Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τα παραδοσιακά προϊόντα στα Εφτάνησα.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Οκτώβρη.
Ζάκυνθος. Πλατεία οικισμού Έξω Χώρας.

Έεεε, σεις στεριές και θάλασσες,
τ΄αμπέλια και χρυσές ελιές.
Ακούστε τα χαμπέρια μου.
Σ΄ όλους τους τόπους κι΄αν γυρίσω
μόνον ετούτον αγαπώ.

Οδυσσέας Ελύτης.
                                                                     
                                                                            
                                       
               

Είναι γεγονός ότι σήμερα στην παγκόσμια αγορά των τροφίμων επικρατεί ένας εξοντοτικός πόλεμος ανάμεσα στα προϊόντα των διαφόρων χωρών. Ένας πόλεμος που κύριο στόχο του έχει την επικράτηση των οικίων τροφίμων με οποιονδήποτε τρόπο αφού κύριος στόχος είναι το κέρδος.
Τα δικά μας, τα ελληνικά προϊόντα, παρ΄όλη την υψηλή τους ποιότητα δεν ήταν δυνατόν να αποφύγουν τον πόλεμο αυτόν. Μάχονται λοιπόν προκειμένου να επικρατήσουν με μόνα όπλα τους την ιστορία που κουβαλούν πάνω τους και την χαρακτηριστική και μοναδική ποιότητά τους.
Από εμάς περιμένουν την υποστήριξή μας. Και αξίζει αφού πολλά από αυτά είναι τα μοναδικά στον κόσμο.Η φέτα, το λάδι, οι ελιές, το γιαούρτι το κρασί, το μέλι και άλλα πολλά, πάνω τους κουβαλούν την ιστορία του τόπου μας. Αξίζει να δούμε ποιά είναι, να τα αγαπήσουμε και να γίνουν οι μοναδικοί σύντροφοι της διατροφής μας. Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν ξεκινώντας από τα προϊόντα των Επτανήσων.

Κέρκυρα.
Ποντικονήσι. Η ομορφιά σε όλο της το μεγαλείο. 
Το πέρασμα της ιστορίας, πάνω από το νησί της Κέρκυρας έδωσε την ευκαιρία να διασταυρωθούν διάφοροι πολιτισμοί οι οποίοι έχουν αφήσει έντονα τα χαρακτηριστικά τους πάνω στη ζωή των κατοίκων του νησιού. Στα 411 χρόνια της Ενετικής κατοχής ήταν επόμενο τα πλοία, καθώς περνούσαν από το νησί να αφήνουν πολλά και να μαθαίνουν στους Κερκυραίους ακόμη περισσότερα. Έτσι οι Ενετοί επέβαλαν στην Κέρκυρα τη δική τους κουζίνα και τον δικό τους τρόπο διατροφής. Κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από του Ενετούς οι Κερκυραίοι πληρώνονταν για να φυτεύουν λιόδεντρα τα οποία θα βελτίωναν την εικόνα του νησιού και κατάφεραν έτσι να στολίσουν την Κέρκυρα με απέραντους υπεραιωνόβιους ελαιώνες.
Μια ζωγραφιά οι απέραντοι ελαιώνες. 
Οι απέραντοι ελαιώνες της Κέρκυρας εκτός από τα καταπληκτικά τοπία που δημιουργούν στην κατάφυτη κερκυραϊκή ύπαιθρο συμβάλουν και στην οικονομική ευημερία του νησιού. Μετά από αυτά η παραγωγή ελαιόλαδου αποτελεί την βασική ενασχόληση των Κερκυραίων.
Όσο κι΄αν φαίνεται απίστευτο, στη γη του νησιού της Κέρκυρας υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομύρια λιόδεντρα. Είναι αυτά που συμβάλουν στην οικονομική ευημερία του νησιού. Σε κάποια από αυτά τα λιόδεντρα η ηλικία τους ξεπερνά τα 500 χρόνια.
Το κυριώτερο είδος ελιάς της Κέρκυρας είναι η λιανολιά, η οποία προέρχεται από ένα ημερωμένο είδος αγριελιάς, το λεγόμενο Λιάστρο.
Σήμερα η ελιά αποτελεί βασικό αγροτικό προϊόν του νησιού της Κέρκυρας.. Η ποικιλία της εληάς που καλλιεργείται, σε συνδιασμό με το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού δίνει λάδι μοναδικής ποιότητας.
Κουμ Κουάτ. Το χρυσάφι της Κέρκυρας. 
Ένα άλλο σημαντικό και πολύ γνωστό προϊόν της Κέρκυρας είναι το Κουμ Κουάτ. Στα κινέζικα θα πει χρυσό πορτοκάλιΚαι πραγματικά μοιάζει με μικρό πορτοκάλι. Πρόκειται για ένα προϊόν που έφεραν στην Κέρκυρα οι Άγγλοι και συγκεκριμένα ο βοτανολόγος Σίντνεϊ Μέρλιν, γνωστός και για τα πορτοκάλια Μέρλιν που πρωτοκαλλιέργησε στο χτήμα του. Από αυτά τα Κουμ Κουάτ παράγεται και το ομώνυμο ποτό. Να σημειώσω ότι το Κουμ Κουάτ καλλιεργείται μόνο στην Κέρκυρα και είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν “προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.” Για την ώρα δεν μας το διεκδικούν οι ξένοι.
Η Κέρκυρα στο χώρο της γαστρονομίας, εκτός από την παραγωγή μοναδικών προϊόντων όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, λικέρ, τσιτσιμπύρα, κουμ κουάτ, είναι γνωστή και για τα αλλαντικά όπως το Νούμπουλο και το Σαλάδο.
Το γευστικότατο Νούμπουλο. 
Γνωστό κερκυραϊκό αλλαντικό το Νούμπουλο Φουμικάδο. Πρόκειται για ένα προϊόν της Βενετσιάνικης κατοχής του νησιού. Παρασκευάζεται από κρέας χοιρινό μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της κερκυραϊκής γης. Είναι καπνισμένο με αρωματικά κλαδιά του νησιού και περασμένο μέσα σε έντερο. Σερβίρεται κομένο σε πολύ λεπτές φέτες και είναι ιδανικό για σαλάτες. Το προϊόν αυτό ήταν και παραμένει το πιο δημοφιλές αλλαντικό της Κέρκυρας.
Το σαλάδο είναι ένα ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι αέρος από χοιρινό και βοδινό άπαχο κρέας, με πιπέρια μαύρο και κόκινο, το οποίο καπνίζεται με σχοίνο και δάφνη.

Λευκάδα.
Γνωστή η Λευκάδα όχι μόνο για τις ομορφιές της αλλά και για τα τοπικά προϊόντα της.
Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής της κληρονομιάς είναι η πατροπαράδοτη κουζίνα της και τα παραδοσιακά προϊόντα της.
Αν ρωτήσετε στην Ελλάδα οποιονδήποτε να σας πει για τα τοπικά προϊόντα της Λευκάδας θα σας πει δύο. Το σαλάμι αέρος και τις φακές Εγκλουβής.
Χωράφια με φακές στην Εγκλουβή.
Για δεκάδες χρόνια ο οικισμός της Εγκλουβής είναι ταυτισμένος με την καλλιέργεια της φακής. Οι φακές της Εγκλουβής είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερη φήμη για την καταγωγή τους από το ορεινό χωριό της Λευκάδας, την Εγκλουβή. Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της φακής είναι η γεύση, το σύντομο βράσιμό της, αλλά και η μεγάλη θρεπτική αξία της. Ο οικισμός της Εγκλουβής είναι ένα ορεινό χωριό στο οροπέδιο Βουνί σε ύψος 1000 μέτρων. Οι ογδόντα μόνιμοι κάτοικοι του οικισμού ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής. Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ποτέ τους δεν δέχτηκαν να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα για την εξόντωση των ζιζανίων, τα οποία εξοντώνουν με το χέρι. Κάτι που καθιστά την φακή βιολογική. Ο σπόρος αυτής της φακής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα, μαύρο, ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες, σκούρο καφέ, ανοιχτό κίτρινο.
Σαλάμι αέρος Λευκάδας. Υπέροχος μεζές. 
Το σαλάμοι αέρος της Λευκάδας είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά προϊόντα του νησιού. Έχει καθιερωθεί σαν ένα βιοτεχνικό προϊόν διεθνούς φήμης.
Πρόκειται για ένα σαλάμι με γεύση όμως λίγο πικάντικη. Η παραγωγή αυτού του φημισμένου σαλαμιού στηρίζεται σε μια χειρωνακτική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιείται φρέσκο χοιρινό κρέας, μαζί με αλάτι και άτριφτο πιπέρι ενώ είναι απαραίτητη η ωρίμανσή του η οποία διαρκεί από 8 έως 18 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθηκες. Το μυστικό της επιτυχίας του σαλαμιού είναι το κλίμα της Λευκάδας με την αρκετή υγρασία που έχει και η οποία αφήνει το σαλάμι να ωριμάσει σιγά – σιγά και να κάνει τις ζυμώσεις που χρειάζεται.
Αμπελώνες Βερτζαμί. 
Όμως εκτός από το σαλάμι και τις φακές στην Λευκάδα θα βρείτε εξαιρετικά κρασιά που η παραγωγή τους βασίζεται σε ντόπιες ποικιλίες σταφυλιών, όπως το περίφημο βερτζαμί. Το σπάνιο αυτό αμπέλι καλλιεργείται σε υψόμετρο από 200 έως 700 μέτρα και θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες που παράγει η χώρας μας. Το κλίμα Βερτζαμί έφεραν στο νησί οι Ενετοί το 1684.
Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε πάντα στη Λευκάδα μιά από τις προσφιλείς και προσοδοφόρες αγροτικές εργασίες, κυρίως στις ορεινές περιοχές του νησιού. Το λευκαδίτικο κρασί έχει γράψει μια ξεχωριστή ιστορία και ακόμη αναφέρεται στους “Δειπνοσοφιστές” του Αθηναίου σαν ένα κύριο ποτό στα συμπόσια.
Σε πολλά σημεία του νησιού θα δείτε αυτές τις κυψέλες. 
Ένα άλλο μοναδικό προϊόν του νησιού είναι το εξαιρετικό μέλι από την ορεινή Λευκάδα. Το ονομαστό μέλι της Λευκάδας παράγεται από τον θάμνο του θυμαριού που φυτρώνει και ανθίζει στα βουνά της νότιας Λευκάδας, στο Δράγανο και το Αθάνι. Χαρακτηριστικό του θυμαρίσιου αυτού προϊόντος είναι η μεταξένια γεύση του και το άρωμά του. Κι΄ακόμη έχει χαρακτηριστεί σαν εξαιρετικά τονοτικό και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.
Μια μαυρολιά τετρακοσίων χρόνων. 
Τη μεγαλύτερη έκταση σε όλες τις περιοχές της Λευκάδας καταλαμβάνουν τα λιόδεντρα, Ασπρολιά και Μαυρολιά. Πρόκειται για μια ντόπια παραδοσιακή ποικιλία ελαιοδέντρων με κύριο χαρακτηριστικό τον σχετικά μεγάλο καρπό. Από τα λιόδεντρα αυτά παράγεται ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Βέβαια η Κέρκυρα και η Λευκάδα έχουν ακόμη πολλά τοπικά προϊόντα. Επέλεξα τα κυριώτερα και τα πλέον γνωστά. Πιθανόν στο μέλλον να μιλήσουμε και για άλλα. 

                                                                                   

Φίλες και φίλοι μου. Παρακαλώ περάστε και από το 
http://hellascafe.blogspot.com Πάντα θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον. 

3 σχόλια:

  1. Ντένη μου μόλις επέστρεψα από την Κεφαλλονιά και βέβαια γεύτηκα τα προϊόντα της για τέσσερις ημέρες.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Ντέννη μου !! Εκτός από τις μοναδικές φωτογραφίες των Επτανήσων θαυμάζω πολύ μα πάρα πολύ την επισήμανσή σου για τα προιόντα των Επτανήσων αλλά και των λοιπών περιοχών της πατρίδας μας !! Είναι μείζονος σημασίας καλέ μου φίλε να στηρίξουμε κάθε Ελληνικό προιόν παρότι η αγορά κατακλύζεται από προιόντα εισαγωγής !!
    Την αγάπη μου και μια αγκαλιά μεγάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αλλαντικό της Κέρκυρας δεν το γνωριζα!
    Σαλάμι Λευκάδας και Κουμ κουατ εχω πιεί και δοκιμάσει σε γλυκό του κουταλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή