Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Φίλες μου και φίλοι αγαπημένοι. 
Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και συγκίνηση σας παρουσιάζω σήμερα έναν σημαντικό λειτουργό της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας, έναν μεγάλο ιερωμένο, έναν άνθρωπο που δίκαια έχει χαρακτηρισθεί σαν διδάσκαλος του γένους. Είναι ο....
Ηλίας Μηνιάτης.

Ο Κεφαλονίτης Επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων.
Ένας σημαντικός ρήτορας.
Ένας ανεκτίμητος άνθρωπος.


Ο επίσκοπος Ηλίας Μηνιάτης.
Αγαπητοί μου Χριστιανοί. Τριακόσιες εξηντατέσσερες μέρες το χρόνο τον σταυρώνετε και φυλάτε μία για να αναπαύσετε την συνείδησή σας. Και με ρωτάτε πως να μετανοήσετε;

O Ληξουριώτης ιεράρχης Ηλίας Μηνιάτης ήταν ο σημαντικότερος εκκλησιαστικός ρήτορας επί Τουρκοκρατίας και έχει μείνει γνωστός για τα σοφά του συγγράμματα.
Στο Ληξούρι της Καφαλονιάς γεννήθηκε ο μεγάλος αυτός άνδρας το 1669. Γονείς του ήσαν ο ιερέας Φραγκίσκος Μηνιάτης και μητέρα του η Μορεζίνα Περιστιάνου.
Από την μικρή του ηλικία παρουσίασε σημεία που προδιάγραφαν το λαμπρό του μέλλον. Και ο πατέρας του θα φροντίσει να του δώσει τις ευκαιρίες για να αξιοποιήσει  όλα αυτά.
Μόλις εφτά χρόνια πριν από τη γέννησή του Ηλία Μηνιάτη,  ιδρύεται στη Βενετία, με κληροδότημα του Κερκυραίου λογίου  Θωμά Φλαγγίνη, η Φλαγγείνιος Σχολή. Ήταν μια σχολή για Έλληνες μαθητές που επροορίζονταν για ανώτερα ορθόδοξα εκκλησιαστικά αξιώματα.
Και αυτή τη σχολή βάζει σαν στόχο για το μέλλον του γιού του, ο πατέρας, Φραγκίσκος Μηνιάτης.
Η Φλαγγείνιος σχολή, αριστερά και δίπλα ο ναός του Αγίου Γεωργίου, σε γκραβούρα της εποχής.
Σε ηλικία δέκα χρόνων ο πατέρας του θα καταφέρει να τον βάλει στη Φλαγγείνιο Σχολή. Στη Σχολή αυτή ο Ηλίας Μηνιάτης θα δείξει την πρόοδό του στα θεολογικά και φιλοσοφικά μαθήματα. Ιδιαίτερα τον διέκρινε μια φυσική ευγλωτία και η μεγάλη του κλήση στην ρητορική. Στη σχολή αυτή θα είναι κάτω από την προστασία και την φροντίδα του ιεροκήρυκα και δασκάλου της ελληνικής κοινότητας της Βενετίας, του Μελέτιου Τυπάλδου.
Ο Τυπάλδος, γεννημένος στην Κεφαλονιά και αυτός έχει διακρίνει τις ικανότητες και το ταλέντο του νεαρού Μηνιάτη και γίνεται ο μεγάλος δάσκαλός του.
Προς το τέλος του 17ου αιώνα ο Τυπάλδος ανακηρύσεται Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και ο Μηνιάτης γίνεται γραμματέας του ενώ την ίδια χρονιά γίνεται διάκονας και ιεροκήρυκας στη ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Βενετία.

Το μέγαρο της Φλαγγείνιας Σχολής όπως είναι σήμερα.
Παράλληλα αρχίζει από το 1698 να διδάσκει και στη Φλαγγείνιο Σχολή.
Σαν το κύριο έργο, του μεγάλου αυτού ιεράρχη, θα πρέπει να χαρακτηριστεί το κήρυγμα. Και μάλιστα το κήρυγμα που επραγματοποιούσε σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα, έτσι όπως η γλώσσα αυτή είχε καθιερωθεί κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ώστε η διδασκαλία να είναι κατανοητή στο λαό.
Από τις σπουδές του στη Βενετία επηρεάστηκε τόσο ώστε ακολούθησε στο έργο του την παράδοση της περίτεχνης ρητορικής επεξεργασίας του λόγου.
Οι Κεφαλονίτες βλέποντας την αξία του τον καλούν να επιστρέψει στο νησί που γεννήθηκε. Και φυσικά ο μεγάλος ιεράρχης δεν μπορεί να αρνηθεί αυτή την πρόσκληση. Αφήνει την θέση που είχε στην Φλαγγείνιο Σχολή και επιστρέφει στο νησί που γεννήθηκε.

Το άγαλμα του μεγάλου Ιεράρχη, στο Ληξούρι.
Το 1710 χειροτονείται επίσκοπος Κερνίτζης και Καλαβρύτων. Όμως στην επισκοπή του δεν θα είναι αγαπητός για το λόγο ότι είχε σπουδάσει στη ρωμαιοκαθολική Βενετία.
Την 1η Αυγούστου του 1714 ο θάνατος θα τον βρει στην Πάτρα.
Μετά τον θάνατό του ο πατέρας του θα παραλάβει τη σωρό του και θα την θάψει στο ναό του Αγίου Νικολάου των Μηνιατών στο Ληξούρι, όπου στον προαύλιο χώρο βρίσκεται και το άγαλμά του.
Από το έργο του Ηλία Μηνιάτη έχει διασωθεί ένα μεγάλο μέρος το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1716 στη Βενετία και ακολούθησαν άλλες εικοσιτρείς εκδόσεις μέχρι το 1900.

Το εξώφυλλο του βιβλίου "Πέτρα Σκανδάλου."
To 1718 με επιμέλεια του πατέρα του εκδόθηκε το έργο του  Πέτρα σκανδάλου ΄Έργο ιστορικό – δογματικό που αναφέρεται στο σχίσμα Ανατολικής και Δυτικής εκκλησίας  Το έργο αυτό κίνησε το διεθνές ενδιαφέρον και μεταφράστηκε στα Λατινικά, Αραβικά και Ρωσσικά.
Ο Ηλίας Μηνιάτης ήταν ένας από τους πολύ μεγάλους που έχει αναδείξει το νησί της Κεφαλονιάς.

Παρακαλώ τις φίλες και τους φίλους να επισκεφτούν και το http://hellascafe.blogspot.com Kάτι πολύ ενδιαφέρον σας περιμένει.

ΠΗΓΕΣ
w.el-wikipedia.org
w. jerassimos.gr
w.books. gr
w. biblionet.gr

28 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
    ΚΑΛΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ. ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΩΡΑΙΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ντένη καλησπέρα.
    Για να κάνεις ανάρτηση σημαίνει ότι τα πράγματα αρχίζουν και διορθώνονται.
    Χαίρομαι που μέσα από τις αναρτήσεις σου πλουτίζω τις γνώσεις μου, μαθαίνοντας για πρόσωπα, που μέχρι τώρα ήταν άγνωστα σε μένα.
    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλημέρα και καλή Κυριακή
    δεν γνώριζα γι αυτόν, πρώτη φορά ακούω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω ποιός άφησε και διέγραψε το πρώτο σχόλιο αλλά τον ευχαριστώ που πέρασε από τα Εφτάνησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Χαίρομαι που πάντα βρίσκεις ενδιαφέρουσες τις αναρτήσεις μου.
    Ο Μηνιάτης ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα.
    Την αγάπη μου σε σένα τον Νίκο και τα μικρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στ΄αλήθεια αγαπητή μου Σωσώ, τα πράμματα κάπως διορθώνονται. Ακόμη 600 χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς φως. Ο γαμπρός μου πριν λίγο μου έφερε δυό γαλόνια βενζίνη μετά από τέσσερεις ώρες στην ουρά. Κατά τα άλλα όλα καλά και κάνουμε αναρτήσεις για να ξεχνάμε την κατάστασή μας. Ας είναι καλά κάποιοι που δεν εννοούν να μας καταλάβουν.
    Μεγάλη προσωπικότητα ο συντοπίτης μου Μηνιάτης.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητό μου Δελφινάκι.
    Κι΄εσύ δεν γνώριζες για τον Μηνιάτη; Θα αρχίσω το φροντιστήριο και μάλιστα χωρίς δίδακτρα.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ti κρίμα για μία Χώρα που γέννησε τέτοια φωτισμένα μυαλά να παλεύει στο βούρκο με μετριότητες!
    Πολύ ενδιαφέρουσα κι η σημερινή σου ανάρτηση ταλαιπωρημένε μου Ντένη,που έδωσε στους πολλούς να γνωρίσουν μία μεγάλη φυσιογνωμία στην γενέθλια γης σου.
    Με τη σκέψη και την καρδιά κοντά σου (αλίμονο νάμουν ανάμεσα στους αναίσθητους που δεν συμμερίζονται τις δυσκολίες που ζείτε!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαίρομαι για την επίσκεψη Χαρά μου και την αναγνώριση της μεγάλης φυσιογνωμίας του Μηνιάτη. Βέβαια το πέρασμα του χρόνου μας έφερε και κάποιες μετριότητες. Τι να κάνουμε;
    Σ΄ευχαριστώ για την συμπαράστασή σου στις δοκιμασίες μας οι οποίες συνεχίζονται.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ ΕΓΩ ΔΙΕΓΡΑΨΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΕΝΑ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑΣΥΝΗ ΜΟΥ. ΑΝ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ MAIL ΣΟΥ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝ ΑΠΟ ΔΩ ΑΝ ΣΥΝΔΕΘΕΙΣ ΕΣΥ ΣΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ, ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΕΔΩ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΣ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΕΓΡΑΨΑ ΕΝΑΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕ. ΞΑΝΑΠΑΤΑΣ ΚΑΙ ΣΒΗΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΣΟΥ.
    ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα αγαπητέ Ντένη .Με το δίκιο σου να υπερηφανεύεσαι για τον Μεγάλο συντοπίτη σου και δάσκαλο του γένους, και όχι μόνο γι' αυτόν.Το Ληξούρι έχει βγάλει τις περισσότερες προσωπικότητες του νησιού ,γι αυτό και Ληξουριώτες δικαίως βροντοφωνάζουν ότι είναι διαφορετικοί από τους άλλους Κεφαλονίτες <>. Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντένη μου καλέ μου.
    Έχω διαβάσει πολλά για τον συντοπίτη σου Μηνιάτη. Όμως η δική σου ανάρτηση δίνει μια ξεχωριστή χάρη στο έργο του. Ξέρεις να μας χαρίζεις αυτά τα όμορφα που πρέπει να γνωρίζουμε. Τα έχουμε πει. Σ΄αυτά που γράφεις δίνεις ζωή.
    Θα τα πούμε Thanksgiving είμαι ΝΥ.
    Την αγάπη μου πάντα.
    Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου φίλε μου Ντένη,
    Έχω στα χέρια μου ένα βιβλίο εκδοθέν εν Βενετία εκ της ελληνικής τυπογραφίας του ΦΟΙΝΙΚΟΣ 1843: περιγράφει Βιογραφίες των Ενδόξων Ανδρών της νήσου Κεφαλληνίας
    Σειγραφείσαι υπό
    Ανθίμου Μαζαράκη ιερεως και Διδασκλάλου του ΦΛΑΓΓΙΝΙΑΙΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝ ΒΕΝΕΤΙΑ.
    Από την βιογραφία "Βικεντιος Δαμωδος"
    (...εκ των σκέψεων τούτων κινούμενος και παρατηρών ότι ο σοφός Μηνιάτης απέδειξε πως εις το έθνος ενυπάρχει μία γλώσσα πλήρης χαρίτων...

    Φίλε μου προ εβδομάτος διάβαζα ότι το ΦΛΑΓΓΙΝΙΑΝΟ φροντιστήριο στην Βενετία κατόπιν ετών παρακμής περιήλθε στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου μαζί με την εκκλησία του αγίου Γιώργη...
    ¨ομως αν και έψαξα σήμερα δεν μπόρεσα να θυμηθώ σε πιο περιοδικό το είχα διαβάσει.
    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, απ' ό,τι διαβάζω, Ντένη, που αμφισβητήθηκε από τους Έλληνες διότι είχε σπουδάσει στη Βενετία... πάντα τα ίδια μυαλά...
    Και στις μέρες μας αμφισβητούνται διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν έξω, αλλά δεν κάνουν για μας...

    Υ.Γ. Έμαθα λεπτομέρειες από τον Γαβριήλ για τα μετ' έπειτα του τυφώνα.
    Με την καλημέρα μου και την ευχή μου να είστε όλοι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Μαριάνθη καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
    Συχωρεμένη για το λάθος σου αξιέπαινη για την ομολογία.
    Δεν υπάρχει λόγος διαγραφής. Το αφήνω για να φαινόμαστε πολλοί μιά και στα Εφτάνησα οι επισκέπτες είναι οι συνήθως ύποπτοι.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάτε μου καλή σου μέρα.
    Είναι αλήθεια ότι το Ληξούρι μπορεί να έχασε τη θέση της πρωτεύουσας του νησιού αλλά είναι η πρωτεύουσα των προσωπικοτήτων.
    Και ποιόν να πρωτοαναφέρεις.
    Χαίρομαι που το αναγνωρίζεις.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κική μου καλή μου καλημέρα σου.
    Έχεις λοιπόν κάποιες γνώσεις για τον μεγάλο αύτόν δάσκαλο. Εκτιμώ ότι σου αρέσουν και βρίσκεις ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφω. Προσπαθώ, στ΄αλήθεια, να δίνω με ζωή αυτά που θέλω να δώσω. Και χαίρομαι για όσους τα δέχονται.
    Θα χαρώ να σε δω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Αυτό το βιβλίο το έχω κι΄εγώ. Μου το έχει στείλει η Κάτε, η οποία μου έστειλε και κάποια άρθρα του Ρόκκου Χοϊδά σχετικά με τον Μολφέτα.
    Η τύχη του Φλαγγίνείου είναι ίδια με την τύχη κάθε τι που περιέρχεται στη δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου. Αν δεν μπορούν να φάνε το πετάνε.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακριβώς φίλε μου Στράτο και με τον Μηνιάτη συνέβει ό,τι συμβαίνει και σήμερα με άλλους. Αυτοί είμαστε και αυτοί θα είμαστε.
    Τα μετά του τυφώνα συνεχίζονται. 600 χιλιάδες σπίτια ακόμη χωρίς φως. Βενζίνη δεν υπάρχει. Και πολλά άλλα αγαθά δεν υπάρχουν στην αγορά. Η περιοχή μου έπαθε τις πιό μεγάλες ζημιές. Ευτυχώς εμείς γλυτώσαμε με ελάχιστα. Από χτες το Yahoo δεν έχει γραμμή. Δουλεύω μόνο το hotmail. Και προχωράμε.
    Νάσαι καλά φίλε και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Ντένη.
    βρήκα το βιβλίο με την περιγραφή για τα ΦΛΑΓΓΙΝΕΙΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ,
    βλέπεις η ορθογραφία έχει αλλάξει από το πρωτότυπο του 1843 ΦΛΑΓΓΙΝΙΑΙΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ
    --------------
    Έτος 1953 με μια γενναία πράξη τους οι Έλληνες της Βενετίας "δια χειρός της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας, μεταβιβάζουν ολόκληρη την διασωθείσα περιουσία στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ στα πλαίσια των Ελληνοιταλικών διαπραγματεύσεων...

    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή σου μέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Σημαντική φυσιογνωμία ο Ηλίας
    Μηνιάτης.Δεν μου ήταν άγνωστος, κάτι λίγα είχα πρίν χρόνια διαβάσει σε ένα βιβλίο "Η Κεφαλονιά", όχι όμως τόσες λεπτομέρειες. Σοφά τα λόγια
    του και ειδικά το δίδαγμά του,
    "364 μέρες τον χρόνο τον σταυρώνετε
    και φυλάτε μια μέρα, εννοεί την
    Μεγάλη Παρασκευή, να αναπαύσετε την
    συνείδησή σας". Αυτό και μόνον μας
    αρκεί.Χαίρομαι που όλα πήγαν κατ
    ευχήν, εννοώ την περιπέτειά σας
    με τον τυφώνα. Ελπίζω να μην είχατε σοβαρές ζημιές στο σπίτι
    σας.Σας σκεπτόμουμα και αγωνιούσα.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σημαντική η πληροφορία σου φίλε Γαβρίλη.
    Δεν γνώριζα την ημερομηνία παραχώρησης
    Θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητή μου Ρόη.
    Στ΄αλήθεια πρόκειται για μια μεγάλη φυσιογνωμία. Και σαν κληρικός αλλά και σαν ρήτορας και άνθρωπος του λόγου άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο πέρασμά του.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλησπέρα κι από εδω , με την τόσο ενδιαφέρουσα όπως πάντα ανάρτηση !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φεγγαράκι μου.
    Πάντα καλοδεχούμενο στα Εφτάνησα και πάντα δέχομαι με χαρά τα καλά σου λόγια.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ...έστω και μεταμεσονύχτια!!!
    σ΄επισκέπτομαι να ΜΑΘΩ!
    Φίλε μας!

    Πάλι καλά που αντέχουμε σε τόσες εθελοντικές υποχρεώσεις...

    Να είστε καλά,
    σε διαβάζω, γράφω,
    αλλα το κομπιούτερ ΔΕΝ τα κρατάει... κάνει ακόμη και τώρα διακοπές όσες ...θέλει.

    Χαιρετισμούς,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Υιώτα μου.
    Έστω και μεταμεσονύκτια καλοδεχούμενη πάντα.
    Μα τα τόσα που περάσαμε τούτες τις μέρες μόνο όποιος μπορεί να μας καταλάβει θα μας δικαιολογήσει.
    Θα τα πούμε.
    Νάσαι καλά και την αγάπη μου στον Δημήτρη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή