Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 20 Μαΐου 2012


Στην πλατεία  της Ζακύνθου.
Δεύτερος περίπατος.

Άγιος Νικόλαος Μώλου.

Ξεκινάμε τον σημερινό μας περίπατο από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Μώλου. Αρχικά βέβαια η πλατεία ονομαζόταν πλατεία Μώλου, επειδή σχηματίστηκε από μώλωμα (επιχώσεις) της περιοχής. Μετά την Ένωση της Εφτανήσου μετονομάστηκε σε πλατεία του ποιητή και επεβλήθει ως πλατεία Σολωμού.
Ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου, το γραφικό εκκλησάκι που βρίσκεται στην ανατολική άκρη της πλατείας Σολωμού, είναι ένα σημαντικό μνημείο θρησκευτικής αλλά και αρχιτεκτονικής  ιστορίας.
Χτίστηκε στις αρχές του Μάρτη του 1561 ύστερα από αίτημα των Ζακυνθίων ναυτικών να τους παραχωρηθεί ένας μικρός χώρος στην παραλία προκειμένου να χτίσουν ένα μικρό εκκλησσάκι και τη στέγη της συντεχνίας του επαγγέλματός τους.
Αρχικά ο χώρος ήταν ένα νησάκι που συνδεόταν με την λεοφώρο μ΄ένα μικρό ξύλινο γεφύρι. Κάτω από το μικρό γεφύρι υπήρχε μιά τάφρος η οποία με το πέρασμα των αιώνων και με τις επιχωματώσεις, ενώθηκε με την στεριά. Το συμπέρασμα είναι ότι εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Σολωμού με τον ανδριάντα του και το Βυζαντινό Μουσείο κάποτε ήταν θάλασσα.
Αιώνες τώρα διατηρείται το έθιμο κάθε Μεγάλη Παρασκεύη το μεσημέρι ο Εσταυρωμένος της μικρής εκκλησούλας να λειτανεύεται στην πόλη της Ζακύνθου.
Η εκκλησιά και το καμπαναριό, που παλιά είχε φανάρι για την προστασία των ναυτιλομένων, έχουν αναστηλωθεί. Ο ρυθμός της είναι μονόκλιτη βασιλική και είναι επενδυμένη με Γερακίσια (από το Γέρακα Βασιλικού) πέτρα.
Στον ναό σώζεται αντίγραφο του μεγάλου έργου του Ιταλού Κάρλο Ντόλτσε, της Παναγίας του Πάθους, ( Mater Dolorosa )
Το τέμπλο είναι φραγκοβυζαντινή τέχνη, ο Εσταυρωμένος καθώς και ωραιότατες παλαιές εικόνες, είναι φιλοτεχνημένες από τον ιερέα Νικόλαο Κουτούζη. Θαυμάσια και η ξυλόγλυπτη έδρα των Επιτρόπων, έργο αγνώστου καλλιτέχνη. Το μικρό αυτό εκκλησάκι έχει πρωτεύουσα θέση στην ιστορία της Ζακύνθου, διότι σ΄αυτό ιερουργούσε το 1583 ο μετέπειτα προστάτης του νησιού Άγιος Διονύσιος όπου και φυλάσονται τα άμφιά του. Ο Άγιος Νικόλαος του Μώλου είναι το μαναδικό βενετσιάνικο κτίσμα που διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953.


Μουσείο Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα μουσεία που φιλοξενεί η Ζάκυνθος. Βρίσκεται στην περιοχή της Φανερωμένης, στο σπίτι που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο μεγάλος λογοτέχνης.
Το μουσείο φιλοξενεί χειρόγραφα του Ξενόπουλου, προσωπικά του αντικείμενα, καθώς επίσης και το αρχείο του περιοδικού Διάπλαση των Παίδων, του οποίου υπήρξε διευθυντής. Κι΄όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι είχε μείνει ιστορική η δεύτερη σελίδα του περιοδικού η οποία φιλοξενούσε τις επιστολές του και έκλεινε με την φράση που έχει μείνει στην ιστορία, Σας ασπάζομαι Φαίδων 

Κι΄ακόμη στις αίθουσες του μουσείου φιλοξενείται μια μεγάλη συλλογή από ανέκδοτες φωτογραφίες του συγγραφέα.


Στον δεύτερο όροφο υπάρχουν έπιπλα εποχής και οικοσκεύες από το νοικοκυριό της οικογένεια Ξενοπούλου. Επίσης στον χώρο του μουσείου γίνονται εικαστικές εκθέσεις και δημιουργικό παιγνίδι για παιδιά.

Άγιος Διονύσιος. Ο προστάτης του νησιού.

Στην παραλιακή οδό της Χώρας και ακριβώς στο νέο λιμάνι, βρίσκεται ο ναός του πολιούχου της Ζακύνθου, του Αγίου Διονυσίου. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκκλησιά που υπάρχει στο νησί. Με σχέδια του αρχιτέκτονα Α. Ορλάνδου και σε ρυθμό τρίκλητης βασιλικής άρχισε η θεμελίωση του ναού το 1925 και ολοκληρώθηκε το 1948. Το εσωτερικό του ναού είναι φανταστικό σε αγιογραφίες οι περισσότερες των οποίων παρουσιάζουν εικόνες από τη ζωή του Αγίου. Στο ναό φιλοξενείται το λείψανο του Αγίου και αποτελεί έναν σημαντικό πόλο έλξης για πάρα πολλούς επισκέπτες. Το καμπαναριό έχει πολλές ομοιότητες με αυτό του Αγίου Μάρκου της Βενετίας.


Σημαντικό και πολύτιμο έργο τέχνης η αργυρόγλυπτη λάρνακα που φιλοξενεί το ιερό λείψανο και η οποία έχει φιλοτεχνηθεί το 1829 από τον Διαμαντή Μπάφα. Σημαντικό επίσης έργο είναι και η αναπαράσταση της λιτανίας που βρίσκεται στο γυναικονύτη και φιλοτεχνήθηκε από τον ιερέα Νικόλαο Κουτούζη. Επίσης σπουδαίο έργο το ξυλόγλυπτο τέμπλο που διασώθηκε από τους σεισμούς του 1953. Εντυπωσιακό και το επίσης ξυλόγλυπτο Δωμάτιο του Αγίου, επενδυμένο με φύλλο χρυσού, όπου εκεί είναι τοποθετημένη η λάρνακα με το ιερό σκήνωμα.
Δίπλα από το ναό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, με τα κελιά των μοναχών και το επιβλητικό Μουσείο του ναού, έργο των τελευταίων χρόνων.


Χάρη στην αντισεισμική κατασκεύη του ήταν από τα λίγα κτίρια, που δεν κατέρευσε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Μόνο ο τρούλος του καμπαναριού κατέρευσε όπου ανοικοδομήθει σε άλλη μορφή από την αρχική, πυργόμορφη. Οι λίγες βλάβες που υπέστει διορθώθηκαν και ο ναός ανακαινίσθηκε για να πάρει τη σημερινή του μορφή.
Πολλά ακόμη τα ωραία που μπορεί να δει κανείς στο όμορφο νησί. Μια άλλη φορά θα ξαναπερπατήσουμε.


Να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη Χαρά Θεοδωρίτση για την ιστορική και λογοτεχνική παρέμβασή της και βοήθειά της σ΄αυτή την ανάρτηση.

18 σχόλια:

  1. Ντένη, δεν απάντησα στην ιδέα σου, από την προηγούμενη ανάρτηση, να πάρεις μια συνέντευξη στη Χαρά και να την αναρτήσεις, διότι την είδα μόλις σήμερα...
    Όχι μόνο συμφωνώ αλλά σε παροτρύνω κιόλας.
    Και θα ταιριάζει απόλυτα, μιας και αναφέρεσαι στη Ζάκυνθο, στις ομορφιές και τα στολίδια της, να αναφερθείς για ένα ακόμα... τη Χαρά!
    Θα περιμένουμε όλοι νομίζω.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα!Προκειμένου να σταματήσει ο ορυμαγδός των συμπληρωματικών της ανάρτησης σχολίων,είπε να με κάνει συν-γραφέα ο καλός μου!!!
    Δεν χρειάζονται δημόσιες ευχαριστίες,αλλά όσο κι αν το ζητάω...το χαβά του ο Κεφαλλονίτης!
    Βάζε του κι εσύ ιδέες Στράτο,να δούμε πού θα μας βγάλει.Ως τι θάθελες να δώσω συνέντευξη;τι ενδιαφέρον παρουσιάζω εγω;
    Εν πάση περιπτώσει επειδή δεν χαλάω χατήρι σ όποιον αγαπώ,αν μου το ζητήσει επισήμως δε θα του αρνηθώ,θα εξαρτηθεί βεβαίως και απο το θέμα.
    Την αγάπη μου, μια και στην συγκεκριμένη ανάρτηση, τι άλλη παρέμβαση να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Ντένη πολύ κατατοπιστικά και όμορφα και τα δύο βιάτζα σου, ας μιλήσουμε και λίγο επτανησιακά ,για την όμορφη Ζάκυνθο μιά και τό προηγούμενο τώρα το βλέπω, επειδή όπως ξέρεις έλειπα στην Κεφαλονιά.Εφέτος το έχω βάλει στο πρόγραμμα μου το καλοκαίρι θα γυρίσω όλο το νησί,και να γνωρίσω όλες τις ομορφιές της, γιατί εως τώρα μόνο στην πόλη έχω επισκευθεί.χαιρετώ Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα φίλε Στράτο.
    Ήδη βρίσκομαι στον σχεδιασμό μιας τέτοιας ανάρτησης που μπορεί να μην είναι συνέντευξη αλλά κάτι παρόμοιο
    Λίγο χρόνο και θα γίνει.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Χαρά.
    Όπως τα γράφω του Στράτου και όπως τα έχουμε κουβεντιάσει, θα είναι κάτι άλλο αλλά παρόμοιο με συνέντευξη.
    Εδώ είμαι, να ολοκληρώσω το σχεδιασμό και θα τα πούμε.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κάτε μου καλημέρα.
    Να πας στην Ζάκυνθο και να γυρίσεις όλο το νησί. Αξίζει.
    Θα σου μείνει αλησμόνητο.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, είναι σα να με έπιασαν από το χέρι και να με περπάτησαν στα μυστικά της Ζακύνθου.
    Τέτοιες ομορφιές δίπλα απ το σπίτι μου και να μην τις γνωρίζουμε;
    Φάνεται ότι πράγματι η Ζάκυνθος είναι ένα Φίορο του Λεβάντε!

    Η Χαρά μας γέμισε όλους μας με χαρά, της στέλνω λοιπόν τα συγχαρητήριά μου, καθώς και στο φίλο Ντένη.

    Και να φανταστείς ότι στο δημοτικό κάναμε έκτη τάξη γεωγραφία για το Βελουχιστάν, δεν ξέραμε τίποτα για τη γειτονιά μας.

    Χαιρετισμούς

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...Ντένη μας,
    μαζί και Γαβρίλη μας,
    ...πολλά ιστορικά κι όμορφα υπάρχουν κι εδώ...
    στη δική μας γειτονιά !!!
    που δεν τα έχουμε καν γνωρίσει...
    μα
    τα της πατρίδας;
    άλλη γεύση!

    Σας φιλώ, Υιώτα και
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω πάει στο όμορφο νησί που μας παρουσιάζετε αρκετα χρόνια πριν, αλλά στα τέλη της εφηβείας δεν έχει κανεις ούτε τις γνώσεις ούτε μπορει να διακρίνει όλες αυτες τις ομορφιές. Φέτος λέμε να ξαναπάμε και να ανακαλύψουμε απο την αρχη αυτόν τον ξεχωριστο τόπο,που τώρα έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω να αγαπάμε: τη φίλη Χαρά!
    Ευχαριστούμε για το αφιέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Γαβρίλη
    Και το Βελουχιστάν κάτι είναι. Πάλι καλά που σας έμαθαν γι΄αυτό. Όσο για το Φιόρο του Λεβάντε ένα βήα είναι. Αποφάσισε το.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Υιώτα μου.
    Πολλά τα ιστορικά και όμορφα στις γειτονιές μας όμως που είναι ο χρόνος για να τα γνωρίσουμε; Όσο για τα της πατρίδας μας είναι το κάτι άλλο.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Νίκη.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Πάντα καλοδεχούμενη.
    Χαίρομαι για την απόφασή σου να επισκευτείς την Ζάκυνθο έτοιμη να γνωρίσεις και να μάθεις πολλά. Και φυσικά το μεγάλο ΑΤΟΥ η καλή μας Χαρά.
    Πέρασα είδα το μπλογκ σου. Θα ξαναπεράσω να πω δυό λέξεις για την Επίδαυρο που την έχω ζήσει.
    Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωστε εκεί είναι η Mater Dolorosa..
    Πολύ παραστατικές οι περιγραφές σου Ντένη μου και αποδίδουν και το Συναίσθημα για μας που είμαστε "μια οικογένεια"(τα Επτάνησα εννοώ).
    Ο Ξενόπουλος επίσης αγαπημένος..

    Καλή η ιδέα του Στράτου σχετικά με τη συνέντευξη της Χαράς..Ξέρει ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Εσύ θα τα εκμαιεύσεις!

    Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βήμα-βήμα μας χαρίζεις τη γνώση για τα πανέμορφα Εφτάνησα φίλε Ντένη και σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Ρεγγίνα καλώς ήρθες στα Εφτάνησα.
    Να σου πω ότι η Mater Dolorosa στην εκκλησιά του Μώλου είναι αντίγραφο. Όσο για το εφτανησιώτικο συναίσθημα είναι δικό μας και είμαστε περήφανοι γι΄αυτό. Για τον Ξενόπουλο συμφωνώ μαζύ σου.
    Για την συνέντευξη θα σου γράψω αύριο κάποια στιγμή
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα καλέ μου Ιχνηλάτη.
    Κάνω ό,τι μπορώ για τα νησιά που έχω αφήσει τα καλύτερο κομμάτι της ζωής μου και τα οποία αξίζουν πολλά.
    Νάσαι καλά φίλε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα!Πολύ ενδαφέρουσα και κατατοπιστική και αυτή η ανάρτηση σου για την υπέροχη Ζάκυνθο!Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
    Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου αρέσοουν οι αναρτήσεις για τα Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή