Να ξεκινήσω με τον γενικό ορισμό ότι πρόκειται γιά μιά θαυμάσια και μνημειώδη έκδοση 460 σελίδων, μεγέθους 14Χ9 ίντσες, σε πολυτελέστατο χαρτί, πλούσια εικονογραφημένο με σπάνιες φωτιγραφίες. Στο μνημειώδες αυτό έργο συνεργάστηκε μιά πλειάδα καθηγητών από τα πανεπιστήμια της Ελλάδας υπό την επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, κ. Θεοδόση Πυλαρινού.
Η ομάδα των καθηγητών που συνεργάστηκαν σ΄αυτό το έργο είναι. Ευγενία Βικέλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ηλίας Γιαρένης, Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τένια Ρηγάκου, Αρχαιολόγος, Σπύρος Ν. Ασωνίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Γεράσιμος Δ. Παγκράτης, Λέκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκιας Λούντζης, Συγγραφέας-Ερευνητής, Αθανασία Λεοντσίνη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Μπάνου, Λέκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γιώργος Π. Πεφάνης, Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρδάμης, Διδάκτωρ Μουσικών Επιστημών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θάνος Χρήστου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διονύσης Α. Ζήβας, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Πρωτοπρεσβύτερος, Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Χρήστος Π. Μπαλόγλου, Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης.
Είναι επόμενο ότι ένα τέτοια έργο δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε μιά μόνο ανάρτηση στο blog των Επτανήσων λόγω χώρου. Πιστεύω πως θα καταφέρω να έχω και κάποιες άλλες ακόμη.
Την έκδοση χαιρετίζει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρης Βόσδου, ο οποίος αφού αναφέρεται στις ιστορικές επιδράσεις που δέχτηκαν στο πέρασμα του χρόνου τα Επτάνησα, τονίζει ότι είναι αυτές οι επιδράσεις που έδωσαν την πολιτιστική ταυτότητα του επτανησιακού πολιτισμού. Κι είναι γεγονός ότι η γεωγραφική τους θέση βοηθάει ώστε να καταλάβουμε πολλά από την ιστορική εξέληξη των νησιών.
Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στην αρχαιότητα λίγοι Ευβοείς, διωγμένοι από την πατρίδα τους κατέφυγαν στην Κέρκυρα. Ήταν η αρχή της κατοίκησης των Ιόνιων νησιών. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας τα Επτάνησα διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική ιστορία. Αποκορύφωμα αυτού του ρόλου θα πρέπει να χαρακτηριστεί ο 9ος αιώνας με τις συνεχείς εξεγέρσεις των κατοίκων των νησιών με αποτέλεσμα την Ένωση με την Ελλάδα το 1864.
Ο κ. Βόσδου χαρακτηρίζει τα Επτάνησα ενδιαφέρον νησιώτικο μωσαϊκό, δίνοντας τους τα επιτυχημένα επίθετα, γλυκιά Κέρκυρα, ερωτική Ζάκυνθος, ασυμβίβαστη Κεφαλονιά, ηπειρωτικά παραδοσιακή Λευκάδα, πολυτραγουδημένη Ιθάκη, ανέμελα Κύθηρα, ειδυλλιακοί Παξοί και Αντίπαξοι, και φυσικά αναφέρει και τα Διαπόντια νησιά, Οθωνοί, Ερρείκουσα και Μαθράκι, που αποτελούν το τελευταίο άκρο ελληνικής γης στα βόρεια της Κέρκυρας.
Ονομάζει τα Επτάνησα εθνικό προπύργιο, αφού έλαβαν μέρος στους εκάστοτε αγώνες για τη λευτεριά του τόπου, ενώ παράλληλα δηλώνουν και το χριστιανικό φρόνημά τους με τους τρεις Αγίους προστάτες τους, Άγιο Σπυρίδωνα, Άγιο Γεράσιμο και Άγιο Διονύσιο.
Αναφερόμενος στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών ο κ. Βόσδου, επισημαίνει ότι, ευνοημένα από την ιστορία και τη φύση τους, τα νησιά γέννησαν μεγάλους λογοτέχνες, σημαντικούς λόγιους, σπουδαίους καλλιτέχνες και κορυφαίους πολιτικούς αναφέροντας ενδεικτικά τους Σολωμό, Κάλβο, Πολυλά, Μαβίλη, Θεοτόκη από τον χώρο του λόγου, τους Μάντζαρο και Σαμαρά από τον μαγικό χώρο της μουσικής και τον Ιωάννη Καποδίστρια από τους πολιτικούς μαζί με τους Μουστοξύδη και Βράϊλα Αρμένη.
Ο κ. Βόσδου τελειώνει τον χαιρετισμό του χαρακτηρίζοντας την μνημειώδη αυτή έκδοση, σαν έναν φόρο τιμής στην πολυτάραχη ιστορία της Επτανήσου.
Να σημειώσω ότι το έργο είναι γραμμένο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Ένα έργο που θα πρέπει να έχει τη θέση του σε όλα τα σχολεία της πατρίδας μας αλλά και στα ελληνικά σχολεία της ξενιτιάς. Ας φροντίσουν να το προμηθευτούν αυτοί που μας παρουσιάζονται για ηγέτες μας.
Ντένης Κονταρίνης
Όσο θα υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι που με το έργο τους (και την αγάπη τους) αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά των τόπων μας, τόσο αυτό θα γίνεται πηγή γνώσης για όσους το έχουν ανάγκη, και ιδίως οι επόμενες γενιές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σε σένα, Ντένη, αξίζουν συγχαρητήρια που, μέσω του μπλογκ σου, το παρουσιάζεις σε όλους εμάς.
Ντενη
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται ότι είναι μιά πολλή καλοδουλεμένη εργασία από ανθρώπους με ευθύνη ,μεράκι και γνώση του θέματος.Ας μην απελπιζόμστε λοιπόν,υπαρχουν και ωραίοι άνθρωποι στην πατρίδα μας που δουλεύουν σιωπηλά βάζοντας το εργο τουε ψηλότερα από τον εαυτό τους.
Μακάρι να μού πεφτε αυτό το βιβλίο στα χέρια μου ,θα μέ παιρνε καιρός να το διαβάσω ,αλλά τελειώνοντάς το θα έχω λουστει με την εφτανησιώτικη ομορφιά.
Αγαπητέ Διονύση,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ!
Πολλή καλή δουλειά!
Εύγε και σε σένα, για την παρουσίαση.
Μ' εκτίμηση,
Υιώτα
Αστοριανή
Έχεις δίκιο φόλε Στράτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμη υπάρχουν άνθρωποι. Δεν χάθηκαν όλα. Επομένως υπάρχει ελπίδα.
Νάσαι καλά
Ντένης
Σπύρο μου καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι πρόκειται γιά ένα έργο-μνημείο.
Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που επέλεξαν να μου το στείλουν.
Θα κάμω μερικές αναρτήσεις και θα δεις πολλά.
Νάσαι καλά
Ντένης.
Καλημέρα Γιώτα μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και σε σένα και τον Δημήτρη.
Όπως γράφω και στον Σπύρο είναι ένα πολύ μεγάλο έργο.
Θα κάμω κι΄άλλες παρουσιάσεις.
Νάσαι καλά
Ντένης
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ/Η pylaros είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφή...η επίσκεψη στα Επτάνησα τα οποία μάλιστα σύμφωνα με το 9ο Άρθρο της συνθήκης του Λονδίνου 1/13 Ιουλίου 1863, όφελαν "όπως προσδιορίσωσιν ετήσιων ποσόν δεκακισχιλίων λιρών στερλινών προς επαύξησιν της βασιλικής επιχορηγήσεως"
..................................
...ο Γεώργιος βρέθηκε μέσα στον κύκλο της πιο ραφινάτης ομήγυρης που είχε αντιμετωπίσει ποτέ μέχρι τότε! Όλη η διανόηση και η οικονομική διακίνηση της Κεφαλονιάς, συγκεντρωμένη στη χρυσοστόλιτη σάλα του Αργοστολιώτικου αρχοντικού, προσπαθούσε να ενημερώσει το βασιλιά και να ενημερωθεί από δάυτον.
Κάποια στιγμή, ο Γεώργιος κατά το σύστημά του, φλεγόμενος να πληροφορηθεί για την οικονομική κατάσταση του νησιού δεν άντεξε και ερώτησε, λίγο περίεργα και προκλητικά:
Καλά!... Και τελικά αυτό το νησί τι παράγει;
..............................
Ανθρώπους, Μεγαλειότατε!...Ανθρώπους!
Και τότε, οι γιατροφιλόσοφοι της Πάντοβας και οι διδάκτορες του Δικαίου της Μπολόνιας, αντάμα με τους τραπεζίτες και τους μεγαλέμπορους με τα ιδιόκτητα καράβια και τις ατελείωτες σαράγιες, ανανοήθηκαν πως τα βάσανά τους με αυτόν τον συμφεροντολόγο έφηβο, τώρα μόλις άρχισαν...
Απο το Βιβλίο του Α. Δεμπόνου
Ντένη πολύ ωραίο θέμα επέλεξες...
Γαβριήλ
Τετάρτη, Απρίλιος 22, 2009
Ντένη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίοι και μπράβο τους αυτοί που ανέλαβαν και έκαναν το ιστορικό αυτό βιβλίο,
Ωραίος και μπράβο σου σε Σένα που είχες τη καλωσύνη να μας το παρουσιάζεις.
Είναι ωραίο να ξέρουμε λεπτομέρειες της ιστορίας του τόπου μας.
Σε ευχαριστούμε
Ν τ ί ν ο ς
Φίλε Γαβρίλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και χρήσιμα τα όσα γράφεις. Τα κρατώ στο αρχείο μου γιά μιά μελλοντικήξ ανάρτηση.
Νάσαι καλά
Ντένης.
Πραγματικά φίλε Ντίνο πρόκειται γιά μιά σπάνια έκδοση. Το ότι την χαρακτηρίζω μνημειώδη, είναι λίγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω υπ΄όψη μου να προχωρήσω και σε άλλες αναρτήσεις και θα δείτε πολλά, που δεν μπορείτε ούτε να τα φανταστείτε.
Σ΄ευχαριστώ που διαβάζεις τα Εφτάνησα.
Νάσαι καλά
Ντένης
Καλό μήνα να έχετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας φέρνω στο νου τα κυπαρίσσια με τις κίτρινες μαργαρίτες και τις μεταξωτές κορδέλες πρωτομαγιά στην Κέρκυρα.
Αγαπητή μου Μαριάνθη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι΄από μένα έχεις ευχές γιά έναν καλό και όμορφο μήνα.
Αυτές τις πρωτομαγιές τις έζησα στην Κέρκυρα γιά πολλά χρόνια. Τις νοσταλγώ πολύ τώρα, στην ξενητιά μου.
Νάσαι καλά
Ντένης