Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ιθάκη, το νησί του πολυμήχανου Οδυσσέα

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη
Να εύχεσαι να ’ναι μακρύς ο δρόμος.
.............................................
Πάντα στο νου σου να ’χεις την Ιθάκη.
Το φτάσιμο εκεί είν' ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
Και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί.
Κων. Καβάφης

Σοφά τα λόγια του ποιητή που μέσα τους κρύβεται όλο το μεγαλείο της φανταστικής του Ιθάκης. Όμως και για τη δική μας την Ιθάκη τα ίδια λόγια της αξίζουν. Τα ίδια λόγια της πρέπουν. Γι΄ αυτό ευχήσου, πράγματι, να ’ναι μακρύς ο δρόμος σαν αποφασίσεις να την επισκεφτείς. Η Ιθάκη θα σε περιμένει.
Είναι το μικρότερο νησί του Ιόνιου συμπλέγματος. Πιο μικρή και από τους Παξούς.
Η περίφημη ομηρική νήσος. Το βασίλειο του "πολυμήχανου" Οδυσσέα.
Ο Όμηρος φρόντισε πριν απ' όλους να την προικίσει με δόξα αιώνια και άφθαρτη.
Ο ποιητής του Τρωικού πολέμου περιγράφει με λεπτομέρειες την Ιθάκη ώστε αυτή να συμφωνεί με το νησί σήμερα. Υπήρξαν όμως στο παρελθόν και οι αμφισβητητές, με κυριότερο όλων τον Γερμανό αρχαιολόγο Γουλιέλμο Νταίρπφελντ, που υποστήριξαν ότι η ομηρική Ιθάκη ήταν η Λευκάδα και κατ’ άλλους η Κεφαλονιά.
Την εποχή στην οποία αναφέρεται ο Όμηρος η Ιθάκη βρισκόταν σε μεγάλη ακμή. Το βασίλειο του Οδυσσέα, που είχε σαν έδρα του αυτό το νησί περιελάμβανε ακόμη την Κεφαλονιά, την Λευκάδα, την Ζάκυνθο, τις Εχινάδες και μεγάλο μέρος της αντικρινής Ακαρνανίας.
Στην Ιθάκη αναφέρεται και η Άννα Κομνηνή στην "Αλεξιάδα" της αναφέροντας ότι στο νησί υπήρχε πόλη με το όνομα Ιερουσαλήμ. Η ύπαρξη της πόλης αυτής παρ' όλες τις προσπάθειες δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και μάλλον θεωρείται πιθανόν να εξαφανίστηκε από κάποιο σεισμό.


Κατά τους βυζαντινούς χρόνους η Ιθάκη ανήκε στο "Θέμα" της Ηπείρου και ακολουθεί την τύχη της Κεφαλονιάς. Φαίνεται όμως ότι εκείνη την εποχή περιήλθε σε τέλεια παρακμή και εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της. Το 1185 οι Νορμανδοί και οι Σικελοί θα είναι οι νέοι κατακτητές του νησιού. Το 1264 ο δεσπότης Μιχαήλ θα την παραχωρήσει στο γιό του Νικηφόρο ενώ το 1499 θα την καταλάβουν οι Ενετοί.
Με την άφιξη των Ενετών το νησί αρχίζει και πάλι να συγκεντρώνει τους κατοίκους του και τότε ιδρύθηκε στον κόλπο του Μώλου η πόλη της Ιθάκης, το γνωστό σήμερα Βαθύ. Αρχίζει τότε μια νέα φάση αναγέννησης του νησιού και τούτο χάρη στη ναυτιλία στην οποία οι Ιθακήσιοι επιδόθηκαν με επιτυχία. Πάνω από 400 σκάφη είχαν κατασκευασθεί και νηολογηθεί, τότε, στην Ιθάκη. Παράλληλα πολλοί κάτοικοι του νησιού μετανάστευσαν στις παραδουνάβιες χώρες όπου ίδρυσαν ισχυρές παροικίες και επιτυχημένες επιχειρήσεις. Μάλιστα οι Ιθακήσιοι κυριάρχησαν στην ποταμοπλοΐα του Δούναβη.
Συνεχίζοντας την παράδοση οι Ιθακήσιοι και σήμερα έχουν σαν κύρια ενασχόλησή τους την θάλασσα και λατρεύουν το νησί τους, "το Θειάκι", όπως την αποκαλούν που τους χαρίζει την πανέμορφη θάλασσά της.
Οι Ενετοί θα κρατήσουν το νησί μέχρι το 1797 όπου με βάση την ειρήνη του Καμποφόρμιο θα την παραδώσουν στους Γάλλους.
Το 1798 αφέντες του νησιού θα γίνουν οι Ρώσοι και η Ιθάκη θα ακολουθήσει την τύχη των υπολοίπων Ιονίων νήσων έως το 1864 όπου θα ενωθεί με την Ελλάδα.
Στον σηκωμό του έθνους το 1821 οι Ιθακήσιοι θα έχουν μια σημαντική παρουσία ιδιαίτερα με τον στόλο τους ο οποίος πολέμησε κάτω από τις διαταγές του Λάμπρου Κατσώνη.

Το όνομά της η Ιθάκη, σύμφωνα με την μυθολογία, το χρωστάει στον Ίθακο, γιό του Ποσειδώνα και της Αμφιμήλης. ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο νησί κατά τους μυθικούς χρόνους. Από την εποχή του Οδυσσέα η Ιθάκη έχει να επιδείξει σπουδαίους θαλασσοπόρους οι οποίοι σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς είχαν περάσει και το Γιβραλτάρ. Άλλωστε, σύμφωνα με την θεωρία της Ερριέτας Μερτζ και ο Οδυσσέας κατά την δεκαετή περιπλάνησή του είχε βγει στον Ατλαντικό.
Ορεινό νησί η Ιθάκη και χωρίς πολλά νερά. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο κομμάτια που συνδέονται μεταξύ τους με ένα λοφώδη ισθμό. Ανάμεσα στα δύο τμήματα που αποτελούν το νησί σχηματίζεται ο κόλπος του Μώλου. Εκεί είναι κτισμένη η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ. Οι ακτές της Ιθάκης στολίζονται από πανέμορφα ακρογιάλια. Προς τον βορρά και κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται το συγκρότημα των Εχινάδων νήσων. Ένα συγκρότημα με πάνω από δεκαπέντε μικρά και πανέμορφα νησάκια.

Η Ιθάκη δεν υστέρησε και στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Έχει να επιδείξει αρκετούς που ασχολήθηκαν με τα γράμματα και τις τέχνες με κυριότερους τους Ιερεμία Καββαδία και Ιερόθεο Δενδρινό.
Στην Ιθάκη γεννήθηκε το 1693 ο λόγιος κληρικός Ιερεμίας Καββαδίας. Κατ΄ άλλους φέρεται να έχει γεννηθεί στην Λευκάδα αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Σπούδασε στο Πατάβιο της Ιταλίας και επιστρέφοντας στην Κέρκυρα ίδρυσε φροντιστήριον εις το οποίο εδίδασκε φιλοσοφία και θεολογία. Το 1766 εκδόθηκε στη Λειψία το έργο του "Άνθη νεοθαλή και νεόδρεπτα". Στο έργο του αυτό αναφέρεται στο Γενέσιον της Θεοτόκου αλλά υπάρχουν και ωδές τις οποίες έχουν γράψει μαθητές του.
Ένας άλλος Ιθακίσιος λόγιος και κληρικός είναι ο Ιερόθεος Δενδρινός γεννημένος το 1697 στο Πάνω Χωρίο Ιθάκης. Ο Ιερόθεος Δενδρινός σε νεαρά ηλικία επισκέφτηκε την Πάτμο κι εφοίτησε στην εκεί ονομαστή Σχολή με δάσκαλο τον Μακάριο Καλογερά. Σε ηλικία είκοσι ετών ταξίδεψε στην Σμύρνη όπου έγινε μοναχός και ανέλαβε την διεύθυνση της Σχολής της Σμύρνης, η οποία αργότερα ονομάστηκε Ευαγγελική.
Ο Δενδρινός θεωρείται σαν ένας από τους καλύτερους δασκάλους και ιεροκήρυκες της εποχής του.
Η Ιθάκη δοσμένη με λίγα απλά λόγια. Τα πιο πολλά θα σου τα δώσει από μόνη της αν αποφασίσεις να την επισκεφτείς.

Κι αν φτωχική την βρεις η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Και τούτη, η δική μας Ιθάκη, σημαίνει ακόμη πιο πολλά.

Ντένης Κονταρίνης

15 σχόλια:

  1. Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι. / Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο. / Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια..

    Μα εσύ εδώ, Ντένη, όχι μόνο μας ταξίδεψες, αλλά μας έδωσες τόσες πληροφορίες για το νησί του Οδυσσέα που ο «πηγαιμός» αφήνει μια ανοιχτή σελίδα για να την ανακαλύψουμε στον τέρμα του ταξιδιού μας…

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιθάκη!
    Σεμνή παρουσία που στέκει για να κοσμεί το Ιόνιο πέλαγος παρόλα τα προικιά της.Πραγματικό στολίδι του νησιωτικού ελληνικού τοπίου. Ομορφιά φύσης που έμελλε να γίνει λόγος συμβολικός το όνομά της.
    "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος" γιατί...ο δρόμος είναι η χαρά.Στην πορεία ζωής του καθενός, στη διαδρομή προς το επιστητό με όσα αυτή του επιφυλλάσει βρίσκεται το νόημα και η ουσία.Μετά...έρχεται το τέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο/Η pylaros είπε...
    Το συμβολικό όνομα ΙΘΑΚΗ, που εννοεί το μέρος σου, η πατρίδα σου το σπίτι σου.
    Ως Γεωγραφικό πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ιθάκη ήταν στα χρόνια του οδυσσέα η Σημερινή Kεφαλλονιά και ειδικά η Παλική χερσόνησο, επαρχία Πάλλης, το σημερινό Ληξούρι, όπου τα χρονια εκείνα ήταν αποκομένο από τον κύριο κορμό του νησιού (κόλπος Αργοστολίου, (Aγία Κυριακή) .... Σύμφωνα με τον άγγλο συγγραφέα ROBERT BITTLESTON
    (ΟDYSSEUS UNBOUND)2005

    Σας αντιγράφω μερικές γραμμές από ένα προικοσύμφωνον από την Ιθάκη έτος 1672....
    1672, Απριλίου 14. Εις το όνομα του πατρός και του υιού και του Αγίου πνεύματος αμήν.
    δέσποινα υpεραγία θεοτόκε Ευτυχός γενού και βοηθός την ώραν ταύτην εις το παρόν συνοικέσιον όπερ μέλει εκ θεού γενέστω.
    Ούτω ο μισέρ Λινάρδος Καραβιάς ποτέ Μαρκαντώνη, ανταμός με τον μισέρ Αντρούτζο Καραβιά υιόν τον υπαντρέβουν την πολυπόθητόν του θυγατέρα ονόματι κυρά Λουλουδιά και δίνουνέτης άνδραν νόμιμον τον εκ Θεού θέλοντος τον μισέρ Αλιβίζι Βλασσόπουλο του μισέρ Γιάννη.
    εμπρός της τάζουνέτης δια προικιά στρώμματα δυο γεμάτα, παπλώματα δυο, μακρινάρια μία, προσκεφαλάδια δέκα, με τα εντύματά τους, τορνολέτα δύο, σεντόνια δέκα, τραβέρσες δέκα, εμπόλιες δέκα ημία με χρυσάφι, φορεσιές ιντρίλες δυο, η μία ραζένια............................ρεάλια 80.......................


    Γαβριήλ

    Γαβριήλ

    Σάββατο, Μάϊος 16, 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...όμορφο κείμενο.
    Και το "προικοσύμφωνο" που κατέγραψε κι ο Γαβρίλης, κι εκείνο χαριτωμένο.
    Να είσαι καλά, Ντένη μας.
    Υιώτα,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου φίλε Στράτο.
    Πολλά ευχαριστώ γιά την επίσκεψή σου και γιά την βοήθειά σου.
    Κάνω ό,τι μπορώ γιά τα αγαπημένα και πανέμορφα Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Μαριάνθη.
    Ευχαριστώ γιά την επίσκεψη και τα καλά και σωστά σου λόγια.
    Εμείς οι ξενητεμένοι προσφέρουμε στην πατρίδα μας ό,τι μπορούμε. Διότι το αξίζει.
    Ν΄σαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
    Όπως πάντα έχεις κάτι να προσφέρεις.Σπουδαίο το προικοσύμφωνο. Όταν νεαρός δούλευα στην ΑΝΖΕΡΒΟΣ του αείμνηστου Αντώνη Ζερβού μου είχε δείξει το δικό του προικοσύμφωνο που ανέφερε και δυό κλανιόρες με επίχρυσα επιστόμια.Ο νοών νοήτω.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου καλή μου Γιώτα.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη και νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο και παραστατικό το γραφτό σου για την Ιθάκη Ντένη μου, όπως και τα άλλα σου για τα άλλα νησιά του Ιονίου.
    Σε αυτά τα γραφτά όμως,δεν βλέπω τον ιστορικό αλλά το νοσταλγό Οδυσσέα που λαχταρά το τόπο του και γράφοντας συντροφεύει τη ψυχή του που έχει μείνει για πάντα στα Εφτάνησα.
    Να είσαι πάντα καλά.
    Ν τ ί ν ο ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σιορ Κονταρίνη μου , πάντα μου αφήνεις την εντύπωση ότι εργάσθηκες σαν αρχισυντάκτης εφημερίδας ή περιοδικού... αφού τόσο ελκυστικά και συγκροτημένα παραθέτεις πάντα τα κείμενά σου.
    Η Ιθάκη λοιπόν με τόσο μεγάλο ιστορικό φορτίο, αλλά και ως πηγή έμπνευσης, μύθου και ομορφιάς, γοητεύει διαχρονικά όλους μας. Μέσα από αυτήν, σύμφωνα με το Μύθο, αναδύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. που ταυτίζεται με την αξιοσύνη του Έλληνα, τον ξενιτεμό και την επιστροφή του στα πατρώα εδάφη... Να 'σαι καλά σιορ Κονταρίνη για τα τόσο ενδιαφέροντα θέματα που μας δίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντένη, γεια σου,
    Η Ιθάκη του Ομηρου, η πιο πολυτραγουδισμένη περιοχή της πατρίδας μας.
    Υπαρκτή, χειροπιαστή, αναπάντεχα γνώριμη και καρτερική, όπως τη συνέλαβε και ο Καβάφης στο επώνυμο ποίημα.
    Ντένη, νάσαι καλά να μας τραγουδάς τα δακτυλικά εξάμετρα της Οδύσσειας και τους κυρίως ιαμβικούς ρυθμούς της Καβαφικής "Ιθάκης."
    Φιλικά.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε Ντίνο.
    Σ΄ευχαριστώ γιά την επίσκεψη στα Εφτάνησα και γιά τα καλά σου λόγια.
    Στην ηλικία μας οι αναμνήσεις είναι η πιό όμορφη συντροφιά.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ μου Φαίδων.
    Η δίπλα στήλη με το σύντομο βιογραφικό τα λέει όλα. Σαρανταδύο χρόνια δημοσιογραφίας.
    Όλα αυτά που πολύ σωστά αναφέρεις κλείνει μέσα της η Ιθάκη.
    Και δική μας υποχρέωση είναι να τα φυλάμε σαν θησαυρούς.
    Θα τα πούμε αργότερα στο καφενείο σου γιά τον Καραγκιόζη.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου φίλε Νίκο.
    Πολύ σωστά ανφέρεις ότι η Ιθάκη είναι η πολυτραγουδισμένη περιοχή της πατρίδας μας. Άλλωστε ο Όμηρος πρώτος την προίκησε με την δόξα που την συντροφεύει μέσα στους αιώνες.
    Νάσαι καλά φίλε. Την αγάπη μου στην Κάρολιν.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή