Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο οικισμός Καρουσάδες της Κέρκυρας.

Κεντρική φωτογραφία για τον Οκτώβρη.
Η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα.


Ο οικισμός Καρουσάδες. Ένα κεφαλοχώρι με μια ξεχωριστή ομορφιά. 
Μια άποψη της πανέμορφης Κέρκυρας. Το Παλιό Φρούριο και στο βάθος τα βουνά της Αλβανίας.
Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα από τα χωριά της Κέρκυρας έχουν μια δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Μια ομορφιά που αναδύεται μέσα από τη πανέμορφη φύση που τα περιβάλει, από τα χαρακτηριατικά σπιτάκια τους, από τα δρομάκια τους, από τις λουλουδιασμένες αυλές τους. 
Ένα από αυτά είναι και οι Καρουσάδες. Ένα χωριό με μια ξεχωριστεί ομορφιά. Αξίζει να περάσουμε μια βόλτα από εκεί.
Τα γραφικά σπιτάκια του  οικισμού Καρουσάσες.
Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού της Κέρκυρας βρίσκεται ο οικισμός των Καρουσάδων. Είναι ένα κεφαλοχώρι χτισμένο σε μια πανέμορφη τοποθεσία πάνω σ΄ένα λόφο κοντά στη θάλασσα, πνιγμένο στο πράσινο και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών του. Το χωριό οφείλει το όνομά του στους πρόσφυγες που ήλθαν στο νησί της Κέρκυρας από την ελληνική πόλη Καρούσα που βρισκόταν σιμά στην Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου, οι οποίοι έφτασαν στο νησί μαζί με πρόσφυγες από άλλες περιοχές του Πόντου. Γύρω στα 20 π.Χ. πιθανόν λόγω κάποιου διωγμού οι Καρούσιοι φεύγουν και κινούνται προς την Δύση. Κάποιοι περνούν στα βόρεια της Κέρκυρας και εκεί ιδρύουν την νέα τους εστία, τον οικισμό Καρουσάδες. 
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή οι Καρουσάδες παλαιότερα ονομάζονταν Κρασάδες επειδή εκεί έφτιαχναν πάρα πολύ καλό κρασί.  
Το χιλιοτραγουδισμένο ερωτικό Σιδάρι.
Λίγο πιο πέρα ξεχωρίζει ένας ακόμη πανέμορφος οικισμός, το Σιδάρι το οποίο φιλοξενεί και το πασίγνωστο Canal d’ amour, το κανάλι της αγάπης. Πρόκειται για μια πανέμορφη παράλια τοποθεσία, με αξιοθέατο τα περίεργα σχήματα των βράχων. Η παράδοση λέει ότι αν δυο ερωτευμένοι κολυμπήσουν στα νερά του Canal d’ amour δεν θα χωρίσουν ποτέ. Με αφορμή αυτό το κανάλι το Σιδάρι αποτελεί έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό. 
Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ο οικισμός των Καρουσάδων κατοικείτο από την βυζαντινή περίοδο. 
Το αρχοντικό Θεοτόκη.
Το 1453, μετά την πτώση της Πόλης στους Καρουσάδες θα εγκατασταθεί η οικογένεια Θεοτόκη της οποίας το αρχοντικό διατηρείται μέχρι σήμερα και είναι γνωστό με την ονομασία Πύργος των Θεοτόκηδων ή Πύργος των Καρουσάδων.
Στην Κέρκυρα  γεννήθηκε το 1872 ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης ο οποίος θεωρείται ο πατέρας του κερκυραϊκού μυθιστορήματος.
Για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη θα αναφερθώ την επόμενη εβδομάδα σε ξεχωριστή ανάρτηση.
Ένα δρομάκι των Καρουσάδων.
Ένας άλλος αξιόλογος σύγχρονος Καρουσαδίτης είναι ο Σπύρος Χαλκιάς. Πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ έγραψε ιστορία στο χώρο της δημοσιογραφίας με τις αποστολές του στην τότε ΕΣΣΔ, στην Κούβα αλλά και στην Γαλλία του ΄68. Ο Σπύρος Χαλκιάς γεννήθηκε στον οικισμό των Καρουσάδων το 1927. Υπηρέτησε στην Εθνική Αντίσταση στις τάξεις του ΕΛΑΣ και εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Είχε αναπτύξει αντιστασιακή δράση ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών το ΄67 και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η υγεία του κλονίστηκε ανεπανόρθωτα και πέθανε το 1981.
Όλα τα σπίτια τ΄αγκαλιάζει το πράσινο.
Οι Καρουσάδες, πιστοί στην παράδοση της μουσικής έχουν την δική τους Φιλαρμονική η οποία ιδρύθηκε το 1980 με κύριο σκοπό την διάδοση της μουσικής στους νέους.
Στους Καρουσάδες επίσης υπάρχει και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος με αξιόλογες δραστηριότητες.
Περίπου 2.500 Καρουσαδίτες έχουν μεταναστεύσει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού. 
Η περιοχή των Καρουσάδων αποτελεί μιαν ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχή της Ελλάδας. Μια περιοχή που περιβάλλεται από ελαιώνες, κυπαρίσσια, ενώ η θέα προς το Ιόνιο είναι εκπληκτική. 
Πανέμορφα γραφικά δρομάκια.
Αξίζει μια επίσκεψη στους Καρουσάδες για να περιπλανηθείτε στα μικρά και στενά δρομάκια τους. Επισκεφθείτε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα ξεχωριστό μνημείο θρησκευτικής αρχιτεκτονικής.   Όμως απαραίτητη και μια στάση
Η ταβέρνα Γιαλός. Το στολίδι των Καρουσάδων.
στην  παραδοσιακή ταβέρνα "Γιαλός", αληθινό στολίδι του οικισμού, η οποία  προσφέρει κρέας και κρασί δική της παραγωγής ενώ τα τυροκομικά, σαλάτες και λαχανικά είναι όλα ντόπια.
Εμπρός λοιπόν για μια επίσκεψη στους Καρουσάδες.


Και λίγο γέλιο.

Ψάχνοντας στο Google για να βρω υλικό για τους Kαρουσάδες έπεσα πάνω στην ένδειξη "translate page" (μετάφραση αυτής της σελίδαςΠάτησα ένα κλικ και σας μεταφέρω τη μετάφραση που βρήκα.

Το χωριό των Καρουσάδων εγκαθίσταται στις πράσινο-συσκευασμένα του Σιδαρίου. Το βόρειο μπάλωμα της Κέρκυρας είναι το σύνολο του τροχαίου δεντρό-δεμένη λόφους και τα μικροσκοπικά πόλεις. Οι δρόμοι της είχαν συσσωρευτεί μεγάλη με αρκετά αμπέλου αρμαθιές σπίτια και τελείωσε με ένα ψέκασμα από ταβέρνες. Cypress και πευκοδάση μανδύα της πόλης σαρωτικές με μια ακτογραμμή αρμαθιές με παραλίες. Παρ΄όλα την ηρεμία και την γαλήνη. Το υπόλοιπο του Καρουσάδες έχει shabby κομψή εμφάνιση χάρη στα παστέλ βαμμένα σπίτια με την ηλικία που φοριέται παραθυρόφυλλα.
Αν θέλετε προσπαθήστε να μεταφράσετε αυτήν την…μετάφραση.

Φίλες και φίλοι.
Παρακαλώ περάστε από την ιστοσελίδα μου 
http://hellascafe.blogspot.com
Σίγουρα θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον.

ΠΗΓΕΣ
w.corfunewsit.com
w.Corfu time.gr
w.corfu2travel.com
w.Corfu today.com

25 σχόλια:

  1. Ενα ακόμα ταξίδι στη λατρεμένη Κέρκυρα.Μπορεί στους Καρουσάδες να μην έχω πάει αλλά στο Κανάλι του έρωτα,έχω αφήσει τα ίχνη μου(αλλοίμονο!) Το Σιδάρι δε μπορώ να πω οτι μ άρεσε,μου θύμισε το δικό μας Λαγανά,πολύ τουριστικό.Αλλά η ενδοχώρα της Κέρκυρας κι όπως βλέπω απο τις φωτό και οι Καρουσάδες,είναι ανεπανάληπτης Επτανησιακής ομορφιάς!
    Θα μου έκανε εντύπωση αν δεν είχαν Φιλαρμονική!
    Οσο για την μετάφραση του Γκούγκλη,μαύρο φίδι που έφαγε όποιον θέλει να γράψει σ άλλη γλώσσα απο την ελληνική και να το στείλει κιόλας,πιο ακαταλαβίστικα δεν υπάρχουν...μα καλά ούτε τ Αγγλικά;;;; Ελεος
    Καλό Σ/κ Ντένη, μ όμορφους περιπάτους στα αγαπημένα Επτάνησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια εσύ αγαπητή μου Χαρά γνωρίζεις πολύ καλά τις ομορφιές του νησιού μας.
      Πάντως το πέρασμά σου το έκαμες και από το Σιδάρι. Θα πρέπει να σου πω ότι δεν έχει ομορφιά όπως της εννοούμε όταν λέμε "πολύ ωραίο μέρος" Η ομορφιά στο Σιδάρι είναι η παράξενη μορφή των βράχων με την λίγη πρασινάδα πάνω τους.
      Για την μετάφραση κανένας λόγος.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  2. τυχερή αυτήν την χρονιά.. ΠΗΓΑ ΚΕΡΚΥΡΑ... δεν μπορείς να φανταστείς... ΠΟΣΟ ΜΟΥ ¨ΑΡΕΣΕ...
    και... για να προσγειωθώ... στη ανάρτησή σου...
    Τι υπέροχο χωριο΄!!! .. θαυμασια κτηρια...
    καλό βράδυ... (οι μεταφράσεις... άσε... δράμα... χαχα... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Λαμπρινή που γνώρισες την Κέρκυρα. Χόρτασες ομορφιά έτσι; Στ΄αλήθεια οι Καρουσάδες τους οποίους έχω επισκεφτεί αρκετές φορες έχουν την ομορφιά του αρχοντικού χωριού.
      Για τις μεταφράσεις κι΄εγώ δεν το συζητώ.

      Διαγραφή
  3. Την λατρεύω την λατρεύω την λατρεύω και φαντάσου ότι δεν έχω πάει ποτέ!
    Ντένη μου πολύ μου άρεσε η ξενάγησή σου είναι μαγικό μέρος.
    Τι καταπληκτικό χωρίο πανέμορφο.
    Πόσες ομορφιές έχει η Ελλάδα μας.
    Να τις τιμάμε μόνο.
    Την καλημέρα μου μια όμορφη Κυριακή ν περάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη αγαπητή μου Έλενα.
      Χαίρομαι που λατρεύεις το νησί που μεγάλωσα. Να αποφασίσεις ένα ταξίδι. Θα δεις ότι όλα τα χωριά της είναι πανέμορφα.
      Καλή σου βδομάδα καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Οτι δε μπορούν να μας αντιγράψουν το ξέραμε, αλλά να που δε μπορούν ούτε να μας μεταφράσουν!
    Πολύ όμορφα τα μέρη που μας πήγες σήμερα, ιστορία- φύση- ανθρωπινος πολιτισμός συνυπάρχουν πλούσια και έτσι γίνεται ένας τόπος ευλογημένος!
    Καλή εβδομάδα Ντένη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου καλή μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Πολύ σορφά τα λόγια σου. Ούτε αντιγραφή μπορούν αλλά ούτε και μετάφραση. Αυτοί είμαστε.
      Στ΄αλήθεια όλα είναι πανέμορφα σ΄αυτό το νησί που είχα την τύχη να μεγαλώσω αλλά και με τις προσκοπικές εκδρομές να το γνωρίσω όλο.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Μπάρμπα Νιόνιο Κονταρίνη ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσω και να μη σε λέω Μπάρμπα Νιόνιο άλλο πια, αλλά δάσκαλο, γιατί κάθε φορά που επισκέπτομαι την ιστοσελίδα σου, αισθάνομαι οτι μπαίνω σε τάξη για μάθημα γεωγραφίας και ιστορίας.

    Παλιά, αν θυμάσαι, μπορούσες να σπουδάσεις ΔΙ' ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ. Εγώ, αισθάνομαι οτι σπουδάζω ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟΥ.

    Γνωρίζω τη Χώρα μου, ( Χώρα μας ) μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες σου.

    Και ήταν τόσο κοντά μου!!!

    Έχω παει στην Κέρκυρα μια φορά νιόπαντρος ( όχι ταξείδι του μέλιτος ), δεν κολύμπησα στα νερά του Canal D' amour στο ( ερωτικό ) Σιδάρι, αλλά κι αν δεν κολυμπήσεις σ' αυτά τα νερά και κολυμπήσεις σε οποιαδήποτε παραλία του νησιού, πάλι δε θα χωρίσεις ποτέ. Είμαστε 34 χρόνια παντρεμένοι και η Μαρία, δε λέει να ξεκολλήσει από πάνω μου.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάμαι και δάσκαλος αγαπητέ μου Γιώργο. Όσο για την προσφώνηση δεν ενοχλούμε όπως και να με αποκαλέσεις. Χαίρομαι που έχεις μια γνωριμία του όμορφου αυτού νησιού. Βλέπεις ότι και χωρίς να πας στο Canal D; Amour η Μαρία εκεί. Κοντά σου. Μάλλον μπίζνες είναι το Κανάλι.
      Νάσαι καλά φίλε

      Διαγραφή
  6. Αφήνω τους άλλους επισκέπτες σου να σχολιάσουν για το Σιδέρι και Καρουσάδες της Κέρκυρας,
    Θέλω να εξηγήσω ότι το Google και Microsoft δεν κάνουν μετάφραση ώστε να βγει κάποιο νόημα, αλλά κάνουν μεταγλωττισμό λέξεων =Transliteration...

    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη φίλε Γαβρίλη αλλά όταν λες σε δυό γλώσσες "Translate page" αγγλικά και "Μετάφραση αυτής τηςσελίδας" ελληνικά, νομίζω ότι μιλάμε για μετάφραση και όχι για αυγά ομελλέτα. Λέει Translate και όχι Transliteration.
      Νάσαι καλά φίλε και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Ντένη μου . Αυτά τα σπίτια,τα δρομάκια ,το πράσινο όλο το γραφικό τοπίο με έφερε στα παιδικά προσεισμικά μου χρόνια ,υπέροχα τοπία !!!!όσο για τη μετάφραση, μην απορείς τα ελληνικά δεν είναι και τόσο διαδεδομένα σήμερα στη γενέτειρα τους τους όχι να μπορούν να μεταφράσουν στην αγγλική .Είναι καινούργια γλώσσα ....... Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Κάτε.
      Στ΄αλήθεια είναι ένα πολύ όμορφο χωριό. Έχω πάει πολλές φορές.
      Για τη μετάφραση να σου πω ότι έχω αρκετές εμπειρίες και δεν προβληματίζομαι αλλά ετούτο δω το βόρειο μέρος της Κέρκυρας να το μεταφράζει...βόρειο μπάλωμα, μ΄ έκαμε να γελάω και να κλαίω.
      Νάσαι καλά και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  8. Ντένη μας,
    ...βάλθηκες να μας ...τρελλάνεις,
    κι ...καιρός δεν το ...επιτρέπει!!! Αυτός έχει το μονοπώλειο!
    Η Κέρκυρα;
    άραγε τελειώνουν ποτέ οι ομορφιές της;


    Όσο για την γκουγκλική μετάφραση -που πολλοί την χρησιμοποιούν στην πατρίδα και λένε ότι μεταφράστηκαν τα γραπτά τους σε ξένες... γλώσσες...
    δεν θα πω τίποτα!

    Τραγέλαφος.
    Το κακό είναι ότι μερικοί το εκμεταλλεύονται και "κάνουν χρήματα"!

    Πάλι θα με πεις "τσουκνίδα" ... μα δεν πειράζει. Αντέχω.

    Φιλί Καλο-βδομαδιάτικο,
    Υιώτα

    Υγ.
    Σε υπερ-ευχαριστώ για την άποψή σου στην ιστοσελίδα μου "αστοριανή". Φαίνεται δεν πτοείσαι να
    εκφράζεις τις απόψεις σου. ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά παρατηρείς αγαπητή μου Υιώτα ότι οι ομορφιές της Κέρκυρας ποτέ δεν τελίώνουν. Θα τις δούμε πολλές φορές. Για τη μετάφραση σηκώνω τα χέρια ψηλά. Μας κάνουν ό,τι θέλουν.
      Η άποψή μου την ιστοσελίδα σου είναι αυτό που εμείς οι ίδιοι έχουμε φτιάξει. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάμει θαύματα αλλά.... Άστα να τα πούμε όταν σμίξουμε.
      Καλοδεχούμενο το φιλί σου.

      Διαγραφή
  9. Ομορφιές! Πανέμορφο νησί η Κέρκυρα είχα την τύχη να βρεθώ εκεί πριν τρία χρόνια και πήγα και στο Σιδάρι. Η τουριστική αξιοποίηση μάλλον στερεί από το τοπίο τη φυσική ομορφιά. Το είχα δει πριν αρκετά χρόνια, η αλλαγή είναι μεγάλη. Αυτό βεβαίως δεν μειώνει σε τίποτε την αίσθηση που σου δημιουργείται όταν καλυμπάς στο κανάλι του έρωτα με τα παράξενα πετρώματα γύρω.

    Ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα για να επισκεφθώ και τους Καρουσάδες, που από την περιγραφή και τις φωτογραφίες φαίνονται πολύ γραφικό χωριό.

    Εγκάρδιες καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Ευάγγελε
    Βλέπω ότι έχεις μια καλή γνωριμία με την Κέρκυρα. Στ' αλήθεια τα παράξενα πετρώματα στο Σιδάρι έχουν μιαν ιδιαίτερη ομορφιά Όσο για τον τουρισμό θα μπορούσες να πάρεις μιαν ιδέα αν έβλεπες την καταστροφή που έχει φέρει σ΄αυτόν το παράδεισο της Κέρκυρας που λέγεται Παλαιοκαστρίτσα. Οργιάζει καταστροφικά το τσιμέντο.
    Νάσαι καλά φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκ μέρους των Κερκυραίων σ ευχαριστώ Ντένη μου! Είσαι "πολιτογραφημένος" Κερκυραίος-το ξέρεις! Η φθορά-όπως την περιγράφεις, δυστυχώς είναι. Κι εμείς τη ζούμε καθημερινά ως αλλοτρίωση εκεί όπου οι θησαυροί μας χρειάζονται φροντίδα.. Είναι πολλά τα δεινά και δεν θα έφθανε όλος ο υπάρχων χώρος για να εντοπισθούν οι αιτίες, ενώ οι πρωτοβουλίες αντίστασης είναι όπως το μικρό προζύμι σ ένα τεράστιο ζυμάρι... Κάτι μπορούν να κάνουν αλλά δεν έχουν τη δύναμη να φουσκώσουν το ψωμί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Τατιάνα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
      Και βέβαια είμαι "πολιτογραφημένο" Κερκυραίος μετά από 16 χρόνια ζωής στο νησί μας που στ΄αλήθεια ούτε στιγμή δεν το έβγαλα από τη σκέψη μου.
      Όσο για τη φθορά τι να πω; Τα έζησα στην τελευταία μου επίσκεψη σε Παλαιοκαστρίτσα, Μπενίτσες, Λευκίμη και άλλα μέρη. Είναι στο χαρακτήρα μας να καταστρέφουμε ό,τι όμορφο έχουμε.
      Την αγάπη μου καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  12. Πανέμορφο χωριό οι Καρουσάδες ! Κεφαλοχώρι στο βόρειο συγκρότημα. Το ξέρω πολύ καλά αφού το χωριό μου βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών από αυτό.Έχω πολλούς φίλους από εκεί αφού πηγαίναμε στο ίδιο γυμνάσιο και λύκειο. Το Σιδάρι δυστυχώς βιάστηκε να αναπτυχθεί τουριστικά και έχει χάσει την ομορφιά του αν και μαζεύει αρκετό κόσμο κάθε καλοκαίρι!! Με συγκίνησε αυτή σου η ανάρτηση γιατί περιγράφεις μέρη δίπλα στο χωριό μου και....πιστεύω ότι θα δω σύντομα και ανάρτηση για το Βαλανιό μου.. Να είσαι πάντα καλά φίλε μου!!!! Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σπουδαία, όπως πάντα και η σημερινή σου παρουσίαση αγαπητέ μου Ντένη!!!
    Έχω πάει πολλές φορές στην Κέρκυρα, ακόμα και με σχολική εκδρομή, αλλά τότε δεν είχα ψηφιακή.
    Είναι πανέμορφη!!!
    Όσο για την μετάφραση, για γέλια και για κλάματα...
    Στέλνω σε όλους σας μια μεγάλη αγκαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μεγάλωσα στους Καρουσάδες.Οι αναμνήσεις δυνατές και ευχάριστο το γεγονός ότι κάποιοι χώροι δεν έχουν αλλάξει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στη φωτογραφία <> στο βάθος το σπίτι που κάποτε, μικρό παιδί, έμενα με την οικογένειά μου τη δεκαετία του΄70.

    ΑπάντησηΔιαγραφή