Μπορείτε.....

....εκτός από τα Εφτάνησα να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μου http://hellascafe.blogspot.com και να με βρήτε στο kondennis9@gmail.com
Θα χαρώ να σας δω.

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Το τραγούδι και ο χορός στη Ζάκυνθο

Ένα πέρασμα από το πανέμορφο νησί της Ζακύνθου σήμερα για να γνωρίσουμε μιά αξιόλογη πολιτιστική πτυχή της πνευματικής ιστορίας του νησιού. 

Μέσον έκφρασης για τους Ζακυνθινούς είναι ο χορός και το τραγούδι.


Ο χορός και το τραγούδι, σαν τέχνες, εξέφραζαν πάντοτε τα συναισθήματα των λαών. Η Ζάκυνθος, λόγω της γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται δέχτηκε πάρα πολλές πολιτιστικές επιδράσεις τόσο από την ανατολή όσο και από την Δύση, οι οποίες έχουν επηρεάσει αποφασιστικά την πολιτισμική της ταυτότητα.
Όμως οι οποιεσδήποτε επιρροές περνούσαν από το ιδιόμορφο, ευαίσθητο καλλιτεχνικό ζακυνθινό πνεύμα  για να καταλήξουν σε μια τοπική ιδιομορφία.
Παρά τις βενετσιάνικες  και κρητικές επιρροές από την αρχαιότητα στο νησί αναπτύχθηκαν ίδια μουσικά αλλά και χορευτικά σχήματα που έφτασαν σε στιγμές μεγάλης ακμής όταν στο νησί ιδρύθηκε το 1816 η Μουσική Σχολή Ζακύνθου. 
Η μουσική και ο χορός, για τους Ζακυνθινούς, έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα μέσον έκφρασης και οπωσδήποτε αποτελεί το κύριο μέρος της ζωής τους. Δίκαια λοιπόν λένε ότι η Ζάκυνθος είναι το νησί του χορού, της μουσικής, του τραγουδιού και των τραγουδιστάδων. Τα τραγούδια και οι μουσικοί ήχοι της Ζακύνθου έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια. Οπωσδήποτε έχουν επηρεαστεί από την Κρήτη αλλά και από την δυτικοευρωπαϊκή κουλτούρα – ιδιαίτερα την ιταλική – όμως οι επιδράσεις αυτές ενέπνευσαν στους κατοίκους του νησιού την ζακυνθινή μουσική παράδοση που σήμερα αναγνωρίζεται σαν κάτι αυτόνομο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό και φυσικά εντάσσεται στην Εφτανησιακή Μουσική Σχολή. Έτσι όλα περνούσαν από το ιδιόμορφο και ευαίσθητο καλλιτεχνικό ζακυνθινό πνεύμα, το οποίο κρατούσε τις κατάλληλες επιρροές και δημιουργούσε κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είχε συμβεί σε όλες τις μορφές της τέχνης.
Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσονται όλα τα είδη της τέχνης, που είναι βγαλμένα μέσα από την ιδιότυπη ψυχοσύνθεση των Ζακυνθινών και εκφράζουν κάθε πτυχή του ψυχικού τους κόσμου και των συναισθημάτων τους. 

Έτσι, για τους Ζακυνθινούς, ο χορός και η μουσική είναι το κύριο μέρος της ζωής τους και το κύριο μέσο έκφρασης.
Ο ζακυνθινός πολιτισμός έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα στη μουσική και το χορό. Η αγαπημένη μουσική για τους ζακυνθινούς είναι οι καντάδες και οι αρέκειες όπου εξυμνούν τον έρωτα, τη φύση και εκφράζουν τον ευαίσθητο και ρομαντικό χαρακτήρα τους. Τα τραγούδια της ζακυνθινής υπαίθρου, τα λαϊκά και τα αγροτικά διασώθηκαν στα χωριά του νησιού και ιδιαίτερα στην ορεινή περιοχή. Τα διακρίνει μια ξεχωριστή χάρη, μια λεπτότητα στους τόνους, μια ευαισθησία στο μουσικό τους χρώμα, μιά διάθεση για λεπτή και πολιτισμένη ειρωνία και καλόβολα πειράγματα και μιά γρήγορη μελωδική κίνηση. 

Τα τραγούδια αυτά χορεύονται με ζακυνθινούς λαϊκούς χορούς, που συνοδεύονται από το “ταμπουρλονιάκαρο”(*) κι΄αργότερα από βιολί, ακκορντεόν και κιθάρα.
Χαρακτηριστικοί, παραδοσιακοί  χοροί της Ζακύνθου είναι ο Συρτός, (στρωτός) Συρτός (τσακιστός) Γυναικείος συρτός, Σταυρωτός, Κυνηγός, Λεβαντίνικο συρτό, Γέρανος ή μεγάλος Ζακυνθινός, Γιαργητός ή χορός του Θησέα.
Οι παραδοσιακοί ζακυνθινοί χοροί διασώθηκαν χάρη στους γεροντότερους κάθε χωριού που διατηρούσαν τη χορευτική αυτή παράδοση την οποία και δίδαξαν σε λαογράφους και χορευτές.
Τα πανηγύρια και οι θρησκευτικές εκδηλώσεις είναι η βάση της διατήρησης των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών. Οι πιστοί παρακολουθούσαν την λιτάνευση της εικόνας, την συνόδευαν μέχρι την είσοδό της στην εκκλησιά και μετά οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα και το πανηγύρι άρχιζε.
Εμπρός λοιπόν για μιά καντάδα, μια αρέκεια κι΄ένα ζακυνθινό συρτό στο Φιόρο του λεβάντε.

(*) Ταμπουρλονιάκαρο στην Ζάκυνθο εννοούν δυό παλιά χειροποίητα παραδοσιακά όργανα. Ένα πνευστό, την ανάκαρα (είδος πίπιζας) και ένα κρουστό, το ταμπούρλο ή νταβούλι.

Ρίξτε και μιά ματιά στο http://hellascafe.blogspot.com. Πάντα έχω κάτι ενδιαφέρον να σας πω.


ΠΗΓΕΣ
w.alykes.com
w.zanteisland.com
w.zakynthos4s.gr
w.e-zakynthos.eu


31 σχόλια:

  1. Αφού δεν έμεινε τίποτα να σχολιάσω , ειπώθηκαν όλα με τον καλλίτερο τρόπο, σέρνω πρώτη το χορό και πιαστείτε απο το χέρι μου να κάνουμε χορευτικό συγκρότημα. Ιδανικώτερη βέβαια γι αυτό η Κική μας,που εκτός απο μεγαλο μαγείρισα είναι ΚΑΙ χορεύτρια στο "Φιόρο του Λεβάντε".
    Χάριν σε κάποιους αθεράπευτα ρομαντικούς και ζακυνθινολάτρες διασώθηκαν τραγούδια,χοροί και μουσικά όργανα ,όπως το ταμπουρλονιάκαρο, χάρη σε σένα όμως αγαπημένε μου Ντένη,εξίσου αθεράπευτου, τα μαθαίνουν και κάποιοι πέραν της Επτανήσου.
    Νάσαι καλά και να συνεχίζεις
    Με την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιάνω απ' το χέρι τη Χαρά που σέρνει το χορό, παρότι εγώ από χορούς δεν τα πάω καλά, αλλά πολύ θέλω να την τιμήσω κι ας είναι άγαρμπα τα βήματά μου. Ένα γύρο θα τον κάνουμε αντάμα κι ύστερα θα καθίσω για να απολαύσω το τραγούδι που είναι, ας πούμε, το φόρτε μου.
    Πάντως παραδέχομαι ότι όλα τα νησιά σας διακρίνονται για το μουσικό τους ένστικτο.

    Πάντως Ντένη, τη χάρη σου την έκανα χόρεψα το "Λεβαντίνικο συρτό"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά!
    Όντως τα είπατε καλά όπως είπε και η Χαρά! Εγώ, δεν έχω παρά να σύρω το χορό και να πω κι ένα τραγούδι μια και είμαι μουσικός στο επάγγελμα και χορεύτρια σαν χόμπυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Ντένη και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την άγια αυτή ημέρα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεια σου φίλε Ντένη,
    Διάβασα τα της Ζακύνθου, (Το φιόρο του Λεβάντε) για τους χορούς της και έθιμάτης, είδα και τις φωτογραφίες, μοιάζουν οι ενδυμασίες Επτανησιακές,

    και για τα μουσικά όργανα της.

    Μην ξεχνάς όταν γράψεις για την Κεφαλλονιά και τους χορούς της στο χωριό μου χόρευαν τον Διβαράτικο και τον σταυρωτό.
    Με το τραγούδι ο Μέρμηγκας,

    Που πας καημένε μέρμηγκα, που πας κατακαημένε...

    χαιρετώ σε
    Γαβριήλ
    υ.γ.
    Διαβάζω προ καιρού για ένα Ζακύνθιο ποιητή Α. Βιαγκίνη και σύμπτωση έγραψα για αυτόν στην Πυλαρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει δίκιο η Χαρά Ντένη.
    Χαρη σε σένα, μαθαίνουμε και μεις -που δεν ξέρουμε-οι περαν της Επτανήσου.
    Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω κ. Ντένη πως εναρμονίζεται η μελωδία και ο ρυθμός με τα Επτάνησα γενικά. Ρέει η μελωδικότητα. Μια ομορφιά είναι αυτό. Ανάσα ζωής. Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλή χρονιά ,γεμάτη χαρές για όλους.Με χαρούμενη νότα άρχισες την πρώτη σου ανάρτηση στο καινούριγο χρόνο .Οι Τζαντιώτες φίλε μου είναι πιό αλέγροι...... από τους γείτονες τους Κεφαλονίτες την καλημέρα μου Κάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαρά μου γλυκιά μου και αγαπημένη.
    Όπως είδες ποδαρικό για τον καινούργιο χρόνο στα Εφτάνησα κάνει η όμορφη Ζάκυνθος. Ένα δώρο από μένα για σένα. Και σ΄ευχαριστώ που τιμάς την προσφορά μου σέρνοντας τον χορό. Σ΄ακολουθεί ο Στράτος που παρ΄όλη την μικρή σχέση του με το χορό σου δίνει το χέρι. Και το κέφι στήθηκε. Χορέυετε. Αυτά θέλει η ζωή σήμερα.
    Νάσαι καλά Χαρούλι μου. Την αγάπη μου πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γειά σου φίλε Στράτο. Χαίρομαι που κρατάς το χέρι της Χαράς και χορέυετε. Πρόσεχε την κοπέλλα μας. Είναι ό,τι πιό όμορφο και πολύτιμο έχουμε. Μία είναι η Χαρά μας.
    Πάντως χαίρομαι φίλε μου που σου αρέσει αυτή η ανάρτηση. Είναι τόσο πλούσιος ο πολιτισμός των νησιών μας που μπορούμε για χρόνια να γράφουμε. Και επί τη ευκαιρία νομίζω ότι μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο ή κάνω λάθος;
    Νάσαι καλά φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς την Κική μας τη μουσικοχορεύτρια. ¨Εμπα κι΄εσύ στο χορό. Τα Εφτάνησα γιορτάζουν την είσοδό τους στον τέταρτρο χρόνο.
    Προσφορά μου η ομορφιά της Ζακύνθο΄.
    Τα χαιρετίσματα τα έδωσα στη Μάρθα.
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φεγγαράκι μου.
    Σ΄ευχαριστώ για την καλησπέρα, την ευχή και για όλα .
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα φίλε Γαβρίλη.
    Έχω υπ΄όψη μου για τον χορό τον διβαράτικο. Όταν έλθει η ΄λωρα να αναφερθώ στο κουρλονήσι μας θα τα γράψω. Οι στολές αυτές σε ένα χώρο με την ένδειξη παραδοσιακές στολές των Επτανήσων αναφέρονται σαν ζακυνθινές.
    Θα τα πούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Σωσώ μου. Καλή βδομάδα και σε σένα.
    Χαίρομαι που μπορώ και προσφέρω κάτι χρήσιμο και καλό σε αυτούς που με τιμούν με την παρουσία τους.
    Και τώρα δώσε το χέρι σου και έμπα κι΄εσύ στο χορό. Η Χαρά σε περιμένει.
    Νάσαι καλά καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή μου Μαριάνθη όχι μόνο τα δικά μας νησιά αλλά και τα δικά σας έχου πάρα πολλά να μας προσφέρουν.
    Χαίρομαι που βρίσκεις τόσο ενδιαφέροντα αυτά που μπορώ και δίνω.
    Νάσαι καλά Μαριάνθη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κάτε μου αγαπημένη χρόνια πολλά και σε σένα.
    Σύμφωνώ μαζύ σου ότι οι Ζακυνθινοίγείτονές μας είναι πιό αλέγροι από μας αλλά τη δική μας τρέλλα, την ωραία τρέλλα, την κεφαλονίτικη τρέλλα, ποτέ δεν θα την φτάσουν.
    Νάσαι καλά Κάτε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγγνώμη για την επανάκαμψη και την κατάχρηση του χώρου,όμως αγαπημένε μου, οφείλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική Τιμή της αφιέρωσης της πρώτης σου ανάρτησης, όπως επίσης για την φροντίδα και ο,τι ωραίο γράφεις στο Στράτο για μένα. Η αγάπη είναι αμοιβαία.
    Θάθελα επίσης να ευχαριστήσω την Κάτε, μπορεί νάμαστε πιο αλέγκροι αλλά είστε πιο ντόμπροι. Οσο για τις τοπικές ενδυμασίες, θα στο επιβεβαιώσει κι η Τατιάνα, είναι καθαρά Κερκυραϊκές,σε παραπλάνησε το site που τ αναζήτησες.Με την άλλη οταν γράφεις για τη Ζάκυνθο θα μου ζητάς ο,τι νομίζεις οτι θα σου χρειαστεί και θα σου προσφέρω την κάθε βοήθεια με πολύ ευχαρίστηση.
    Νάσαι πάντα καλά Ντένη μου και να κυλήσει η χρονιά ευχάριστα όσο ξεκίνησε!
    Φιλιά πολλά και συγγνώμη για την επιστροφή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα αγαπητέ μου Ντένη,
    αφού ο Νέος Χρόνος ξεκίνησε με
    χορούς και τραγούδια, είμαι σίγουρη
    ότι θα πάει καλά.Πιστεύω πως είναι
    λιγοστοί αυτοί που δεν γνωρίζουν
    πόσο φιλόμουσοι είναι οι Ζακύνθιοι/ες.Είχα την ευτυχία το
    2008 να απολαύσω εδώ στο Μόναχο,
    "Τούς Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος",
    καλεσμένοι απο τον Επτανησιακό
    Σύλλογό μας.Ξεχείλησε η καρδιά μου
    από μελωδία.Όταν δε τραγούδησαν τον
    "Φιλόπατρι" του Ανδρέα Κάλβου σχεδόν όλοι δακρύσαμε.Όποιος δεν τους έχει ακούσει παρακαλώ να προμηθευτεί το CD. Όσο για χορούς
    το Λεβαντίνικο συρτό το κατέχω κι
    αφού η αγαπημένη Χαρά σέρνει το χορό, δεν θα την αφήσουμε μόνη, θα
    της κάνω κι εγώ παρέα νοερά, με την ψυχή μου και με την σκέψη μου.
    Νάσαι καλά Ντένη με τις τόσο
    όμορφες αναρτήσεις σου που μας
    φέρνεις τόσο κοντά στα νησιά μας.
    Καλό βράδυ
    Ρισσιάνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή μου Ρισσιάνα καλησπέρα σου
      Τους "τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" τους είχαμε εδώ πέρυσι στις γιορτές της Εφτανησιακής Ομοσπονδίας για την Ένωση. Πραγματικά είναι υπέροχοι.
      Χαίρομαι που χορεύεις κι΄εσύ, παρέα με όλους τους άλλους και στην κεφαλή η Χαρά μας, σύμβολο κατατεθέν της Ζάκυνθος.
      Νάσαι καλά καλή μου φίλη.

      Διαγραφή
  19. Ντένη μου,
    ...κοίτα τις μικρές... χαρές μας κατάματα,
    πάρε μια δυο στροφές μαζί τους
    κι ...ίσιωσε την περηφάνεια τους
    για τις ανεπανάληπτες ομορφιές της πατρίδας μας.
    Από μικρά, να τα μαθαίνουμε...

    Σε χαιρετώ,
    Υιώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υιώτα μου καλή σου μέρα.
    Στ΄αλήθεια αυτό κάνω κάθε μέρα που τα έχω μαζί μου. Τους μιλάω για την πατρίδα μας και τα παιδικά μας χρόνια σ΄εκείνο τον τόπο και τα βλέπεις και κρέμμονται από τα χείλια μου. Από χτες μάλιστα αρχίσαμε και μαθήματα μυθολογίας.
    Νάσαι καλά και την αγάπη μου στον Δημήτρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. "Δοκιμαστικό σχόλιο"
    Ντένη, ελπίζω τώρα με τούτη τη φόρμα στα σχόλιά σου να είναι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω είμαι το gini εσύ εκπληρώνεις ευχές Στράτο!

      Διαγραφή
    2. "gini" Ευχαρίστως να εκπληρώσω ευχές, θα ήθελα όμως να ξέρω σε ποιον...

      Διαγραφή
  22. Πολύ πρωτότυπη και πλήρης ανάρτηση-προσφορά στον πολιτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν κι΄εσένα το ίδιο κι΄εγώ, φίλε Ιχνηλάτη, από την ξενητιά μου κάνω αγώνα για την προβολή της πατρίδας μας.
      Κι΄είμαι περήφανος γι΄αυτό
      Νάσαι καλά φίλε.

      Διαγραφή
  23. Χαρά μου γλυκιά μου και αγαπημένη μου.
    Μπορείς μα περνάς από τα Εφτάνησα όποτε θέλεις. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Στον Στράτο δεν έγραψα τίποτα πάρα πάνω από την αλήθεια.
    Εκτιμώ το ότι εμάς, τους γείτονές σου Κεφαλονίτες, μας βρίσκεις πιό ντόμπρους. Έχουμε και κάτι καλό παρ΄όλη την τρέλα μας.
    Όσο για τις φωτογραφίες τα είπαμε. }
    Νάσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο Χωριό μου λένε "Δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ ανέβει στο κρεββάτι"!χαχαχα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ απο καρδιάς.

      Διαγραφή
    2. Χαρά μου γλυκιά μου.
      Δεν σου δίνω κανένα θέρρος. Απλά νοιώθω τιμή μου να περνάς από την σελίδα μου και να χαράζεις δυό λέξεις στα σχόλια.
      Νάσαι πάντα καλά αγαπημένη μου.

      Διαγραφή
  24. Τι χαρούμενη και ανοιχτόκαρδη ανάρτηση, Ντένη!!!!
    Τι ωραιότερο από την μουσική και τον χορό!
    Είναι θαυμάσιοι οι Ζακυνθινοί!!!
    Ευχαριστώ για την ξενάγηση
    Πολλούς χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μ¨γδα μου.
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια. Και βέβαια οι Ζακυνθυνοί είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο χορό και το τραγούδι. Είδες η Χαρά; Πρώτη μπήκε στο χορό και τους ξεσήκωσε όλους.
      Νάσαι καλά Μαγδα μου και φιλάκια στην εγγονούλα σου.

      Διαγραφή