Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Στα όμορφα χωριά της Λευκάδας.

Κεντρική φωτογραφία για τον Νοέμβρη.
Ο οικισμός Νυδρί Λευκάδας.
Το Κάστρο της Αγίας  Μαύρας.
Τα όμορφα Εφτάνησα άρχισαν να πωλούνται σε ξένους. Αυτοί οι θησαυροί που τόσο απλόχερα ο Θεός της Ελλάδας χάρισε στην πατρίδα μας, τώρα έχουν αρχίσει να περνούν σε ξένα χέρια. Μετά την Κασσιόπη της Κέρκυρας ο Εμίρης του Κατάρ πήρε την Οξιά και την Άτοκο. Ο Σκορπιός, το νησί του Ωνάση πέρασε σε χέρια Ρώσων. Ο μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το αγόρασε για την κόρη του Γεκατρίνα. Κάποιοι παζαρεύουν την περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου. Περιοχή στην Πύλαρο και η παραλία του Μύρτου κινδυνεύουν. Να δούμε τι θα απομείνει.
Ας απολαύσουμε λοιπόν κάποιους όμορφους περιπάτους όσο τα νησιά μας είναι ελληνικά και μπορούμε. Και ξεκινάμε σήμερα από το...


...Νυδρί.
Άποψη του οικισμού.
Πρόκειται για έναν οικισμό της Λευκάδας, ο οποίος στο παρελθόν ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Σήμερα αποτελεί ένα από τους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς. 
Είναι χτισμένος μέσα σε μια καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία. Το όμορφο τοπίο με τους πλούσιους αμπελώνες, τα εύφορα περιβόλια και τους ευωδιαστούς κήπους χαρακτηρίζουν την περιοχή και κερδίζουν τον θαυμασμό των επισκεπτών.  
Τα Πριγκιποννήσια.
Μπροστά στο Νυδρί απλώνονται τα πανέμορφα Πριγκιποννήσια, τα οποία παρουσιάζουν ένα υπέροχο και πανέμορφο σύμπλεγμα που μοιάζει με τα Νορβηγικά φιόρδ. 
Απέναντι από το Νυδρί βρίσκονται τα νησάκια Μαδουρή, με το αρχοντικό του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Σκορπιός, το νησί του Ωνάση και τώρα ιδιοκτησία των Ρώσων Ριμπολόβλεφ, το Σκορπίδι και το Μεγανήσι. Ακόμη ο οικισμός του Νυδρίου διαθέτει μια υπέροχη παραλία η οποία αποτελεί πόλο έλξης για όσους λατρεύουν το κολύμπι. Ο παραλιακός δρόμος είναι γεμάτος από εμπορικά καταστήματα που προσφέρουν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα.
Μια όμορφη γωνιά στο Νυδρί.
Από το Νυδρί ξεκινούν τα καΐκια που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να επισκεφτούν τα άλλα νησιά. 
Στο ακρωτήρι του Βλυχού βρίσκεται ο τάφος του Γερμανού αρχαιολόγου Ντέρπφελντ, ο οποίος πίστευε πως η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη και ότι στο Νυδρί βρισκόταν το παλάτι του Οδυσσέα. Πρόκειται για μια θεωρία η οποία ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Ο τάφος του βρίσκεται στην κορφή του λόφου και στην άκρη της χερσονήσου του  Βλυχού όπου υπάρχει και το εκκλησάκι της αγίας Κυριακής. Μάλιστα λέγεται ότι το εκκλησάκι αυτό είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού των Νυμφών. Φυσικά δεν είναι η μόνη περίπτωση όπου σύγχρονες εκκλησίες σκεπάζουν αρχαία μνημεία. Μια επίσκεψη στο Νυδρί θα σας αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Και περνάμε στο..,


...Καλαμίτσι.
Μια ζωγραφιά το Καλαμίτσι μέσα στους λόφους.
Στην νοτιοανατολική πλευρά της Λευκάδας είναι ακουμπισμένος ο ημιορεινός οικισμός Καλαμίτσι ο οποίος είναι ένας από τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Λευκάδας. Χτισμένος στην πλαγιά μιας σειράς από μικρούς λόφους είναι στ΄αλήθεια μια ζωγραφιά. “Το Καλαμίτσι τ΄όμορφο π΄ανθεί και λουλουδίζει” λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοί του. Ο οικισμός είναι τελείως αθέατος από την μεριά της θάλασσας. Χτίστηκε σε αυτή την τοποθεσία για να προστατεύεται από τις επιδρομές των πειρατών. Κύρια ασχολία των κατοίκων του οικισμού ήταν η παραγωγή των σιτηρών.
Τρεις από τους ανεμόμυλους.
Οι δεκατρείς μύλοι που ακόμα και σήμερα υπάρχουν και αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του χωριού, δείχνουν την ιστορία του και την περίοδο που ευημερούσε οικονομικά. Ενδεικτικό αυτής της ευημερίας είναι το γεγονός ότι το 1825 το χωριό ήταν το μόνο όπου εκτός από την πόλη της Λευκάδας, υπήρχε σχολείο.
Το Καλαμίτσι διαθέτει αρκετές παλαιές εκκλησιές και ξωκλήσια που ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Παναγιά των Κήπων η οποία κάποτε ήταν ένα πλουσιότατο μοναστήρι.
Από τα υψώματα του οικισμού η θέα προς το Ιόνιο είναι φανταστική. Μία από τις πιο όμορφες παραλίες που διαθέτει το Καλαμίτσι είναι η παραλία Κάθισμα. Μια υπέροχη γαλαζοπράσινη θάλασσα και μια ακτή γεμάτη βότσαλα.
Στα δρομάκια του νησιού η ζωή κυλάει ακολουθώντας τον παραδοσιακό της ρυθμό και αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη ότι θα συναντήσετε γυναίκες με την παραδοσιακή λευκαδίτικη φορεσιά. 
Και νάμαστε στη...

...Βασιλική.
Πανέμορφη η Βασιλική.
Στο νότιο τμήμα της Λευκάδας και  περιτριγυρισμένος από μια πυκνή βλάστηση βρίσκεται ο οικισμός της Βασιλικής. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαράδικο χωριουδάκι που όμως έχει εξελιχθεί σ΄ένα πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο και σήμερα θεωρείται σαν ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού της Λευκάδας. 
Πανέμορφη η ομώνυμη παραλία του γεμάτη με βότσαλα και γαλαζοπράσινη θάλασσα συγκεντρώνει πολύ κόσμο που απολαμβάνει το μπάνιο του στα αβαθή νερά της.
Η όμορφη παραλία της βασιλικής.
Η παραλία αυτή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερε παραλίες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης. Στον κάμπο,του οικισμού της Βασιλικής εντοπίστηκαν ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη αρχαίας πόλης. 
Το χωριό διακρίνεται για τα στενά γραφικά δρομάκια του. Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στην επιβλητική εκκλησιά του οικισμού η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία.
Άλλη μια όμορφη γωνιά της Βασιλικής.
Κάθε καλοκαίρι γίνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, εκθέσεις με έργα λαϊκής τέχνης και άλλα. Είναι ένας τουριστικός προορισμός που συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την διασκέδαση και την  υπέροχη θάλασσα.  Αξίζει μια επίσκεψη. Η Λευκάδα έχει πάρα πολλές ομορφιές να μας δείξει. Έτσι κάποια άλλη φορά θα κάνουμε έναν ακόμη περίπατο.

31 σχόλια:

  1. Μας πήγες έναν όμορφο περίπατο σε υπέροχες γωνιές της Λευκάδας!
    Περιμένουμε την συνέχεια!
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξάνδρα μου καλή μου φίλη.
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα.
      Χαίρομαι που σου άρεσε ο περίπατος.
      Σύντομα θα έχουμε και άλλα.
      Νάσαι κάλα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  2. Ντένη μου
    αρχίζω να φοβάμαι οτι την ομορφιά του Ιονίου εκτός απο τους βαθύπλουτους εμίρηδες μας έχει βάλει κι άλλος στο μάτι ...ο Εγκέλαδος! Ελπίζω ούτε ο ένας ούτε ο άλλος να μας κερδίσει
    Κατά τ άλλα κι ο σημερινός περίπατος ήταν μια γνωριμία με το άγνωστο (για μένα) και ειδυλλιακό περιβάλλον της Λευκάδας και σ ευχαριστούμε.
    Καλή Εβδομάδα νάχεις πάντα με αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου καλή μου.
      Να σου πω κάτι που το ξέρεις κι΄εσύ και το ξέρουν όλοι στα νησιά μας.
      Οι σεισμοί από αρχαιοτάτων χρόνων μας συντροφεύουν αλλά δεν κατάφεραν ούτε να μας εξαφανίσουν ούτε να χαλάσουν την ομορφιά των νησιών μας. Τον "άνθρωπο" να φοβάσαι. Αυτό το ανήμερο θεριό. Εύχομαι κάποια στιγμή να απολαύσεις μια επίσκεψη στη Λευκάδα.
      Καλή σου βδομάδα Χαρά μου. Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. α... τι ωραία παρουσίαση.. Έχω πάει αρκετές φορές... Μας άρεσε όταν πήγαμε οικογενειακώς.. και μετά που πήγα με γκρουπ την χάρηκα την Λευκάδα και πάλι. Το Νυδρί μου άρεσε.. την Βασιλική την βρήκα καταπράσινη... και... τον Σκορπιο... καταπράσινο!!...
    Καλή εβδομάδα, φίλε.. .με τα υπέροχα Επτάνησά σου!! τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλή σου βδομάδα αγαπητή μου Λαμπρινή.
      Βλέπω ότι έχεις επισκεφτεί κάποια από τα νησιά του Ιονίου και σ΄αρέσουν.
      Προσπάθησε να τα γνωρίσεις όλα. Είναι υπέροχα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Καλέ μου κ. Ντένη να ξέρεις πως περνώ κάθε φορά από το υπέροχο μπλογκ σου για να γεμίσει ομορφιά η ματιά μου. Δεν χορταίνω να βλέπω και να μαθαίνω. Τέλεια όλα.
    Καλή εβδομάδα να είσαι καλά πάντα να μας ομορφαίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Και χαίρομαι που η ομορφιά των νησιών μας σε αγγίζει.
      Καλημέρα σου καλή μου φίλη και καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Όμορφη ξενάγηση, αλλά δυστυχώς με στενοχωρεί το γεγονός ότι ξεπουλιέται ο τόπος μας και σε λίγο θα είναι απαγορευτικό να περπατάμε στα μέρη που μέχρι χθες μπορούσαμε.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου καλησπέρα σου.
      Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια.
      Η πατρίδα μας μικραίνει γιατί αυτοί που την κυβερνάνε είναι άχρηστοι.
      Νάσαι καλά και καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  7. Καταπληκτικά μέρη Ντένη μου πανέμορφα.
    Ελπίζω να μην ξεπουληθούν όλα στους ξένους και να παραμείνουν ελληνικά.
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου καλή μου φίλη καλησπέρα σου.
      Πολύ φοβάμαι πως ούτε οι ευχές μας ούτε οι προσευχές μας θα μας γλυτώσουν από τα αρπαχτικά νύχια που έχουν απλωθεί πάνω από την πατρίδα μας.
      Νάσαι καλά φίλη μου καλή.

      Διαγραφή
    2. Έλενά μου καλή μου φίλη
      πολύ φοβάμαι πως ούτε οι ευχές μας ούτε οι προσευχές μας θα μας γλυτώσουν από τα αρπαχτικά νύχια που έχουν απλωθεί πάνω απόι την πατρίδα μας.

      Διαγραφή
  8. H Λευκάδα, πήγα προ χρόνια στο Νυδρί,
    έχουν φαγητά που μοιάζουν στερεο-Ελλαδίτικα πολύ, πολύ ωραία,
    στην πλατεία του Νυδρί το άγαλμα του Ωνάση


    νάσαι καλά φίλε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά τα όσα γράφεις φίλε Γαβρίλη.
      Όπως γράφω πιο κάτω στη Μαρία, η απόλυτη πρόσβαση στην Αιτολοακαρνανία έχει φέρει σημαντική αλλοίωση στο νησί.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  9. Πανέμορφη η Λευκάδα. Την γνώρισα πολύ παλιά, πριν εισβάλει ο τουρισμός και χρειάστηκε να την γνωρίσω από την αρχή αρκετά χρόνια μετά. Ευτυχώς οι φυσικές ομορφιές της είναι πολλές και δεν έχουν αλλοιωθεί ιδιαίτερα. Πάντως εκείνη η παλιά Λευκάδα χάθηκε οριστικά, όπως και πολλά μέρη στην χώρα μας. Την καλησπέρα μου Ντένη και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όσα γράφεις αγαπητή μου Μαρία.
      Η αλήθεια είναι ότι το νησί διατηρεί πολλές από τις ομορφιές του.
      Το ότι χάθηκε η παλιά Λευκάδα οφείλεται στην ένωσή της με την Αιτωλοακαρνανία από όπου εισχωρεί η αλλοίωση.
      Καλή σου βδομάδα αγαπητή μου φίλη.

      Διαγραφή
  10. Ο ποτε περασω απο εδώ γεμίζει ματια μου απο τις ομορφιες της πατρίδα ςμας.. θα είναι κρίμα φιλε μου να ξεπουληθουν τόσο οσνειρεμενα μερη... στην Λευκαδα πηγαμε πριν λίγα χρόνια πραγματι είναι ο τόπος που αν πας μια φορα θελεις να ξαναπας... πανεμόροι ομως και οι Παξοί.. τι ομορφια..!!! να είσαι καλα που μας ταξιδευεις μέσα απο το μάτι του φακού σου... να έχεις μια ομορφη εβδομαδα φιλε μας.. !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Ρούλα.
      Πολύ σωστά σημειώνεις ότι στη Λευκάδα αν πας μια φορά θέλεις να ξαναπάς.
      Το ίδιο ισχύει για όλα τα νησιά και για όλη την Ελλάδα. Γι΄αυτό έχουν βαλθεί να την αρπάξουν. Και βρήκαν τους πανάθλιους πολιτικούς μας που τους νοιάζει μόνο η τσέπη τους.
      Καλή βδομάδα και σε σένα καλή μου φίλη

      Διαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Ντένη, εξαιρετική κι' αυτή σου η ανάρτηση. Θυμώνω όμως πολύ με το κόσμο που δεν ξεσηκώνεται να τους πάρει φαλάγγι όλους αυτούς που ξεπουλάνε τον τόπο μας. Αντί αυτού τους θεωρούν ευεργέτες, τους κάνουν και αγάλματα. Η υφυπουργός πολιτισμού είναι Κερκυραία που βάζει την υπογραφή της σ' όλα αυτά. Οι πολιτικοί μας δεν έπρεπε να μην επιτρέπουν να ξαναπουληθεί το νησί, αλλά να επιστρέφει στους έλληνες; Την εποχή που ζούσα στο Παρίσι είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τον Ονάση. Μερικοί μπράβοι του, έκλεβαν αγοράκια από τις οικογένειές τους, τα ναρκώνανε και τα πήγαινε πεσκέσι για σεξουαλικά όργια στους σείχιδες για να υπογράψει τις συμφωνίες για τα πετρέλαια. Ένα αγοράκι τους ξέφυγε, μίλησε σε ένα δημοσιογράφο που έγραψε ένα βιβλίο, αλλά σε λίγο καιρό τα εξαφάνησαν. Πρόλαβα και το διάβασα. Αυτός ήταν ο Ονάσης που ευτανησιώτες αντι να τους πετάξουν όλους αυτούς απ' τον τόπο τους τους προσκηνούν. Γι' αυτό έχουμε αυτή την κατάντια. Συγνώμη για το θυμό, αλλά πρέπει επί τέλους να ξυπνήσει ο κόσμος. Με πολλή αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαίνω την οργή σου καλή μου Δώρα και δικαιολογώ τον εκνευρισμό σου.
      Γνωρίζω πολύ καλά ότι πάνω στα νησιά παίζονται μεγάλα παιγνίδια και οργιάζουν τα συμφέροντα. Για την Γκερέκου μην απορείς. Πάντα στην πολιτική της διαδρομή δεν ήταν τίποτα πάρα πάνω από μια φωτογραφία.
      Ας ελπίσουμε κάποτε να ξυπνήσουμε και να προλάβουμε τα χειρότερα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. υπέροχο νησι, ευχαριστούμε για το ωραίο αφιέρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετική η Λευκάδα αγαπητέ μου Ντένη!!
    Την ξανάζησα μέσα από την υπέροχη παρουσίαση σου!
    Πολλούς χαιρετισμούς σε όλους σας και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Μάγδα για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Πολλές οι ομορφιές στην Λευκάδα. Και τα άλλα μας νησιά είναι πανέμορφα αλλά και όλη η πατρίδα μας έχει πολλές και μεγάλες ομορφιές.
      Την αγάπη μας και τα φιλιά μας σε σένα και όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  15. Για την προηγούμενη ανάρτηση σου στους λατρεμένους Παξούς, σου στέλνω με αγάπη το βίντεο μου

    https://www.youtube.com/watch?v=SjQZQBvV2v8

    Ελπίζω να σου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με πρώτη ευκαιρία θα πάω να το δω και θα τα πούμε.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  16. ...κι εγώ
    θέλω να πάω στους ... ανεμόμυ(α)λους!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Βιαστικά, σε φιλώ,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πραγματικά πανέμορφο νησί, ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναβρεθώ στην όμορφη Λευκάδα!!!! Αλλά αν το καλοσκεφτούμε όπου και να πας στην Ελλάδα, είναι παντού πανέμορφα!!!!

    Καλή εβδομάδα εύχομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή