Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Μέρος 4ο Λευκάδα.
Η Λευκάδα, ένα νησί πανέμορφο, είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του εφτανησιώτικου συμπλέγματος. Βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με τον οποίον πιθανολογείται ότι κατά την αρχαιότητα συνδέονταν. Σήμερα χωρίζεται από αυτόν με τον πορθμό του Δρεπάνου.
Η Λευκάδα έχει πάρα πολλά πανέμορφα χωριά με γραφικές παραλίες που χαρακτηρίζονται από τα γαλαζοπράσινα νερά τους και φυσικά έχουν κριθεί σαν οι ομορφότερες της χώρας. Μιά ζωγραφιά η παραλία στο Πόρτο Κατσίκι
Θα ξεκινήσουμε τον σημερινό μας περίπατο από την πλέον διάσημη παραλία της Λευκάδας, το Πόρτο Κατσίκι, που κατά καιρούς έχει ψηφιστεί από διεθνή τουριστικά περιοδικά σαν η ομορφότερη παραλία της Μεσογείου.
Το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων περίπου από την πόλη της Λευκάδας. Η διαδρομή είναι απολαυστική ανάμεσα από ένα τοπείο πνιγμένο στο πράσινο αλλά το πλέον γραφικό είναι τα εννενήντα σκαλοπάτια που θα πρέπει να κατέβει κανείς για να φτάσει στην πανέμορφη παραλία.
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Λευκάδας βρίσκεται το χωριό Καλλιγόν. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν τμήματα κατοικιών από την 2η π.Χ. χιλιετία. Ακόμη υπάρχουν τα ερείπια θεάτρου προ ρωμαϊκής εποχής που ανεκάλυψε ο αρχαιολόγος Δαίρπφελδ και τμήματα από βυζαντινά τείχη.
Λίγο νωτιώτερα βρίσκεται το πανέμορφο ψαροχώρι Καριώτες με της αλυκές του Αλέξανδρου. Το χωριό αυτό είναι το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο του νησιού. Το Νυδρί είναι ένας παράδεισος.
Από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα το Νυδρί με την υπέροχη παραλία του και τα διαφανή νερά της. Έχει εξεληχθεί σ’ έναν πανέμορφο κοσμοπολίτικο προορισμό που παράλληλα διαθέτει πάρα πολλές φυσικές ομορφιές. Είναι χτισμένο σ’ ένα γραφικό τοπείο με θέα όλα τα γύρω νησιά.
Τα Σύβατα Όλα τα χρώματα της φύσης.
Τα Σύβατα σε μια απόσταση 33. χιλιομέτρων από την πόλη Ένας γραφικός οικισμός που μοιάζει να είναι σφηνομένος ανάμεσα στους λόφους. Έχει ένα τέλειο φυσικό λιμανάκι όπου εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένες οι πλέον ονομαστές ψαροταβέρνες του νησιού. Η πανέμορφη Βασιλική
Σε κοντινή απόσταση θα συναντήσουμε το γραφικό κεφαλοχώρι, Βασιλική. Το πανέμορφο αυτό χωριό είναι χτισμένο σ’έναν όρμο που έχει το όνομά του. Όρμος Βασιλικής. Η Βασιλική είναι περιτρυγιρισμένη από καταπράσινες πλαγιές, δανδελωτές αμμουδιές και πεντακάθαρες θάλασσες. Μιά όμορφη αμμουδιά στο Καλαμίτσι
Ένα από τα πιό παλιά χωριά του νησιού αναμφισβήτητα είναι το Καλαμίτσι. Ένα χωριό γραφικό με παραδοσιακά σπιτάκια και τους δεκατρείς ιστορικούς ανεμόμυλους ενώ τα μικρά εκκλησάκια είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Το Καλαμίτσι είναι γνωστό και για την παράδοση στην υφαντική ενώ η φημισμένη παραλία του, το Κάθισμα, έχει διακριθεί για τα κρυστάλινα γαλαζοπράσινα νερά του και γενικά μπορεί να πει κανείς ότι η θάλασσα εκεί θυμίζει εξωτικά μέρη. Το ηλιοβασίλεμα στην παραλία αυτή είναι μαγεία και όσοι το απολαμβάνουν δεν φεύγουν αν ο ήλιος δεν βυθιστεί τελείως στη θάλασσα.
Ο Άγιος Νικήτας Μιά όμορφη ζωγραφιά
Σ’ έναν μικρό κόλπο, στα βόρεια του νησιού απλώνεται το πανέμορφο χωριό Άγιος Νικήτας. Κύρια ομορφιά του το πράσινο των κυπαρισσιών και των πεύκων που δένονται αρμονικά με το άσπρο χρώμα των βράχων. Το χωριό έχει χαρακτηριστεί σαν παραδοσιακός οικισμός,
Θα τελειώσουμε τον σημερινό μας περίπατο στα χωριά της Λευκάδας με μια επίσκεψη στο πανέμορφο ορεινό χωριό Καρυά
Το πανέμορφο ορεινό χωρίο Καρυά
Το χωριό φημίζεται για τα παραδοσιακά λευκαδίτικα κεντήματα και υφαντά.Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου το χωριό συγκεντρώνει πλήθη κόσμου που φτάνουν εκεί για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση του παραδοσιακού λευκαδίτικου γάμου.
Το πανηγύρι διαρκεί τέσσερεις ημέρες και γίνεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου εκεί έχει στηθεί το ανάλογο σκηνικό, που αποτελεί μιά αναπαράσταση των σπιτιών του γαμπρού κα της νύφης.
Την πρώτη μέρα γίνονται τα “προξενειά”. Οι γονείς του γαμπρού επιλέγουν την μέλλουσα γυναίκα του παιδιού τους και στέλνουν ως μεσολαβητή στο σπίτι των γονιών της μια προξενήτρα. Αφού οι γονείς του γαμπρού και της νύφης συμφωνήσουν προχωρούν στην υπογραφή του προικοσύμφωνου.
Την δεύτερη μέρα γίνονται τα “καρφώματα”. Δηλαδή η καταμέτρηση των προικιών της νύφης.
Ο γάμος....................
Την Τρίτη μέρα γίνεται η αναπαράσταση της τελετής του γάμου στην εκκλησιά και την τέταρτη και τελευταία μέρα μοιράζεται σε όλους τους παρευρισκόμενους “η πίτα της νύφης” η γνωστή λευκαδίτικη λαδόπιτα।
............και μετά χορός μέχρι το πρωί
Φυσικά μετά την τελετή του γάμου ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι με τραγούδι και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες
Ένας ακόμη περίπατος λοιπόν, στα χωριά των νησιών μας, τελείωσε. Και φυσικά σύντομα θα συνεχίσουμε με ακόμη έναν σε κάποιο από τα νησιά μας.

18 σχόλια:

  1. πράγματι όμορφο νησί η Λευκάδα... έχω πάει 3 καλοκαίρια μέχρι τώρα, και πέρα από τις παραλίες ξεκίνησα το περασμένο καλοκαίρι να εξερευνώ και τα ορεινά χωριά (Κάβαλος, Σύβρος κ.α.) και έχω σκοπό να συνεχίσω και φέτος το καλοκαίρι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο νησί η Λευκάδα, πήγα για πρώτη μου φορά το καλοκαίρι, στο Νυδρί, νόστιμο φαγητό τιμές πιο φτηνές από τις Κεφαλλονιάς, πήγαμε και στο Σπαρτοχώρι στο Μεγανήσι, είδαμε το Μαδούρη το νησί Βαλαωρήτη,
    Κάποτε στα νιάτα μου είχα κάνει μαζί με έναν Λευκαδίτη ναυτικό, Σωκράτη Καταπόδη.
    Σήμερα λέω πως περνάν τα χρόνια.
    μου φαίνεται ότι ήταν χθες

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σπυρος ΔαρσινόςΤρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

    Ντένη,τι ευχάριστη έκπληξη!!!
    Το καλοκαιρι που μας περασε πήγαμε στη Λευκάδα με τη σύζυγο,
    Καθήσαμε τρεις ημερες γεμάτες και γυρίσαμε ολα τα χωριά που αναφέρεις.Ειναι ενα μέρος που υποσχεθηκαμε στους εαυτούς μας οτι θα ξαναπαμε και τουτο καλοκαιρι που μας ερχεται .Γυρισαμε ολα αυτα τα χωριά που αναφέρεις.
    Πράγματι ,είναι ενα υπεροχο νησί με το δικό του χρώμμα και τη δικη του θεαματικότητα.Κατεβηκα τα σκαλοπατια στο Πορτο Κατσικι και εκανα μπάνιο,ειχε αρκαιτό κοσμο και κάθε τοσο πλησιαζαν μικρα κρουαζιεροπολοια και βουταγαν για λιγο οι ταξιδιώτες στη υπεροχη θάλλασα και φευγαν γρηγορα .Ανεβηκα επανω και φαγαμε νοστιμοτατα σουβλακια αγναντευοντας την μοναδικοτητα αυτου του αξεχαστουν τοπίου.
    Να εισαι καλά που το ξαναφερες στη μνήμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ μου Ντένη,καλή σου μέρα.
    Πάλι με ταξιδεύεις στο πανέμορφο
    νησί του Ιονίου και μου ανοίγεις
    την όρεξη, μιας κι εδώ, μετά απο
    δυό τρείς αλκυονίδες μέρες του
    Ιανουαρίου, σήμερα ξαναχιονίζει.
    Πράγματι η Λευκάδα έχει μια ξεχωριστή ομορφιά με τις θαυμάσιες παραλίες της και τα πρασινογάλανα νερά τους, την κατάφυτη ύπαιθρο και τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά της με τα αναλλοίωτα ήθη και έθιμα.
    Πριν οκτώ χρόνια πέρασα όμορφες
    διακοπές στη Λευκάδα κι έχω τις
    καλύτερες αναμνήσεις και έβγαλα
    φανταστικές φωτογραφίες.Γυρίσαμε
    αρκετά χωριά, αλλά το χωριό
    Καρυά εινα μαγευτικό. Εκεί
    υπάρχει και το λαογραφικό μουσείο
    "Μαρια Κουτσοχέρω" που διατηρεί
    ζωντανή την παράδοση, με τα
    κεντήματα, παλιούς αργαλιούς
    υφαντά κι άλλα πολλά.Πως θα μπορούσε ο αγαπημένος μου ποιητής
    "Βαλαωρίτης" να μην εμπνευσθεί απο
    ένα τόσο όμορφο νησί; Ελπίζω να
    ξαναπάω.
    Σε καλημερίζω και πάλι
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχες φωτογραφίες!Υπέροχη η Λευκάδα, μακάρι να καταφέρω να την επισκεφτώ κάποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σου αγαπητέ Δημήτρη.
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη. Σε ζηλέυω για τα ωραία σου ταξίδια στα αγαπημένα Εφτάνησα.
    Έχεις κάποιο σχετικό μπλογ; Αν ναι και θέλεις γράψε μου στο
    denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Είσαι από τους τυχερούς που κάθε χρόνο κάνεις τη βόλτα σου στα νησιά μας. Να πας και στην Κέρκυρα κάποια φορά
    Θα σε δω
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα αγαπητέ μου Σπύρο.
    Ανήκεις στους τυχερούς που αποφάσισες να γνωρίσεις τα Εφτάνησα. Νάσται καλά κι' εσύ και η σύζυγός σου του χρόνου με το καλό να πάτε και σε άλλα.
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα
    Κι' εσύ στους πολύ τυχερούς που κάθε χρόνο παίρνεις μια γεύση από Ελλάδα και Εφτάνησα.
    Είναι πάρα πολλά τα υπέροχα της Λευκάδας αλλά ποιά και πόσα να παρουσιάσω στον μικρό χώρο μου; Υπομονή και η περιήγηση συνεχίζεται
    Την αγάπη μου πάντα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα αγαπητή μου Μάρη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Να αποφασίσεις μιαν επίσκεψη στα νησιά μας. Να είσαι σίγουρη ότι θα σε αποζημιώσουν με τον καλύτερο τρόπο
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ντένη, γεια σου,
    Ομορφη βέβαια και η Λευκάδα, αλλά εμένα περισσότερο μου θυμίζει το Βαλαωρίτη, που η δυνατή ποιητική του μεταφορά, φουσκώνει θάλασσες και γκρεμίζει βράχους. . .
    Να'σαι καλά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Νίκο
    Φυσικά η Λευκάδα, όπως και όλα τα Ιόνια νησιά ξέχωρα από τις φυσικές ομορφιές τους έχουν και τους μεγάλους ανθρώπους τους.
    Με τη σειρά προαπαθώ να αναφέρομαι και να παρουσιάζω όλα τα ωραία των νησιών μας.
    Τον αγαπητό σου Βαλαωρίτη είχα παρουσιάσει πέρυσι
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίο Μπλογκ και υπέροχες φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα φίλε μου
    Για άλλη μια φορά σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Προσπαθώ να επισκεφτώ το μπλογκ σου αλλά δυσκολεύομαι λίγο. Ελπίζω να τα καταφέρω.
    Θα σου γράψω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Φίλτατε Ντένη!
    Αργώ κάπως αλλά πάντα έχω το νου μου να περνάω από Τα Εφτάνησα, πόσο μάλλον που στις τελευταίες αναρτήσεις σου περιγράφεις τόσο όμορφα το Ιόνιο, όπως τώρα τη Λευκάδα!
    Αγαπημένο μέρος το νησί, το'χα θυμηθεί και εγώ χειμωνιάτικα, μπορείς να δεις εδώ πέρα τις εντυπώσεις μου.
    Να'σαι πάντα καλά και ακμαίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλέ μου φίλε
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ανήκεις στους τυχερούς αφού γνωρίζεις τα περισσότερα από τα Εφτάνησα και μάλιστα σε έχουν κατακτήσει.
    Περιμένω να μου γράψεις το ε/μαιλ σου διότι έχω κάποια άρθρα μου να σου στείλω.
    Το δικό μου είναι denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΣ.ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ Ντένη,

    Από καιρό ήθελα να σου γράψω δυο λόγια –και δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω κι ένα θερμό χαιρετισμό στους επισκέπτες σου- αλλά με τη μπόρα που περάσατε και περνάτε περιορίστηκα στην προσωπική μας αλληλογραφία. Επίσης γνωρίζεις πως είμαι συχνά επισκέπτης σου, όπως και σε άλλους κοινούς φίλους μας, άσχετα αν δε συμμετέχω με σχόλιά μου. Ξέρεις, είναι και οι οικογενειακές –παππουδίστικες υποχρεώσεις που σου κλέβουν το χρόνο. Τώρα, επέτρεψε μου να γράψω δυο λόγια, έτσι ώστε ούτε αγενής ή ακατάδεκτος να φανώ αλλά και να εξάρω την προσπάθεια που καταβάλεις παρουσιάζοντας πλούσια ρεπορτάζ-ξεναγήσεις και εντυπωσιακό φωτογραφικό υλικό, το οποίο, σαν στεριανός, νιώθω ως εξής:

    «Συγκρούσεις» μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Συγκρούσεις που γοητεύουν και σαν θεριά αντιπαρατίθενται το ένα απέναντι στο άλλο! Η στεριά και η θάλασσα! Το βουνό με τον κάμπο και η θάλασσα με τα όμορφα νησιά της, που χάρη σε σένα, αγαπητέ φίλε Ντένη, τα σεργιανίζω, τα γνωρίζω έστω και με τον έξοχο τρόπο και επιμονή που εσύ προβάλεις, έτσι που ο στεριανός να γνωρίσει τα πολιτιστικά τους αποθέματα, πολύ περισσότερο την ιστορία τους και να δένεται μαζί τους.

    Θα ’ναι το ελάχιστο ένα μπράβο στην αξιέπαινη προσπάθειά σου που με τον τρόπο σου γνωρίζεις στον κόσμο τη γενέτειρά σου και γενικότερα το νησιώτικο σύμπλεγμα του Ιονίου πελάγους.

    Να ’σαι καλά και να εμπλουτίζεις συνεχώς τον όμορφο τόπο σου

    Βάιος Φασούλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή