Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αχίλλειον. Το παραμυθένιο παλάτι μιας θλιμμένης αυτοκράτειρας

Η Κέρκυρα, στ’ αλήθεια είναι το νησί που μπορεί να πει κανείς ότι η φύση και η ιστορία το ξεχώρισαν από όλα τα άλλα νησιά των Εφτανήσων και το προίκισαν με μια ξεχωριστή ομορφιά।Είναι το νησί που πάνω του η φύση σκόρπισε ό,τι πιο όμορφο είχε να προσφέρει και το γέμισε με όλες τις χάρες των Θεών॥ Αλλά και η ανθρώπινη παρουσία επέλεξε το νησί της Κέρκυρας για να αποθέσει ό,τι πιο όμορφο μπορούσαν να φανταστούν και να σχεδιάσουν όλες οι τέχνες. Είναι το νησί που γέννησε την ομορφιά του γραπτού λόγου. Είναι ο τόπος που η ζωγραφική άπλωσε τη χάρη της. Είναι οι ακρογιαλιές που άφησαν τη μελωδία της μουσικής να υψωθεί στα ουράνια..
Όμως ένα από τα πιο όμορφα στολίδια της Κέρκυρας αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα αναμφισβήτητα είναι το Αχίλλειο। Το παλάτι που φιλοξένησε την θλίψη και τη μοναξιά της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, της Ελισσάβετ, που πιο πολύ έμεινε γνωστή με την επωνυμία «Σίσσυ»H Ελισσάβετ γνώριζε πάρα πολύ καλά την ελληνική μυθολογία και έτρεφε μια παθολογική αγάπη για την Ελλάδα. Ο ξαφνικός θάνατος του γιού της, σε κάποια στιγμή, θα κλονίσει τον ψυχικό της κόσμο και θα την οδηγήσει σε μια καταθλιπτική μελαγχολία. Παρηγοριά της μόνη τα ταξίδια όπου σε ένα από αυτά το 1888 επισκέπτεται την Κέρκυρα και φιλοξενείται από την χήρα του Κερκυραίου φιλοσόφου Πέτρου Βραϊλα-Αρμένη στη βίλλα τους, στο Γαστούρι. Η θλιμμένη αυτοκράτειρα μαγεύεται από την ομορφιά της περιοχής και διατυπώνει την επιθυμία της να αποκτήσει και αυτή μια βίλλα στην πανέμορφη περιοχή του Γαστουριού. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η βίλλα της οικογενείας Βραϊλα περνάει στην ιδιοκτησία της Ελισάβετ η οποία θα φέρει από την Ιταλία τους αρχιτέκτονες Ραφαέλο Καρίτο και Αντόνιο Λάντι οι οποίοι αναλαμβάνουν την ανέγερση του αυτοκρατορικού παλατιού.
.

Πάνω σε Πομπιανό ρυθμό αλλά και με διακριτή την παρουσία του Ρωμανικού, του Αιολικού αλλά και του Δωρικού ρυθμού το νεοκλασσικό ανάκτορο θα είναι έτοιμο μέσα στα 1891. Η Ελισσάβετ θέλοντας να βρεθεί ανάμεσα σε θεότητες της αρχαίας Ελλάδας αλλά και στους ήρωες των ομηρικών έργων θα διακοσμήσει το νέο ανάκτορο με παραστάσεις και έργα τέχνης με θέματα από την ελληνική ιστορία και την μυθολογία. Καθώς φτάνεις στο χώρο του μικρού παλατιού αυτόματα μπαίνεις στην αριστοκρατική ατμόσφαιρα ενός μελαγχολικού θρύλου και τον αέρα της αυτοκρατορικής χλιδής μιας ολόκληρης εποχής που πια έχει σβήσει. Στην είσοδο του κήπου δεσπόζει το μεγαλούργημα της τέχνης, το εντυπωσιακό περιστύλιο με τις εννέα Μούσες, προστάτιδες των τεχνών στην αρχαία Ελλάδα. Στο κέντρο του κήπου βρίσκεται το αριστουργηματικό μαρμάρινο άγαλμα “Αχιλλέας θνήσκων” έργο του Γερμανού γλύπτη Γκούσταβ Χέρτερ, αλλά και το άγαλμα “ο νικών Αχιλλεύς.” Η περιήγηση στο εσωτερικό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Οι τοίχοι όλου του ανακτόρου είναι διακοσμημένοι με εντυπωσιακές ελαιογραφίες. Στην οροφή της εισόδου υπάρχει η αναπαράσταση των Τεσσάρων Εποχών ένα θαυμάσιο έργο του Ιταλού ζωγράφου Τζουζέπε Γκαλόπε. Όμως σαν το πιο αξιόλογο έργο του οικοδομήματος θεωρείται ο πίνακας, “ο θρίαμβος του Αχιλλέως” που αποδίδεται στον Βιεννέζο Φραντς Μάτς. Πρόκειται γιά έναν θαυμάσιο πίνακα που εικονίζει τον Αχχιλέα να σέρνει το πτώμα του νεκρού Έκτορα δεμένο στο άρμα του, κρατώντας στο αριστερό του χέρι την περικεφαλαία του νεκρού ενώ πίσω του τον ακολουθούν τρέχοντας οι στρατιώτες του. Το έργο αυτό είναι καλυμμένο από προστατευτικό γυαλί προς αποφυγή φθοράς και θεωρείται σαν ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα που υπάρχουν στο μικρό παλάτι. Η επίσκεψη στα ιδιαίτερα δωμάτια της Ελισσάβετ αποτελεί οπωσδήποτε μια εμπειρία. Εκεί ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα προσωπικά της αντικείμενα ενώ στο ησυχαστήριο, όπου συνήθιζε νε περνάει τις ώρες της μελέτης, ο επισκέπτης αυτόματα βρίσκεται σ’ ένα χώρο περισυλλογής. Η ονομασία Αχίλλειον δόθηκε από την ίδια την Ελισσάβετ λόγω της ιδιαίτερης λατρείας που έτρεφε προς τον ήρωα της Ιλιάδας. Και τούτο διότι ο Αχιλλέας εξέφραζε ταυτόχρονα την δύναμη και την ομορφιά.Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο η Ελισσάβετ θα έρχεται στο παλάτι της στην Κέρκυρα να περνάει τον καιρό της με μακρινούς περιπάτους στις γύρω περιοχές.Αργότερα ο Κάϊζερ Γουλιέλμος, ο οποίος θα γίνει ο επόμενος ιδιοκτήτης του παλατιού μετά τον θάνατο της Ελισσάβετ, με το ιδιότυπο γούστο που τον διέκρινε, θα αλλάξει πολλά από αυτά που είχε στήσει με τόσους κόπους και τόση αγάπη η Ελισσάβετ. Το Αχίλλειο εξακολουθεί να παραμένει ένας από τους πλέον αξιόλογους προορισμούς αυτών που επισκέπτονται την Κέρκυρα. Και αξίζει τον κόπο αφού ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να βρεθεί μέσα στην ιστορία και την μυθολογία.

Πηγές:

Ιστολόγιο Ελλάς - Travelstyle.portal.gr

Ειδική Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Δήμος Αχιλλείων

Εφημ। ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

18 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα κύριε Ντένη μου,
    τι όμορφη ανάρτηση, πραγματικά η Κέρκυρα είναι από τα πιο ωραία νησιά της Ελλάδας..
    Το Αχίλλειο είναι ένα υπέροχο μνημείο, μπορεί μετά το το θάνατο της πριγκήπισσας Σίσσυς να έγιναν πολλές αλλαγές, και αργότερα κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων να έπαθε μεγάλες ζημιές, αλλά ο βαρόνος φον Ριτχόβεν του ξαναέδωσε τη παλιά του λάμψη, φέρνοντας πίσω αρκετά από τα έργα τέχνης που το διακοσμούσαν!!!
    Σίγουρα μια επίσκεψη στο παραμυθένιο αυτό ανάκτορο δεν είναι χαμένος χρόνος...
    Να είστε καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάσια περιγραφή...
    να μας μαγεύεις, Ντένη μου!
    και... τότε που είμαστε πιο κοντά μα και τώρα που λέμε ότι "μπορούμε"!!! πάλι δεν έχουμε καταφέρει να πάμε...
    Πόσα και πόσα έχουμε χάσει,
    και πόσο spoiled=κακομαθημένοι οι έλληνες της Ελλάδας μας.
    Να είσαι πάντα καλά, Φίλε.
    Υιώτα
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ντένη καταπληκτική η ανάρτηση σου,όπως πάντα.Πράγματι το Αχίλλειον είναι ένα υπέροχο μνημείο και γεμάτο ελληνική ιστορία .Το έχω επισκευθεί και καταγοητεύτικα ελπίζω και φέτος το καλοκαίρι να το επισκευτώ ξανά και η επίσκεψη μου αυτή να είναι ομορφότερη από την προηγούμενη.Κάθε φορά που το επισκέπτεσαι όλο και πιό πολύ γοητεύεται,από το κτήριο, τα θαυμαστά έργα που το κοσμούν ,αλλά και από την τοποθεσία που βρίσκεται.Χαιρετώ Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Thumbelina
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου
    Πράγματι η Κέρκυρα είναι ένα πανέμορφο νησί. Η ιδιαίτερη αγάπη μου γι' αυτό το νησί είναι γιατί εκεί έχω μεγαλώσει.
    Το Αχίλλειο ήταν ένας από τους προορισμούς μας όταν κάναμε σκασιαρχείο από το σχολείο
    Νάσαι καλά φίλη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Υιώτα μου
    Όλα είναι μιά απόφαση
    Άρπαξε τον Δημήτρη από το χέρι και φύγεται
    Η Κέρκυρα θα σας αποζημιώσει Στο υπογράφω αυτό
    Την καλημέρα μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατερίνα μου καλή μου φίλη καλημέρα.
    Τα καλά σου λόγια τα δέχομαι και τα έκτιμώ. Χαίρομαι που έχεις κάνει μιά γνωριμία με την Κέρκυρα
    και το Αχίλλειο. Και πιό πολύ χαίρομαι που έχεις προγραμματίσει και μιά δεύτερη πιό όμορφη όπως γράφεις.Να σου ευχηθώ να γίνει πραγματικότητα.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Ντένη, θαυμάσια η περιγραφή σου για το Αχίλλειον και μια ακόμη λεπτομέρεια, είναι το ανάκτορο που μας δίδαξαν για την ύπαρξή του στο σχολείο της τότε εποχής.

    Ευχαριστώ για την επαναφορά της μνήμης μου, (μιας παιδικής ηλικίας στο σχολείο) μα και για τις πληροφορίες σχετικώς.

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ μου Ντένη,
    Το Αχίλλειο μοναδικό στολίδι της Κέρκυρας, αλλά και της Ελλάδας ολάκερης. Οι αναμνήσεις μου απο την εποχή του καζίνο είναι υπέροχες. Και η γύρω παριοχή είναι παραδεισένια.
    Αλλά κι εσύ κοσμείς το λόγο σου με τόσα ωραία επίθετα και περιγραφές.
    Χαίρομαι αυτά τα περιηγητικά σου άρθρα, γραμμένα απο ένα αληθινό δημοσιογράφο!
    Χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητε κυριε Ντενη
    για μια ακομη φορα η αναρτηση σας ειναι τελεια και μας ταξιδευει στο πελαγος της καρδιας μας.
    το αχιλλειο ειναι εκπληκτικο... και η τιμη στην αρχαια ελλαδα και συγκεκριμενα στον αχιλλεα ειναι καταφανης! οποτε πηγαινω δεν ξεχνω να καθομαι στα μαρμαρινα παγκακια και να θαυμαζω την απιθανη θεα!!! και μετα καφεδακι στο κανονι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για ένα που μετάνιωσα κ. Ντένη, είναι πως δεν πήγα στην Κέρκυρα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία ως φοιτήτρια ώστε να επισκεφτώ και το Αχίλλειον. Κάπως όπως το λέει και η Γιώτα μας δηλαδή...
    Τώρα ατενίζω με αισιοδοξία μια μελλοντική επίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Γαβρίλη
    Οι δάσκαλοι της παιδικής μας ηλικίας στο Αχίλλειο δυστυχώς δεν έβλεπαν τίποτε άλλο από ένα ανάκτορ. Έπρεπε να τα μάθουμε μόνοι μας Και το πληρώσαμε ακριβά αυτό
    Νάσαι καλά φίλε
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου Ιουστίνη
    Πραγματικά πρόκειται γιά ένα μοναδικής σπουδαιότητας αλλά και κάλους μνημείο. Και έχεις απόλυτα δίκιο γιά την γύρω παραδεισένια περιοχή.
    Το καταφύγιό μας όταν το σκάγαμε από το σχολείο
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή μου Pansofix
    Γιά μιά ακόμη φορά σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη. Και το βραβείο που μου απένειμες το χάρηκα
    Πράγματι το Αχίλλειο όσες φορές και να το επισκεφτεί κανείς πάντα τον εντυπωσιάζει. Όσο γιά την περιοχή είναι από τις πιό όμορφες της Κέρκυρας.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έφτασες στην πηγή αγαπητή μου Μαριάνθη και δεν ήπιες νερό. Όπως λέω στην Υιώτα σου λέω και σένα Άρπαξε το Νίκο σου τούτο το καλακαίρι και πηγαίνεται Δεν θα μετανοιώσετε Κι΄όπως λέει η Pansofix καφεδάκι στο Κανόνι και να μην χορταίνει το μάτι σου Ποντηκονήσι
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ντένη,
    και Μαριανθη μου,
    λες να τα καταφέρουμε να πάμε μαζί?
    Είθε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Υιώτα.
    Προτείνω να οργανωθεί μιά κρουαζιέρα.
    Θα πετύχουμε και καλύτερες τιμές.
    Ας το ξεκινήσει κάποιος
    Νάσται καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΟΒΕΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ.

    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλημέρα φίλε Σκρουτζάκο
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη
    Το ξέρεις λοιπόν το Αχίλλειο.
    Θαντάζομαι ότι θα σε εντυπωσίασε.
    Έχεις πάρει μιά γεύση από Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή