Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εκκλησιές και Μοναστήρια στα Εφτάνησα.



Κέρκυρα. Το Ασκηταριό.
Φίλες και φίλοι αγαπημένοι μου.
Είναι γνωστό ότι όλα τα νησιά του Εφτανησιώτικου συγκροτήματος φιλοξενούν πάρα πολλές ιστορικές Μονές και εκκλησούλες. Είναι ιστορικά χτίσματα που μέσα τους φιλοξενούν θρησκευτικούς θησαυρούς  αλλά και πολλά στοιχεία ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά. Σκέφτηκα λοιπόν να τα γνωρίσουμε όλα αυτά κάνοντας όμορφους περιπάτους. Και νάμαστε στην πρώτη μας επίσκεψη. Ξεκινάμε λοιπόν από την Κέρκυρα και την... 

...Παναγιά την Αντιβουνιώτισσα.
 Η είσοδος της εκκλησιάς, η "σκαλίνα"
Αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο Κυρά Αντιβουνιώτισσα ο ναός αυτός αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πλουσιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και βρίσκεται στα Μουράγια, στην οδό Αρσενίου, γνωστή και σαν "σκαλινάδα", αφού η είσοδος του ναού από τον δρόμο αποτελείται μόνο από πέτρινα σκαλοπάτια. 
Η ονομασία της εκκλησιάς προέρχεται από την θέση που βρίσκεται στον λόφο Αντιβούνι, στο Καμπιέλο.
Σαν χρόνος κτίσης της αναφέρεται το τέλος του 15ου αιώνα. Η εκκλησιά φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή από ιερά κειμήλια και φορητές εικόνες.
Επιβλητικό το εσωτερικό της εκκλησιάς.
Ο κύριος ναός εσωτερικά είναι ιδιαίτερα υποβλητικός.
Διασώζονται κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την λεγόμενη βασιλική επτανησιακού τύπου. Κύρια σημεία αυτού του τύπου είναι τα ψηλά στασίδια, η ζωγραφιστή ταπετσαρία στους τοίχους και τα περίτεχνα επίχρυσα ξυλόγλυπτα.
Στο εσωτερικό του ναού βρίσκονται πάνω από ενενήντα εικόνες, οι οποίες χρονολογούνται από το δεύτερο ήμισυ του 15ου αιώνα έως τον 19ο ενώ το μουσείο σύντομα θα φιλοξενήσει και έκθεση αρχειακού υλικού του ναού.
Μερικές από τις εικόνες.
Σημαντικότερες από τις εικόνες έχουν χαρακτηριστεί η εικόνα της Θεοτόκου Οδηγήτρια Καστελλάνων, του 15ου αιώνα, οι εικόνες των Αγίων Σεργίου, Βάκχου και Ιουστίνης.  Να σημειώσω ότι υπάρχει μια εικόνα κάποιου Κωνσταντίνου Κονταρίνη. Απλή συνωνυμία.
Ιδιοκτήτες της εκκλησιάς μέχρι το 1979 ήσαν οι οικογένειες Μυλονόπουλου, Σκάρπα, Αλαμάνου και Ριζικάρη. Τότε αποφάσισαν και δώρισαν το μνημείο αυτό στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να λειτουργήσει ως εκκλησιαστικό μνημείο. Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1984 από την τότε υπουργό πολιτισμού αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.
Σε μια γωνιά της πλατείας Σπιανάδα ένα απίστευτης ομορφιάς εκκλησάκι μας περιμένει να το γνωρίσουμε. Είναι... 

...Η Παναγία Μαντρακίνα ή Μαντρακιώτισσα.
Η μικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Μαντρακίνας.
Ένα εκπληκτικό δείγμα θρησκευτικής αρχιτεκτονικής στεγάζει την ιστορική εκκλησιά της Παναγιάς της Μαντρακίνας, στην άκρη της οχυρωματικής τάφρου των Ενετών, της Κόντρα Φόσσα. Κάτω από την εκκλησιά απλώνεται η τάφρος. Η μικρή εκκλησιά έχει χτιστεί τον 18ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Παναγιά και τον Άγιο Παντελεήμονα.
Χτυπημένη η εκκλησιά από τους βομβαρδισμούς των Αγγλοαμερικάνων το 1944 υπέστη σοβαρές ζημιές όμως αναστηλώθηκε το 1950 με συνδρομές, κυρίως των αρτοποιών της Κέρκυρας οι οποίοι της είχαν υπό την προστασία τους.
Η αρχιτεκτονική της μικρής εκκλησούλα είναι καθαρά η παραδοσιακή επτανησιακή διατηρώντας περίτεχνη εξωτερική απόληξη. Αξιοθέατο το τετράπλευρο πυργοειδές καμπαναριό της με μια περίτεχνη απόληξη ανακαινίστηκε το 1860 από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Πρόκειται για ένα κατασκεύασμα που εντυπωσιάζει κάθε περαστικό.
Κατάνυξη προκαλεί το εσωτερικό της μικρής εκκλησιάς.
H εκκλησιά βρίσκεται ανάμεσα στους δυο δημοτικούς κήπους. Του Δημόσιου κήπου του Λαού και το "Μποσκέτο"  Στο πίσω μέρος της εκκλησιάς βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στην Κόντρα Φόσσα και στο μικρό λιμάνι Μαντράκι, εκεί που όπως λέγεται βρέθηκε η εικόνα της Παναγιάς στα δίχτυα των ψαράδων στα 1730 και από τότε οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν με κάθε λαμπρότητα τον Δεκαπενταύγουστο.
Το  ισόγειο επίπεδο του ναού βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της πλατείας και περιβάλλεται από μια μικρή αυλή.
Μετά από έναν όμορφο περίπατο φτάνουμε στην περιοχή Κανόνι. Μπροστά μας και κάτω στις ρίζες του λόφου λούζεται στα νερά της λιμνοθάλασσας...

...Η Παναγιά η Βλαχέραινα.
Υπέροχο το θέαμα από το Κανόνι.
Το μικρό μοναστήρι της Παναγιάς της Βλαχέραινας βρίσκεται χτισμένο στην είσοδο της λιμνοθάλασσα του Χαλκιόπουλου πάνω σ΄έναν επίπεδο βράχο. Χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο
Η εικόνα της Παναγιάς της Βλαχέραινας.
στην Παναγιά την Βλαχέραινα ή Παναγία των Βλαχερνών, ονομασία που προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη και από το εκεί μοναστήρι της Παναγιάς το οποίο δεν υπάρχει πλέον.
Μια άποψη της Μονής.
Μια μικρή πέτρινη γέφυρα χτισμένη πάνω στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας το συνδέει με την πλευρά του νησιού όπου βρίσκεται η τοποθεσία Κανόνι. Παλαιότερα η μικρή εκκλησιά που βρίσκεται πάνω στον βράχο ήταν μοναστήρι όπου φιλοξενούσε αρκετές καλογριές. Σήμερα λειτουργεί σας τουριστικό αξιοθέατο. 
Το χιλιοτραγουδημένο Ποντικονήσι.
Ανατολικά και σε μικρή απόσταση βρίσκεται ένα άλλο μεγάλο αξιοθέατο του νησιού της Κέρκυρας και παγκοσμίως γνωστό. Το Ποντικονήσι, γεμάτο από πεύκα και κυπαρίσσια. Για μια επίσκεψη στο αξιοθέατο αυτό νησάκι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις βάρκες οι οποίες ξεκινούν από την αποβάθρα της μονής της Βλαχέραινας.
Ο μικρός ναός του Παντοκράτωρα, το μόνο κτίσμα πάνω στο Ποντικονήσι.
Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι υπάρχει ο μικρός ναός του Παντοκράτωρος βυζαντινού ρυθμού. Κτίσμα του 11ου ή 12ου αιώνα το εκκλησάκι αυτό είναι κρυμμένο σε μια συστάδα από πεύκα και είναι το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει πάνω στο Ποντικονήσι.
Σε κάποιο άλλο από τα νησιά μας θα βρεθούμε την επόμενη εβδομάδα και υπόσχομαι να απολαύσουμε μιαν ακόμη όμορφη επίσκεψη σε ιστορικές εκκλησιές των νησιών μας.



ΠΗΓΕΣ
w. el.wikidedia.org
w. pathway.gr
w. corfu.gr
w. corfuchurches.com
w. projectcorfu.com
w. npsailas.blg.com

32 σχόλια:

  1. Είδα τόσες πολλες εκκλησίες, όμορφες με τοπικές ονομασίες, θαυμάσιες και με ιστορική προέλευση.

    Αν πάρω παράδειγμα από την Κεφαλονιά όπου κάθε εύπορη οικογένεια έχτιζε την δική της Εκκλησία,(έτσι θα πρέπει να ήταν και στην Κέρκυρα) σήμερα υπάρχου σπαρμένες μέσα στα ερείπια ένα σωρό σωζόμενες κλειστές εκκλησιούλες...

    Πάντως όμορφες εικόνες από μια πατρίδα που αφήσαμε.

    χαιρετώ

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά παρατηρείς φίλε Γαβρίλη ότι στα Εφτάνησα υπάρχουν πάρα πολλές οικογενειακές εκκλησιές από τις οποίες οι περισσότερες είναι ειλκριθνά μνημεία τέχνης. Οι πιο πολλές βρίσκονται σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κύθηρα.
      'Οσο για την πατρίδα φίλε μου δεν την αφήσαμε εμείς. Απλά για κάποιους λόγους μας έδιωξε. Όμως εμείς οι ξενητεμένοι έχουμε αποδείξει πόσο πολύ την αγαπάμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. ...Χρόνια Πολλά
    σε όλους!

    ...πανέμορφες γωνιές της πατρίδας μας. Αν, λέω κι εύχομαι, αν κερδίσω το ...λαχείο, θα πάμε παρέα, έτσι για το ... όραμα το μακρινό...
    Να είστε όλοι καλά,
    Ντένη μου,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά Υιώτα μου.
      Ευχή μου να κερδίσεις το λαχείο για να κάνουμε αυτό το ταξίδι επι τέλους.
      Καλή χρονιά σε σένα και το Δημήτρη.
      Όσο για το διήγημνά μου στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΡΗΚΑ όχι μόνο αγνόησαν το όνομά μου αλλά αυτός ο άσχετος - ξέρεις ποιός - που έχουν εκεί μου έλαβε και το λογο γιατί διαμαρτυρήθηκα. Αυτοί είμαστε.

      Διαγραφή
  3. Δεν θυμάμαι αν σου το έχω ξαναπεί, είμαι λάτρης, όχι του Βυζαντίου, αλλά των τεχνών που αναπτήχθηκαν εκείνη την εποχή. Βέβαια οι τέχνες αναπτήχθηκαν και εκφράστηκαν μέσω της θρησκείας, γιατί δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Γι' αυτό το λόγο, οι περίτεχνες εικόνες, τα άμφια και τα εκκλησιαστικά σκεύη. Τα περισσότερα που έχω δεί, εικόνες, άμφια και σκεύη με πολύτιμες πέτρες, ρουμπίνια, σμαράγδια, ζαφείρια, μαργαριτάρια κτλ κτλ, τα είδα εκτεθημένα στις 40 εκκλησιές του Κρεμλίνου. Τι να σου πω, χάρμα οφθαλμών. Ήταν τόσο προσεγμένα και συντηρημένα !...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα μου καλή μου καλησπέρα σου και χρόνια σου πολλά
      Θυμάμαι ότι στο παρελθόν είχαμε κάμει αυτή τη συζήτηση για την βυζαντινή τέχνη και θυμάμαι πόσο πολύ σωστά είχες παρουσιάσει τη θέση σου.
      Κι΄ακόμη θυμάμαι που μου είχες μιλήσει για την επίσκεψή σου στις εκκλησιές του Κρεμλίνου.
      Στ΄αλήθεια η βυζαντινή τέχνη είναι κάτι πολύ μεγάλο και φυσικά μέσα από τη θρησκεία αναπτύχθηκε αφού άλλος τρόπος δεν υπήρχε.
      Καλή σου χρονιά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Πάλι εγώ φίλε Ντένη,
    Μου άρεσε αυτό το οποίο γράφεις και είναι στην κυριολεξία αληθινό! ( 'Οσο για την πατρίδα φίλε μου δεν την αφήσαμε εμείς. Απλά για κάποιους λόγους μας έδιωξε.)

    Δεν το ήξερα αυτό που γράφεις: (Όσο για το διήγημνά μου στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΡΗΚΑ όχι μόνο αγνόησαν το όνομά μου αλλά αυτός ο άσχετος - ξέρεις ποιός - που έχουν εκεί μου έλαβε και το λογο γιατί διαμαρτυρήθηκα. Αυτοί είμαστε.)
    και να φανταστείς ότι το ανακάλυψα πρώτος...

    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πάλι καλοδεχούμενος φίλε Γαβρίλη.
      Σχετικά με την πατρίδα φίλε μου έτσι έχουν τα πράγματα. Μας έδιωξε. Όσο για την περιπέτεια με το διήγημά μου θα τα πούμε όταν συναντηθούμε.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  5. Όταν με το καλό ξαναπάω Κέρκυρα θα αναζητήσω κι όσα δεν ήξερα...
    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου καλή σου μέρα και καλή βδομάδα.
      Σε προσεχείς αναρτήσεις θα μάθεις και άλλα για την Κέρκυρα. Πάντως θα σου έλεγα όταν ξαναβρεθείς εκεί να κάμεις οπωσδήποτε μιαν επίσκεψη στην Παλαιά Περίθεια. Θα σου μείνει αλησμόνητη.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  6. a... τέλεια..να μάθω πώς λλεγεται αυτή η εκκλησία... "Η μικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Μαντρακίνας." φίλε Ντένη... αα.. άψογα... δεν είχα χρονο να πλησιάσω να δω, όταν πηγα Κέρκυρα...
    και οι υπόλοιπες ...μια χαρά...
    καλή χρονιά και παλι... ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ ΚΕΡΚΥΡΑ!!! ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περνούσα συχνά έξω από το εκκλησάκι αυτό αγαπητή μου Παρασκευή - Λαμπρινή (προσοχή γιατί από σήμερα έχουμε και άλλη Λαμπρινή) αφού δίπλα είναι η σκάλα που μας οδηγούσε κάτω στην Κόντρα Φόσσα όπου ήταν ο τόπος των παιγνιδιών μας.
      Σ΄ευχαριστώ που περνάς από εδώ
      Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  7. και συνεχίζω.. καλώς σε βρήκα κι εδώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλή βδομάδα αγαπητή μου Λαμπρινή Τ.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και θα είναι χαρά μου να περνάς τακτικά από εδώ.
      Νάσαι πάντα καλά, καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
    2. dennis... κι αυτό το μπλογκ είναι δικό μου... οποτε... μιλάμε για μια Λαμπρινή, με δύο μπλογκ!

      Διαγραφή
    3. Τα κατάφερες και με μπέρδεψες.
      Θα τα λέμε και από τα δυό αφού και οι αναρτήσεις θα είναι διαφορετικού περιεχομένου.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
    4. χαίρομαι.καλά να περνας!!!! (θα βρεις κι άλλα μου μπλογκ.... - έχω αρκετά! - όλα καλά!!)...

      Διαγραφή
    5. Όπου σε συναντάω θα λέω μια καλημέρα.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Με ένα και μόνο "Κανόνι" θα μπορούσε ο τουρισμός στα Επτάνησα να κάνει θαύματα! Καλημέρα και καλή χρονιά με υγεία :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστή η παρατήργσή σου αγαπητή μου Mia Petra αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι του ελληνικού τουρισμού δεν δίνουν μια δεκάρα για τα Εφτάνησα.
      Καλή σου μέρα και καλή χρονιά και σε σένα.

      Διαγραφή
  9. Γραφικά όλα τα εκκλησάκια , κτισμένα και διακοσμημένα με πολύ πίστη και αγάπη .Στην Παναγιά τη Ματρακίνα έχω πάει ,είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα ,αλλά η Παναγιά η Βλαχέραινα έχει τα πρωτεία ,λόγω τοποθεσίας την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου καλημέρα.
      Η αλήθεια είναι ότι η Παναγιά η Βλαχαίρενα βρίσκεται σ΄ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κέρκυρας.
      Νάσαι καλά και ελπίζω κάποια φορά να καταφέρουμε να μιλήσουμε.

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφο οδοιπορικό Ντένη!
    Καλή χρονιά και καλή συνέχεια στα οδοιπορικά σου στις ομορφιές του τόπου μας! :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Αριστέα για την επίσκεψη.
      Λατρεύω τα Εφτάνησα στα οποία έχω μεγαλώσει και σ΄όλη μου τη ζωή προβάλω τις ομορφιές τους όσο μπορώ.
      Καλή σου χρονιά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  11. Aπόλαυσα το ταξίδι σου.........Τα Επτάνησα τα λατρεύω μια και η καταγωγή μου είναι από Κεφαλλονιά. Και η Κέρκυρα είναι υπέροχη. Πραγματικά οι εκκλησίες σε κάθε νησί είναι αξιοπρόσεκτες. Πολλές φορές κομψοτεχνήματα αλλά πάντα μιλούν για την ιστορία του κάθε τόπου.
    Καλή χρονιά εύχομαι. Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη στο μπλογκ μου. Εγώ είμαι ήδη αναγνώστριά σου και σε παρακολουθώ αν και όχι όσο συχνά θα ήθελα
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε και καλή σου χρονιά.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και χαίρομαι που σου άρεσε.

      Διαγραφή
  13. Σ΄ευχαριστώ που πέρασες από τα Εφτάνησα αγαπητή μου ANNA Flo.
    Χαίρομαι που είμαστε από το ίδιο νησί.
    Θα δεις στη συνέχεια πόση ομορφιά έχουν οι εκκλησίες των νησιών μας αλλά και για την ιστορία τους.
    Νάσαι καλά καλή μου φίλη και καλή σου χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλέ μου Ντένη, υπέροχη και αυτή η ανάρτηση. Έχω να σου πω για τη Μαντρακίνα, όπου ο πατέρας μου Ιερέας Εδουάρδος-Γεώργιος Καρύδης ήταν εφημέριος του Αγίου Ελευθερίου-Αγίας Άννης και ΥΘ Μανδρακιωτίσης ω; το θάνατό του το 1999 επί 25νταετία. Μάλιστα αναστήλωσε με συνδρομές των ενοριτών τη Μαντρακίνα με πολύ κόπο και προσπάθειες τη δεκαετία του 1980. Είχε ονειρευτεί και σχεδιάσει, ένα μήνα πριν τον χάσουμε το Ενοριακό Συσσίτιο Απόρων, που είμαι από τα ιδρυτικά μέλη και εργάστηκα-εργάζομαι με τις μικρές μου δυνάμεις παντιοτρόπως, και που το λειτουργεί ο τωρινός εφημέριος π Δημήτριος Κοσκινάς που υπήρξε πνευματικό του παιδί, και ο οποίος έχει το blog: koskinad.blogspot.com. Το Συσσίτιο λειτουργεί στον εσωτερικό κήπο της Μαντρακίνας με εθελόντριες μαγείρισσες και είναι αλήθεια ότι έχω καιρό να ενημερώσω το blog mantrakina.blogspot.com. Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς σε βρίσκω και στο δικό σου χώρο, αν και δεν έχω προλάβει να σε καλωσορίσω στο δικό μου.
    Πολύ όμορφο το οδοιπορικό που κάναμε μαζί σου, μέσα από αυτή την ανάρτηση σου.
    Είναι πανέμορφα τα Επτάνησα, όπως άλλωστε και όλη η πατρίδα μας.
    Καλή χρονιά με υγεία, πρόοδο και χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετική και η σημερινή σου ξενάγηση αγαπητέ μου Ντένη στις εκκλησίες της Κέρκυρας!
    Γέμισαν η καρδιά μου ευλογία και φύση!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή