Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Ζάκυνθος

Η Ζάκυνθος είναι η νοτιότερη από τις μεγαλύτερες νήσους του Ιονίου Είναι ένα ορεινό νησί με άφθονα νερά και χωρίζεται μορφολογικά σε δύο τμήματα. Στο δυτικό, που καλύπτεται από το όρος Βραχίωνας και το ανατολικό που είναι πεδινό και πυκνοκατοικημένο. Στο τμήμα αυτό υπάρχει και ο ανοικτός κόλπος του νησιού και εκεί είναι κτισμένη η πρωτεύουσα,
Το όνομά της το οφείλει στον Ζάκυνθο, γιό του βασιλιά της Τροίας, Δάρδανο, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί περίπου το 1500 π.Χ. και έκτισε και την πόλη, στην οποία έδωσε το όνομά του. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους βρίσκουμε τη Ζάκυνθο κάτω από την επικυριαρχία του Βυζαντίου. Την 1η Μαΐου του 1485 περιέρχεται στην κυριαρχία της Βενετίας και οι κάτοικοι του νησιού υποδέχονται τους Βενετούς με πανηγύρια.
Η ελληνική αριστοκρατία εγκαθίδρυσε τότε το Λίμπρο ντ΄ όρο, την Χρυσή Βίβλο μέσα στην οποία καταχωρούντο τα ονόματα των αφεντάδων της νήσου, Στο πέρασμα του χρόνου οι Βενετοί κάθε άλλο παρά ελευθερωτές απεδείχθησαν με αποτέλεσμα οι Ζακυνθινοί πολλές φορές να εξεγερθούν εναντίον τους. Κυριότερη εξέγερση σημειώθηκε το 1628 και έμεινε γνωστή με την ονομασία «Ρεμπελιό των ποπολάρων.» Το 1797 το νησί καταλαμβάνουν οι Γάλλοι και οι Ζακυνθινοί τους υποδέχονται σαν ελευθερωτές και αυτούς και μάλιστα έκαψαν πανηγυρικά τη Χρυσή Βίβλο. Από τότε η Ζάκυνθος ακολούθησε την τύχη των υπολοίπων νησιών του συμπλέγματος μέχρι το 1864 όπου έγινε η Ένωση με την Ελλάδα.
Γεωλογικά η Ζάκυνθος βρίσκεται πάνω στην συνάντηση των δύο μεγάλων τεκτονικών πλακών. Της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής. Κι αυτός είναι ο λόγος που συχνά ταλαιπωρείται από καταστροφικούς σεισμούς. Σαν μεγαλύτερος από όλους έχει καταγραφεί αυτός που έγινε το πρωινό της 31ης Ιανουαρίου του 1893. Κείνο το πρωινό το νησί καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Μόνο κάτι λίγα σπίτια έμειναν όρθια και μαζί τους και ο ναός του Αγίου Διονυσίου. Όμως τρεις μήνες αργότερα, την 5η Απριλίου του ιδίου έτους ένας νέος σεισμός, πιο ισχυρός, θα ολοκληρώσει την καταστροφή. Τότε θα γκρεμιστεί και ο ναός του Αγίου Διονυσίου και μαζί του το πανέμορφο καμπαναριό που είχε σχήμα πύργου. Οι σεισμοί της 9ης Αυγούστου του 1953 για μια ακόμη φορά θα ισοπεδώσουν το νησί. Πραγματικά δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Και οι φωτιές που επακολούθησαν ολοκλήρωσαν το έργο της καταστροφής. Βέβαια η πόλης ανοικοδομήθηκε, όμως από τα παλιά της μνημεία δεν υπάρχει τίποτα. Ο ναός του Αγίου Διονυσίου έχει επίσης ανοικοδομηθεί και εκεί υπάρχει το λείψανο του πολιούχου του νησιού το οποίο έχει διασωθεί.
.


Η Ζάκυνθος έχει να επιδείξει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Πρώτο όνομα στον πίνακα ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Η παρουσία του στα ελληνικά γράμματα είναι αυτή που διαμόρφωσε την ανάπτυξη της νεοελληνικής ποίησης. Η δημοτική γλώσσα που χρησιμοποίησε στο έργο του είναι αυτή που σημάδεψε την εξέλιξη των ελληνικών γραμμάτων. Εκείνο που ξεχωρίζει τον Σολωμό από τους άλλους συγχρόνους του ποιητές είναι ο ανεπτυγμένος ψυχικός του πλούτος. Έτσι θα εντυπωσιάσει την κοινωνία της Ζακύνθου με τα δύο του αριστουργήματα. «Τον Εθνικό Ύμνο» και την «Φαρμακωμένη».
.
Συφορά! Σε θυμούμ΄ εκαθόσουν
Στο πλευρό μου με πρόσωπο αχνό
«Τι έχεις»; σούπα, και συ μ’ αποκρίθεις
«Θα πεθάνω, φαρμάκι θα πιώ».

Μεγάλη επίσης φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων με καταγωγή την Ζάκυνθο ο Ανδρέας Κάλβος. Μετά από την μαθητεία του στη Ζάκυνθο σπούδασε στο εξωτερικό φιλοσοφία και φιλολογία. Το 1824 δημοσίευσε στη Γενεύη τον πρώτο κύκλο του σημαντικού έργου του με τον τίτλο «Ωδές».Ω! Φιλτάτη πατρίς
Ώ θαυμασία νήσος
Ζάκυνθε, συ μου έδωκας
Την πνοήν και του Απόλλωνος
Τα χρυσά δώρα.

Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος το 1826 στο Παρίσι με τον τίτλο «Νέες Ωδές.» Παλαμάς θα τον ονομάσει σοφό διδάσκαλο και υπερήφανο ποιητή. Ο Κάλβος υπήρξε ένας συνεχής υμνητής της Ελλάδας αλλά και της ιδιαιτέρας του πατρίδας, της Ζακύνθου.

Μια πολύπλευρη προσωπικότητα των Επτανησιακών γραμμάτων, ο Ούγο Φώσκολος. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο. Από μικρός σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική στην Ιταλία. Αναμίχθηκε στην ιταλική πολιτική και διακρίθηκε για τη φλογερή ρητορεία του. Από τα δεκαέξι του χρόνια έγραφε ποιήματα τα οποία διακρίθηκαν. Το 1796 ανέβασε στην Βενετία την τραγωδία του «Θυέστις», η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις. Επίσης άριστες εντυπώσεις άφησε και η επαναστατική τραγωδία του «Αίας» την οποία ανέβασε στη Σκάλα του Μιλάνου στα 1813. Έγραφε στα ιταλικά και εξέδωσε ποιήματα, κριτικές και σπουδαίες μεταφράσεις. Εθεωρείτο Ιταλός, αλλά μέσα του ο Ούγο Φώσκολος για όλη του τη ζωή παρέμεινε Ζακυνθινός και Έλληνας. Η απέραντη αγάπη του για την Ελλάδα κλείνεται μέσα στο μεγάλο του ποίημα, «Οι Τάφοι». Τα άπαντά του αποτελούνται από 11 τόμους και περιλαμβάνουν δοκίμια, σονέττα και ωδές.

Από τις νεώτερες παρουσίες Ζακυνθινών λογίων στα ελληνικά γράμματα ο Γρηγόρης Ξενόπουλος. Πεζογράφος, λογογράφος αλλά και θεατρικός συγγραφέας, άφησε ένα πλήθος από μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Από τα πλέον γνωστά μυθιστορήματά του, ο «Κόκκινος βράχος», ο «Ποπολάρος», η «Στέλλα Βιολάντη» και «Το Μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας». Σημαντικότερα από τα πνευματικά του παιδιά θα πρέπει να χαρακτηρισθούν τα περιοδικά «Διάπλαση των Παίδων» και «Νέα Εστία».

Φυσικά υπάρχουν και πολλοί άλλοι Ζακυνθινοί που έχουν βάλει την υπογραφή τους στα ελληνικά γράμματα. Όμως περιορισμένος ο χώρος και πρωταρχικό σκοπό τους, Τα Εφτάνησα να μην κουράζουν τους επισκέπτες. Έτσι μια άλλη φορά θα πούμε ακόμη πιο πολλά.

Ντένης Κονταρίνης

21 σχόλια:

 1. Ντένη, όλη τούτη η εργασία σου, που κάνεις μέσα από εδώ είναι μια τεράστια προσφορά στα Εφτάνησα. Η επτανησιακή Γραμματεία πλουταίνει...

  Και σ' όλα τα κείμενα είναι έκδηλη η αγάπη σου γι'αυτούς τους τόπους που έζησες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ μου κ. Διονύση ,
  η αναφορά σας στην πανέμορφη και νοσταλγική Ζάκυνθο μου έδωσε την αφορμή να μελετήσω εκ νέου την ιστορία και το λαό της . Για τον αλησμόνητο Γρηγόριο Ξενόπουλο , μεταξύ των άλλων, διάβασα και τα εξής ενδιαφέροντα :
  Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. Όσο για την αγάπη του προς την ιδιαίτερη πατρίδα του γράφει :«…Ως τα είκοσί μου χρόνια ήμουν Ζακυνθινός. Έπειτα έγινα Αθηναίος, και μόνο αραιά και πού επισκεπτόμουν την πατρίδα μου. Αλλά δεν έπαψα να την αγαπώ, να τη λατρεύω, να τη νοσταλγώ. Ποτέ δεν κατάφερα να γίνω καθαυτό Αθηναίος. Έμεινα στο βάθος Ζακυνθινός».

  Χαιρετώ όλη την εκλεκτή σας παρέα
  Φώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φίλε Στράτο.
  Σ΄ευχαριστώ γιά όσα μου γράφεις.
  Η ποσφορά μου είναι μικρή μπρος στο μέγεθος του πνευματικού πλούτου που κουβαλούν αυτά τα νησιά πάνω τους.
  Και φυσικά τα έχω αγαπήσει πάρα πολύ αφού εκεί έζησα τα πιό όμορφα χρόνια της ζωής μου.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ...Και να, που μου θύμησες τον αείμνηστο Ζακυνθινό,
  το Νίκο Σπάνια!

  Ντένη μου, ευχαριστήσου όσο είσαι εν ζωή...
  Πάει κι ο Σπάνιας, πάει και η Ρεγγίνα...
  Πάνε και οι υποκλίσεις που τους "έκαναν" μερικοί για να τους παρουσιάσουν... Τί μου θύμησες!

  Καλό Πάσχα, από τώρα, Ντένη μου,
  Με αγάπη
  Υιώτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα γιατρέ μου.
  Σ΄ευχαριστώ γιά την συμμετοχή σου στα Εφτάνησα.
  Χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
  Λίγος ο χώρος γιά να επεκταθώ.
  Στο μέλλον θα πούμε κι΄άλλα.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αγαπητή μου Γιώτα καλημέρα.
  Πάντοτε ευπρόσδεκτη η παρουσία σου στα Επτάνησα και πάντοτε καλοδεχούμενα τα όσα γράφεις.
  Σ' ευχαριστώ. Και σε σένα και τον Δημήτρη εύχομαι καλό Πάσχα αν και μέχρι τότε θα τα ξαναπούμε.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Φίλε Ντένη,
  Υπέροχος ο ιστορικός σου περίπατος στο Τσάντε. Στο φιόρο του Ιονίου.Ζάκυνθος και Κεφαλονιά για μας τους καμπίσιους του Μωριά,είναι οι ευγενικοί μας γείτονες. Μου θύμησες το Ξενόπουλο που είχα τη καλή τύχη να τον δώ, όταν είμουν 9-10 χρονών στο χαγιάτι του σπιτιού του Καρκαβίτσα στη παραλία των Λεχαινών. 'Ενα μικρό ευγενικό ανθρωπάκι με αραιά κάτασπρα μαλλιά και ένα μικρό τρίγωνο μουσάκι,να πίνει το καφεδάκι του. Θυμάμαι επίσης το αστείο που κυκλοφόρησε μετά τους σεισμούς του 53, ότι στη Ζάκυθο δεν έμεινε τίποτα όρθιο, παρά μόνον τα σπίτια των δύο ληστών. Της Εθνικής Τράπεζας και η εκκλησία του Αγίου.Ας με συχωρέσει ο Άγιος,αλλά έτσι το άκουσα.
  Ευχαριστώ για τις αναμνήσεις
  Να είσαι καλά Ντένη μου να γράφεις.
  Ν τ ί ν ο ς
  ,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μια διόρθωση.
  Τώρα το θυμήθηκα, το Τσάντε είναι το φιόρο του Λεβάντε, όχι του Ιονίου.
  Ν τ ί ν ο ς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Γεια σου, φίλε Ντένη, που έζησες στην Κέρκυρα και στο ωραίο Ζάντε, το όμορφο νησί της ποίησης, της αγάπης, της λογοτεχνίας και της ζωγραφικής. Και μιάς και μελέτησα τη ζωγραφική, ο συγγενής σου Ιωάννης Κονταρίνης ήταν διευθυντής της σχολής καλών τεχνών της Βενετίας όταν ο Θεοτοκόπουλος φοιτούσε εκεί, 1567-1570.
  Ντένη, συγγνώμη για τη μακρηγορία, αλλά κάπου διάβασα ότι η Κέρκυρα είναι πετρελαιοφόρα περιοχή. Λοιπόν, αν έχεις κανά κομμάτι γης εκεί, πρόσεξε.
  Να'σαι καλά.
  Νίκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Δια την Ζάκυνθον, μια και δεν έχω πρωσοπικές εμπειρίες σας γράφω κάτι τι ώστε να αγκαλιάσω όλα τα επτάνησα.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  Κέρκυρα 15 Αυγούστου 1839

  Η βουλή τη εγκρίσει της Αυτού Εξοχότητος του ΛΟΡΔ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΜΟΣΤΟΥ, ωνομάτισε τούς κάτωθεν Κυρίους ως Συνακτάς των Δημοσίων Εισοδημάτων.

  Δια Κέρκυραν
  Τον Κυρ. Γουλιέλμον Κορτουράιτ, Σκουδ.

  Δια τήν Κεφαλληνίαν
  Τον Κύρ. Γουλιέλμον Λ. Ρέηνόλδς Σκουδ.

  Δια την Ζάκυνθον,
  Τον Κυρ. Ροβέρτον Στενόους Σκουδιέρον,

  Δια την Αγία Μαύραν,
  Τον Ευγενή, Κύρ. Δρα. Νικόλαον Σταύρον,

  Δια την Ιθάκην
  Τον ευγενή Κυρ. Νικόλαον Καραβίαν.

  Δια τα Κήθεερα,
  Τον Κυρ. Ερρίκον Η. Δάβιες Σκουδιέρον.

  Δια τους Παξούς.
  Τον Κύρ. Ιωάννην Ρόβερτς, Σκουδ.

  Κατ΄επιταγή της βουλής

  Α.Λ. ΔΟΥΣΜΑΝΗΣ
  ----------------------------------
  Η λέξη Σκουδιέρος είναι το αγγλικό Esquire

  Γαβριήλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ντίνο, Νίκο, Γαβρίλη
  Έχω πρόβλημα με τον υπολογιστή μου.
  Μόλις αποκατασταθεί θα σας απαντήσω.
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Αγαπητε κ. Κονταρίνη.
  Υπέροχο το μικρό σας οδοιπορικό γιά την Ζάκυνθο. Και το χάρηκα ακόμη πιό πολύ αφού ήρθε και μας βρήκε στην απόφασή μας να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα στην Ζάκυνθο με την σύζυγό μου.
  Θα τα ξανα πούμε.
  Γιάννης Συρίγος
  εκδότης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Αγαπητέ Ντένη.
  Τα κείμενά σου φανταστικά. Τα απολαμβάνουμε. Ευχόμαστε να είσαι πάντα καλά και να φράφεις.
  Τάκης Χριστόπουλοσ
  Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αγαπητέ Ντίνο
  Ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψή σου στα Εφτάνησα. Σ' ευχαριστώ.
  Τυχερός που έχεις μιά θύμηση από τον ανεπανάληπτο Ξενόπουλο.
  Απ΄όσο ξέρω ιστορικά η μεν Τράπεζα έμεινε όρθια, καθ΄ότι αντισεισμηκή ο δε ναός του Αγίου κατεστράφει ολοσχαρώς, 'Οπως γράφω δια΄σθηκε μόνο το λέίψανό του.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Γειά σου φίλε Νίκο.
  Ευχαριστώ γιά τις επιπλέον πληροφορίες γιά το Κονταρινέϊοκο.
  Γιά τον Ιωάννη Κονταρίνη το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω διασταυρώσει. Όσο γιά πετρελειοφόρα οικόπεδα δυστυχώς δεν διαθέτω.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Φίλε Γαβρίλη.
  Εξεραιτικά χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
  Τις κρατώ γιά μελλοντική ανάρτηση. Διότι έχω σκοπό και υπάρχει το υλικό γιά μιά πιό ανοικτή παρουσίαση των Εφτανήσων.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αγαπητέ μου Τάκη.
  Σ΄ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
  Όσο μπορώ θα γράφω γιά τα Εφτάνησα και γιά την Κέρκυρα με την οποία γνωρίζω πόσο δεμένος είσαι.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Αγαπητέ Ντένη.
  Τα όσα γράφεις γιά την Ζάκυνθο και τους πνευματικούς της ανθρώπους πολύ ωραία και αξιόλογα.
  Σ΄ευχαριστώ γιά τις πολύ ωραίες προσπάθειες που κάνεις να μας κρατάς κοντά στην πατρίδα ούτως ώστε η Ομογένεια να μην σκορπιστεί τελέιως.
  Νάσαι καλά
  Πόπη Αναστασσάτου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Φίλοι μου.
  Μεταφέρω ένα σχόλιο που έλαβα σε ε/μαιλ από τον Τάκη Χριστόπουλο, από την Αθήνα και που νομίζω ότι αξίζει τον κόπο. Γράφει
  Αγαπητέ Ντένη.
  Με αφορμή τα τόσα ωραία που διάβασα γιά την Ζάκυνθο, σου γράφω και αυτά τα λίγα που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Οι γονείς της μητέρας μου είναι από τη Ζάκυνθο, από το χωριό Παντοκράτορας. Στο χωριό αυτό κυριαρχει το επώνυμο Βαρβαρίγος. Το όνομα αυτό ανήκε σ΄έναν Ιταλό στρατηγό ο οποίος την εποχή που η Ιταλία, με αρχηγό τον Γαριβάλδη, έκανε επανάσταση γιά την ένωση της βορείου Ιταλίας με την νότια, την οποίαν κετείχαν οι Αυστριακοί, ο Βαρβαρίγος κάπου διαφώνησε και θα περνούσε από δικαστήριο. Γιά να γλυτώσει λοιπόν κατέφυγε στη Ζάκυνθο όπου εκεί έζησε το υπόλοιπο της ζωής του αφήνοντας και αρκετούς απογόνους.
  Και κάτι ακόμη. Στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου υπάρχει μιά εκκλησιά. Ο Αγιος Γεώργιος των Φιλικών. Στην εκκλησιά αυτή υπάρχει το αρχείο της πρώτης Συνεδρίας των Φιλικών στην οποία συμμετείχε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Όταν έγραψαν τον όρκο των αγωνιστών υπήρξε κάποια διαφωνία από μέρους του Κολοκοτρώνη ότι έπρεπε ο όρκος να δίνεται προς την πατρίδα και όχι προς τον Θεό. Έτσι και έγινε λοιπόν και ο όρκος γράφτηκε προς την πατρίδα και τελειώνει ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ BOHΘΟΣ
  Νάσαι καλά
  Τάκης Χριστόπουλος
  Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Αγαπητέ Τάκη
  Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μου γράφεις και σ΄ευχαριστώ. Δεν τα γνώριζα και μελλοντικά θα τα αξιοποιήσω.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Αγαπητή μου Πόπη.
  Έλαβα το βιβλίο σου το οποίο ήδη άρχισα και διαβάζω.
  Σ΄ευχαριστώ γιά όσα μου γράφεις αλλά και γιά το ότι δεν παραλείπεις να επισκέπτεσαι τα Εφτάνησα.
  Πάντα θα κάνω ό,τιμπορώ γιά την πατρίδα μας και την Ομογένεια.
  Νάσαι καλά
  Ντένης

  ΑπάντησηΔιαγραφή