Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Οι Παξοί στη Μυθολογία.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Κεφαλλονιά. Παραλία στο Φισκάρδο.

Μια ζωγραφιά είναι το νησί των Παξών.
Στους Παξούς σήμερα. Στο πλούσιο σε μυθολογία νησί, που λούζεται σαν άλλη Αφροδίτη  στα νερά του Ιονίου, λίγο πιο κάτω από την Κέρκυρα. Στο νησί που ξεπροβάλει σαν μια όαση μέσα από τα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου. Ένα νησί γεμάτο χρώματα και εικόνες, που μαγεύει κάθε επισκέπτη του.Ένα μικρό νησί που συνδυάζει την γραφικότητα με την αρχοντιά. Ένα ταξίδι μέσα από την μυθολογία σ΄αυτό τον μικρό καταπράσινο παράδεισο. 
Ένα από τα πάρα πολλά λιμανάκια του νησιού.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το μικρό νησάκι των Παξών μαζί με το ακόμη μικρότερο των Αντιπάξων, σχηματίστηκαν όταν ο Ποσειδώνας πέταξε την τρίαινά του πάνω στην Κέρκυρα προκειμένου να αποκολλήσει ένα κομμάτι και να κάμει ένα όμορφο ειρηνικό νησί μακρυά από τους Θεούς και τους ανθρώπους για να ζήσει σ΄αυτό τον έρωτά του.
Το κατάφερε και το κομμάτι αυτό έγινε το ερωτικό του καταφύγιο με την Αμφιτρίτη, την πανέμορφη Νηρηίδα. Η Αμφιτρίτη ήταν κόρη του Ωκεανού και της Τηθύος και μάλιστα η πιο όμορφη από τις πενήντα αδελφές της. ( Μια παρένθεση για να θαυμάσουμε την... παραγωγικότητα του ζεύγους Ωκεανού - Τηθύος. Πενήντα κόρες.)
Παραλία στο Λεβρεχιό.
Ο Ποσειδώνας την πολιορκούσε πολύ καιρό την Αμφιτρίτη χωρίς αποτέλεσμα. Εκείνη για να αποφύγει την πίεση και το γάμο κατέφυγε τελικά στον Άτλαντα. Ο Ποσειδώνας όμως έστειλε προς αναζήτησή της ένα δελφίνι που την βρήκε και την έφερε πίσω.
Λέγεται ακόμη ότι όταν ο Ποσειδώνας χτύπησε την Κέρκυρα έχασε την τρίαινα την οποία αργότερα την βρήκαν οι Παξινοί και την έκαμαν έμβλημά τους. Βέβαια στο έμβλημα η τρίαινα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο δελφίνια που με τη σειρά τους κι΄αυτά συμβολίζουν την έντονη θαλάσσια πανίδα που περιτριγυρίζει τους Παξούς.
Με το χτύπημα, λέει η μυθολογία μας, μέσα από τους αφρούς της θάλασσας φάνηκε σαν μυθικό τέρας το νησί των Παξών. Γύρω από το νησί μαζεύτηκαν τα δελφίνια, οι φώκες, οι γλάροι και όλα τα θαλασσοπούλια και γέμισε με ζωή ο τόπος .
Η μυθολογία ακόμη αναφέρει ότι ο Ποσειδώνας επέλεξε σαν ερωτικό του καταφύγιο την πιο ψηλή κορφή στη μεγάλη βίγλα του Αγίου Ισαύρου.
Γάϊος. Η πρωτεύουσα του νησιού.
Πολύ αργότερα, συνεχίζει η μυθολογία, μαζεύτηκαν κάποιοι βοσκοί και έτσι σχηματίστηκε ο πρώτος οικισμός στο νησί.
Πρώτος ο Όμηρος αναφέρει τους Παξούς στα κείμενά του.
Σχετικά με την ονομασία του νησιού ο Στράβωνας μας λέει ότι προέρχεται από την Λατινική λέξη “πακς” που σημαίνει γεωμετρικό τραπέζιο δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα.
Το άγαλμα του πυρπολητή.
Μια άλλη εκδοχή θέλει οι Παξοί να πήραν το όνομά τους από εκπατρισμένους κατοίκους της Σικελικής Παξούντας οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί και του έδωσαν το όνομά τους. Κατ΄άλλους σαν πρώτοι έποικοι του νησιού αναφέρονται οι Φοίνικες που είχαν σαν αποικία τους την Κεφαλλονιά.
Υπάρχει και η εκδοχή του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Αθηναγόρα, ο οποίος λέει ότι το όνομά του το νησί το έχει πάρει από τις πλάκες που έβγαζαν στους Παξούς και μάλιστα γινόταν και εξαγωγή. Μάλιστα το αιτιολογεί με την σύνθεση της λέξης Παξ=πλάκα
Το νησί των Παξών ξέχωρα από την μυθολογία έχει και μια σημαντική ιστορική διαδρομή καθώς κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια και αποτέλεσε το Μήλον της Έριδος σε πολλούς κατακτητές. Βασικά ακολούθησε μια κοινή μοίρα με την γειτονική Κέρκυρα όπου στο πλευρό της αγωνίστηκε ενάντια στους πειρατές και στις τουρκικές επιθέσεις.
Οπωσδήποτε αν επισκεφθείτε τους Παξούς θα πρέπει να δείτε, το κάστρο του Άη-Νικόλα στην ομώνυμη νησίδα, το μοναστήρι της Παναγιάς, στο νησάκι, Την Παλαιοχριστιανική εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας, στον Οζιά, τις στέρνες της Ελεούσας, στα Βλαχοπουλάτικα, το μύλο του Λεσιανίτη στα Τρακανάτικα. Αυτά είναι μερικά από τα πάρα πολλά που προσφέρει το νησί των Παξών.
Μια ονειρική ομορφιά των Παξών. 
Στους Παξούς διατηρούνται ακόμη πάρα πολλά παραδοσιακά έθιμα και λαϊκές γιορτές. Ξεχωρίζουν η γιορτή της Νερολαδιάς που είναι το σημαντικότερο πανηγύρι του νησιού και γίνεται στο νησάκι της Παναγιάς, τον Δεκαπενταύγουστο όπου μετά την περιφορά της εικόνας γίνεται δωρεάν διανομή ζωμού και κρασιού. Επίσης ονομαστά είναι τα Κούλουμα στην περιοχή της Λάκκας όπου συνοδεύονται από παγανιστικούς χορούς και τραγούδια.
Σε μια επίσκεψή σας στο νησί θα πρέπει να γνωρίσετε και τις τοπικές γεύσεις. Επισκεφθείτε ένα από τα πολλά γραφικά παραθαλάσσια ταβερνάκια και δοκιμάστε σκορπιό μπουρδέτο, κόκορα παστιτσάδα, τσιλιχουρδόπιτα, μαριδόπιτα, αστακομακαρονάδα. Γεύσεις που θα σας μείνουν αλησμόνητες.
Μετά απ΄αυτά πιστεύω ότι αξίζει τον  κόπο να ξαναπεράσουμε απο τους Παξούς.

Θα σας επρότεινα να κάμετε μιαν επίσκεψη στο http://hellascafe.blogspot.com
Οπωσδήποτε θα βρείτε κάτι ενδιαφέρον.


ΠΗΓΕΣ
w. paxos.tk.gr
w. kerkyr.gr
w. paxostouristguide. com
w. anapolisi.com
w. oitk.gr

24 σχόλια:

  1. Δε θα πάψουν ποτέ οπι Παξοί ν αποτελούν σοβαρό λόγο κι όχι κόπο να ξαναπεράσουμε .
    Η γνωριμία μαζί τους σε καθηλώνει και σε γοητεύει,πόσο μάλλον τώρα που διαβάσαμε και το μυθολογικό τους πόθεν! Πράγματι πρόκειται για ένα πανέμορφο μικρό νησί που η Φύση ευνόησε πλουσιοπάροχα και αξίζει να το επισκεφθείς έστω και μία φορά στη ζωή σου!
    Ευχομαι οπι φίλοι που σ επισκέπτονται Ντένη μου,να το αποφασίσουν και δε θα χάσουν,ακόμα και η προέλευσή του άκρως ερωτική και όμορφη,πόσο μάλλον το ίδιο,αφού επρόκειτο για ερωτική κρυψώνα!
    Καλή σου συνέχεια,και ανάρρωση
    Φιλιά και Καλό Μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου καλή μου.
      Χαίρομαι που τόσο πολύ έχεις αγαπήσει αυτό το πανέμορφο νησάκι.
      Είχα την τύχη να περάσω αρκετά καλοκαίρια εκεί και ειλικρινά μου έχει μείνει αλησμόνητο.
      Στ΄αλήθεια αξίζει όσοι μπορούν να περάσουν από εκεί.
      Νάσαι καλά Χαρά μου και έχεις πάντα την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  2. Η ομορφιά στο μεγαλείο της!!! Να έχεις έναν καλό μήνα Μάιο λουλουδάτο αγαπητέ μου κύριε Ντένη με όλη σου την οικογένεια. Κάθε φορά που περνώ από το ιστολόγιό σου απολαμβάνω είτε αφήνοντας σχόλιο είτε όχι. Είσαι άψογος στις αναρτήσεις σου και μας δίνεις χρώμα σε κάθε μουντάδα. Σε χαιρετώ με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Μαριάνθη μου αγαπητή. Καλό μήνα και σε σένα και όλη την οικογένεια.
      Σ΄ευχαριστώ που τόσο πολύ αγαπάς τούτο το "σπιτάκι" που έχω χτίσει εδώ, στον μπλοκοχώρο για να τραγουδώ την ομορφιά των νησιών μας.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  3. Μπάρμπα Νιόνιο, βάλθηκες να μας μάθεις Ελληνική Γεωγραφία και ιστορία. Από τα εφτά νησιά του Ιονίου, έχω παει μόνο στην Κέρκυρα. Ήξερα λίγα ιστορικά πράγματα ( από το σχολείο ) για το κάθε ένα. Δεν ήξερα μα ούτε φανταζόμουν οτι είναι τόσο όμορφα. Κάθε φορά που μας παρουσιάζεις ένα από αυτά, εγώ, προγραμματίζω τις επόμενες διακοπές μου.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα φίλε Γιώργο.
      Χαίρομαι που καταφέρνω να σε μάθω κάτι. Πολλές οι ομορφιές των Εφτανήσων και θέλω να δώσω όσες μπορώ πιο πολλές. Απόλαυσέ τες λοιπόν και θα χαρώ να μου πεις ότι τις επισκέφτηκες.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  4. Ντένη μου!
    Καλό Μήνα! Εύχομαι περαστικά σου, από ότι μιλήσαμε με τον Γαβρίλη... Σου δόθηκε χρόνος και ...δούλεψες πολύ για τους Παξούς, την ...ερωτοφωλιά... όπως έδωσε την γραφική έκφραση η Χαρά!
    Είναι, νομίζω και μια ...απάντηση στην προηγούμενη "σύστασή" μου, να βάλεις και μυθολογία (που υπεραγαπώ... τί άλλο να κάνω) διότι η τοποθεσία της πατρίδας μας, όπου και να πας, την στεφανώνει...
    Περαστικά σου, Ντένη μου.
    Πάντα με την αγάπη μας,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Υιώτα μου. Όπως είπαμε και στο τηλέφωνο ακόμα εξακολουθώ να έχω τα χάλια μου. Τι θα κάνει όμως θα περάσει και αυτό. Έχω μάθει να πολεμάω και να νικάω.
      Να σου πω την αλήθεια από καιρό με παίδευε η μυθολογία των Εφτανήσων. Και σ΄ευχαριστώ που με περότρυνες. Βρήκα μεγάλο ενδιαφέρον και πολλά αξιόλογα τα οποία θα δούμε λίγα λίγα.
      Νάσαι καλά κλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  5. Πολύ όμορφο ταξιδάκι σε ένα νησί που δεν έχω επισκεφτεί ακόμη. Η πατρίδα μας έχει πολλές ομορφιές και δεν φτάνει μια ζωή για τις ανακαλύψεις.
    Καλό μήνα Ντένη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Ελένη μου καλό σου μήνα και καλή σου εβδομάδα.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και την ορθή παρατήρησή σου ότι έχουμε μια πατρίδα με τόσα πολλά που μια ζωή είναι λίγη για να τα δεις όλα.Θα κάνουμε λοιπόν από εδώ μέσα όσους πιο πολλούς περιπάτους μπορούμε. Πάντως θα σου πω, επειδή έχω επισκεφθεί πολλές φορές τους Παξούς, ότι αξίζει μια επίσκεψη. Αν την κάμεις θα με θυμηθείς.
      Νάσαι καλά Ελένη μου και πάντα έχεις την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  6. Φίλε Ντένη,
    Πανέμορφη η νήσος των Παξών, η δε μυθολογία σε κάνει να νοσταλγείς τους τόπους που αφήσαμε.
    Χάρη σε εσένα μαθαίνω πολλά πράγματα για τα Ιόνια που αν και είμαστε δίπλα δεν τα ήξερα.

    Δεν εξετάζω το ποιος φταίει,
    Επίσης το φαγητό που περιγράφεις Μπουρδέτο στην Κεφαλονιά το λέμε μπουργιέτο είναι μικρά ψαράκια στο ταψί με σκόρδο, τομάτες ,και γεώμηλα, το ψήναμε στην τσερέπα, (γάστρα)

    ελπίζω να είναι το ίδιο
    χαιρετώ
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκτιμάς αυτά που γράφω φίλε Γαβρίλη και σ΄ευχαριστώ.
      Στ΄αλήθεια οι Παξοί είναι πανέμορφο νησί, όπως όλα τα Εφτάνησα, αλλά και πολύ ενδιαφέρον μυθολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά.
      Ναι, πολύ σωστά κατάλαβες το μπουρδέτο είναι το ίδιο με το κεφαλλονίτικο μπουργιέτο που κι΄αυτό είναι πεντανόστιμο και το ξέρεις.
      Νάσαι καλά φίλε και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  7. Αχ αυτά τα γαλαζοπράσινα, τα σμαραγδένια νερά του Ιονίου!!!
    Τόσο προκλητικά όμορφα!
    Περιττό να σου πω πόσο γέλασα με την παρένθεση που άνοιξες για την παραγωγικότητα του ζεύγους Ωκεανού - Τηθύος!!
    Καλή εβδομάδα Ντένη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλ΄ξθεια Μαρία μου τα νερά του Ιονίου είναι το κάτι άλλο.
      Όσο για την παραγωγηκότητα του ζεύγους Ωκεανού - Τηθύος ειλικρινά έχω μια απορία. Πότε κοιμόντουσαν;;;
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Οι Παξοί είναι το νησάκι που αγάπησα όταν πήγα πριν 10 χρόνια !!! Ενας Παράδεισος που θέλω οπωσδήποτε να πάω και να ξαναπάω !!! Η καθάρια και ερωτική του αύρα χαράχτηκαν ανεξίτηλα στο μυαλό μου !!!Και βέβαια μάθαμε και ότι αφορά στο νησί !!
    Να είσαι καλά Ντένη !!! Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη καλή μου Νικόλ που άφησα λίγο πίσω την απάντηση. Δεν με έχει αφήσει ο πυρετός μια εβδομάδα τώρα και καταλαβαίνεις. Είναι πολύ ωραίο το ότι έχεις πάρει μια γεύση από τα Εφτάνησα. Και βέβαια αυτό το μικρό νησάκι ξεχωρίζει λίγο. Εύχομαι γρήγορα να τα καταφέρεις να ξαναπάς.
      Την αγάπη μου πάντα καλή σ=μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Ετσι πρέπει να είναι ο Παράδεισος Ντένη μου αν υπάρχει!
    Πανέμορφο μέρος όπου και να κοιτάξεις γεμίζει το μάτι σου.
    Τι όμορφη βόλτα μας έκανες!
    Αντε να δουλέψω τώρα!
    Χαχαχαχα!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πατρίδα μας όλη καλή μου φίλη Έλενα είναι γεμάτη με παρόμοιους παραδείσους. Ίσως αυτή να είναι η αιτία που έχουν πέσει όλοι πάνω της να την κατασπαράξουν.
      Άντε και καλή εργασία σου εύχομαι.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  10. Από μικρή χάζευα τις φωτογραφίες των Παξών που έβλεπα κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα και θαύμαζα την ομορφιά τους. Δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να τους επισκεφθώ, δυστυχώς! Έμαθα όμως τόσα πολλά σ'αυτή σου την ανάρτηση, αγαπητέ μου Ντένη!!!! Σ'ευχαριστώ πολύ!!!!
    Καλό μήνα Μάη και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και συ αγαπητή μου Marie - Anne θαυμάστρια του πανέμορφου αυτού νησιού.
    Στ΄αλήθεια τέτοια ομορφιά αξίζει την αγάπη μας.
    Εύχομαι να καταφέρεις κάποια στιγμή να πάρεις μια γεύση από Εφτάνησα.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
    Καλό σου μήνα και καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. 50 κόρες;;; Μάλλον θα ψάχνανε για το γιο!!!!!!!
    Ντένη μου υπέροχο και αυτο το ταξιδι μαζί σου.........Υπέροχοι οι Παξοί και δεν έχω πάει. Το μοναδικό από τα του Ιονίου που δεν έχω επισκεφθεί!!!
    Να σαι καλά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τελικά δεν κατάφεραν να τον βρούν τον γιό. Καλή σου μέρα Αννούλα μου. Θαυμάσιο το ότι έχεις επισκευθεί όλα τα νησιά του Ιονίου. Έχεις λοππόν πολλές εμπειρίες.
      Εύχομαι γρήγορα να γνωρίσεις και τους Παξούς. Θα σου μείνουν αλησμόνητοι.
      Την αγάπη μου πάντα.

      Διαγραφή
  13. θαυμάσιες φώτο, υπέροχη θάλασσα... τι άλλο μενει...πάμε!!!!!!!!!!!!!!!
    και περαστικά... !! φίλε. Dennis..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Λαμπρινή μου. Χαίρομαι που σου αρέσουν όλα στο μικρό νησάκι μας.
      Πιστεύω πως γρήγορα θα αποφασίσεις την επίσκεψη.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή