Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Εκκλησιές και Μοναστήρια στα Εφτάνησα.Ιθάκη



Κεντρική φωτογραφία για τον μήνα Φεβρουάριο.
Κύθηρα. Η Χώρα και στο βάθος το Καψάλι.

Φίλες και φίλοι μου καλοί και αγαπημένοι. 
Μετά τη μικρή διακοπή για τη γνωριμία μας με τον Λορέντζο Μαβίλη, επιστρέφουμε και πάλι στους όμορφους περιπάτους μέσα από τους οποίους  επισκεπτόμαστε και γνωρίζουμε τα εκκλησάκια και τα μοναστήρια στα Εφτάνησα. Μετά από Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λευκάδα νάμαστε σήμερα στην Ομηρική Ιθάκη. Ένα νησί όπου τα εκκλησάκια και τα μοναστήρια είναι αμέτρητα. Ελάτε σήμερα να γνωρίσουμε κάποια από αυτά.
Βαθύ. Πρωτεύουσα της Ιθάκης.
Είναι γεγονός ότι στο νησί της Ιθάκης από τα πολύ παλιά χρόνια υπάρχει ένας έντονος θρησκευτικός χαρακτήρας, αφού σε όλα σχεδόν τα χωριά, στα βουνά αλλά και σε όλη την ύπαιθρο  υπάρχουν πάρα πολλές όμορφες παλιές εκκλησιές, με μια μεγάλη και εντυπωσιακή ιστορία αλλά και με μοναδικά μνημειακά καμπαναριά. Σαν κορυφαίο από όλα αυτά θα πρέπει να αναφέρω την εκκλησιά του οικισμού της Ανωγής με το βενετσιάνικο καμπαναριό, την οποία και θα επισκεφθούμε σήμερα.  Όμως υπάρχουν και πολλά ξωκλήσια διάσπαρτα στα βουνά, πάνω σε βραχονησίδες κι΄ακόμα σχεδόν πάνω στη θάλασσα, πάνω στο κύμα όπως αυτό του Αγίου Ανδρέα στην είσοδο του λιμανιού της πρωτεύουσας του νησιού, στο Βαθύ το οποίο εκκλησάκι και θα γνωρίσουμε πρώτο.
Ο μικρός ναός του Αγίου Ανδρέα πάνω στο κύμα.

Το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα.
Στην είσοδο του λιμανιού της Ιθάκης, χτισμένο στις άκρες των βράχων και πάνω στο κύμα βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα. Μικρό και ταπεινό με τη γαλάζια του πόρτα και τα μικρά παράθυρά του στ΄αλήθεια μοιάζει να καλωσορίζει τους επισκέπτες του νησιού.
Στην κορφή του λόφου διακρίνονται οι δυο φάροι.
Στον λόφο, πίσω από τη μικρή εκκλησιά υπάρχουν τα ερείπια ενός παλιού φάρου αλλά και ένας σύγχρονος. Στις 30 του Νοέμβρη γιορτή του Αγίου Ανδρέα το μικρό εκκλησάκι γεμίζει από κόσμο που έρχονται με βάρκες από το λιμάνι για την γιορτή.

Η εκκλησιά της Ανωγής.
Ιστορικό μνημείο η εκκλησιά της Ανωγής.
Στο χωριουδάκι της Ανωγής, το οποίο είναι σκαρφαλωμένο πάνω στο βουνό Νήριτο, σε ύψος 550 μέτρα από τη θάλασσα βρίσκεται η εκκλησιά, γνωστή σαν η εκκλησιά της Ανωγής, η οποία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. 
Μια άποψη του οικισμού της Ανωγής.
Ελάχιστοι οι κάτοικοι του μικρού οικισμού, ούτε πενήντα, θύμα κι΄αυτό της αναγκαστικής μετανάστευσης, απλώνει τα όμορφα σπίτια του σε μια προσπάθεια να φωνάξει ότι κάποτε έκλεινε μέσα του τη ζωή.
Η είσοδος της εκκλησιάς.
Η εκκλησιά της Ανωγής θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα μνημεία των Βαλκανίων και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο. Σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν πρέπει να χτίστηκε τον 12ο αιώνα και είναι ρυθμού βασιλικής μεγάλων διαστάσεων. Τον 16ο και 17ο αιώνα , τότε που η Ανωγή ήταν πρωτεύουσα της Ιθάκης,   η εκκλησιά λειτούργησε ως Μητροπολιτικός ναός. 
Στη εκκλησιά υπάρχουν θαυμάσιες εικόνες αγίων και αγγέλων σε όλους τους τοίχους και οι οποίες διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Όλες οι εικόνες είναι ταξινομημένες σε πέντε αγιογραφικές ζώνες και διακρίνονται με ιταλικές επιρροές αλλά και επιρροές από τα μοναστήρια των Μετεώρων. 
Στους τοίχους υπάρχουν εντοιχισμένες στάμνες που λειτουργούν ενισχυτικά για την λεπτομερή ακουστική του ναού. 
Το. καμπαναριό. Ένα πραγματικό μνημείο.
Το ονομαστό καμπαναριό της εκκλησιάς είναι κτίσμα της ενετικής περιόδου. Υπολογίζεται ότι κατασκευάσθηκε το 1682 και είναι πέτρινο, ψηλό και επιβλητικό. Δεσπόζει στη μικρή πλατεία του χωριού απέναντι από την εκκλησιά, Το μεγάλο πανηγύρι της εκκλησιάς της Ανωγής γίνεται στις 14 Αυγούστου, παραμονή της μεγάλης γιορτής της Παναγιάς και λέγεται ότι είναι από τα καλύτερα του νησιού της Ιθάκης.



Η Παναγιά η Σπηλιώτισσα.
Η πρόσοψη της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας.
Στο νότιο μέρος της Ιθάκης πάνω από τον όρμο Άντρι σε μια δύσβατη περιοχή βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό ξωκκλήσι αφού στεγάζεται σε μια σπηλιά της οποίας το άνοιγμα έχουν κλείσει φτιάχνοντας την πρόσοψη μιας εκκλησιάς. Έτσι πήρε και το όνομα Παναγιά η Σπηλιώτισσα. Πάνω της κουβαλάει μια πολύ όμορφη ιστορία τούτη η εκκλησιά.Δυο οικογένειες από το Περαχώρι που εργάζονταν στην περιοχή κόβοντας ξύλα και φτιάχνοντας κάρβουνα, οι οικογένειες Ζάβαρου και Αλευρά, είδαν να βγαίνει από τη σπηλιά ένα φως.
Το εσωτερικό της εκκλησιάς. 
Πλησίασαν και διαπίστωσαν ότι μέσα στη σπηλιά υπήρχε μια εικόνα της Παναγιάς. Μετέφεραν την εικόνα στο χωριό όμως αυτή εξαφανιζόταν και γύριζε στη σπηλιά. Αυτό έγινε τρεις φορές και τότε κατάλαβαν ότι η  Παναγιά δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη σπηλιά της και αποφάσισαν και έφτιαξαν εκεί την εκκλησιά της. Με το πέρασμα των χρόνων η εικόνα χάθηκε και αντικαταστάθηκε με άλλη η οποία φυλάσσεται στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Περαχώρι και κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου μεταφέρεται με πομπή στη σπηλιά όπου τελείται η θεία λειτουργία. Η διαδρομή είναι φανταστική μέσα από τις ομορφιές του νησιού της Ιθάκης ενώ ο τόπος που βρίσκεται το ξωκκλήσι έχει μια ξεχωριστή ομορφιά. 


Η Παναγιά στα Περναράκια.
Το μοναστήρι της Παναγιάς της Ελεούσης.
Έξω από το χωριό της Εξωγής, στην κορφή του βουνού που ονομάζεται Περναράκια, βρίσκεται ένα παλιό μοναστήρι, τουλάχιστον του 17ου αιώνα το οποίο σύμφωνα με πηγές που υπάρχουν λειτουργούσε μέχρι τα χρόνια του Α! Παγκοσμίου πολέμου. Το μοναστήρι αυτό είναι αφιερωμένο στην Παναγιά της Ελεούσης.
Η θέα από το μοναστήρι. 
Η θέα από το μοναστήρι είναι καταπληκτική. Μπορεί κανείς να δει όλη τη βόρειο Ιθάκη, τις βόρειες ακτές της Κεφαλλονιάς, από τη Σάμη ως το Φισκάρδο, αλλά ακόμη και τα βουνά της Ζακύνθου. 
Στα χρόνια του Β! Παγκοσμίου πολέμου και κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο ιερομόναχος Ιάκωβος Μαυροκέφαλος  ανακαίνισε το μοναστήρι σκοπεύοντας να αποσυρθεί σε αυτό.
Ο τάφος του ιερομόναχου Μαυροκέφαλου.
Όμως τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί και σήμερα στον περίβολο της μονής υπάρχει ο τάφος του.
Υπάρχουν πάρα πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια στην Ιθάκη. Πάνω στα βουνά, στις ακρογιαλιές, στα μικρά νησάκια. Πραγματικά αριστουργήματα της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας ιστορίας. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε στο Θειάκι για να τα γνωρίσουμε. Ειλικρινά αξίζει τον κόπο.

Όπως πάντα, φίλες και φίλοι μου αγαπημένοι, σας περιμένω στα http://eftanhsa.blogspot.com, όπου όλο και κάτι όμορφο και ενδιαφέρον θα βρείτε. 

ΠΗΓΕΣ
w. Greece-terrabook.com
w. ithakanews.gr
w. panoramio.com
w. greece.com
w. ionian-iswland.gr
w. kefaliniapress.gr. 
w. ithakanews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου