Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012


Φίλες μου και φίλοι αγαπημένοι.
Μετά την τρομακτική περιπέτεια, που είχαμε εδώ στην Νέα Υόρκη με τον τυφώνα Sandy, νοιώθω την ανάγκη σήμερα για έναν ήρεμο και όμορφο περίπατο. Να ηρεμήσουμε.  Έτσι λοιπόν......


...Σήμερα πάμε....
Κανόνι, Ποντικονήσι.

O λόφος Κανόνι όπως φαίνεται από το Ποντικονήσι
Το Κανόνι, κέντρο κοσμοπολίτικο, είναι ένας τόπος μαγευτικής ομορφιάς με μια υπέροχη θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχαίρνας και το Ποντικονήσι. 


Το μοναστήρι της Βλαχαίρενας.
Είναι στ΄αλήθεια ένα μπαλκόνιμε μια ανεπανάληπτη σε ομορφιά θέα. 


Άποψη από το Κανόνι.
Είναι μαγευτικό όλες τις ώρες της μέρας καθώς το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο που υπάρχει γύρω συνθέτουν ένα μοναδικό τοπείο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό όμως είναι το ηλιοβασίλεμα καθώς μπορεί να δει κανείς τα πανέμορφα χρώματα του ήλιου που αντανακλούν στην θάλασσα και τον ορίζοντα.


Μαγευτικό το ηλιοβασίλεμα. Φώτο Λιάνας.
Ωστόσο και η διαδρομή από τη Χώρα για το Κανόνι προσφέρει πάρα πολλές χαρές. Και τούτο γιατί στην περιοχή βρίσκεται η αρχαία πόλη της Κέρκυρας η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα αλλά και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.
Η περιοχή Κανόνι οφείλει το όνομά της στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων και την πυροβολαρχία που είχαν εγκαταστείσει εκεί το 1789 από την οποία ένα κανόνι σώζεται ως σήμερα και είναι εκτεθειμένο στην μικρή πλατεία της περιοχής.  


Το κανόνι από την πυροβολαρχία των Γάλλων.
Το Κανόνι ενώνεται με την απέναντι τοποθεσία Πέραμα με μια στενή πέτρινη γέφυρα η οποία δημιουργεί την λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. Φυσικά η γέφυρα προσφέρεται για ένα απολαυστικό περίπατο.


Η γέφυρα που ενώνει Κανόνι με Πέραμα.
Η λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί σπάνια είδη αποδημητικών πτηνών, όπως ο αγριοτσικνιάς, είδος απειλούμενο με εξαφάνιση. Επίσης στην λίμνη υπάρχει οργανωμένη ιχθυοκαλλιέργεια η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος ζήτησης του νησιού.
Να πω ακόμη ότι ακριβώς δίπλα στη λίμνη είναι το αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας.  Και...

...περνάμε στο Ποντικονήσι.


Το πανέμορφο Ποντικονήσι.
Το Ποντικονήσι είναι ένας  καταπράσινος πυκνόφυτος βράχος.ακριβώς στην είσοδο της λιμνοθάλασσα του Χαλκιόπουλου. Το όνομά του προέρχεται από το μικρό του σχήμα.
Σύμφωνα με τον Όμηρο το Ποντικονήσι ήταν το καράβι του Οδυσσέα με το οποίο έφτασε στην Κέρκυρα κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Κατά τη διάρκεια μιάς καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα. 


Το εκκλησάκι πάνω στο Ποντικονήσι.
Πάνω στο νησάκι βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου. Το εκκλησάκι κρύβεται σε μια πυκνή συστάδα δέντρων και ελάτων και είναι το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει πάνω στο νησάκι.


Το μοναστήρι της Βλαχαίρενας και το Ποντικονήσι.
Το Ποντικονήσι είναι μιά από τις πλέον φωτογραφημένες περιοχές της Ελλάδας.
Το Ποντικονήσι έχει χαρακτηριστεί σαν μουσείο φυσικής κληρονομιάς και οι επισκέψεις είναι σύντομες και πάντα κάτω από την καθοδήγηση αρμοδίων φυλάκων. Η μόνη μέρα με κάπως πιό ελεύθερα μέτρα είναι η 6η Αυγούστου ημέρα της εορτής της εκκλησούλας. 
Πάνω στο μικρό νησάκι δεν λειτουργεί κανενός είδους κατάστημα εκτός από έναν μικρό χώρο δίπλα στο εκκλησάκι που προσφέρει εκκλησιαστικά είδη.
Πάντως το πιό απολαυστικό είναι μια βόλτα με βάρκα περιμετρικά από το νησάκι. Κάτι που θα σας μείνει αλησμόνητο.
Ελπίζω πως θα έχουμε και άλλους τέτοιους όμορφους περιπάτους.

Φίλες και φίλοι.
Στην ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com  μπορείτε να διαβάσετε για την επίσκεψη της χρυσής αυγής  στα γραφεία της ομοσπονδίας και την φωτογράφησή τους εκεί.
Θα περιμένω και το σχόλιό σας.
Ευχαριστώ. 


ΠΗΓΕΣ
W.El.Wikipedia.org.
W.experttravel.gr
W.Hotelsline.gr

32 σχόλια:

  1. Αγαπημένε μου Ντένη
    να σου καταθέσω εδώ οτι συνέπασχα,όσο κι αν είμαστε μακρυά, με το δράμα σας που βλέπαμε απο τηλεοράσεως. Δυστυχώς τα πράγματα είναι χειρότερα στην πραγματικότητα,όμως χαίρομαι που σε βλέπω ξανά εδώ,κοντά μας να μας οδηγείς σε μονοπάτια ΛΑΤΡΕΜΕΝΑ, με πληροφορίες που πάντα έχουν να προσθέσουν κάτι παραπάνω σ οσα ήδη γνωρίζουμε.
    Σ αυτό το μέρος ακόμα κι όταν δε μένω οταν πηγαίνω Κέρκυρα,πάντα επισκέπτομαι.Μοναδικής ομορφιάς! Οπως το περιγράφεις.
    Ενας απολαυστικός περίπατος,σε μια λατρεμένη Πόλη.Θυμάμαι την υπόσχεση...
    Την αγάπη μου πάντα, τώρα ακόμα περισσότερη μετά τη Sandy,χαχαχα
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αλήθεια Ντένη μου οτι πάμε εκεί για να χαλαρώσουμε, να γεμίσουν τα μάτια μας απέραντο γαλάζιο και λευκό και να βρούμε την εσωτερική μας αρμονία όταν οι "τυφώνες" μας δέρνουν την ψυχή.. Σ έχω στη σκέψη μου όπως και την Αστοριανή μας, για τον ίδιο λόγο καθώς η Σάντυ εκεί ήταν αγριεμένη και πολύ ρεαλιστική..
    Ως προς την αποπάνω γειτόνισσα, έχω να πω ότι τον ήπιαμε τον καφέ μας πάνω απ το ποντικονήσι όταν ήταν εδώ και φαντάζομαι έναν καφέ που θα είσαστε κι οι δυό σας μαζί μου εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μπορώ να πω κι εγώ αφού δεν γνωρίζω, όμως αν κρίνω από τις φωτογραφίες που δημοσίευσες σου αξίζει το βραβείο "Πούλιτζερ"
    μας ταξίδεψες σε όμορφα μέρη!

    Φίλε Ντένη σ' ευχαριστώ

    Αμάν βρε παιδια λίγη Βενζίνη!!!
    Πως θα πάω αύριο στην Αστόρια;

    Χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και τα είπαμε τηλεφωνικά, Ντένη, η αγωνία μας ήταν μεγάλη διότι, βλέπαμε και μαθαίναμε τα όσα συνέβαιναν εκεί, και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.
    Έχουμε όλους εσάς κι εμείς το μόνο που μπορούσαμε από εδώ να κάνουμε ήταν η συντροφιά της σκέψης μας.
    Τέλος πάντων, περαστικός ήταν ας μαζέψουν τα συντρίμμια του και να ξανάρθει η ομαλότητα στην καθημερινότητά μας.
    Γεύτηκα τον περίπατο με σένα και τους από πάνω φίλους, στα όμορφα αυτά μέρη που μας πήγες σήμερα και θα ήθελα να πω στον Γαβριήλ πως αν ήμουν ακόμη στη Βενεζουέλα θα μπορούσα να τον βοηθήσω με τη βενζίνη, αλλά εδώ είναι πανάκριβη, αδερφέ μου.
    Λοιπόν, εύχομαι ένα καλό και ευχάριστο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε ευχαριστω για το ομορφο ταξιδι που προσεφερες.... καλημερα και καλο Σ/Κ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά μου γλυκιά μου και αγαπημένη μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την συμπαράστασή σου στο δράμα που εζήσαμε. Τελικά πέρασε με κάποιες μόνο ελαφρές ζημιές αλλά τώρα αρχίζει ο αγώνας να συνέλθουμε.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος στις ομορφιές της Κέρκυρας. Στ΄αλήθεια ένα καφεδάκι στο Κανόνι με την παραμυθένια θέα αξίζει πάρα πολλά.
    Νάσαι καλά Χαρούλι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στ΄αλήθεια καλή μου Ρεγγίνα ένα καφεδάκι πάνω από το Ποντικονήσι φέρνει την αρμονία σε ψυχές που τις δέρνουν οι τυφώνες. Αυτή την περιοχή την έχω ζήσει πάρα πολύ γιατί κάποια περιόδο μέναμε στην Ανάληψη και καθημερινά κατέβαινα στη λίμνη. Όσο για το καφεδάκι που ήπιατε με τη Χαρά, μα φυσικά και ήμουν εκεί. Μαζί σας.
    Την καλημέρασ μου καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
    Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο για τα βραβεία μην ακούω λέξη. Ξέρεις πόσο τα απαιχθάνομαι και πόσο τα υπολογίζω. Για μένα βραβεία είναι τα χαμόγελα των ανθρώπων.
    Όσο για βενζίνη φίλε μου αν βρεις πάρε και για μένα λίγη.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου Στράτο σ΄ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την συμπαράστασή σου στο δράμα που ζήσαμε. Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα συντρίμια μας αλλά κομμάτι δύσκολο πίστεψέ με. Όσο για την βενζίνη τι να κάνουμε; Υποτασόμεθα στις προσταγές των καρτέλ που κατευθύνουν το εμπόριο.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητό μου Σκουλίκι.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και θα ανταποδώσω. Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος.
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ Ντένη,
    σίγουρα μας χρειαζόταν αυτός ο περίπατος και πολύ περισσότερο σε σένα μετά την...Σάντυ.
    Εύχομαι να είσαστε όλοι καλά και να μην έχετε πάθει σοβαρές ζημιές.
    Η αλήθεια είναι ότι τώρα τελευταία οι τυφώνες σας θυμούνται ολοένα και πιο συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντένη μου,

    Πάλι καλά, ν΄αλλάξουν τα μάτια μας τραγωδίες
    και το μυαλό μας φρίκη...

    Ρεγγίνα μου, ευχαριστώ που με θυμήθηκες, έστω κι αποδώ...

    Να είστε καλά, Φίλοι μας,
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχος περίπατος ,καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα!!!! Η φύση σε όλο της το μεγαλείο .Σ' ευχαριστούμε Ντένη που μέσα από τις αναρτήσεις σου μας ταξιδεύεις σε λίγη φύση , έξω από τη τσιμεντούπολη που ζούμε, καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Σωσώ.
    Σ΄ευχαριστώ για τα παρήγορα λόγια σου. Για να συνέλθουμε θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Δεν μπορείς να φανταστείς τι ζήσαμε και μάλιστα χωρίς φως, χωρίς τηλέφωνο, χωρίς νερό. Τέλος πάντων. Προχωράμε.
    Χαίρομαι που απόλαυσες κι΄εσύ αυτόν τον όμορφο περίπατο.
    Θα προσπαθήσω και άλλους.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Yιώτα μου νομίζω ότι ήταν απαραίτητος αυτός ο περίπατος μετά από όσα περάσαμε.
    Νάσαι κλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή σου μέρα Κάτε μου γλυκιά μου.
    Θα πρέπει να κάνουμε αυτούς τους περίπατους για να ξεφεύγουμε από το δολοφονικό τσιμέντο που μας έχει πνίξει, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες στην Κέρκυρα και στο όμορφο Ποντικονήσι. Μου θυμίζεις τον Οδυσσέα έτσι όπως ταξιδεύεις στο Ιόνιο. Όσο για τους τυφώνες μόνο καταστροφή φέρνουν. Εσείς είχατε τον τυφώνα Σάντυ και εμείς έχουμε τον τυφώνα τρόικα.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ελένη μου καλή μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτός ο μικρός περίπατος.
    Όσο για τον τυφώνα σας, την Τρόϊκα τι να πω; Τα ζω κάθε μέρα μέσω ΤV και ειλικρινά αρρωσταίνω.
    Νάσαι καλά Ελένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Ντένη , είναι αλήθεια ότι όταν βρίσκεσαι μακρυά από την καταστροφή και είσαι θεατής του καναπέ όλα φαίνονται διαφορετικά ! Η όμορφη μας Κέρκυρα φαντάζει πανέμορφη και επιβλητική ! Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα να έχουμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ειχα καιρο να περασω απο το σπιτικο σου.Καλη εβδομαδα να εχεις και καλο μήνα με υγεια ,λιγάκι καθυστερημενα βεβαια η ευχη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Kαλησπέρα Φεγγαράκι μου.
    Έχεις δίκιο. Αλλοιώς τα έίδατε εσείς και αλλοιώς τα ζήσαμε εμείς.
    Στ΄αλήθεια ήταν τρομερό. Τα καταφέραμε.
    Ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κέρκυρας.
    Καλό σου βράδυ και καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πάντα ευπρόσδεκτος φίλε Γιάννη.
    Και σε σένα καλό μήνα. Και ποτέ δεν είναι αργά για μια ευχή.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kαλέ μου Ντένη.
    Το σκέφτηκα πολύ πριν αποφασίσω να πω δυό λέξεις γι΄αυτές τις ομορφιές της Κέρκυρας που εσύ εκεί πέρασες τα όμορφα παιδικά σου χρόνια. Το σκέφτηκα γιατί δεν ήθελα να ενοχλήσω. Όμως δεν μπορούσα να μην περπατήσω κι΄εγώ εκεί που περπάτησες κι΄εσύ. Που ξέρεις; Μπορεί κάπου να συναντηθήκαμε.
    Πανέμορφο Κανόνι. Ονειρεμένο Ποντικονήσι. Τα αγκαλιάζω με τα μάτια μου. Κάπου αγκαλιάζω κι΄εσένα.
    Σ΄αγαπώ.
    Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ φίλε Ντένη χαίρομαι κατ' αρχάς που είστε καλά.
    Κατά δεύτερο λόγο, τελικά η μάνα φύση απαλύνει και ημερεύει την ψυχή του ανθρώπου και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη,ίσως,συνεισφορά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητή μου Κική
    Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα.
    Φυσικά το Κανόνι είναι πανέμορφο και ονειρεμένο το Ποντικονήσι. Δυό ομορφιές που συντρόφεψαν τα παιδικά μου χρόνια.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ΄ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου φίλε Ιχνηλάτη. Είναι τραγικό αυτό που ζήσαμε για τρεις ολόκληρες μέρες και μάλιστα μέσα στα σκοτάδια και με αδύνατη επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους. Τελικα όλα πέρασαν. Και φυσικά έστρεψα στη φύση που, όπως πολύ σωστά λες, απαλύνει και ημερεύει την ψυχή του ανθρώπου.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αυτή η βόλτα μ αναζωογόνησε!
    Δε φαντάζεσαι πόσο την απόλαυσα.
    gini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ευχαριστούμε για το υπέροχο ταξίδι στο Ποντικονήσι!!!Ήταν απολαυστικότατο!!!Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Βρε καλώς το Τζίνι μας.
    Καιρούς και χρόνια να σε δούμε. Πως και μας θυμήθηκες; Να μου πεις τι από όλη τη βόλτα σε αναζωογόνησε;
    Νάσαι πάντα καλά καλό μου Τζίνι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
    Χαρά μου που σου άρεσε αυτός ο περίπατός μας.
    Τον χρειαζόμαστε και θα έχουμε και άλλους.
    Νάσααι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα, όσο κι αν αργώ δε ξεχνώ αυτούς που μ αγαπούν.
    Οσο το ερώτημά σου: Μα που ήμασταν μια μεγάάάλη παρέα,ούτε χαρέμι!
    gini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τζίνι μου
    Συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησης. Που να βρούμε ηλεκτρισμό μετά τις δυό απανωτές καταιγίδες που μας χτύπησαν.
    Χαίρομαι που πάντα θυμάσαι αυτούς που σε αγαπούν.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή