Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012


Η Παναγιά στα Εφτάνησα.

Ιούλιος και Αύγουστος. Οι δυό μήνες, που είναι αφιερωμένοι
                στην γιορτή της Παναγιάς.



Αναμφίβολα, από όλα τα πρόσωπα του θρησκευτικού χώρου της Ορθοδοξίας, η Παναγία είναι η πλέον αγαπημένη του ελληνικού λαού. Χιλιάδες οι εκκλησιές, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια σε όλη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένα στην χάρη Της. Στις πιό απόκρημνες κορφές, σε φαράγγια, σε γκρεμούς, σε χαράδρες αλλά και σε πανέμορφες ακρογυαλιές υπάρχουν αμέτρητα τα εκκλησάκια τα αφιερωμένα στην Παναγιά. Μικρά, ταπεινά, έτοιμα να υποδεχτούν με αγάπη τον πιστό που θα καταφύγει σ΄αυτά. Αλλά και χιλιάδες τα Θεοτοκονύμια που της αποδίδονται. Πάνω από έξη χιλιάδες τα υπολογίζουν, αυτοί που έχουν ασχοληθεί με αυτά τα επωνύμια της Παναγιάς. Πολλές οι αιτίες. Κυριώτερες είναι ο τύπος της εικονογράφησης, η ιδιότητά της, κάποιο θαύμα που έκανε, τόπος προέλευσης, τοποθεσία που βρίσκεται η εκκλησιά, το μέρος που βρέθηκε η εικόνα και πολλά άλλα. Έτσι έχουμε Παναγία Γλυκοφιλούσσα, Γιάτρισσα, Σπηλιώτισσα, Θαλασσινή, Αιματούσα, Βηματάρισσα, Γαλατούσα, Θρηνούσα και άλλες αμέτρητες.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ο τρόπος που έχουν βρεθεί οι εικόνες της Παναγιάς και χτίστηκαν οι εκκλησιές. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις είναι ίδιες με μικρές παραλλαγές. Οι εικόνες της Παναγιάς, οι περισσότερες, έχουν βρεθεί από βοσκούς, αγρότες, ψαράδες, σε δάση, σε λαγκάδια, σε σπηλιές, σε χωράφια. Κάποιες έχουν βρεθεί και στα δύκτια των ψαράδων. Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από αυτές τις μονές και τους ναούς της Παναγιάς είναι χτισμένες πάνω σε ερείπια αρχαίων ναών και μνημείων, εμποδίζοντας έτσι τις ανασκαφές και την προσφορά του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στην ιστορία του κόσμου.
Ας δούμε όμως μερικές χαρακτηριστικές Παναγίες στα νησιά μας.

Κέρκυρα. Παναγία Βλαχέραινα.

Το μοναστήρι της Παναγίας της Βλαχέραινας βρίσκεται χτισμένο πάνω σε μια νησίδα στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλκιόπουλου. Μαζί με το Ποντικονήσι, που λίγο πιό πέρα απλώνει την ομορφιά του, είναι ένας αξιόλογος πόλος έλξης των τουριστών. 


Το μοναστήρι συνδέεται με την υπόλοιπη στεριά μ΄έναν πέτρινο διάδρομο πάνω στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας. Η μονή διαθέτει μικρό ναό και κοιτώνες για τις μοναχές. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της είναι η επίκληση βοήθειας των Κερκυραίων προς την Παναγία “να βάλει το χέρι της.”

Κεφαλονιά. Παναγία Συνεμπάστρα.


Η μονή της Παναγίας της Συνεμπάστρας βρίσκεται στον οικισμό Δελλαπορτάτα, στην χερσόνησο της Παλικής. Η Παναγιά αυτή γιορτάζει στις 8 του Σεπτέμβρη. Μέσα στην μικρή εκκλησιά υπάρχει ένα λουλούδι, άγνωστο ποιός το έχει φέρει, το οποίο την ημέρα της γιορτής ανοίγει τα ξερά του φύλλα και τα κλείνει το βράδυ με το τέλος της γιορτής για να τα ξανανοίξει τον επόμενο χρόνο. Ο λαός το λέει, “λουλούδι της Παναγιάς.”  Το όνομά της, αυτή η Παναγιά το οφείλει στις εργασίες των αγροτών οι οποίοι με το τέλος του καλοκαιριού και του τρύγου πρέπει να συνεμπάσουν, να αποθηκεύσουν τα αγαθά τους στις αποθήκες.

Κεφαλονιά. Παναγία Διώτισσα.



Στο νησάκι Δίας της Κεφαλονιάς, που είναι ένας κατάφυτος απότομος βράχος, βρίσκεται χτισμένη η μονή της Παναγιάς της Διώτισσας. Το όνομά της το οφείλει στο όνομα του νησιού. Σε κάποια πλευρά του βράχου, σαν φίδι τυλίγεται μια σειρά από 132 σκαλοπάτια που φτάνουν μέχρι την μονή. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Δία. Η Παναγιά αυτή γιορτάζει στις 2 Ιουλίου και η εικόνα της λειτανεύεται μέχρι κάποιο πηγάδι που βρίσκεται στο πιό ψηλό σημεί του νησιού.

Ιθάκη. Παναγιά Καθαριώτισσα.

Η Παναγιά η Καθαριώτισσα είναι η πολιούχος της Ιθάκης. Σύμφωνα με την παράδοση την εικόνα έφεραν στο νησί κάποιοι βοσκοί από την Ήπειρο που ήλθαν στην Ιθάκη κυνηγημένοι από τους Τούρκους. Κάποια στιγμή, όπως λέει η παράδοση, η εικόνα χάθηκε. Όμως μετά από κάποια σημάδια βρέθηκε μέσα σε κάτι θάμνους που τους κόβουν “για να καθαρίσει ο τόπος”. 


Σ΄αυτό οφείλει και το όνομά της. Η μονή χτίστηκε το 1696 στην κορφή του ομηρικού όρους Νήριτο, ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Μοιάζει να είναι σχεδόν κρεμασμένη στην άκρη ενός γκρεμού.

Παξοί. Η Παναγία των Παξών.


Στην είσοδο του λιμανιού του Γάϊου, πρωτεύουσα των Παξών βρίσκονται δυό νησάκια που προσφέρουν φυσική προστασία στο λιμάνι. Είναι τα νησάκια του Άη-Νικόλα και της Παναγιάς. Πάνω σ΄αυτό το δεύτερο είναι χτισμένο το μοναστήρι της Παναγιάς των Παξών, που αποκαλείται και Μαντόνα. 



Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο μοναστήρι κλεισμένο από έναν κάτασπρο τοίχο. Στις 15 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής της Παναγίας, γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Την παραμονή γίνεται η καθιερωμένη λειτουργία και την ημέρα της γιορτής προσφέρονται παραδοσιακή σούπα μοσχάρι, ψωμί και κρασί.

Λευκάδα. Παναγία Φανερωμένη.

Χτισμένη σ΄έναν καταπράσινο πευκόφυτο λόφο, η Παναγιά η Φανερωμένη, στα δυτικά του νησιού, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Λευκάδας. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε κατά τους πρώτους αποστολικούς χρόνους, γύρω στα 332 μΧ. Η εικόνα είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη αλλά παρουσιάστηκε, (φανερώθηκε) στον αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από προσευχή, γι΄αυτό και πήρε το όνομα “Φανερωμένη”.


Σε ειδικό κτίριο στεγάζεται το μουσείο της μονής με αξιόλογα εκθέματα. Η περιοχή φιλοξενούσε κατά την αρχαιότητα καλλιμάρμαρο ιερό της Αρτέμιδας.

Ζάκυνθος. Παναγία Δερματούσα.


Στο Τραγάκι, έναν παραδοσιακό οικισμό στα ανατολικά της Ζακύνθου και πάνω σ΄έναν καταπράσινο λόφο με μαγευτική θέα προς το Ιόνιο και τους καταπράσινους ελαιώνες, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Δερματούσας. Η μονή είναι χτισμένη στο Άλσος του Δερματά και από εκεί έχει πάρει και το όνομά της..  



Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα. Αποτελεί κόσμημα για το χωριό και είναι ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο. Στο εσωτερικό της σώζωνται υπόλοιπα από ενδιαφέρουσες αγιογραφίες.  
Η μονή έχει καταστραφεί στο παρελθόν από λεηλασίες και σεισμούς ενώ έχει αναπαλαιωθεί πρόσφατα.

Κύθηρα. Παναγία Ορφανή.


Από τον οικισμό Μυλοπόταμος ξεκινάει ο δρόμος για το Καλάμι. Σε κάποιο σημείο του δρόμου αυτού και πάνω σ΄ένα φαράγγι υπάρχει η μονή της Παναγίας της Ελεούσας που έχει την επωνυμία Ορφανή. Είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό σημείο και κάτω από έναν απότομο βράχο. Το τοπείο γύρω είναι εκπληκτικό και το μεγαλύτρο μέρος της μονής βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά.
Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Ήταν ένας περίπατος σε κάποιες χαρακτηριστικές εκκλησιές και μοναστήρια των νησιών μας, αφιερωμένα στην Παναγιά,  για να δούμε τον τρόπο και το μέγεθος της πίστης των ανθρώπων των νησιών του Ιονίου. Πάντως, όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και τα Εφτάνησα τιμούν, σέβονται και γιορτάζουν ανάλογα την παρουσία της Παναγιάς στη ζωή τους. 

19 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΓΓΙΞΕ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ. ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ. ΚΑΠΟΙΑ ΤΑ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΤΑ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ. ΕΧΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ.
    ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ... ΘΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΩ. ΤΟΣΟ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πως παράλειψες την ΠΥΛΑΡΟ;

    Έχουμε ένα σωρό Παναγίες,
    Η της Κρήνης
    Η Πλατυτέρα,
    Η Των Θεμάτων, Μοναστήρι χτίστικε επί Βυζαντίου
    Η Κολούμπενα,
    Η Κουρβουσιάνα,
    Η στο Σκαλοπάτι,

    Η μόνη που θυμάμαι όταν εόρταζε ήταν της Πλατυτέρας την 8 Σεπτεμβρίου κι όλες αυτές γύρω απ το χωριό μου, αν ψάξω πιο εκεί θα βρούμε κι άλλες πολλές...
    Νάσαι καλά φίλε

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Χαίρομαι που τόσο πολύ σου άρεσαν αυτά που έγραψα. Στ΄αλήθεια η έρευνα που έκαμα για να συγκεντρώσω το υλικό μου αποκάλυψε θησαυρούς. Θα ξαναγράψω.
    Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Γαβρίλη παραπονιάρη.
    Ενδεικτικά πήρα μια δυό Παναγιές από κάθε νησί μας για να δείξω τα παράξενα ονόματα και την προέλευσή τους. Αν είναι να γράψω για όλες χρειάζομαι άλλα εκατό χρόνια ζωής.
    Μου τα δίνεις;
    Θα σε δω αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι δε λέει ο λαός μας τη γιορτή της Παναγιάς; «Πάσχα του καλοκαιριού».

    Και που δεν τιμάται...
    Στη συνείδηση των Ελλήνων η Παναγία κατέχει ξεχωριστή θέση...
    Είτε είναι σε μεγαλοπρεπείς ναούς, είτε σε ταπεινά ξωκλήσια η Παναγία υμνείται σε όλη την Ελλάδα.

    Παρεμπιπτόντως, σήμερα είναι και το Γενέθλιόν της!

    Καλή σου μέρα, Ντένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση και πολύ πλούσιο το αφιέρωμα στην Παναγία.
    Ένοιωσα μαι Ευλογία να πλανιέται στην ατμόσφαιρα.
    Να είσαι καλά Ντένη, καλέ μου φίλε, να σε φυλάει κάτω από τη Σκέπη Της και να σ ευλογεί πάντα σ όλα τα βήματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλημέρα Ντένη καλή αρχή στην νέα σαιζόν . Παναγιά να σε έχει καλά μαζί με την οικογένεια σου. Σήμερα εορτάζονται τα γενέθλια της και γίνεται μεγάλο πανηγύρι στα Δειλινάτα στην Παναγιά τη Λαμιώτισσα. Την 23η Αυγούστου γιορτάζουμαι στο χωριό μου και τα εννιάμερα από το θάνατο της στην Παναγία τη Στεφάνα,επίσης μεγάλο πανηγύρι γίνεται την ίδια μέρα και στο Ληξούρι στον Κεχριώνα όπου βρίκσνται στο θρόνο της Παναγίας κρεμασμένες οι αλυσίδες δύο σκλάβων που ελευθερώθηκαν με θαυμαστό τρόπο από κουρσάρικο καράβι και το πρωϊ βρέθηκαν έξω από την εκκλησία της Παναγίας στο κάμπο του Ληξουριού .Έκεί έζησαν πολλά χρόνια σαν μοναχοί, υπάρχουν και οι τάφοι τους και η σημαντικότερη Παναγία που έχουμε στο νησί και έχεις αναφερθεί εκτενώς είναι η Παναγία η φιδού, κι άλλες πολλές όπως γράφεις .Η Παναγιά να βοηθάει όλους τους πιστούς της.χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα φίλε Στράτο.
    Χαίρομαι που εκτίμησες την ανάρτηση γι΄αυτά τα ξωκλήσια.
    Σωστά όσα λες για τις τιμές που αποδίσουν όλοι οι Έλληνες στην Παναγιά μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Kαλή μου Ρεγγίνα καλησπέρα.
    Στ΄αλήθεια το ήθελα πάρα πολύ αυτό το αφιέρωμα και από καιρό το ετοίμαζα. Χαίρομαι που σου άρεσε.
    Και συνεχίζουμε με πολλά άλλα για τα νησιά μας.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάτε μου καλωσόρισες. Τα πιό πολλά τα είπαμε το πρωί στο τηλέφωνο και θα τα ξαναπούμε.
    Πολλές οι Παναγιές κορίτσι μου, που αξίζουν να τις θυμηθούμε. Ενδεικτικά επέλεξα κάποιες στα νησιά μας. Ο Λουκάτος και ο Γαλανός τις υπολογίζουν σε πάνω από 3.000.
    Θα έχουμε και άλλα.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντένη μου καλέ μου καλή σου μέρα.
    Πανέμορφη ανάρτηση για χάρη της Παναγιάς μας. Με μάγεψαν οι εικόνες, με γέμισαν περηφάνεια τα λόγια σου.
    Και προσευχήθηκα η Παναγιά μας να σε έχει πάντα στην αγκαλιά της γιατί σε χρειαζόμαστε Ντένη μου.
    Το Σάββατο έρχομαι Νέα Υόρκη.
    Νάσαι καλά Ντένη μου.
    Κική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Κική μου.
    Καλώς μας όρισες. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου. Καλοδεχούμενες.
    Χαίρομαι που μας έρχεσαι. Θα σε δω και θα τα πούμε.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένε μας φίλε, Ντένη, η ανάρτησή σου είναι πανέμορφη και πολύ συγκινητική! Ευχόμαστε να έχουμε πάντα τη βοήθεια της Παναγίας μας, σε κάθε βήμα της ζωής μας!

    Επιστρέψαμε και πάλι Αθήνα... Ξεκουραστήκαμε για τα καλά... Επισκεφθήκαμε τα νησιά μας (Κέρκυρα και Κρήτη), αλλά και την πανέμορφη Ζάκυνθο. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στην καθημερινότητα... Τώρα θα μπορούμε να επικοινωνούμε τακτικά, μιας και απείχαμε από το Internet το καλοκαιράκι...

    Να έχεις ένα όμορφο Φθινόπωρο, εσύ και η οικογένειά σου! Καλή σχολική χρονιά στα εγγονάκια σου!

    Με την αγάπη μας
    Αντώνης-Πόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπημένοι μου φίλοι Αντώνη και Πόπη.
    Για άλλη μια φορά καλως ορίσατε.Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές. Μακάρι η Παναγιά να είναι πάντα στο πλευρό μας.
    Έχουμε πολλά να γνωρίσουμε για τα νησιά μας και τούτη τη χρονιά.
    Να ευχηθώ και σε σας καλή σχολική χρονιά να έχετε. Τα σχολεία εδώ έχουν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα και μαζί τους άρχισαν και τα δικά μου δρομολόγια.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελπίζω να χωρά μία αμαρτωλή στην παρέα σας.
    Μεγάλο πράγμα η πίστη,αλλά δυστυχώς εκτός ελαχίστων,την επικαλούμαστε οταν υπάρχει προσωπική ανάγκη.
    Παρόλα αυτά η Παναγία είναι το πρόσωπο που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο σεβασμό όλων και σ όποια δύσκολη στιγμή είναι η αυθόρμητη αναφώνηση των. Δικαίως ο Λαός μας την έχει τιμήσει απ άκρου εις άκρον της Ελλάδος και της έχει αποδώσει ονόματα ανάλογα τις ιδιότητες που τις αποδίδει.
    Ευρηματικά ομολογουμένως,που σε καμιά άλλη θρησκεία δε βρίσκεις όμοια ταύτιση του ανθρώπου με το Θείο. Χρειάζεται κάποια στιγμή να δημοσιοποιηθεί μία καταγραφή όλων των ονομάτων της, θάταν πολύ ενδιαφέρον
    Κατόπιν όλων αυτών να ευχηθώ απο καρδιάς στον οικοδεσπότη η Παναγία να του χαρίζει υγεία και κατανόηση,εμείς του χαρίζουμε την αγάπη μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να καλωσορίσουμε και μια αμαρτωλή στην παρέα μας. Τώρα πως γίνεται Χαρά και αμαρτωλή δεν το γνωρίζω.
    Σωστά και αληθινά τα όσα λες για την Παναγιά μας. Το καταφύγιο του κάθε απελπισμένου.
    Υπάρχει κατάλογος με όλα τα Θεοτοκονύμια που θα τον βρω και θα τον δημοσιοποιήσω.
    Χαρά μου καλή μου. Ο οικοδεσπότης σε ευχαριστέί για τις ευχές σου. Σε ευχαριστεί για την αγάπη που του χαρίζεις και αυτός σου χαρίζει την αγάπη που έχει για σένα.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Με εξέπληξες άλλη μια φορά, ενω δεν θάπρεπε. Εννοώ οτι θάπρεπε να το περιμένω αφού κι ενημερωμένος είσαι και τα ψάχνεις πολύ τα θέματά σου πριν τ αναρτήσεις .
    Εχεις όλα τα ονόματα της Παναγίας; Ειλικρινά θα περιμένω ανυπόμονα είτε κατ ιδίαν, είτε δημόσια να τα μάθω.
    Πολύ ευρηματικός ο Λαός μας ομολο γουμένως.
    Όσο για το ΧΑΡΑ κι αμαρτωλή,δε συνάδει,ε;χαχαχα πάντα με κανακεύεις!
    Νάσαι πάντα καλά ν αντέχεις κι απο μένα την αγάπη μου αδιαμφισβήτητη.
    Καλή σου κι όμορφη μέρα απο την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και πάλι να σε καλψσορίσω Χαρά μου καλή μου.
    Για τα καλά σου λόγια ένα ακόμη "ευχαριστώ"
    Θα φροντίσω να φτάσουν στα χέρια σου τα Θεοτοκονύμια.
    Πιστεύω η αγάπη μου να σε έχει πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή