Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τα παράνομα γραμματόσημα "από τα Κύθηρα" επί Κατοχής.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Σεπτέμβρη.
Ιθάκη. Η παραλία Καμίνια. 


Το κείμενο αυτό μου έστειλε ο καλός μου φίλος και εκλεκτός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης και τον ευχαριστώ.
Πρόκειτα για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, πέρα για πέρα...ελληνική που έγινε στα Κύθηρα στις αρχές του 1941 όταν τα Εφτάνησα είχαν καταλάβει οι Ιταλοί. Απολαύστε την. 


Τα παράνομα γραμματόσημα από τα Κύθηρα” επί Κατοχής.

Του Δημήτρη Περδίκη. Perdikis.dim@cyta.gr

Στις 27 Απριλίου 1941 οι γερμανικές δυνάμεις έφτασαν και κατέλαβαν την πόλη των Αθηνών. Πίσω από τους Γερμανούς έφτασαν και οι Ιταλοί, οι οποίοι εγκατέστησαν και αυτοί την στρατιωτική τους διοίκηση και διάφορες ιταλικές υπηρεσίες εστεγάσθησαν σε επιταγμένα κτήρια.
Σε κτήριο της πλατείας Κλαυθμώνος εγκατεστάθη η διοίκηση της ιταλικής πολιτοφυλακής (Guardia civila).
Μετά από λίγες εβδομάδες, ένα πρωί δυο καλοντυμένοι άνδρες έφθασαν και μπήκαν στο κτήριο αυτό. Χαιρέτισαν φασιστικά φωνάζοντας Βίβα Ντούτσε! ...
Οι Ιταλοί πολύ εχάρηκαν που βρήκαν τέτοιους φίλους στην Αθήνα. Τους καλοδέχτηκαν, κουβέντιασαν μαζί τους και τελικώς τους ρώτησαν τι θα μπορούσαν να κάνουν γι΄αυτούς. Ο ένας από τους επισκέπτες τους είπε. Για την δόξα του μεγάλου μας Ντούτσε θέλουμε να φτιάξουμε γραμματόσημα”! Τα ιταλικά του ήταν τέλεια, με σπουδές στην Ιταλία, διακοπές στην Ιταλία, συναλλαγές με την Ιταλία. Όλα αυτά τα χρόνια είχε συνδέσει την ζωή του με την άρχουσα τάξη της φασιστικής Ιταλίας.
Η ιταλική Πολιτοφυλακή δεν ήταν βέβαια η αρμόδια υπηρεσία να διατάξει την έκδοση γραμματοσήμων, όμως για τους καλούς τους φίλους και για τον μεγάλο Ντούτσε όλα μπορούσαν να γίνουν, εξ΄αλλου πόλεμος ήταν και φίλοι πάντα χρειάζονται στα δύσκολα. Με την διαταγή ανά χείρας προμηθεύτηκαν γραμματόσημα (άγνωστο εάν μπόρεσαν να τα επιτάξουν ή εάν τα αγόρασαν).


Τύπωσαν σε λιθογραφείο με την επισήμανση στα γραμματόσημα στα ιταλικά σε τρεις γραμμές CERIGO Occupazione Militare Italianaδηλαδή “ΚΥΘΗΡΑ Ιταλική Στρατιωτική Κατοχή”. Επισημάνθηκαν έτσι γραμματόσημα της ιστορικής σειράς σε μεγαλύτερες ποσότητες και γραμματόσημα της μυθολογικής – αεροπορικής σειράς, σε πολύ μικρές ποσότητες (μάλλον 250 τεμάχια ανά αξία).
Παρήγγειλαν και μια μικρή σφραγίδα με το fascio, το σύμβολο δηλαδή του φασισμού. Εσφράγισαν με την σφραγίδα τα γραμματόσημα στην πίσω πλευρά κι΄εξεκίνησαν για τα Κύθηρα. Εκεί έφτασαν στο ταχυδρομείο κι΄εδήλωσαν πως φέρνουν, σύμφωνα με την διαταγή, τα γραμματόσημα που θα κυκλοφορήσουν. Ο προϊστάμενος του ταχυδρομείου, όμως, τους απάντησε πως δεν έχει από τους προϊσταμένους του τέτοιες εντολές και δεν δεχόταν να ακούσει τίποτε. Όμως αυτή την περίπτωση την είχαν προβλέψει και είχαν κατασκευάσει μια ταχυδρομική σφραγίδα στην ιταλική γλώσσα. Οι Ιταλοί παρά το ότι είχαν κυκλοφορήσει ιδιαίτερα γραμματόσημα για τα Επτάνησα είχαν κρατήσει τις ίδιες τις ελληνικές ταχυδρομικές σφραγίδες.
Οι δυο λεβέντες λοιπόν, κόλλησαν σε φάκελλα σειρές από τα γραμματόσημά τους, τα σφράγησαν με την σφραγίδα τους και αναχώρησαν με καϊκι για το Γύθειο, όπου εζήτησαν στο ταχυδρομικό γραφείο να τους σφραγίσουν τα φάκελλα με σφραγίδα αφίξεως. Στο Γύθειο δεν τους έφεραν αντίρρηση κι΄εσφράγισαν τα φάκελλα στην άφιξη με την σφραγίδα του Ταχυδρομικού Γραφείου Γυθείου. Έτσι πέτυχαν αυτό που ζητούσαν, την τεκμηρίοση της νομιμότητος. Φάκελλα που έδειχναν να έχουν ταχυδρομηθεί στα Κύθηρα και να έχουν αφιχθεί στο Γύθειο. Κάτι που έδειχνε πως σαν κανονικά γραμματόσημα, που είχαν χρησιμοποιηθεί. Εν συνεχεία εσκέφθησαν να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους και να φτιάξουν και για άλλα νησιά γραμματόσημα. Και έτσι έγινε. Γραμματόσημα για την Λευκάδα και τους Παξούς. (Αυτά όμως θα τα δούμε σε άνα άλλο άρθρο προσεχώς).
Πίσω εν Αθήναις. Οι δυο φίλοι προσεπάθησαν να νομιμοποιήσουν τα γραμματόσημά τους. Ο ένας εκ των δυο άρχισε να εκδίδει πιστοποιητικά γνησιότητος και να γράφει σε εκδότες καταλόγων για να συμπεριληφθούν. Και πράγματι ο ελβετικός κατάλογος Zumstein περιέλαβε τα γραμματόσημα αυτά στην πρώτη μεταπολεμική έκδοση του, εν συνεχεία όμως τα αφαίρεσε.
Η πρώτη μεταπολέμική κυβέρνηση της Ελλάδος εψήφισε τον νόμο περί “εκνόμων γραμματοσήμων”που εκυκλοφόρησαν στην κατοχική περίοδο και βέβαια μαζί με άλλες εκδόσεις, ιταλίκές, του ΕΑΜ, του ΕΔΕΣ κλπ. Και τα γραμματόσημα αυτά ενέπιπταν στις διατάξεις του νόμου αυτού, που απαγόρευε την κατοχή, αγορά και πώληση τέτοιων γραμματοσήμων. Ο νόμος αυτός έχασε και την τυπική ισχύ του το 1974.
Το 1976 όταν εξέδιδα το περιοδικό “Το Γραμματόσημο” εσυνάντησα ένα πρωί στο Σύνταγμα τον έναν εκ των δυο πρωταγωνιστών της ιστορίας μας. Είχαν περάσει 35 χρόνια και ήταν πλέον προχωρημένης ηλικίας. Δέχτηκε να μου παραχωρήσει συνέντευξη. Συγκέντρωσα και από άλλες πηγές κάποιες πληροφορίες. Τελικά έμεινε αδημοσίευτη για άλλα σαράντα χρόνια, μέχρι που ήλθε πια η ώρα να το διαβάσετε...


Για περισσότερα


Θα ήθελα πάρα πολύ να επισκεφθείτε και την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορική γειτονιά των Εξαρχείων σας περιμένει. Διαβάστε το. 




8 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον πολύ.Δεν το ήξερα. Ευχαριστούμε Ντένη μου
    Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι Αννούλα μου που σου άρεσε.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέρουσα δημοσίευση φίλε Ντένη, αρα πια θα είναι η συνέχειά της; Αναμένω!!!

    χαιρετισμούς
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι φίλε Γαβρίλη που βρήκες κάποιο ενδιαφέρον σ΄αυτό το άρθρο. Στ΄αλήθεια είναι μια χαρακτηριστική εικόνα εκείνης της εποχής. Όσο για την συνέχεια, ελπίζω να μου την στείλει ο φίλος μου Γιώργος Λεκάκης και θα την αναρτήσω.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Πράγματι πολύ ενδιαφέρον, δεν το γνώριζα..... ευχαριστούμε !!!
    Πολλά χαιρετίσματα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ράνια μου και πάλι καλημέρα σου.
    Στ΄αλήθεια είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστιρία. Μια εικόνα εκείνης της μαύρης εποχής για την πατρίδα μας.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Ντένη μου! Θα περιμένω και την συνέχεια.
    Καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Ελένη για την επίσκεψη. Και βέβαια μόλις λάβω την συνέχεια θα την αναρτήσω.
    Καλό Φθινόπωρο και σε σένα και όλη την οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή