Μέρος 2ο Κεφαλονιά.
Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα νησιά του εφτανησιώτικου συμπλέγματος, έχει 365 χωριά. Όσες και οι ημέρες του χρόνου.
Κάπως παράξενο το σχήμα του νησιού για να μπορέσει κανείς να ακολουθήσει κάποιο δρομολόγιο στην γνωριμία του με τα χωριά. Θα τα δούμε λοιπόν κάπως σκόρπια όσα μπορέσουμε να δούμε στον πρώτο τούτο περίπατο.
Πρωτεύουσα του νησιού το Αργοστόλι. Μια πόλη που αξίζει έναν περίπατο. Ένα περπάτημα στο ονομαστό Λιθόστρωτο και οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα θαυμάσετε ευρήματα της παλαιοληθικής εποχής. Επίσκεψη και στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη με του 53 χιλιάδες τόμους. Μπροστά από την πόλη βρίσκεται ο υγρότοπος του Κούταβου και πάνω από τον όρμο περνάει η μεγαλύτερη λίθηνη γέφυρα, με τις καμάρες η οποία χτίστηκε από τον De Bosset το 1813 και συνδέει το Αργοστόλι με την ακτή. Στη μέση της γέφυρας υπάρχει τετράπλερος οβελίσκος με τετράγλωσση επιγραφή, αναμνηστικό της κατασκεύης της.
Στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Αργοστολίου, στην τοποθεσία Βλήχα, βρίσκονται οι Καταβόθρες. Στα 1835 ο Άγγλος Στήβενς ανακάλυψε ότι στο σημείο αυτό η θάλασσα γκρεμίζεται μέσα σε υπόγεια χάσματα. Αποφάσισε να εκμετελευτεί την ενέργεια που παρήγαγε αυτό το φαινόμενο και κατασκεύασε τον πρώτο θαλασσόμυλο της Κεφαλονιάς. Σήμερα ο θαλασσόμυλος αυτός από την Τοπική Επιτροπή Τουρισμού έχει οργανωθεί σαν μέρος αναψυχής με την ονομασία «Καταβόθρες» Την απάντηση στο μυστήριω αυτό την έδωσαν οι ερευνητές Mourin και Zoelt όταν η ουρανίνη που έρριξαν μέσα στα χάσματα μετά από μια υπόγεια διαδρομή δεκατεσσάρων ημερών εμφανίστηκε στην περιοχή της Σάμης στη θέση Καραβόμυλος.
Σε μικρή απόσταση, και λίγο πιό πέρα από το χωριό Περατάτα, πάνω σ’ ένα ύψωμα βρίσκεται το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα του νησιού. Παρ’ όλες τις φθορές από τους σεισμούς παραμένει ένα χαρακτηριστικό δείγμα της βενετσιάνικης οχυρωματικής τέχνης. Υπολογίζεται ότι η αρχή της κατασκεύης του έγινε επί Φραγκοκρατίας αλλά γνώρισε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία επί Ενετοκρατίας. Το Κάστρο υπήρξε το διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς μέχρι τον 18ο αιώνα που η πρωτεύουσα του νησιού μεταφέρθηκε στο Αργοστόλι.
Λίγο πιό κάτω από το Κάστρο βρίσκεται το χωριό Περατάτα όπου εκεί υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα της Μηλαπιδιάς. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτίσμα του 13ου αιώνα όπου εκεί φιλοξενείται Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Επίσκεψη στην δεύτερη μεγάλη πόλη του νησιου, το Ληξούρι, ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών μου. Περπατώντας στην πόλη θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε ιστορικά μνημεία, μουσεία, εκκλησιές και επιβλητικά αρχοντικά.
Ένα από τα κύρια αξιοθέατα της πόλης η Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη η οποία στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα δωρεά της οικογενείας Ιακωβάτου. Στην βιβλιοθήκη εκτίθενται σπάνιες εικόνες και χειρόγραφα και έχει 30 χιλιάδες τόμους βιβλία.
Ο κεντρικός δρόμος του Ληξουρίου είναι διακοσμημένος με ψηλούς φοίνικες ενώ υπάρχουν και αρκετές όμορφες εκκλησίες που χτίστηκαν μετά τους σεισμούς του ’53. Σε μικρές αποστασεις από το Ληξούρι βρίσκονται πανέμορφες παραλίες Η Πλατιά Άμμος, Ο Μεγάλος Λάκος, που ξεπερνάει σε μήκος τα πέντε χιλιόμετρα, η παραλία Βάτσα, ενώ μιά από τις διασημότερες είναι η Κουνόπετρα. Το όνομά της είναι από το βράχο που κουνιόταν ρυθμικά στη θάλασσα. Το φαινόμενιο αυτό σταμάτησε με τους σεισμούς του ’53. Το Ληξούρι είναι η πατρίδα του μεγάλου σατυρικού ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου του οποίου το άγαλμα είναι τοποθετημένο στην παραλία της πόλης με τις πλάτες του γυρισμένες προς το Αργοστόλι, έτσι όπως το θέλουν οι Ληξουριώτες σε ένδειξη του ακήρυχτου πολέμου που υπάρχει ανάμεσα στις δυό πόλεις.
Στο Ληξούρι ιδρύθηκε η πρώτη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κεφαλονιάς και είναι μία από τις παλαιότερες της Ελλάδας μετά από αυτήν της Κέρκυρας. Κάπως λίγο πιό μακρυά από το Αργοστόλι βρίσκεται το Φισκάρδο. Ένας πανέμορφος οικισμός χτισμένο στη θέση της παλαιάς πόλης Πάνορμος. Είναι το μοναδικό χωριό στο νησί, που διατηρεί την παραδοσιακή εφτανησιώτικη αρχιτεκτονική και έχει ανακηρυχθεί διατηρηταίος οικισμός, Στο Φισκάρδο φιλοξενείται το Ναυτικό Περιβαλλοντολογικό Μουσείο στο οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τα μυστήρια της θαλάσσιας ζωής. Να τελειώσουμε για σήμερα με μιά επίσκεψη στην όμορφη Σάμη. Το δεύτερο λιμάνι του νησιού με παραδοσιακά σπίτια και γραφικά καλντερίμια. Η Σάμη είναι ο τόπος των σπηλαίων αφού στην περιοχή της υπάρχουν δεκαεπτά σπήλαια τα δύο εκ των οποίων είναι επισκέψημα. Το σπήλαιο του Δογκαράτη ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα αξιοθέατα της Κεφαλονιάς, ενώ το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι το διασημότερο του νησιού. Ένα τμήμα της οροφής του έχει καταρεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μοναδικό φυσικό σκηνικό.
Η Σάμη επίσης διαθέτει αξιοθέατα θρησκευτικά μνημεία. Ένα από αυτά είναι η Μονή Αγριλίων, που είναι χτισμένο στο ύψωμα της Αντίσαμης με πανοραμική θέα προς την Ιθάκη και τον Πατραϊκό κόλπο.
Στα βόρεια της Σάμης οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Σώζονται τμήμα των τειχών, λείψανα του αρχαίου θεάτρου και των λουτρών της ρωμαϊκής περιόδου.
Θα συνεχίσουμε όμως στην επόμενη ανάρτηση.
Περιμένω...
ΑπάντησηΔιαγραφήνα βρω το... χωριό
του Γαβρίλη,
του Μάκη,
της... Διονυσίας...
κ.ά.
Ντένη μου,
χαιρετισμούς "νησιώτικους"
Υιώτα
(από το...Λ.Ί., ΝΥ)
Τέλεια και απολαυστικότατη η ξενάγηση σε όμορφους νησιώτικους τόπυς χάρη σε σένα κ. Ντένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα ξεχωριστός, πάντα με κάτι ιδιαίτερο.
Να είσαι καλά.
Συγχαρητήρια για το υπέροχό σας Μπλογκ, τις όμορφες περιγραφές και τις υπέροχες φωτογραφίες. Καλή Χρονιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί μου Υιώτα Δημήτρη καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κεφαλονιά, όπως γράφω, έχει 365 χωριά, Όπως πάω, με τα πόδια, θα αργήσει αλλά θάρθει και η σειρά των χωριών που σε ενδιαφέρουν
Νάστε κσ΄λά
Ντένης
Καλημέρα καλή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτω κάνω ό,τι μπορώ για τα αγαπημένα μας νησιά.
Την αγάπη μου σε σένα, τον Νίκο και τα αγγελούδια σας.
Ντένης
Αγαπητέ μου Φοίβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοδεχούμενος στο μπλογκ μου και πάντα ευπρόσδεκτος.
Λατρεύω τα Εφτάνησα που έζησα όλη τη ζωή μου πριν πάρω τους δρόμους της ξενητιάς.
Με χαρά μου θα δέχομαι πάντα την επίσκεψή σου.
Χρόνια πολλά
Ντένης Κονταρίνης
Αγαπητέ μου Ντένη εδώ νύχτωσε, αλλά
ΑπάντησηΔιαγραφήσέ σένα εύχομαι καλό απόγευμα.
Όπως βλέπω, την Κεφαλονιά δεν την
ξεχνάς. Η επόμενη περατζάδα σου
πιστεύω να είναι πρός τα βόρεια,
αφού πρώτα περάσεις απο την Πύλαρο
από το χωριό του αγαπητού μας Γαβριήλ,που είναι πιό προνομιούχος,
γιατί τα χωριά της Πυλάρου είναι
πιό κοντά στην θάλασσα.Μετά βολτάρησε και στην Θηνιά στην φίλη
μας την Αλέκα κι έπειτα βορειότερα
ακόμη,άνω και κάτω Έρισσο.Περιμένω!
Τό δικό μου χωριό αποκλείεται να
το βρείς πιστεύω έχει σβυστεί από
τον Χάρτη. Οι κάτοικοί του
μετριούνατι στα δάκτυλα.Πέντε το
πολύ οκτώ τον χειμώνα μόνιμοι.
Το καλοκαίρι αυγατίζουν, γίνονται
είκοσι με τριάντα, μπορεί και
παραπάνω. Φυσικά κυκλοφορούν
Μερσεντές, ΒΜW,Πόρσε, εκεί να δείς
καυσαέριο όταν τα βάζουν μπρός.
Τουρίστες κάθε λογής.Από Αθήνα,
Πάτρα, Αμερική και Αυστραλία.
Υπάρχει βέβαια και το σχολείο,
αλλά χωρίς κανένα παιδί. Γι αυτό
και το ονόμασαν"Κοινοτικό Ιατρίο".
Όχι ότι υπάρχει γιατρός, ερχεται
από άλλο χωριό, αν δεν απατώμαι
μια φορά την εβδομάδα και εξετάζει
τα γεροντάκια που έχουν απομείνει.
Παπάς δεν υπάρχει, εκκλησία όμως
υπάρχει. Κι όταν ήμουν μικρή
πρέπει να έμεναν 200 άτομα και παραπάνω!!
Αν χρειαστείς βοήθεια,είμαι στην διάθεσή σου.Μόνο για το χωριό μου.
Να είσαι καλά Ντένη και σ ευχαριστώ
που γράφεις για το νησί που αγαπώ.
Ρισσιάνα
Ντένη μου τι να σου πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι δάκρυσα, όχι πρέπει να φανούμε γεναίοι, αλλά η ψυχή μας υπάρχει ακόμα για εκεί χτυπά, χτυπά για την κατάντια, για την σημερινή ερημιά, Όχι εφέτος δεν λειτούργεισε ούτε η εκκλησιά του Αγίου δημητρίου τα Χριστούγεννα, μου είπαν ότι θα έβλεπαν την λειτουργία από την τηλεόραση. ο Παπάς πήγε στην Αγία Ευφημία...
Πάνε αυτές οι αναμνήσεις που καμιά φορά γράφουμε τις πέταξαν στα σκουπίδια οι ιθύνοντες οι υπεύθυνοι του Ελληνικού κράτους.
Η ορεινή Πύλαρος με τα 24 χωριά της με το μεγαλύτερο τα Μακρυώτικα με τον δημοτικό σχολείο του με τον παπά του με τον πρόεδρο της κοινότητας κολλητο με το δικό μου, ήταν μια περιοχή αυτοκέφαλος, ποτέ μου μικρός δεν πήγα στο Αργοστόλι,μόνο σε ένα γάμο στην Έρυσσο, ούτε στα άλλα μέρη της Κεφαλονιάς...
αλλά ας σταματήσω εδώ μην με παρεξηγήσεις...
Σε ευχαριστούμε και αναμένουμε τη συνέχεια
Γαβριήλ
Ντένη μου, Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια καλύτερη χρονιά για σένα, σε όλους τους τομείς!...
Ντένη μου, 365 χωριά; Δεν το πιστεύω! Όσες είναι και οι μέρες του χρόνου; Εγώ πάντως έκλεισα δωμάτιο, μάλλον σπηλιά στην Μελισσάνη! Θα προσπαθήσω να "κλείσω" και ξεναγό τον Ντένη, για το ερχόμενο καλοκαίρι!
Για να δούμε... Θα τα καταφέρω;
Εύγε σου, Ντένη μου! Εύγε!
Καλή συνέχεια!
Καλη χρονια με υγεια απο μια ξενιτεμενη κεφαλλονιτισα
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Ρισσιάνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι βέβαια ο επόμενος περίπατος είναι κατά μεριά Πύλαρος. Ήδη το έχω τελείώσει και το μοντάρω.
Φυσικά μετά θα ανηφορίσουμε προς την Έρυσσο και τα γύρω και θα τελειώσουμε προς μεριά Τρωιανάτα, Άη-Γεράσιμο και Παναγιά με φιδάκια. Περιμένουν και τα άλλα νησιά. Μην τα ξεχνάμε
Νάσαι καλά
Ντένης
Φίλε Γαβρίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα στην Ελλάδα μετράει ό,τι φέρνει τουρισμό. Τα Μακρυώτικα, τα Μαρκάτα, τα Φερεντινάτα, τα Λογαράτα και άλλα δεν φέρνουν χρήμα. Άστα να ψοφήσουνε.
Ευτυχώς που τα νησιά μας έχουν παραλίες και θάλασσες αλλοιώς θα είχα πεθάνει.
Θα τα πούμε
Ντένης
Κατερίνα μου καλή μου φίλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνεις στα νησιά μας. Για δωμάτιο διάλεξες το καλύτερο μέρος.
Μακάρι να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι για λίγες μέρες
Τι λες; Το δοκιμάζουμε;
Την αγάπη μου πάντα
ντένης
Αγαπητή ξενητεμένη Κεφαλονίτισσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ για τις ευχές σου και την επίσκεψη.
Από ποιό μέρος του νησιού μας είσαι και σε ποιά ξενητιά βρίσκεσαι;
Νάσαι καλά
Ντένης
KAΛΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή φίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ για τις ευχές σου και την επιοσκεψη.
Εύχομαι και σε σένα καλή χρονιά
Θα επισκεφτώ το μπλογκ σου σήμερα κάποια στιγμή.
Νάσαι καλά
Ντένης
Το Σπήλαιο του Δρογκαράτη βρίσκεται στο χωριό μου, τα Χαλιωτάτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπλητκικό σπήλαιο, για το οποίο πιτσιρικάς είχα δουλέψει. Η ανάγκη βλέπεις για χαρτζιλίκι!. Ως εποχιακός εργάτης ένα καλοκαίρι είχα φτιαξει πολλά χαρμάνια τσιμέντο για να κατασκευαστούν τα τσιμεντένια σκαλοπάτια, που μέχρι σημερα υπάρχουν.
Πληροφοριακά δε, το Σπήλαιο ως επισκέψιμος χώρος εγκαινιάσθηκε επί προεδρίας ενός μπάρμπα μου, του μακαρίτη Νοκόλαου Στανίτσα.
Να'στε καλά κ.Ντένη.