Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012


Μον Ρεπό.
                   

Το θερινό ανάκτορο του Άγγλου αρμοστή
            Thomas Maintland και της Κερκυραίας συζύγου του,
                                      Νίνας Παλατιανού.


Το παλάτι Μον Ρεπό όπως φαίνεται από την είσοδο του κήπου.

Ένα από τα αξιοθέατα της Κέρκυρας και το οποίο οπωσδήποτε αξίζει ο κάθε επισκέπτης του νησιού να το γνωρίσει, είναι το ανάκτορο του Μον Ρεπό. Οπωσδήποτε αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά αξιοθέατα στο νησί της Κέρκυρας. Το κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα, παρ΄όλο που δείχνει να αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αγγλικής έπαυλης είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασσικά στοιχεία και είναι έργο του Άγγλου αρχιτέκτονα Whitemore.


Η είσοδος. Φανερά τα σημάδια της ελληνικής αρχιτεκτονικής
Το κτίριο κλείνεται μέσα σε μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Χτίστηκε ανάμεσα στα 1828-31 για θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή Μαίτλαντ και της Κερκυραίας συζύγου του Νίνας Παλατιανού. Το ανάκτορο αυτό έχει μια φανταστική θέα στη θάλασσα του Ιονίου. Στο παλάτι αυτό, στα 1863 για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκε η Αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσυ, η οποία μαγεμένη από τις ομορφιές της Κέρκυρας λίγο καιρό αργότερα θα χτίσει το Αχίλλειο.
Στο Μον Ρεπό γεννήθηκε ο Φίλιππος Μαουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Στα 1864 μετά την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα, ο Δήμος της Κέρκυρας θα παραχωρήσει το παλάτι αλλά και το κτήμα όλο στη δυναστεία του Γεωργίου του Α! για να το χρησιμοποιεί η βασιλική οικογένεια σαν θερινή κατοικία. Εξ΄άλλου ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν αυτός που έδωσε στο παλάτι το όνομα Μον Ρεπό.


Χαρακτηριστικό δρομάκι στον κήπο. 
Η απόλαυση των Ελλήνων εστεμμένων θα διακοπεί κατά το διάστημα του πολέμου και της κατοχής της Ελλάδας από τους Γερμανοϊταλούς και το παλάτι του Μον Ρεπό θα χρησιμοποιεί ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων νήσων, Piero Parini σαν θερινή κατοικία. Με την απελευθέρωση οι Έλληνες βασιλείς θα χρησιμοποιούν και πάλι το παλάτι και το κτήμα σαν θερινή κατοικία μέχρι το 1967 που θα εκδιωχθούν από την Ελλάδα.


Γενική άποψη του ανακτόρου.

Το 1974 με την μεταπολίτευση το παλάτι αλλά και το κτήμα θα δοθούν στον Δήμο της Κέρκυρας, αλλά τότε θα αρχίσει μια νέα περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ θα τα διεκδικήσει σαν δική του προσωπική περιουσία. Αυτή η δικαστική διαμάχη θα διαρκέσει μέχρι το 1991 οπότε η ελληνική δικαιοσύνη θα αποφασίσει ότι το Μον Ρεπό ανήκει στον λαό της Κέρκυρας.


Παρ΄όλη την εγκατάλειψη, ο κήπος είναι μια ξεχωριστή ομορφιά. 
Το κτήμα που φιλοξενεί το Μον Ρεπό καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του λόφου της Ανάληψης, πάνω από 250 στρέμματα, ανάμεσα στα προάστια Κανόνι και Ανεμόμυλος.
Στην περιοχή υπάρχουν τα ερείπια σημαντικών αρχαιοτήτων, όπως τα ερείπια της πεντάκλιτης βασιλικής της Αγίας Κέρκυρας, του βωμού της Άρτεμης και του αρχαίου ναού της Κέρκυρας όπου σύμφωνα με κάποιους αρχαιολόγους ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Στην περιοχή αυτή υπήρχε η αρχαία πολή της Κέρκυρας η οποία κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος. Είχε δύο λιμάνια. Το λιμάνι του Αλκίνοου, που έβλεπε προς την μεριά της Ηπείρου και το Υλλαϊκό λιμάνι που βρισκόταν στη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. 


Το ανάκτορο στο ηλιοβασίλεμα.

Τα πρώτα ευρήματα στον χώρο αυτόν αποκαλήφθηκαν όταν τα νησιά βρίσκοντας κάτω από την αγγλική κατοχή. Στα δεξιά του ανακτόρου του Μον Ρεπό βρίσκεται ο ναός της Ακραίας Ήρας ο οποίος λέγεται ότι ήταν ο μεγαλύτερος στην αρχαία Κέρκυρα. Όμως το μνημείο αυτό έχει υποστεί πολλές φθορές.
Το ανάκτορο του Μον Ρεπό σήμερα φιλοξενεί τα εκθέματα του μουσείου της Παλαιούπολης. Στ΄αλήθεια μια επίσκεψη στο Μον Ρεπό είναι μια μεγάλη εμπειρία.
ΥΓ. Φίλες και φίλοι. Θα σας επρότεινα να επισκεφθείτε και την άλλη ιστοσελίδα μου. http://hellascafe.blogspot.com   Υπάρχει κάτι που θα ήθελα την γνώμη σας.
Ευχαριστώ.
Δ.Κ.

25 σχόλια:

  1. Τι κρίμα,να γυρίζω γύρω γύρω τόσες φορές και να μην έχω μπει ποτέ μέσα. Εντάξει,ντρέπομαι,αλλά στην επόμενη επίσκεψη υπόσχομαι θα το επισκεφθώ οπωσδηποτε,πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας δίνει η σημερινή ανάρτηση αγαπημένε μου Ντένη,για ένα κομμάτι της Λατρεμένη Κερκυρας που μεχρι και βασιλείς λάτρεψαν!
    Καλή Κυριακή σου εύχομαι,με αγαπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρίμα Χαρά μου γλυκιά μου, να είσαι στην Κέρκυρα και να μην δεις το Μον Ρεπό. Την επόμενη φορά θα σου δώσω εγώ πρόγραμμα ή μάλλον θα έλθω μαζί σου για να είμαι σίγουρος ότι θα δεις όλα όσα πρέπει να δει κάποοιος που επισκέπτεται το νησί των Φαιάκων.
    Σ΄αγαπάω γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφη η παρουσίαση και οι φωτογραφίες καταπληκτικές. Είναι σα να είμασρε εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Σαν να είμαι εκεί!!! Ντένη μου.

    και... τί ...αγάπες είναι αυτές, με την Χαρά σου;
    Φιλιά,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περνω οπως παντα για να ευχηθω να εχεις εναν ομορφο μηνα απο αυριο με υγεια -χαμογελα και λιγοτερα προβληματα.Να εισαι καλα.Πολυ καλη η παρουσιαση σου.δεν εχω παει δυστυχως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπητή μου Amelie καλησπέρα.
    Χαίρομαι που σου αρέσει η ανάρτηση.
    Το Μον Ρεπό είναι ένα από τα πλέον αξιοθέατα της Κέρκυρας.
    Κι΄εσύ το γνωρίζεις πολύ καλά αυτό.
    Νάσαι καλά και σ΄ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Υιώτα.
    Να σου πω ότι η Χαρά είναι η πιό αγαπημένη μου ηλεκτρονική φίλη. Πρόκειται για ένα αξιόλογο πρόσωπο που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο θέμα των αναρτήσεων. Της χρωστάω πολλά και είναι χαρά μου που την αγπάω πάρα πολύ. Κι΄αυτά προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το Μον Ρεπό και αν ποτέ βρεθείς στην Κέρκυρα μιά επίσκεψη σ΄αυτό να είναι μέσα στο πρόγραμμά σου.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μου Σκρουτζάκο.
    Καλό και όμορφο μήνα και σε σένα.
    Αν ποτέ βρεθείς στην Κέρκυρα να περάσεις και από το Μον Ρεπό. Θα ενθουσιαστείς.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ Ντένη απαραίτητη η ανάρτηση για το Μον Ρεπό απορώ πώς τόσο καιρό δεν το είχες προβάλει. Το έχω επισκευθεί δύο φορές ,τη πρώτη δεν μπόρεσα να μπώ στο εσωτερικό, γιατί ήταν ακόμη βασιλική κατοικία, πέρσι όμως το χάρηκα ,θαυμάσιο και εξωτερικά και εσωτερικά,καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα Ντένη.
    Πολλές από τις πληροφορίες που μας δίνεις για το Μον Ρεπό δεν τις ήξερα.
    Ένα στολίδι για το νησί.Ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφτεί οπωσδήποτε όποιος πάει στην Κέρκυρα.
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια χαρά σου φίλε Ντένη,

    Το ΜΟΝ ΡΕΠΟ το είχα κουστά άλλωστε ποτέ μου δεν έχω επισκεφτεί την Κέρκυρα, Ε! δεν έτυχε, ο άγγλος Μαϊτλανδ έχουν το άγαλμά του κάπου στο Αργοστόλι μάλιστα το όνομά του με τα χρόνια παρεφθάρει σε Μέτελα.
    Δεν ξέρω ίσως να κάνω λάθος, αν ξέρει κάποιος αναγνω΄στης ας απαντήσει.

    Πάντα ενδιαφέροντα τα δημοσιεύματά σου Ντένη

    Χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ!!!!
    ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟΤΑΤΟΣ. ΞΕΡΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΙΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΟΣ. ΞΕΡΕ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΤΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΛΕΟΝ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΦΟΡΑΣ. ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κι εγώ δεν το έχω δει εσωτερικά παρόλο που στην Κέρκυρα έχω πάει αρκετές φορές.Δεν πειράζει,αφορμή για την επόμενη!Ευχαριστούμε Ντένη για την παρουσίαση. Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μας παρέχεις σημαντικές πληροφορίες, ενώ και οι φωτογραφικές απεικονίσεις είναι super!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Κάτε μου καλή μου.
    Έχεις γνωρίσει το Μον Ρεπό. Στ΄αλήθεια είναι φανταστικό.
    Το είχα στο νου μοτ ακό καιρό αλλά κρατάω μια σειρά.
    Ακολουθούν και άλλα.
    Νάσαι καλά Κάτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. Σωσώ μου καλή σου μέρα.
    Στ΄αλήθεια πρόκειται για ένα από τα στολίδια της Κέρκυρας.
    Εύχομαι να επισκεφτείς το νησί και να το γνωρίσεις.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Να ξεκινήσω από τον Μέτελα. Σωστά λες ότι είναι παραφθορά του Μαίτλαντ. Έχει μείνει ιστορικό αυτό που λέμε¨Ο Μέτελας απ΄τ΄Αργοστόλι¨
    Αποφάσισε ένα ταξιδάκι μέχρι Κέρκυρα. Αξίζει.
    Θα σε δω να τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα σου αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Κάνω ό,τι μπορώ για την προβολή της πατρίδας μας, του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας.
    Την αγάπη μου σε σένα, τον Νίκο και τα μιρά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
    Καλή βδομάδα και καλό μήνα σου εύχομαι.
    Να μην το αμελήσεις. Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στην Κέρκυρα να δείς και το εσωτερικό του Μον Ρεπό. Θα εντυπωσιαστείς.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αγαπητέ μου Ιχνηλάτη καλημέρα.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν τα όσα παρουσιάζω. Προβάλω την πατρίδα μας. Όμως κι΄εσύ είσαι υπέροχος με την αξιόλογες αναρτήσεις σου.
    Νάσαι καλά φίλε και συναγωνιστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ατέλειωτες οι ομορφιές της Κέρκυρας. Φίλος, προχτές, με είχε μισή ώρα στο τηλέφωνο, μαγεμένος, να μου λέει γι' αυτές... και σε θυμήθηκα...
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλέ μου Ντένη, Εξαίρετη και αυτή η παρουσίαση. Άργησα λίγο να τη δώ-είναι αλήθεια-αλλά την εκτίμησα όσο ένας άνθρωπος που περπάτησε αρκετές φορές μέσα σ αυτό τον κήπο. Αυτό που με λυπεί είναι η φροντίδα που λείπει και ο Σεβασμός. Θα μπω και στην άλλη σελίδα σου και θα τη δω με προσοχή.

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στ΄αλήθεια φίλε Στράτο οι ομορφιές της Κέρκυρας είναι ατέλειωτες. Δεκαπέντε χρόνια εκεί και σήμερα βλέπω ότι είναι πολλά που δεν τα γνώρισα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ρεγγίνα καλή μου φίλη.
    Τελευταία μου επίσκεψη στο Μον Ρεπό το 2007. Διαπίστωσα κι΄εγώ την έλλειψη προστασίας αυτού του παραδεισένιου κήπου. Τι να κάνουμε;
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Υπέροχο ! Κάπου διάβασα , χωρίς να είμαι σίγουρη , οτι υπάρχει ενδιαφέρον για την συντήρηση ! Είναι κρίμα να μας πηγαίνουν στην Βιέννη στο Μάγιερλίνγκ ( και σιγά το κτίσμα ) ενω εμείς έχουμε ένα τόσο όμορφο ανάκτορο και να το έχουμε αφήσει στην τύχη του !

    ΑπάντησηΔιαγραφή