Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Μιά βόλτα στα χωριά των νησιών μας.

Σκέφτηκα πως μια γνωριμία με τα χωριά των νησιών μας θα μας έδινε την ευκαιρία να μάθουμε ακόμη πιό πολλά γι’ αυτά। Έτσι ας ξεκινήσουμε με μια πρώτη επίσκεψη στην Κέρκυρα και τα χωριά της όπου αναμφισβήτητα η επίσκεψη αυτή αρχίζει με μια πρώτη γεύση γνωριμίας με την πανέμορφη “Χώρα।” (την πόλη)। Τη “Χώρα” που έχει δύο όψεις.Την Παληά και την Νέα. Αξίζει λοιπόν ένας περίπατος στην ιστορική πόλη με τα στενά “Καντούνια”, τα “βόλτα,” (καμάρες) τις μικρές γραφικές πλατείες. Αξίζει να γνωρίσετε αυτή την πόλη, που διατηρεί σχεδόν ατόφια την βενετσιάνικη μορφή της.
Μετά από τη “Χώρα” προορισμός τα πανέμορφα χωριουδάκια Τα χωριουδάκια που πνιγμένα στο πράσινο προσφέρονται για απόλαυση. Τα χωριουδάκια που είχα την τύχη να γνωρίσω στις μαθητικές μου εκδρομές, στις εκδρομές με τους προσκόπους αλλά και όταν κυνηγημένοι από τα αεροπλάνα που μας χτυπούσαν με βόμβες καταφεύγαμε σε αυτά για να σωθούμε.
Ο δρόμος που οδηγεί προς τα νότια του νησιού είναι η Εθνική οδός Λευκίμμης. Ας τον ακολουθήσουμε. Όταν φτάσει κανείς στη διασταύρωση “Βρυώνη” έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυό δρόμους. Ο πρώτος, αριστερά, οδηγεί στο Πέραμα, απέναντι από το Κανόνι, με μια πανοραμική θέα προς το θαύμα της φύσης, το Ποντικονήσι. Ο δρόμος δεξιά μας οδηγεί στο καταπράσινο χωριό Γαστούρι όπου λίγο πιό πέρα βρίσκεται ένα από τα πλέον αξιόλογα μνημεία του νησιού. Το Αχίλλειο. Το ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστρίας, Ελισάβετ. Στο Γαστούρι αξίζει να επισκεφτεί κανείς τα εκκλησάκια του Άη-Νικόλα, των Ταξιαρχών, της Αγίας-Κυριακής και του Αγίου Μαρκιανού.
Αριστερά από το Γαστούρι ξεκινάει μια πραγματικά ειδυλιακή κατηφορική διαδρομή που φτάνει μέχρι τις Μπενίτσες. Πρώτη εντύπωση. Ένα μοναδικό τοπείο σαν καταπράσινο χαλί, να ξεδιπλώνεται μέχρι τη θάλασσα και τα μικρά γραφικά λιμανάκια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Όταν παιδάκι γνώρισα τις Μπενίτσες, ήταν ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με δυό τρία ταβερνάκια Σήμερα είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός. Πάρα πολύς κόσμος έρχεται εδώ τον Αύγουστο για την γιορτή της “σαρδέλλας” όπου τόνοι από αυτό το νόστιμο ψαρικό προσφέρονται δωρεάν.
Στις Μπενίτσες βρίσκονται οι πηγές του Βρεττανικού υδραγωγείου αλλά και ερείπια των Ρωμαϊκών λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα.
Λίγο πιό κάτω είναι η παραλία του Άη-Γιάννη των Περιστερών με την πανέμορφη θάλασσα και τα χωριά Μωραϊτικα και Μεσογγή. Δυστυχώς η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων άλλαξαν δραματικά τον παραδοσιακό χαρακτήρα αυτών των δύο οικισμών. Στην περιοχή έχουν βρεθεί ερείπια ναού του 3ου π.Χ αιώνα.
Περνάμε τη γέφυρα της Μεσογγής και στρίβοντας δεξιά προχωράμε προς το ονομαστό κεφαλοχώρι Άγιος Ματθαίος. Στο χωριό αυτό μπορούμε να επισκεφτούμε το βυζαντινό κάστρο του Γαρδικίου (13ος αιώνας) Ο Άγιος Ματθαίος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κέρκυρας, που δεν τα έχει αγγίξει ο τουρισμός και διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα και την παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων του με τις αγροτικές εργασίες.
Επόμενος σταθμός της πορείας μας προς τα νότια του νησιού, η λίμνη των Κορισσίων. Η λίμνη αυτή είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία του νότιου μέρους του νησιού. Πολύτιμος υδροβιότοπος με υπέροχο μοναχικό τοπείο. Λίγα μόνο αγροτόσπιτα γύρω από τη λίμνη, η οποία στην πραγματικότητα είναι λιμνοθάλασσα. Η λίμνη αυτή μαζύ με τις Αλυκές της Λευκίμης που είναι λίγο πιό κάτω παιζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της Κέρκυρας. Οι περιοχές αυτές γίνονται σταθμός πολλών μεταναστευτικών πτηνών, ανάμασά τους και φλαμίνγκος, που σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα ενώ στους γύρω θάμνους φωληάζουν χιλιάδες πεταλούδες τις οποίες έλκει στην περιοχή το αλάτι των Αλυκών της Λευκίμης.
Το επόμενο μεγάλο χωριό που θα συναντήσουμε στην νότια πορεία μας είναι οι Αργυράδες. Έντονο παραδοσιακό χρώμα και αρχιτεκτονική υπόλοιπα της Ενετοκρατίας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του χωριού.
Αριστερά είναι ο δρόμος προς την Πετριτή। Ένα μικρό γραφικό λιμανάκι। Κι’ ας μου επιτραπεί μια στάση για τις παιδικές μου αναμνήσεις, με δυό φωτογραφίες, Τότε και σήμερα. Δίπλα στη θάλασσα, εκείνα τα χρόνια ένα διόροφο σπίτι όλο κι’ όλο ήταν το χωριό. Κάθε καλοκαίρι,πριν από τον πόλεμο ερχόταν όλη η οικογένεια αφού ο πατέρας μας, τελώνης, επόπτευε το εμπόριο από την Αλβανία. Στο επάνω πάτωμα τα γραφεία του τελωνείου και δυό υπνοδωμάτια. Στο ισόγειο το ένα και μοναδικό ταβερνάκι του χωριού. Λίγο πιό πέρα σκόρπια κάποια αγροτόσπιτα. Εκεί πέρασα αλησμόνητα καλοκαίρια. Επόμενος σταθμός και τέλος του ταξιδιού προς το νότο, η Λευκίμμη. Ένα από τα γραφικότερα χωριά της Κέρκυρας παρ’ όλη την επίδραση του τουρισμού. Στενά δρομάκια, ψηλά σπίτια, μικρές πλατείες και πολλές εκκλησούλες. Οι ψαρόβαρκες και τα καϊκια που είναι πάντα αραγμένα προσθέτουν γραφικότητα σε όλο το τοπείο. Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν την παραδοσιακή ζωή τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες, ντυμένες πάντα με τα παραδοσιακά ρούχα, κάθονται έξω από τα σπίτια τους κεντώντας, πλέκοντας, ή καθαρίζοντας λαχανικά ενώ οι άντρες κάθονται στα καφενεία. Λίγο πιό κάτω ο τελευταίος οικισμός του νότου, ο Κάβος. Γραφικό ψαροχώρι κάποτε. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη τουριστική ανάπτυξη όμως με πάρα πολλά παρέκτροπα απο νεαρούς Βρεττανούς τουρίστες, που επιλέγουν αυτόν τον προορισμό για να προβάλουν τα ζωώδη ένστικτά τους.
Εδώ τελειώσαμε τον περίπατό μας στο νότο της πανέμορφης Κέρκυρας.Θα συνεχίσουμε στην επόμενη ανάρτηση με άλλα χωριά και άλλα νησιά του Ιονίου.

ΠΗΓΕΣ
Corfuweb
Holiday.gr
E.L.wikipedia

23 σχόλια:

  1. Να που εσύ, Ντένη, μας παίρνεις απ' το χέρι και μας ξεναγείς στα χωριά των νησιών σας για να τα μαθαίνουμε, έστω κι από μακριά. Με την ελπίδα κάποτε να τα επισκεφτούμε.
    Χίλια ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα είδα, τα διάβασα, τα χωριά, τη χώρα φαίνεται όμορφα τοπία, μα και το κυριότερο ότα κάποτε παιδί τα επισκέφτηκες.
    Ακόμη και σήμερα στα Ιόνια νησιά είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψεις προς Πάτρα ή Αθήνα παρά να ταξιδέψεις για Κέρκυρα, ή τα υπολοιπα νησιά του Ιονίου.
    Σιγά σιγά όπως το πάνε στην Ελλάδα τα νησιά μας θα τα κολλήσουν σε κάποιο στεριανό διοικητικό διαμέρισμα, π.χ. την Κεφαλλονιά στην Πάτρα την Ζάκυνθο στην Ηλία, την Κέρκυρα στην Ήπειρο κοκ.
    Πάντως φίλε Ντένη κάνεις καλή δουλειά.
    Χρόνια σου πολλά

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέρασα να σου αφήσω ένα χαιρετισμό και να "ταξιδέψω"στις ομορφιές που προτείνεις κ. Ντένη.
    Πάντα εξαιρετικός.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή Χρονιά,
    Φίλε μας, σε όλους σας!
    Θα επανέλθω,
    Υιώτα
    και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πανέμορφα τοπία και υπέροχες φωτογραφίες, όπως πάντα εξάλλου! Διαβάζοντας και βλέποντας όλες αυτές τις ομορφιές, μασ δημιουργείται η διάθεση για άμεση αναχώρηση σε πείσμα του χειμωνιάτικου καιρού (αν και στην Αθήνα δεν είναι και τόσο χειμωνιάτικος όσο αλλού)! Αλήθεια, πώς τα πάτε από καιρό στα μέρη σας? Ακούμε και βλέπουμε πολλά στην τηλεόραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα φίλε Στράτο
    Την τελευταία σου φράση παίρνω φίλε μου. Με την ελπίδα κάποτε να τα επισκρφτούμε. Μ' αυτή την ελπίδα ζούμε κι' εμείς οι πεταμένοι στις ξενητιές.
    Καλή χρονιά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας τους φίλε Γαβρίλη να χτυπιούνται. Ό,τι και να κάνουν την ομορφιά των νησιών μας δεν θα καταφέρουν ποτέ να την σβύσουν.
    Νάσαι καλά και καλή χρονιά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σας χρονιά Υιώτα και Δημήτρη.
    Λυπάμαι που η χιονοθύελλα μας στέρησε την συνάντησή μας
    Χρόνια πολλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητή μου Μαριάνθη
    Πάντα σε ευχαριστώ που περνάς από τα Εφτάνησα
    Χαρά μου που σου αρέσουν αυτά που προσφέρω. Θα συνεχίσω και με τα άλλα νησιά και ....προχωράμε
    Καλή χρονιά σε σένα, Νίκο και τα αγγελούδια σας.
    Την αγάπη μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημέρα καλή μου Αμαλία
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Μακάρι να μπορέσεις κάποτε μια επίσκεψη στα νησιά μας. Η εμπειρία σου θα είναι μεγάλη.
    Ο καιρός εδώ είναι φοβερός. Από την επομένη των Χριστουγέννων είμαστε κλεισμένοι. Μας έχει σκεπάσει το χιόνι.
    Αν θέλεις μου γράφεις στο denniskontarinis@yahoo.com
    Καλή σου χρονιά σε σένα και την οικογένειά σου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ μου κ. Κονταρίνη,

    Θέλω να σας ευχαριστήσω εκ μέσης καρδίας για τις εόρτιες ευχές σας επί ταις εορταίς των Αγίων Ημερών. Με συγκινεί ιδιαίτερα αυτή η διαδικτυακή επικοινωνία μας, που αν και απέχουμε πολύ χιλιομετρικά, η εν Χριστώ όμως αγάπη μας ενώνει εις πνεύματος αγίου κοινωνία.

    Κάθε επικοινωνία μαζί σας μας γεμίζει χαρά και αγαλλίαση, για να συνεχίσουμε την ωραία μας πνευματική προσπάθεια.

    Σήμερα ο κόσμος όλος έγινε μια γειτονιά και νοιώθουμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια πνευματική αυλή του Χριστού και των Αγίων.

    Αντευχόμαστε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους και η χάρη του Θεού να σας σκέπει διαπαντός.

    Με αγάπη Χριστού,

    πρωτ. Γερασιμάγγελος Στανίτσας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
    ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
    ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σεβαστέ μου πάτερ
    Πήρα όλες τις ευχές σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ
    Εύχομαι ο νέος χρόνος να απαλύνει τον πόνο της οικογένειάς μου.
    Σας εύχομαι κι' εγώ και η οικογένειθά μου χρόνια πολλά και πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ
    Και πάντα να μας έχετε στην προσευχή σας.
    Νάσται πάντα καλά
    Ντένης Κονταρίνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σκρουτζάκο καλέ μου φίλε
    Μακάρι οι πιοιτικές ευχές σου να βγουν αληθινές.Τι πιό όμορφο να είναι κανείς πάμπλουτος στη χαρά
    Το ίδιο εύχομαι και σε σένα καλέ μου φίλε
    Χρόνια σου πολλά και δημιουργικά και πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, με λιγότερο πόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπη΄τη μου Γιώτα
    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου
    Εύχομαι κι΄εγώ χρόνια σου πολλά και καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή μου Κική
    Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου
    Σου έστειλα ε/μαιλ
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά, Ντένη μου, σε σένα και στην οικογένειά σου!
    Θείο δώρο σου η νοητή εκδρομή μου στα νησιά μας. Σ' ευχαριστώ! Ήταν σα να ταξίδεψα πραγματικά!
    Πάντα να μας ταξιδεύεις, Ντένη μου και που ξέρεις; Μπορεί στο μέλλον να γίνεις πραγματικός ξεναγός μας και να πάμε όλοι μαζί, εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πανέμορφη η ξενάγηση τούτη τη βροχερή σ' εμάς ημέρα.
    Αυτά τα παλιά διόροφα και οι μονοκατοικίες κλειστά βιβλία θαρρείς αλλοτινών εποχών και αναμνήσεων
    KAΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ!!!
    ΓΑΛΗΝΗ και ΧΑΡΑ έστω και μέσα απο τα μικρά που άλλοτε μας φάνταζαν αδιάφορα!!!


    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κατερίνα μου καλή μου φίλη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος ο οποίος συνεχίζεται Έχουμε να γνωρίσουμε πολλά
    Μακάρι να δώσει ο Θεός κάποτε να μπορέσουμε να πάμε όλοι οι φίλοι παρέα.
    Χρόνια σου πολλά από μένα, Νίκη παιδιά, εγγόνια.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου....... Γλαρένια
    Χαίρομαι που έλαβες μέρος στον όμορφο περίπατο και σου άρεσε.
    Συνεχίζεται.Πραγματικά αυτά τα νησιά έχουν να διδάξουν πολλά. Θα τα δούμε όλα.
    Χρόνια σου πολλά
    Και μια απορία.Ποιά είναι η διαφορά της κοινής αγκαλιάς από την γλαρένια αγκαλιά;;;;
    Μπορείς-αν θέλεις-να με βρεις στο denniskontarinis@yahoo.com
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ μου Ντένη, σε σένα και στήν
    οικογένειά σου εύχομαι Καλή Χρονιά, υγεία και δύναμη.
    Είναι φτωχά τα λόγια μα οι ευχές
    μου είναι πολύ μεγάλες.
    Όσο για την όμορφη και νοσταλγική
    Κέρκυρα έχω να πω τα καλύτερα.
    Πρίν τέσσερα χρόνια ήμουν εκεί για
    τρίτη φορά και μάλιστα την Άνοιξη.
    Μαγευτική, καταπράσινη,όλα
    ανθισμένα μοσχοβολούσαν.Τα χωριά
    που αναφέρεις είναι πραγματι
    θαυμάσια. Για τα παρέκτροπα των
    Άγγλων τουριστών, λυπάμαι, αλλά
    φταίνε αυτοί πού όλα τα επιτρέπουν
    και που για το χρήμα πουλάνε και την ψυχή τους ακόμη.
    Θα μπορούσα να πω περισσότερα
    γύρω απο αυτό το θέμα, αλλά
    αρκούμαι σ αυτά τα λίγα.
    Καλό απόγευμα
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή