Mε λίγα εύθυμα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα κατά την αποχώρηση των Άγγλων από την Κεφαλλονιά το πρωινό της 21ης Μαΐου του 1864 θα κλείσω τις αναρτήσεις για την επέτειο της Ένωσης. Τα στιγμιότυπα αυτά μεταφέρω από το βιβλίο του αείμνηστου Χρήστου Βουνά «Δυό ώρες με χορτάτα Κεφαλλονίτικα γέλια» Απολαύστε τα.
-Πανηγυρίζουμε τον έρωτά μας αλλά και το ξεκούμπισμα των Άγγλων. |
-Η μεγαλύτερη απόλαυση να βλέπεις τους Άγγλους να φεύγουν από τα νησιά μας. |
Εκείνο που παραλείπει ο ιστορικός είναι πως αυτοκίνητα δεν υπήρχανε και καρρότσες είχανε μονάχα οι αφεντάδες.
Όλος λοιπόν ο λαός της υπαίθρου, που εκείνο το γλυκοχάραμα κατηφόρισε στην πόλη τ’ Αργοστολιού, για να χαρεί με την αποχώρηση των τυράννων του, κατέβηκε καβάλα στα γαϊδούρια, στα μουλάρια και στα άλογά του..
Κι’ ας γράφουνε μερικοί των ιστορικών μας πως οι Κεφαλονίτες από ευγένεια τους ζητωκραύγαζαν αποχωρούντες. Διότι έχουμε στο αρχείο μας τη σχετική περιγραφή αλλά και η παράδοση μας διέσωσε εύθυμο φινάλε με το κλείσιμο της αυλαίας της τυραννικής προστασίας.
«Χιλιάδες λαού καταπλημμύρισαν επί όνων, ημιόνων, και αλόγων των επιβαίνοντες. Και κατελθόντες και εκ των ανωτάτων της νήσου χωρίων, την πλατεία των Στρατώνων γειτνιάζουσαν προς την θάλασσαν. Ίνα προπηλακίσωσιν τους τυράννους αποχωρούντας.»
Περιγράφει κατόπιν ο ιστορικός μας ότι όλος αυτός ο λαός με ξέφρενον ενθουσιασμόν παρακολούθησε το κατέβασμα της μισητής σημαίας των «προστατών» και την ανύψωσιν της ένδοξης κυανόλευκης. Και καταλήγει.
-Κρίμα που χάνουμε τέτοιους αφεντάδες. |
Αλλά πιο καλά και πιο απλά μας αφηγούνται οι γέροι μας τα εύθυμα αυτά γεγονότα. Και θυμάμαι τον μακαρίτη τον νόνο μου να μου τα αφηγείται και να γελούνε και τα μουστάκια του.
Ακόμα και από τα πίο μακρινά χωριά της Κεφαλλονιάς κατεβήκανε οι χωριάτες στο Αργοστόλι για να χαρούνε τη μεγάλη χαρά.
Καρότσες, καρροτσίνα κι’ άλογα τότε είχανε μόνο οι αφεντάδες. Και με το συμπάθιο, όλοι αυτοί κατεβήκανε καβάλα στα φτωχά γαϊδουράκια τους. Και για να μην με πονηρέψει στων τετραπόδων τους έρωτες.
-Όπως όμως θα πήρες χαμπάρι παιδάκι μου, κάθε Μάη αυτά τα ζωντανά μόλις βλέπει το ένα τ’ άλλο αρχίζουνε τσι γκαριξιές. Κι’ αντικρίζοντας τα όμοια τους κι’ από το σούσουρο (θόρυβο) του κοσμάκη αρχίσανε όλα να σονάρουνε τις γκαριξιές.
Έτσι οι Ιγγλέζοι φύγανε από το νησί μας κι’ από ανθρώπους κι’ από ζωντόβολα γιουχαϊζόμενοι για τσι βαρβαρότητες και τα αίσχη τους, που ντροπιάζουνε το ανθρώπινο γένος.
-Στον αγύριστο τύρρανοι. |
-Μωρέ τ’ άτιμα θάχουνε νόημα. Γιατί όλα τα γαϊδούρια, με το συμπάθιο, γκαρίζανε, αλλά και πολλά σηκωνόντουσαν στα πισινά τους ποδάρια, κουνώντας τα μπροστινά τους λες και μούτζωναν τους αποχωρούντες τυράννους.
Σ’ αυτή την τόσο παραστατική αφήγηση του νόνου μου δεν έχω τίποτα να προστέσω.
Τα Εφτάνησα αποχαιρετούν τους Άγγλους που αποχωρούν. |
Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Μάϊο.
Κςεφαλλονιά. Παραλία στο Φισκάρδο.
Παρακαλώ ελάτε στο http://hellascafe.blogspot.com
Στ΄αλήθεια κάτι πολύ ενδιαφέρον σας περιμένει.
καλημέρα φίλε Ντένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Γάιδαρος ένα σπάνιο είδος στην Κεφαλονιά Δεν υπάρχουν πλέον, τους αντικατέστησε το αγροτικό Ντάτσουν ή Τογιότα
Μετά από 22 χρόνια στο κουρμπέτι του εξωερικού πήγα στην Ελλάδα τόε ήταν στην Κεφαλονιά η μόδα να διαβάζουν τα έργα του Χρήστου Βουνά, 1972
Οι φωτογραφίες σου αλησμόνητες όμως η τελευταία σου φωτογραφία μου θύμισε την ιστορία με τη γυναίκα και τις σαρδέλες,
Την ξέρεις;
Είχε πάει στο μπακάλικο να πάρει ένα κοάρτο σαρδέλες αρμυρές χύμα, τις τύλιξε λοιπόν ο μπακάλης σε ένα στρατσόχαρτο της εποχής αυτή λοιπόν συνάντησε στον δρόμο δυο γαϊδάρους που κάναν έρωτα...
Άρχισε να σφίγκει το πακέτο με τις σαρδέλες και να φωνάζει...
Αλλά σταματώ εδώ μην παρεξηγηθώ...
καλό Σ/Κ
Γαβριήλ
Είναι αλήθεια φίλε Γαβρίλη ότι το γαΙδουράκι αποτελεί πλέον ένα είδος προς εξαφάνιση. Μας έφαγε ο τροχός. Την ιστορία της γυναίκας με τις σαρδέλες δεν την γνωρίζω όμως φαντάζομαι τη συνέχεια και γελάω. Την τελευταία φωτοφραφία τη χρωστούσα σους ημιβάρβαροους Άγγλους από την εποχ/η της απελευθέρωσης όπου η οικογένειά μου τους πλήρωσε αρκετά ακριβά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσαι καλά φίλε.
Παντως ενα φιλος κερκυραιος μου ελεγε οτι
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηταν πολυ καλυτερα σημερα η κερκυρα και τα επτανησα
αν η "ενωση" με την Ελλαδα δεν γινοταν τοτε
Τρομερό λάθος ο φίλος σου. Αγνοεί την ιστορία. Τριανταοκτώ χρόνια έμειναν οι Άγγλοι στα νησιά μας και τα έπνιξαν στο αίμα. Προς Θεού. Να προσέχουμε τι λέμε.
ΔιαγραφήΧαχα...πρωτοστάτησαν τα γαϊδούρια στην αποχώρηση και με τι τρόπο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά!
...και έκαμαν την αποχώρησή τους απολαυστική, αγαπητή μου φίλη.
ΔιαγραφήΉταν μια μέρα που πέρασε στην ιστορία της Κεφαλλονιάς.
Νάσαι καλά.
«Χιλιάδες λαού καταπλημμύρισαν επί όνων, ημιόνων, και αλόγων των επιβαίνοντες. :"
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφη γλώσσα-γραφή, που την ξεχνάμε...
όσο για το ανέκδοτο; πάρτε με τουλάχιστον τηλέφωνο... ΔΕΝ το έχω ακούσει...
η πεστε το στον Δημήτρη, θα μου το ...μεταφέρει!
Γεια-χαρά,
Υιώτα
Υιώτα μου καλή σου μέρα. Δεν ξεχνάμε μόνο τη γλώσσα μας. Εδω έχουμε φτάσει στο σημείο να ξεχνάμε ποίοι ε'ιμαστε.
ΔιαγραφήΓια το ανέκδοτο επειδή δεν το γνωρίζω θα πω του Γαβρίλη να μου το στειλει.
Την καλημέρα μου σε σένα και τον Δημήτρη.
Καλησπέρα, φίλε Ντένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι γεγονός ότι τα Επτάνησα, όπως και όλη η Ελλάδα, έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τους διάφορους κατακτητές. Σε ένα ταξίδι που είχα κάνει στην Κύπρο πριν χρόνια, επισκέφθηκα τα "Φυλακισμένα Μνήματα" και έμαθα για τους απαγχονισμούς και τις βιαιότητες των Άγγλων κατακτητών στο νησί, την περίοδο 1955-1959. Σκέφτομαι πόσο πιο βίαια θα είχαν αντιμετωπίσει και τους κατοίκους των Επτανήσων...
Καταλαβαίνω λοιπόν, τη χαρά των Κεφαλονιτών, όταν συνειδητοποίησαν ότι απαλλάσονται από τον "υπέροχο" αυτό λαό! Το "ξεπροβόδισμά" των Άγγλων, όπως μας το περιγράφεις, και ο "αποχαιρετισμός" τους από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που ζητοκραύγαζαν, συνοδεία με τα γαϊδούρια που γκάριζαν συγκεντρωμένα στην παραλία του Αργοστολίου, ήταν ό,τι καλύτερο τους άξιζε!
Σ' ευχαριστούμε για όσα μοιράζεσαι μαζί μας! Καλή εβδομάδα και χαιρετίσματα στην οικογένειά σου!
Εφτακόσια χρόνια, φίλε Αντώνη κάτω από ξένους κατακτητές τα Εφτάνησα μπορείς να φανταστείς τι έζησαν Όμως τα πιο δύσκολα ήσαν τα χρόνια κάτω από τους Άγγλους οι οποίοι πάντοτε έχουν ένα μεγάλο μίσος για την πατρίδα μας. Το νοιώθουμε ακόμη και σήμερα αυτό το μίσος. Ευτυχώς που τα νησιά μας απαλλάχτηκαν από αυτούς τους βάρβαρους.
ΔιαγραφήΝάσαι καλά φίλε μου και την αγάπη μου σε σένα και την Πόπη.
Να σαι καλά φίλε Ντένη με την ανάρτηση αυτή με έκανες και γέλασα. Δεν το ήξερα για να είμαστε ειλικρινείς. Η αλήθεια είναι ότι πέρασαν τα πάνδεινα οι Κεφαλονίτες από τους Άγγλους. Αν λάβεις υπόψιν ότι δεν συμπαθούν και τους ξένους γενικά, τότε καταλαβαίνεις τι θα έγινε τότε!!!!!!!!! Το φαντάζομαι και γελάω............
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ γι αυτό το ταξίδι που πάντα απολαμβάνω στη σελίδα σου
Καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα
Αυτό που έγινε εκείνη την ημέρα αγαπητή μου Άννα έχει περάσει στην ιστορία. Κανείς δεν το περίμενε. Τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια φρόντισαν να το δώσουν.
ΔιαγραφήΝάσαι καλά καλή μου φίλη.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποχωρήσουν οι Άγγλοι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα συμπαθέστατα αυτά ζώα που τα αγαπώ, έδωσαν τον καλύτερο χαιρετισμό στους Αγγλους και πολύ το ευχαριστήθηκα!
Δεν το ήξερα ομολογώ και πολύ μου άρεσε που μας το έμαθες Ντένη.
Την καλημέρα μου!
Χαίρομαι που σου άρεσε αυτή η ιστορία αγαπητή μου Έλενα η οποία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το τι έγινε εκείνη την ημέρα στο Αργοστόλι δεν περιγράφεται.
ΔιαγραφήΠέρασε στην ιστορία η αποχώρησή τους.
Νάσαι καλά καλή μου φίλη.
Πόσο τα συμπαθούμε αυτά τα άκακα και υπομονετικά τετράποδα, τώρα θα έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω! Ας ήταν απλά μια σύμπτωση, πολύ θα ήθελα να καταφερναν να διώξουν έτσι όλους τους δυνάστες του κόσμου αυτού...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκη μου καλή σου μέρα και χαίρομαι που σε βλέπω στο ΅σπιτικό μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτ΄αλήθεια τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια εκείνη την ημέρα έκαναν όλα όσα δεν μπορούσαν να κάμουν οι άνθρωποι. Όπως λες αυτός είναι ένας υπέροχος τρόπος να εκδιώχνονται όλοι οι δυνάστες του κόσμου. Σε μας απόκειται να τον εφαρμόσουμε.
Την αγάπη μου πάντα καλή μου φίλη.
δύσκολα τα σχόλια... βγαίνουν διαρκώς διαφημίσεις... αν τα καταφερω κι ολοκληρωσω αυτό..θαμαι τυχεροί... χαχα... κάτι έκανα στον υπολογιστή..και τα τραβάω τώρα τα ζόρια!! χαχα...
ΑπάντησηΔιαγραφήφίλε Ντέννις, εύχομαι τα καλύτερα...
Χαίρομαι για την ανάρτηση αυτή!!! πολύ αστεία!!! παντα οι Έλληνες είχαν ένα δικό τους χιούμορ....
καλά έκαναν και κατέβασαν και τα γαϊδουρια οι Κεφαλλονιτες..μπραβο τους!! χαχα...
ελπίζω να μην μας ξανατύχει!!! καλή εβδομαδΑ!! ΜΕ ΥΓΕΙΑ! :)
Χαίρομαι καλή μου φίλη που σου άρεσε η ανάρτησή μου για την αποχώρηση των Άγγλων από τα νησιά μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ όλα να πάνε καλά με τον υπολογιστή σου.
Την αγάπη μου πάντα.
Χαχαχα πραγματικά απολαυστικός όπως πάντα, αγαπητέ μου φίλε Denni!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη πως και τα γαϊδούρια είχαν γνώση και επίγνωση της εποχής, γι'αυτό και συμπεριφέρθηκαν αναλόγως...
Σου εύχομαι πάντα τα καλύτερα!!!
Και βέβαια αγαπητή μου Νίκη και πολύ σωστά παρατηρείς ότι και τα γαΙδούρια είχαν γνώση των γεγονότων εκείνης της εποχής γιά αυτό και φρόντισαν από μόνα τους να κατευοδώσουν δεόντως τους Άγγλους δυνάστες των νησιών μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι΄από μένα ευχές για ό,τι καλυτερο.