Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Περίπατος στα Κύθηρα - Το νησί που χάρισε στον κόσμο τη Θεά του Έρωτα

Στα Κύθηρα, σ’ αυτό το λησμονημένο από το χρόνο νησί, μπορεί να πει κανείς ότι κάποιες φορές είναι λίγο δύσκολο να βρεις κάποιο σημείο που αναζητάς। Κάποιον προορισμό। Είναι έτσι φτιαγμένο τούτο το νησί, που σχεδόν όλα είναι κρυμμένα με μια ιδιόμορφη, με μια εξαίρετη επιμέλεια της φύσης। Είναι τέτοια η μορφολογία του εδάφους που πολλές φορές δυσκολεύεσαι να ανακαλύψεις τον προορισμός σου. Δυσκολεύεσαι να καταλάβεις αν το μέρος που βρίσκεσαι είναι αυτό που ήθελες να πας.Τα Κύθηρα, μαζί με την κοινότητα των Αντικυθήρων γεωγραφικά πολιτιστικά αλλά και ιστορικά βρίσκονται στο εφτανησιακό σύμπλεγμα, ενώ διοικητικά αποτελούν την επαρχία Κυθήρων και ανήκουν στην Νομαρχία Πειραιώς.

Τα Κύθηρα, γνωστά και με το όνομα Τσιρίγο, σύμφωνα με τη μυθολογία μας είναι το νησί που γεννήθηκε η θεά Ουράνια Αφροδίτη. Βρίσκεται στη νότια Πελοπόννησο, πάνω στα κύματα του ακρωτηρίου Μαλέα και μοιάζει να είναι εκεί ριγμένο και λησμονημένο, κάπως ξέμακρα από τα υπόλοιπα νησιά του εφτανησιακού συμπλέγματος.
Οι κάτοικοί του κυρίως ασχολούνται με το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ δεν έχουν ακολουθήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα.
Κύρια προϊόντα του νησιού είναι το λάδι και το φημισμένης ποιότητας μέλι.
Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων είναι εξαιρετικά πλούσια αφού κι’ αυτό το νησί όπως και τα άλλα νησιά του εφτανησιώτικου συμπλέγματος, έχει κατακτηθεί από πάρα πολλούς λαούς οι οποίοι έχουν αφήσει πάνω του τα σημάδια τους. Σε κάθε κορφή και σε κάθε πλαγιά του νησιού βρίσκονται σκόρπια βυζαντινά μνημεία και αγγλικά κτίσματα Οι αρχαιολόγοι σε μόνιμη βάση πολύ συχνά φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία.
Η αρχιτεκτονική του νησιού θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακουμπάει στην τεχνοτροπία των Ενετών αλλά και της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων.
Πρώτη εντύπωση σαν πλησιάζει κανείς τη Χώρα, πρωτεύουσα του νησιού, είναι το Κάστρο. Το επιβλητικό βενετσιάνικο οχυρό, μοιάζει να βρίσκεται σκαρφαλωμένο σ’ ένα λόφο που αφήνει τις ρίζες του να καταλήξουν στη θάλασσα
Στο νησί υπάρχει ένα πλήθος από αξιοθέατα, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Κυριότερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα πολυάριθμα και διάσπαρτα χωριά, σε μικρή απόσταση το ένα απ’ το άλλο. Κυριότερα αξιοθέατα είναι, η Χώρα.
Πρωτεύουσα του νησιού η Χώρα βρίσκεται στο νότιο μέρος και μαζί με το Καψάλι συνθέτουν μια από τις πιο γραφικές και εντυπωσιακές εικόνες. Στην κορφή του λόφου της χώρας βρίσκεται το ενετικό Κάστρο – όπως και πιο πάνω αναφέρω - που χτίστηκε το 1503. Μέσα στο Κάστρο βρίσκεται το ιστορικό αρχείο του νησιού που έχει χαρακτηριστεί σαν αξιόλογο – δεύτερο μετά της Κέρκυρας - αφού τα κείμενα του ανάγονται στον 16ο αιώνα. Μέσα στο Κάστρο υπάρχουν οι εκκλησιές της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, της Παναγίας της Ορφανής και του Παντοκράτορα.
Στενά σοκάκια με κάτασπρα μικρά σπιτάκια, και χαρακτηριστικές καμάρες με κυκλαδίτικο ύφος, συνθέτουν τις πιο όμορφες εικόνες της Χώρας.
Κοντά στο Κάστρο υπάρχουν παλαιά αρχοντικά, ενετικά κτίρια και πολλά άλλα που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας. Στην μικρή κεντρική πλατεία της Χώρας είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες του νησιού. Ακόμη στη Χώρα υπάρχει ένα πλήθος από μικρά εκκλησάκια.

Στην είσοδο της Χώρας υπάρχει το αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού όπου αξίζει μια επίσκεψη αφού τα εκθέματα θα σας ταξιδέψουν μέχρι τη γέννηση της Ουράνιας Αφροδίτης. Στα κεντρικά σοκκάκια της Χώρας υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα συνήθως με τουριστικά είδη.
Επίνειο της Χώρας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το Καψάλι. Ένας πανέμορφος παραδοσιακός μικρός οικισμός αλλά και μία από τις πλέον ανεπτυγμένες περιοχές του νησιού. Χτισμένος σε μια από τις ωραιότερες ειδυλλιακές τοποθεσίες του νησιού, ο οικισμός Καψάλι, βρίσκεται ακριβώς στο φυσικό λιμάνι που σχηματίζεται κάτω από το βενετσιάνικο Κάστρο της Χώρας.
Ανεπτυγμένο τουριστικά το Καψάλι διαθέτει ωραιότατα ξενοδοχεία, γραφικές ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης. Αξιοθέατο της περιοχής το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στη θέση Εγκρεμός, όπου σύμφωνα με την παράδοση εκεί εξεκίνησε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος να συγγράφει την Αποκάλυψη πριν να μεταβεί στην Πάτμο.
Στα βόρεια του νησιού, στην περιοχή της Κακιάς Λαγκάδας, υπάρχουν τα ερείπια της βυζαντινής πρωτεύουσας των Κυθήρων. Τότε η πρωτεύουσα λεγόταν Άγιος Δημήτριος
Όμως το 1537 ο γενίτσαρος πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα κατέστρεψε και λεηλάτησε τον Άγιο Δημήτριο και από τότε έπαψε να είναι η πρωτεύουσα του νησιού.
Σημαντικά είναι τα ερείπια της μικρής πόλης που έχουν απομείνει μέχρι σήμερα και που συγκεντρώνουν πάρα πολλούς επισκέπτες..।

Ένα ακόμη πάρα πολύ όμορφο και αξιόλογο τουριστικό χωριό, είναι ο Μυλοπόταμος. Στο χωριό αυτό υπάρχουν πάρα πολλά φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Ένα από αυτά είναι και το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας. Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στο όρμο Κόκαλα και είναι μόλις λίγο πιο ψηλά από την επιφάνεια της θάλασσας.
Το τέμπλο που βρίσκεται στην πρώτη αίθουσα είναι ζωγραφισμένο με σπάνιες αγιογραφίες Βαθύτερα μέσα στο σπήλαιο βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας. Το σπήλαιο είναι ευρύχωρο και γεμάτο με σταλακτίτες. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες.
Πάρα πολλά τα αξιοθέατα που προσφέρει το νησί των Κυθήρων Θα δούμε ακόμη πιο πολλά σε μια άλλη μας επίσκεψη।


Ντένης Κονταρίνης

Πηγές
www.kythera.gr
Ελεύθερη Εγκυκλοπαίδεια
Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού




20 σχόλια:

  1. Αλίμονο αν μπορούσε να αγνοηθεί το χιλιοτραγουδημένο Τσιρίγο, που τόσο έχει υμνηθεί από ποιητές, αφού απ’ τα κύματα της θάλασσάς του γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς…

    Ένα ωραίο ταξίδι μας έκανες, Ντένη, εκεί όπου σμίγει η δύση με την ανατολή…
    Mακάρι να μείνει αλώβητο από τους «βαρβάρους».

    Κι εδώ αφήνω ένα μικρό κομμάτι από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Ντένη,σε ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις τόσο γεωγραφικά όσο και ιστορικά στα όμορφα εφτάνησα.Συνέχισε με τον ίδιο ζήλο και επιτυχία την περιήγηση σου στούς όμορφους τόπους της πατρίδας μας. Χαιρετώ Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου Κατερίνα
    Με την αγάπη σας και τη συμπαράστασή σας θα συνεχίζω όσο οι δυνάμεις μου το επιτρέπουν
    Άλλωστε αυτά τα ταξίδια είναι κάτι που με γοητεύουν
    Ιδιαίτερα γοητευτικό πάντα ένα ταξίδι στην Κέρκυρα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να αγνοούσα το θρυλικό Τσιρίγο φίλε Στράτο. Απλούστατα έψαχνα γιά αξιόλογο υλικό.
    Πάντως από τους "βαρβάρους" αποκλέιεται να μείνει αλώβητο αφού έχω στα χέρια μου διαφήμηση σε τοπική εφημερίδα που λέει Προγραμματίστε το γάμο σας στα Κύθηρα. Προσφέρονται τα τάδε μοναστήρια και ψωκκλήσια.
    Πολύ ωράί η σκηνή από την ταινία του Αγγελόπουλου που μας χάρισες
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μας ταξίδεψες με μοναδικό τρόπο στα υπέροχα Κύθηρα κύριε Ντένη μου,
    και η προηγούμενη ανάρτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, διάβασα πράγματα που δεν τα γνώριζα, να είστε καλά!!!
    καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά, κύριε Ντέννη μου!
    Αχ, τι μου κάνετε, απόψε!
    Τα Κύθηρα τα κοίταζα από ένα τέταρτο απόσταση κάποτε... και δεν προλάβαινα να πάω. Σιγοτραγουδούσα μόνο το γνωστό τραγούδι: "Τα Κύθηρα ποτέ δεν θα τα βρούμε, το χάσαμε το πλοίο της γραμμής..."
    Δεν προλαβαίνω απόψε να ταξιδέψω μαζί σας. Μπορώ όμως να πάρω κάτι φεύγοντας; Για τον δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα αγαπητή μου Thumbelina
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη
    χαίρομαι που επισκέπτεσαι τα Εφτάνησα έστω και αν δεν αφήνεις το επισκεπτήριό σου
    Με ευχαριστεί το ότι σου αρέσουν και σε ενδιαφέρουν οι αναρτήσεις μου. Κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτή την τόσο όμορφη περιοχή της πατρίδας μας
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλωσορίζω στην συντροφιά των Εφτανήσων το κορίτσι από το Βόλο
    Χρόνια σου πολλά και Χριστός Ανέστη
    Λυπάμαι που βρέθηκες τόσο κοντά και δεν τα χάρηκες τα Κύθηρα.
    Εύχομαι να τα καταφέρεις κάποια φορά. Μπορείς γι' απόψε να πάρεις ό,τι θέλεις, Χαρά μου να σε βλέπω μαζύ μας. Σύντομα θα επισκεφτούμε και πάλι τα Κύθηρα.
    Νάσαι καλά Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα κύριε ντένη! στα κυθηρα δεν εχω παει αλλά φαινονται ιδανικα!!! τις κεφαλλονιτικες ρετσετες τις εχω μου το εχουν κανει δωρο το βιβλιο...ελ\ατε από το blog μου γιατί σας περιμενει μια εκπληξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητή μου Pansofix
    Σ' ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.
    Προσπάθησε να πας στα Κύθηρα. Αρκεί...να μην χάσεις το πλοίο της γραμμής.
    Σ' ευχαριστώ γιά την τιμή που μου έκανες να μου απονείμεις βραβείο
    Τις Κεφαλονίτικες ρετσέτες τις περιμένω να μου τις στείλουν από το νησί Πρόθεσή μου κάποια στιγμή να καταπιαστώ και με την εφτανησιώτικη κουζίνα
    Το ε/μαιλ μου είναι
    denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...αν και είπαμε αρκετά,
    Ντένη μου,
    στην Νισυριώτικη εκδήλωση για το βιβλίο της Ιουστίνης,
    τώρα κατάφερα να διαβάσω για τα μαργαριτάρια του Ιονίου,
    που με γοητεύουν...
    περιμένοντας την συνέχεια,
    σε χαιρετούμε,
    Υιώτα και Δημήτρης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφο ταξίδεμα κ. Ντένη στα πολιτραγουδισμένα Κύθηρα, που μας έκανες. Παρθένος προορισμός με την ιστορία του και την ομορφιά του. Αξίζει κάθε ανάδειξη.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστώ Υιώτα μου γιά την πάντοτε ευγενική επίσκεψή σου στα Εφτάνησα.
    Θα συνεχίζω πάντοτε να τα υμνώ μιά και εκεί έχω αφήσει ένα όμορφο κομμάτι της ζωής μου
    Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ σωστά τα χαρακτηρίζεις σαν παρθένο προορισμό καλή μου Μαριάνθη
    Είναι ένα νησί με μιά πραγματικά παράξενη ομορφιά
    Αξίζει να είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα σαν μιά επισκεψη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντένη, χάρη σε εσένα διάβασα και γνώρισα την ιστορία των Κυθήρων, που αν και ανήκει στα επτάνησα είναι τόσο λίγο γνωστό, εκτός βεβαίως από τα αντικύθηρα, τα οποία είναι φημισμένα για το εύρημα του υπολογιστή των αντκυθήρων.

    Σε όλη μου τη ζωή συνάντησα ως ναυτικός έναν Τσιριγώτη πρώτο μηχανικό, υπηρετήσαμε μαζί στο ίδιο βαπόρι το όνομά του Τηλέμαχος Πασπαλάς, πάνε πολλά πολλά χρόνια πίσω.

    Γαβριήλ
    Υ.Γ. έκανες μια βόλτα στο ΠΥΛΑΡΟΣ να δεις την φωτό σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φίλε Γαβρίλη
    Τα Κύθηρα είναι ένα νησί με μιά παράξενη φυσική ομορφιά
    Μιά ομορφιά η οποία διαφέρει από τόπο σε τόπο.
    Αξίζει ειλικρινά να το γνωρίσει κανείς διότι θα περάσει ήρεμες αξέχαστες μέρες.
    Την είδα τη φωτογραφία μας
    Ήταν ωραία ΠΟεράσαμε καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σου φίλε μου Skroutzakos
    Όπως γράφω πιό πάνω στο Γαβρίλη, είναι ένα νησί με μιά παράξενη φυσική όμορφιά
    Να το επισκεφτείς κάποτε
    Καλή βδομάδα και σε σένα
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή