Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012


Στα Κύθηρα σήμερα για να γνωρίσουμε μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων. Ο άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στα γράμματα και στο νησί του. Είναι ο...

Πάνος  Φύλλης.

Ο Κυθήριος ποιητής που τιμήθηκε με το βραβείο
“Ειρήνης και Φιλίας.”


Μιά μεγάλη παρουσία στην λογοτεχνία και ποίηση των Κυθήρων αλλά και γενικά στο χώρο των ελληνικών γραμμάτων είναι ο ποιητής Πάνος Φύλλης. Ο ποιητής που άφησε τη σφραγίδα του στο νησί που γεννήθηκε αλλά και που γέμισε με περηφάνεια τους κατοίκους του.
Τον Ιούνη του 1912 είδε το φως της ζωής στον πανέμορφο οικισμό του Αυλέμονα και ήταν το μικρότερο από τα πέντε αγόρια που είχαν οι γονείς του Αντώνης και Ευαγγελία Τριφύλλη. Γιατί αυτό ήταν το πραγματικό του επώνυμο το οποίο συντόμευσε σε Φύλλης. Παρακολούθησε το δημοτικό σχολείο στον Ποταμό περπατώντας σε καθημερινή διαδρομή ενός χιλιομέτρου αφού το χωριό του δεν είχε σχολείο. Αργότερα θα μετακομίσει στη Χώρα με τον φίλο του Δημήτρη Κόμη για να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Γυμνάσιο.
Τελειώνοντας το Γυμνάσιο θα φύγει στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Σχολή Μεταξά ενώ παράλληλα θα εργάζεται στο “Συντριβάνι”  εστιατόριο του θείου του. Σήμερα εκεί στεγάζεται το “Τριφύλλειο Ίδρυμα”
Το 1934 θα καταταχτεί στον στρατό όπου  αργότερα απολύθηκε με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Με το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβρη του 1940 θα βρεθεί στο αλβανικό μέτωπο όπου θα πολεμήσει σαν αξιωματικός μέχρι την κατάρρευση του μετώπου.

Με την είσοδο των κατοχικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα αρχίσει και η Αντίσταση και ο Πάνος Φύλλης θα είναι από τους πρώτους που θα συμμετάσχει ενώ το 1942 θα είναι μέλος του ΕΛΑΣ.  Μέλη κάποια παρακρατικής οργάνωσης θα τον συλλάβουν το Φλεβάρη του 1943 και θα τον παραδώσουν στους Γερμανούς οι οποίοι θα τον οδηγήσουν στα κρατητήρια των ES-DE και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στις φυλακές Αβέρωφ.  Απολύθηκε από τις φυλακές τον Δεκέμβρη του 1944 αφού όμως είχε προσβληθεί από σοβαρή ασθματική βρογχίτιδα.
Το 1945 θα γίνει ο γάμος του με την Αλεξάνδρα Κουτρουμπούση και θα αποκτήσουν δυό παιδιά. Τον Αντώνη και την Μόνα.

Ο Αβλέμονας. Το χωριό που γεννήθηκε ο Πάνος Φύλλης
Από το 1949 ξεκινάει την συμμετοχή του στα συλλογικά δρώμενα του νησιού του. Γίνεται συνιδρυτής του Κυθηραϊκού Ομίλου Φιλόμουσων. Με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Λογοτεχνών ξεκινά το μεγάλο όνειρο της ζωής του. Να πετύχη από το κράτος την παραχώρηση της νησίδας Μακρυκύθηρα για την δημιουργία ενός πρώτυπου οικισμού που θα φιλοξενούσε ανθρώπους του πνεύματος. Τελικά με βασιλικο διάταγμα η αίτησή τους έγινε δεκτή τον Απρίλιο του 1955 όμως θα καταστεί αδύνατη η απαιτούμενη συγκέντρωση χρημάτων και το 1973 η απόφαση αυτή θα ανακληθεί.

Άποψη της νησίδας Μακρυκύθηρα.
Παρ΄όλα αυτά ο Πάνος Φύλλης δεν θα χάσει το κουράγιο του και θα συνεχίσει να προσφέρει σε συλλογικούς και κοινωνικούς σκοπούς στο νησί του. Θα εργαστεί για την έκδοση του φοιτητικού περιοδικού Στόχοι  κάτι που θα μνημονεύεται από τους νέους του νησιού για πολλά χρόνια. Στο χωριό του, τον Αυλαίμονα, που τόσο αγάπησε, θα πρωτοστατήσει στην ίδρυση του εξωραϊστικού συλλόγου ο Φιλόξενος και του οποίου ηγήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πρωτοστάτησε στην αναστήλωση του ιστορικού μνημείου του χωριού του, το Καστέλο, φρόντισε για τη δημιουργία Παιδικής Χαράς, για την δεντροφύτευση κοινόχρηστων χώρων και στην οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων έτσι ώστε να τοποθετηθούν οι βάσεις και να μετατραπεί ο Αυλαίμονας σε ένα όμορφο τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.
Το συγγραφικό έργο του Φύλλη είναι πολύ αξιόλογο. Λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου το 1940 θα εκδόση το πρώτο μέρος από την τριλογία του “Τσιριγώτικα”  ενώ η δεύτερη θα εκδοθεί το 1947 και το 1950 θα ολοκληρωθεί με την τρίτη. Έχει επίσης εκδόσει το “Ταξίδι στα Κύθηρα”, 1956, “Τα Χελιδόνια”, 1958,
“η Γαλάζια Θλίψη” 1959, την “Ουράνια Αφροδίτη” 1972, τα “Αναστάσιμα” 1974, την “Λεβεντιά” 1975 και τα “Μεγαλυνάρια” 1980
Στις 3 Μαρτίου του 1998 ο Πάνος Φύλλης αφήνοντας πίσω του ένα έργο που λίγοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην κυθηραϊκή κοινωνία και τον πολιτισμό του νησιού, άφησε και την τελευταία του πνοή.
Το 1999 η Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών θα εκδόσει έναν τόμο με όλα τα κείμενα από το έργο του “Τσιριγώτικα”. Το 1975 του απονέμεται τιμητική σύνταξη, στις 24 Απριλίου του 1985 η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών τον τιμά για τα 50 χρόνια της πνευματικής του προσφοράς, ενώ το 1981 θα του απονεμηθεί το βραβείο “Ειρήνης και Φιλίας” για το έργο του “Λεβεντιά”, που είχε αφιερώσει στη μνήμη του Τούρκου λογοτέχνη Ναζίμ Χικμέτ.
Ο Πάνος Φύλλης έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο των Ελληνικών Γραμμάτων και άφησε τη σφραγίδα του στην ιστορία του νησιού του και της πατρίδας μας.

Φίλες και φίλοι μου.
Θα σας παρακαλούσα να επισκεφθείτε και την άλλη ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να έχω τη γνώμη σας σχετικά με όσα γράφω.

Πηγές
w.visithythera.gr

16 σχόλια:

  1. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΦΥΛΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΟΜΟΛΟΓΩ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕΣ ΒΟΤΣΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ . ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ, ΕΞΕΙΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ, ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με την Μαριάνθη ως προς τις αναρτήσεις,και έτσι σήμερα γνωρίσαμε έναν άγνωστο στους πολλους Επτανήσιο και σ ευχαριστούμε γι αυτό αγαπημένε μου Ντένη.
    Καλό ξημέρωμα Κυριακής,με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aγαπητή μου Μαριάνθη καλή σου μέρα.Για μια ακόμη φορά άρεσε η αναφορά μου σ΄αυτόν τον άγνωστο άνθρωπο των γραμμμάτων. Από τους εργάτες του λόγου που προσφέρουν χωρίς να απαιτούν ο Πάνος Φύλλης.
    Καλημέρα σε σένα τον Νικό και τα μικρά σου αγαπητή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαρά μου αγαπημένη μου.
    Και σε σένα άγνωστος ο Πάνος Φύλλης. Και στους πιό πολλούς Έλληνες είναι άγνωστος. Κι΄όμως είναι ένας άνθρωπος που πρόσφερε τόσα πολλά στα ελληνικά γράμματα αλλά και στο νησί του.
    Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kαλημέρα Ντένη και σε μένα άγνωστος ο Φύλλης .Τελικά υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που ανήκουν στο λογοτεχνικό χώρο και μας είναι άγνωστοι,σ' ευχαριστούμε που μας πληροφορείς γι' αυτούς.
    χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτε μου καλή μου.
    Έχεις απόλυτα δίκιο κι΄εσύ όπως και οι δύο....προλαλήσασες.
    Άγνωστος ο Φύλλης με τόσο πλούσια δράση αλλά και πολλοί άλλοι. Ελπίζω να καταφέρω να παρουσιάσω και άλλους.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανταποδίδω την επίσκεψη και με χαρά βλέπω πως έχετε δύο ιστοσελίδες ενδιαφέρουσες. Θα τις επισκέπτομαι συχνά.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευχαριστούμε πολύ Ντένη για την παρουσίαση ενός ανθρώπου που ελάχιστα γνωρίζαμε. Να'χεις μια όμορφη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι δεν ήξερα ούτε είχα ακούσει τίποτε για τον ποιητη αυτόν από τα Κύθηρα, χάρη σε εσένα μαθαίνουμε την Ιστορία μας και προπαντός των Επτανησίων,

    Ευχαριστούμε

    χαιρετώ σε φίλε Ντένη

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Ελένη.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Θα είσαι πάντα ευπρόσδεκτη στην Εφτανησιώτικη παρέα των σελίδων μου.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή σου μέρα Μαρία μου καλή μου.
    Προσπαθώ να γνωρίσουμε όλοι μας τα πανέμορφα νησιά μας και τους ανθρώπους τους.
    Την καλή μέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στ΄αλήθεια φίλε Γαβρίλη είναι άγνωστος αυτός ο άνθρωπος στους πιό πολλούς Έλληνες παρ΄όλη τη μεγάλη προσφορά του.
    Θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου εδωσαν βραβεια και εγω με τη σειρα μου πρεπει να τα μοιρασω.Για περασε απο το σπιτικο μου για την παραλαβη του βραβειου σου:)
    Παντα εκπληκτικες οι αναρτησεις σου.Δεν τον ηξερα αυτον τον σπουδαιο ανθρωπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μας γνώρισες μια σπουδαία μορφή των γραμμάτων και παράλληλα ένα μεγάλο αγωνιστή.
    Σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ μου φίλε Σκρουτζάκο.
    Σ΄ευχαριστώ για το βραβείο σου. Θα μου επιτρέψεις όμως να μην το δεχτώ. Είμαι εναντίον των βραβείων. Στην δημοσιογραφική μου πορεία αρκετές φορές προτάθηκα για βραβείο όμως πάντοτε τα αρνιόμουν. Μόνο ένα δέχτηκα και για το οποίο είμαι περήφανος. Το πρώτο βραβείο καλύτερου πολιτικού άρθρου το 2007 από την Παγκόσμια Ένωση Ξενόγλωσσων Δημοσιογράφων της οποίας είμαι μέλος για πολλά χρόνια.
    Για άλλη μιά φορά σε ευχαριστώ.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είναι ακριβώς όπως τα λες, φίλε Ιχνηλάτη.Σπουδαία μορφή των γραμμάτων και πολύ μεγάλος αγωνιστής ο σύντροφος Πάνος Φύλλης.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή