Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013



Οι Φάροι στα Εφτάνησα.

Κεφαλονιά. 

Αρχιτεκτονικά μνημεία που στολίζουν τα νησιά μας.



Ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων, το γνωστό Φανάρι, στο Αργοστόλι όπου συγκεντρώνει πολλούς από του τουρίστες,

Μετά από την Λευκάδα σειρά τα πλησίον της νησιά της Ιθάκης και της Κεφαλονιάς να μας μιλήσουν και αυτά για τους φάρους τους.

Ο φάρος στον Άγιο Ανδρέα Ιθάκης.
Ο φάρος αυτός χτίστηκε το 1848  στην ανατολική ακτή του λιμανιού της Ιθάκης και το όνομά του το οφείλει στον ομώνυμο ναό που βρίσκεται πλησίον. Διέθετε στρογγυλό λιθόκτιστο πύργο ύψους 5μ. με εστιακό 32μ. Ήταν χτισμένος σε ύψος 24μ από την θάλασσα. Με τους σεισμούς που έπληξαν τα νησιά τον Αύγουστο του 1953 ο φάρος κατεστράφει. Επισκευάστηκε το 1999 και λειτουργεί σε ανεξάρτητο πυργίο με αυτόματο πυρσό.
Δυστυχώς για τον φάρο αυτόν δεν υπάρχει καμμιά φωτογραφία

Φάρος Αγίων Θεοδώρων, Αργοστόλι.


Ο φάρος αυτός έχει χαρακτηριστεί σαν ένα μνημείο της Κεφαλονιάς.

Αποτελεί ένα από τα σημαντικώτερα αξιοθέατα αλλά και μνημείο της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για έναν παληό ανεμόμυλο που μετρατράπηκε σε ένα κυκλικό κτίσμα δωρικού ρυθμού, με είκοσι κολώνες και στεγάζεται από έναν μικρό πύργο. Το όνομά του οφείλει στην μικρή εκκλησιά των Αγίων Θεοδώρων, που υπάρχει κοντά σε αυτό. 

Μια ακόμη πανοραμική φωογραφία του υπέροχου μνημείου.
Χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα  (1828 ) από τον J.P.Kennedy, όταν το νησί βρισκόταν υπό την διοίκηση του Άγγλου Καρόλου Νάπιερ. Εγκαινιάστηκε τον Μάϊο του 1829. Είχε πυργίσκο 8μ. και αποτελούσα οικία του φαροφύλακα. Με τους σεισμούς του 1953 καταστράφηκε ολοσχερώς και ξαναχτίστηκε το 1964. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πλέον επισκέψιμα σημεία του νησιού της Κεφαλονιάς.

Ο φάρος του Γερογόμπου.

 Ο φάρος του Γερόγομπου με τη δική του ιστορία.
Στη χερσόνησο της Παλικής και στην άκρη του ομώνυμου ακρωτηρίου, σε μικρή απόσταση από το χωριό Χαβριάτα, βρίσκεται ο φάρος του Γερογόμπου. Ο παλαιός χτίστηκε το 1906 όπου και τον ίδιο χρόνο λειτούργησε για πρώτη φορά με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο, ως περιστροφικός φάρος ορατός από απόσταση 23ν.μ. Ο πύργος του είχε ύψος 13μ και το εστιακό του ήτανε  58μ. Κατά την αποχώρησή τους από την Κεφαλονιά, οι Γερμανοί ανατίναξαν τον φάρο.

Ο φάρος όπως εχτίστηκε μετά την καταστροφή του από τους  Γερμανούς.
 Στη θέση του, το 1945 χτίστηκε νέος κυλινδρικός πύργος από μπετόν ύψους 13μ. και κατοικία φαροφυλάκων. Το 1979 ο νέος φάρος ηλεκτροδοτήθηκε ενώ το 1990 μετατράπηκε σε αυτόματο ηλεκτρικό.

Ο φάρος στο Φισκάρδο.

Ένα υπέροχο αξιοθέατο ο παληός φάρος στο Φισκάρδο.
Στο πανέμορφο Φισκάρδο και πασίγνωστο λόγω μαντολίνου Κορέλι αλλά και λόγω τόπου καταγωγής του μεγάλου Νίκου Καββαδία, βρίσκεται ο ομώνυμος φάρος. Κατασκευάστηκε το 1892 με κυλινδρικό πύργο και κατοικία φαροφυλάκων. Το ύψος του πύργου είναι 14,2μ. και το εστιακό του 17μ. Και αυτό επίσης κατά την διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβυστός. 

Εκεί στέκουν πλάϊ  πλάϊ ο παληός φάρος με τον καινούργιο.
Το 1945 επαναλειτούργησε με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο και ως επιτηρούμενος. Με τους σεισμούς του ΄53 καταστράφηκε και εγκαταλείφθηκε. Όμως σύντομα χτίστηκε νέος, με τετράγωνο πύργο ύψους 14,2μ. και κατοικία φαροφυλάκων. Κοντά στον φάρο σώζεται σε καλή κατάσταση ο παληός βενετσιάνικος φάρος.

Ο φάρος των Βαρδιάνων.

 Ο φάρος των Βαρδιάνων με τη δική του ιστορία.
Στην είσοδο του κόλπου του Αργοστολίου βρίσκεται η νησίδα Βαρδιάνοι. Πάνω σ΄αυτή υπάρχει ο φάρος που έχει και το όνομά της. Ο φάρος αυτός κατασκεύσθηκε το 1824 από τους Άγγλους για λογαριασμό της Ιόνιας Πολιτείας. 

Αποτελείται από κυλινδρικό πύργο και κατοικία φαροφυλάκων. Λειτούργησε με πετρέλαιο από το 1890 μέχρι το 1950 οπότε και αντικαταστάθηκε με πυρσό ασετιλίνης. Με τους σεισμού του ΄53 καταστράφηκε ενώ μόνο ένα τμήμα του επισκευάσθηκε και μειώθηκε το ύψος του σε 8,5μ.

Ο φάρος στη Διχάλια

Ένα μνημείο για την Κεφαλονιά είναι και ο φάρος στο ακρωτήρι Διχάλια.

Τελειώνουμε με τους φάρους της Κεφαλονιάς με μια επίσκεψη στο φάρο που βρίσκεται στο ακρωτήρι Διχάλια, στον κόλπο της Σάμης και πού έχει το όνομά του. Πρωτολειτούργησε με πηγή ενεργείας το πετρέλαιο εκπέμποντας σταθερό σήμα σε απόσταση 7ν.μ. Κατά τη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβυστός Επαναλειτούργησε το 1945 με πετρέλαιο και ως επιτηρούμενος. Το 1953 εξοπλίστηκε με αυτόματο πύργο ασετιλίνης.
Στην Ζάκυνθο η επόμενη επίσκεψή μας με την γνωριμία μας με τους φάρους του νησιού.





34 σχόλια:

  1. Ξέρεις, μικρός, με γοήτευε να γίνω φαροφύλακας κι ο λόγος ήταν η μοναξιά και το αγνάντιο της θάλασσας.
    Με μεγάλη χαρά θα έμενα στο φάρο των Αγίων Θεοδώρων και να 'ρχονταν οι φίλοι μου τα Σαββατοκύριακα να τα λέγαμε και να τσουγκρίζαμε και κανα ποτηράκι...

    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στ΄αλήθεια φίλε Στράτο κι΄εμένα στα νεανικά μου χρόνια με γοήτευε αυτή η μοναξιά και η θάλασσα. Όμως όλα αλλάζουν κάποτε. Γίναμε φαροφύλακες της στεριάς.
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  2. Κατ αρχάς Ντένη μου εύχομαι η σημερινή μέρα να φέρει καλλίτερα νέα.Για άλλη μια φορά, μου απέδειξες πόσο πολύ αγαπάς τούτα τα 7 & κάτι Νησιά και πόσο δεμένος είσαι μαζί τους!
    Εγω δεν είχα απωθημένο να γίνω φαροφύλακας σαν το Στράτο.Θαύμαζα και θαυμάζω τούτα τα αρχιτεκτονικά μνημεία,αλλά κομματάκι δύσκολο να με μαντρώσεις εν μέσω θαλάσσης.Με μεγάλη μου όμως χαρά θα έμενα στον παλιό φάρο του Φισκάρδου. Μοναδικά Ομορφος απο μόνος του,αλλά και το μέρος απο τα αγαπημένα μου στην Κεφαλονιά και ...στεριανός!χαχαχα Συνδυάζει 3 σε 1 κι αυτό τον κάνει γοητευτικώτερο όλων!
    Σε περιμένω τώρα με αγωνία στη Ζάκυνθο και σου εύχομαι ολόψυχα περαστικά.
    Φιλάκια πολλά σαν γιατρικό αγαπημένε φαροφύλακα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου κορίτσι μου αγαπημένο. Νομίζω ότι διάλεξες το καλύτερο. Ένα φάρο στην στεριά όπου σε ώρα ανάγκης το κόβεις και με τα πόδια.
      Πάντως σε οποιοδήποτε φάρο εγώ φαροφύλακας.
      Νάσααι καλά κορίτσι μου

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα φίλε μου ,υπέροχες φωτογραφίες και πληροφορίες με όλες τις λεπτομέρειες .Το Φανάρι έτσι αποκαλείται από εμάς τους ντόπιους είναι ο αγαπημένος περίπατος των Αργοστολιωτών και όχι μόνο ,χειμώνα καλοκαίρι η ομορφιά που προσφέρει είναι υπέροχη .Αφού διαβούν τις καταβόθρες δίπλα και πιούν το καφεδάκι τους περατζάρουν στο Φανάρι και αντικρίζουν απέναντι τους αιώνιους αντιπάλους τους, Ληξιουριώτες.Πραγματικά ο περίπατος αυτός είναι μοναδικός ,όχι μόνο σε θάλασσα αλλά και πράσινο από την άλλη πλευρά.Ήταν ο αγαπημένος μαθητικός περίπατος ,αλλά και το άσυλο όταν κάναμε σκασιαρχείο. χαιρετώ .Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτε μου καλή μου καλημέρα.
      Όπως θα δεις διόρθωσα την παράλειψη στην λεζάντα της πρώτης φωτογραφίας. Το λέω το Φανάρι.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν όλα.
      Κών ό,τι μπορώ για τα νησσιά μας.
      Νάσαι καλά Κάτε μου
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Υπέροχες οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες της ανάρτησης σου!Ειδικά στον φάρο των Αγίων Θεοδώρων έχω βγάλει τόσες φωτογραφίες και εχω τόσο όμορφες αναμνήσεις που συγκινήθηκα πολύ που τον είδα!Να είσαι πάντα καλά και να έχεις μια υπέροχη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Σπυριδούλα.
      Χαρά μου που σου άρεσε η ανάρτηση, σου ξύπνησε κάποιες αναμνήσεις - καλές πάντως γιατί μόνο καλές προσφέρουν τα νησιά μας - και έζησες κάποιες αξέχαστες στιγμές.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  5. Ντένη μας,
    ...έμαθα ότι σε πείραξε το κρύο... Μαζί με τις ευχές να το ξεπεράσεις, θα σου πω ότι μια φανταστική βόλτα στους φάρους σου, θα σου ανανεώσει το οξυγόνο...
    Με την προσπάθειά μου να σε κάνω να χαμογελάσεις -κι όχι να μου...θυμώσεις-
    σε συγχαίρω ακόμη μια φορά για την ομορφιά που μας ταξιδεύεις.
    Πάντα με την αγαπη,
    Υιώτα και Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου. Το κρύωμα το άρπαξα στο προαύλιο του σχολείου περιμένοντας τα παιδιά. Εκεί φυσάει επί 24/ώρου βάσης ένας τρομερά παγωμένος αγέρας. Και πάει. Τώρα το πολεμάω αλλά από ότι δείχνει θέλει χρόνο.
      Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φάροι της Κεφαλονιάς.
      Την αγάπη μου σε σένα και τον Δηνήτρη.

      Διαγραφή
  6. Τις εγκαρδιες ευχες και απο την καινουργια σου φίλη!Ενα θα γραψω μόνο για τούτο το αρθρο!Οπως και να είναι ο φάρος, μας δείχνει παντα το ασφαλές λιμάνι, ή το σημείο αποφυγής!Μακάρι στη ζωή μας να βρίσκονται αληθινοί φάροι που να μας δείχνουν τη σωστή πλεύση!Και πέρα απο τους γονείς και τους δασκάλους μας εδώ μέσα σ αυτόν τον χώρο εχω γνωρίσει ζωντανούς φάρους, φίλε Ντένη που με τα γραπτά τους και την παρουσία τους φωτίζουν την καθε μας μέρα!και ενας απο αυτους παραμενεις και εσύ!
    με εκτιμηση
    Βabry-b....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Barby καλησπέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ για την επίσκεψη.Χαίρομαι που το θέμα μου σου άρεσε. Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της ιστοσελίδας το μόνο που επεδίωξα ήταν να μιλάω όμοεφα, σωστά και με αλήθεια σε όσους θα κάνουν τον κόπο να με διαβάζουν.Χαίρομαι που είσαι μιά καλή καιειλικρινής αναγνώστριά μου.
      Νάσαι καλά αγαπητή μου και θα τα λέμε.

      Διαγραφή
  7. Τω καιρό εκείνω, έτσι αρχίζουν τα Ευαγγέλια, (δεν ξέρω αν κάνω λάθος στην ορθογραφία, αν ναι συγχωρέστεμαι, καθότι έχω να τ' ακούσω από όταν ήμουν μαθητής δημοτικού.

    Τον καιρό εκείνον λοιπόν υπήρχε ένας φάρος σαν μια μικρογραφία του μνημίου της Ουάσινγκτων, μια ψηλή κολώνα την άναβαν τις νύχτες με πετρέλαιο, ή λάδι, (την έβλεπα απ' το χωριό μου) μετά τους σεισμούς καταστράφηκε, τώρα στη θέση του υπάρχει μια αυτόματη κολώνα χαμηλή που αναδίδει περιστρεφόμενο φως πρασινοπό, είναι ο φάρος της ΠΥΛΑΡΟΥ στην Αγία Ευφημία..

    χαιρετώ σε

    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου φίλε Γαβρίλη.
      Λυπάμαι αλλά, παρ΄όλες τις έρευνες που κάνω προκειμένου να συλλέξω υλικό, γι΄αυτή τη κολώνα - φάρο - που μου λες δεν συνάντησα τίποτα,
      Νάσαι καλά φίλε μου.

      Διαγραφή
  8. Ποσες όμορφιές έχεις αγαπημένη μου Κεφαλονιά!Πόσο όμορφη είσαι αγαπημένη μου Κεφαλονιά!Κάθε φορά που διαβάζω για την Κεφαλονιά, όμορφες αναμνήσεις, όμορφες εικόνες στο μυαλό μου! Ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές που μου δίνεις διαβάζοντας ότι αφορά την δεύτερη μου πατρίδα (Ελλάδα) το δεύτερο μου νησί (Κεφαλονιά)!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητό μου Δελφινάκι.
    Στ΄αλήθεια εκτιμώ πάρα πολύ την αγάπη που έχεις για τον δεύτερο τόπο καταγωγής σου, την Κεφαλονιά. Χαίρομαι που σου αρέσουν οι αναρτήσεις μου σχετικά με το νησί μας και σε διαβεβαιώ ότι θα συνεχιστούν.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ μου κύριε Ντένη, βρίσκομαι στην Αθήνα εδώ και 20 μέρες και δεν έχω πολύ χρόνο για να γράφω. Θέλω τώρα που είμαι εδώ να χαρώ, όσο μας επιτρέπουν οι σχολικές τους υποχρώσεις, τις εγγονές μου που μου λείπουν πολύ γιατί τις βλεπω μόνο δύο φορές το χρόνο. Το είχα καταλάβει για τις πεποιθήσεις μας όμως ομολογώ ότι με μπερδέψατε λίγο με το Σπύρο και Θανάση. Οι αναρτήσεις όπως πάντα πολύ όμορφες και διδακτικές. Πολύ φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου κ. Δώρα καλή σου μέρα.
      Πιστεύω πως θα τα πέρασες όμορφα στν Αθήνα και να απόλαυσες τις εγγονές σου. Αυτά τα μπουμπούκια είναι για μας η μεγάλη χαρά. Με το Σπύρο και το Θανάση δεν υπήρχε πρόθεση να σε μπερδέψω. Από μένα έχουν μια κριτική όσοι δημόσιοι άνδρες ξεφεύγουν από την ευθεία.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  11. Αγαπητέ μου Ντένη,
    πάλι με μάγεψαν οι όμορφοι φάροι της ιδιαίτερης πατρίδας μου Κεφαλονιάς.
    Τον Φάρο του Αργοστολιού όσο και του Φισκάρδου τους γνωρίζω πολύ καλά και
    σίγουρα δεν παύουν οι αναμνήσεις να ξαναγυρίζουν στο μυαλό μου.
    Να είσαι πάντα καλά, πιστεύω πως έχεις αναρρώσει απο την γρίππη.
    Πολλούς πολλούς χαιρετισμούς
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή μου Ρισσιάνα.
      Οι φάροι του νησιού μας είναι πανέμορφοι. Χαρά μου που σε γύρισα στα περασμ΄να και το χάρηκες.
      Η γρίππη συνεχίζει να με ταλαιπωρεί. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει βελτίωση με το τρομερό κρύο που μας χτυπάει αυτές τις μέρες.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  12. Υπέροχη η συνέχεια των αφιερωμάτων στους Φάρους των Επτανήσων!
    Συγχαρητήρια φίλε Ντένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ιχνηλάτη.
      Χαίρομαι που περνάς από το σπιτικό μου και απολαμβάνεις τις ομορφιές των νησιών μας.
      Νάσαι καλά.

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια για το αρθρο σας. Ειναι όμως παράλειψή σας να μην υπάρχει καμμία αναφορά για την πηγή τόσο των κειμένων σας όσο και των φωτογραφιών σας, δηλαδή ότι έχει γίνει copy-paste από την ιστοσελίδα για τους Ελληνικούς Φάρους http://www.faroi.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ανώνυμε/η.
      Αρχή μου να μην απαντώ στη δειλία. Διότι δειλία είναι η απόκρυψη του ονόματός σου. Παραβαίνω την αρχή μου λόγω της ευγένειας των γραφτών σου.
      Η σημερινή ανάρτηση είναι το 1/6 από μια σειρά έξη αναρτήσεων με τον γενικό τίτλο Οιφάροι στα Εφτάνησα.Έχουν προηγηθεί τρεις (Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα,)στο τέλος των οποίων υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πηγών με πρώτη την αξιόλογη www.Faroi.com Πήγαινε να τα δείς.
      Την επόμενη φορά που θα περάσεις από τούτο το χώρο βάλε το όνομά σου. Εκτός κι΄αν το συχένεσαι.

      Διαγραφή
  14. Αγαπητέ Ντένη
    Χαίρομαι που συνεχίζεις με τους Φάρους. Είναι πολύ ωραίο και ενδιαφέρον θέμα.
    Αυτός στο Αργοστόλι είναι όντως ο πιο γνωστός... Έχω και εγώ φωτογραφηθεί εκεί, όπως και τόσοι άλλοι.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ελένη.
      Φυσικά οι φάροι συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση αυτών της Ζακύνθου και των Κυθήρων.
      Στ΄αλήθεις ο φάρος των Αγίων Θεοδώρων είναι κάτι το εντυπωσιακό και αποτελεί μνημείο για την Κεφαλονιά.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  15. εντυπωσιάστηκα με τον πρώτο φάρο!!!.... πολύ πρωτότυπος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Παρασκεύη καλημέρα.
      Όπως γράφω και πιό πάνω στην Ελένη, το "φανάρι" αποτελεί ένα μνημείο για την Κεφαλονιά.
      Νάσαι καλά

      Διαγραφή
  16. Πόσες φορές δεν πέρασα από τούτη την ανάρτηση να απολαύσω χρώμα θάλασσας και καλλιτεχνία φάρων...
    Τώρα γράφω δυο λόγια κύριε Ντένη μου για να ξέρεις πως τα θέματά σου είναι καταπληκτικά.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα καλοδεχούμενη στα Εφτάνησα αγαπητή μου Μαριάνθη.
      Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
      Την καλημέρα μου, καλό Σαββατοκύριακο σε σένα και όλη την οικογένεια.

      Διαγραφή
  17. Ξανα-μπήκα, έτσι για να ταξιδέψω το μάτι...

    Να είσαι καλά,
    Ντένη μου,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υιώτα μου.
      Πάντα τα Εφτάνησα προσφέρονται για όμορφα ταξίδια.
      Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  18. Δεν μπορείς να φανταστείς Ντένη μου, πόσο αγαπώ τους φάρους!
    Κατευχαριστήθηκα από την βόλτα που μας έκανες και πλούτισα τις γνώσεις μου.
    Να είσαι καλά και να μας αρμενίζεις!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα μου καλή σου μέρα.
      Με χαρά μου σε καλωσορίζω στα Εφτάνησα.
      Χαίρομαι που το θέμα των φάρων σε ενθουσιάζει.
      Μάσαι καλά φίλη μου και πάντα φιλάκια στην εγγονούλα σου.

      Διαγραφή