Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Κωνσταντίνος Θεοτόκης

Κεντρική φωτογραφία για τον Οκτώβρη.
Η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα στα Κύθηρα.


Ο λογοτέχνης και διανοούμενος που δέσποσε στα ελληνικά γράμματα στις αρχές του 20ου αιώνα.

Μετά την πτώση της Πόλης το 1453 θα εγκατασταθεί στην Κέρκυρα η οικογένεια Θεοτόκη, το αρχοντικό της οποίας σήμερα διαμορφωμένο εσωτερικά στεγάζει το ονομαστό σε όλον τον κόσμο ξενοδοχείο “Bella Venezia”.
Το ξενοδοχείο "Bella Venecia" όπως είναι σήμερα.
Χάριν της ιστορίας να πω ότι το ξενοδοχείο αυτό κατεστράφη ολοσχερώς από εμπρηστική βόμβα που δέχτηκε την νύχτα της 13ης Σεπτεμβρίου του 1943 όταν οι Γερμανοί βομβάρδισαν και κατέκαυσαν σχεδόν όλη την πόλη της Κέρκυρας. Μετά τον πόλεμο το ξενοδοχείο ανοικοδομήθηκε πάντα στην αρχική του μορφή.
Εκεί, στο κτίριο αυτό, στην πόλη της Κέρκυρας, ιδιοκτησίας της οικογενείας Θεοτόκη, γεννήθηκε το 1872, ο Στέφανος – Κωνσταντίνος Θεοτόκης, μια εμβληματική μορφή των ελληνικών γραμμάτων. Πατέρας του ήτανε ο Μάρκος Θεοτόκης και μητέρα του η Αγγελική Πολυλά, ανιψιά του Ιάκωβου Πολυλά.
Σκίτσο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη.
Τα πρώτα του γράμματα ο νεαρός Θεοτόκης διδάχτηκε στο ιδιωτικό σχολείο του Κοντούτη και στη συνέχεια φοίτησε για οκτώ χρόνια στο Εκπαιδευτήριο Καποδίστριας όπου εκεί τελείωσε το γυμνάσιο το 1888.
Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών μαζί με τον αδελφό του εκδίδουν την εφημερίδα ΕΛΠΙΣ. Αυτή ήταν η πρώτη του φιλολογική εμφάνιση.
Μετά την αποφοίτησή του από το Εκπαιδευτήριο Καποδίστριας φεύγει στο Παρίσι όπου παρακολούθησε φιλολογία, μαθηματικά, ιατρική και χημεία. Όμως δεν κατάφερε να πάρει κανένα δίπλωμα.
Εκτός από την γαλλική γλώσσα σπούδασε αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά. Έτσι πολύγλωσσος εκτός από την πεζογραφία ασχολήθηκε και με την μετάφραση.
Στη Βενετία όπου βρισκόταν για σπουδές γνώρισε τη Βαρόνη Ερνεστίνη φον Μάλοβιτς, δεκαεπτά χρόνια μεγαλύτερή του την οποία και παντρεύτηκε δυο χρόνια αργότερα στη Βοημία.
Η εξωτερική είσοδος του πύργου όπως είναι σήμερα.
Μετά από ένα χρόνο θα επιστρέψει στην Κέρκυρα και με την σύζυγό του θα εγκατασταθούν στον πύργο της οικογένειας που είχαν στον οικισμό Καρουσάδες.
Με την εγκατάστασή του στην Ελλάδα θα γνωριστεί με τον Λορέντζο Μαβίλη και θα είναι από τους πρώτους που θα προσχωρήσει στο κίνημα του δημοτικισμού. Στην κίνησή του αυτή θα έλθει σε επαφή με τις σοσιαλιστικές ιδέες με τις οποίες έχουν κάποια σχέση τα έργα του. Γνωρίζοντας την σοσιαλιστική ιδεολογία προχώρησε στην ίδρυση του Σοσιαλιστικού Ομίλου και του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κέρκυρας.
Σημαντική είναι η προσφορά του στον χώρο της ελληνικής λογοτεχνίας
Εξώφυλλο βιβλίου του.
Στα κείμενά του διαφαίνεται η δραματικότητα της αφήγησης. Τα διηγήματά του που κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τον τίτλο Κορφιάτικες Ιστορίες ζωγραφίζουν την απλότητα και την λιτότητα της κερκυραϊκής ζωής στην εποχή του.
Το 1917 συμβαίνει η πτώση της Αυστροουγγρικής μοναρχίας και ο Θεοτόκης με την σύζυγό του χάνουν όλη την περιουσία τους.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήσαν πάρα πολύ δύσκολα. Η άθλια οικονομική του κατάσταση δεν του επέτρεπε να έχει ούτε τα απαραίτητα. Αλλά και η κατάσταση της υγείας του αποτελούσε πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπέφερε από καρκίνο του στομάχου όπου μετά την εγχείρηση που έκαμε στον Ευαγγελισμό στην  Αθήνα, οι γιατροί του συνέστησαν να φύγει για την Κέρκυρα.

Η εσωτερική είσοδος του πύργου.
Εκεί, στον πύργο του θα αφήσει την τελευταία του πνοή την πρώτη Ιουλίου του 1923.
Στον χώρο της δημιουργικής λογοτεχνίας και ειδικότερα στον χώρο της κοινωνικής λογοτεχνίας, ο Θεοτόκης ασχολήθηκε με την πεζογραφία αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο. Στο δημιουργικό του ξεκίνημα ένας μεγάλος αριθμός από διηγήματα είναι γεγονός ότι είναι επηρεασμένα από τον γερμανικό ιδεαλισμό. Η πρώιμη περίοδος της συγγραφικής του δραστηριότητας είναι φανερά επηρεασμένη από τη γνωριμία του με το έργο του Νίτσε.
Επίσης ασχολήθηκε με μεσαιωνικά θέματα και άλλα απομακρυσμένα από την σύγχρονη πραγματικότητα. Σύντομα όμως πραγματοποίησε στροφή και ασχολήθηκε στα διηγήματά του με την ψυχογραφική ηθογραφία και τον κοινωνικό ρεαλισμό.
Σαν σταθμοί της συγγραφικής του πορείας θα πρέπει να χαρακτηριστούν τα έργα του, "Η τιμή και το χρήμα"
Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του μεγάλου λογοτέχνη.
"Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα", "το Πάθος," "το Πίστομα," "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους," "Κατάδικος" και πολλά άλλα.  Στο έργο του Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα η πλοκή του έργου οργανώνεται αφηγηματικά με βάση ένα κεντρικό πρόσωπο.
Εννενηνταένα χρόνια μετά το θάνατό του και η πνευματική φυσιογνωμία του Θεοτόκη παραμένει πάντα επίκαιρη.Η δύναμη της πέννας του εξακολουθεί να προκαλεί φιλολογικό ενδιαφέρον.

Φίλες και φίλοι.
Παρακαλώ περάστε και από την ιστοσελίδα μου 
http://hellascafe.blogspot.com
Φιλοξενώ ένα σπουδαίο ιστορικό κείμενο του καλού μου φίλου γιατρού Μιχαήλ Φωτίου, από την Θεσσαλονίκη, για την επέτειο των 110 χρόνων του Μακεδονικού αγώνα που γιορτάζουμε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου.

ΠΗΓΕΣ
w.Corfu today.com
w.corfu2travel.com
w.Corfu Time.gr
w.corfunewsit.com

23 σχόλια:

  1. σπουδαίος λογοτέχνης..,
    κρίμα που δεν γνωρίσαμε στο σχολείο κείμενά του... θα μας ήταν πιο οικείος...
    πάντως έγιναν σειρές τα έργα του... και αυτό ειναι καλό!!...
    καλό βράδυ, Ντέννις... ό,τι καλό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ, αλήθεια αγαπητή μου Λαμπρινή, πρόκειται για έναν αξιόλογο άνθρωπο των ελληνικών γραμμάτων. Ακόμα και σήμερα το φιλολογικό ενδιαφέρον για το έργο του είναι μεγάλο.
      Νάσαι καλά και σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.

      Διαγραφή
  2. Μεγάλη φυσιογνωμία των Ελληνικών Γραμμάτων και φωτεινός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Κοινότητας στη Λογοτεχνία,η σημερινή μορφή που μας απασχολεί Ντένη μου.
    Αφησε σπουδαίο έργο και αρχιτεκτονικά κτίσματα σπάνιας ομορφιάς "Σκλάβοι στα δεσμά τους" που γύρισε ταινία ο δικός μας Τώνης Λυκουρέσης ήταν ένα έργο που είχε αποδώσει μοναδικά μία εποχή με τα ήθη της,που σε συγκλόνιζε.Αλλά και τα άλλα έργα του Θεοτόκη είναι αξιομνημόνευτα.
    Δυστυχώς ακολούθησε τη μοίρα των Μεγάλων να πεθάνει άπορος.
    Καλό Σ/κ σου εύχομαι,αν κι όπως είδα εσείς το διασκεδάσατε απο Παρασκευή.Πάντα τέτοια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η φιλολογική κοινότητα των νησιών μας, αγαπητή μου Χαρά έχει ένα μεγάλο πλήθος λογοτεχνών που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στα ελληνικά γράμματα.
      Και η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα γυρίστηκε ταινία το 55 από τον φίλο μου Κερκυραίο σκηνοθέτη Οδυσσέα Κωστελέτο με τον Χριστόφορο Νέζερ και τη Σμαρούλα Γιούλη.
      Στ΄αλήθεια χτες βράδυ το διασκεδάσαμε και είχαμε την κουβέντα σου με τον Γαβρίλη μια και είμαστε κοντά-κοντά. Καλή σου Κυριακή.

      Διαγραφή
  3. Ευτυχώς στα χρόνια του Γυμνασίου βρέθηκε στο δρόμο μας ένας πραγματικά εμπνευσμένος φιλόλογος, ένας άνθρωπος χαρισματικός που ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε πολλούς μεγάλους λογοτέχνες, όπως τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη. Ο Κατάδικος, η Τιμή και το Χρήμα, οι Σκλάβοι στα δεσμά τους είναι έργα που σημαδεύουν τον αναγνώστη. Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες, άλλοι άνθρωποι όλα όμως δοσμένα με τόσο δυνατη γραφή.
    Ευχαριστούμε για την αναφορά στο μεγάλο λογοτέχνη Ντένη μου, αλήθεια πολλά στοιχεία που αναφέρεις δεν τα γνώριζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γυμνασιακά μου χρόνια Νίκη μου, τα πέρασα στην Κέρκυρα με Κερκυραίο φιλόλογο γυμνασιάρχη αλλά Θεοτόκη δεν γνωρίσαμε. Αργότερα τον γνώρισα μόνος μου. Μεγάλη φυσιογνωμία στα ελληνικά γράμματα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  4. Ντάνη ομολογώ δεν το ήξερα ούτε εκείνον ούτε την ιστορία του!
    Κρίμα όμως που δεν μαθαίνονται τέτοια πράγματα!
    Σε ευχαριστώ που μου τον γνώρισες η ζωή τους ήταν σαν να διάβαζα βιβλίο του Ξενόπουλου!
    Πολλά φιλιά την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Έλενα καλή μου.
      Κρίμα που δεν γνώριζες μια μεγάλη μορφή των ελληνικών γραμμάτων.
      Αν μπορέσεις και βρεις βιβλία του να τα διαβάσεις.
      Την αγάπη μου καλή μου με φιλά.

      Διαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γηράσκω αεί διδασκόμενος λέει μια παροιμία, Δεν ήξερα για τον Θεοτόκη, όμως έχω δει ένα ντοκουμέντο σε συνέχειες (Η Ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα)

    Ντένη σε ευχαριστούμε.
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα φίλε.
    Πολλοί οι Εφτανήσιοι λογοτέχνες και καμιά φορά μας ξεφεύγει κανένας.
    Δυό τρία από τα βιβλία του έχουν γυριστεί σε ταινίες αλλά και σε σήριαλ.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Ντένη !!!! Η αναφορά σου στον Θεοτόκη πολύ σπουδαία ( για την ζωή του δεν γνώριζα) , σε μεγάλη ηλικία διάβασα δύο βιβλία του και γοητεύτηκα !!!!
    Καλή συνέχεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ντένη, τελικά σε βρήκα.
    Όσο έκανα copy - paste την διεύθυνση που μου έγραψες μου έβγαζε το μήνυμα ότι "το ιστολόγιο δεν βρέθηκε"...
    Καλώς σε βρήκα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα αγαπητή μου Αλεξάνδρα.
    Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Συγνώμη για την ανωμαλία.
    Από και πέρα όλα θα είναι ομαλά.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εγώ σαν την Αλεξάνδρα το ιδιο παθαίνω για να σε επισκεφτώ γραφω στο γκούκλ Τα Εφτάνησα και ερχομαι εδώ......δεν ήξερα για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη... χάρηκα ομως που έμαθα για την ζωή του και το έργο του.. ευχαριστούμε να είσαι καλά !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρούλα μου και για την Αλεξάνδρα το λέω, γιατί δεν φτιάχνετε έναν κατάλογο με αυτούς που θέλετε να επισκέπτεσθαι; Είναι πολύ απλό.
    Εν πάσει περιπτώσει χαίρομαι για την επίσκεψή σου και σ΄ευχαριστώ. Βλέπεις ότι σε αποζημίωσα αφού έμαθες για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, αυτόν τον μεγάλο εργάτη των ελληνικών γραμμάτων.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κλεισμένη κι άμαθη στον μικρό τόπο μου,
    ...και 'ηξερα και θαύμαζα!
    πλούσιος, πολυμαθής, κοσμογυρισμένος...
    ...σαν παραμύθι η ζωή του που μας ξάφνιαζε με το πικρό τέλος του...
    Κι όχι τίποτε άλλο... ήταν και κούκλος!

    Παιδιά που λαχταρούσαμε το ωραίο Άγνωστο! ...και ΠΟΥ βρεθήκαμε!

    Φιλί,

    Υιώτα
    αστοριανή

    ΥΓ:
    Μάθατε τίποτα για τον Βαγγέλη; Παλιός της παρέας σας ήταν, η ανθρωπιά εδώ φαίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα.
      Ήταν στ΄αλήθεια ένας από τους μεγάλους εργάτες των ελληνικών γραμμάτων.
      Φιλιά και από μένα με την ελπίδα ότι κάποια μέρα κείνον τον καφέ θα τον πιούμε.

      Διαγραφή
  14. "Οι σκλάβοι στα δεσμά τους"!

    Οποία ομοιότης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σπουδαίο αφιέρωμα στον Θεοτόκη αγαπητέ μου φίλε Ντένη, που τον γνώρισα στα θρανία του Γυμνασίου από μία εξαιρετική φιλόλογο!
    Σου στέλνω την αγάπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ μου Ντένη, καλημέρα!
    Στενοχωρήθηκα που μου είπες ότι είσαι κι εσύ από κει.
    Όταν παρουσίασα τους Παξούς μου είπες ότι ο πατέρας σου ήταν υπάλληλος εκεί. Και επειδή αναφέρεσαι στα Επτάνησα και ότι έζησες στην Κέρκυρα πίστευα ότι είσαι από το Ιόνιο.
    Μετά μίλησες για Νέο Κόσμο στην Αθήνα, αν θυμάμαι καλά. Μπερδεύτηκα. Θέλεις να μου πεις ποια είναι η γενέτειρα σου ακριβώς; Αν την ήξερα σίγουρα θα την επισκεπτόμουν.
    Καλημέρα σε όλη σου την οικογένεια
    Με αγάπη πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Α, τώρα διάβασα ότι γεννήθηκες στην Πάτρα. Σε κάποιο χωριό ή στην Πάτρα ;
    Θα χαρώ να μου πεις.
    Και πάλι καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή