Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ιόνιος Ακαδημία

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα
.

Μέσα από την ιστορία χιλιάδων χρόνων που κουβαλούν πάνω τους τα Ελληνικά Γράμματα, η προσφορά των Ιονίων Νήσων, η λεγόμενη “ Επτανησιακή Σχολή “ είναι μεγάλη και δίκαια. Η προσφορά αυτή κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην Αναγέννηση του Ελληνικού κράτους.
Από την προϊστορική εποχή, μπορεί να πει κανείς ότι, τα Επτάνησα πρωταγωνίστησαν στην διαμόρφωση της Ελληνικής Ιστορίας. Άλλωστε αποτελεί ιστορική απόδειξη ότι είναι αυτά που έδωσαν στον ΄Ομηρο το υλικό για να περιγράψει τα ήθη και έθιμα των αρχαίων χρόνων και να μας δώσει το αθάνατο έπος της Οδύσσειας.
Τα Επτάνησα, είναι γεγονός, ότι δεν γνώρισαν “... ποτέ, την σκληράν μάστιγα εχθρών τυρράνων...”όπως γράφει και ο Ζακύνθιος ποιητής Ανδρέας Κάλβος. Η, κατά κάποιον τρόπο, φιλική κατοχή σε σχέση με την ολοκληρωτική τυρρανία προσέφερε τουλάχιστον μια ελευθερία σκέψεως και ανάπτυξη πνευματικής δημιουργίας. Άλλωστε από διάφορες πηγές γίνεται γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της κατάληψης των Επτανήσων από τους Ενετούς, ιδρύονται εκεί ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια τα οποία με το κύλισμα του χρόνου αυξάνονται. Αργότερα θα ιδρυθούν και δημόσια Εκπαιδευτήρια
Στα ιδρύματα αυτά φοιτούν οι νεαροί Επτανήσιοι και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Πανεπιστήμια της Ιταλίας. Έτσι κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας τα Επτάνησα θα δώσουν ένα πλήθος από λόγιους και επιστήμονες.
Οι περισσότεροι από αυτούς επιστρέφοντας στα νησιά τους ιδρύουν εκπαιδευτικά Ιδρύματα με βάση τα πρότυπα αυτών που υπήρχαν στην Ευρώπη.
Με την αλλαγή της κατοχή από τους Γάλλους και τους Ρώσσους στα Επτάνησα δίνεται μία νέα ώθηση στα γράμματα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να ιδρυθεί στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία, το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
.

Η ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας, ένα όραμα του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, είναι αποτέλεσμα της μεγάλης φιλικής του σχέσης με τον πλούσιο Άγγλο λόρδο Φρειδερίκο Γκύλφορντ. Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το 1824 στο Συνέδριο της Βιέννης, που έγινε μετά την έκπτωση του Μεγάλου Ναπολέοντος με σκοπό την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού χώρου. Εκεί ο Γκύλφορντ δέχεται την πρόταση – παράκληση του Καποδίστρια για την ίδρυση επτανησιακού Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα.
Ο Φρειδερίκος Γκύλφορντ είχε επισκεφτεί για πρώτη φορά το 1791 τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η αγάπη του για τη χώρα και ο θαυμασμός του για την πνευματική της παράδοση του ενέπνευσε την ιδέα της ίδρυσης ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Την σκέψη του αυτή εμπιστεύθηκε στον φίλο του Ιωάννη Καποδίστρια και στην συνάντησή τους στο Συνέδριο της Βιέννης η πρόταση αυτή αρχίζει να υλοποιείται.
Στις 12 Μαΐου του 1824 με απόφαση της Επτανησιακής Γερουσίας ρυθμίζεται ο κανονισμός για την λειτουργία της Ακαδημίας και την 20η Μαΐου του 1824, παρ’ όλες τις αντιδράσεις του Αρμοστή Μαίτλαντ, γίνονται τα εγκαίνιά της. Τα έξοδα της Ακαδημίας είχε αναλάβει ο λόρδος Γκύλφορντ τα οποία και πλήρωνε μέχρι τον θάνατό του.
Πρώτη ανακοίνωση των ιδρυτών της Ακαδημίας ήταν ότι “... η νέα ελληνική γλώσσα ήθελε είσθαι το μόνο μέσον διά την παράδοσιν των μαθημάτων εις την Ακαδημίαν.”
Με την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας όλες οι καθηγητικές θέσεις έχουν πληρωθεί από Έλληνες καθηγητές. Δίδαξαν εκεί ο Ανδρέας Κάλβος, ο Νεόφυτος Βάμβας, ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος, ο Σπύρος Μουστοξύδης, ο Πέτρος Βραΐλας και πολλοί άλλοι.
Κύρια μαθήματα που εδιδάσκοντο ήσαν ελληνική και λατινική φιλολογία, φιλοσοφία, ρητορική, μαθηματικά και βοτανική. Η ενδυμασία τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών ήταν : Λευκός χιτώνας, χλαμύδα και κόκκινα πέδιλα.
Η Ιόνιος Ακαδημία έζησε για σαράντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1864 όπου η Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα σήμανε και το τέλος της λειτουργίας της.
Πριν από τον Β! Παγκόσμιο πόλεμο ορισμένα σχολεία της Κέρκυρας εφιλοξενούντο στις αίθουσες της Ακαδημίας. Είχα την τύχη να είμαι μαθητής σε ένα από αυτά τα σχολεία και για δύο χρόνια να φοιτώ στις αίθουσες του ιστορικού αυτού Ιδρύματος.
Τον Σεπτέμβρη του 1943, μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, –14η ακριβώς και ημέρα της γιορτής του Τιμίου Σταυρού– οι Γερμανοί βομβαρδίζουν την Κέρκυρα με εμπρηστικές βόμβες. Όλη η Χώρα τυλίγεται στις φλόγες. Ένα από τα πολλά μνημεία που καταστράφηκαν τότε ήταν και το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Μετά τον πόλεμο η ελληνική Πολιτεία το επισκεύασε, το αναστήλωσε και σήμερα φαντάζει μεγαλόπρεπο.
Είχα την χαρά σε πρόσφατο ταξίδι μου να θαυμάσω για μία ακόμη φορά την μεγαλοπρέπειά του και να νιώσω την ιστορία του.
Ντένης Κονταρίνης

12 σχόλια:

  1. Ντένη, δεν ξέρεις πόσο μου αρέσουν αυτά τα ιστορικά κημείλια που αναφέρεις, έχω κι εγώ στα χέρια μου αρκετές εφημερίδες των "Ηνωμένων κρατών των Ιονίων Νήσων" οι οποίε είναι σε τρεις γλώσσες, Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά. "Gazzeta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie"
    Ένα μικρό παράδειγμα:
    Γραφείον του Γενικού Ταμέιου,
    Κέρκυρα 17 Αυγούστου 1839
    Επειδή κατά τας προνοήσεις του συνταγματικού χάρτου των 1817, επεκυρώθη παρά της Εκλαμπροτάτης Βουλής, και παρά της αυτού εξοχότητος του ΛΟΡΔ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΕΡΜΟΣΤΟΥ η εκλογή την οποία έκαμεν ο γενικός Ταμίας των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων, των ευγενών Κυρίων
    Νικολάου Κονοφάου, Κερκύρας
    Καμίλλου Κόμητα Δλλαδέτσιμα, Κεφαλληνιάς
    Παύλου Κόμητα Μερκάτη, Ζακύνθου,
    Νικολάου Ζαμπέλη, Αγίας Μαύρας,
    Ιωάννου του Αντωνίου Δρακούλη Ιθάκης
    Ιωάννου Μορμορού Κηθείρων,
    Αλεβίζου Θωμά Βελιανίτου, Παξών
    ως τοπικών ταμιών των προσανηκουσών Νήσων τούτου ένεκα δια της παρούσης κηρύττονται οι ίδιοι ως τιούτοι εφ' όλην την διάρκειαν της 6ης Γερουσίας.

    Ο Γενικός Ταμίας
    Ι ΒΟΥΔΑΟΥΣ, J WOODHOUSE Tesoriere Generale.
    Πάντως έπρεπε να μην καταργηθεί η Ιόνιος Ακαδημία,
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ΄ευχαριστώ φίλε μου που επισκέπτεσαι τα Εφτάνησα.
    Προσφέρω ό,τι μπορώ να δώσω στους φίλους από τις εμπειρίες μου και από τα όσα έχω ζήσει σ΄αυτά τα νησιά. Και γι΄αυτό εκτιμώ τη γνώμη σου. Θα ήθελα πάρα πολύ να άκουγα και άλλες γνώμες. Γιά την ώρα όμως δεν έχουμε.
    Νάσαι καλά φίλε Γαβρίλη.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Ντένη,
    Νομίζω πως λειτουργεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα σήμερα. Δεν ξέρω αν ΄στεγάζονται κάποιες απ΄τις σχολές του στην Ιόνιο Ακαδημία.
    Επίσης, ο Ανδρεας Κάλβος έχει γίνει πάλι της μόδας ως ποιητής της ακδημαϊκής έρευνας. Ελπίζω ν' ακούμε για την ποίησή του συχνότερα,
    Με τιμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Ντένη,
    Οπως θα γνωρίζεις, στο πέρασμα των αιώνων η Κέρκυρα πήρε πολλά ονόματα μέχρι να αποκτήσει το σημερινό από τη νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασώπου, την οποία αγάπησε ο Ποσειδώνας και την έφερε στο νησί που του έδωσε το ονομά της. Ο έρωτάς τους έφερε στη ζωή το μυθικό γενάρχη Φαίακα.
    Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με τη λέξη Κορυφώ από το όνομα της ακρόπολης κοντά στην πρωτεύουσα, από την οποία προήρθε στη συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu
    με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό. (From research in Wikipedia.)
    Για την ακαδημία κρίμα που την έκλεισαν. Ισως οι καθαρευουσιάνοι της Αθήνας δεν άρεσαν τους άξιους φίλους της δημοτικής την οποία είχαν καθιερώσει στην ακαδημία και υπερίσχυσαν ευτυχώς για λίγο.
    Να'σαι καλά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Ιουστίνη.
    Και βέβαια στην Κέρκυρα υπάρχει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
    Στις αίθουσες του κτιρίου της Ιόνιας Ακαδημίας στεγάζονται κάποιες σχολές αλλά και η Δημοτική βιβλιοθήκη τυης Κέρκυρας. Ήταν και τον καιρό του πολέμου εκέι η βιβλιοθήκη και δυστυχώς με την φωτιά των Γερμανών καταστραφήκανε σπάνια συγγράμματα.
    Συμφωνώ γιά τον Κάλβο και σύντομα θα έχω κάτι στο blog μου.
    Σ΄ευχαριστώ που είσαι μιά ταχτική επισκέπτρια των Εφτανήσων. Εφτανήσια κι΄εσύ.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε μου Νίκο.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου στα Εφτάνησα. Είσαι ένα από τους λίγους επισκέπτες μου.
    Συμφωνώ με την άποψή σου γιά την ονομασία, αν και υπάρχοπυν αρκετές άλλες.
    Όσο γιά το κλείσιμο της Ακαδημίας είναι γεγονός πως εκείνη την εποχή οι καθαρευουσιάνοι πολεμούσαν κάθε τι που ανήκε στον δημοτικισμό. Θα άφηναν την Ακαδημία;
    Την αγάπη μου στην Κάλολιν
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σου Ντένη.
    Μου αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω την ιστορία της χώρας μας. Το άρθρο σου γιά την Ιόνιο Ακαδημία μου άρεσε πολύ.
    Εύχομαι να συνεχίσεις να γράφεις γιά οτιδήποτε θέμα σ΄ενδιαφέρει γιατί το ενδιαφέρον είναι ζωντανό και σε μας.
    Πόπη Αναστασάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητή μου Πόπη.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου στα Εφτάνησα και τα καλά σου λόγια.
    Να είσαι σίγουρη πως έστω κι΄αν μόνο ένας επισκέπτης υπάρχει, θα γράφω και μόνο γι΄αυτόν Γιατί νοιώθω ότι του το χρωστάω.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
    Χαιρετίσματα στον Σπύρο.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Κονταρίνη
    Χρόνια Πολλά
    Ονομάζομαι Γιάννης Πετσάλης. Παρακαλουθώ τις προσπάθειες σας και μέσα από αυτές,την αγάπη σας για τα νησιά μας.Θέλω να σας γνωρίσω το Ιντερνετικό Corfu Museum και νομίζω ότι μέσα από αυτό θα βρείτε πολλά πράγματα που σας ενδιαφέρουν.
    John Petsalis 26 December at 17:31 Αγαπητοί φίλοι Με το τέλος αυτού του χρόνου σας γνωρίζουμε ότι στο CORFU MUSEUM http://www.corfu-museum.gr/ μπορείται να βρείτε:-ΙΣΤΟΡΙΑ-,στα "Ιστορικά Σημειώματα" 1)Η οικογένεια Barbaro στην Κέρκυρα 2)Η πύλη της Μπαρούτης και η Εκκλησία των Αγ.Πάντων 3)Μετάλλια,Νομίσματα και ντοκουμέντα της 4)Η Κέρκυρα και οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1896 5)Η Κέρκυρα στον 1ον Παγκόσμιο Πόλεμο,στά "Φωτογραφικά Ντοκουμέντα" 1) Ο Κάιζερ στην Κέρκυρα 2)Οι Φωτογράφοι της Κέρκυρας,στα "Ντοκουμέντα" 1)Κερκυραϊκά Ντοκουμέντα (γενικά) 2)Ιστορικοί Χάρτες και τοπογραφικά σχέδια της Κέρκυρας 3)Εφήμερα-Καθημερινά,στα "Διάφορα"1)Τί πρέπει να δούμε...2)Το Κρίκετ στην Κέρκυρα 3)Προλήψεις και Δεισιδαιμονίες,στα "Αντικείμενα" 1)Nicolo Rugina ένας εξαιρετικός Κερκυραίος χαράκτης του 1550,στα "Κερκυραϊκά Σημειώματα" 1)Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Δημοτικού Θεάτρου 2)Από τις πρώτες φωτογραφίες του κόσμου τα φυτά της Κέρκυρας 3)Ένα από τα σπανιότερα ρολόγια του Κόσμου και η Κέρκυρα 4)Δύο Κερκυραίοι Χαρτογράφοι του 16ου αιώνα 5)Θριαμεύβουσα Ιουδήθ Ορατόριο του Βιβάλντι 6)Corfu and Nabuco 7)"Lucia di Lammermour" and Corfu 8) The Russian occupation of Corfu in 1799 (film) 9)Franco Faccio Amleto.-ΤΕΧΝΕΣ -"Ζωγραφική"1)Κερκυραίοι ζωγράφοι μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα 2)Γκαλερί του Τάσου Κουρή 3)Δημήτρης Γεωργοπάλης Ένας Κερκυραίος Γελοιογράφος, στη"Λογοτεχνία" 1)Γεράσιμος Χυτήρης 2)Γεώργιος Κάρτερ, στη "Μουσική" 1)Έλενα Ανγκρι. -ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ- στις "Ιστορικές"1)Οι Ασπιώτηδες,μέρος 1ον Γεράσιμος Ασπιώτης.-ΒΙΝΤΕΟ- Συνολικά 27 εκ των οποίων 4 παραγωγής του Μουσείου.-ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ- Ενότητες(κατηγορίες) 1)Οι Καρτ-Ποστάλ της Κέρκυρας belle epoque 2)1860c Colonel John Shakspeare Φωτογραφίες της Κερκυρας 3)Οι τύποι της Κέρκυρας από τον εκδότη Α.Φαρούγκια 4)Το φωτογραφικό Αυτοκρατορικό αρχείο της Σίσσυ για την Κέρκυρα 5)Ο Fred Boissonas φωτογραφίζει την Κέρκυρα το 1903 6)Φωτοθήκη 7)Φωτογραφίες μελων.Η "Αναζήτηση" θα σας βοήθησει για την άμεση εύρεση σε ότι θα θέλατε να δείτε από τα πιο πάνω.Θεωρούμε ότι και με την συμπαράστασή ο απολογισμός μας για το 2010 κλείνει θετικά.Περιμένουμε την συμπαραστασή σας και το 2011 ώστε ο στόχος "Αγάπη για την Κέρκυρα" να γίνεται όλο και πιο εφικτός.
    Εύχομαι να είστε πάντα καλά.
    Γιάννης Πετσάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητε κύριε Ντενη,
    ειναι απόλυτα σωστες ολες οι πληροφορίες σας σχετικα με την οικογένεια ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ.
    Εχω να συμπληρώσω και κάτι εγω
    Ο Γαβριηλ Κονταρινης αφού πολέμησε στην πολιορκία διέφυγε με γαλέρα αλλά λίγο πιό εξω από το λιμάνι αυτη κτυπήθηκε και κάποιο άλλη γαλέρα περαστική μέσα σε εκεινη την τρέλα τον διέσωσε.
    Η ιστορία του λεει πως έμεινε στην Ελλάδα για λίγο και μετα πήγε στην Βενετία.
    Αργότερα ξαναγύρισε στην Ελλάδα και οι απόγονοι του αρχικά έμειναν στην Ζακυνθο κατόπιν στην Κρήτη και τελικά μετακόμισαν ξανά στην Κωνσταντινούπολη περι το 1830-32
    Για να μπούν όμως στην Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να βοηθήσουν και πάλι του Χριστιανούς της πόλης και επειδή οι Κονταρίνηδες θα έλεγε κανείς πως κυνηγούσαν τους Τούρκους συνεχώς και αδιαλλέιπτως τους δημιουργούσαν προβλήματα όπου κατούσαν το πόδι τους ,
    συννένοήθηκαν με τους Φαναριώτες Ελληνες και με το Πατριαρχείο, άλλαξαν το ονομάτους απο CONTARINI ΣΕ ΚΟΚΚALI.
    Το ονομα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ ηταν κοκκινο πανί για τους Οθωμανούς εκεινη την εποχή, οι πληροφορίες για τις δολιοφθορές των Κονταρίνηδων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία(στόλο και ξηρά) ήταν συνεχείς και γνωστές την εποχή εκείνη.
    Απόγονοι τους ζουν στην Ελλάδα ,έφυγαν το 1920,από την Κωσνταντινούπολη 2 χρόνια πρίν την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα
    Βλέποντας την επερχόμενη συμφορα έφεραν τις περιουσίες τους και τα χρήματα τους τα οποία και εενδυσαν στην αγορά της Ελλάδος.
    Κύριε Ντένη είναι παρα πολύ σωστό να ζητάμε τις ρίζες μας και να θυμόμαστε
    Να είστε καλά και τα ξαναλέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητε κύριε Ντενη,
    ειναι απόλυτα σωστες ολες οι πληροφορίες σας σχετικα με την οικογένεια ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ.
    Εχω να συμπληρώσω και κάτι εγω
    Ο Γαβριηλ Κονταρινης αφού πολέμησε στην πολιορκία διέφυγε με γαλέρα αλλά λίγο πιό εξω από το λιμάνι αυτη κτυπήθηκε και κάποιο άλλη γαλέρα περαστική μέσα σε εκεινη την τρέλα τον διέσωσε.
    Η ιστορία του λεει πως έμεινε στην Ελλάδα για λίγο και μετα πήγε στην Βενετία.
    Αργότερα ξαναγύρισε στην Ελλάδα και οι απόγονοι του αρχικά έμειναν στην Ζακυνθο κατόπιν στην Κρήτη και τελικά μετακόμισαν ξανά στην Κωνσταντινούπολη περι το 1830-32
    Για να μπούν όμως στην Κωνσταντινούπολη, θέλοντας να βοηθήσουν και πάλι του Χριστιανούς της πόλης και επειδή οι Κονταρίνηδες θα έλεγε κανείς πως κυνηγούσαν τους Τούρκους συνεχώς και αδιαλλέιπτως τους δημιουργούσαν προβλήματα όπου κατούσαν το πόδι τους ,
    συννένοήθηκαν με τους Φαναριώτες Ελληνες και με το Πατριαρχείο, άλλαξαν το ονομάτους απο CONTARINI ΣΕ ΚΟΚΚALI.
    Το ονομα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ ηταν κοκκινο πανί για τους Οθωμανούς εκεινη την εποχή, οι πληροφορίες για τις δολιοφθορές των Κονταρίνηδων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία(στόλο και ξηρά) ήταν συνεχείς και γνωστές την εποχή εκείνη.
    Απόγονοι τους ζουν στην Ελλάδα ,έφυγαν το 1920,από την Κωσνταντινούπολη 2 χρόνια πρίν την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα
    Βλέποντας την επερχόμενη συμφορα έφεραν τις περιουσίες τους και τα χρήματα τους τα οποία και εενδυσαν στην αγορά της Ελλάδος.
    Κύριε Ντένη είναι παρα πολύ σωστό να ζητάμε τις ρίζες μας και να θυμόμαστε
    Να είστε καλά και τα ξαναλέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή