυραίους,
    μόνο αυτοί έχουν φάρους; Στις απαντήσεις σου ήλθε η επεξήγηση ότι
    θα συνεχίσεις ν αναφέρεις και τους
    υπόλοιπους.Αυτά χάριν αστειότητος! Καμμιά ζήλεια, γιατί οι εδώ
    Κερκυραίες/οι του Επτανησιακού μας Συλλόγου, είναι οι καλύτεροί μου φίλοι. Νάσαι πάντα καλά που προσπαθείς να μας προσφέρεις ότι καλύτερο έχουν τα νησιά μας.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου Κική.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Οι φάροι θα συνεχιστούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aγαπητή μου Ρισσιάνα καλημέρα.
    Χαίρομαι που βρίσκεις το θέμα μου ενδιαφέρον.
    Δεν έχω καμμιά διάκριση για κανένα από τα νησιά μας. Μοιράζω την αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου σε όλα. Όσο για τους φάρους της Κεφαλονιάς να σου πω ότι είναι έξη μαζύ με το Θειάκι. Υπομονή και θα τους δεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ Ντένη
    Καταπιάστηκες με ένα θέμα που πάντα με γοήτευε. Οι Φάροι!
    Έτσι που στέκονται αγέρωχοι άραγε πόσα έχουν να μας πουν. Πόσα καράβια έσωσαν, πόση αλμύρα έχει ποτίσει το κορμί τους, πόσοι ναυτικοί βλέποντας το φως τους δεν νοστάλγησαν την ξηρά...
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Aγαπητή μου Ελένη καλησπέρα σου.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Τιμή μου πάντοτε η παρουσία σου στο σπιτικό μου.
    Στ΄αλήθεια οι φάροι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Το τι κρύβουν μέσα τους άφησέ το. Πολλές οι ιστορίες. Προς το παρόν ας τους δεχτούμε όπως μπόρεσα να τους ανακαλύψω και να σας τους προσφέρω.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ιδιαίτερο το θέμα σου Ντένη μου και το ξεδίπλωσες αριστοτεχνικά. Οι πληροφορίες σου είναι πολύ εμπεριστατωμένες και οι φωτογραφίες μου άρεσαν άλλο τόσο.
    Μια ιδέα θα ήταν να καταπιανόσουν κάποια στιγμή με το στυλ κατοικίας από νησί σε νησί και από περιοχή σε περιοχή. Όπως και με τα καμπαναριά που έχουν διαφορές από νησί σε νησί..
    Πολλά χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ντένη μου,
    όσα και λευκώματα να...υπάρχουν,
    νομίζω ότι ένα ακόμη, με τόσες λεπτομέρειες,
    ΑΞΙΖΕΙ!
    Συμπλήρωσέ τους εσύ,
    και ΠΟΙΟΣ ξέρει;

    Για μας, όμως, που λατρεύμε τους Φάρους, Υπέροχο!
    (Ο Δημήτρης νάβλεπες πόσος έχει συλλέξει...)
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ,
    Υιώτα-Δημήτρης
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Tατιάνα μου καλή μου
    Χαίρομαι που σου άρεσε τόσο πολύ το θέμα. Και φυσικά θα συνεχίσω με τους φάρους στα άλλα νησιά.
    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι σκέψεις σου σχετικά με την αρχιτεκτονική στα νησιά μας. Θα το συζητήσουμε το θέμα. Προέχει ο Άγιος Προκόπιος που θα είναι μετά τις γιορτές..
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη.
    Στη συνέχεια θα συλλέξετε και όλους τους φάρους από τα Εφτάνησα. Η αλήθεια ότι το θέμα δύσκολο και μου έφαγε όλο το καλοκαίρι, αλλά άξιζε.
    θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε μου Ιχνηλάτη.
    Σ΄ευχαριστώ και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπημένε μας φίλε Ντένη, περάσαμε να αφήσουμε τις ευχές μας για τη γιορτή σου! Να είσαι πάντα γερός, δυνατός, στήριγμα στην οικογένεια, γιατί σ' έχει ανάγκη! Και του χρόνου φίλε μας, πάντα χαρούμενος κι ευτυχισμένος!

    Σ' ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που μας έδωσες για το όμορφο Λαζαρέτο. Το βλέπω κάθε φορά που πάω απ' την Κέρκυρα στο χωριό μου. Συγκλονιστική η ιστορία του! Περιμένουμε και άλλες τέτοιες...

    Με την αγάπη μας, Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτές τις ημέρες (3/6/2013) διοργανώνετε ένα σεμινάριο για φάρους από το Πολεμικό Ναυτικό μπείτε στο site του για να ενημερωθείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή