Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Πάμε να φάμε στα Εφτάνησα.Αμπελώνες ρομπόλας στα Ομαλά.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Σεπτέμβρη.
Ιθάκη. Η παραλία Καμίνια. 

Πάμε να φάμε στα Εφτάνησα.

Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Αγία Ευφημία.
Ελάτε να κάνουμε ένα γύρω στα Εφτάνησα και να δοκιμάσουμε, να γευτούμε τα υπέροχα προϊόντα που παράγουν τούτα τα πανέμορφα νησιά. Πάμε Κεφαλλονιά. 
Η Κεφαλλονιά είναι το μεγαλύτερο κι΄ένα από τα πιο γοητευτικά νησιά του Ιονίου. Τα απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού και η μακραίωνη ιστορία της δημιουργούν μια αινιγματική και ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα.
Αναμφισβήτητα η Κεφαλλονιά ξεχωρίζει από τα άλλα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου για τα εύφορα εδάφη της. Οι απέραντοι ελαιώνες και οι αμπελώνες, εκτός από την ομορφιά τους χαρίζουν στο νησί και τα εκλεκτά προϊόντα τους. Κρασί, λάδι, ελιές, τυριά, μέλι ξεχωρίζουν καθώς είναι από τα πλέον φημισμένα.
Η αμπελουργία έχει μια πάρα πολύ μεγάλη ιστορία στο νησί της Κεφαλλονιάς, αφού οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο κλήμα στο νησί το φύτεψε ο Κέφαλος, γιος του Ερμή και της Έρσης, ο οποίος έδωσε και το όνομά του στο νησί.
Αμπελώνες στην Κεφαλλονιά. 
Στην ιστορία του νησιού η αμπελουργία υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την οικονομία της Κεφαλλονιάς. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η μεγάλη ποικιλία των αμπελιών ευνοούν την παραγωγή κρασιών εξαιρετικής ποιότητας. Ένα από αυτά είναι η παγκοσμίως γνωστή Ρομπόλα. Ένα κρασί ιδιαίτερης ποιότητας και γεύσης, που υπάγεται στα προϊόντα ΟΠΑΠ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα κλήματα της ρομπόλας κυριολεκτικά βγαίνουν μέσα από τις πέτρες Οι Ενετοί αποκαλούσαν την ρομπόλα Vino di dasso. Κρασί της πέτρας.
Αμπελώνες ρομπόλας στα Ομαλά. 
Σημαντικό κέντρο παραγωγής της ρομπόλας είναι η περιοχή των Ομαλών στο κέντρο του νησιού. Το άρωμα της ρομπόλας χαρακτηρίζεται από την ευωδιά φρούτων, όπως ροδάκινο, κίτρο, μήλο.
Εκτός από την ρομπόλα, για την οποία και θα αφιερώσουμε ιδιαίτερο άρθρο, ονομαστή είναι και η μαυροδάφνη της Κεφαλλονιάς καθώς και τα κρασιά Βοστιλίδι, Τσαουσί, και Μοσχάτο.
Κεφαλλονίτικο λάδι.
Μετά από τα κρασιά παγκοσμίως γνωστό είναι και το λάδι της Κεφαλλονιάς. Πρόκειται για ένα λάδι υψηλής ποιότητας. Ένα ακόμη φημισμένο προϊόν του νησιού. Το κεφαλλονίτικο λάδι είναι αρίστης ποιότητας και ξεχωρίζει για την γεύση του, που όπως λένε είναι μοναδική.
Παραδοσιακό μάζεμα ελιάς. 
Η παραγωγή του ακόμη και σήμερα γίνεται με παραδοσιακό τρόπο που τον γνωρίζουν μόνο οι Κεφαλλονίτες παραγωγοί.
Φέτα Κεφαλλονιάς. 
Η φέτα είναι ένα παραδοσιακό τυρί της Κεφαλλονιάς. Μάλιστα οι Κεφαλλονίτες παινεύονται ότι από αυτούς η παραγωγή της φέτας εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα σκληρό ή μαλακό τυρί που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη γεύση.
Η κεφαλλονίτικη φέτα και το ξεροτύρι ή κεφαλοτύρι και τα δυο είναι προϊόντα της ορεινής ζώνης του νησιού και είναι γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο για την μοναδική και πικάντικη γεύση τους.
Το λαδωτύρι του νησιού. 
Εκτός από την φέτα και το κεφαλοτύρι στην Κεφαλλονιά παράγονται ακόμη γραβιέρα, μυζήθρα και η γνωστή “στούμπα” ένα παραδοσιακό, σκληρό τυρί, από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Παράγεται από συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος.
Από τα προϊόντα της Κεφαλλονιάς δεν λείπει το μέλι. Ένα ξεχωριστό προϊόν τον νησιού και μάλιστα σε δύο κατηγορίες. Το θυμαρίσιο μέλι, με μια ιδιαίτερη γεύση και γνωστό για την καθαρότητα που έχει και το μέλι ελάτης, αρωματικό με το άρωμα από τα έλατα του Αίνου, ένα από τα καλύτερα μέλια που μπορεί να συναντήσει κανείς στον ελλαδικό χώρο,
Μερικά από τα χαρακτηριστικά φαγητά της Κεφαλλονιάς είναι η αλιάδα, η γνωστή σκορδαλιά, η οποία παρασκευάζεται μόνο με πατάτα και πολύ σκόρδο, η μπακαλιαρόπιττα, η γίδα σοφιγάδο, (κοκκινιστή με πατάτες)και τα τσιγαρίδια, (σέσκουλα, σπανάκι και μυρωδικά με ρύζι.) Και φυσικά κεφαλλονίτικο προϊόν το μαντολάτο.
Πολλά απόμη τα παραδοσιακά προϊόντα της Κεφαλλονιάς κι΄ισως κάποια άλλη φορά τα ξαναδούμε. Τώρα ας περάσουμε στο άλλο νησί που περιμένει λίγο πιο κάτω. Στην πανέμορφη Ζάκυνθο. Στο χιλιοτραγουδημένο Φιόρο του Λεβάντε, όπως την είχαν ονομάσει οι Ενετοί καταχτητές.

Ζάκυνθος.

Το Φιόρο του Λεβάντε.
Νάμαστε στην ομορφιά του Ιονίου. Την Ζάκυνθο. Το χιλιοτραγουδημέο Τζάντε. Το νησί του έρωτα, της μουσικής και του γλεντιού. 
Πάντοτε στο νησί της Ζακύνθου επικρατούσε μια πλούσια βλάστηση ικανή να προσφέρει όλα τα αγαθά της φύσης. Έτσι ήταν επόμενο να εξελιχθεί η Ζάκυνθος σε ένα νησί με αυξημένη αγροτική παραγωγή. Και πρώτο από όλα τα αγροτικά προϊόντα του νησιού το ζακυνθινό κρασί.
Υπάρχουν πάρα πολλά τοπικά κρασιά και τούτο διότι η κάθε οικογένεια παράγει το δικό της κρασί. Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες σταφυλιών και η κάθε μία ξεχωρίζει για την γεύση της, το χρώμα της, το άρωμά της. Οι πλέον ονομαστές από τις ποικιλίες είναι το Γουστουλίδι, ο Παύλος, η Τουρκοπούλα, ενώ τα πιο εύγευστα κρασιά είναι το Κόκκινο, ο Αυγουστιάτης, η Κατσακούλια, η Mαύρη Ρομπόλα. Όμως το πιο ξακουστό ζακυνθινό κρασί είναι η Βερντέα, στο οποίο πολλοί έχουν δώσει την ονομασία “Κρασί των Θεών.”
Και για την Ζάκυνθο το λάδι αποτελεί ένα ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν. Στο νησί υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες ελαιοδέντρων τα οποία, μπορεί να πει κανείς, ότι είναι μοναδικά στη Μεσόγειο. Έτσι από τα ελαιόδεντρα αυτά παράγεται ένα εκλεκτό ελαιόλαδο και στις περισσότερες περιπτώσεις με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα της παραγωγής στο νησί της Ζακύνθου.
Μέλι Ζακύνθου. Το κάτι άλλο.
Και εδώ, στην Ζάκυνθο το μέλι κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στα παραδοσιακά προϊόντα. Το ζακυνθινό μέλι παράγεται κατ΄εξοχήν στην ορεινή περιοχή του νησιού και με τρόπο παραδοσιακό. Χαρακτηρίζεται από το άρωμα του και από την υπέροχη γεύση του. Πολλοί από τους κατοίκους του νησιού έχουν τις δικές του κυψέλες και παράγουν ένα θαυμάσιο γευστικό μέλι.

Ζακυνθινό λαδωτύρι. 
Ένα από τα κύρια παραδοσιακά προϊόντα του νησιού είναι και το Λαδωτήρι. Παράγεται από πρόβειο γάλα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και διατηρείται μέσα σε ελαιόλαδο. Χαρακτηριστικό του είναι μια έντονη αλμυρή γεύση με μια σχετική ευχάριστη μυρωδιά και ανήκει στην κατηγορία σκληρού επιτραπέζιου τυριού. Η καλύτερη εποχή για την παραγωγή του λαδοτυριού είναι η Άνοιξη όπου τα ζώα έχουν αρκετό γάλα.
Νεροκρέμμυδο Μπελουσιώτικο. 
Ξεχωριστό παραδοσιακό προϊόν στην Ζάκυνθο το νεροκρέμμυδο, γνωστό και σαν Μπελουσιώτικο, λόγω της περιοχής που καλλιεργείται και παράγεται. Το κρεμμύδι αυτό έφεραν στο νησί οι Ενετοί καταχτητές. Χαρακτηριστικό αυτού του κρεμμυδιού είναι ότι πολλές το βάρος του ξεπερνάει το 1.5 κιλά.
Και οι σταφίδες της Ζακύνθου. 
Και φυσικά δεν θα πρέπει να αφήσουμε έξω από τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού την ζακυνθινή μαύρη σταφίδα. Καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις και η συγκομιδή τους γίνεται τον Αύγουστο. Μετά την συγκομιδή απλώνεται και αποξηραίνεται στον ήλιο. Η ζακυνθινή σταφίδα είναι γευστικότατη και θρεπτική. Η σταφίδα αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων.

Κύθηρα.
Κύθηρα. Η Χώρα.
Αφήνουμε την όμορφη Ζάκυνθο και περνάμε στα Κύθηρα το τελευταίο στη σειρά των νησιών που απλώνει τις ζωγραφιές του στα κύματα του Ιονίου.
Πανέμορφα και τα Κύθηρα, παρ΄όλο το άγονο και πετρώδες έδαφός τους.Κυψέλες στα
Κυψέλες στα Κύθηρα.
ΚύθηραΚι΄εδώ τα παραδοσιακά προϊόντα γράφουν τη δική τους ιστορία με πρώτο το μέλι. Αυτό το θεϊκό προϊόν που εδώ, λόγω εδάφους, έχει μια ξεχωριστή ομορφιά και γεύση. Θυμαρίσιο το μέλι εδώ και αξεπέραστο για την μοναδική γεύση του και το άρωμά του.
Θυμαρίσιο μέλι στα Κύθηρα. Το κάτι άλλο. 
Η παραγωγή του μελιού στα Κύθηρα είναι γνωστή από την αρχαιότητα αφού ο Ηρακλείδης, 4ος πΧ αιώνας, γράφει στο έργο του Περί Πολιτειών. Η νήσος Κύθηρα φέρει γαρ πολλά και μέλι και οίνον.
Φυσικά και από εδώ δεν λείπει το λάδι το οποίο συνήθως προέρχεται από βιολογικής καλλιέργειας ελιές και μάλιστα ελιές που δεν αρδεύονται πράγμα που καθιστά το λάδι ακόμα πιο ποιοτικό και αυξάνει τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το κρασί των Κυθήρων είναι πολύ μικρή παραγωγή σε σχέση με τα υπόλοιπα Εφτάνησα και τούτο λόγω εδάφους.
Τρύγος στα Κύθηρα.
Είναι ένα κρασί ξηρό και σε χρώμα κόκκινο ή ξανθό. Η παραγωγή του είναι πολύ μικρή γι΄αυτό και κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες στην αγορά. Στον τομέα των ποτών τα Κύθηρα έχουν την παραδοσιακή Φατουράδα.
Φατουράδα και μεζές λουκάνικο.
Πρόκειται για ένα αποκλειστικά ποτό του νησιού το οποίο παρασκευάζεται από τσίπουρο ή ρακί, κανελογαρύφαλα και άρωμα από φρούτα. Είναι ένα ποτό γευστικό και απολαυστικό.
Άλλο παραδοσιακό προϊόν είναι το Τσιριγώτικο λουκάνικο. Πρόκειται για ένα λεπτό λουκάνικο όμως καταπληκτικό στη γεύση. Ένας μεζές πρώτης κατηγορίας για απολαυστικές στιγμές με ένα ουζάκι κάτω από τα πλατάνια της πλατείας.

Αμυγδαλωτό, Μελόψωμο, Αχλαδάκι, Καλιτσούνα, Κουφέτο, Μάντολες, Μελούνια και πάρα πολλά άλλα, είναι μερικά από τα αποκλειστικά προϊόντα του νησιού. Κάποια άλλη φορά θα πούμε ακόμη περισσότερα για τα κυθηριώτικα παραδοσιακά προϊόντα. 
                                                                                                                    

Φίλες μου και φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι. περάστε και από το http://hellascafe.blogspot.com Ίσως βρήτε κάτι που σας ενδιαφέρει. 

2 σχόλια:

  1. Ολα τα εφτάνησα φίλε μας το καθε ενα είναι και ξεχωριστό το νοστιμο προιον που παραγει ας τα προτιμάμε δυο φορες περισσότερο ..γευστικα και νοστιμα προιόντα απο όλα μερη της πατρίδας μας. να περνας καλα οτι και να γευεσαι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλή απεικόνιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των Ιονίων Νήσων καθώς των παραγωγικών του δυνατοτήτων. Ελπίζω αυτή η προσφορά σας να βρεί νέους μιμητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή