Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Aργοστολιώτες και Ληξουριώτες.

Η Κεφαλονιά είναι ένα νησί του εφτανισιώτικου συμπλέγματος που κατοικείται από τους πλέον ιδιόρυθμους ανθρώπους. Οξύθυμοι και καλωσυνάτοι. Φωνακλάδες αλλά και ήρεμοι στις μεταξύ τους συζητήσεις. Ευγενικοί, όταν χρειάζεται αλλά και βλάστημοι. ο Αντρέας Λασκαράτος είχε πει κάποτε. Όταν ειπείς βλάστημος, λές Κεφαλονίτης.
Ακόμη κατοικείται και από άνθρωπους, που όπως όλοι μας τους χωρίζουν και κάποιες έχθρες. Έχθρες μεγάλες και μικρές. Μιά απ΄αυτές τις έχθρες είναι και η έχθρα που έχουν αναμεταξύ τους οι Αργοστολιώτες με τους Ληξουριώτες. Άγνωστοι οι λόγοι, άγνωστες και οι αιτίες κι΄ακόμη πιό πολύ άγνωστο πότε άρχισε τούτη η έχθρα.
Οι Ληξουριώτες παινεύονται πως ο Θεός πρώτα από όλα έφτιαξε το δικό τους μέρος. Το Ληξούρι. Αυτό βέβαια τους το άφησε παρακαταθήκη ο μεγάλος Ληξουριώτης ποιητής Αντρέας Λασκαράτος ο οποίος στο υπέροχο σατυρικό ποιήμα του Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα, λέει.
Όντις έπλασε ο Θιός την Οικουμένη
το Ληξούρι και τόσους άλλους τόπους,

Το Ληξούρι λοιπόν έπλασε πρώτα ο Θεός κι΄αυτό οι Αργοστολιώτες δεν το συχωράνε ούτε του Θεού ούτε του Λασκαράτου. Δεν είναι δυνατόν ο Θεός να έκαμε αυτή τη μεγάλη αδικία και να έφτιαξε πρώτα το Ληξούρι; Καρφί όμως δεν καίγεται στους Ληξουριώτες, που τόχουν κόμπο δεμένο, σφιχτό, πως αυτοί είναι οι ξεχωριστοί του Θεού, άσχετο βέβαια αν τον ξετινάζουν στη βλαστήμια.
Έτσι λοιπόν κάποια φορά αποφάσισαν και έφτιαξαν και ένα άγαλμα στον μεγάλο τους ποιητή
και το έστησαν με το πρόσωπό του να κοιτάζει κατά μεριά Αργοστόλι, έτσι σαν γιά να τους θυμίζει πως αυτός είπε ότι πρώτα έγινε το Ληξούρι.
Κι΄έμεινε εκεί ο δυστυχής ο Λασκαράτος να κοιτάζει το Αργοστόλι. Κι΄οι Αργοστολιώτες μάλλον έδειχναν να μην ενοχλούνται γι΄αυτό.
Ώσπου κάποιο απόγιομα που μιά συντροφιά από Ληξουριώτες τα έπιναν σε κάποιο ταβερνάκι, ο Μεμάς πέταξε την ιδέα.
-Ωρέ σεις! Να τον γυρίσουμε.
Τον κοίταξε με απορία όλη η παρέα χωρίς να καταλαβαίνουν γιατί τους μιλάει.
-Σας λέω να τον γυρίσουμε, επανέλαβε ο Μεμάς.
-Ποιόν να γυρίσουμε ορέ θεόζουρλε; τον ρώτησαν.
-Τον σιόρ-Λασκαράτο, τους είπε σοβαρά-σοβαρά ο Μεμάς.
-Και γιατί να τον γυρίσουμε ωρέ Μεμά;
-Γιατί είναι ντροπή να τον έχουμε τον άνθρωπο τόσους χρόνους να τσου κοιτάζει τσου κουρλούς στου Αργοστολιώτες.
Δεν θέλανε και πολύ οι Ληξουριώτες και το αποφάσισαν.
Έτσι κάποια μέρα μαζεύτηκε όλο το Ληξούρι, φέρανε και κάποιους ειδικούς, και σιγά-σιγά ο σιόρ-Λασκαράτος γύρισε τις πλάτες του στους Αργοστολιώτες. Λένε μάλιστα πως από κείνη τη μέρα στα χείλια του σκυθρωπού προσώπου του ζωγραφίστηκε και κάποιο χαμόγελο.
Το πιστεύετε;
-

10 σχόλια:

  1. Χωρίς να είμαι… «βλάσφημος Κεφαλλονίτης» πρέπει να πω ότι για ν’ αφήσεις κάτι πρέπει να το έχεις πιάσει. Έτσι, πώς να αφήσω την τηλεόραση όταν π$%^&*μαι στη δουλειά!
    Γειά σου Ντέννη! Χαίρομαι που δημιούργησες κι εσύ τον διαδικτυακό καφενέ σου, έτσι για να μας ψήνεις κανέναν βαρύ γλυκό, με την… τρέλλα του κεφαλλονίτη! Όμορφη και ζεστή η γωνιά σου και σου εύχομαι να χτυπάς «τιλτ» στην αναγνωσιμότητα! Καιρό έχουμε να τα πούμε…
    Παντελής Ξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλορίζικος ο όμορφος και ενδιαφέρων ιστοχώρος σας κ. Κονταρίνη και καλά συναπαντήματα. Όσο για την ιερή τρέλα των Κεφαλονιτών, και γοητευτική είναι και σπιρτόζικη και ατελείωτη σε νόστιμες και απρόβλεπτες ιστορίες..
    Να είστε καλά και σε μόνιμα κέφια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα πως επιτρέπεται αυτό Ντένη, ξέχασες την Πύλαρο, με τα άγρια πουρνάρια που γεννάει παλληκάρια και στον κόσμο τα σκορπά...΄

    Τα υπόλοιπα στο Πυλαρος προσεχώς,

    Νάσαι καλά φίλε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντένη,
    Προσπαθώ να καταλάβω αν το χαμόγελο του Λασκαράτου ανταποκρίνεται στην πλάκα του για τους Αργοστολιώτες, ή ειρωνεύεται τον αφορισμό των παπάδων.
    Να'σαι καλά,
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ντένη μου,'Δεν ξέρω γιατί υπάρχει αυτό το αρχαίο μίσος. Ενα μόνο γνωρίζω, πως το Αργοστόλι και το Ληξούρι και όλα τα σημεία της Κεφαλλονιάς είναι μέρη μαγικά! Δεν τη χορταίνω τη Μεγαλόνησο του Ιονίου!
    Χιονισμένα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Παντελή.
    Σ΄ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
    Και βέβαια προσφέρω κεφαλονήτικο καφέ με τρέλα αλλά και με αγάπη γιά τους φίλους.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Φαίδων.
    Σ΄ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια.
    Κάνω ότοι μπορώ γιά να ακούγεται η φωνή των ξενητεμένων.
    Επισκέπτομαι ταχτικά τον Θεό στο καφενείο. Τομ απολαμβάνω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Γαβρίλη.
    Ξεχνιέται η Πύλαρος;
    Όμως την έχω αφήσει σε σένα που την παρουσιάζεις τόσο όμορφα.
    Περιμένω κάτι καινούργιο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Νίκο.
    Το χαμόγελο είναι γιά τους Αργοστολιώτες.
    Στους παπάδες,ο Λασκαράτος, κείνη την εποχή που τον αφόρισαν έστειλε ένα τσουβάλι με τα παπούτσια των παιδιών του με την παράκληση να τα αφορίσουν γιά να μην λυώνουν μιάς και δεν είχε λεφτά να τα μπαλώνει.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου Ιουστίνη.
    Στο λέω δημόσια ότι αυτό το ΅κύριε¨με ενοχλεί. Σβύστο από το λεξιλόγιό σου. Τουλάχιστον γιά μένα.
    Όσο γιά την Κεφαλονιά, πραγματικά πρόκειται γιέ ένα πανέμορφο νησί, όπως άλλωστε είναι όλα τα Εφτάνησα στα οποία είχα τη τύχη να περάσω αρκετά χρόνια.
    Σ΄ευχαριστώ.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή