Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Εφτανησιώτικες Γεύσεις.

Ένας όμορφος περίπατος στις Εφτανησιώτικες κουζίνες।

Συνεχίζουμε και με τούτη την ανάρτηση το οδοιπορικό μας στις Εφτανησιώτικες γεύσεις, που στ’ αλήθεια μαγεύουν όποιον τις δοκιμάσει। Απολάυστε λοιπόν και σήμερα τα φαγητά των νησιών μας.

Η παραδοσιακή κουζίνα της Ζακύνθου είναι γεγονός ότι βασίζεται κυρίως στην μεσογειακή κουζίνα με δυό κύρια χαρακτηριστικά. Την απλότητα των συνταγών αλλά και την ευκολία τους. Τα τοπικά φαγητά, λιγοστά σε αριθμό έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των χρόνων. Όμως είναι διαλεχτά και ιδιαίτερα νόστιμα. Οι περισσότερες ζακυνθινές συνταγές βασίζονται στο λάδι, στο σκόρδο, στο κρασί, την τομάτα και το λεμόνι, που είναι τα αγαπημένα προϊόντα των Ζακυνθυνών. Παρ’ όλα αυτά είναι δεδομένη η επίδραση της ιταλικής κουζίνας αφού η Ζάκυνθος για αιώνες ήταν τμήμα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας.Όμως και η μικρή χρονική περίοδος της Γαλλικής κατοχής της Ζακύνθου, επί Ναπολέοντος, έχει επηρεάσει τις γευστικές συνήθειες των κατοίκων.
Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι την ζακυνθινή τοπική κουζίνα επηρεάζουν οι επιδράσεις της ιστορίας, οι ανάγκες των κατοίκων της αλλά και οι δυνατότητες παραγωγής της τοπικής γης.
΄Ενα καθαρά ζακυνθινό φαγητό είναι “η Σάρτσα” Πρόκειται γα ένα από τα πλέον αγαπημένα φαγητά που φτιάχνουν οι νοικοκυρές της Ζακύνθου. Τα υλικά είναι, μοσχαρίσιο κρέας, σκόρδο, λάδι, ντομάτα, ρίγανη και κομμάτια από τα παραδοσιακό ζακυνθυνό τυρί, το λαδοτύρι.
Άλλο, επίσης αγαπημένο φαγητό των Ζακυνθυνών είναι το “Χωριάτικο στουφάδο» Το φαγητό αυτό παρασκεύαζεται με μοσχάρι κομμένο σε κύβους, με φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο, φρέσκιες ντομάτες, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
Πάντως αν βρεθείτε στη Ζάκυνθο ζητήστε να δοκιμάσετε τις “μελιτζάνες σκορδοστούμπι”. Πρόκειται γιά έναν φανταστικό μεζέ.
Πασχαλινή σπεσιαλιτέ των Ζακυνθυνών είναι “το Σγατζέτο”, μαγειρίτσα και γαρδούμπα μαζύ με χοιρομέρι. Ένα είδος παστού χοιρινού, κατά προτίμηση από τα λιπαρά μέρη, που έχει ψηθεί στον ήλιο και καρυκεύεται με πιπέρι, σκόρδο και δάφνη και φυσικά με το ντόπιο λαδοτύρι.. Κι’ ακόμη καθαρά ζακυνθυνό φαγητό είναι “Τα μπουτρίδιa” Ένα είδος τοπικού μπριάμ. Πρόκειται γιά μιά παραδοσιακή ζακυνθινή συνταγή που είναι παραλλαγή του κλασσικού μπριάμ και γίνεται με φρέσκα φασολάκια, σέσκλα, μελιτζάνες σε κομμάτια, πατάτες, κολοκύθια σε κομμάτια, μπάμιες, σκόρδο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, αλατοπίπερο.
“Το γεμιστό κουνέλι” είναι κι’ αυτό ένα από τα αγαπημένα ζακυνθυνά φαγητά. Γεμίζουν το κουνέλι με λαδοτύρι, πατάτες κομμένες σε κομμάτια και οπωσδήποτε ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Ακόμη ένα ονομαστό ζακυνθινό φαγητό “η Σοφιγαδούρα” Κρέας κοκινιστό, πρόβειο ή κατσικίσιο, με κρεμμύδια, αρκετά σκόρδα, ντομάτες, πατάτες και λίγο λευκό κρασί. Φυσικά και οπωσδήποτα αλατοπίπερο και λάδι.
Στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα εξαιρετικό γλυκό που λέγεται “Φρυγανιά” και είναι ένα πολύ ελαφρύ εκμέκ. Σαν βάση έχει μιά σιροπιασμένη φρυγανιά, από πάνω κρέμα και τέλος – προαιρετικά – σαντιγή. Δεν είναι και τόσο απλό γλυκό γιατί είναι πολλές οι διαφορές ως προς το σιρόπιασμα, την προσθήκη μυρωδικών, ή το είδος της κρέμας.
Ονομαστά είναι και τα ψωμιά που ζυμώνουν οι Ζακυνθυνές κυράδες καθώς και το παστέλι, η φιτούρα, οι μάντολες και το ονομαστό ζακυνθυνό μαντολάτο। Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε το βιβλίο που έχει γράψει και εκδόσει η φίλη Αγγελική Ξανθάκη με τίτλο “ Ψωμιά και ζύμες ”και το οποίο γνώρισε επιτυχία στην έκθεση βιβλίου του Αυγούστου 2010 που έγινε στην Ζάκυνθο.
Εκτός από το Ζακυνθινό μαντολάτο στην Ζάκυνθο και ιδιαίτερα στα πανηγύρια θα συναντήσετε ένα ακόμη αγαπημένο γλυκό των Ζακυνθίων. “Την Φιτούρα” Σιμιγδάλι και νερό είναι η φιτούρα η οποία τηγανίζεται σε ελαιόλαδο και περιχύνεται με ζάχαρι και κανέλα.
Αυτά και πολλά άλλα έχει η πανέμορφη Ζάκυνθος, το Φιόρο του Λεβάντε. Όμως ας προχωρήσουμε και στα άλλα νησιά. Η Λευκάδα έχει γεννήσει μιά αυθεντία πάνω στην ύπαρξη και την ιστορία της τοπικής της κουζίνας. Πρόκειται γιά την Εύη Βουτσινά, μιά προικισμένη συγγραφέα, γέννημα θρέμα της Λευκάδας, που έχει γράψει και εκδόσει πολλά βιβλία γύρω από την κουζίνα, μεταξύ των οποίων και το βραβευμένο βιβλίο, “Λευκαδίτικα μαγειρέματα” Στο βιβλίο αυτό η Εύη Βουτσινά καταγράφει συστηματικά την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού της. Επίτευγμά της είναι ότι εκτός από τις συνταγές αναλύει και τις τεχνικές της παρασκευής ενός φαγητού. Κι’ ακόμη η κάθε συνταγή είναι εμπλουτισμένη με κάποιες σχετικές ιστορίες γιά την παρασκεύη τους. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο του είδους του.
Ένα καθαρό προϊόν του νησιού, ένα κατασκεύασμα της λευκαδίτικης κουζίνας είναι “η λαδόπιτα”, την οποία βεβαίως συναντάμε και στα άλλα νησιά του Ιονίου, αλλά με παραλλαγές που αφήνουν την ιδιαιτερότητα της λαδόπιτας στην Λευκάδα. Τα κύρια υλικά γιά την λαδόπιτα είναι λάδι, νερό, ζάχαρι, αλεύρι και σουσάμι. Οι Λευκαδίτισσες δηλώνουν περήφανες γιά το προϊόν του νησιού τους. Όπως σε όλα τα Εφτάνησα έτσι και στα Κύθηρα βασικά προϊόντα της τοπικής κουζίνας είναι το λάδι, τα χορταρικά και τα ψαρικά Η εληά αφθονεί στο όμορφο νησί των Κυθήρων. Μερικές από τις τοπικές γεύσεις που αξίζει κανείς να δοκιμάσει είναι “ο ξυνόχοντρος τραχανάς”, τα τηγανητά λουβία, η κολοκυθόπιτα, το χταπόδι στο φούρνο και φυσικά η αστακομακαρονάδα με συνταγές που ίσως δεν θα συναντήσετε σε άλλο μέρος. Πλούσια και σε ψάρι η κουζίνα του νησιού αφού η θάλασσα προσφέρει αφθονία από σαργούς, φαγκριά, δράκαινες, μελανούρια, σκαθάρια και φυσικά πλήθος από αστακούς. Αν βρεθείτε στα Κύθηρα ζητήστε να δοκιμάσετε την τοπική “κακαβιά” η οποία γίνεται από πολλά και διαφορετικά ψάρια τα οποία προσφέρουν ένα πηχτό ζουμί.
Ένα παληό και πολύ δύσκολο κυθηριώτικο φαγητό είνι τα “μπομπόλια”. Σαλιγκάρια ξηράς μαζύ με καβούρια, ντομάτα, πιπέρι και προαιρετικά ρύζι. Οναμαστά και τα τσιριγώτικα λουκάνικα τα οποία θα τα βρείτε να πωλούνται σε όλα τα κρεοπωλεία αλλά προσφέρονται σε όλα τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού, Ένα επίσης παληό, παραδοσιακό αλλά νηστίσημο φαγητό στα Κύθηρα είναι “τα κουκιά στιφάδο”, με πολλά κρεμμυδάκια.
Ένας από τους καλύτερους μεζέδες που θα σας προσφέρουν στα Κύθηρα είναι “οι αγγινάρες στα κάρβουνα” ή στη χόβολη. Καθώς ψήνεται η αγγινάρα την περιχύνουν με λίγο λάδι για να δροσιστεί και τη σερβίρουν με άφθονο λεμόνι.
Χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν του νησιού είναι «τα βουτυροτσίκουδα» που όμως είναι δύσκολο να τα βρει κανείς σήμερα। Πρόκειται για ένα πικάντικο και πολύ μαλακό τυρί που αλοίφεται σαν κρέμα στο ψωμί και μοιάζει λίγο με την κοπανιστή। Φτιάχνεται στα σπίτια από ανθόγαλο και κατσικίσιο γάλα.
Όμως μην φύγεται από τα Κύθηρα αν δεν πάρετε μαζύ σας τουλάχιστον ένα βάζο μέλι. Το μοναδικό μέλι που παράγεται μόνο στα Κύθηρα αφού συνδιάζει γεύση από θυμάρι, φασκόμηλα και ρείκια. Να πούμε ότι εδώ τελειώνει ο περίπατός μας στις εφτανησιώτικες γεύσεις। Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουμε την κουζίνα των νησιών μας σε σχέση με την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Πάντως τα Εφτάνησα μπορεί να είναι περήφανα γιά την κουζίνα τους η οποία εκτός από την πρωτόγνωρη νοστιμιά της κλείνει μέσα της και την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα των νησιών και του λαού των.

Οι πηγές είναι οι ίδιες

με την προηγούμενη

ανάρτηση

22 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο/Η pylaros είπε...
    Εἷσε ὰξεπέραστος, ὲνας θαυμάσιος πρεσβευτής των Ιονίων νήσων.

    Φίλε Ντένη, Το κατάστημα ΜΑΥΡΟΪΔΗ ὺπάρχει μέχρι σήμερα στο Ληξούρι εἶναι και ζαχαροπλαστείο

    Μου ἂνοιξες την ὃρεξη.

    Πολύ ὼραἰο

    χαιρετῶ

    Γαβριήλ

    Τετάρτη, Δεκέμβριος 08, 2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πάθαμε με σένα κ. Ντένη; Βάλθηκες ναμας φορτώσεις με κιλά πριν τις γιορτές. Πού να ρθουν κιόλας!!
    Να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σου φίλε μου Γαβρίλη
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Εκτιμώ ότι είσαι ο μόνος Εφτανήσιος που έχεις έναν καλό λόγο για την προβολή που κάνω στα νησιά μας. Ποτέ κανένας δεν μου είπε μια καλή κουβέντα. Ούτε που γύρισαν να με κοιτάξουν. Ούτε σύλλογοι, ούτε Ομοσπονδίες, ούτε απλοί Εφτανησιώτες. Ακόμη και επώνυμοι στους οποίους απευθύνθηκα (Γκερέκου, Δένδιας, Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ζακύνθου, Λευκάδας ) ούτε δεν μου απάντησαν. Δεν με πειράζει. Εμείς οι Έλληνες αυτοί εςίμαστε. Είμαι περήφανος γιατί προσφέρω κάτι στα νησιά μας και στον απλό κόσμο των νησιών μας.
    Και δεν θα σταματήσω.
    Νάσαι καλά φίλε μου γιατί ξέρω ότι είσαι ένας περήφανος Κεφαλονίτης
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Μπορείς να φας άφοβα. Τα Εφτανησιώτικα φαγητά δεν παχαίνουν
    Είναι τόσο λαχταριστά και πεντανόστιμα που είναι αδύνατον να τους αντισταθείς.
    Καλή σου όρεξη λοιπόν
    Νάσαι πάντα καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ντένη μου,
    μοσχο...μυριστέ, από γαργαλιστικές ...γεύσεις,

    μόλις είχα ένα "μικρό" δι'αλειμμα
    από τη ...θητεία μου, στης κόρης μας, που ευτυχώς είναι κοντά μας,

    και,
    πίστεψέ με,
    δεν είσαι ο πρώτος κι ούτε ο τελευταίος

    που μένεις με τη πίκρα στα χείλη...
    ΔΕΝ νοιάζονται, Φίλε μου!
    (βλέπεις δεν είσαι εκεί να υπολογίζουν και στην ψήφο σου...)

    Εσύ, θα κάνεις αυτό που αγαπάς,
    κι εμείς,
    παίρνοντας θάρρος από σένα,
    θα σε συναντάμε έστω στο σταυροδρόμι...
    Θα σου τηλεφωνήσω,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑ ΑΜΕΣΩΣ.ΦΟΒΕΡΑ ΟΛΑ!!!!!!!!ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΤΑ ΕΦΤΑΝΗΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υιώτα μου καλή μου φίλη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και χάρηκα που πήρες μια γεύση από τα εφτανησιώτικα φαγητα.
    Δεν έχεις άδικο για όσα μου γράφεις. Όταν θα συναντηθούμε θα σου πω τι μου σκάρωσαν πέρυσι κάποιοι.......προεδράρες και θα φρίξεις. Ξέρερις τι είναι να θέλεις να προβάλεις την πατρίδα σου και αυτοί επειδή έχουν κάποια γαλόνια κουρέλια να σε εμπαίζουν;
    Δεν υπάρχει ντροπή, φιλότιμο, αξιοπρέπεια, ανδρισμός και το κυριώτερο δεν αγαπάνε την πατρίδα μας. Αυτοί είναι οι άρχοντες - ντροπή τους - της Ομογένειας. Μιας Ομογένειας στη οποία δεν επιτρέπουν να γνωρίζει γιατί υπάρχει.
    Πιό πολλά όταν συναντηθούμε για καφέ
    Την αγάπη μου σε σένα και τον Δημήτρη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου Σκρουτζάκο.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά των νησιών μας. Θα σου έλεγα το ερχόμενο καλοκαίρι να αποφασίσεις μιάν επίσκεψη στο Ιόνιο. Θα την ευχαριστηθείς
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, Κύριε Ντένη μου, σιελόρροια έπαθα η άμοιρη πρωί-πρωί.
    Νάστε καλά που τα θυμίζετε σε μας, που καμιά φορά με την φούρια της καθημερινότητας προσπερνάμε, και σστους εκτός Επτανήσων την ιδιαίτερη και πολυ νόστιμη κουζίνα μας.
    Ξαναγυρίσατε δυναμικά και νόστιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι μου κάνετε! Μπήκα πρωί-πρωί να διαβάσω τα πάντα ενδιαφέροντα άρθρα σας και έπεσα πάνω σε αυτές τις λαχταριστές περιγραφές και τις ορεκτικές φωτογραφίες! Δράμα η κατάστασή μου, καθώς θέλω να κάνω και μία σχετική δίαιτα πριν τις ημέρες των εορτών! Πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα λέτε και πολύτιμες οι πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντένη μου, άργησα πάλι να ξαναπεράσω (δεν το αμελλώ, πάντα κάνω τη βόλτα μου στα Εφτάνησα), αλλά πολύ χαίρομαι που σε ξαναβλέπω "επί των επάλξεων"! Έτσι είναι... η ζωή προχωράει και πρέπει να τη ζούμε.

    Υπέροχες οι ιόνιες γεύσεις, τις τιμώ σε κάθε ευκαιρία, "νοστιμότατη" και η ανάρτησή σου! Ο Μαυροειδής στο Ληξούρι είναι πλέον από τα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία του νησιού, με φημισμένη αμυγδαλόπιτα του ταψιού!

    Θυμήθηκα και εγώ, χειμωνιάτικα, το καλοκαίρι μου στη Λευκάδα (μπορείς να δεις εδώ: http://portiatis.blogspot.com/2010/11/blog-post_28.html ) , όπου βέβαια δοκιμάσαμε τη γλυκιά λαδόπιτα και το γευστικό φρέσκο λευκαδίτικο σαλάμι!

    Χαιρετίσματα, να'στε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σχετικά με την απάντησή σου στο σχόλιο μου.

    Φίλε μου Ντένη, Εσύ όπως κι εγώ είμαστε χρόνια στο Κουρμπέτι,

    Γράφουμε, γράφεις, γράφω, πρώτα γιατί μας ευχαριστεί αυτό, δεύτερο, εσύ δημοσιογραφείς τα στραβά, εγώ αναλύω ανθρώπινες συμπεριφορές, παρατηρῶ και το ζουζούνισμα μιας μύγας....

    (Αν περίμενα να μου εκφράσουν την αρέσκειά τους οι διάφοροι ιθύνοντες, για να συνεχίσω θα περίμενα εις μάτην, θα περίμενα αιωνίως)

    Και όχι μόνο αλλά θα έχανα την ευχαρίστηση που μου δίνει η πένα, Έτσι πιστεύω ῾Κάνε το καλό και ρίξτο στο Γιαλό῾

    χαιρετῶ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή Χαρά, καλή μου φίλη.
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Εμείς οι Εφτανήσιοι έχουμε τόσα πολλά που αυτόματα αποκτάμε την υποχρέωση να τα κάνουμε γνωστά σε όλον τον κόσμο. Κι' αυτό προσπαθώ
    Και θα το συνεχίσω παρ' όλη την πίκρα που νοιώθω για την εγκληματική αδιαφορία κάποιων επονύμων στην προσπάθειά μου
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Amelie
    Χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά μας. Προσπάθησε να τα γνωρίσεις. Στ' αλήθεια θα γοητευθείς.
    Αν θέλεις θα σου στείλω μερικές συνταγές να τις περάσεις στη σελίδα σου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ μου Φάνη
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Χαίρομαι που έχεις μιά καλή γνωριμία με τα φαγητά των νησιών μας και καταλαβαίνω πως έχεις τις καλύτερες εντυπώσεις.
    Με τον Μαυροειδή στο Ληξούρι έχω επικοινωνήσει. Άλλωστε κι' εγώ από εκεί είμαι.
    Θα επισκεφθώ τη σελίδα σου και θα τα πούμε
    Νάσαι καλά φίλε μου
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γαβρίλη φίλε μου
    Πολύ σωστά τα όσα γράφεις.
    Όπως κι' εσύ έτσι κι' εγώ κάνω αυτό που το νοιώθω ότι με ευχαριστεί. Δεν τους ζήτησα παράσημα ούτε χρήματα. Μια βοήθεια ζήτησα. Να έχω υλικό -μια και δεν είμαι στην Ελλάδα- για να τους προβάλω, τους αλητήριους. ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΓΡAMMATA MOY.
    Αυτοί είναι φίλε μου οι συμπατριώτες μας.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι να διαλέξεις απ' το ατέλειωτο τούτο Εφτανησιώτικο μενού, Ντένη.
    Με λίγα λόγια να πάω νηστικός, αν πάω... όποτε...

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημερα σας! και καλως σας βρηκα!!
    Σας ευχαριστω που μου θυμησατε ολα αυτα τα υπεροχα φαγητα απο τη πατριδα μου τη Κεφαλλονια!!και βεβαια απο τα υπολοιπα αγαπημενα μου Νησια!!!Οσο για το ζαχαροπλαστειο του Μαυροειδη.. εχει γραψει ιστορια στο Ληξουρη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε Στράτο
    Το Εφτ;ανησιώτικο μενού φίλε Στράτο θα είναι πάντα στη διάθεσή σου. Και νάσαι σίγουρος ότι θα σου μείνει αήσμόνητο.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητή μου lourdi
    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο σπιτικό μου. Χαίρομαι που είμαστε πατριώτες.
    Προσπαθώ να έχω μιά επαφή με τον Μαυροειδή για να παρουσιάσω την
    ιστορία του μαγαζιού του.
    Θα επισκεφτώ και το .....πολυτεχνείο σου.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ντένη μου, τι πρωτότυπα φαγητά και ονομασίες είναι αυτές;
    Μου θύμησες ότι πεινάω!
    Οι Εφτανησιώτισσες είναι ζόρικες μαγείρισσες, απ' ότι κατάλαβα!
    Χαρά στην υπομονή τους!Γιατί υπομονή, χρόνο και μεράκι θέλει η μαγειρική, συν την αγάπη! Μόνο τότε γίνεται νόστιμο ένα φαγητό, λένε!
    Από κιλά, πως πάνε, άραγε;
    Φιλιά, Ντένη μου! Χάρηκα που σε βρήκα στην "κουζίνα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή