Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013


O οικισμός Άγιος Προκόπιος 
στη Μέση Κέρκυρα.

Ένα χωριό με εφτακόσια χρόνια ιστορία.


Ο  οικισμός Άγιος Προκόπιος Μέσης Κέρκυρας.
Μπορεί να πει κανείς πως όλα τα χωριά της Κέρκυρας έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά αλλά και την δική τους ξεχωριστή ιστορία. Κι΄αυτό είναι μιά αλήθεια. Όμως με το χωριό Άγιος Προκόπιος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Και τούτο διότι το χωριό αυτό κουβαλά πάνω του μια ιστορία πάνω από εφτακόσια χρόνια. Κι΄αυτό είναι μιά αλήθεια.

Μία ακόμη χαρακτηριστική άποψη του οικισμού.
Ο παραδοσιακός οικισμός Άγιος Προκόπιος βρίσκεται σκαρφαλωμένος σ΄έναν καταπράσινο λόφο της Μέσης Κέρκυρας.
Για πρώτη φορά συναντάται σε ιστορικές πηγές το 1381 ως βαρωνία ή Φέουδο Psorarci, ενώ το 1497 αναφέρεται σαν “χωρίο των Ψωραραίων” Το όνομα αυτό, άγνωστο πότε, φαίνεται ότι δόθηκε στο χωριό μετά από την ασθένεια της ψώρας που χτύπησε τους κατοίκους του. Ένα όνομα όμως που κάπως ενοχλούσε.
Με τον σχηματισμό των πρώτων Δήμων το 1866, θα αποτελέσει ομώνυμο οικισμό του Δήμου Αστυγειτόνων, που αργότερα, το 1869, συγχωνεύεται με τον Δήμο Μεσοχωριτών.

Χαρακτηριστική η ντόπια αρχιτεκτονική.
Παρ΄όλα αυτά την 5η Μαρτίου του 1919 με βασιλικό διάταγμα θα πάρει το όνομα Κοινότης Ψωραρών.
Με την διάλυση των Δήμων το 1920 και την δημιουργία Κοινοτήτων, μαζί με τους Καστελάνους της Μέσης Κέρκυρας θα αποτελέσουν μία Κοινότητα.
Θα περάσουν όμως πάρα πολλά χρόνια και μόλις το 1936 θα μετατραπεί σε κοινότητα του Αγίου Προκοπίου.
Το 1995 όμως, κάτω από το σχέδιο “Καποδίστριας” μαζί με τους οικισμούς Γαστούρι και Κυνοπιάστες θα αποτελέσουν τον Δήμο Αχιλλείων.
Ο οικισμός του Αγίου Προκοπίου διοικητικά ανήκε στην περιοχή της Μέσης αφού βρίσκεται στη μέση του νησιού της Κέρκυρας και εδιοικείτο από τους κατοίκους του χωριού που ονομάζονταν Γέροντες ή Προεστοί.
Ο οικισμός του Αγίου Προκοπίου αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής, με γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια  και είναι άριστα διατηρημένος.

Μία από τις γειτονιές. 
Αποτελείται από τέσσερεις γειτονιές, Καρδάτικα, Λιγνάτικα, Μαλαμάτικα και Κάτω Γειτονιά.
Ο οικισμός διαθέτει τρεις εκκλησίες με πρώτη τον Άγιο Προκόπιο του oποίου φέρει και το όνομα. Η εκκλησία αυτή υπήρχε ήδη από τον 16ο αιώνα. Όμως κάποια στιγμή, στα τέλη του 19ου αιώνα καταστράφηκε από πυρκαγιά οπότε ξανακτίστηκε και ολοκληρώθηκε το 1937 και είναι αυτός που υπάρχει και σήμερα.

Το Πορτόνι.
Η παλαιότερη γραπτή μαρτυρία που υπάρχει για το ναό του Αγίου Προκοπίου αναφέρεται στις 7 Ιουνίου του 1511 όπου γίνεται μαρτυρία για την παραχώρηση του ναού στον ιερέα Αθαν. Μωραϊτη από το χωριό Καμάρα.

Εντυπωσιακό το καμπαναριό της εκκλησιάς.
Η εκκλησιά του Αγίου Βασιλείου είναι ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα του οικισμού και υπήρχε από τον 16ο αιώνα. Οι αγιογραφίες του ναού είναι δείγμα της εγχώριας λαϊκής παραγωγής.
Ο ναός της Αγίας Τριάδος και Αγίων Πάντων είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού της Κέρκυρας. Το πέτρινο τέμπλο του είναι διακοσμημένο με γύψινα ημίγλυπτα και αγιογραφίες ονομαστών αγιογράφων της εποχής, όπως του Θ. Αγγελάτου και Δανιήλ Κόκλα. 

Ένα χαρακτηριστικό δρομάκι του χωριού.
Οι τοιχογραφίες που σώζονται ανάγονται στον 18ο αιώνα.
Όπως όλα τα χωριά της Κέρκυρας και ο Άγιος Προκόπιος τηρεί τα πατροπαράδοτα έθιμα μέχρι σήμερα. Τη δεύτερη μέρα της Διακαινησίμου εβδομάδας, τη λεγόμενη Νέα Δευτέρα, λιτανεύεται η αμφιπρόσωπη εικόνα της Παναγίας και της Αναστάσεως του Κυρίου. Ιστορικά η λιτάνευση αυτή μαρτυρείται από το 1671.

Μία από τις εκκλησιές του χωριού.
Την Κυριακή των Αγίων Πάντων γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο φερώνυμο ναό ενώ στις 8 Ιουλίου πραγματοποιείται ένα από τα πλέον ονομαστά πανηγύρια του νησιού προς τιμή της γιορτής του Αγίου Προκοπίου.
Το χωριό αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ντόπιας αρχιτεκτονικής. Απαρτίζεται από οικιστικά σύνολα (γειτονιές) που παρουσιάζουν αμιγή παραδοσιακά στοιχεία. Για αρκετές κατοικίες που σώζονται μέχρι σήμερα υπάρχουν μαρτυρίες από τον 17ο αιώνα. Το 1978 το χωριό κηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός.

Η θρυλική ελιά του Αγίου Προκοπίου.
Ο οικισμός του Αγίου Προκοπίου πραγματικά περιστοιχίζεται από τον “Κερκυραϊκό ελαιώνα.”  Υπεραιωνόβιες ελιές και κυπαρισσώνες φτάνουν μέχρι  τα σπίτια του χωριού. Μιά ελιά μάλιστα έχει χαρακτηριστεί σαν η μεγαλύτερη του νησιού αφού η περίμετρος του κορμού της ξεπερνάει τα 19 μέτρα.
Είναι προς τιμή των κατοίκων ότι στο χωριό υπάρχει μια πλήρη οργάνωση σε Πολιτιστικούς Συλλόγους, Χορωδία, Φωτογραφική Ομάδα και κατά καιρούς οργανώνονται θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και άλλα.

Μιά υπέροχη ομορφιά υπάρχει σε όλο το χωριό.
Ένα χωρίο πανέμορφο, ιστορικό και φιλόξενο. Ένα χωριό που τιμά την Κέρκυρα και την ιστορία της. Μια επίσκεψη αξίζει.

Να ευχαριστήσω την καλή μου φίλη
 «Ρεγγίνα»Τατιάνα Ε-Γ Καρύδη
και τον κ. Δημήτρη Ε-Γ Καρύδη
για την αμέριστη βοήθειά τους στο κείμενο
και τις υπέροχες φωτογραφίες τους.

www.corfuvisit. net.

Μην ξεχνάτε να επισκεφθείτε και την άλλη ιστοσελίδα μου. http://hellascafe,blogspot.com  Πάντα κάτι ενδιαφέρον υπάρχει.
Σας ευχαριστώ.

30 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΥΡΙΕ ΝΤΕΝΗ ΜΟΥ!!!
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΓΟΗΤΕΥΣΕ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ Η ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΕ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ. ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΠΟΡΤΟΝΙ , ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΝΟΥ Η ΡΕΓΓΙΝΑ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΗΣ.ΟΛΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥ ΜΑΣ ΟΜΟΡΦΥΝΕΣ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΠΩΡΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΦΙΛΙΑ ΣΤΑ ΕΓΓΟΝΑΚΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Νάσαι καλά που περνάς από τα Εφτάνησα. Στ΄αλήθεια πρόκειται για ένα πανέμορφο χωριό. Βέβαια εκείνα τα χρόνια που το γνώρισα εγώ ήταν κάτι άλλο. Όσο για το πορτόνι στ΄αλήθεια είναι ένα άγαπημένο κομμάτι από το σπίτι της Τατιάνας.

      Διαγραφή
  2. Φίλε Ντένη, αυτά τα αφιερώματα που αφορούν μικρά (και ίσως ξεχασμένα από τη λεγόμενη κοσμικότητα) χωριά, είναι από τα αγαπημένα μου.
    Άψογη παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα αγαπητέ μου Ιχνηλάτη.
      Έχω έτοιμα και άλλα χωριά την Μέσης Κέρκυρας τα οποία όλα είναι πανέμορφα και στα περισσότερα από αυτά για κάποιο διάστημα έχω ζήσει.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  3. Το "Πορτόνι" της Ρεγγίνας, η "θρυλική ελιά του Αγίου Προκοπίου" με τον παράξενο κορμό της και τα σαλκίμια (τα ανθισμένα μωβ άνθη που κρέμονται σα σταφύλια) της τελευταίας φωτογραφίας, με εντυπωσίασαν, Ντένη.
    Βλέποντας κάποιος όλες τις φωτογραφίες του χωριού θα έλεγε πως είναι κάποιο της ηπειρωτικής Ελλάδας, δεν ξέρω αν κάνω λάθος πάντως δεν έχει χρώμα Κέρκυρας... φυσικά από αυτά που ξέρουμε.

    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε Στράτο είναι πανέμορφο χωριό και έχει δίκιο η Τατιάνα να είναι περήφανη γι΄αυτό.
      Όσο για την αρχιτεκτονική την απάντηση σου δίνει η ίδια η Τατιάνα.
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  4. Ντένη μου Υπέροχο το αφιέρωμα και με "πινελιές" αγάπης.. Ήταν σαν να πέρασες από τις γειτονιές και τις περπάτησες. Η τρίτη από το τέλος φωτογραφία δείχνει την είσοδο για την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου που είναι και το κοιμητήριο και είναι στη γειτονιά Μαμαλάτικα (έχει πολύ συχνά το επίθετο Μάμαλος). Η 4η από το τέλος και έως και την 7η είναι στη γειτονιά Καρδάτικα ή Καρυδάτικα (με συντριπτική πλειοψηφία του επιθέτου Καρύδης).
    @Στράτο μου, έτσι είναι πολλά χωριά της Κέρκυρας και ιδίως της περιοχής Μέσης, αν και το δικό μου...το πιο όμορφο!.... Το δικό μας πάντα είναι τ ομορφότερο σ όλα... και όλοι έχουμε δίκιο..
    Ως προς το πορτόνι του πατρικού μου σπιτιού, είναι όντως αγαπημένο όπως και το σπίτι.
    Ντένη μου Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!
    Τα φιλιά μου σ όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τατιάνα μου καλή μου.
      Χαίρομαι που σου άρεσε. Το άξιζε το πανέμορφο χωριό σου.
      Στις λεζάντες των φωτογραφιών απέφυγα την πολυλογία.
      Σε κάποια τάξη του γυμνασίου είχα ένα φιλόλογο Μάμαλο.
      Πάντως πολλά οφείλω σε σένα και στον Δημήτρη.
      Νάσαι καλά καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Μια μικροσκοπική διόρθωση: το χωριό Καμάρα.

    Καλό βράδυ σου
    (η Χαρά το τηλ κλειστό.. έστειλε μέιλ...κάποια στιγμή θα είναι η ώρα. Ας έχει δύναμη..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H....μικροσκοπική διόρθωση έγινε.
      Σ΄ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. O φιλόλογος Μάμαλος δεν μπορεί να είναι απ αλλού..

      φιλιά!

      Διαγραφή
    3. Φυσικά το καταλαβαίνω ότι θα πρέπει να ήταν από εκεί.
      Πάντως στ΄αλήθεια ήταν ένας σπουδαίος εκπαιδευτικός.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  6. Υπέροχη ξενάγηση σ΄αυτό πανέμορφο χωριό!
    Έμαθα τόσα πολλά! Μάλιστα μία φωτογραφία μου θύμισε το πορτόνι της Reggina!
    Ευχαριστώ Ντένη για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάγδα μου καλη μου φίλη.
    Χαίρομαι που απόλαυσες το οδοιπορικό στον Άη-Προκόπη. Πανέμορφο χωριό.
    Το πορτόνι είναι από το σπίτι της Τατιάνας.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό απόγευμα Ντένη υπέροχο το χωριό με γέμισε νοσταλγία, γιατί κάπως έτσι κάποτε ήταν και το δικό μου ,αλλά ο Εγκέλαδος τα διέλυσε όλα . Η ελιά του Αγίου Προκοπίου καταπληκτική όπως και οι φωτογραφίες. Στο κάμπο του χωριού μου έχουμε ελιά με διάμετρο είκοσι πέντε μέτρα .Καλή εβδομάδα .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα Κάτε μου.
      Όλα τα χωριά στα νησιά μας είναι πανέμορφα. Όσο για τον εγκέλαδο άστον. Θα μας κάνει να τα φτιάνουμε ομορφότερα. Νην ξεχνάς τι είπε ο μεγάλος ποιητής μας. Το χάσμα π΄άνοιξ΄ο σεισμός ευθύς εγέμισ΄άνθη.
      Νάχεις μια όμορφη μέρα καλή μου.

      Διαγραφή
  9. ...και σε μένα,
    Ντένη μου,
    το...πορτόνι της Ρεγγίνας κάτι μου ψιθύριζε!
    Και να που ήταν αλήθεια. Θαυμάσιο μέρος και κάτοικοι!
    Σας ευχαριτούμε,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Υιώτα μου.
      Στ΄αλήθεια το μέρος είναι θαυμάσιο και οι κάτοικοί του υπέροχοι.
      Νάστε καλά εσύ και ό Δημήτρης σου.

      Διαγραφή
  10. Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς αγαπητέ μου Ντένη, το πορτόνι, τις γειτονιές
    και τα καντούνια τους, το πανέμορφο καμπαναριό, την ελιά, κάθε γωνιά του ξεχωριστή.Ένα παραδοσιακό χωριό με τόση ιστορία.Αν κι έχω πάει στην
    Κέρκυρα εκεί δεν πήγα. Έτσι και ξαναβρεθώ οπωσδήποτε θα το επισκεφθώ.
    Από σένα πολλά θα μάθουμε ακόμη.
    Νάσαι πάντα καλά
    Πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου το πρότεινα κι΄εγώ αγαπητή μου Ρισσιάνα.
      Αν βρεθείς στην Κέρκυρα κάμε μια βόλτα στα χωριά της Μέσης. Θα σου μείνουν αλησμόνητα. Σύντομα θα έχω και άλλα χωριά από αυτήν την περιοχή.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Ένα τέτοιο κυκλικό πορτόνι είχε το διπλανό μας σπίτι,
    πιτσιρικάς ανέβαινα επάνω,
    Σήμερα μόνο ερείπια, χαλάσματα και κουκουβάγιες υπάρχουν ένεκα σεισμών,

    Είναι κι αυτό μια εκδίκηση της φύσης να μην αφήνει τίποτα όρθιο, αλλά και μια ανακλυκλωση ψυχών αφού εμείς φύγαμε από εκεί.

    Νάσαι καλά Ντένη

    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα φίλε μου Γαβρίλη.
      Χαίρομαι που αυτή η ιστορική μου αναδρομή στον Άη-Προκόπη της Κέρκυρας σου θύμισε το πορτόνι της γειτονιάς σου.
      Νάσααι καλά.

      Διαγραφή
  12. Αγαπητέ Ντένη, δεν νομίζεις ότι είναι καιρός να αφήσουμε τα κύριος και κυρία που δεν μου αρέσουν καθόλου και το ξενόφερνο πληθυντικό; Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιούσε το πληθυντικό μόνο για τους πολλούς και πολύ σωστά νομίζω. Είμαι ακόμα στην Αθήνα με τις εγγονές μου και θα γυρίσω στο νησί στις 15/ο2. Όσο για το Σπύρο πρέπει να κάνεις κάποιο λάθος μήπως έχεις ακούσει για το γιό του; Τέλος πάντων σε διαβεβαιώ ότι και ο Σπύρος και ο Θανάσης είναι πολύ εντάξυ ξέρω τί σου λέω. Με σ....... χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aγαπητή μου Δώρα.
      Την πρωτοβουλία της κατάργησης του πληθυντικού μεταξύ μας την είχα αφήσει σε σένα. Χαίρομαι που υιοθετείς τον ενικό. Στ΄αλήθεια και μένα πολύ με ενοχλεί ο πληθυντικός.
      Πολύ ευχάριστο το ότι είσαι ακόμη στην Αθήνα με τις εγγονές σου. Καταλαβαίνω τη χαρά σου.
      Σχετικά με τον Σπύρο και το Θανάση θα σου γράψω.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  13. Τι όμορφο χωριό...και τι πλούτος ιστορικός! Αυτά είναι τα διαμάντια μας και πρέπει να τα προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Πολύ όμορφη παρουσίαση Ντένη. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Μαρία.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.
      Στ΄αλήθεια πρόκειται για ένα από τα πιό όμορφα χωριά της Μέσης Κέρκυρας. Θα παρουσιάσω και άλλα.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  14. Dennis... τι όμορφο χωριό!! και αυτή η Εληά!! άψοχη... και όλα!! καταπράσινο!!!... ααα... πρέπει να πάω στην Κέρκυρα!!!
    καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Παρασκευή - Λαμπρινή καλή σου μέρα.
    Στ΄αλήθεια ο Άη-Προκόπης είναι από τα πιό όμορφα χωριά της Μέσης Κέρκυρας.
    Αξίζει μιά επίσκεψη. Να αποφασίσεις ένα ταξιδάκι στην Κέρκυρα.
    Καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφο χωριό ! Κατά τη γνώμη μου επειδή μου θύμισε πολύ Τοσκάνη , ίσως θα έπρεπε να συντηρηθεί καλύτερα !!!! Πως και ζει ακόμα αυτή η ελιά και δεν κόπηκε για καυσόξυλα σαν την ελιά του Πλάτωνα στην Αθήνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γαπητό μου Φεγγαράκι.
      Σ΄ευχαριστώ για το πέρασμά σου από τα Εφτάνησα. Δεν ξέρω αν η Κέρκυρα μοιάζει με την Ιταλία όμως η ομορφιά του νησιού μας είναι το κάτι άλλο.
      Την εληά δεν την έκοψαν για καυσόξυλα διότι από πείρα γνωρίζω ότι οι Κερκυραίοι σέβονται και λατρεύουν το νησί τους.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή