Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012


Ταξίδι στην Ιθάκη.



“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη” τραγουδάει ο μεγάλος μας Καβάφης. Λέξεις που κάνουν μαγευτικό το ξεκίνημα ενός παραμυθιού. Γιατί στ΄αλήθεια, ένα όμορφο παραμύθι είναι ο πηγαιμός στην Ιθάκη. Ελάτε λοιπόν να βγούμε κι΄εμείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη. Σας υπόσχομαι ότι θα περάσουμε  πολύ όμορφα.

Η Ιθάκη, μετά από τους Παξούς,  είναι το μικρότερο νησί του Εφτανησιακού συγροτήματος. Είναι ένα νησί ξεχωριστό, καταπράσινο, ορεινό, γεμάτο φυσικές ομορφιές, κρυφούς όρμους, ωραίες παραλίες κι΄ακόμη σχδόν αχτύπητο από το θεριό του τουρισμού. Πολλά τα χωριά και τα χωριουδάκια που το ομορφαίνουν κι΄ας κάνουμε έναν περίπατo σε κάποια από αυτά. Ξεκινάμε από ...

...Το Κιόνι.



Τo πανέμορφο Κιόνι

Είναι ένα από τα ομορφώτερα χωριά της Ιθάκης. Απλωμένο στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου μοιάζει να ξεκουράζεται στο πέρασμα του χρόνου. Στην είσοδο του μικρού του λιμανιού δεσπόζουν τρεις ερειπωμένοι ανεμόμυλοι, δείγμα μιας περασμένης εποχής. 


Ο ένας από τους τρεις ερειπωμένους ανεμόμυλους. 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο ίδιος ο οικισμός με τα παλιά καλοδιατειρημένα σπίτια του. Χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα και πολλές κατοικίες του που σώζωνται από τότε είναι χαρακτηριστικό ότι άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων αλλά και στους καταστροφικούς σεισμούς, που κατά καιρούς έχουν χτυπήσει τα Εφτάνησα. 


Άλλη μια όμορφη γωνιά του οικισμού.

Το Κιόνι προσφέρει πανέμορφη θέα και έχει μαγευτικές παραλίες. Παρουσιάζει και θρησκευτικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει και δυό εκκλησιές. Τον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη. Ο οικισμός έχει κριθεί διατηρηταίος.
Ας περάσουμε στο ...

...Περαχώρι.


Το Περαχώρι. Μια ακόμη ομορφιά της Ιθάκης.
Το Περαχώρι είναι ένας πανέμορφος ορεινός οικισμός στο νότιο τμήμα του νησιού. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος οικισμός της ιθάκης. Είναι χτισμένος αμφιθαετρικά πάνω από την πρωτεύουσα Βαθύ σε ύψος περίπου 300 μέτρων. Κοντά στον οικισμό υπάρχουν τα μεσαιωνικά ερείπια του προγενέστερου οικισμού της Παλαιοχώρας, η οποία υπήρξε η παλιά πρωτεύουσα της Ιθάκης.
Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη η αρχιτεκτονική του οικισμού και οι βυζαντινές εκκλησιές με τις αξιόλογες αγιογραφίες. Πάνω από το χωριό υπάρχει ένα μεγάλο πυκνό δάσος. Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαία ερείπια της Αρεθούσας Κρήνης και της Κόρακος Πέτρας. Σύμφωνα με τον Όμηρο, όταν η Αρεθούσα, μητέρα του Κόρακα, έμαθε ότι ο γιός της σκοτώθηκε πέφτοντας από την πέτρα, αυτοκτόνησε και αυτή στο ίδιο σημείο.
Στο Περαχώρι υπάρχει το μοναστήρι των Ταξιαρχών που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Και περνάμε στον...

...Σταυρό.



Ο οικισμός του Σταυρού.
Ο Σταυρός είναι το μεγαλύτερο χωριό της βόρειας Ιθάκης. Είναι ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα του νησιού. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα και από τότε μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από σπουδαιότερα  εμπορικά κέντρα του νησιού.
Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η προτομή του Οδυσσέα. 


Η προτομή του Οδυσσέα στην πλατεία του χωριού.

Στη θέση Πηλικάτα, κοντά στο χωριό, οι ανασκαφές έφεραν στο φως λείψανα αρχαίου οικισμού και ευρήματα μυκηναϊκής και ελληνιστικής περιόδου τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του οικισμού.


Μια από τις αίθουσες του μουσείου. 
Σειρά για μια επίσκεψη έχει...

....η Ανωγή.


Στην Ανωγή η ομορφιά μιλάει από μόνη της

Είναι ένα ορεινό χωριό βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Βαθύ. Η Ανωγή είναι το αρχαιότερο χωριό της ιθάκης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα μεγαλιθικά μνημεία, γνωστά ως “Μενίρ”
Ένα από τα Μενίρ, τα παράξενα της φύσης στον οικισμό της Ανωγής. 

Το πλέον εντυπωσιακό είναι στο βράχο Αρακλή ύψους οκτώ μέτρων. Στην περιοχή υπάρχουν και τα κατάλοιπα της μεσαιωνικής εποχής. Μιάς ιδιαίτερα ιστορικής περιόδου μυστικιστικής σημασίας. Επίσης στο χωριό υπάρχει και ένα επιβλητικό βενετσιάνικο καμπαναριό. 


Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού, το βενετσιάνικο καμπαναριό. 

Η Ανωγή προσφέρει μια πανοραμική θέα προς το Ιόνιο. Στο χωριό βρίσκονται η εκκλησιά της Κοίμησης της Θεοτόκου και  η ιστορική μονή των Καθαρών.
Επόμενη επίσκεψη...

...η Εξωγή.


Χάρμα ομορφιάς και η Εξωγή.
Πρόκειται για το βορειότερο χωριό της Ιθάκης και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η Εξωγή υπήρξε ίσως το πλέον αξιόλογο κέντρο χάρη στην ασφάλεια που προσέφερα η θέση του απέναντι στις επιδρομές των πειρατών. 


Μια θαυμάσια θέα απλώνεται κάτω από το χωριό.
Αξιόλογο είναι και πρέπει να το δει ο επισκέπτης, το μνημείο με τις τεχνιτές πυραμίδες. Επίσης αξιόλογες και οι δυό εκκλησιές του χωριού. Ο Άγιος Νικόλας και η Αγία Μαρίνα.
Θα τελειώσουμε τον πηγαιμό στην Ιθάκη με ένα πέρασμα από τον...

...Πλατριθειά.
Ο Πλατριθειάς είναι ένα γραφικό και πανέμορφο χωριουδάκι, με παραδοσιακά σπίτια, που βρίσκεται στην πιό έφορη περιοχή της Ιθάκης. 


Η εκκλησιά του οικισμού.

Μαζί με το χωριουδάκι Φρίκες αποτελούν το Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατριθειάς.


Άποψη του οικισμού των Φρικών.

Οι Φρίκες είναι ένα μικρό γραφικό και πανέμορφο ψαροχώρι στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Στο μικρό λιμανάκι του υπάρχουν δυό παραδοσιακοί ανεμόμυλοι καλοδιατηρημένοι. Η περιοχή είναι γεμάτη από πανέμορφες παραλίες. Οι Φρίκες παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς ταυτίζονται με τον ομηρικό λιμένα του Ρείθρου.
Τελειώσαμε ένα ακόμη απολαυστικό περίπατο στις ομορφιές των νησιών του Ιονίου.Όμως θα συνεχίσουμε και με άλλους περιπάτους. Θα είμαστε και πάλι μαζί.



30 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ντένη!!!Δεν ήξερα πως η Ιθάκη έχει τόσα όμορφα χωριά! Δυστυχώς μόνο το Κιόνι έχω επισκεφθεί,εκτός το βαθύ φυσικά. Ομολογώ πως γοητεύτηκα.Είναι από τα πιο όμορφα που έχω δει! Τελικά το ταξίδι στην Ιθάκη πρέπει να επαναληφθεί και να είναι μεγαλύτερο...Τα φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλενάδα οταν ετοιμάσεις βαλίτσες σφύρα,πολύ θάθελα να πάω πόσο μάλλον μαζί!
    Και τώρα στην ανάρτηση.
    Οπως πάντα μελετημένη και παρά τις δυσκολίες άρτια!
    Στην Ιθάκη δεν έχω πάει,όμως έχω μελετήσει τα χωριά της και με προκαλούν να τα αποτυπώσω όπως μπορώ
    Το Κιόνι τόχω ξεχωρίσει απο παλιά,αλλά και τ άλλα δείχνουν παραμυθένια.
    Σ ευχαριστούμε αγαπημένε μου Ντένη για το ταξίδι κι ας ευχηθούμε νάναι μακρύς ο δρόμος...
    Κυριακάτικα φιλιά απο την Ελλάδα της ομορφιάς και των αντιθέσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω ταξιδέψει φίλε Ντένη στην πανέμορφη Ιθάκη με τους τόσους συμβολισμούς.
    Εξαιρετικό το αφιέρωμά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ντένη.
    Η συγκεκριμένη ξενάγηση κρύβει πολλές ομορφιές .Μικρό το νησί αλλά το αξιοθέατά του πολλά.Και εγώ μόνο το Κιόνι έχω επισκεφθεί.Θα ήθελα κάποια στιγμή να γνωρίσω και τα υπόλοιπα μέρη.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tα χωριά της Ιθάκης, αγαπητή μου Μαρία, είναι όλα πανέμορφα. Ελπίζω να μπορέσω να παρουσιάσω και άλλα. Πάντως θα σε συμβούλευα να προγραμματίσεις ένα ακόμη ταξίδι στο Θειάκι μας.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαρά μου γλυκιά μου.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν τα χωριά της ΙΘάκης. Κρίμα να είναι απέναντίσου και ακόμη να μην τα έχεις γνωρίσει. Τι περιμένεις; Να έλθω εγώ να σε πάω;
    Αποφάσισέ το.
    Την αγάπη μου καλή μου,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε μου Ιχνηλάτη.
    Χαίρομαι που έχεις γνωρίσει τα Εφτάνησα. Πάντα μια επίσκεψη σ΄αυτά έχει να σου προσφέρει πολλά.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωσώ μου καλησπέρα σου.
    Από τις τυχερές αφού έχεις μια γεύση των νησιών μας.
    Σου εύχομαι να τα γνωρίσεις όλα. Θα σου μείνουν αξέχαστα.
    Νάσαι καλά πάντα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν είναι πρόταση αυτό,περιμένω...
    Είχαμε πει για τα Κύθηρα,γιατί όχι και για την Ιθάκη!Και τα δύο έχουν τη σημειολογία τους.Τυχαίο; δε νομίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για άλλη μια φορά θα πω κύριε Ντένη μου πως μετανιώνω που δεν επισκέφτηκα και την Ιθάκη τότε που πήγα στην Κεφαλονιά!!! Τόσα έχασα τόσα μπορούσα να δω. Κάθε φορά που διαβάζω αυτές τις αναρτήσεις σου αισθάνομαι μια πληρότητα. Πολύ καλή δουλειά. Μπράβο, να συνεχίσεις, τα περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και βέβαια είναι πρόταση Χαρά μου αγάπη μου. Και όχι μόνο Ιθάκη αλλά και Κύθηρα μια και προηγείτο αυτή η πρόταση αλλά και όλα τα Εφτάνησα.
    Θα έλθω κορίτσι μου να σε πάρω και να πάμε να τα δούμε όλα τα νησιά και όλα τα χωριά.
    Την αγάπη μου πάντα γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κρίμα αγαπητή μου Μαριάνθη να βρεθείς στην Κεφαλονιά και να μην περάσεις απο την Ιθάκη με τις τόσες ομορφιές.
    Ελπίζω την επόμενη φορά που θα βρεθείς προς τα εκεί να μην το αμελήσεις.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. «Ξεσηκωτικό» οδοιπορικό! Ξελογιάστρες εικόνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το θιάκι είναι απέναντι απ το χωριό μου, από πίσω απ' τα βουνά του ανατέλει ο ήλιος. εφέτος το καλοκαίρι πήρα το Φέρι που ξεκινά από Σάμη κεφαλληνίας σε μισή ώρα φτάνει στο λιμανάκι Πίσω Αετός της Ιθάκης, από εκεί πήρα ταξί για το Περαχώρι, ωραίοι άνθρωποι, ωραίο καταπράσινο χωριό, με φιλοξένησαν φίλοι, το φέρι κάνει κυκλικό ταξίδι Φισκάρδο νομίζω Βασιλική Λευκάδος, Αστακός και ξανά Σάμη.
    Το βραδάκι ξαναπέρασε από τον Πίσω Αητό σε μισή ώρα ήμουν στην Σάμη Κεφαλληνίας.
    Πρέπει να πω ότι παλαιότερα τα πλοία "Φέρι" πήγαινανα στο Βαθύ, τώρα όμως με τα καύσιμα ακριβά, φέρνουν τους επιβάτες για Ιθάκη στον Πίσω Αητό είναι πιο κοντά μια σπιάντζα, ένας λιμενοβραχίον τίποτα άλλο, ούτε χωριό ούτε ανθρώποι...

    χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ...μια ημερήσια επίσκεψη στο Βαθύ... χρόοοονια πριν...
    πόσα δεν είδα! πόσα μου έδειξες!

    Να είσαι καλά, Φίλε μας,
    και... όταν μπορείς, ένα τηλεφώνημα, λέει ο Δημήτρης.
    Σε χαιρετούμε,
    Υιώτα,
    αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kαλημέρα Ντένη .Στο Θιάκι αν και δίπλα μου δεν έχω πάει, για να δώ όλες τις ομορφιές του ,γιατί η πλευρά του νησιού που είναι απέναντι μας είναι όλο βουνό και απροσπέλαστη . Όμως μέσα από τις όμορφες αναρτήσεις σου έχω απολαύσει τις ομορφιές του και με παρότρυνες να το επισκευθώ το συντομότερο ,όπως έκανα και φέτος στη Ζάκυνθο χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι είναι τα Εφτάνησα φίλε Στράτο.
    Σε ξελογιάζουν.
    Παράδειγμα εγώ.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα αγαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη.
    Φυσικά σε μια ημέρας επίσκεψη τίποτα δεν μπορείς να δεις.
    Αποφάσισε άλλο ένα ταξιδάκι.
    Θα τηλεφωνήσω με πρώτη ευκαιρεία.
    Την αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σε ζηλεύω φίλε Γαβρίλη. Και τούτο το καλοκαίρι τα πέρασες όμορφα. Πήγες και στο Περαχώρι.
    Ετοιμάσου για του χρόνου με ακόμη πιό πολλά.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάτε μου καλή μου καλησπέρα.
    Τι να σου κάνω που αντί για το Θιάκι προτίμησες να πας στην Σαντορίνη.
    Πάντως θα πρέπει να περάσεις και από εκεί. Στ΄αλήθεια ένα ταξιδάκι αξίζει τον κόπο.
    Θα τα πούμε.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχη η περιήγηση στην Ιθάκη!Μαγεύτικα απο τις ομορφιές του νησιού!Ευχαριστούμε για το υπέροχο ταξίδι να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα φίλε Αντώνη.
    Στ΄αλήθεια το Θειάκι είναι πανέμορφο.
    Την αγάπη μου πάντα σε σένα, την Πόπη, την Μαριλένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατός μας στην Ιθάκη.
    θα έχουμε κι΄άλλους όμορφους περιπάτους.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα αγαπητή μου Κική.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. http://youtu.be/mfTSuk0JFws
    αφιερωμένο απο το gini που σ αγαπά πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τζίνι μου γλυκό μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την αφιέρωση.
    Την απόλαυσα.
    Κι΄εγώ σ΄αγαπάω πάρα πολύ.
    Νάσαι πάντα καλά γλυκό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ντένη καλησπέρα , πάντα ανεβάζεις θέματα καιφωτογραφίες που μας μαγεύεις !!!!Η πανέμορφη Ιθάκη ένας πειρασμός για μελλοντική περιπλάνηση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Φεγγαράκι μου καλησπέρα.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν οι περιπλανήσεις στα νησιά μας.
    Να το αποφασίσεις να τα γνωρίσεις.
    Δες και το επόμενο.
    Νάσαι καλά καλή μου φιλενάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή