Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 27 Μαΐου 2012


Μια βόλτα στην Κεφαλονιά.


Μιά άποψη του οικισμού της Άσσου.
Το καλοκαιράκι έφτασε. Μια βόλτα στα νησιά μας είναι ό,τι πρέπει για να πάρουν μια γεύση όσοι θα έχουν την τύχη να τα επισκεφτούν.

Στην Κεφαλονιά σήμερα. Πανέμορφη, με τις παραλίες της, τα γραφικά χωριουδάκια της, τα πολλά αξιοθέτα, αλλά και την ρομπόλα της, σας περιμένει. Ξεκινάμε με μια βόλτα σε κάποια από το αξιοθέατα μνημεία της.

Το Κάστρο του Άη-Γιώργη.

Άποψη μέρους του κάστρου 
Πρώτη στάση στο Κάστρο του Άη-Γιώργη.
Χτισμένο σ΄ένα ύψωμα, πάνω από το χωριό Περατάτα το Κάστρο, γεμάτο ομορφιά και ιστορία σας περιμένει. Στην κορφή ενός λόφου ύψους τριακοσίων μέτρων και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από το Αργοστόλι, δεσπόζει σε όλο το νότιο τμήμα της Κεφαλονιάς. Ξεκίνησε να χτίζεται επί Φραγκοκρατίας από τον άρχοντα Λεωνίδα Τόκο.

Σωζόμενα τείχη στο κάστρο του Άη-Γιώργη.
 Όμως οι Ενετοί το επέκτειναν και έτσι απέκτησε μεγάλη στρατιωτική σημασία καθ΄όλη τη διάρκεια της Ενετοκρατίας. Μάλιστα τα εσωτερικά τείχη που χτίστηκαν το 1504 διασώζωνται σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι σήμερα.
Για πάρα πολλά χρόνια το Κάστρο ήταν το διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς. Μέχρι που οι Ενετοί αποφάσισαν την μεταφορά της πρωτεύουσας στο Αργοστόλι το 1757 και από τότε άρχισε και ο πόλεμος μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου.
Οι σεισμοί αλλά και ο χρόνος έχουν επιφέρει πολλές φθορές, όμως το Κάστρο παραμένει και σήμερα σαν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Ενετών. Στο χώρο του υπάρχουν υπόλοιπα από εκκλησιές και άλλα κτίσματα.
Το όνομά του το οφείλει στο μικρό εκκλησάκι που είναι χτισμένο στην κορφή του λόφου και αφιερωμένο στον Άγιο – Γεώργιο.


Το Κάστρο της Άσσου.

Χτισμένο στην κορφή του λόφου, πάνω από τον πανέμορφο και γραφικό οικισμό της Άσσου, το Κάστρο αυτό, αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Ενετών. Η κατασκεύη του ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της κατοχής της Κεφαλονιάς από τους Ενετούς κι΄είναι χτισμένο σ΄ένα ιδανικό σημείο στη χερσόνησο της Άσσου που ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λουρίδα γης. Το Κάστρο αυτό για πάρα πολλά χρόνια ήταν η πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλονιάς. Βέβαια η μεγάλη απόσταση από το υπόλοιπο νησί δεν ευνοούσε τις προϋποθέσεις για την ανάπτηξη οικισμών κι΄έτσι στην περιοχή παρέμενε μόνο το οχυρό. Η παρακμή του Κάστρου θα έλθει αργότερα όταν η Ενετοί θα καταλάβουν και την Λευκάδα και η στρατιγηκή σημασία του θα χάσει την αξία της. 

Ένα μέρος του κάστρου της Άσσου.
Φυσικά ο χρόνος που πέρασε έχει επιφέρει πάρα πολλές καταστροφές. Όμως αξίζει μια επίσκεψη. Από το ύψος του Κάστρου τόσο η θέα προς το Ιόνιο όσο και η θέα της Άσσου από την άλλη πλευρά είναι μαγευτική.  


Mυκηναϊκοί τάφοι στα Μαζαρακάτα

Σειρά τάφων
Στα 1813 ο αρμοστής του νησιού της Κεφαλονιάς. Ντε Μποσσέ, θα ανακαλύψει στο χωριό Μαζαρακάτα, κοντά στη Λειβαθώ, το Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Οι τάφοι όλοι βρέθηκαν ασύλητοι και αυτό έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Πολλά από τα σπουδαία ερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου. Για το νεκροταφείο έχουν χρησιμοποιηθεί τα σπήλαια που υπήρχαν στην περιοχή τα οποία διαμορφώθηκαν κατάλληλα για να μπορούν να δέχονται τους νεκρούς. Οι νεκροί ετοποθετούντο σε λαξευμένους ορθογώνιους τάφους μαζί με τα ερίσματα. Η ανακάλυψη του νεκροταφείου επιβεβαιώνει τις ομηρικές αναφορές για την Κεφαλονιά. Την παρουσία του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησί θα επιβεβαιώσει μια άλλη σπουδαία ανακάλυψη το 1992 στα Τζανάτα όπου βρέθηκε ένας ακόμη Μυκηναϊκός τάφος. Μάλιστα ο τάφος αυτός είναι θολωτός και αποτελεί μοναδικό είδος στην Δυτική Ελλάδα.

Η είσοδος του νεκροταφείου.
Τελειώνοντας ας μου επιτραπεί να αναφέρω ότι σε όλες τις πηγές που ανέτρεξα για το υλικό αυτής της ανάρτησης όλοι έκλειναν τα άρθρα τους με το παράπονο τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους άρχοντες του νησιού για την αδιαφορία που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα για όλους αυτούς τους θησαυρούς. 


ΠΗΓΕΣ
w.kefalonia info.com
w.point4travel.gr
w.kefaloniaview.org.
w.ionio.com
w.kefalonia.net
w.lagreece.gr

32 σχόλια:

  1. Καλά λες!!! Το καλοκαίρι προ των πυλών!!!
    και η Ελλάδα όμορφη.
    Μα...αυτή η Κεφαλονιά ... !!! Προικισμένη!!!
    Καλή εβδομάδα κ. Ντένη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντένη μου, μόλις τώρα γύρισα
    απαντώντας στο σχόλιο που μου είχες βάλει... για τον κήπο!!!

    Κάποια μέρα, πρέπει να τ΄αφήσουμε όλα και να πάρουμε βόλτα τα νησιά..

    κι εσύ,
    ούτε που μας ...λυπάσαι!!!

    Σε φιλούμε, Γιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!!Εδώ είμαι διαβασμένη...χαχα...Πανέμορφα τα κάστρα και εξαιρετικές οι θέσεις που είναι χτισμένα. Η Κεφαλλονιά είναι πανέμορφο και ξεχωριστό νησί. Για μένα είναι πολλά περισσότερα λόγω όμορφων αναμνήσεων. Για την καταστροφική αδιαφορία των φορέων δεν θα σχολιάσω γιατί είναι πρωί και δεν θέλω να χαλάσω τη μέρα μου...Φιλιά πολλά καλέ μου Ντένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να που εσύ, Ντένη, από τόσο μακριά, δίνεις ένα κλώτσο στην «Πολιτεία» και στους «άρχοντες» και την αδιαφορία τους για τους θησαυρούς μας την κάνεις παντιέρα…

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως βλέπεις αγαπημένε μου Ντένη η Κεφαλλονιά παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον στους επισκέπτες σου απο τη Ζάκυνθο,όχι δε ζηλεύω. Δε τους αδικώ, γιατί η Κεφαλλονιά είναι παρουσιάζει μία αρχοντική απλότητα και εσύ ξεκίνησες απο πολύ παλιά... τα Κάστρα της!
    Πόσο σφιχτά δεμένα, πόσο όμοιες ιστορίες, πόσο όμοιες διαδρομές, έχουν τα Νησιά μας!!!Διάβαζα και νόμιζα οτι διάβαζα για τη Ζάκυνθο.
    Οσο για την αδιαφορία δε χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε ,αυτό είναι κάτι που όλοι τόχουμε νοιώσει στο πετσί μας,κι εσείς είχατε και Υπουργό Πολιτισμού Κεφαλλήνα!
    Την αγάπη μου κι εσύ να προσπαθείς πάντα με τις δικές σου δυνάμεις και την ψυχή σου κι άσε τους άλλους να κάνουν αυτό που ξέρουν καλλίτερα... ν αδιαφορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα αγαπητή μου Μαάνθη.
    Σε λίγες μέρες έφτασε το καλοκαίρι. Το Πλωμάρι σε περιμένει.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάστρα πανέμορφα και αρχοντικά που κάτι από τις ψυχές των Ιονίων πήραν και το διαφύλαξαν επάξια, ιστορικοί φύλακες αξιών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αγαπητοί μου Υιώτα και Δημήτρη.
    Το έχουμε πολλές φορές συζητήσει να πάμε μια βόλτα στα νησιά αλλά δεν το αποφασίζουμε.
    Εδώ είμαι όποτε ετοιμαστείτε.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή σου μέρα Μαρία μου καλή μου .
    Χαίρομαι που διαβλέπω μια ιδιαίτερη αγάπη προς την Κεφαλονιά. Όλα τα νησιά μας και γενικά όλη η όμορφη πατρίδα μας αξίζουν της αγάπης μας και την χρειάζονταί πιό πολύ τώρα στις δύσκολες στιγμές της.
    Σ΄ευχαριστώ καλή μου για τα καλά σου λόγια.
    Φιλάκια και από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα φίλε Στράτο.
    Είναι εγκληματική η αδιαφορία των υπευθύνων γι΄αυτούς τους θησαυρούς της πατρίδας μας. Θυμήσου πριν λίγο καιρό τι έγινε στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από κακή φύλαξη. Τι να πω δεν ξέρω. Μόνο λυπάμαι.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χαρούλι μου γλυκό μου.
    Είναι τόσες οι ομορφιές των νησιών μας, κι΄εσύ το γνωρίζεις πάρα πολύ καλά, που δεν ξέρει κανείς από που να αρχίσει και τι να ακολουθήσει. Προσπαθώ να έχω μιά ποικιλία στη διαδρομή. Θα έλθει και η σειρά των κάστρων της Ζακύνθου.
    Νάσαι καλά αγάπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις απόλυτα δίκιο Emelia αγαπητή μου. Πραγματικά τα κάστρα αυτά έχουν μια αρχοντιά πάνω τους.
    Κι΄είναι αλήθεια πως μέσα τους κλείνουν όλο το μυστήριο των νησιών μας.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχη η περιήγηση στην αγαπημένη Κεφαλονιά!!!Ειδικά αυτή την εποχή είναι μαγευτικά!Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα και καλή σου βδομάδα.
    Στ΄αλήθεια τούτη την εποχή η Κεφαλονιά αλλά και όλα τα Εφτάνησα είναι υπέροχα.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν.
    Να είσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όμορφο οδοιπορικό και νοσταλγικό.
    Αλλά και μελαγχολικό για τους θησαυρούς που και την αδιαφορία μας.
    Καλή εβδομάδα!!!
    Ευχαριστώ για όλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aγαπητή μου Θέμης καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Έχεις δίκιο για την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων για τον πολιτιστικό θησαυρό μας.
    Τι να κάνουμε; Άχρηστοι άνθρωποι σε υπεύθυνες έσεις.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενδιαφέρουσα η περιήγηση γύρω από τα κάστρα και θησαυρούς της Κεφαλονιάς.
    Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, η παλαιά πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς το έχω επισκεφτεί.
    Όσο για την αδιαφορία του κράτους είναι περιτό να μου πεις.
    Δεν υπήρχε ούτε υπάρχει.
    Παλιότερα στα χρόνια της κατοχής όλοι σκάβαμε τους κήπους τα χωράφια βξεχωρίζαμε τις πέτρες από το χώμα για να φυτέψουμε να φάμε χόρτα. Ένας γείτονας πήγε πολύ βαθυά, εκεί ανακάλυψε πλάκες όπου ήταν σκεπασμένοι τάφοι.
    Ο άνθρωπος φοβήθηκε και ξανασκέπασε τους τάφους, από πάνω δε φύτεψε το μποστάνι του.
    Ακόμη μέχρι σήμερα τίποτα, δεν ξανακούστηκε.

    Χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Ντένη μου, όμορφη η ανάρτηση σου για τα κάστρα του νησιού μας .Με την άδεια σου ,θέλω να συμπληρώσω για το κάστρο του Αγίου Γεωργίου επειδή τυγχάνει να είναι στη γειτονιά μου και να ενδιαφέρομαι για ιστορικές πληροφορίες γι' αυτό, τα εξής .Εδώ και λίγα χρόνια επιτέλους η πολιτεία άρχισε κάποιες ενδιαφέρουσες ανακαινίσεις στο εσωτερικό του .Κατά τις ανασκαφές αυτές βρέθηκαν βυζαντινά στοιχεία ,άρα καταρίπτεται η άποψη ότι κτίστηκε επί του φράγκου ηγεμόνα Τόκου ,αυτός απλά το επιδιώρθωσε και έπειτα οι Ενετοί του έδωσαν τη σημερινή μορφή του.Είναι ένα κάστρο άπαρτο,με υπόγειες διεξόδους και υψηλούς προμαχώνες .Η μία διέξοδος έφθανε εως τη θάλασσα η δέυτερη έβγαινε στη νότια πλευρά του κάστρου .Υπάρχουν μέχρι σήμερα όχι σε όλο το μήκος τους ,αλλά σε καλή κατάσταση καθώς και μέρος των ενετικών φυλακών. Υπάρχει όμως κι άλλο ένα πανέμορφο κάστρο στην Κορωνή πάνω από το Πόρο το κάστρο της Σουριάς κατά το λαό η Παλιόκαστρο από την παλαιότητα του κανείς, δεν γωνρίζει πότε κτίστηκε .Είναι στην ανατολική πλευρά του νησιού και δεσπόζει όλης της περιοχής, από Ζάκυνθο Ακαρνανία, Λευκάδα και Πελοπόννησο .Είναι κτισμένο σε ύψος 600μ πανάρχαιο με αρχαίο βωμό και στην βάση του κυκλώπεια τείχη,αλλά και φράγκικα και ενετικά ερείπια .Αυτά, αν και θα μπορούσα το ξέρεις να γράψω πολύ περισσότερα γι' αυτό το κάστρο... Την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όμορφη και η σημερινή σου περιήγηση Ντένη.Όμορφο και το νησί της Κεφαλονιάς με τα κάστρα του. Πληγώνει όμως η κρατική αδιαφορία.Πόσος ιστορικός πλούτος παρατημένος και ανεκμετάλευτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπέρα αγαπητέ μου ντένη,
    μια ακόμη ενδιαφέρουσα ανάρτηση
    γύρω απο τα κάστρα του νησιού μας.
    Το κάστρο του Αη-Γιώργη το έχω
    επισκεφθεί πριν αρκετά χρόνια
    περαστική απο Περατάτα. Εμένα όμως
    η καρδιά μου είναι στην Άσσο και
    στο κάστρο της.Πολλές οι παιδικές
    μου αναμνήσεις τότε που πιτσιρίκια
    πηγαίναμε ποδαράτο στην Άσσο για
    μπάνιο κι ανεβαίναμε στο κάστρο
    τρέχοντας και το μόνο που μας
    ενδιέφερε ήταν ποιά η ποιός θα
    θα φτάσει πρώτος. Ούτε φόβος ούτε
    λαχάνιασμα.Καθε φορά που πάω στην
    Κεφαλλονιά το επισκεπτομαι κι
    απολαμβάνω με τις ώρες αυτήν την
    θέα που δεν περιγράφεται.
    Όσο για την αδιαφορία τι να πώ;
    Τα έχεις πεί εσύ όλα.
    Καλό σου βράδυ, χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συγγνώμη για το "ν" στο Ντένη, είμαι
    απρόσεχτη!!
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλησπέρα φίλε Γαβρίλη
    Από τους τυχερούς που έχεις γνωρίσει το Κάστρο του Άη-Γιώργη. Όσο για τις παρανομίες μην το συζητάς. Έχω ακούσει ότι και σπίτια χτίσανε πάνω στα αρχαία.
    Αυτοί είμαστε.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντα χρήσιμη και σπουδαία αγαπητή μου Κάτε. Οι γνώσεις σου γύρω από την Κεφαλονιά είναι γνωστές. Σ΄ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Σπουδαίες και συμπληρώνουν την ανάρητησή μου. Τις εκτιμώ και είμαι βέβαιος ότι και οι αναγνώστες μου τις εκτιμούν.
    Νάσαι καλά και θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλησπέρα αγαπητή μου Σωσώ και σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι που σου άρεσαν όσα παρουσίασα.
    Για την αδιαφορία τι πιό πολλά να πούμε από όσα όλοι λένε;
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κι έσύ από τους τυχερούς αγαπητή μου Ρισσιάνα αφού όχι μόνο γνωρίζεις τα Κάστρα του νησιού μας αλλά τα έχεις ζήσει.
    Το πιό όμορφο να έχεις περάσει τα παιδικά σου χρόνια σ΄αυτές τις ομορφιές.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη για το μικρό ν στο όνομά μου. Ίσα ίσα που με κάνεις να νοιώθω πιό....νέος.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ!!!!ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΕΙΣ ΥΠΕΡΟΧΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!!!
    ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΗΣΥΧΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλή σου μέρα και καλό μήνα φίλε Γιάννη.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Είναι τόσο όμορφα τα νησιά μας που και μια απλή παρουσίαση φτάνει για να γεμίσει ο κόσμος ομορφιά.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ. ΜΕΓΑΛΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ (ΔΙΒΑΡΑΤΑ)ΠΡΩΤΟΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑ ΔΑΣΚΑΛΟΣ!!!ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΦΙΛΕ ΝΤΕΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αγαπητέ μου φίλε Ντένη
    Σ ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον σου!
    Είμαστε όλοι καλά και τα παιδιά μου περιμένουν μωράκι!
    Είμασταν με τον σύζυγο μου στην Ιταλία για 13 ημέρες.
    Ο Εθνικός Ιταλικός Οργανισμός Τουρισμού της Brescia, με τίμησε με το δεύτερο παγκόσμιο βραβείο για το βίντεο μου "Lago di Garda" (μπορείς να το δεις στο blog μου).
    Το έπαθλο ήταν τρεις ημέρες στο ξενοδοχείο Savoy Palace της λίμνης Garda.
    Και επί τη ευκαιρία, επισκεφθήκαμε την Ιταλική Ριβιέρα και πόλεις της Τοσκάνης.
    Θα τα δεις στις μελλοντικές αναρτήσεις μου. Χθες γυρίσαμε.
    Και τώρα στην δική σου υπέροχη ανάρτηση-αφιέρωμα στην πανέμορφη Κεφαλλονιά, που είχα την χαρά να επισκεφθώ πριν τρία χρόνια.
    Μας χάρισες πάλι μια εκπληκτική ξενάγηση με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες!
    Να είσαι πάντα καλά!
    Χαιρετισμούς στην οικογένεια σου
    Φιλικά
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα φίλε Αντώνη.
    Τη γνωρίζεις την Κεφαλονιά και φυσικά την έχεις ζήσει. Πανέμορφη κι΄αυτή σαν όλα τα νησιά μας.
    Νάσαι καλά Την αγάπη μου στην Πόπη και Μαριλένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητή μου Μάγδα καλή σου μέρα.
    Χαίρομαι που είσαι καλά. Κι΄ακόμη πιό πολύ για την τιμητική διάκριση που σου έκανε η Ιταλία.
    Φυσικά και θα περάσω από το μπλογκ σου να τα δω και να τα απολάυσω όλα αυτά.
    Χαίρομαι που θα γίνεις και γιαγιά. Με το καλό να το δεχτείτε.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή