Αγαπητές μου φίλες, αγαπητοί μου φίλοι.
Μια ξαφνική περιπέτεια της υγείας μου με υποχρέωσε να μείνω για 14 μέρες στο Νοσοκομείο και να υποβληθώ και σε μια εγχείρηση. Με την βοήθεια του Θεού όλα πήγαν καλά και προχτές επέστρεψα στο σπίτι μου. Είμαι εδώ λοιπόν κοντά σας για να γιορτάσουμε μαζί τα 151 χρόνια από την ημέρα που τα Εφτάνησα ενώθηκαν με την πατρίδα Ελλάδα.. Μετά την σημερινή ανάρτηση των γεγονότων της ιστορικής αυτής ημέρας θα ακολουθήσει και μια χιουμοριστική για να δούμε πως οι Εφτανησιώτες.....αποχαιρέτησαν τους Άγγλους που έφευγαν από τα νησιά μας.
Νάσται καλά και σας ευχαριστώ για όλα.
Άποψη της Κέρκυρας, Χώρα. |
Οι πολιτικές ανακατατάξεις στον ευρωπαϊκό χώρο γύρω στα 1860 αλλά και τα γεγονότα που έχουν δημιουργήσει οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα υποχρεώνουν την Αγγλία να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση της κατοχής του Επτανησιακού συμπλέγματος.
Τα σήματα των νησιών. |
Στα 1832 και μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις, το νέο ελληνικό κράτος αρχίζει να χαράζει το δρόμο του. Όμως παρ΄όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία του αρχίζει παράλληλα να γεννιέται για τον ελληνισμό και η Μεγάλη Ιδέα. Κι΄είναι αυτή η κατάσταση που θα ασκήσει μιαν έλξη και στα νησιά του Ιονίου αφού αρκετοί Εφτανησιώτες πρωτοστατούν στην οικοδόμηση του νέου ελληνικού κράτους. (Καποδίστριας, Ανδρέας Μεταξάς και άλλοι)
Σταδιακά αρχίζει στα Εφτάνησα να διαμορφώνεται το αίτημα για Ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Το αίτημα αυτό στη δεκαετία του 1840 θα αποκτήσει ευρύτερο περιεχόμενο, (πολιτικό, κοινωνικό, εθνικό) και φυσικά θα συνοδευτεί από μαχητικές εκδηλώσεις όπως η εξέγερση στη Σκάλα της Κεφαλλονιάς το 1849
Όλα αυτά ανησυχούν την ευρωπαϊκή διπλωματία η οποία αρχίζει να κινείται δραστήρια για την λύση του επτανησιακού ζητήματος, φυσικά πάντα με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Η όλη διαδικασία ξεκινάει με την υπογραφή του πρωτοκόλλου την 1η Αυγούστου του 1863 στο Λονδίνο ανάμεσα στην Αγγλία και στις τέσσερις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία και Πρωσία. Με την υπογραφή τους οι Μεγάλες Δυνάμεις, όπως ονομάζονταν, έδιναν τη συγκατάθεσή τους στην Αγγλία να διακόψει την προστασία ( κατοχή ) στα νησιά του Ιονίου.
Η Ιόνια Βουλή του 1863. |
Πορτραίτο του Όθωνα. |
Ο Όθωνας φεύγει, νικημένος από τις ραδιουργίες των Άγγλων, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει την μετάθεση του αρχηγείου τους από την Κέρκυρα στην Αθήνα. Όπου αυτό εσήμαινε πρωτίστως την Ένωση των νησιών με την Ελλάδα.
Οι ηγέτες των Ριζοσπαστών έχουν καταλάβει το παιγνίδι που παιζόταν και μάταια προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί.
Ο Ηλίας Ζερβός-Ιακωβάτος έχει αντιληφθεί τις ραδιουργίες των Άγγλων, έχει καταλάβει ότι τα Εφτάνησα θα ενώνονταν με την Ελλάδα για να αποτελέσουν μαζί ένα κομμάτι από το άρμα της αγγλικής πολιτικής εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους. Γι’ αυτό και πρότεινε την παραίτηση από το εθνικό ζήτημα της Ένωσης και μαζί με τον Ιωσήφ Μομφεράτο δεν υπόγραψαν την σχετική συμφωνία .
Εν των μεταξύ «οι προστάτες» είχαν ήδη αρχίσει τους αγώνες για την εξεύρεση ενός άλλου βασιλιά, ο οποίος θα πρέπει να υπογράψει κάποιες δεσμεύσεις με τους Άγγλους κυριότερες των οποίων ήταν:
Να μην ασκεί η Ελλάδα, πολεμική κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, γιατί αυτή είναι χρήσιμο ανάχωμα έναντι της Ρωσίας και να μην επιτρέπει στους υπηκόους του να προσδοκούν στην απελευθέρωση των αδελφών τους της Θεσσαλίας, Ηπείρου, Θράκης, Μακεδονίας και νησιών του Αιγαίου. Δηλαδή ελευθερία στο νέο κράτος κάτω από όρους.
Ο βασιλέας της Ελλάδας Γεώργιος ο Α! |
Το καλοκαίρι του 1863 θα τον κάνουν ενήλικα για να αποφύγουν την αντιβασιλεία και θα τον ανακηρύξουν βασιλέα των Ελλήνων με το όνομα Γεώργιος ο Α!
Αμέσως μετά την Ένωση αρχίζουν να διαφαίνονται η απληστία, η αυστηρότητα και η υποκρισία των Άγγλων. Σαν να μην έφταναν τα υπέρογκα ανακτορικά επιδόματα και οι βασιλικές χορηγίες η Ελλάδα αναγκάστηκε να αναλάβει και τις τρομερές οικονομικές επιβαρύνσεις για τις εφ΄όρου ζωής πληρωμής των Άγγλων υπηκόων που υπηρετούσαν στα Εφτάνησα.
Στις 16 Μαΐου του 1864 υπογράφεται η πράξη της άρσης της προστασίας των νησιών από του Άγγλους και καθορίζεται η 21η Μαΐου του 1864 και ώρα 12 μεσημβρινή για την αναχώρηση των αγγλικών στρατευμάτων από τα νησιά. Τέλος στις 21 Μαΐου ο αρμοστής Στορξ αγγέλλει επίσημα την άρση της προστασίας και αμέσως ακολουθούν οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Επτάνησο.
Δυο μέρες αργότερα στις 23 Μαΐου του 1864 ο ελληνικός στρατός φτάνει στα νησιά. Στην Κεφαλλονιά αρχίζουν οι προετοιμασίες για την υποδοχή του βασιλιά Γεωργίου του Α! ο οποίος φτάνει στο νησί στις 17 Ιουνίου και επισκέπτεται το Αργοστόλι και το Ληξούρι.
Το θέατρο που είχε αρχίσει πριν ένα χρόνο και που παιζόταν με την παράσταση της Ένωσης, τελείωσε στις 21 Μαΐου του 1864. Από την ημέρα εκείνη τα Εφτάνησα θα ακολουθήσουν τις τύχες του ελληνικού κράτους όπως ακριβώς έχουν καθοριστεί από το διπλωματικό παιγνίδι των Δυνάμεων της Ευρώπης. Η Ένωση είχε εμπλακεί και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκθρόνηση του Όθωνα, την ανάρρηση στον Ελληνικό θρόνο του Γεωργίου του Α! και την εξάρτηση της Επτανήσου μαζί με ολόκληρη την Ελλάδα στα πολιτικά και οικονομικά παιγνίδια της Αγγλίας. Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα πλήρωσε την αγάπη της για τα χώματα της.
Θα χαρώ πάρα πολύ να δω ένα πέρασμά σας από το http://hellascafe.blogspot.com. Να είστε σίγουροι ότι κάτι ενδιαφέρον θα βρείτε.
ΠΗΓΕΣ
w. el-wikipedia.org
w. national-pride.org
w. kefalonitikanea.gr
w. wonderful-greece.com
w. incorfu.gr
w. corfupro.com
w. corfunewsit.com
ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΤΕΝΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ. ΝΑΣΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ. ΕΙΧΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΣΟΥ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΕΔΩ [ ΚΕΡΚΥΡΑ} ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Γ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΚΕΡΚΥΡΑ. ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΜΕΛΛΗΜΕΝΗ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤ ΕΜΕΙΣ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝΕ ΟΛΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ . ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ . ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ? ΤΩΡΑ ΑΚΟΥΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΝΑΛΙ ΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΣΤΑΡΤ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΗΓΕ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιδερένιος να σαι Μπάρμπα Νιόνιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟύτε στο σχολείο δεν έμαθα τόσα πράγματα, όσα έμαθα σήμερα για τα Εφτάνησα.
Να είσαι καλά και πρόσεχε γιατί σε χρειαζόμαστε. Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα.
Φίλε Γιώργο καλημέρα σου.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο μου το έστειλες την Τετάρτη 68 ( ΕΞΗΝΤΑ ΟΚΤΩ ) φορές. Προαπάθησα να το σβύσω αλλά έχασα όλα τα άλλα σχόλια.
Χτες το έλαβα άλλες 37 (ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΦΤΑ) φορές. Κατέφερα και κράτησα μονο το ένα.
Όταν στέλνεις σχόλιο μια φορά είναι αρκετή. Δεν θα το βλέπεις στα σχόλια αν πρώτα δεν το δω εγώ και το εγκρίνω. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένεις μια μέρα.
Αυτά και νάσαι καλά.