Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012


Παλαιοκαστρίτσα.
Η πιό όμορφη ζωγραφιά της Κέρκυρας.


Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια
φαντάσματα άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια
ή  σε ασημοβολής μαϊκά σεντέφια
τ΄άγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια.

Παλαιοκαστρίτσα. Λορέντζος Μαβίλης.


Στην βορειοδυτική ακτή της Κέρκυρας, σ΄ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με κατάφυτους λόφους, με ελαιώνες και θαλάσσιους όρμους περιτριγυρισμένους με κρυστάλινα νερά βρίσκεται η Παλαιοκαστρίτσα. Σ΄όλο τον κόσμο γνωστή σαν η πλέον ειδυλιακή τοποθεσία της Κέρκυρας κι΄ακόμη για τις πανέμορφες παραλίες της, τα γαλαζοπράσινα νερά της και τις σπηλιές που δημιουργούν τα βράχια της. Γεμίζει τις αισθήσεις του επισκέπτη με την εξαιρετική φυσική ομορφιά που την διακρίνει.
Είναι η περιοχή αυτή που έχει τόσο πολύ δεμένο το όνομά της με την Κέρκυρα που όταν λες Κέρκυρα εννοείς Παλαιοκαστρίτσα.


Μελετητές ισχυρίζονται ότι στην Παλαιοκαστρίτσα ήταν η πρωτεύουσα των Φαιάκων και ότι η Ναυσικά βρήκε τον Οδυσσέα σε έναν από τους κόλπους της περιοχής. Όμως τίποτα δεν έχει αποδειχτεί, παρ΄όλο που ανασκαφές στην περιοχή του καστρομονάστηρου έχουν φέρει στο φως ερείπια κάποιων ναών.
Την περίοδο 1814-1864 που το νησί βρισκόταν κάτω από την αγγλική προστασίαοι Άγγλοι κατασκεύασαν τον πρώτο δρόμο που συνέδεε την περιοχή της Παλιοκαστρίτσας με την πόλη.
Σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας απλώνει την ομορφιά της και φαντάζει σαν μια ζωγραφιά από το ύψος του δρόμου. Λένε πως εντυπωσιακό είναι ότι η τουριστική εισβολή, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επισκεψημότητα, δεν αλλοίωσε την φυσική ομορφιά της περιοχής. Θα διαφωνήσω, αφού είχα την τύχη να γνωρίσω την περιοχή πριν από τον τουρισμό και ήταν μια παραδεισένια ζωγραφιά με ούτε ένα ίχνος τσιμέντου γύρω της.


Σ΄έναν από τους λόφους είναι χτισμένο από το 1225 το μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας.


Στην βορειδυτική ακτή και πάνω στην κορφή του πλέον υψηλού λόφου, σε μια απότομη πλαγιά βρίσκεται το βυζαντινό Αγγελόκαστρο όπου φιλοξενείται το εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ.


Το 1214 ο Μιχαήλ Α! ο Κομνηνός, Δεσπότης της Ηπείρου κατέλαβε το νησί της Κέρκυρας και μετά από τον θάνατό του ο Μιχήλ ο Β! Κομνηνός και αυτός οχύρωσε την περιοχή, έχτισε το κάστρο και του έδωσε το όνομα του πατέρα του, Αγγελόκαστρο. Για πολλούς αιώνες το κάστρο αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για την τύχη του νησιού. Αργότερα οι Ενετοί θα ενισχύσουν την οχύρωσή του. 
Δύσκολη η διαδρομή μέχρι εκεί όμως σαν φτάσει κανείς στο κάστρο δικαιώνεται από την μοναδική θέα που θα αντικρίσει.
Δεν χρειάζονται λόγια πολλά. Οι φωτογραφίες δείχνουν πόσα πολλά μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης της πανέμορφης αυτής περιοχής αφού η Παλαιοκαστρίτσα είναι μία και μοναδική.




18 σχόλια:

  1. ...θα κοιμηθώ με το πιο όμορφο πρόσφατο ονειροπόλημα...
    Ο Δημήτρης
    είναι... ερωτευμένος με τη Παλαιοκαστρίτσα...
    μα δεν ...αναλύει πολλά!
    Καλή σου νύχτα,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένε μου Ευπατρίδη
    σε μέρη μαγικά κι ονειρεμένα με ταξίδεψες και σήμερα.Στην Κέρκυρα των πόθων και των στεναγμών,αλλά με σένα οδηγό περνώ πάντα ιδανικά και επισκέπτομαι μέρη που δνε έχω πατήσει. Στην Παλαιοκαστρίτσα έχω πάει, παραδέχομαι την ομορφιά που περιγράφεις,δεν συμφωνώ κι εγω οτι έχει μείνει αλώβητη απο τον Τουρισμό,αλλά δεν έχω επισκεφθεί τα κομβικά αυτά σημεία που καταγράφεις.
    Και το Μοναστήρι έχω ακούσει οτι προσφέρει ΜΟΝΑΔΙΚΗ θέα,ελπίζω... Οσο για το Κάστρο δεν πήγα τότε που μπορούσα θα πάω τώρα;Ασε να κάτσω στα ριζά να θαυμάζω τη ρώμη και το όραμα αυτών που το έχτιζαν...ελπίζω να μου κάνεις παρέα.
    Την αγάπη μου πάντα με Ιόνια φλόγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχα μας ταξίδεψες για ακόμα μα φορά!Η Παλαιοκαστρίτσα πανέμορφη με τόσα ωραία μέρη για τον επισκέπτη!Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα Ντένη υπέροχος και σήμερα ο περίπατος σου .Πράγματι η περιοχή είναι θαυμάσια όμως εγώ την εποχή που την επισκεύθηκα για πρώτη φορά δεν μπόρεσα να την απολαύσω .Έχω πολύ άσχημες αναμνήσεις .Πρίν δύο χρόνια που πήγα ξανά με τη Μάγια αυτή τη φορά πραγματικά τη χάρηκα πολύ, όπως και το φρεσκότατο ψαράκι της,από τη τράτα στο πιάτο Χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάπου εκεί κολυμπούσα πριν λίγες ώρες αν και όπως πάντα ήταν κρυστάλλινα, παγωμένα όσο και διαυγή... Θαλασσινές ευχές για τις υπέροχες αναρτήσεις και τη μουσική φορεσιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχο ταξίδι και το σημερινό.Μαγευτικές εικόνες με το πράσινο να συναντάει τα κρυστάλλινα νερά.Καλή εβδομάδα να έχεις Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητοί μου Υιώτα και Δμήτρη.
    Χαίρομαι που η Παλιοκαστρίτσα σας γοήτευσε. Πραγματικά είναι υπέροχη. Ήταν από τις τακτικές μας επισκέψεις κατά την παραμονή μας στην Κέρκυρα.Και μάλιστα προ τουρισμού. Ήταν μια ζωγραφιά.
    Νάσται καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρούλι μου γλυκό μου.
    Είναι χαρά μου μεγάλη να σε ξεναγώ σε μέρη μαγικά κι΄ονειρεμένα. Και χαίρομαι που μαζί μου περνάς όμοφα.
    Έχασες που δε επισκέφτηκες το Μοναστήρι αλλά και το Αγγελόκαστρο. Η θέα είναι όνειρο. Έχω ανέβει τρεις-τέσσερεις φορές. Ειλικρινά είναι απίστευτο τι βλέπεις από εκεί πανω. Την επόμενη φορά θα σε....βοηθήσω ν΄ανέβεις.
    Την αγάπη μου πάντα
    Ο Ευπατρίδης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα καλή μου Σπυριδούλα.
    Σου άρεσε κι΄αυτός ο περίπατος. Η Παλιοκαστρίτσα είναι ένα όνειρο.
    Και φυσικά συνεχίζω.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάτε μου γλυκιά μου.
    Κρίμα για την πρώτη σου επίσκεψη στην Παλιοκαστρίτσα. Μου τα έχεις πει και τα ξέρω. Ευτυχώς που τα δικά σου περάσανε. Σε αποζημιώσε η δεύτερη επίσκεψη με παρέ τη Μάγια.
    Νάσαι καλά. Θα τα πούμε.
    Την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Emelia καλημέρα.
    Από τις τυχερές εσύ που βρίσκεσαι στην Κέρκυρα και τα απολαμβάνεις όλα.
    Σ΄ευχαριστώ για τις θαλασσινές σου ευχές κορίτσι μου.
    Νάσαι πάντα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σωσώ μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα και σε σένα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε η πανέμορφη Παλιοκαστρίτσα. Ν΄αποφασίσεις μιαν επίσκεψη.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ¨ομορφο, ωραίο, ποιητικό προφητικό!


    (Σαν πεθάνω εδώ θάρθω με τα μύρια
    φαντάσματα άϋπνα μέσα σε άϋλα γνέφια
    ή σε ασημοβολής μαϊκά σεντέφια
    τ΄άγια της νύχτας να χαρώ μυστήρια.}
    Λ. Μαβίλης

    χαορετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σ αυτη την όμορφη ζωγραφιά πέρασα κάποιες ώρες ως αργά την Κυριακή..και με γαλήνεψε πολύ η ομορφιά κι η Ευλογία απ τον ίσκιο της.

    Καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Xαίρομαι φίλε Γαβρίλη που απόλαυσες τα όμορφα λόγια του Μαβίλη.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι΄εσύ λογίζεσαι στις τυχερές αγαπητή μου Ρεγγίνα, αφού μπορείτε να απολαμβάνετε τις ομορφιές των νησιών μας.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είχα πάει πριν από χρόνια και είχα ενθουσιαστεί φίλε Ντένη.
    Μας βάζεις ξανά ιδέες με τα ωραία αφιερώματά σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή