Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Σεπτέμβρη.
Ιθάκη. Η παραλία Καμίνια.
Πάμε να φάμε στα Εφτάνησα.
Ιθάκη. Η παραλία Καμίνια.
Πάμε να φάμε στα Εφτάνησα.
Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Αγία Ευφημία. |
Η Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο κι΄ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Ιονίου. Τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού και η μακραίωνη ιστορία της δημιουργούν μια αινιγματική και ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα.
Αναμφισβήτητα
η Κεφαλλονιά ξεχωρίζει από τα άλλα
υπόλοιπα νησιά του Ιονίου για τα εύφορα
εδάφη της. Οι απέραντοι ελαιώνες και οι
αμπελώνες, εκτός από την ομορφιά τους
χαρίζουν στο νησί και τα εκλεκτά προϊόντα
τους. Κρασί, λάδι, ελιές, τυριά, μέλι
ξεχωρίζουν καθώς είναι από τα πλέον
φημισμένα.
Η
αμπελουργία έχει μια πάρα πολύ μεγάλη
ιστορία στο νησί της Κεφαλλονιάς, αφού
οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των
αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο
κλήμα στο νησί το φύτεψε ο Κέφαλος, γιος
του Ερμή και της Έρσης, ο οποίος έδωσε
και το όνομά του στο νησί.
Αμπελώνες στην Κεφαλλονιά. |
Αμπελώνες ρομπόλας στα Ομαλά. |
Εκτός
από την ρομπόλα, για την οποία και θα
αφιερώσουμε ιδιαίτερο άρθρο, ονομαστή
είναι και η μαυροδάφνη της Κεφαλλονιάς
καθώς και τα κρασιά Βοστιλίδι, Τσαουσί,
και Μοσχάτο.
Κεφαλλονίτικο λάδι. |
Παραδοσιακό μάζεμα ελιάς. |
Φέτα Κεφαλλονιάς. |
Η
κεφαλλονίτικη φέτα και το ξεροτύρι ή
κεφαλοτύρι και τα δυο είναι προϊόντα
της ορεινής ζώνης του νησιού και είναι
γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο για την
μοναδική και πικάντικη γεύση τους.
Το λαδωτύρι του νησιού. |
Από
τα προϊόντα της Κεφαλλονιάς δεν λείπει
το μέλι. Ένα ξεχωριστό προϊόν τον νησιού
και μάλιστα σε δύο κατηγορίες. Το
θυμαρίσιο μέλι, με μια ιδιαίτερη γεύση
και γνωστό για την καθαρότητα που έχει
και το μέλι ελάτης, αρωματικό με το άρωμα
από τα έλατα του Αίνου, ένα από τα καλύτερα
μέλια που μπορεί να συναντήσει κανείς
στον ελλαδικό χώρο,
Μερικά
από τα χαρακτηριστικά φαγητά της
Κεφαλλονιάς είναι η αλιάδα, η γνωστή
σκορδαλιά, η οποία παρασκευάζεται μόνο
με πατάτα και πολύ σκόρδο, η μπακαλιαρόπιττα,
η γίδα σοφιγάδο, (κοκκινιστή
με πατάτες)και τα τσιγαρίδια,
(σέσκουλα, σπανάκι και
μυρωδικά με ρύζι.) Και
φυσικά κεφαλλονίτικο προϊόν το μαντολάτο.
Πολλά
απόμη τα παραδοσιακά προϊόντα της
Κεφαλλονιάς κι΄ισως κάποια άλλη φορά
τα ξαναδούμε. Τώρα ας περάσουμε στο άλλο
νησί που περιμένει λίγο πιο κάτω. Στην
πανέμορφη Ζάκυνθο. Στο χιλιοτραγουδημένο
Φιόρο του Λεβάντε, όπως την είχαν
ονομάσει οι Ενετοί καταχτητές.
Ζάκυνθος.
Το Φιόρο του Λεβάντε. |
Πάντοτε στο νησί της Ζακύνθου επικρατούσε μια πλούσια βλάστηση ικανή να προσφέρει όλα τα αγαθά της φύσης. Έτσι ήταν επόμενο να εξελιχθεί η Ζάκυνθος σε ένα νησί με αυξημένη αγροτική παραγωγή. Και πρώτο από όλα τα αγροτικά προϊόντα του νησιού το ζακυνθινό κρασί.
Υπάρχουν
πάρα πολλά τοπικά κρασιά και τούτο διότι
η κάθε οικογένεια παράγει το δικό της
κρασί. Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες
σταφυλιών και η κάθε μία ξεχωρίζει για
την γεύση της, το χρώμα της, το άρωμά
της. Οι πλέον ονομαστές από τις ποικιλίες
είναι το Γουστουλίδι, ο Παύλος, η
Τουρκοπούλα, ενώ τα πιο εύγευστα κρασιά
είναι το Κόκκινο, ο Αυγουστιάτης, η
Κατσακούλια, η Mαύρη
Ρομπόλα. Όμως το πιο ξακουστό ζακυνθινό
κρασί είναι η Βερντέα, στο οποίο πολλοί
έχουν δώσει την ονομασία “Κρασί των
Θεών.”
Και
για την Ζάκυνθο το λάδι αποτελεί ένα
ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν. Στο νησί
υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες
ελαιοδέντρων τα οποία, μπορεί να πει
κανείς, ότι είναι μοναδικά στη Μεσόγειο.
Έτσι από τα ελαιόδεντρα αυτά παράγεται
ένα εκλεκτό ελαιόλαδο και στις περισσότερες
περιπτώσεις με τον παλαιό παραδοσιακό
τρόπο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα
προϊόντα της παραγωγής στο νησί της
Ζακύνθου.
Μέλι Ζακύνθου. Το κάτι άλλο. |
Ζακυνθινό λαδωτύρι. |
Νεροκρέμμυδο Μπελουσιώτικο. |
Και οι σταφίδες της Ζακύνθου. |
Κύθηρα.
Κύθηρα. Η Χώρα. |
Πανέμορφα
και τα Κύθηρα, παρ΄όλο το άγονο και
πετρώδες έδαφός τους.Κυψέλες στα
ΚύθηραΚι΄εδώ τα παραδοσιακά
προϊόντα γράφουν τη δική τους ιστορία
με πρώτο το μέλι. Αυτό το θεϊκό προϊόν
που εδώ, λόγω εδάφους, έχει μια ξεχωριστή
ομορφιά και γεύση. Θυμαρίσιο το μέλι
εδώ και αξεπέραστο για την μοναδική
γεύση του και το άρωμά του.
Η παραγωγή
του μελιού στα Κύθηρα είναι γνωστή από
την αρχαιότητα αφού ο Ηρακλείδης, 4ος
πΧ αιώνας, γράφει στο έργο του “Περί
Πολιτειών”. Η νήσος
Κύθηρα φέρει γαρ πολλά και μέλι και
οίνον.
Κυψέλες στα Κύθηρα. |
Θυμαρίσιο μέλι στα Κύθηρα. Το κάτι άλλο. |
Φυσικά
και από εδώ δεν λείπει το λάδι το οποίο
συνήθως προέρχεται από βιολογικής
καλλιέργειας ελιές και μάλιστα ελιές
που δεν αρδεύονται πράγμα που καθιστά
το λάδι ακόμα πιο ποιοτικό και αυξάνει
τις θρεπτικές και θεραπευτικές του
ιδιότητες.
Το
κρασί των Κυθήρων είναι πολύ μικρή
παραγωγή σε σχέση με τα υπόλοιπα Εφτάνησα
και τούτο λόγω εδάφους.
Είναι ένα κρασί
ξηρό και σε χρώμα κόκκινο ή ξανθό. Η
παραγωγή του είναι πολύ μικρή γι΄αυτό
και κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες
στην αγορά. Στον τομέα των ποτών τα
Κύθηρα έχουν την παραδοσιακή Φατουράδα.
Πρόκειται για
ένα αποκλειστικά ποτό του νησιού το
οποίο παρασκευάζεται από τσίπουρο ή
ρακί, κανελογαρύφαλα και άρωμα από
φρούτα. Είναι ένα ποτό γευστικό και
απολαυστικό.
Τρύγος στα Κύθηρα. |
Φατουράδα και μεζές λουκάνικο. |
Άλλο παραδοσιακό προϊόν είναι
το Τσιριγώτικο λουκάνικο. Πρόκειται
για ένα λεπτό λουκάνικο όμως καταπληκτικό
στη γεύση. Ένας μεζές πρώτης κατηγορίας
για απολαυστικές στιγμές με ένα ουζάκι
κάτω από τα πλατάνια της πλατείας.
Αμυγδαλωτό, Μελόψωμο, Αχλαδάκι,
Καλιτσούνα, Κουφέτο, Μάντολες, Μελούνια
και πάρα πολλά άλλα, είναι μερικά από
τα αποκλειστικά προϊόντα του νησιού.
Κάποια άλλη φορά θα πούμε ακόμη περισσότερα
για τα κυθηριώτικα παραδοσιακά προϊόντα.
Φίλες μου και φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι. περάστε και από το http://hellascafe.blogspot.com Ίσως βρήτε κάτι που σας ενδιαφέρει.
Ολα τα εφτάνησα φίλε μας το καθε ενα είναι και ξεχωριστό το νοστιμο προιον που παραγει ας τα προτιμάμε δυο φορες περισσότερο ..γευστικα και νοστιμα προιόντα απο όλα μερη της πατρίδας μας. να περνας καλα οτι και να γευεσαι !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή απεικόνιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των Ιονίων Νήσων καθώς των παραγωγικών του δυνατοτήτων. Ελπίζω αυτή η προσφορά σας να βρεί νέους μιμητές.
ΑπάντησηΔιαγραφή