Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Λευκάδα

Το νησί του Βαλαωρίτη και του Σικελιανού

Ανάμεσα από την Κέρκυρα και την Κεφαλονιά, απλώνεται νωχελικά πάνω στα νερά του Ιόνιου πελάγους η πανέμορφη Λευκάδα. Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί του Εφτανησιώτικου συμπλέγματος μετά την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο και το πλησιέστερο προς την γειτονική Αιτωλοακαρνανία από την οποία χωρίζεται με έναν δίαυλο πλάτους 25 μέτρων περίπου. Παλιά πίστευαν ότι τούτο το στενό το είχαν φτιάξει οι άνθρωποι. Η πιο πιθανή εξήγηση όμως είναι ότι τούτο το στενό αποτελεί τεκτονικό ρήγμα που χώρισε τη Λευκάδα από τη χερσόνησο της Στέφνας. Το όνομα τούτου του στενού είναι Δίαυλος της Λευκάδας ή του Αλέξανδρου. Το δεύτερο όνομα του το οφείλει στου Ρώσους κατακτητές του 19ου αιώνα που μαζί με τους Τούρκους είχαν κατακτήσει το νησί και έδωσαν το όνομα του αυτοκράτορά τους στον δίαυλο.

Η Λευκάδα είναι από τα σημεία της Ελλάδας που φέρουν τα αρχαιότερα ίχνη παρουσίας ανθρώπου. Έχουν ανακαλυφθεί ενδείξεις της νεολιθικής ζωής που φτάνουν ως το 10.000 πΧ. Οι Πελασγοί ήσαν οι πρώτοι που πέρασαν από το νησί ενώ αργότερα εγκαταστάθηκαν εκεί οι Αχαιοί. Εξ’ άλλου από τα ερείπια που έχουν ανακαλυφθεί στο Νύδριο υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας πρώιμου μυκηναϊκού πολιτισμού.
Κορίνθιοι άποικοι θα ιδρύσουν τον 7ο πΧ αιώνα την αρχαία πόλη Λευκάς, ενώ στη συνέχεια η νήσος θα κατακτηθεί από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, τους Μακεδόνες και το 167 πΧ θα περιέλθει στην κυριότητα των Ρωμαίων.
Στους βυζαντινούς χρόνους το νησί ανήκε στο βυζαντινό “θέμα” της Ηπείρου, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τον 13ο αιώνα όπου την κατέλαβαν οι Σταυροφόροι Βενετοί.
Ακολουθεί μια εναλλαγή κατακτητών. Γάλλων, Ρώσων, Τούρκων, Άγγλων μέχρι το 1810 όπου η Λευκάδα μαζί με τα άλλα νησιά του συμπλέγματος περιέρχεται στην αγγλική “προστασία” και μετατρέπεται σε αγγλική κτήση από το 1814 έως το 1864 που μαζί με τα άλλα νησιά ενώνεται με την Ελλάδα.
Η Λευκάδα είναι ένα νησί με ορεινή μορφολογία όπου η κορφή του όρους Σταυρωτό φτάνει τα 1.518 μέτρα Στα παλιότερα χρόνια η Λευκάδα ήταν γνωστή με το όνομα Σάντα Μάουρα, (Αγία Μαύρα.) Το όνομα αυτό προέρχεται από ένα μικρό παλιό μεσαιωνικό εκκλησάκι, που είναι χτισμένο μέσα στη λιμνοθάλασσα και δίπλα από το μεσαιωνικό κάστρο της Αγίας Μαύρας. Στο βόρειο άκρο του νησιού και στην άκρη αυτής της λιμνοθάλασσας όπου είναι το μεσαιωνικό Κάστρο, βρίσκεται χτισμένη η μικρή και γραφική πόλη της Λευκάδας, πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού.
Στην ανατολική ακτή του νησιού και ακριβώς απέναντι από τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας, διανοίγεται ένας μεγάλος κόλπος. Ο κόλπος του Βλυχού. Στην είσοδο του κόλπου υπάρχουν τρία γραφικά και κατάφυτα νησάκια. Η Μαδουρή, η Σπάρτη και ο Σκορπιός. Η Μαδουρή είναι η ιδιόκτητη νησίδα της οικογένειας Βαλαωρίτη όπου εκεί γεννήθηκε ο ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ένας άλλος Αριστοτέλης, ο Ωνάσης θα γίνει ο ιδιοκτήτης της άλλης νησίδας, του Σκορπιού.
.
Ο Ενετικός πολιτισμός είναι γεγονός ότι, σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Ιονικού συμπλέγματος, δεν επηρέασε πολύ την Λευκάδα. Ο γνωστός εφτανησιώτικος ρυθμός των άλλων νησιών δεν υπάρχει στην Λευκάδα. Και τούτο διότι η Λευκάδα πιο πολύ παρουσιάζεται σαν φυσιογεωγραφική επέκταση της Αιτωλοακαρνανίας. Όμως, παρ’ όλα αυτά έχει, και αυτή να παρουσιάσει μια αξιόλογη πνευματική κίνηση.
Η σύγχρονη Λευκάδα είναι ένας αξιόλογος τουριστικός προορισμός με πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Η οδική σύσδεσή της με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα πάρα πολλά αξιοθέατα, αλλά και οι πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια της παρέχουν την δυνατότητα να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών Στην Λευκάδα έχουν δει το φως της ζωής πάρα πολλοί επιφανείς εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του λόγου. Κυριότεροι απ’ αυτούς είναι ο επικός ποιητής Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και ο λυρικός της νεότερης ελληνικής ποίησης, ο Άγγελος Σικελιανός.



Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ένας από τους πλέον σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές γεννήθηκε στην Μαδουρή, την μικρή ιδιόκτητη νησίδα της οικογένειας του, στις 2 Αυγ. του 1824 και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή στις 24 Ιουλίου του 1879. Φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και παρακολούθησε νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων όπου το 1848 αναγορεύεται διδάκτωρ της Νομικής. Πνεύμα ανήσυχο περιόδευσε πεζός σχεδόν όλη την Ευρώπη μελετώντας τον πολιτισμό των διαφόρων χωρών. Με τον τίτλο “Στιχουργήματα” δημοσιεύει στην Γενεύη το 1847 την πρώτη του ποιητική συλλογή.
Το 1857 ενεργοποιείται με την πολιτική και εκλέγεται βουλευτής Λευκάδος ενώ τον ίδιο χρόνο δημοσιεύει τα “Μνημόσυνα” Από τη θέση του βουλευτή συντάσσεται με το κόμμα των Ριζοσπαστών και έταξε σαν κύριο σκοπό την ένταξη της Επτανήσου με την Ελλάδα.
Ακολουθούν οι δημοσιεύσεις των ποιητικών συλλογών “Κυρά-Φροσύνη”, “Αθανάσιος Διάκος” και “Αστραπόγιαννος”, όλα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Εθνικής Επανάστασης. Όμως σαν το τελειότερο από τα ποιήματά του έχει χαρακτηρισθεί το ημιτελές μακρύ ποίημα του “Φωτεινός ο ζευγολάτης” το οποίο αναφέρεται στην επανάσταση των Λευκαδιτών του 1355 εναντίων της τυρρανίας των Ενετών κατακτητών.
Ένας άλλος νεοέλληνας ποιητής που είδε το φως της ζωής στην Λευκάδα το 1884, είναι ο Άγγελος Σικελιανός. Επηρεασμένος από την ποίηση του Ντ’ Αννούντσιο, κατάφερα νωρίς να διαμορφώσει προσωπικό ποιητικό λόγο και σε ηλικία μόλις δεκαέξι χρόνων δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα. Το έργο του Σικελιανού έχει διαχωριστεί σε τρεις περιόδους. Η πρώτη περίοδος, που φτάνει μέχρι τον Α! Παγκόσμιο πόλεμο, διακρίνεται για την αγάπη του προς την ελληνική φύση και τη ζωή της υπαίθρου.
Η δεύτερη περίοδος έχει για άκρη της το δράμα της Μικρασιατικής καταστροφής και χαρακτηρίζεται από μία εσωτερικότητα αλλά και μία τάση μεταφυσικής.
Στην τρίτη περίοδο της ποίησής του ο Σικελιανός θα ζήσει έντονα το δράμα του Β! Παγκόσμιου πολέμου και θα γίνει ο βάρδος της ελευθερίας.
Ένα κράμα επτανησιώτικης και ρουμελιώτικης καταγωγής ο Σικελιανός, θα συνδυάσει μέσα στο έργο του την πνευματικότητα της επτανησιακής ποίησης και την ρωμαλεότητα του δημοτικού τραγουδιού.


Η μεγαλοπρέπεια του τοπίου των Δελφών και η επιβλητικότητα των αρχαιοτήτων του ενέπνευσαν την Δελφική Ιδέα και με την βοήθεια της Αμερικανίδας συζύγου του, Εύας ξεκίνησε να καταστήσει κέντρο παγκοσμίου ειρήνης και πνευματικής άμιλλα τους Δελφούς. Στην προσπάθειά του αυτή έχει αφιερώσει και τα έργα του, “Δελφική Ιδέα” και “Η Δελφική Ένωση” Το 1946 – 47 εκδίδονται σε τρεις τόμους τα κυριότερα από τα έργα του με τίτλο “Λυρικός Βίος”.
Ο Άγγελος Σικελιανός πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου του 1951
Η Λευκάδα προσφέρει ακόμη πιο πολλά. Όμως ο χώρος λίγος και μικρός. Έτσι αφήνω ακόμη πολλά για κάποια άλλη φορά.

Ντένης Κονταρίνης

18 σχόλια:

  1. Ντένη, πολύ ωραία η πρωτοβουλία σου να δημοσιεύσεις για το νησί την Λευκάδα, ή Σάντα Μάουρα, ένα νησί που διαφέρει κάπως από όλα τα Επτάνησα ένεκα που βρίσκεται πολύ πλησίον της Αιτολωακαρνανίας.
    Παραθ΄τω πιο κάτω ένα μικρό κείμενοαπό το βιβλίο (Ιονική βιβλιογραφία)
    "Το Δάφνινο στεφάνι"
    Πράξις δραματική συντεθείσα δια το φθάσιμο εις Αγίαν Μαύραν της Αυτού Εξοχότητος του Λορδ Μεγάλου Αρμοστού, και παρασταθείσα με μουσικήν το εσπέρας των 2 Φευρουαρίου 1833 εις το μεγάλον δωμάτιον του δευτερεύοντος σχολείου της Ειρημένης νήσου.

    Προς τον εξοχότατον Λορδ Νουγέντ μεργάλον σταυροφόρον του επισημοτάτου τάγματος του Αγίου Μιχαήλ και Αγ, Γεωργίου κτλ...
    και Λορδ Μέγαν Αρμοστήν της Αυτού Μεγαλειότητος εις το Ενωμένον κράτος των Ιονικών Νήσων. --- Αγία Μάυρα 22 Φευρουαρίου 1833.....
    Ι. Ν. Μαρίνος. Σ. Ζαμπέλιος, μαθηταί του της Λευκάδος Δημοτικού σχολείου, ότι δεν πρόλλαβαν να παιξουν το έργο όταν ο Αρμοστής επισκέφθηκε το νησί τους...

    Ντένη εδώ σταματώ, είναι ατελείωτα κάτι τέτοια
    Νάσαι καλά
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Ντένη,
    Με συγκινήσατε που γράφετε για το νησί μου. Η Λευκάδα είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Εκεί στον κόλπο του Αλέξανδρου έχει θέα το κτήμα μας. Το θεωρώ ιερό σημείο!
    Το εκκλησάκι της Σάντα Μαύρας βρίσκεται μέσα στο ενετικό κάστρο, το οποίο στεφανώνει την πόλη απο την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας.
    Η Λευκάδα -πόλη κατοικούνταν απο ψαράδεςμ οι αριστοκρατικές οικογένειες είχαν μεγάλες κτηματικές εκτάσεις εκτός πόλεως.
    Η παράδοση της Επτανήσου με τη μπάντα του Δήμου και τις καντάδες είναι παρούσα μέσα στη Χώρα. Τα χωριά είναι επηρεασμένα περισσότερο απο την Αιτωλοακαρνανία, καθότι οι εργάτες ερχόνταν απο την ξηρά και ξέμεναν στα χωριά του νησιού.
    Οσο για τους ποιητές μας, είναι αληθινά κοσμήματα της λογοτεχνίας μας. Ο επικός Βαλαωρίτης και ο λυρικός Σικελιανός. Πόσο μεγάλοι, πόσο σπουδαίοι.
    Και ο σύγχρονος Νάνος Βαλαωρίτης, δισέγγονος του Αριστοτέλη, κι αυτός μεγάλος σύγχρονος ποιητής θεωρείται στο είδος του.
    Ευχαριστώ για την ανάρτηση. Μου ξύπνησε υπέροχες μνήμες.
    Χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική παρουσίαση σιορ Κονταρίνη! Λευκάδα...ε; Αναρωτιέμαι πως σε ένα τόσο μικρό νησί χωράει τόση ομορφιά και τόσο μεγάλοι ποιητές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπύρος ΔαρσινόςΤρίτη, Μαΐου 05, 2009

    Ντένη,δεν έχω πάει στην Λευκάδα,αλλά με ταξίδευσες εσύ ιστορικά,γεωγραφικά και πολιτιστικά.
    Η κ.Φραγκούλη μας είπες και μερικά άλλα ενδιαφέροντα γιά το νησί
    Φέτος που θα πάω στην Ελλάδα
    θα την επισκευτώ ,είναι τόσο κοντά από τα μέρη μου και ντρέπομαι που δεν έχω πάει ακόμη .Κάνεις μιά πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στα εφτάνησα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ντένη, γεια σου,
    Τέταρτο σε έκταση, αλλά όχι και σε πνευματικότητα το όμορφο νησί της Λευκάδας, στο οποίο έδωσε τέλος στη ζωή της η ποιήτρια των αιώνων Σαπφώ.
    Επίσης εκεί γεννήθηκε και ο Λευκάδιος Χερν, που είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας. Η μάνα του ήταν από τα Κύθηρα.
    Ντένη, νάσαι καλά να μας ταξιδεύεις στα όμορφα περιβόλια της χώρας μας, φυσικά και πνευματικά.
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Γαβρίλη σ΄ευχαριστώ γιά όσα γράφεις. Τα Εφτάνησα έχουν τρομερή ιστορία, πλούσιο πολιτισμό και μεγάλη αγωνιστική πατριωτική δράση.
    Αυτά όλα με κάνουν να συνεχίζω την παρουσίασή τους. Αξίζει ο κόπος να μάθουν όλοι.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Ιουστίνη.
    Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα γράφεις. Πολλά από αυτά τα γνωρίζω. Όμως, όπως γράφω, ο χώρος λίγος και μικρός και ο σημερινός άνθρωπος δεν αρέσκεται στα μεγάλα κείμενα.
    Γιά την Λευκάδα μελλοντικά θα επανέλθω. Το υπόσχομαι γιατί
    αξίζει.
    Την εκτίμησή μου
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Φαίδων
    Σ΄ευχαριστώ που είσαι ένας καλός επισκέπτης στα Εφτάνησα. Πράγματικά είναι φανταστικό, που ένα τόσο μικρό νησί καταφέρνει και κλείνει μέσα του τόσα πολλά.Ίσως είναι αυτό που λέει το τραγούδι.
    "Να τι θα πει Ελλάδα."
    Νάσαι πάντα καλά
    Σιόρ-Κονταρίνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γειά σου φίλε - το εννοώ - Σπύρο.
    Πραγματικά πρόκειται γιά ένα πανέμορφο νησί. Λίγο έμεινα, στα νεανικά μου χρόνια και πολύ το αγάπησα.
    Να το επισκεφτείς οποσδήποτε. Να είσαι σίγουρος πως θα σε αποζημιώσει γιά τον χρόνο που θα του προσφέρεις.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Νίκο
    Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω στα Εφτάνησα. Γνωστά τα στοιχεία που μου δίνεις αλλά λίγος ο χώρος και σεβαστός ο χρόνος όλων μας.
    Πάντως στην Λευκάδα θα επανέλθω γιατί το αξίζει.
    Την αγάπη μου στην Κάρολιν και νάσται πάντα καλά και οι δυό σας.
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Nτένη μου,
    Μου αναζωπύρωσες τη νοσταλγία μου.
    Ευχαριστώ για τη βόλτα που μας έκανες στη Λευκάδα και τη ξενάγηση στις μαγικές τοποθεσίες της.
    Μου κίνησες τη περιέργεια, όταν πάω στη πατρίδα, στο υπόσχομαι,θα την επισκεφτώ.
    Γράφε.
    Ν τ ί ν ο ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ντίνο μου καλημέρα.
    Χαίρομαι που σου άρεσε το όμορφο αυτό ταξίδι στη μαγευτική Λευκάδα.
    Να την επισκεφτείς. Αξίζει τον κόπο. Και όπως γράφω και στον Σπύρο, η Λευκάδα θα σε αποζημιώσει και με το πάρα πάνω.
    Νάσαι καλά
    Ντένης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική, όπως πάντα, η ανάρτησή σου, για την πανέμορφη και πνευματική Λευκάδα, Ντένη!

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Lefkas...the name means "white" and derives from the chalky cliffs at the southern tip of the island.
    Dennis, this is my attempt to leave some additional remark for your....remarkable literary piece of work for beautiful Lefkada.
    I attempted to write here in Greek, in vain....
    Warmest congratulations, my friend.
    Be well.

    STELLA 5.7.09 N.Y.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Στράτο.
    Σ΄ευχαριστώ που είσαι ένα τακτικός επισκέπτης των Επτανήσων. Σ΄ευχαριστώ και γιά πολλά άλλα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητή μου Στέλλα.
    Καλωσορίζω την επίσκεψή σου στα Επτάνησα. Σ΄ευχαριστώ γιά όσα γράφεις
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Ντένη.
    Πάρα πολύ ωραία τα όσα γράφεις γιά την πανέμορφη Λευκάδα. Ενδιαφέρουσες οι ιστορικές, γεωγραφικές και πνευματικές σου παρουσιάσεις.
    Συνέχισε να μας προσφέρεις τις ομορφιές της πατρίδας μας
    Γειά σου.
    Πόπη Αναστασάτου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητή μου Πόπη
    Σ΄ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια και τις επισκέψεις σου στα Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά
    Ντένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή