Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι Άγγλοι φεύγουν από την Κεφαλλονιά με την συναυλία των γαϊδουριών.



Mε λίγα εύθυμα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα κατά την αποχώρηση των Άγγλων από την Κεφαλλονιά το πρωινό της 21ης Μαΐου του 1864 θα κλείσω τις αναρτήσεις για την επέτειο της Ένωσης. Τα στιγμιότυπα αυτά μεταφέρω από το βιβλίο του αείμνηστου Χρήστου Βουνά «Δυό ώρες με χορτάτα Κεφαλλονίτικα γέλια» Απολαύστε τα.

Στ΄αλήθεια είναι από τα πιο εύθυμα στιγμιότυπα τα όσα συνέβησαν κείνο το πρωινό στον παραλιακό δρόμο του Αργοστολίου με την συγκέντρωση εκατοντάδων γαϊδουριών από όλα τα γύρω χωριά προκειμένου οι Κεφαλλονίτες να απολαύσουν την αποχώρηση των μισητών κατακτητών. 
-Πανηγυρίζουμε τον έρωτά μας αλλά και το ξεκούμπισμα των Άγγλων. 
Μάιος μήνας λοιπόν, ο μήνας των ερωτικών συνευρέσεων των συμπαθεστάτων τετραπόδων και μπορεί κανείς να φανταστεί τι έγινε όταν όλα μαζί βρέθηκαν στην παραλία του Αργοστολίου. Όμως απολαύστε τον αείμνηστο και ανεπανάληπτο Χρήστο Βουνά.
Οι πιο εύθυμες νότες κατά της Βρετανικής «προστασίας» στην Εφτάνησο, ακούστηκαν, σαν μια απόκοσμη συναυλία, από τα λαρύγγια των γαϊδουριών της Κεφαλλονιάς  Γιατί πραγματικά τα γαϊδούρια της Κεφαλλονιάς έπαιξαν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο κείνο το πρωινό της 21ης Μαΐου του 1864  όταν από το νησί αποχωρούσαν τα Βρετανικά στρατεύματα.
-Η μεγαλύτερη απόλαυση να βλέπεις τους Άγγλους να φεύγουν από τα νησιά μας.
21η Μαΐου. Σημειώνει ο ιστορικός, υψώθει υπό του Μητροπολίτου Σπυρίδωνος Κοντομιχάλου η ελληνική σημαία επί του ιστού εν τη πλατεία του Στρατώνος Αργοστολίου. Μετά την επίσημον τελετήν η αγγλική φρουρά ανεχώρησε εν τάξει επιβάσα των πολεμικών πλοίων.....
Εκείνο που παραλείπει ο ιστορικός είναι πως αυτοκίνητα δεν υπήρχανε και καρρότσες είχανε μονάχα οι αφεντάδες.
Όλος λοιπόν ο λαός της υπαίθρου, που εκείνο το γλυκοχάραμα κατηφόρισε στην πόλη τ’ Αργοστολιού, για να χαρεί με την αποχώρηση των τυράννων του, κατέβηκε καβάλα στα γαϊδούρια, στα μουλάρια και στα άλογά του..
Κι’ ήταν κατάμεστη η σημερινή παραλιακή μεγάλη πλατεία, του Αργοστολιού, που ονομάστηκε πλατεία «Ενώσεως» για να θυμίζει πως από αυτήν αναχώρησαν για τα πλοία τους «οι προατάτες» ήταν κατάμεστη από χιλιάδες χωρικούς οι οποίοι τους προγκάρισαν αποχωρούντες.
Κι’ ας γράφουνε μερικοί των ιστορικών μας πως οι Κεφαλονίτες από ευγένεια τους ζητωκραύγαζαν αποχωρούντες. Διότι έχουμε στο αρχείο μας τη σχετική περιγραφή αλλά και η παράδοση μας διέσωσε εύθυμο φινάλε με το κλείσιμο της αυλαίας της τυραννικής προστασίας.
«Χιλιάδες λαού καταπλημμύρισαν επί όνων, ημιόνων, και αλόγων των επιβαίνοντες. Και κατελθόντες και εκ των ανωτάτων της νήσου χωρίων, την πλατεία των Στρατώνων γειτνιάζουσαν προς την θάλασσαν. Ίνα προπηλακίσωσιν τους τυράννους αποχωρούντας.»
Περιγράφει κατόπιν ο ιστορικός μας ότι όλος αυτός ο λαός με ξέφρενον ενθουσιασμόν παρακολούθησε το κατέβασμα της μισητής σημαίας των «προστατών» και την ανύψωσιν της ένδοξης κυανόλευκης. Και καταλήγει.
-Κρίμα που χάνουμε τέτοιους αφεντάδες.
«Όμως ήτο μην Μάιος. Μην των ερώτων των τετραπόδων άτινα ανήρχοντο εις σεβαστάς εκατοντάδας,. Τ α δε τετράποδα εκ του θορύβου και εκ της θέας των ποθητών των του γένους των, ήρχισαν ομαδικώς ογκανίζοντα ως και ταύτα να προπηλάκιζαν τους αποχωρούντας.»
Αλλά πιο καλά και πιο απλά μας αφηγούνται οι γέροι μας τα εύθυμα αυτά γεγονότα. Και θυμάμαι τον μακαρίτη τον νόνο μου να μου τα αφηγείται και να γελούνε και τα μουστάκια του.
Ακόμα και από τα πίο μακρινά χωριά της Κεφαλλονιάς κατεβήκανε οι χωριάτες στο Αργοστόλι για να χαρούνε τη μεγάλη χαρά.
Καρότσες, καρροτσίνα κι’ άλογα τότε είχανε μόνο οι αφεντάδες. Και με το συμπάθιο, όλοι αυτοί κατεβήκανε καβάλα στα φτωχά γαϊδουράκια τους. Και για να μην με πονηρέψει στων τετραπόδων τους έρωτες.
-Όπως όμως θα πήρες χαμπάρι παιδάκι μου, κάθε Μάη αυτά τα ζωντανά μόλις βλέπει το ένα τ’ άλλο αρχίζουνε τσι γκαριξιές. Κι’ αντικρίζοντας τα όμοια τους κι’ από το σούσουρο (θόρυβο) του κοσμάκη αρχίσανε όλα να σονάρουνε τις γκαριξιές.
Έτσι οι Ιγγλέζοι φύγανε από το νησί μας κι’ από ανθρώπους κι’ από ζωντόβολα γιουχαϊζόμενοι για τσι βαρβαρότητες και τα αίσχη τους, που ντροπιάζουνε το ανθρώπινο γένος.
-Στον αγύριστο τύρρανοι.
Και ξεσπούσε σε γέλια ο νόνος μου μόλις μου αφηγότανε καταλήγοντας.
-Μωρέ τ’ άτιμα θάχουνε νόημα. Γιατί όλα τα γαϊδούρια, με το συμπάθιο, γκαρίζανε, αλλά και πολλά σηκωνόντουσαν στα πισινά τους ποδάρια, κουνώντας τα μπροστινά τους λες και μούτζωναν τους αποχωρούντες τυράννους.
Σ’ αυτή την τόσο παραστατική αφήγηση του νόνου μου δεν έχω τίποτα να προστέσω.
Τα Εφτάνησα αποχαιρετούν τους Άγγλους που αποχωρούν. 
Ούτε κι’ εμείς έχουμε να προστέσουμε κάτι. Οι Άγγλοι είναι γνωστοί σε μας από τότε -1821-που η πατρίδα μας τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και να ζητήσει τη λευτεριά της.

Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Κςεφαλλονιά. Παραλία στο Φισκάρδο.

Παρακαλώ ελάτε στο http://hellascafe.blogspot.com 
Στ΄αλήθεια κάτι πολύ ενδιαφέρον σας περιμένει.





20 σχόλια:

  1. καλημέρα φίλε Ντένη

    Ο Γάιδαρος ένα σπάνιο είδος στην Κεφαλονιά Δεν υπάρχουν πλέον, τους αντικατέστησε το αγροτικό Ντάτσουν ή Τογιότα

    Μετά από 22 χρόνια στο κουρμπέτι του εξωερικού πήγα στην Ελλάδα τόε ήταν στην Κεφαλονιά η μόδα να διαβάζουν τα έργα του Χρήστου Βουνά, 1972

    Οι φωτογραφίες σου αλησμόνητες όμως η τελευταία σου φωτογραφία μου θύμισε την ιστορία με τη γυναίκα και τις σαρδέλες,
    Την ξέρεις;

    Είχε πάει στο μπακάλικο να πάρει ένα κοάρτο σαρδέλες αρμυρές χύμα, τις τύλιξε λοιπόν ο μπακάλης σε ένα στρατσόχαρτο της εποχής αυτή λοιπόν συνάντησε στον δρόμο δυο γαϊδάρους που κάναν έρωτα...
    Άρχισε να σφίγκει το πακέτο με τις σαρδέλες και να φωνάζει...

    Αλλά σταματώ εδώ μην παρεξηγηθώ...
    καλό Σ/Κ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι αλήθεια φίλε Γαβρίλη ότι το γαΙδουράκι αποτελεί πλέον ένα είδος προς εξαφάνιση. Μας έφαγε ο τροχός. Την ιστορία της γυναίκας με τις σαρδέλες δεν την γνωρίζω όμως φαντάζομαι τη συνέχεια και γελάω. Την τελευταία φωτοφραφία τη χρωστούσα σους ημιβάρβαροους Άγγλους από την εποχ/η της απελευθέρωσης όπου η οικογένειά μου τους πλήρωσε αρκετά ακριβά.
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως ενα φιλος κερκυραιος μου ελεγε οτι
    θα ηταν πολυ καλυτερα σημερα η κερκυρα και τα επτανησα
    αν η "ενωση" με την Ελλαδα δεν γινοταν τοτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρομερό λάθος ο φίλος σου. Αγνοεί την ιστορία. Τριανταοκτώ χρόνια έμειναν οι Άγγλοι στα νησιά μας και τα έπνιξαν στο αίμα. Προς Θεού. Να προσέχουμε τι λέμε.

      Διαγραφή
  4. Χαχα...πρωτοστάτησαν τα γαϊδούρια στην αποχώρηση και με τι τρόπο!!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...και έκαμαν την αποχώρησή τους απολαυστική, αγαπητή μου φίλη.
      Ήταν μια μέρα που πέρασε στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. «Χιλιάδες λαού καταπλημμύρισαν επί όνων, ημιόνων, και αλόγων των επιβαίνοντες. :"

    Τι όμορφη γλώσσα-γραφή, που την ξεχνάμε...

    όσο για το ανέκδοτο; πάρτε με τουλάχιστον τηλέφωνο... ΔΕΝ το έχω ακούσει...
    η πεστε το στον Δημήτρη, θα μου το ...μεταφέρει!

    Γεια-χαρά,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου καλή σου μέρα. Δεν ξεχνάμε μόνο τη γλώσσα μας. Εδω έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεχνάμε ποίοι ε'ιμαστε.
      Για το ανέκδοτο επειδή δεν το γνωρίζω θα πω του Γαβρίλη να μου το στειλει.
      Την καλημέρα μου σε σένα και τον Δημήτρη.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα, φίλε Ντένη!
    Είναι γεγονός ότι τα Επτάνησα, όπως και όλη η Ελλάδα, έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τους διάφορους κατακτητές. Σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Κύπρο πριν χρόνια, επισκέφθηκα τα "Φυλακισμένα Μνήματα" και έμαθα για τους απαγχονισμούς και τις βιαιότητες των Άγγλων κατακτητών στο νησί, την περίοδο 1955-1959. Σκέφτομαι πόσο πιο βίαια θα είχαν αντιμετωπίσει και τους κατοίκους των Επτανήσων...

    Καταλαβαίνω λοιπόν, τη χαρά των Κεφαλονιτών, όταν συνειδητοποίησαν ότι απαλλάσονται από τον "υπέροχο" αυτό λαό! Το "ξεπροβόδισμά" των Άγγλων, όπως μας το περιγράφεις, και ο "αποχαιρετισμός" τους από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που ζητοκραύγαζαν, συνοδεία με τα γαϊδούρια που γκάριζαν συγκεντρωμένα στην παραλία του Αργοστολίου, ήταν ό,τι καλύτερο τους άξιζε!

    Σ' ευχαριστούμε για όσα μοιράζεσαι μαζί μας! Καλή εβδομάδα και χαιρετίσματα στην οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφτακόσια χρόνια, φίλε Αντώνη κάτω από ξένους κατακτητές τα Εφτάνησα μπορείς να φανταστείς τι έζησαν Όμως τα πιο δύσκολα ήσαν τα χρόνια κάτω από τους Άγγλους οι οποίοι πάντοτε έχουν ένα μεγάλο μίσος για την πατρίδα μας. Το νοιώθουμε ακόμη και σήμερα αυτό το μίσος. Ευτυχώς που τα νησιά μας απαλλάχτηκαν από αυτούς τους βάρβαρους.
      Νάσαι καλά φίλε μου και την αγάπη μου σε σένα και την Πόπη.

      Διαγραφή
  7. Να σαι καλά φίλε Ντένη με την ανάρτηση αυτή με έκανες και γέλασα. Δεν το ήξερα για να είμαστε ειλικρινείς. Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν τα πάνδεινα οι Κεφαλονίτες από τους Άγγλους. Αν λάβεις υπόψιν ότι δεν συμπαθούν και τους ξένους γενικά, τότε καταλαβαίνεις τι θα έγινε τότε!!!!!!!!! Το φαντάζομαι και γελάω............
    Σ'ευχαριστώ πολύ γι αυτό το ταξίδι που πάντα απολαμβάνω στη σελίδα σου
    Καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που έγινε εκείνη την ημέρα αγαπητή μου Άννα έχει περάσει στην ιστορία. Κανείς δεν το περίμενε. Τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια φρόντισαν να το δώσουν.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  8. Ο καλύτερος τρόπος για να αποχωρήσουν οι Άγγλοι!
    Τα συμπαθέστατα αυτά ζώα που τα αγαπώ, έδωσαν τον καλύτερο χαιρετισμό στους Αγγλους και πολύ το ευχαριστήθηκα!
    Δεν το ήξερα ομολογώ και πολύ μου άρεσε που μας το έμαθες Ντένη.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η ιστορία αγαπητή μου Έλενα η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το τι έγινε εκείνη την ημέρα στο Αργοστόλι δεν περιγράφεται.
      Πέρασε στην ιστορία η αποχώρησή τους.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  9. Πόσο τα συμπαθούμε αυτά τα άκακα και υπομονετικά τετράποδα, τώρα θα έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω! Ας ήταν απλά μια σύμπτωση, πολύ θα ήθελα να καταφερναν να διώξουν έτσι όλους τους δυνάστες του κόσμου αυτού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νίκη μου καλή σου μέρα και χαίρομαι που σε βλέπω στο ΅σπιτικό μου.
    Στ΄αλήθεια τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια εκείνη την ημέρα έκαναν όλα όσα δεν μπορούσαν να κάμουν οι άνθρωποι. Όπως λες αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκδιώχνονται όλοι οι δυνάστες του κόσμου. Σε μας απόκειται να τον εφαρμόσουμε.
    Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δύσκολα τα σχόλια... βγαίνουν διαρκώς διαφημίσεις... αν τα καταφερω κι ολοκληρωσω αυτό..θαμαι τυχεροί... χαχα... κάτι έκανα στον υπολογιστή..και τα τραβάω τώρα τα ζόρια!! χαχα...
    φίλε Ντέννις, εύχομαι τα καλύτερα...
    Χαίρομαι για την ανάρτηση αυτή!!! πολύ αστεία!!! παντα οι Έλληνες είχαν ένα δικό τους χιούμορ....
    καλά έκαναν και κατέβασαν και τα γαϊδουρια οι Κεφαλλονιτες..μπραβο τους!! χαχα...
    ελπίζω να μην μας ξανατύχει!!! καλή εβδομαδΑ!! ΜΕ ΥΓΕΙΑ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαίρομαι καλή μου φίλη που σου άρεσε η ανάρτησή μου για την αποχώρηση των Άγγλων από τα νησιά μας.
    Να ευχηθώ όλα να πάνε καλά με τον υπολογιστή σου.
    Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαχαχα πραγματικά απολαυστικός όπως πάντα, αγαπητέ μου φίλε Denni!!!!
    Είμαι σίγουρη πως και τα γαϊδούρια είχαν γνώση και επίγνωση της εποχής, γι'αυτό και συμπεριφέρθηκαν αναλόγως...
    Σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και βέβαια αγαπητή μου Νίκη και πολύ σωστά παρατηρείς ότι και τα γαΙδούρια είχαν γνώση των γεγονότων εκείνης της εποχής γιά αυτό και φρόντισαν από μόνα τους να κατευοδώσουν δεόντως τους Άγγλους δυνάστες των νησιών μας.
    Κι΄από μένα ευχές για ό,τι καλυτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή