Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μεγάλη εβδομάδα στην Κέρκυρα.


Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Απρίλη.
Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Άσος.

Φίλοι μου. Ας αφήσουμε για σήμερα τον μεγάλο μας δάσκαλο Αντρέα Λασκαράτο και ας γευτούμε λίγη φιλοσοφία από τον αρχαίο μας μεγάλο φιλόσοφο, τον Αριστοφάνη. 
Είπε λοιπόν.
"Δεν μπορείς να περιμένεις από αυτούς που σε κατέστρεψαν να γίνουν οι άνθρωποι που θα σε σώσουν." Πόσο δίκιο έχει. 
Και ελάτε να πάμε να περάσουμε την Μεγάλη μας Εβδομάδα στην πανέμορφη ανοιξιάτικη νύφη του Ιονίου. Την μία και μοναδική Κέρκυρα.

Το μεγαλείο της Κέρκυρας σε δυο φωτογραφίες.
Αν υπάρχει μόνο μια ευκαιρία στη ζωή σας να επισκεφθείτε την Κέρκυρα , τότε διαλέξτε την Άνοιξη και ειδικά την εβδομάδα του Πάσχα. Είναι η περίοδος, που η Κέρκυρα βγάζει στο φως το σύνολο της φυσικής και πολιτιστικής της ομορφιάς.
Η ομορφιά και η αθωότητα της Μεγάλης Γιορτής. 
Αυτό που συμβαίνει τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας στην Κέρκυρα είναι μοναδικό και συναρπαστικό. Κάθε μέρα και μια γιορτή. Κάθε στιγμή και ένα έθιμο.
Τις ημέρες της Μεγάλης εβδομάδας σε όλη την Πόλη της Κέρκυρας κυριαρχεί η πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική, μια ακόμη τοπική ιδιαιτερότητα, που ξεχύνεται από όλους τις εκκλησιές και πλημμυρίζει τα καντούνια της πόλης.
Τα βάϊα.
Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, των Βαγιώνεόπως συνηθίζεται να την λένε στην Κέρκυρα.
Η λιτάνευση του Αγίου την Κυριακή των Βαϊων.
Στις 11 το πρωί γίνεται η λιτανεία του Αγίου, σε ανάμνηση της θανατηφόρου επιδημίας της πανώλης του 1629 που θέρισε τους Κερκυραίους.
Η πομπή στα Μουράγια. Απέναντι η νησίδα Βίδο.
Πρόκειται για την πιο μεγάλη σε διαδρομή λιτανεία η οποία περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών ενετικών τειχών.
Μια παράκληση.
Κατά την διάρκεια της λιτανείας γίνονται αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις. Είναι η μοναδική λιτανεία του Αγίου στην οποία συμμετέχουν και οι δεκαοχτώ φιλαρμονικές του νησιού για να τιμήσουν τον πολιούχο τους. Μετά την λιτανεία οι φιλαρμονικές παρελαύνουν σε όλους τους δρόμους της πόλης παίζοντας θριαμβευτικά εμβατήρια.
Η παλαιά φιλαρμονική, γνωστή και ως κόκκινη, λόγω χρώματος στολής.  
Επιτρέψτε μου να πω ότι έχω λάβει μέρος σε αυτή την λιτανεία με τους Προσκόπους πολλές φορές και την τελευταία χρονιά πριν φύγουμε από την Κέρκυρα συμμετείχα με την Παλαιά Φιλαρμονική ( κόκκινη ) παίζοντας κόρνο.
Ώρα για τις αγορές και για περίπατο.
Το καντούνι του Αγίου. 
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στα πασχαλινά ψώνια. Γεμίζει η αγορά της πόλης από την μυρωδιά της Φογάτσας, ένα είδος τσουρεκιού στολισμένου με ένα κόκκινο αυγό, χαρακτηριστικό γλύκισμα της Κέρκυρας.
Όλα στο χρώμα του πένθους πλέον. 
Eπίσης την ημέρα αυτή όλα τα φανάρια της πόλης ντύνονται στο μοβ χρώμα.
Tην Μεγάλη Τρίτη και μετά από το τροπάριο της Κασσιανής ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων διοργανώνει την Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση. Η εκδήλωση αυτή έχει πλέον καθιερωθεί.
Από την Μεγάλη Τετάρτη στην πλατεία Σαν Ρόκκο, αρχίζουν να συγκεντρώνονται τα αρνιά που θα πουληθούν στους εμπόρους αλλά και στους νοικοκυραίους. Οι εκκλησίες γεμίζουν από πιστούς για το ευχέλαιο, ενώ το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο γίνεται η καθιερωμένη συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας με εκκλησιαστική μουσική.
Η ακολουθία των Αγίων Παθών γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη. Σε πάρα πολλά χωριά του νησιού οι γυναίκες ακούγοντας τα Δώδεκα Ευαγγέλια πλέκουν με το κροσσοβέλονο το γαϊτάνι και σταματούν κάθε φορά που ψάλλεται ευαγγέλιο.
Duomo. Η Καθολική Μητρόπολη. 
Στην πλατεία Δημαρχείου όπου βρίσκεται το Duomo, καθολική Μητρόπολη, ανάβουν δώδεκα κεριά και σβήνουν από ένα όταν τελειώνει η ανάγνωση του κάθε Ευαγγελίου. Μόλις ακουστεί η πρώτη καμπάνα οι νοικοκυρές βάφουν τα κόκκινα αυγά.
Πριν από το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής όλες οι εκκλησίες της πόλης της Κέρκυρας έχουν γεμίσει από τους πιστούς προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης, Οι Κερκυραίοι όλοι πηγαίνουν με λουλούδια στις εκκλησιές για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Προς το μεσημέρι όλοι οι Επιτάφιοι είναι έτοιμοι και εκτίθενται για προσκύνημα.
¨Ενας από τους Επιτάφιους 
Νωρίς το απόγευμα αρχίζει η περιφορά των Επιτάφιων στα στενά δρομάκια της πόλης ενώ ακούγεται το Αι γενεαί πάσαι Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο.
Ο Επιτάφιος της Μητρόπολης.
Τελευταίος βγαίνει στις 10. το βράδυ ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Θα περάσει από τα Μουράγια όπου καθ΄όλο το μήκος της διαδρομής έχουν τοποθετηθεί κατά διαστήματα κεριά πάνω σε ειδικές βάσεις. Τον Επιτάφιο της Μητροπόλεως συνοδεύει όλος ο Ιερός Κλήρος της Κέρκυρας, οι Αρχές του νησιού, φιλαρμονικές, χορωδίες και χιλιάδες κόσμου.
Ο ναός της Παναγίας των Ξένων.
Το Μεγάλο Σάββατο στη Κέρκυρα ξεκινάει με την πραγματοποίηση του τεχνητού σεισμού που αποτελεί μια παράδοση για τον ναό της Παναγίας των Ξένων. Γίνεται μετά το τέλος του Αποστόλου και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο.
Μ. Σάββατο πρωί. Μαζί με τον Επιτάφιο λιτανεύεται και το σκήνωμα του Αγίου.
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στις 9.00πμ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1574 οι Ενετοί για λόγους ασφαλείας απαγόρευσαν την περιφορά των επιτάφιων την Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο την λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο..
Έτσι οι Κερκυραίοι το Μεγάλο Σάββατο περιφέρουν το σκήνωμα του Αγίου μαζί με τον Επιτάφιο. Είναι η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου αλλά και η πλέον επιβλητική και έχει καθιερωθεί από το 1550.
Στις 11.00πμ τελειώνει η Ακολουθία στην Μητρόπολη και αρχίζουν να χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες.
Το πανηγύρι με τους μπότηδες αρχίζει
Τότε από τα παράθυρα των σπιτιών αρχίζουν να πέφτουν κατά χιλιάδες οι μπότηδες, - τα πήλινα κανάτια – που είναι γεμάτα νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.


Εντυπωσιάζει το μέγεθος του μπότη.
Για το έθιμο αυτό υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι από το ευαγγελικό χορικό “Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως.” Η δεύτερη είναι επιρροή από τους Ενετούς οι οποίοι συνήθιζαν την πρωτοχρονιά να πετούν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα για να τους φέρει ο καινούργιος χρόνος νέα.
Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ανάσταση στο πάρκο της Πάνω Πλατείας Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής με τον Μητροπολίτη, τις αρχές της Πόλης φιλαρμονικές και χιλιάδες κόσμου. Όλη η πλατεία αλλά και η γύρω περιοχή είναι φωτισμένες από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά, και πυροτεχνήματα.
Την Κυριακή του Πάσχα από τις 7 το πρωί όλες οι εκκλησίες ξεκινούν την περιφορά της Ανάστασης στους δρόμους της Πόλης με συνοδεία φιλαρμονικών, προσκόπων, σχολείων και πλήθος κόσμου.
Στο Νέο Φρούριο στις 11.30 ο Ναυτικός Όμιλος Κέρκυρας συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων έχει την Πασχαλιάτικη γιορτή με ορχήστρες, χορευτικά, συγκροτήματα και πολλούς μεζέδες.
Στην Κέρκυρα ο εορτασμός του Πάσχα ξεχωρίζει από όλα τα Εφτάνησα.
Οι επιρροές από τον Δυτικοευρωπαϊκό πολιτισμό είναι εμφανέστατες ακόμα και σε αυτήν την καθαρά ορθόδοξη γιορτή.
Το Πάσχα οι Κερκυραίοι το ονομάζουν και Λαμπριά – από το Λαμπρή – για να εκφράσουν την λαμπρότητα της ημέρας.
Τίποτα πιο όμορφο από το να γυρίζεις τη σούβλα δίπλα στη θάλασσα.
Στην Κέρκυρα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Το μεσημέρι της; Λαμπρής οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αβγολέμονο με κρεατικά και αφήνουν τον οβελία για την Δευτέρα του Πάσχα.
Στην Κέρκυρα λοιπόν για να απολαύσετε το Πάσχα που θα σας μείνει αλησμόνητο για όλη τη ζωή σας.
Θα παρουσιάσω και την Μεγάλη Εβδομάδα στα άλλα νησιά μας. 


ΠΗΓΕΣ
w. corfu.gr
w. stin-taxi.co
w. corfuvisit.gr


34 σχόλια:

  1. Έχω πάει Κέρκυρα αλλά όχι Πάσχα. Κοίτα τι μου έκανες!! Πρέπει να βρεθώ στο όμορφο νησί μας κάποιο Πάσχα. Είναι πανέμορφη η ξενάγησή σου και με ξεσήκωσες αληθινά.
    Το χάρηκα αυτό το ταξίδι Ντένη μου και περιμένω να μάθω και των άλλων νησιών μας τα έθιμα
    Καλό ξημέρωμα
    Να περάσεις μια όμορφη Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννούλα μου καλή μου χαίρομαι που σε ξεσήκωσα. Αποφάσισε να γνωρίσεις το Πάσχα της Κέρκυρας. Είναι ό,τι πιο όμορφο μπορεί να ζήσει κανείς σε αυτό το νησί. Είχα την τύχη να το ζήσω πάρα πολλές φορές. Ακολουθούν Κεφαλλονιά και Λευκάδα και προχωράμε.
      Την αγάπη μου γλυκιά μου και φιλάκια.

      Διαγραφή
  2. Αχ, έχω πάει στην Κέρκυρα, μα όχι Πάσχα!
    Φαίνεται πολύ εντυπωσιακή η λιτανεία!
    Γενικά, είναι ένας τόπος που μου έχει αφήσει όμορφες εντυπώσεις κι ας έχω χρόνια να πάω!
    Καλή σου μέρα, Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια καλή μου Γιάννα το Πάσχα σε αυτό τοι νησί είναι το κάτι άλλο. Το έχω ζήσει πολλές φορές.
      Σου εύχομαι να καταφέρεις να ζήσεις αυτή την τρομερή εμπειρία.
      Την αγάπη μου καλή μου,

      Διαγραφή
  3. ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ η λέξη παράδεισος σημαίνει ένα πράγμα: Πασχαλινή Κέρκυρα.
    Φαντάζομαι τον παράδεισό μου, σαν παράδεισο των αισθήσεων. Και σ' όλο τον κόσμο, μόνο σ' έναν τόπο, μόνο μία στιγμή το χρόνο, φτάνουν όλες οι αισθήσεις ταυτόχρονα στην κορύφωσή τους.
    Μεγάλο Σάββατο πρωί, ώρα εννέα, στη Σπιανάδα.
    Η πρώτη ευτυχία έρχεται από την αίσθηση του χώρου. Τι ηδονή για την ψυχή, που έχει χάσει τα μέτρα της ανάμεσα στο συμπιεσμένο και στο απεριόριστο! Εδώ ο χώρος λειτουργεί, αναπνέει. Έχει την άνεση, το ρυθμό και τα όρια που περιμένεις. Αισθάνεσαι τοποθετημένος στις ανθρώπινες συντεταγμένες σου - στις σωστές σου αναλογίες. Τίποτα δε σε πιέζει, όλα γύρω σου σε στηρίζουν, σε πλαισιώνουν. Esplanade, Σπιανάδα. Εδώ η λέξη πλατεία, βρίσκει το πρώτο της νόημα.

    Η δεύτερη ευτυχία είναι η όραση. Βλέπεις το κερκυραϊκό φως γλυκό, μελένιο, να χαϊδεύει τις προσόψεις των σπιτιών του Λιστόν. (Α! οι προσόψεις της Κέρκυρας: πίνακες τέχνης και φύσης - όπου τα χρώματα και η υγρασία παίζουν μόνο με τόνους και ημιτόνια). Βλέπεις τον καταγάλανο ουρανό (πάντα είναι γαλανός ο ουρανός το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα - ο Άγιος φροντίζει γι' αυτό), μέσα από τα πορφυρά λουλούδια του δέντρου του Ιούδα. Σε λίγο θα δεις τα χρυσά, τα γαλάζια και τα κόκκινα της λιτανείας.
    Πανηγύρι έχει η όσφρηση. Όλη η Κέρκυρα ένας κήπος. Ευωδιάζει τόσο έντονα, που ώρες - ώρες σε ζαλίζει. Πνοές-πνοές έρχονται σαν μικρά κύματα οι μυρωδιές - κάθε λουλούδι, κάθε δέντρο, κάθε πλαγιά και κάθε χωριό της Κέρκυρας σου στέλνει το δικό του μήνυμα.
    Όλα όμως θα τα δέσει η ακοή, μόλις από μακριά ακουστούν οι ήχοι της μεγάλης λιτανείας. Το Μέγα Σάββατο οι Κερκυραίοι περπατάνε τον Άγιό τους. Με φιλαρμονική και στολές. Με σεβασμό και έξαρση. Με μουσική.
    Μουσική στην Κέρκυρα - που έχει περισσότερες φιλαρμονικές από κινηματογράφους. (Ένας ορισμός του πολιτισμού; Όταν οι ασκούντες την τέχνη ξεπερνάνε τους θεατές;) Δεν θα ξεχάσω ποτέ κάποιο πρώτο πρωινό ξύπνημα σ' ένα παλιό, πανύψηλο ξενοδοχείο της Σπιανάδας, όταν από κάθε παράθυρο ακουγόταν και άλλη μπάντα.
    Στην Κέρκυρα η μουσική δεν είναι απλός ήχος. Γίνεται περιβάλλον. Γίνεται ζωή. Γίνεται - τελικά - οι ακροατές της. Το κοινό δεν είναι δέκτης αλλά τμήμα του έργου.
    Κάποτε αυτό θα το πούνε "χάππενινγκ".
    Υπάρχει ένα μουσικό κομμάτι που ακούγεται μόνο στην Κέρκυρα, μόνο στη λιτανεία. Ένα κομμάτι μελωδικό σαν τους κήπους της Κέρκυρας, λυπημένο σαν την εβδομάδα των Παθών, λυρικό σαν το ασημένιο φως των ελαιώνων, ρυθμικό σαν το κύμα της θάλασσας. Πένθιμο εμβατήριο από τον "Άμλετ". Οι Κερκυραίοι το λένε απλά "ο Αμλέτος".
    Όταν λοιπόν ανυψωθεί ο Αμλέτος σαν λυγμός και σαν έκσταση πάνω από τις κοκκινόχρυσες στολές της Παλαιάς Φιλαρμονικής, η αίσθηση δεν αντέχεται. Η ζωή τεντώνει τόσο μέσα σου, που νομίζεις πως θα σπάσεις από ευτυχία. Σαν πόνος και σαν βάλσαμο ο Αμλέτος κυματίζει πάνω από την πλατεία κι εσύ γεύεσαι τον παράδεισο σ' αυτή τη Γη.
    Δεκατρείς φορές έχω ακούσει τον Αμλέτο στη Σπιανάδα και κάθε φορά νομίζω πως η καρδιά μου θα σταματήσει (και ίσως εύχομαι να σταματήσει, έτσι!). Αψηφώ την εορταστική ταλαιπωρία, την τουριστική πολυκοσμία, τη βαρβαρότητα των ορεσίβιων (δίπλα στους Επτανήσιους, όλοι εμείς είμαστε αρκούδες). Ό,τι και να γίνεται γύρω, ο Άγιος και ο Αμλέτος νικάνε - και το θαύμα λειτουργεί κάθε Μεγάλο Σάββατο στη Σπιανάδα.
    Α, Κέρκυρα-Κέρκυρα, που δεν γνώρισες την τυραννία του Τούρκου και την κακομοιριά του πεύκου. (Το δέντρο-ραγιάς, άμορφο και άσκημο). Πού μαζί με τ' αδέρφια σου νησιά σώζετε το όνομα της ποίησης και της μουσικής στην Ελλάδα.
    Κι αν τύχει να είμαι μακριά, όπου κι αν βρεθώ, όταν έρθει Μεγάλο Σάββατο τραγουδάω μέσα μου τον Αμλέτο. Κλείνω τα μάτια και για ένα δευτερόλεπτο το θαύμα συντελείται πάλι.
    Ο παλιός Αμλέτος, ο σκοτεινός πρίγκιπας της αμφιθυμίας, πνίγηκε στο φως, τη μελωδία και τη μυρωδιά της άνοιξης. Αμφιβολία καμιά: "γλυκιά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα".
    Ο παράδεισός μου: Φως, ανθισμένη Σπιανάδα και η Παλαιά Φιλαρμονική να παίζει, να παίζει, να παίζει τον Αμλέτο.

    Το έγραψε ο Νίκος Δήμου και με εκφράζει απόλυτα !!!!!Καλό μήνα ,φίλε Ντένη !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Αντώνη υπέροχα όσα λες. Όπως γνωρίζεις τα έχω ζήσει για πολλά χρόνια και δεν πρόκειται να τα ξεχάσω. Να σου πω ότι εδώ στην ξενητιά που βρίσκομαι μου λείπουν πάρα πολυ. Και τι δεν θα έδινα για να τα ζήσω για ακόμη μια φορά.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα κύριε Ντένη!! Δεν θυμάμαι να χω πάει Κέρκυρα Πάσχα!!! Εκτός κι αν ήμουν πολύ μικράκι!! :))
    Τι ωραία έθιμα που χει ο τόπος μας!! Νομίζω ζούμε στο έπακρο τέτοιες γιορτές στα χωριά μας ή στα νησιά μας!! Οχι ότι και στις πόλεις δεν γίνονται ωραία πράγματα αλλά είναι αλλιώς στο νησί και στο χωριό!!
    Καλά, ο Αριστοφάνης που να το ξερε.. Πιο επίκαιρος και διαχρονικός από ποτέ!!! Σας φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαριλένα μου καλή μου σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Εύχοαμαι να καταφέρεις και να γνωρίσεις το Πάσχα της Κέρκυρας. Τρομερή εμπειρία.
    Νάσαι καλά καλή μου. Την αγάπη μου και φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλόν μήνα φίλε Ντένη,
    Θαύμασα την Κέρκυρα, τις φωτογραφίες τους μπότηδες να πέφτουν από τα μπαλκόνια...
    Εντύπωση μου έκανε η λιτανεία των Βαγιώνε οι Ιερείς τόσο απλά ντυμένοι χωρίς ούτε ένα ίχνος χρυσού περιδερίου ή μήτρας.
    Πόσο προσγειωμένοι είναι στην σημερινή κατάσταση, της ανέχειας και προσφυγιάς!!!


    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε Γαβρίλη.
      Όλο αυτό το μεγαλείο αξίζει να το ζήσεις έστω και μια φορά. Ιδιαίτερα η λιτανεία των Βαϊων που είναι και η μεγαλύτερη σε διαδρομή. Είχα την τύχη να τα ζήσω όλα αυτά πάρα πολλές φορές και τις μέρες αυτές πάντα τα θυμάμαι.
      Όσο για την απλότητα των ιερέων αυτό είναι το κάτι άλλο.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  7. Κλείνω τα μάτια και για ένα δευτερόλεπτο το θαύμα συντελείται πάλι.... Ν. Δήμου από Τον Αντώνη Κρασάκη (Παιδικά Χαμόγελα!)
    ***

    Ντένη μου,

    και Αντώνη -Πόπη και πανέμορφη κόρη...

    Καλό σας Μήνα!

    Όταν κλείνω τα μάτια και η εικόνα της Πατρίδας "χοροπηδάει" ανακατεύοντας τόπους και θύμησες... από τα δάκρυα...

    ΤΙ άλλο να πω!

    Ντένη μου, μας πρόφτασες με τα "πασχαλινά"... έχουμε ...μέρες ακόμη, αν και η καρδιά προετοιμάζεται...

    Σας φιλώ, ΟΛΟΥΣ

    Πάντα με Αγάπη,
    Υιώτα,
    "αστοριανή"
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
      Στ΄αλήθεια ο Αντώνης τα ζωγραφίζει όλα υπέροχα. Αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα συντελείται ένα θρησκευτικό μεγαλείο. Τυχεροί όσοι το ζουν.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Καλή σου μέρα. Θεωρώ τα Επτάνησα είναι τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδος. Η Κέρκυρα είναι το αγαπημένο μου νησί. Λατρεύω την αρχιτεκτονική της, τα τυρκουάζ νερά της. Δυστυχώς δεν έχω βρεθεί ποτέ Πάσχα που ξέρω από φίλους που μένουν εκεί πόσο μαγικό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Πωλίνα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη. Το εκτιμώ πάρα πολύ.
      Δικαιολογημένος ο θαυμασμός σου για την Κέρκυρα, η οποία είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Εκεί μεγάλωσα αφού έζησα δεκαέξη χρόνια.
      Να σου ευχηθώ κάποια στιγμή να καταφέρεις να ζήσεις το Πάσχα σ΄αυτό το πανέμορφο νησί.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα Ντένη!!
    Έχω ακούσει τα καλύτερα για την Κέρκυρα! Η γιαγιά μου πήγε ένα Πάσχα στη Κέρκυρα, ξετρελάθηκε και την επόμενη χρονιά ήταν πάλι εκεί!!Ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω και εγώ να πάω.
    Τη θεωρώ απίστευτα αρχοντική πόλη, σαν να σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο! Όταν χόρευα στο Λύκειο Ελληνίδων ήταν η καλύτερη μου οι Κερκυραϊκοί χοροί με τις όμορφες στολές που αναδεικνύουν την ομορφιά της γυναίκας. Σε όλα τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας έχουν μαντήλι στα μαλλιά και μόνο στη συγκεκριμένη στολή έχουν κορδέλες και στεφανάκι!!!
    Σε ευχαριστούμε για το όμορφο ταξιδάκι! Καλό Μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ αγαπητή μου Eleana για την επίσκεψη.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν τα όσα παρουσίασα για το Πάσχα στην Κέρκυρα. Μόνο αν το ζήσεις θα δεις ότι αξίζει πιο πολλά από όσα γράφω αγώ.
      Εύχομαι κάποια χρονιά να τα καταφέρεις να τα ζήσεις όλα αυτά.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Πράγματι Ντένη μου, η Κέρκυρα είναι το ιδανικό νησί για να νιώσεις το Πάσχα.
    Είχα την τύχη να είμαι εκεί, πολλά χρόνια πριν και μου έμεινε αξέχαστο!
    Υπέροχες οι φωτογραφίες σου και σ΄ευχαριστώ!
    Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους σας!
    Με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι καλή μου Μάγδα που είσαι από τους τυχερούς που έχεις ζήσει το Πάσχα της Κέρκυρας. Προσωπικά το έζησα πάρα πολλές φορές και ειλικρινά αποκλείεται να πάψω να το σκέφτομαι κάθε φορά που έρχεται ο καιρός του.
      Την αγάπη μου καλή μου από όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να σου πω Ντένη, για το ρίγος που με διακατέχει ακόμη, όταν ακούω το adagio του Albinoni. Δεν μπορώ, παρά να θυμηθώ την Μ.Παρασκευή στην Κέρκυρα. Το έχω συνδέσει απολύτως με το Κερκυραϊκό Πάσχα!
      Και πάλι φιλιά σε όλους σας!

      Διαγραφή
    3. Μάγδα μου θα πρόσεξες ότι το γράφω. Όλες τις μέρες της Μεγάλης εβδομάδας στην Κέρκυρα κυριαρχεί η εκκλησιαστική μουσική.
      Την αγάπη μας έχεις καλη μας φίλη.

      Διαγραφή
  11. Ειναι πολύ ομορφα τα εθιμα της Μεγαλης Εβδομαδας φιλε μου και στην Κερκυρα που μας ταξιδευεις υπεροχα.. τυχεροι οσοι μπορουν να βραθουν τέτιοες μερες εκει ..ο καθε τόπος έχει τα δικα του αλλα όλοι μας γιορταζουμε με ευλαβεις τα Παθη του Χριστού μας..παντα με εντυπωσιαζουν οι φωτογραφίες σου με την καθαρότητα τους και το μεγεθος σαν καρτ ποσταλ ειναι υπεροχες..πως να μην ταξιδευουμε μαζι σου... σε ευχαρσιστουμε για τα πανεμορφα ταξιδια... να περνας ομορφα.. καλο σου βραδυ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρούλα μου καλή σου μέρα.
      Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Στ΄αλήθεια οι μέρες του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι το ξεχωριστό. Ο κάθε τόπος προσφέρει τις δικές του ομορφιές. Όμως η Κέρκυρα καταφέρνει να δίνει κάτι το ξεχωριστό.
      Νάσαι καλά φίλη μου αγαπημένη.

      Διαγραφή
  12. Το υπέροχο νησί μας, η αρχόντισσα Κέρκυρα η τόσο όμορφη, τούτες τις μέρες βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της. Ονομαστο το Πάσχα της και σίγουρα όχι τυχαία. Μακάρι να καταφέρουμε κάποτε να το ζήσουμε κι από κοντά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Νίκη μου καλή μου.
      Χαίρομαι ότας βλέπω ότι περνάς και από εδώ.
      Σου εύχομαι να μπορέσεις να ζήσεις κάποια στιγμή αυτές τις όμορφες μέρες που προσφέρει η Κέρκυρα τώρα το Πάσχα.
      Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα αγαπητέ μου Ντένη.
    Πέρασα να ευχηθώ για τα γενέθλιά σου.
    Χρόνια πολλά, δημιουργικά κι ευτυχισμένα!
    Να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου καλή μου, σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τις ευχές σου.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  14. Αρωμα Πασχα και επτανησων, σε ευχαριστούμε για την χαρα που μας προσφέρεις, να εισαι καλα, καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πάσχα καλέ μου φίλε είναι άρρητα δεμένο με τα Εφτάνησα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  15. καλησπερα φιλε μου.για μια ακομη φορα αλαλα τα χειλη ημων.και αυτο το σχολιο του κ. Κρασακη συγκλονιστικο.τηναγαπη μου και τα φιλιαμου.και σαν δωρο γενεθλιων που διαβασα πως ειχατε σας στελνω ολη μου τη θετικη ενεργεια να καταφερετε να κανετε Πασχα στην πατριδα μας.Πολυχρονος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λίτσα μου καλή σου μέρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
    Στ΄αλήθεια αυτά που γράφει ο Αντώνης Κρασάκης είναι λίγο μπροστά στην ομορφιά της Κέρκυρας. Σ΄ευχαριστώ για τα φιλιά που μου στέλνεις για τα γενέθλιά μου. Όσο για την επίσκεψή μου στην πατρίδα το σκέφτομαι και καθόλου απίθανο τούτο το καλοκαίρι να με δείτε.
    Την αγάπη μου καλή μου φίλη και φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με το καλο να ερθετε και ισως καταφερετε να σας δουμε.στην πολη που γεννηθηκατε.ειμαι εκει κοντα.Χαιρετισμους και φιλια στη συζυγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν θα έρθω, το υπόσχομαι και περιμένω τη συνάντηση μια και είσαι κοντά. Που;;;;;
      Τα φιλιά στη σύζυγο δόθηκαν, τα δικά μου δεν δόθηκαν.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  18. Καλέ μου φίλε Ντένη, πραγματικά υπέροχη η Κέρκυρα από τις φωτογραφίες σου!
    Έχω και μια φίλη που πήγε πέρυσι το Πάσχα για 4 μέρες στην Κερκυρα και ήρθε κατ'ενθουσιασμένη! Μάλιστα, μου είπε ακριβως αυτό που ανέφερες "Κάθε μέρα και μια γιορτή. Κάθε στιγμή και ένα έθιμο."
    Να σου ευχηθώ κι εγώ με την σειρά μου για τα γενέθλιά σου, πολύχρονος, πάντα με υγεία, πολλές χαρές κι επιτυχίες και ότι άλλο επιθυμείς!
    Την αγάπη μου και τα φιλιά μου σε όλη την οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νίκη μου γλυκιά μου και καλή μου.
    ΝΒα ξεκινήσω από τις ευχές σου για τα γενέθλιά μου. Σ΄ευχαριστώ καλή μου.
    Όσο για την Κέρκυρα ό, τι και να γράψω αν κάποιος δεν τα ζήσει δεν μπορεί να τα καταλάβει. Τα έζησα, όπως γράφω, για πολλά χρόνια και δε θα τα ξεχάσω όσο ζω.
    Νάσαι καλά Νίκη μου αγαπημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή