Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013



Οι Φάροι στα Εφτάνησα.

Πανέμορφα αρχιτεκτονικά μνημεία που στολίζουν τα νησιά μας.

Στη Ζάκυνθο σήμερα.



Πριν να αρχίσουμε την επίσκεψή μας στους φάρους της Ζακύνθου, ας ρίξουμε μια ματιά στο σύμπλεγμα των νησίδων Στροφάδες, που βρίσκεται στα ανοικτά του νησιού. Κι΄εκεί υπάρχει ένας φάρος

Ο φάρος στις Στροφάδες.

Ο φάρος στις Στροφάδες.
Στην μεγαλύτερη από τις νησίδες που αποτελούν το σύμπλεγμα των Στροφάδων, στο Σταμφάνι, βρίσκεται ο τετράγωνος αυτός πύργος, έργο των Άγγλων, ύψους 11μ. σε ύψος 39μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο συγκρότημα υπάρχει και κατοικία φαροφυλάκων. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1829. H κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα δεν είναι και τόσο ικανοποιητική.

Ο φάρος Μόλου Αγίου Νικολάου.
Ο φάρος αυτός χτίστηκε μαζί με το λιμάνι του Αγίου Νικολάου που άρχισε να κατασκευάζεται επί αγγλοκρατίας, το 1815 και που όμως ολοκληρώθηκε το 1890. Ο φάρος είναι μικρός, μόλις 9μ ύψος. Εκπέμπει κόκκινο φως σε ακτίνα 6νμ. Ο Αρχιδούκας της Αυστρίας Λουδοβίκος Σαλβατόρ, σε επίσκεψή του τότε στη Ζάκυνθο γράφει για τον φάρο.
...έβλεπα τον φαροφύλακα με κακοκαιρία να πηγαίνει σιγά σιγά στον φάρο, προσπαθώντας να αποφύγει τα κύματα που έσκαζαν ορμητικά πάνω στο μώλο.Πολλές φορές του ήταν δύσκολο να ανάψει τον φάρο που ήταν μουσκεμένος από τα κύματα.
Ο φάρος σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα ως μη επιτηρούμενος.


Ο φάρος στο Κρυονέρι.

Το πάνω μέρος του φάρου.
Το ακρωτήρι Κρυονέρι, βρίσκεται στην άκρη του όρμου που οδηγεί στην πόλη της Ζακύνθου.  Σε κοντινή απόσταση, μέσα σε μια υπέροχη ομορφιά, απλώνεται το ακρωτήρι Κόκκινος Βράχος, όπου σύμφωνα με την τοπική παράδοση αυτοκτόνησε η ηρωίδα του μυθιστορήματος του Γρηγόρη Ξενόπουλου, Φωτεινή Σάντρη. Στο Κρυονέρι υπάρχει ο ομώνυμος φάρος ο οποίος φωτίστηκε  το 1832. Ο φάρος αυτός λειτούργησε διαδοχικά με ελαιόλαδο, πετρέλαιο και ασετυλίνη μέχρι το 1953 οπότε και καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς. Για δύο χρόνια λειτούργησε προσωρινά στην ίδια τοποθεσία φανός με ασετυλίνη. Το 1955 χτίστηκε σκυρόδετος πύργος ύψους 8,2μ. πάνω στον οποίο εγκαταστάθηκε αυτόματος πυρσός που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως μη επιτηρούμενος και μη επανδρωμένος.

Ο φάρος στο Σκινάρι

Ο φάρος στο Σκινάρι.
Στη βορειοδυτική άκρη του νησιού και σε ύψος 67 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται ο φάρος στο Σκινάρι. Έχει χτιστεί σε κυλινδρικό σχήμα με πύργο ύψους 9,5μ. και με κατοικία φαροφυλάκων στη βάση του. Ο φάρος αυτός λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897 με πετρέλαιο. 
Μια γενική άποψη του φάρου στο Σκινάρι.
Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου ακολούθησε την τύχη των άλλων φάρων και παρέμεινε σβηστός μέχρι το 1945 που επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1980 ο φάρος στο Σκινάρι ηλεκτροδοτήθηκε. Τα μηχανήματα του πετρελαίου αντικαταστάθηκαν και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με ακτίνα φωτοβολίας τα 22ν.μ.

Ο φάρος στο Κερί.

Φαντασμαγορική άποψη του χώρου που βρίσκεται ο φάρος στο ακρωτήρι του κεριού.
Το Κερί είναι ένας πραγματικά πανέμορφος οικισμός στην νοτιοδυτική άκρη του νησιού. Πάνω σ΄ένα ύψωμα και σε απόσταση 94μ από την επιφάνεια της θάλασσας έχει χτιστεί ο φάρος. Το χτίσμα του αποτελείται από έναν κυλινδρικό πύργο ύψους 7,5μ. και κατοικία φαροφυλάκων. Ο φάρος χτίστηκε το 1925 και σαν πρώτη πηγή λειτουργίας είχε το πετρέλαιο. 

Κοντινή άποψη του φάρου.
Η ακτίνα φωτοβολίας του ήτανε 23ν.μ. Και αυτός όπως σχεδόν όλοι οι φάροι, κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός  Στα 1954 στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου άρχισε να λειτουργεί με πηγή ενεργείας το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε. Τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με ακτίνα φωτοβολίας τα 17ν.μ.

Άλλη μια φωτογραφία του φάρου.
Με την περιήγησή μας στον φάρο του Κεριού ολοκληρώσαμε την γνωριμία μας με τους φάρους της Ζακύνθου. Επόμενος περίπατος στα Κύθηρα, το τελευταίο από τα πανέμορφα Ιόνια νησιά.

Μη ξεχνάτε να επισκεφθείτε και την άλλη ιστοσελίδα μου. http://hellascafe.blogspot.com Πάντα κάτι ενδιαφέρον υπάρχει.

ΠΗΓΕΣ
w.Faroi.com
w.meganisinews.com
w.7 gum.Laris.com
w.el-wikipedia.org
w.nemertes.gr
w.ionianskipper.com
w.trans latum.gr
w.enosipaxion,gr
w.kefaloniktikanea.gr
w.matehist.gr
w.lefkada.at
Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
Εφημερίδα Το Βήμα
Εφημερίδα Ριζοσπάστης.


30 σχόλια:

  1. Παρόλο που αγαπώ τους χειμώνες της θάλασσας και σήμερα το απολαμβάνω αυτό το σύθαμπο στο Θερμαϊκό αφού φυσά νοτιάς, θέλω να σου πω κύριε Ντένη μου πως η γαλήνη που αποπνέει η πρώτη εικόνα , αυτά τα ατάραχα νερά ...είναι ό,τι πρέπει , έρχεται σα βάλσαμο τούτο σήμερα πρωί Κυριακής που πρωτοβλέπω την υπέροχη ανάρτησή σου. Να είσαι καλά. Μια καλή εβδομάδα σου εύχομαι και καλή συνέχεια στην τόσο ενδιαφέρουσα θεματολογία σου.
    Σου στέλνω ιδιαίτερους χαιρετισμούς από το Νίκο. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Μαριάνθη που και σήμερα η ανάρτησή μου σου άρεσε. Στ΄αλήθεια οι φάροι, σαν κτίσματα, έχουν μια ξεχωριστή γοητεία. Θα τελειώσουμε στα Κύθηρα όπου και εκεί οι φάροι είναι πανέμορφοι.
      Την αγάπη μου σε όλη την οικογένεια και καλή σας βδομάδα..

      Διαγραφή
  2. Μαριάνθη μου μία απο τα ίδια κι εδώ, μόνο που εμείς είμαστε παντελώς αποκλεισμένοι και θαλασσόδαρτοι (ουδεμία σχέση με τη γαλήνια εικόνα που θαύμασες).
    Τλπ έστω κι υπο αποκλεισμό, έστω και με άσχημη ψυχολογία έρχομαι να καταθέσω για μια ακόμα φορά το θαυμασμό μου στον γράφοντα για την εμπεριστατωμένη ανάρτηση.
    Οι Φάροι βέβαια της Ζακύνθου, οφείλω να παραδεχθώ, μακράν κατώτεροι των άλλων “ομόαιμων” Νησιών απο άποψη αρχιτεκτονικής. Ισως προ των σεισμών νάταν αλλιώς.
    Ο Φάρος του Αγ.Νικολάου του Μώλου , ο πλέον προσβάσιμος, ανέκαθεν αποτελούσε λόγω θέσης τόπο μυστικών συναντήσεων νεαρών ζευγαριών!
    Του Κρυονερίου ήταν και παραμένει ενας προσφιλής περίπατος και μία τρυφερή αναφορά λόγω γειτνίασης με τον Κόκκινο Βράχο. Οι υπόλοιποι πολύ απομακρυσμένοι και δύσκολα προσβάσιμοι
    και αν τώρα θάπρεπε να επιλέξω καποιον,σίγουρα θάταν των Στροφάδων...σε πλήρη απομόνωση! αλλά και ο πιο όμορφος αρχιτεκτονικά.
    Ντένη μου ευχαριστώ για τούτο το Κυριακάτικο σεργιάνι,σε μια ταραγμένη εποχή. Νάσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Χαρά.
      Οι φάροι του νησιού σου, τουλάχιστον όπως τους βλέπω στις φωτογραφίες, είναι πανέμορφοι.
      Και φυσικά ο φάρος του Μώλου προσφέρεται για ερωτικούς περιπάτους. Το ίδιο είχαμε και με το φάρο του Μώλου της Πάτρας. Εκεί πλέκονταν τα νεανικά μας ειδύλια.
      Καλή σου βδομάδα.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα
    Όμορφοι και τούτοι οι φάροι... ατενίζουν το απέραντο γαλάζιο πάνω στα γραφικά ακρωτήρια ενός αγαπημένου μου νησιού.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Ελένη και καλή σου βδομάδα.
      Στ΄αλήθεια είναι πανέμορφοι οι φάροι του αγαπημένου νησιού σου.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Ντένη,
    ωραῖα χρώματα οι φάροι, είναι αυτοί που γλυτώνουν τα βαπόρια και τους ναυτικούς εν μέσω φουρτουνας, ποῦσι κλπ.


    Κι εγώ σου στέλνω τα συγχαρητήριά μου για το νοσταλγικές αυτές φωτογραφίες από την χῶρα του φωτῶς τῆς δικής μας χῶρας

    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μου Γαβρίλη καλησπέρα.
      Εσύ βέβαια με τα ταξίδια σου θα έχεις γνωρίσει πολλούς φάρους σε όλο τον κόσμο. Ο δικός μας Καββαδίας σε κάποιο του ποιήμα τραγουδάει τους φάρους της Ίντιας που είναι δύσκολο να τους διακρίνεις. Όμως κι΄οι δικοί μας έχουν την ξεχωριστή δική τους ομορφιά.
      Νάσααι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  5. M'' αυτή τή την πανέμορφη και σπάνια έρευνα , μας έχεις εντυπωσιάσει , μόνο το δικό σου μυαλό το κεφαλονίτικο θα μπορούσε να τη φανταστεί !!! Υπέροχες φωτογραφίες !! Τα κατάφερες πάλι να με γεμίσεις νοσταλγία βλέποντας απέναντι τον Αίνο, σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια ! Εύχομαι να είσαι καλά πάντα να μας αιφνιδιάζεις με τέτοιες όμορφες και σπάνιες αναρτήσεις .Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου γλυκιά μου καλησπέρα.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια σχετικά με το κεφαλονίτικο μυαλό μου. Δεν βαρυέσαι. Ένα συνηθισμένο και πολυμεταχειρισμένο μυαλό είναι. Βέβαια δεν ήταν δυνατόν να λείπει ο Αίνος από τις φωτογραφίες.
      Θα συνεχίζω όσο μπορώ να προσφέρω τις ομορφιές των νησιών μας διότι το αξίζουν.
      Καλάη σου βδομάδα και θα τα πούμε.

      Διαγραφή
  6. Τί υπέροχα κτίσματα!!! αγαπητέ Ντένη οι φάροι, από μικρή με γοήτευαν να στέκονται αγέρωχα εκεί στην άκρη των βράχων, χωρίς να φοβούνται τη θαλασσοταραχή και τους σφοδρούς αέριδες, να δείχνουν το δρόμο στα καράβια. Εχω τον κατάλογο 23 πινάκων μιας έκθεσης της ζωγράφου Άννας Παπαιωάννου με φάρους. Δεν γράφει από ποιά μερη είναι αλλά είναι πανέμορφοι. Κρίμα που δεν μπορώ να στούς στείλω. Θα προσπαθήσω όταν έρθει ο Στράτος στο Μόλυβο. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Δώρα μου και καλή σου βδομάδα.
      Στ΄αλήθεια οι φάροι έχουν μιά μεγάλη και παράξενη γοητεία πάνω μας. Το σχήμα τους, ο χώρος που βρίσκονται, η ιστορία που κουβαλάνε πάνω τους και ακόμη πιό πολύ η αποστολή τους.
      Θα περιμένω τους φάρους που έχεις όταν έλθει στο νησί ο Στράτος.
      Περιμένω να μου γράψεις.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  7. Διαβάζοντας την κάθε ανάρτηση σου για τους φάρους και την περιγραφή τους , δεν σου κρύβω ότι μου έρχονται στο νου ιστορίες που κατά καιρούς έχω διαβάσει για φάρους, φαροφύλακες,νύχτες σκοτεινές,κύματα θεόρατα και ναυάγια.
    Να είσαι καλά Ντένη, να έχεις μια καλή εβδομάδα και πάντα μας.....ταξιδεύεις όπως εσύ ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι αγαπητή μου Σωσώ, ότι σε όλους μας οι φάροι φέρνουν αυτές τις τρομερές ιστορίες τους σαν τους αντικρύζουμε. Όπως τα λες. Για νύχτες τρομακτικές, για ανέμους, θεόρατα κύματα, για ναυάγια. Όμως τις πιό πολλές φορές είναι αυτοί, οι φάροι, που σώζουν τους ναυτικούς από τις τραγωδίες.
    Μοίρα σκληρή κουβαλούν πάνω τους.
    Νάσαι καλά και καλή σου βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πάντα είμαι γοητευμένη με τους φάρους, αγαπητέ μου Ντένη, γι αυτό και χάρηκα και την σημερινή σου αφιέρωση σ΄αυτούς!
    Ευχαριστώ για την ξενάγηση και για τα τόσα που έμαθα!
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Μάγδα.
      Χαίρομαι που πάντα βρίσκεις λίγο χρόνο για μιά σου επίσκεψη στα Εφτάνησα κι΄έναν καλό λόγο.
      Νάσαι πάντα καλά.

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα και καλό μήνα!Υπέροχη η ανάρτηση σου!Με πολύ όμορφες φωτογραφίες και υπέροχες πληροφορίες για τους πολυαγαπημένους φάρους!Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλοδεχούμενη πάντα στα Εφτάνησα αγαπητή μου Σπυριδούλα.
      Είναι κάτι πολύ όμορφο για μένα να αρέσουν όλα όσα παρουσιάζω στην ιστοσελίδα μου.
      Νάσαι καλά..

      Διαγραφή
  11. Σε προηγούμενη ανάρτηση σού έγραψα τι είναι οι φάροι για μένα... Τα άλλα τα είπαν οι παραπάνω σχολιαστές... Ο θαυμασμός μου για όλα αυτά τα στολίδια σας δεδομένος...

    Χαιρετώ σε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το ίδιο θα πω και σε σένα καλέ μου φίλε Στράτο.
    Χαίρομαι που σου αρέσουν τα όσα παρουσιάζω στα Εφτάνησα.
    Νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντένη μου γλυκιέ μου καλή σου μέρα.
    Όλο τον Γενάρη ήμουν στη Φλώριδα. Πέρασα πολύ ωραία. Χτες γύρισα και νάμαι στα αγαπημένα μου Εφτάνησα.Και τούτοι οι φάροι ωραίοι όχι όμως σαν τους άλλους. Πάντως το κείμενο της εργασίας σου πάρα πολύ ωραίο και κατατοπιστικό.
    Νάσαι καλά γλυκέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι αγαπητή μου Κική που τα πέρασες τόσο όμορφα στη Φλώριδα.
      Καλώς όρισες.
      Σ΄ευχαριστώ που πέρασες και από τα Εφτάνησα και άφησες όμορφα λόγια για την εργασία μου.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  14. Ατέλειωτες οι ομορφιές των Επτανήσων.Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα με εντυπωσίαζαν τόσο πολύ οι φάροι.Έχω εκτυπώσει τις σχετικές αναρτήσεις σου και στις επόμενες επισκέψεις στα νησιά μας θα ψάξω να τους δω ζωντανά.Να είσαι καλά φίλε Ντένη για να μας προσφέρεις αυτά τα όμορφα ταξίδια!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντώνη φίλε μου, σαν εφτανησιώτης θα ξέρεις ότι οι ομορφιές των νησιών μας είναι ατέλειωτες.
    Κι΄εγώ, πιστός λάτρης τους, συνεχίζω να τις παρουσιάζω.
    Πάντως, σαν βρεθείς στα νησιά μας ρίξε μια ματιά και στους φάρους. Αξίζει τον κόπο.
    Την αγάπη μου στην οικογένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τους περισσότερους τους έχω φωτογραφήσει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώώώώώώπαααααααα δε το πιστεύωωωωωω!!! Εσύ κατάφερες να φωτογραφίσεις ανεμοστρούφουλα, οι Φάροι θα σου γλύτωναν;;;;
      Συγγνώμη Ντένη μου,αλλά με προκάλεσε
      Αντε πάρε τώρα το παπόρο και βουρ για Πάτρα και παρακάλα να μη βρούνε τη νάρκη να πηγαίνουμε, τσουπ με τη μία!

      Διαγραφή
    2. Αγαπητή μου Κική.
      Νομίζω ότι σε κάποιο μπλογκ σου έχω δει ένα δυό.
      Την καλημέρα μου

      Διαγραφή
    3. Αγαπητή μου Χαρά.
      Επεισοδιακή η εφόρμησή σου σήμερα και μου ανέτρεψε τη σειρά των απαντήσεων. Τι το ήθελες;
      Την αγάπη μου γλυκιά μου.

      Διαγραφή
  17. Τι βλέπουν τα ματάκια μου; ΖΑΚΥΝΘΟΣ;
    Λατρεύω Ζάκυνθο!
    Νησί με πάθος. Εχει γεννήσει παθιασμένους έρωτες και πού είσαι ακόμα...σιγά μη το επιπλήξουμε για τους Φάρους του.
    Κοντά είναι το Καλοκαιράκι μας περιμένει για μιά επίσκεψη. Τι λέτε;
    Κλέλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Κλέλια καλή σου μέρα.
      Μεγάλη η αγάπη σου για τη Ζάκυνθο και στ΄αλήθεια είναι ένα νησί που το αξίζει.
      Συμφωνώ μαζί σου ότι είναι το νησί των παθιασμένων ερώτων. Αν το επισκεφτείς πρόσεχε μην την πάθεις.
      Νάσαι καλά και να περνάς από τα Εφτάνησα.

      Διαγραφή