Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Απρίλη.
Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Άσος.
Κεφαλλονιά. Ο οικισμός Άσος.
Φίλες
και φίλοι.
Μια
καλή αρχή θα κάνουμε και σήμερα, με τα σοφά λόγια
του μεγάλου Λασκαράτου. Είπε κάποτε για
τους ψευτοδιανοούμενους. Η παρουσία
των πραγματικώς ανωτέρων σου θα σε
ειδοποιεί για το άδειον του εαυτού σου.
Σοφότατον.
Και περνάμε τώρα στη Σαρακοστή μας.
Κέρκυρα. Ο οικισμός Γαστούρι. |
Νάμαστε λοιπόν στη Μεγάλη
Σαρακοστή μετά τα αποκριάτικα γλέντια. Οι ονομασίες της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του καρναβαλιού σε Κρεατινή και Τυρινή χαρακτηρίζουν την κατανάλωση κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η μεγάλη νηστεία. Η μεγάλη νηστεία έχει ήδη αρχίσει Ας πάρουμε
μια γεύση γι΄αυτήν από τα νησιά μας.
Έφυγεν
η Αποκριά
με
γλέντια και παιγνίδια
κι΄εμπήκεν
η Σαρακοστή
μ΄εληές
και με κρομμύδια.
Τραγουδάει ο λαός μας που πάντα
έχει τη δική του θέση πάνω στην πορεία
της ιστορίας του.
Στη Σαρακοστή λοιπόν βρισκόμαστε
και, συγνώμη αλλά εγώ κάπως καθυστερημένα το θυμήθηκα. Συγνώμη. Όμως είχα.....πολλά και νάμαστε εδώ να τα
πούμε.
Να ξεκινήσουμε όμως με την
Σαρακοστή έτσι όπως μας την έχει
ζωγραφίσει η παράδοση.
Η Κυρά-Σαρακοστή λοιπόν, ένα έθιμο πολύ
παλιό, έτσι όπως την έφτιαχνε ο λαός μας, χρησίμευε πάντα σαν ημερολόγιο
για να μετράμε τις εβδομάδες από την
Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα.
Ήταν
συνήθως μια χάρτινη ζωγραφιά που
απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε
καλόγρια, με εφτά πόδια και σταυρωμένα
χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό,
γιατί πήγαινε στην εκκλησιά και χωρίς
στόμα γιατί νήστευε. Στο τέλος της κάθε
εβδομάδας έκοβαν το ένα από τα πόδια και το
Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο.
Αυτό το έβαζαν μέσα στο ψωμί της Ανάστασης
και όποιος το έβρισκε έλεγαν ότι του
έφερνε γούρι. Σε άλλα μέρη της Ελλάδας
το έβαζαν μέσα σε ένα σύκο ή ένα καρύδι
και αποτελούσε την ένδειξη μεγάλης
τύχης γι΄αυτόν που θα το έβρισκε. Κι΄έμεινε
ο λαός να την τραγουδάει την Κυρά-Σαρακοστή.
.
Κυρά-Σαρακοστή σε χαρτί. |
Την
κυρά-Σαρακοστή που, ναι έθιμο παλιό
οι
γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι
και νερό.
Για
στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι ένα
σταυρό
και
το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε
καιρό.
Και
τις μέρες της μετρούσαν με τα πόδια της
τα εφτά
κόβαν
ένα τη βδομάδα μέχρι να΄ρθει η Πασχαλιά.
Αυτά τα υπέροχα λόγια τραγουδάει
η μεγάλη μας παράδοση. Αλησμόνητα ! !
!
Βέβαια από τόπο σε τόπο κάπως
διέφερε η κατασκευή της Κυρά Σαρακοστής.
Σε πολλά μέρη, την έφτιαχναν από ζυμάρι
με αλεύρι, νερό και αλάτι, όπως λέει και
το τραγουδάκι ενώ σε κάποια άλλα ήταν
μια πάνινη κούκλα.
Σε ζυμάρι η Κυρά-Σαρακοστή. |
Η Κυρά-Σαρακοστή της Ζακύνθου. |
Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία σαράντα ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Η πεντανόστιμη λαγάνα. |
Το χταποδάκι της ώρας. |
Μερικά
χρόνια πριν η νηστεία ήταν τρόπος ζωής. Και βέβαια η νηστεία δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμη της πείνας.Οι άνθρωποι των νησιών μας λοιπόν, που νήστευαν
προσπαθούσαν να τρώνε τροφές πλούσιες
σε θρεπτικά συστατικά που θα τους
βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στις αγροτικές
εργασίες.
Να και οι γαρίδες. |
Μελέτες
του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει
ότι η αποφυγή του κρέατος, των αυγών και
των γαλακτοκομικών προϊόντων για οκτώ
εβδομάδες που διαρκεί η σαρακοστή και
η αντικατάστασή τους από όσπρια, φρούτα,
λαχανικά, χόρτα, ψωμί, θαλασσινά, πατάτες,
λίγο κρασί μπορεί να ωφελήσει σημαντικά
την υγεία. Μια σωστή νηστεία μειώνει
την κακή χοληστερόλη και ελαττώνει το
σωματικό βάρος.
Το Κυθυριώτικο παστίτσιο. |
Αγαπημένα στη Μεγάλη Σαρακοστή τα κουκιά. |
Θαλασσινά με φασολάκια και πατάτες. |
Ταραμοσαλάτα. Ο βασιλιάς των μεζέδων. |
Το θρεπτικότατο καρύδι. |
Ένα
πολύ καλό νηστίσιμο φαγητό στα Εφτάνησα
είναι τα άγρια φυώμενα λαχανικά. Ένα
από αυτά είναι η οβριά. Διαβάστε γι΄αυτήν.
Το
κείμενο που ακολουθεί έχω πάρει από το
μπλογκ http://skouliki.skoulikia.blogspot.com του καλού μου φίλου, Χρήστου, που έχει τον
τίτλο “Πάμε να μαζέψουμε οβριές.”
Η οβριά είναι ένα
άγριο λαχανικό που το συνηθίζουν την
περίοδο της Σαρακοστής αφού μόνο τότε
υπάρχει. Γράφει ο φίλος μου.
Αυτή είναι η θρυλική Οβρυά.... |
“Στις
αρχές της Άνοιξης και για έναν μήνα
περίπου κάνουν την εμφάνισή τους οι
οβριές.Ένα φυτό που έχει διάφορα ονόματα
στα διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου
εμφανίζεται. Το λένε και οβρυές,, αβρονιές,
αβρουνιές, βεργιά και ακόμα το λένε και
δράμια. Στα Εφτάνησα συνήθως τις αποκαλούν
οβριές.
....που όμως θέλει καλό πλύσιμο. |
Είναι
γεγονός ότι την περίοδο της νηστεία της
σαρακοστής, μια νόστιμη, πλούσια και
θρεπτική σαλάτα με όσπρια, λαχανικά και
σαλατικό μπορεί να αντικαταστήσει και
ένα γεύμα.
Η σαλάτα με μαυρομάτικα
φασόλια είναι πολύ διαδεδομένη στα
Εφτάνησα. Δοκιμάστε την. Γενικά τα όσπρια
για τη νηστεία είναι μια πολύ καλή
διατροφική λύση Γι΄αυτό να προτιμάτε
τα όσπρια. Είναι πλούσια πηγή θρεπτικών
συστατικών και φυτικών ινών. Φροντίστε
να τρώτε ποικιλία οσπρίων. Όμως θέλουν
προσοχή στο λάδι και καλό είναι να μην
συνοδεύονται από ψωμί.
Το πιο σπουδαίοπιάτο της Σαρακοστής. Μαυροφάσουλα σαλάτα. |
Αυτά για την Μεγάλη Σαρακοστή μας και καλό μας
Πάσχα.
ΠΗΓΕΣ
w.
inewsgr.com
w.
athinorama.gr
w.
kefaloniatoday.com
w.
healthyliving.gr
w.
asxetos.grw. skouliki-skoulikia.com
Όμορφη η ανάρτηση (όπως πάντα!) γεμάτη πληροφορίες και μάθαμε και 2 παραπάνω πραγματάκια ως προς την παράδοση! Πάντως εμένα, σαν να μου άνοιξε η όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)
Παίρνω μια χούφτα καρυδάκια και αφήνω τις πιο γλυκές ευχές μου για ένα όμορφο βράδυ και καλή εβδομάδα!
Καλή σου μέρα αγαπητή μου φίλη.
ΔιαγραφήΧαίρομαι που για μα ακόμη φορά σου άρεσαν όλα όσα γράφω. Η αλήθεια είναι πως η πατρίδα μαας είναι πλούσια σε παραδόσεις.
Νάσαι πάντα καλά.
Α, τι όμορφη ανάρτηση.Και τα περισσότερα δεν τα ήξερα! Ώστε 7 πόδια η κυρά Σαρακοστή. Ενδιαφέρον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ τη χάρηκα την ανάρτησή σου Ντένη μου και έμαθα τόσα
Καλή σου εβδομάδα και καλημέρα όλη μέρα
Αννούλα μου καλή σου μέρα και καλό μήνα.
ΔιαγραφήΕίδες τι όμορφα τα έχει φτιάξει ο λαός μας.
Πιστεύω πως στην συνέχεια θα πούμε ακόμα πιο πολλά.
Την αγάπη μου πάντα καλή μου.
Τα τελευταία χρόνια έμαθα για την κυρά Σαρακοστή Ντέννη μου με τα εφτά πόδια που είναι μέρος της ελληνικής παράδοσης !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι από τα φαγητά της νηστείας σχεδόν όλα τα αγαπώ μα κυρίως τα όσπρια !!
Να είσαι καλά ,με την αγάπη μου
Νικόλ μου καλή σου μέρα και καλό μήνα.
ΔιαγραφήΚαλό ότι τα γνώριζες περί Κυράς-Σαρακοστής.
Όσο για τα φαγητά ξεχωρίζω την ταραμοσαλάτα.
Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.
Πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική η ανάρτησή σου. Διονύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην απόλαυσα και κλέβω και μερικές ιδέες για μαγείρεμα...
Σου αφήνω την αγάπη μου
Καλή σου εβδομάδα, καλέ μου φίλε
Μαρίνα
Ελπίζω, αγαπητή μου Μαρίνα, να μαγειρέψεις κάτι ωραίο και νόστιμο.
ΔιαγραφήΧαρά μου που τα βρήκες όλα ενδιαφέροντα.
Νάσαι καλά και καλό σου μήνα.
Καλημέρα αγαπητέ μου Διονύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠολαυσα την ανάρτηση και τα φαγητά της, τα σαρακοστιανά.
Νηστεύω κιολας και μου εδωσες πολλες ιδεες
Λατρευω τα εθιμα μας
Καλη εβδομαδα
Ενδιαφέροντα τα βρήκες και εσύ καλή μου Κική τα όσα γράφω.
ΔιαγραφήΧαίρπμαι που σου άρεσαν
Καλό σου μήνα και να είσαι πάντα καλά.
Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη η ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ευχαριστώ φίλε μου. Νάσαι καλά.
ΔιαγραφήΠολύ καλή ανάρτηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν γνώριζα πως έκαναν Κυρά-Σαρακοστή σε χαρτί. Την ήξερα από ζυμάρι και μάλιστα στο τέλος κάθε εβδομάδας κόβανε το πόδι κάπως τελετουργικά και με κρυφή χαρά, μιας και κάθε φορά πλησίαζε όλο και πιο πολύ το Πάσχα και άρα και το τέλος της νηστείας.
Όμορφο έθιμο!!
Βεβαίως, αγαπητέ μου, Δήμο υπάρχει και σε χαρτί η Κυρά-Σαρακοστή αλλά και με πανί την φτιάχνουν, σαν κούκλα.
ΔιαγραφήΝάσαι καλά φίλε μου και καλό σου μήνα.
Πολύ ωραία, Ντένη μου, τόσο τα έθιμα, όσο και τα νηστίσιμα φαγητά της Σαρακοστής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τότε που ξεκίνησα το blogging έμαθα κι εγώ για την κυρά Σαρακοστή...στην Αθήνα όπου μεγάλωσα δεν την ήξερα...κάλιο αργά παρά ποτέ!!!
Καλή σου μέρα αγαπητή μου Marie-Anne και καλό σου μήνα.
ΔιαγραφήΕίναι αλήθεια ότι οι παραδόσεις στη χώρα μας γεννήθηκαν στις διάφορες επαρχίες. Η πρωτεύουσα όπως και άλλες μεγάλες πόλεις δεν έδιναν και πολύ σημασία.
Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.
Απολαυστική ανάρτηση! Μερικά έθιμα είναι πολύ όμορφα και ζηλεύω με την καλή έννοια όσους μεγάλωσαν στην επαρχία και τα βίωναν! Εμείς στην Αθήνα..τίποτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε χαιρετώ από τον νέο μου χώρο http://just-k-world.blogspot.gr/
Καλή συνέχεια!
Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη αγαπητή μου Κατερίνα.
ΔιαγραφήΣχετικά με την απουσία της παράδοσης από την Αθήνα γράφω και στην Marie-Anne πιο πάνω.
Θα σε επισκεφτώ στον νέο σου χώρο.
Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.
καλημέρα φίλε Ντένη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κι έχω γεννηθεί σε χωριό στην Πύλαρο Κεφαλονιάς δεν ήξερα ότι υπάρχει κυρά Σαρακοστή,
επίσης δεν ήξερα τι είναι η λαγάνα, δεν είχαμε ποτέ τέτοιες πολυτέλειες
Εδώ στην ΝΥ ρώτησα και μου είπαν ψωμί ζωρίς προζύμι. ούτε οβριές, Θυμάμαι ένα μικρό μπακάλικο στο χωριό όταν υπήρχε καίκι για Πάτρα πήγαινε κα μας έφερνε Χαλβά σε (σύκλους) κουβάδες ήταν το μόνο σαρακοστιανό εκτος από τις πατάτες, ελιές κρεμμύδια και αγριόχορτα του βουνού .
όλα τα υπόλοιπα ήταν μόνο στα παραμύθια...
χαιρετώ σε
Γαβριήλ
Καλημέρα σου καλέ μου φίλε. Ομολογώ ότι με ξαφνιάζει η τέλεια άγνοια από όλα αυτά τα έθιμα και τις παραδίσεις.
ΔιαγραφήΔεν μπορώ να το πιστέψω για το νησί μας. Τι να κάνουμε. Συμβαίνουν αυτά καμμιά φορά.
Νάσαι καλά και θα τα πούμε.
καλη σαρακοστή και πάλι,
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως παντα πολυ κατατοπιστικος και φυσικά ενημερωτικός, να εισαι καλα, σε ευχαριστώ πολυ!
Κάνω ό,τι μπορώ καλέ μου φίλε.
ΔιαγραφήΚι΄εγώ σ΄ευχαριστώ για την ύλη που μου έδωσες.
Νάσαι καλά.
Τι πλούτος πληροφοριών, αγαπητέ Ντένη!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστική πανδαισία μέσα στα πλαίσια της παράδοσης! Πόσα ήξεραν οι πρόγονοι!...
Καλή Σαρακοστή και καλή υγεία σε όλους!!
Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη αγαπητέ Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΗ πολιτιστική μας παράδοση δεν είναι μόνο πάρα πολύ πλούσια αλλά προσφέρει και ξεχωριστή ομορφιά. Αυτό είναι σημαντικό.
Νάσαι καλά φίλε μου.
Καλή Σαρακοστή και πάλι κύριε Ντένη!! Εχει ο τόπος μας πολύ ωραία έθιμα!! Την κυρά Σαρακοστή καθώς και τα Λαζαράκια τα μαθα πρόσφατα, πριν λίγα χρόνια από φιλικά blogs!! Φέτος έφτιαξε κι η θεία μου μια κυρά Σαρακοστή χωρίς μυτούλα και στόμα λόγω νηστείας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για τα πιάτα υπάρχουν τόσες επιλογές!! Λίγη πειθαρχεία θέλει ειδικά στην αρχή, φαντασία στο μαγείρεμα και φυσικά προσοχή στην ποσότητα!!
Να στε καλά και να περνάτε ακόμα καλύτερα!! Σας φιλώ!
Χαίρομαι αγαπητή μου Μαριλένα για όσα μου γράφεις. Και απ΄ό,τι βλέπω γνωρίζεις πάρα πολλά για τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.
ΔιαγραφήΦυσικά είναι αμέτρητες οι μαγειρικές επιλογές της Σαρακοστής και οπωσδήποτε επιβάλεται μια κάποια προσοχή στην ποσότητα.
Έχεις πάντα την αγάπη μου καλή μου Μαριλένα.
Καλό μήνα με φιλάκια.
Λιχουδιές, πεθυμιές και θαυμάσιες φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα...ζαλίσουν τον καλοφαγά
και να κολάσουν τους αμαρτωλούς...
Αμ' η ...σαρανταποδαρούσα Σαρακοστή!!!!! με τα επτά της πόδια;;;
Καλό Μήνα σου,
ΝΤένη.
Χαιρετισμούς
Όπως και πιο πάνω γράφω, αγαπητή μου Υιώτα, οι παραδόσεις μας ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα σε σένα και τον Δημήτρη.
Καλή Σαρακοστή
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Καλή Σαρακοστή και σε σένα αγαπητή μου Μαρία Έλενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια.
Με ένα λατρεμένο τοπίο, ένα λατρεμένο μέρος, μας υποδέχεσαι για τον Απρίλη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε νηστεύω ποτέ, αλλά ξέρω κόσμο που νήστευε κι έπαθε πλάκα όταν ανέβασε χοληστερίνη από τα θαλασσινά...χαχα! Ε μα...νηστεύω δε σημαίνει τρώω ό, τι περιέχει ο Βόσπορος..
Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα!
Καλή Σαρακοστή και καλό μήνα!